e-on-t nem tudtam hogy 40A-ig adnak, erre mifelénk az elmu a tipizalt esetekben 1x32A-t ad, felette 3 fazis. Nyilvan ettol el lehet térni, de jóval több lábmunka kell hozzá. (Eleve egy rettentő gyors szolgáltatóról beszélünk, megrendeléstől röpke 9 hónap alatt bekötötték a villanyórát.
"de a fűnyírót azzal is sokat rángatom tavasszal."
Na briggs motoros akkor nem a benzin tehet róla, hanem a karbi kialakítása. Van a tankon belül egy kis pohár, abba lóg bele a főfúvóka búvárcsöve. Ebbe a pohárba pumpálja fel a membán a benzint, és onnan túlolyik a tankba. Ez a pohár kiszárad, és miközben rángatod akkor pumpálod tele. A trükk annyi hogy színültig kell tölteni szezon elején a tankot, összerázni, ezzel tele lesz a pohár. Aztán indul is.
1x50 Amperig indokolni kell, de találkoztam már párszor vele.
Mitöbb itt eredetileg 2 fázis volt... aztán megindokolták és 1x50 Amper lett. (NKM-démász egyébként) Avagy sok mindent lehet, ha akarja valaki és van rá mód is.
Nekem 3x25A van (Szlovákia) , eleve ezt adták . Nagyon ritkán van áramkimaradás , azt is elöre tudtunkra adják . De az ördög soha sem alszik .:-) Hetente dekompresszort kinyitom és átforgatom , hogy azért ne rozsdásodjon belül semmi .
Itt 3x16A van a kezdetektől. Régen több három fázisú holmi volt, mára csak egy körfűrész maradt, viszont nagyon gyakori volt a fázikimaradás, havonta elment egy-egy fázis, akár 1-2 napra is. Ezért már akkor úgy kötöttek mindent hogy fáziskimaradáskor csak egy konektorral odébb kelljen dugni a dolgokat és mehet tovább. Mondjuk az utóbbi 10 évben már nem volt jellemző, ha elment az áram akkor minden fázis elment. Azért is akarok áramfejlesztőt, mert volt egy két nagyon necces szitu, húgom a szó konkrétan belehal ha nincs áram három napig, vagy nem kerül kórházba. Ismerősöm szülei az ország keleti részén laknak valahol, pár éve akkora áramszünet volt egy vihar után, hogy innen vittek a praktikerből aggregátort, mert ott már kifosztották a boltokat 100km-es körzetben.
Magyarországon a szolgáltatók nem nagyon adnak egy fázison 32A-nél többet, szóval ha már azt kell bővíteni, akkor szinte minden esetben jön a 3 fázis. Ekkor pedig jó eséllyel fővezetéket kell cserélni, lakáselosztót átszerelni, stb.
Azt úgy lehet hogy a három külön bejövő fázist ugyanazzal az egy fázissal hajtom meg? Bár végülis jobban belegondolva nem kéne hogy gondot okozzon amíg nincs három fázisú fogyasztó.
A fűkaszát sem szoktam soha,mégsem volt azzal sem gond!Persze igaz amiket írtok,de pont nem volt még gondom ezzel.Ha 1-2 havonta beindítod,pont elég hogy átmossa a fúvókákat,és feloldja a kezdődő kocsonyát.
Nekem is három fázisom van a házban . A generátort mégis egyfázisosat vettem , mert ha nem elég nagy a teljesítménye a ház igényeihez mérten , akkor azért hosszab ideig tartó túlterhelésnél az egyik fázison , meghibásodás állhat fenn . Eleve nem egy-két órás hálózatkimaradásra vettem , hanem tartós , több naposra . Akkor közösítem a fázisokat és mehet a játék egészen elméleti 5400VA-ig . Nincs háromfázisos fogyasztóm .
Én akkor vettem , amikor az oroszok elzárták a gázt és az maradt meg bennem , hogy a benzín hosszútávon nem marad stabil . Lehet , hogy ma már más a tényállás . Nem figyelem ez irányban a dolgokat .
Három fázis a kecó, eloszott szerelés, közös nulla és egyéb csúfságok, mindenképp három fázis kell. Routerhez, kazánhoz van szünetmentes tápegység, de hűtő, fagyasztó, klíma, dializálógép azok túl nagy fogyasztók ehhez.
