Keresés

Részletes keresés

olasz66 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7106

Én 150 literesben kevertem. (-:

 

És mind a kettő állandó hőmérsékleten volt ( 22 celsius fokon)

 

Előzmény: BoBoYSA (7097)
viztamas Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7105

azert inkabb lennek ott, mint pozsonyban. :) vannak jo sorok (cseh) itt es tegnap voltam egy brewpubban is. nem nagy szam. a tietek jobb, az az igazsag.

 

szavazast intezem hamarosan otthonrol, nekem kerdeses a 10-e.

Előzmény: Tibeer (7084)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7104

Még nem próbáltam, nincs teljesen kész. Igazából aznap raktam össze amikor lefényképéztem. Talán pünkösdkor csapra verek egy hordót, a húsvétit kéne :)

Előzmény: KRISZ2007. (7093)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7103

Hétvégén én is szeretnék egy hamargyorsan ihatót, mondjuk egy gyömbéres-mézest. Ez a 40 liter belga ami most erjed nem egy nyári sör, meg aztán hagyni kellene őket pár hónapot érni. Ezen kívül van még 5 liter palealém, szóval nagyon kellene egy gyors ivósör.  

Előzmény: KRISZ2007. (7102)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7102

Áh, nemhogy nem főztem, söröm sincs. Tiszta anti leszek a végén. Talán a hét végén főzök valami egyszerűt. Nyár sör nélkül! Szörnyüség!

Mindenképpen neki kell állom, mert nem lesz bemutatnivalóm szept 10.-re

 

VAN OLYAN AKI NEM TUD ELJÖNNI SZEPTEMBER 10.-ÉN? Kellene megint egy dudli a jelentkezőknek.

Előzmény: krulis (7099)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7101

Vagy ott van a vonzás törvénye. Talán csak azért nem erjed le jobban, mert mindig arra gondolsz, hogy ez sem fog leerjedni, ezért az univerzum megadja neked a kérésed. HÚÚÚÚÚ!!! ;)

Előzmény: KRISZ2007. (7098)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7100

Olasznál azért ne zárjuk ki azért a 100 literes edényt, persze csak elméletben...:)

Előzmény: BoBoYSA (7097)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7099

Tényleg Krisz, főztél a találkozó óta?

Előzmény: KRISZ2007. (7098)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7098

... és nem hagyhatjuk ki az írígy anyóst sem, mint a sörrontó boszorkányok legmegátalkodottabbját. :))) (Sajnos nekem van!)

Előzmény: BoBoYSA (7097)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7097

Persze!

Elvileg Krulisnak van igaza. Mint mindig.

Ha édes sört akarunk kevés alkohollal, akkor azt így kell csinálni, csak az egyik amilázt szabad hagyni dolgozni (vagy szacharint kell beletenni :-)))))))

Az sem mindegy persze, hogy honnan idult az erjedés. Ha mondjuk 14 B fokról (1,057 g/cm3), akkor 1,020 g/cm3 esetén már egy majdnem 5% alkohol tartalmú sört kaptunk. És akkor az már nem is olyan rossz.

 

Egyéb ötletek:

Figyelembe veszed-e kedves WriE021 a hőmérsékleti korrekciót a fajsúlymérésekor?

Ha a fajsúlymérő 20 Co-ra van kalibrálva, akkor 12 Co-on már -0,5 Balling fok korrekciót kell alkalmazni (Ez 1,020 g/cm3 esetén, akkor már csak 1,018 g/cm3). Aztán ha induláskor pedig mondjuk 25 Co on mérted, lassan 1 Balling tévedés összejön. Hozzájöhet még a leolvasás gyakorlatlanságból származó esetleges hibája.

Aztán az élesztőt ért esetleges hősokk (éjszakai lehülés). Javasolható a sölé, és külső hőmérséklet naponkénti naplózása.

