Keresés

Részletes keresés

olasz66 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7115

Né ha kérd kölcsön.  (-:

 

 

Előzmény: étolajos (7109)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7114

http://www.expressz.hu/vegyes/hirdetes-26473171/

Azt nem tudom, hány literes, de 100 biztos megvan, és "csak" 50-be fáj. Duplafalú!

Előzmény: étolajos (7112)
per/sanchez Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7113

akkor mint a gyerekszoba nálunk:) ebbe jó sok lekvárt lehet főzni:)

Előzmény: olasz66 (7106)
étolajos Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7112

Azért szeretném, ha lenne egy 100 liter körüli edény, mert a fogyasztás mellett maradna idő érni az anyagnak!

Mikor megkostoltam az egy éves anyagot el voltam szálva tőle! Korlátozottak a lehetőségeim, ha betudnám szerezni a hozzá valót a gyártás már nem jelentene gondot!

Előzmény: KRISZ2007. (7110)
Tibeer Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7111

Összehozhatnál a kütyü készítőivel. Jövő héten jön meg a 150 literes edényem. Szeretném, ha profi módon lenne kialakítva.

Előzmény: olasz66 (7106)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7110

A lelked mindennél többet ér! Nekem is tetszik ez a hatalmas főző, de sanos nem nagyon tudnám kihasználni. Az 50l-es amit össze akarok hozni, pont elég lesz a kis családunknak. Sajnos a környékünkön még senki sem akar főzni. Persze inni mindenki szeretné, de a munkát meghaggyák nekem.

Előzmény: étolajos (7109)
étolajos Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7109

A lelkem is eladnám egy ilyen kütyüért, végre lenne annyi sör, hogy legyen ideje megérni-:))))

Előzmény: olasz66 (7106)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.06.02 0 0 7108

Püff neki, ennek mellé lőttem :-)). Irígylésre mélóan jó nagy fazék. De marad a többi. Mindet sorban- sorban tessék csak cáfolni. (plusz most még az anyós is belépett mint tényező)

 

Más:

WriE21 -nek viszont még egy ötletem. Ugye Krulis abból indult ki, hogy 1,020 ig erjedt csak le neked, és ehhez keresett magyarázatot. Én meg azt próbálom elemezni, hogy mi van, ha már a mérés is hibás volt. Ezért soroltam néhány szempontot a hőmérsékleti korrekcióról például. De a legfontosabbat kihagytam.

A fajsúlymérőnek feltétlen tisztának kell lenni. Benzinnel le kell alaposan zsírtalanítani, és mindig csak a vékony szár felső végének a csücskét szabad megfogni. Mert különben rárakódnak széndioxid buborékok, és egy picit megemelik. Ekkor sűrűbbenk méred a cuccot mint mennyi az valójában. Ez vonatkozik, a lebegő és ráragadó élesztőre is, de az legalább látszik.

 

Előzmény: olasz66 (7106)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7107

A kombuha söröm fertelmes lett.

 

Savanyú,,büdös,,ecetes,,,,,,brúúúú

olasz66 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7106

Én 150 literesben kevertem. (-:

 

És mind a kettő állandó hőmérsékleten volt ( 22 celsius fokon)

 

Előzmény: BoBoYSA (7097)
viztamas Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7105

azert inkabb lennek ott, mint pozsonyban. :) vannak jo sorok (cseh) itt es tegnap voltam egy brewpubban is. nem nagy szam. a tietek jobb, az az igazsag.

 

szavazast intezem hamarosan otthonrol, nekem kerdeses a 10-e.

Előzmény: Tibeer (7084)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7104

Még nem próbáltam, nincs teljesen kész. Igazából aznap raktam össze amikor lefényképéztem. Talán pünkösdkor csapra verek egy hordót, a húsvétit kéne :)

Előzmény: KRISZ2007. (7093)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7103

Hétvégén én is szeretnék egy hamargyorsan ihatót, mondjuk egy gyömbéres-mézest. Ez a 40 liter belga ami most erjed nem egy nyári sör, meg aztán hagyni kellene őket pár hónapot érni. Ezen kívül van még 5 liter palealém, szóval nagyon kellene egy gyors ivósör.  

Előzmény: KRISZ2007. (7102)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7102

Áh, nemhogy nem főztem, söröm sincs. Tiszta anti leszek a végén. Talán a hét végén főzök valami egyszerűt. Nyár sör nélkül! Szörnyüség!

Mindenképpen neki kell állom, mert nem lesz bemutatnivalóm szept 10.-re

 

VAN OLYAN AKI NEM TUD ELJÖNNI SZEPTEMBER 10.-ÉN? Kellene megint egy dudli a jelentkezőknek.

Előzmény: krulis (7099)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7101

Vagy ott van a vonzás törvénye. Talán csak azért nem erjed le jobban, mert mindig arra gondolsz, hogy ez sem fog leerjedni, ezért az univerzum megadja neked a kérésed. HÚÚÚÚÚ!!! ;)

Előzmény: KRISZ2007. (7098)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7100

Olasznál azért ne zárjuk ki azért a 100 literes edényt, persze csak elméletben...:)

Előzmény: BoBoYSA (7097)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7099

Tényleg Krisz, főztél a találkozó óta?

Előzmény: KRISZ2007. (7098)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7098

... és nem hagyhatjuk ki az írígy anyóst sem, mint a sörrontó boszorkányok legmegátalkodottabbját. :))) (Sajnos nekem van!)

Előzmény: BoBoYSA (7097)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7097

Persze!

Elvileg Krulisnak van igaza. Mint mindig.