Ezt a százas benzin dolgot hallottam már máshol is, de a fűnyírót azzal is sokat rángatom tavasszal. Tényleg a folyamatos cserélgetés lehet a megoldás. Vagy a gázüzem, a pb palack nem romlik meg sose. Vagy veszek én is egy traktort. :-)
Volt már, hogy 3 éve kis kannába lévőt használtam fel fűkaszához (5L sokáig elég, főleg ha lusta vagyok használni :D ). Azonnal indult, semmi baja nem volt.
Pedig ajánlom, hogy inkább üres tankkal tárold hosszabb ideig. Régi trükk, ki kell járatni a végét is. Főleg 95-el ami ha elkezd kocsonyásodni ... na az nem fog tetszeni a motornak.
Tavaly szeptemberben vettem egy 4 ütemű robogót.Mivel tudtam hogy nem fogjuk használni,teletankoltam.Sima 95-el.Havonta-kéthavonta ráindítok,azóta is indul vele.Pont tegnap este indítottam,pöccre indult,pedig több mint 1 éves benne az anyag.
Ez azért kezelhető kérdés, pár liter üzemanyagot tartasz benne, havonta beindítod 10 percre, és félévente egyszer kijáratod belőle az összes üzemanyagot. Egy-két napra való üzemanyagot meg kannában tartasz, amit két havonta beleöntesz az autódba, és frissre cseréled.
Én azért nem vettem eddig áramfejlesztőt, mert ha évente egyszer kell, addigra pont beledöglik az üzemanyag és nem lehet elindítani. Talán csak a PB palackos a kivétel. De 10 év állás után tutira egy nap szerelés mire beröffen a gép, szóval a helyedben azért néha megjáratnám.
A munka miatt kellett nagyobb teljesítményű,fázis hiány volt már majd minden nap. Nem fontos az azonnali átkapcsolás,jó akár egy óra múlva is,így elég egy sima áramfejlesztő.
Én jártam végig a karókat,hogy melyik szigetelő törött aztán kicserélte a szolgáltató.Közben villanyszerelő tanácsára kértem amper bővítést,és így új karót és drótot kaptam.És akkor jött,hogy el kellene költeni a plusz lóvét valami értelmese. Így lett akkor már egy komolyabb napelemes rendszer is.
Az áramfejlesztő meg ha már van nem kér kenyeret,ha 10 év múlva veszem elő akkor is működik.
Off: Tél vége felé, még a járvány előtt hívtak egy házhoz. Villognak a lámpák, nem megy a mikró, mosógép, ... Végigmérek amit lehet, nullaszakadás. Kimegyek, fönn a tetőtartón a sodronyról bemenő szál vége a levegőben lebeg. Valahol volt egy olyan földzárlat, nulla-védővezető közötti gyenge átvezetés, ami ellátta a kis fogyasztókat. Persze a lakáson belül akármi agyoncsaphatta volna a lakót.
"-Nem nyúlhatok hozzá, életveszélyes. Jelentsék be az Eonnak, hívjanak regisztrált villanyszerelőt!"
Másnap látom, ott mászkál két emberke a létrán. Beszéltem a tulajjal.
Ahogy beszólt, jött az Eon és csipp... Másnapig áram nuku. :-(
Ezekben azért ég el az érintkező mert sima váltókapcsolóként használ egy relét, a bontón az egyik, a zárón a másik tápforrás, e középsőn a kimenet.
Amikor pont ellentétes fázisban van a két jel, akkor egyrészt kurva nagy áramlökés keletkezik a záró oldalon, a bontón meg komoly ív, mivel nem ekkora ívoltásra tervezték őket.
Ezért a legjobb ha szinkronban van a két jel (a drágább inverterek képesek rá), vagy két külön záró mágneskapcsolót használsz, mechanikus vagy elektronikus késleltetéssel. A ganz mágneskapcsolók kireteszelve sosem égtek be ott ahol emezek azonnal porrá égtek.
Nálunk is állandó fázis hiány volt. Vettem egy komolyabb áramfejlesztőt,viszont közben felújították a vonalat.
Így van egy 21kw-os áramfejlesztő ami csak próba üzemben dolgozott.Ha leválasztanánk a trafót akkor beosztva-szűkösen de elvinné azt a hat fogyasztási helyet ami a vonalon van
Nekem van egy 2.8-as aggregátorom, ha áramszünet van beindítom, a biztosítéktáblán van egy átkapcsolóm, meg az invertert leállítom olyankor. Full manuális, igazából kis odafigyeléssel minden megy róla, házivízmű, szennyvíztisztító, gázkazán, kávégép, mikró, TV, akár egy klíma, persze nyilván nem minden egyszerre.