 

Olasznál is valószínűleg Krulisnak van igaza. Vagy az élesztő nem volt homogén, vagy maga a 100 l sörlé. Nem hiszem, hogy van száz literes edényetek, hogy abban az egészet rendesen összekeverjétek, és utána porciózzátok.

Aztán ha ez nem igaz, további tippek (mint az egyszeri rabbi): erjesztő edény anyaga, geometriája, tisztasága, belső felszín sérülései, fertőtlenítőszer maradvány, edény elhelyezés, padlón-asztalon, napsütés, radiátor, vagy ajtó, hideg fal, huzat.

Aztán ha ez sem elég: feleség, gyerek, macska :-))).

 

Előzmény: krulis (7096)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7096

Szóval azt mondod a kevés élesztő kizárva? Az is befolyásolhatja a végső fajsúlyt, hogy mennyi nem erjeszthető cukor van a sörlében. Ez egyrészt attól függ, hogy hány fokon meddig cefrézel illetve függ a cefre PH értékétől is. Próbáld ki legközelebb, hogy 62 fok körül cefrézed másfél órán keresztül, hogy akkor meddig megy le? Esetleg ha van egy ph csíkod nézd meg a cefrét miután bekevered.  Nekem is van ami 1020 körül megáll, de azt szándékosan 70 fok körül cefrézem. 

Előzmény: WriE01 (7064)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7095

Érdekes... Mivel az élesztőt kézzel osztottad szét, csak az lehet a különbség.  Amíg 5 felé öntöd, az idő alatt is ülepedik, tehát az utolsókba több élesztő juthat, meg aztán kézzel nem tudod teljesen egyenletesen szétosztani.  Amelyikbe kevesebb jutott az állhatott meg 1020-on? Csak találgatok ám....  

Előzmény: olasz66 (7094)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7094

Ugyanaz a két sör, Mindent ugyanúgy csináltam velük.

Előzmény: WriE01 (7090)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7093

Próbáltad már, hogy egy patron elég-e egy hordóhoz? Ennél a fajtánál lehet állítani a nyomást? ...és lehet a patront cserélni menet közben?

Előzmény: DanielOrtega (7088)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7092

Hát nagyon jól megcsináltad! Nagyon tetszik!

Majd jöhet a részletesebb kép. Igaz az index úgyis lebutítja. :(

Előzmény: DanielOrtega (7088)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7091

Ha sikerül vennem egyet, biztos megpróbálom átalakítani, ha nem lehet csak úgy egyszerűen belerakni valami pótlékkal.

A lissnél 1875/10db+1250 postaköltség. Persze meg lehet venni a bp-i márkaboltjukban, és akkor nincs posta.

Jó volna ez a szénsavpalackos dolog is, van is egy palackom még az étteremből, de az macerás. Kicipelni az udvarra, ha valami buli van, nyomáscsökkentő, cső lóg, kutya rág. Áhh.

Most néztem a Dani nagyon jól megcsinálta. Igaz az öcé nem olyan mint ez a hűtős cucc. De ha annál meg lehetett csinálni, akkor ennél is összejöhet.

Előzmény: olasz66 (7085)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7090

Mik erjednek az egymás mellett lévő vödrökben? Lehet ez a kulccsa a dolognbak.

Előzmény: olasz66 (7077)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7089

Bocs a pocsék képekért de majd lefotózom rendesen ha kell valakinek.

Előzmény: DanielOrtega (7088)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7088

Én most csináltam pótlékot :) Régi szódásszifonból kiszedtem a patrontartót, pont végig menetes és pont metrikus. Ha a Beer kingből kicsavarom egy 10-es imbuszkulccsal azt a menetes anyát a szelepnél oda pont beillik a régi szifon patrontartója. Volt vele egy kis barkácsolás de jó lesz, ja meg egy tömítés is kellett bele. De nem mindegyik patrontartó passzol, nekem is van whitworth menetes szifonom. Mielőtt az ember nekiáll szétbontani bele kell próbálni.

