azert inkabb lennek ott, mint pozsonyban. :) vannak jo sorok (cseh) itt es tegnap voltam egy brewpubban is. nem nagy szam. a tietek jobb, az az igazsag.
szavazast intezem hamarosan otthonrol, nekem kerdeses a 10-e.
Még nem próbáltam, nincs teljesen kész. Igazából aznap raktam össze amikor lefényképéztem. Talán pünkösdkor csapra verek egy hordót, a húsvétit kéne :)
Hétvégén én is szeretnék egy hamargyorsan ihatót, mondjuk egy gyömbéres-mézest. Ez a 40 liter belga ami most erjed nem egy nyári sör, meg aztán hagyni kellene őket pár hónapot érni. Ezen kívül van még 5 liter palealém, szóval nagyon kellene egy gyors ivósör.
Vagy ott van a vonzás törvénye. Talán csak azért nem erjed le jobban, mert mindig arra gondolsz, hogy ez sem fog leerjedni, ezért az univerzum megadja neked a kérésed. HÚÚÚÚÚ!!! ;)
Ha édes sört akarunk kevés alkohollal, akkor azt így kell csinálni, csak az egyik amilázt szabad hagyni dolgozni (vagy szacharint kell beletenni :-)))))))
Az sem mindegy persze, hogy honnan idult az erjedés. Ha mondjuk 14 B fokról (1,057 g/cm3), akkor 1,020 g/cm3 esetén már egy majdnem 5% alkohol tartalmú sört kaptunk. És akkor az már nem is olyan rossz.
Egyéb ötletek:
Figyelembe veszed-e kedves WriE021 a hőmérsékleti korrekciót a fajsúlymérésekor?
Ha a fajsúlymérő 20 Co-ra van kalibrálva, akkor 12 Co-on már -0,5 Balling fok korrekciót kell alkalmazni (Ez 1,020 g/cm3 esetén, akkor már csak 1,018 g/cm3). Aztán ha induláskor pedig mondjuk 25 Co on mérted, lassan 1 Balling tévedés összejön. Hozzájöhet még a leolvasás gyakorlatlanságból származó esetleges hibája.
Aztán az élesztőt ért esetleges hősokk (éjszakai lehülés). Javasolható a sölé, és külső hőmérséklet naponkénti naplózása.
Olasznál is valószínűleg Krulisnak van igaza. Vagy az élesztő nem volt homogén, vagy maga a 100 l sörlé. Nem hiszem, hogy van száz literes edényetek, hogy abban az egészet rendesen összekeverjétek, és utána porciózzátok.
Aztán ha ez nem igaz, további tippek (mint az egyszeri rabbi): erjesztő edény anyaga, geometriája, tisztasága, belső felszín sérülései, fertőtlenítőszer maradvány, edény elhelyezés, padlón-asztalon, napsütés, radiátor, vagy ajtó, hideg fal, huzat.
Aztán ha ez sem elég: feleség, gyerek, macska :-))).
Szóval azt mondod a kevés élesztő kizárva? Az is befolyásolhatja a végső fajsúlyt, hogy mennyi nem erjeszthető cukor van a sörlében. Ez egyrészt attól függ, hogy hány fokon meddig cefrézel illetve függ a cefre PH értékétől is. Próbáld ki legközelebb, hogy 62 fok körül cefrézed másfél órán keresztül, hogy akkor meddig megy le? Esetleg ha van egy ph csíkod nézd meg a cefrét miután bekevered. Nekem is van ami 1020 körül megáll, de azt szándékosan 70 fok körül cefrézem.
Érdekes... Mivel az élesztőt kézzel osztottad szét, csak az lehet a különbség. Amíg 5 felé öntöd, az idő alatt is ülepedik, tehát az utolsókba több élesztő juthat, meg aztán kézzel nem tudod teljesen egyenletesen szétosztani. Amelyikbe kevesebb jutott az állhatott meg 1020-on? Csak találgatok ám....
Ha sikerül vennem egyet, biztos megpróbálom átalakítani, ha nem lehet csak úgy egyszerűen belerakni valami pótlékkal.
A lissnél 1875/10db+1250 postaköltség. Persze meg lehet venni a bp-i márkaboltjukban, és akkor nincs posta.
Jó volna ez a szénsavpalackos dolog is, van is egy palackom még az étteremből, de az macerás. Kicipelni az udvarra, ha valami buli van, nyomáscsökkentő, cső lóg, kutya rág. Áhh.
Most néztem a Dani nagyon jól megcsinálta. Igaz az öcé nem olyan mint ez a hűtős cucc. De ha annál meg lehetett csinálni, akkor ennél is összejöhet.
Én most csináltam pótlékot :) Régi szódásszifonból kiszedtem a patrontartót, pont végig menetes és pont metrikus. Ha a Beer kingből kicsavarom egy 10-es imbuszkulccsal azt a menetes anyát a szelepnél oda pont beillik a régi szifon patrontartója. Volt vele egy kis barkácsolás de jó lesz, ja meg egy tömítés is kellett bele. De nem mindegyik patrontartó passzol, nekem is van whitworth menetes szifonom. Mielőtt az ember nekiáll szétbontani bele kell próbálni.
Megnéztem a liss oldalát. Azt írják, hogy a söröspatron nyakátmérője 8,7mm. A sima szódapatron is pont ekkora. Igaz, hogy a töltete csak 6g, a sörösé meg 15,4, de 50g cukorral, meg egy ilyen patronnal lehet, hogy kijönne belőle. Ha pedig az árát nézzük töredéke. Persze akkor csinálni kell valami pótlékot, amennyivel rövidebb a patron.
Ha esetleg egy patron kevés lenne egy hordóhoz, akkor lehet csapolás közben cserélni?