Én inkább úgy fogalmaznám, hogy szeretném ha szünetmentesen lenne aminek szüntelenül kell mennie :) De amúgy ja.
És talán túl sokat fórumoztam Dél-USA (Florida, Kalifornia, Louisiana) környékiekkel (top 1 DIY solar-inverter-UPS felhasználók), így némileg azon túl is.
Meg azért fordult már elő, hogy tél kellős közepén elment az áram 1-2 napra (nem tervezett, de az is van néha).
Nem vicces, ha van gázkazánod, van gáz, de nincs meleg és nincs fürdővíz.
Durva viharok vannak.
Többször okoztak már áramszünetet (tervezek túlfesz levezetőt is betenni szolgáltatói oldalon sínre ... még ennek terv is TODO listán)
És ekkor szivattyú áll, és úszik a pince, a mosókonyha, mosógép és a kerti gépek (1m+). Nem vicces.
És még a merülőszivattyúnak is kell valami, ami segíti a motorindítását, hogy ne csapja le invertert ... (még ez is most jutott eszembe ... TODO)
Óra utáni FI relé mit szólna, ha UPS inverter elkezd áramot gyártani és NULLÁN jön neki vissza áram, amit fázison be se küldött ?
Sőt pl gyenge az áram, UPS inverter aksiból csinál sajátot ... ekkor ha valakit ráz az áram le se kapcsolna FI relé (ha annyi áramot csinál ami egy emberen éppen átmegy a fő fázisból, hisz NULLÁN ugyanannyi megy vissza)
Valamint inverter után sem ártana tenni egy FI relét, hisz a fő óra utáni semennyire sem védi az UPS inverter által generált áramot .... mármint áramtól az embert.
Ahhoz meg megint kell visszatérő (saját) nulla is.
Alapból amit nagyon védeni kell UPS-re kapcsolnék (fél ház: gázkazán, PC, TV, hűtő, merülőszivattyú).
Ha lenne nagy áramszünet és kellene át tudom kapcsolni kézzel, és ráadni légkondi, meg a ház másik fele.
Tudom, elektromos motor indulása ... inverteres légkondit azért el kell bírnia. Ja a kávégép alap! :D
Merülőszivattyú amitől félek (900W, auto vízszint be/ki kapcsolós), de az meg kell. Mostanság akkora esők vannak, hogy a ház alatti garázs-pincét csak az tudja megvédeni.
Okos ember pedig amit nem tud kérdez, és nem kijelent :) (ezt a mondást tanítani kellene, pláne a mai tudományos-Karen-fotelhuszár társadalomban :D )
Pl ha áramszünet van, akkor bejövő fázis ugye nincs.
De a bejövő 0 attól még él? És ha pl kábelszakadás volt az utcában, vagy trafó elszállt a végén vagy ilyesmi ?
Akkor 0 helyett védőföldön megy le az áram? Nem fognak ettől földelt eszközök rázni?
Lehet olyan, hogy bejövő fázis van, de a 0 szakadt ?
Na és itt jön a durvítás .... kettős konverziós mód (AC/DC -> DC/AC) vagy aksis üzem. Nincs kapcsolat bejövő 0 és kimenő 0 között gondolom (látom ábra, védőföldelés ).
(kivéve, hogy a kijövő áramot én 1-0-2 kapcsolókkal kötném biztosítékokra, hogy választani lehessen honnan kapják áramot : szolgáltató v. UPS .... de ebből a szempontból ez lényegtelen)
Amire felfutott a szemöldököm az az, hogy inverterből nem húz 0 kábelt. A közös 0 kábelt használja.
Most nem tudom, hogy:
- én vagyok-e hülye, mert szerintem az inverter fázishoz az inverter 0-át kell bekötni (azaz 0+Fázis váltós 1-0-2-vel kötném, hogy bejövő_fázis-bejövő_0 VS inverter_fázis-inverter_0 menjen fogyasztókhoz ... föld lehet közös)
Majdnem déli tető, 5,985kWp rendszer, 3F fogyasztók és 3F Fronius inverter (Symo 6.0-3 light), 19x 315Wp napelem
A villanykazán csak azért lett, hogy lefűtsem a fölös többletet. Vannak klímáim is, de azzal fűteni a fasorban sincs a padlófűtéshez képest.