Ha édes sört akarunk kevés alkohollal, akkor azt így kell csinálni, csak az egyik amilázt szabad hagyni dolgozni (vagy szacharint kell beletenni :-)))))))

Az sem mindegy persze, hogy honnan idult az erjedés. Ha mondjuk 14 B fokról (1,057 g/cm3), akkor 1,020 g/cm3 esetén már egy majdnem 5% alkohol tartalmú sört kaptunk. És akkor az már nem is olyan rossz.

 

Egyéb ötletek:

Figyelembe veszed-e kedves WriE021 a hőmérsékleti korrekciót a fajsúlymérésekor?

Ha a fajsúlymérő 20 Co-ra van kalibrálva, akkor 12 Co-on már -0,5 Balling fok korrekciót kell alkalmazni (Ez 1,020 g/cm3 esetén, akkor már csak 1,018 g/cm3). Aztán ha induláskor pedig mondjuk 25 Co on mérted, lassan 1 Balling tévedés összejön. Hozzájöhet még a leolvasás gyakorlatlanságból származó esetleges hibája.

Aztán az élesztőt ért esetleges hősokk (éjszakai lehülés). Javasolható a sölé, és külső hőmérséklet naponkénti naplózása.

 

Olasznál is valószínűleg Krulisnak van igaza. Vagy az élesztő nem volt homogén, vagy maga a 100 l sörlé. Nem hiszem, hogy van száz literes edényetek, hogy abban az egészet rendesen összekeverjétek, és utána porciózzátok.

Aztán ha ez nem igaz, további tippek (mint az egyszeri rabbi): erjesztő edény anyaga, geometriája, tisztasága, belső felszín sérülései, fertőtlenítőszer maradvány, edény elhelyezés, padlón-asztalon, napsütés, radiátor, vagy ajtó, hideg fal, huzat.

Aztán ha ez sem elég: feleség, gyerek, macska :-))).

 

Előzmény: krulis (7096)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7096

Szóval azt mondod a kevés élesztő kizárva? Az is befolyásolhatja a végső fajsúlyt, hogy mennyi nem erjeszthető cukor van a sörlében. Ez egyrészt attól függ, hogy hány fokon meddig cefrézel illetve függ a cefre PH értékétől is. Próbáld ki legközelebb, hogy 62 fok körül cefrézed másfél órán keresztül, hogy akkor meddig megy le? Esetleg ha van egy ph csíkod nézd meg a cefrét miután bekevered.  Nekem is van ami 1020 körül megáll, de azt szándékosan 70 fok körül cefrézem. 

Előzmény: WriE01 (7064)
krulis Creative Commons License 2011.06.01 0 0 7095

Érdekes... Mivel az élesztőt kézzel osztottad szét, csak az lehet a különbség.  Amíg 5 felé öntöd, az idő alatt is ülepedik, tehát az utolsókba több élesztő juthat, meg aztán kézzel nem tudod teljesen egyenletesen szétosztani.  Amelyikbe kevesebb jutott az állhatott meg 1020-on? Csak találgatok ám....  

Előzmény: olasz66 (7094)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7094

Ugyanaz a két sör, Mindent ugyanúgy csináltam velük.

Előzmény: WriE01 (7090)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7093

Próbáltad már, hogy egy patron elég-e egy hordóhoz? Ennél a fajtánál lehet állítani a nyomást? ...és lehet a patront cserélni menet közben?

Előzmény: DanielOrtega (7088)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7092

Hát nagyon jól megcsináltad! Nagyon tetszik!

Majd jöhet a részletesebb kép. Igaz az index úgyis lebutítja. :(

Előzmény: DanielOrtega (7088)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7091

Ha sikerül vennem egyet, biztos megpróbálom átalakítani, ha nem lehet csak úgy egyszerűen belerakni valami pótlékkal.

A lissnél 1875/10db+1250 postaköltség. Persze meg lehet venni a bp-i márkaboltjukban, és akkor nincs posta.

Jó volna ez a szénsavpalackos dolog is, van is egy palackom még az étteremből, de az macerás. Kicipelni az udvarra, ha valami buli van, nyomáscsökkentő, cső lóg, kutya rág. Áhh.

Most néztem a Dani nagyon jól megcsinálta. Igaz az öcé nem olyan mint ez a hűtős cucc. De ha annál meg lehetett csinálni, akkor ennél is összejöhet.

Előzmény: olasz66 (7085)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7090

Mik erjednek az egymás mellett lévő vödrökben? Lehet ez a kulccsa a dolognbak.

Előzmény: olasz66 (7077)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7089

Bocs a pocsék képekért de majd lefotózom rendesen ha kell valakinek.

Előzmény: DanielOrtega (7088)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7088

Én most csináltam pótlékot :) Régi szódásszifonból kiszedtem a patrontartót, pont végig menetes és pont metrikus. Ha a Beer kingből kicsavarom egy 10-es imbuszkulccsal azt a menetes anyát a szelepnél oda pont beillik a régi szifon patrontartója. Volt vele egy kis barkácsolás de jó lesz, ja meg egy tömítés is kellett bele. De nem mindegyik patrontartó passzol, nekem is van whitworth menetes szifonom. Mielőtt az ember nekiáll szétbontani bele kell próbálni.

 

 

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (7083)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7087

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_29&products_id=84

 

Nemsoká akcios lessz ! 1700 Ft lessz az ára.  (ennyiért adja a gyár)

Előzmény: olasz66 (7086)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7086
Előzmény: olasz66 (7085)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!