 

 

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (7083)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7087

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_29&products_id=84

 

Nemsoká akcios lessz ! 1700 Ft lessz az ára.  (ennyiért adja a gyár)

Előzmény: olasz66 (7086)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7086
Előzmény: olasz66 (7085)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7085

Lehet menetközben cserélni.

 

A partyhordos cuccokhoz általában 16g os patront kell használni. Hosszabb a nyaka, a magyar 6gr os nál.

A légpisztolyos patron meg nem szabad használni, mert az olajos, és drága is.

Előzmény: KRISZ2007. (7083)
Tibeer Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7084

Én a Gardán "szenvedek" ezzel. Nincs sehol iható sör. Kénytelenek vagyunk helyette lambrusco-t tolni. Alig várom (várjuk), hogy hazaérjünk. :-)

Előzmény: viztamas (7070)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7083

Megnéztem a liss oldalát. Azt írják, hogy a söröspatron nyakátmérője 8,7mm. A sima szódapatron is pont ekkora. Igaz, hogy a töltete csak 6g, a sörösé meg 15,4, de 50g cukorral, meg egy ilyen patronnal lehet, hogy kijönne belőle. Ha pedig az árát nézzük töredéke. Persze akkor csinálni kell valami pótlékot, amennyivel rövidebb a patron.

Ha esetleg egy patron kevés lenne egy hordóhoz, akkor lehet csapolás közben cserélni?

Előzmény: olasz66 (7082)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7082

Nem nyomja ki. Belülről van bedugva . egy kis műanyag dugó, ás azzal eggyütt kell benyomni a hordóba.

 

Ha 50 gr cukrot teszel bele, akkor nem kell hozzá szánsav patron. Bár a vége , azért már nem az igazi

 

Ha van hozzá,valamilyen szénsavas kütyüd, akkor akár 1 hónapig is ihatod

Előzmény: per/sanchez (7081)
per/sanchez Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7081

A dugót nem nyomja ki a szénsav? Ehhez akkor nem kell +Co patron meg semmi ugye?

Lehet, hogy berántok egyet.  Egy esős vasárnap délután el is fogyhat:)

Előzmény: olasz66 (7079)
per/sanchez Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7080

Köszi

Előzmény: krulis (7073)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7079

A harmadok lapon,,, alúl,,,jobbra

 

Már a hordó miatt is megéri, mert ennek a hordónak a  nettó nagyker ára 4,2 €, a németországi gyárban

olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7078

PARTIHORDÓSOK FIGYELEM !!!!!

 

Akcióban, van a LIDL-ben a party hordos sör.

 

Újra tölthető party hordóban,,, Az alul csapos kivitel !!!

 

Lehet hogy a benne levő sör is iható?  (talán)

 

http://issuu.com/lidl-hungary/docs/kw21_a3_lidl_szorolap?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml&backgroundColor=2A5083&showFlipBtn=true

olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7077

Bocsi,,  Elfelejtettem a kérdésre válaszolni.

 

Nekem mindig lement 1010ig

 

Most a Nottingham Ale Yeast tesztelgetem de, úgy néz ki hogy ezzel sincsen baj.

 

Egy érdekes dolog: 8 napja vasárnap nagy főzés volt nálunk.

 

Négyen áltunk össze haverok, és csináltunk 125liter világost, majd elosztottuk testvériesen.

25l+25l+25, és nekem 2x25l  (-:

 

50g Nottingham ale élesztőböl csináltam startert, és hozzákevertem az 5 erjesztővödörhöz, egyformán elosztva.

 

Levegőztetés után mindegyiket jój felkevertem. Mára, 8 nap elteltével, az egyik vödröm 1010, a másik 1020. pedig egymás mellett vannak.

 

A másik két haveromé szintén 1010, de a harmadok, még jóval 1020  felett van, Én sem értem, hogy hogyan lehet ez.

Előzmény: WriE01 (7061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!