Inverter Betáplált Fogyasztott Villanykazán
2017 3173kWh 2087kWh 1698kWh
2018 7754kWh 6562kWh 3990kWh
2019 7962kWh 6348kWh 8055kWh 3955kWh
Ezek nekem totál "idegen" számok, mert az évforduló és a telepítés ideje augusztus eleje, ergo én aszerint tartom nyilván a számokat, meg aszerint sakkozom a fogyasztással, így egész máshogy fest az eredmény:
Ja, nem is csodálkozom semmin, látszik hogy kinek savanyú az a gyümölcs. De ha seggel áll az ember a változó világhoz akkor lemarad, sosem a homokba dugott fej viszi előre a dolgokat hanem a konstruktív hozzáállás.
De megfogadtam hogy nem állok bele az ilyen szókiforgatós gyökérkedésbe, ignorálom őket, rövid az élet ahhoz hogy fotelkommandósokra pazaroljam.
Abból indulok ki, hogy a lineinterakítv UPS-t sem kell engedélyeztetni.
Mert
- csak AKKOR (áram) boos-tól HA megvan a külső hálózat IS - nem boos-tól pluszban azaz nem táplál VISSZA a külső hálózatba >> nem emel azon feszültséget
Megj: a limitet (pl. 185 Volt) azért emlegetem, mert valahol el kell dobnia a relével a külső hálózatot, mondván eltűnt, nincs... "áramszünet" van. Mert, ha nem tenné akkor gondok támadhatnak a fogyasztóknál, pl. leégő villanymotorok és hasonlók. Hisz a belső hálózati feszültséget megemelni nem tudja az élő hálózattal szemben a kitápálálás megindulása nélkül. Ami nem cél... illetve itthon típusengedély híján tilos is.
Ergo muszáj a relénél bontani és leválnia a külső hálózatról, valamilyen minimum feszültségnél.
Persze ha csupa 90-270 Volt bemenetű kapcsitápot táplál. Akkor a limit lemehet akár 90 Volra is... Avagy a relé alsó limit belső hálózati alkalmazás/eszköz függő is.
---
Másként: amíg a hálózatot élőnek-érvényesnek tekinted addig a relé és a lineinteraktív/boost üzem maradhat. DE SOHA NEM mehet át feszültségemelésbe=kitáplálásba.
Amíg így működik a cucc, addig nem kell hozzá a szolgáltató engedélye. Ezt gondolom logikusnak a párhuzamos üzemre nézve.
" a relével rákapcsolt külső hálózatra rásegítéses (=lineinterakítv illetve =boost párhuzamos-szinkron) módban mehet, amíg megvan a külső hálózat egy limit feszültség fölött (185 Volt?)"
Mindenféle limit oda állítható (freki, stb) ahová nem szégyelli az ember. Sőt mivel tudja a hálózatra visszatáplálást, ami pl a német szoftver verzióban engedélyezve van, így az összes HMKE szabályt is teljesíti hardverileg.
Itthon nem engedélyeztették HMKE-ként, kicsi a piac, így semmiképpen sem táplál vissza.
De mostmár arra tényleg kíváncsi lennék hogy ha nem táplál vissza, de rádolgozik párhuzamosan a hálózatra (azaz kettős módon táplálja a fogyasztót) akkor kell-e engedélyeztetni külön vagy sem.
Mert te fentebb azt mondod hogy nem, pali meg ezen rugózott fél napot hogy de. A forgalmazó szerint nem kell, de hát neki ugye minden eladó.
A szolgáltatót hiába kérdezed, annak semmit se lehet mert az a biztos.
"a beépített anti-islanding védelmét sok országban elfogadják"
Hamarjában úgy látom, hogy RELÉ-vel tud leválni a külső hálózatról, azaz galvanikusan. Ami rendben van életvédelmileg-biztonságilag.
A többi már helyiérdekű hálózatvédelmi protokol elvárás. Amiben azért néhol képesek elszállni agyilag pl. Magyarország is. Emiatt lehet az, hogy az elején irottad szerint pl. a hollandoknál okés olyan üzzemmódban is amire nálunk nem okés.
Itthon szerintem - a relével leválasztott független szigetüzem módban (=UPS) mehet - a relével rákapcsolt külső hálózatra rásegítéses (=lineinterakítv illetve =boost párhuzamos-szinkron) módban mehet, amíg megvan a külső hálózat egy limit feszültség fölött (185 Volt?) - a relével rákapcsolt külső hálózat eltűnése után (=nem független szigetüzem) nem mehet, amikor lement a külsőhálózat egy limit feszültség alá (185 Volt?)
Mindeközben az inverter rész betápja a 12/24/48 DC oldalán bármi lehet ! Egyenkén vagy egyszerre is akár.
- alapban az akku, ha van benne
- napelem, szélkerék, aggregátor a 12/24/48 DC-re alakítva az akkut töltve és/vagy direktben az inverter DC oladalán
és.... mivel trafós az inverter és így a kimenete >> leválasztott
- akár maga a külső hálózat is a 12/24/48 DC-re alakítva az akkut töltve és/vagy direktben az inverter DC oldalán azaz kettős konverzióval jutva a kimenetre
Sőt horrible dictu az is lehetséges akár, hogy a zavaros-gyengécske külső hálózat esetén 2 uton is átmenjen rajta a külső hálózati energia - a relén át direktben
és - az inverter részen át kettős konverzióval lineintrektív módon (fel)javítva ezzel a belső hálózat villanyát :-)
na, az én kérdéseimre (hogy hogyan csinálja a power assist módot és mikor hogy kapcsol) megtaláltam a választ ebben a videóban, ami bár elég laikus nyelvezetű de a működési elv szempontjából ez nem is érdekes.
Szóval a Multiplus mikrogrid-re is képes. Azaz ha áramszünet van (szolgáltató felé PLC lenyom) és saját belső szinuszt generál (freki szabályozással), hogy a grid-tie inverterek tudjanak termelni.
Jó, jó ... csak ne 400Vdc-s lenne :D
Ezt a vonalra rátermelést még csak (totál)offgid + grid-tie rendszernél láttam. Azaz aksiból kinyert 230V-ra (pl 2000W) rátermelni Grid-tie inverterrel (még rá +1000W).
Nem mondom, nem egy életbiztosítás. Elmegy terhelés, durrannak a kondik.
Az hogy egy engedélyköteles-e itthon vagy sem az engem különösebben nem izgat, nem a lakossági és nem Magyarország a piacunk,
A Victronnak vagy nektek?
Feltételezem,. hogy nem ugyanaz a kettő.
Az hogy egy engedélyköteles-e itthon vagy sem az engem különösebben nem izgat, nem a lakossági és nem Magyarország a piacunk, mint technikai érdekesség említettem meg azon szűklátókörűek kedvéért aki szerint technikailag ez nem lehetséges.
Dehogynem lehetséges.
Visszwattnak hívják és jól kidolgozott műszaki megoldás.
Ám tőled a háztartási méretű Victron képességeként olvashattunk, mint szűklátókörűek.
Nálunk -akik a nagykutyáknak nem piaca - azért ebben a körben jobban körülnéznek, és minket nem érdekel az, hogy a magas Hollandiában milyen fasza gyerekek vannak, akik ezt (is) jobban tudják a szűken látóknál.
Nem tudom már én sem hogy min megy a fingfűrészelés :-)
Szóval amit állítok hogy a multiplusban (I-es) a bemeneti hálózat átmegy a kimenetre, galvanikusan, trafó nélkül. Akár 50A is a -50-es típusban (ezt használtuk).
Erre rá tud termelni az akkuból, anélkül hogy visszatermelne a hálózatra.
A power assist funkcióval ha a shore limitet beallítod mondjuk 10A-rre és a fogyasztó többet kér akkor az akkuból hozzáteszi azt, akár az inverter teljes teljesítményének megfelelő áramerősséggel.
Plusz ugyanez a berendezés tud sziget üzemben is működni de ez itt mellékes.
Az hogy egy engedélyköteles-e itthon vagy sem az engem különösebben nem izgat, nem a lakossági és nem Magyarország a piacunk, mint technikai érdekesség említettem meg azon szűklátókörűek kedvéért aki szerint technikailag ez nem lehetséges.
Uraim, fél napot nem vagyok és nem győzök visszaolvasni :D
Naszóval, ha még mindig a galvanikus leválasztáson megy a vita, akkor talán érdemes lenne leírni, hogy ez magyarán egy trafót jelent. (ez esetben, mert hajózás esetén a földelés leválasztását)
Márpedig ha jól emlékszem az MPP esetében 400V-os a belső busz, azaz előbb át kell alakítani a bejövő 230V-ot (meg online UPS mód, ugyebár egyértelmű).
"Photovoltaic inverter in accordance with EN 50549-1:2019 with single-phase parallel coupling to the distribution network. The automatic disconnection device is an integral part of the afore mentioned inverter."
Nem véletlen van meg ezeknek a CE.
MPP hibridnek ott van még a VDE4105, VDE0126-1-1 (Német és EU) , AS4777
Meg régebben külön DK5940 olasz, G83 UK, AS4774 Ausztrália
Victron-nak is lehet csemegézni (indiában gyártott inverterhez képest eléggé németes):
De ha valaki mégis kötözködni akarna, erre van (jó nem erre, hanem hajózásra, ott is főleg a hajótest, hajócsavar védelmében) leválasztó transzformátor:
"- hálózati2: amikor nagyobb a terhelés mint a shore limit, ilyenkor átmegy a hálózat galvanikusan, és párhuzamosan rádolgozik az inverter pont annyit hogy a shore limitet ne haladja meg
Kötve hiszem.
(ha te ezt megeszed, akkor az legyen a te gondod.)"
Pedig technikailag sem nagy dolog megoldani (a HMKE-khez is van ilyen kiegészítő funkció, amikor az órához fel kell szerelni egy mérőt), és ezt a funkciót láttam, mértem élőben, és napi szinten használják a vevőink. Úgyhogy ez nem kimondottan hit kérdése nálam.
"Te pedig azt akarod itt elmagyarázni, hogy az önálló jelet is előállítani képes inverternek a hálózattal történő összekapcsolása azért nem engedélyköteles, mert a szoftver gondoskodik arról, hogy ne történjen kitáplálás.
Vagyis minden további nélkül rá lehet a hálózatra kötni olyan invertert, ami nem táplál ki.
Mégpedig azért, mert nem táplál ki."
Ezt te magyarázod bele.
egy kurva szóval nem állítottam ilyet, jogi aspektusokról nem beszéltem, a technikai megvalósításokról beszélgettünk csak. (nem is foglalkozok engedélyeztetési és egyéb dolgokkal, az a tervező dolga)
- hálózati2: amikor nagyobb a terhelés mint a shore limit, ilyenkor átmegy a hálózat galvanikusan, és párhuzamosan rádolgozik az inverter pont annyit hogy a shore limitet ne haladja meg
A 16 Amperes fogyasztói helyen, amikor nekem 20 Amper kell, akkor kipótolja 4 Amperrel. (Ha van neki annyi)
Vagy annyival tölti az akkukat, amennyivel tudja, de ha nekem kell még 1 Amper a 16 Amperen túl, akkor csak 3 Amperral tölt, mert 1 Amper kell a + fogyasztóra.
Mindezt az AC oldalon, ami roppant fontos a műszaki tisztánlátás érdekében.
- hálózati2: amikor nagyobb a terhelés mint a shore limit, ilyenkor átmegy a hálózat galvanikusan, és párhuzamosan rádolgozik az inverter pont annyit hogy a shore limitet ne haladja meg
Kötve hiszem.
(ha te ezt megeszed, akkor az legyen a te gondod.)
Nem kell hozzá nagy ész hogy ehhez tudnia kell mindent mint amit egy HMKE inverter tud, a többi funkció szoftveresen kisakkozható.
Akkor ott kell lennie az engedélyezett inverterek listáján.
Nem kell ehhez sok ész, hogy ezt belássa, akinek a leghalványabb fogalma van a kérdéskörről.
Azt kellene megértened, hogy a szolgáltatót műszaki értelemben nem az érdekli, hogy az üzemelés alatti hálózatba történik-e kitáplálás, vagy sem.
Egyetlen szempontot állít fel, de azt következetesen.
A feszültségmentes hálózatba nem juthat ki semmiféle idegen feszültség.
Elvileg sem.
Az egyes eszközök meghibásodása esetén sem.
Akármilyen jellegű az a meghibásodás.
Te pedig azt akarod itt elmagyarázni, hogy az önálló jelet is előállítani képes inverternek a hálózattal történő összekapcsolása azért nem engedélyköteles, mert a szoftver gondoskodik arról, hogy ne történjen kitáplálás.
Vagyis minden további nélkül rá lehet a hálózatra kötni olyan invertert, ami nem táplál ki.
nem, csak értetlenkedni látszol, de szerintem érted te (mivel van nálad is google) és kötözködéshez van kedved.
"Az inverter kimenetére mi van rákötve?
A hálózat, vagy a fogyasztó?"
csak a fogyasztó (ilyenkor a piros körrel jelölt leválasztó bont) vagy mindkettő (ha a relé zárt).
Az inverter pedig vagy dolgozik, vagy nem, vagy a hálózatra szinkronizálva, vagy saját jelről, ez szoftver kérdése.
"(A HMKE akkor is galvanikusan a hálózatra csatlakozik, ha éppen nincsen kitáplálás.)"
ez is, kivéve a szigetüzemet, ahogyan többször leírtam.
Tehát összefoglalva az üzemállapotokat:
- szigetüzemű, akkuról: hálózat leválasztva, inverter belső órajelről
- hálózati1: amikor a terhelés kisebb mint a shore limit, ilyenkor átmegy (a belső dróton, galvanikus kapcsolatban) a hálózati betáp, az inverter alszik, a töltő aktív (ha kell tölteni az akkut).
- vissszatápláló: lásd előbb, de többet dolgozik az inverter és így a hálózatba is visszajut a termeltből (ez van letiltva itthon)
Nem kell hozzá nagy ész hogy ehhez tudnia kell mindent mint amit egy HMKE inverter tud, a többi funkció szoftveresen kisakkozható.
E rendelet alkalmazásában az alábbi meghatározások alkalmazandók:
1. forgalmazás: a közösségi piacon valamely termék gazdasági tevékenység keretében történő rendelkezésre bocsátása értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára, akár ingyenesen, akár ellenérték fejében;
2. forgalomba hozatal: a terméknek a közösségi piacon első alkalommal történő forgalmazása;
3. gyártó: az a természetes vagy jogi személy, aki a terméket gyártja, vagy aki saját nevében vagy védjegye alatt egy terméket terveztet, vagy gyártat, vagy forgalmaz;
A saját célra gyártott, (vásárolt) és használatba vett termék forgalomba kerül.
A saját célra megvett-használt termék az NEM forgalmazás. Arra ezért nem vonatkozik a CE, sőt nem is mindenféle termékre vonatkozik maga a CE rendszer sem.
A saját célú behozatalra/használatra az általános polgárjogi felelősség azaz a PTK joga és az egyéb VONATKOZÓ szabályok élnek.
Avagy sarkosan,
CSAK saját magadnak úgy okozol kárt/veszélyt, ahogy csak tetszik. DE!!! HA másoknak IS ártasz, akkor a töködet kezdik morzsolgatni.
Illetve, ha MÁSOK RENDELKEZÉSÉRE bocsátod az EU-n belül, Akkor azonnal első forgalmazó leszel és ha olyan a termék akkor CE köteles is!!!
-----
Mikor kötelező a CE-jelölés?
CE-jelölésre csak azoknak a termékeknek az esetében van szükség, amelyekre vonatkozóan léteznek CE-jelölés feltüntetését előíró uniós termékszabályok.
Bizonyos termékekre egyszerre több uniós követelmény is vonatkozhat. Gyártóként Önnek gondoskodnia kell arról, hogy terméke megfeleljen az összes vonatkozó követelménynek, mielőtt CE-jelöléssel látja el azt. Tilos CE-jelöléssel ellátni olyan terméket, amelyre vonatkozóan - nem léteznek uniós előírások, illetve amelyekre a vonatkozó szabályok - nem követelik meg a CE-jelölést.
A CE-jelölés megszerzésének módja
Gyártóként Ön kizárólagos felelősséget visel azért, hogy terméke megfeleljen a rá vonatkozó követelményeknek. Nincs szüksége engedélyre ahhoz, hogy termékét CE-jelöléssel lássa el, ám mielőtt használni kezdi a CE-jelölést, Önnek:
gondoskodnia kell arról, hogy a termék megfeleljen minden uniós követelménynek,
meg kell állapítania, hogy értékelheti-e önállóan a terméke megfelelőségét vagy fel kell kérnie erre egy bejelentett szervezetet,
műszaki dokumentációt kell összeállítania a megfelelőségről nézzen utána, mit kell tartalmaznia a műszaki dokumentációnak,
EU-megfelelőségi nyilatkozatot kell készítenie, és alá kell írnia azt.
Ha a termék már viseli a CE-jelölést, Ön köteles kérésre az illetékes tagállami hatóság rendelkezésére bocsátani az általa kért információkat és igazoló dokumentumokat.
Nincs minden termék esetében szükség bejelentett szervezet közreműködésére.
Ha az Ön termékét bejelentett szervezetnek kell értékelnie, a CE-jelölés mellett fel kell tüntetni az értékelést végző szervezet azonosító számát is. A CE-jelölést és az azonosító számot fel lehet tüntetni külön, de fontos, hogy egyértelmű legyen, hogy egymáshoz tartoznak.
A termékek tanúsításával foglalkozó bejelentett szervezetek jegyzékét a NANDO adatbázis tartalmazza.
Ha az Ön termékét nem kell független szervezetnek megvizsgálnia, akkor Önnek kell ellenőriznie, hogy a termék kielégíti-e a rá vonatkozó műszaki követelményeket. Ebbe beletartozik a termék használatával összefüggő lehetséges kockázatok felmérése és dokumentálása is.
Nem tippelgetek inkább, ha lesz időm utánanézek mert érdekel engem is hogy oldja meg.
Ez a beszéd, pontosan ez a megoldás.
De valószínűleg hasonló lesz technikailag mint egy hálózatra tápláló inverter, csak önállóan is tud menni hálózat nélkül. Ekkor leválasztja a bemenetet a hálózatról.
Ezt kellene alaposabban átgondolni!
Hová van kötve az inverter kimenete?
A hálózatra, vagy a fogyasztóra?
Ha a hálózatra, akkor leválasztás esetén nem tudja ellátni a fogyasztót sem.
Ha a fogyasztóra, akkor meg hogyan válik le a hálózatól?
"Akkor arra nem táplálhatja rá az inverter szinkronizált kimenetét, csak akkor, ha az inverter rendelkezik a hálózatra tápláló inverterekre vonatkozó paraméterekkel.
Avagy leválasztott módon szogálja ki a fogyasztót, de az elmondásod alapján nem így működik."
Ez a lineinteraktív UPS esete... Annak pedig nem kell ilyesmi, mert leválik a külső hálóztaról és galvanikusan átkapcsol, ha eltűnik a külső hálózat.
Avagy NEM a MEGLÉVŐ hálózatra rátáplálás képessége a döntő szempont. HANEM a külső hálózat ELTŰNÉSE esetén való viselkedés !
Ami képes az ELTŰNT külső hálózatra IS rádolgozni arra vonatozik a szigorú rezsim, élet- és baleset védelmi okból.
Ami az eltűnt külső hálózatra NEM TUD rátáplálni arra nem vonatkozik, mert nem állhat elő élet- és balesetveszély a külső hálózaton miatta.
Mgejegyzés: a csak félvezetős leválasztás NEM minösül elegendőnek! galvanikus leválasztó "kapcsoló" kell.
Nem tippelgetek inkább, ha lesz időm utánanézek mert érdekel engem is hogy oldja meg.
De valószínűleg hasonló lesz technikailag mint egy hálózatra tápláló inverter, csak önállóan is tud menni hálózat nélkül. Ekkor leválasztja a bemenetet a hálózatról.
A boostolós módban annyit táplál rá max hogy visszatáplálás ne legyen, a visszatáplálás módban pedig enged visszatáplálni is (ez a mód itthon nem aktiválható, de Németországban igen)
Hülyére lehet paraméterezni, de nagyon nem bonyolodtam bele.
Igen, ezekkel tisztában vagyok, viszont alibaban és hasonló kínai webáruházokon rendelt termékeknél ki ellenőriz és mit ? Elég nagy az áruforgalom ezen a csatornán, gyakorlatilag nincs kit felelősségre vonni, mert hiányzik az importőr.
Igazolt esetek vannak arra is, hogy a gyártás beindulása után ezt-azt kiszedtek a termékből, ami miatt már indokolatlan volt a CE jelzés, pedig eredetileg még rendben volt.
a specifikációi alapján át kell engedje magán a betápot galvanikusan,
Akkor arra nem táplálhatja rá az inverter szinkronizált kimenetét, csak akkor, ha az inverter rendelkezik a hálózatra tápláló inverterekre vonatkozó paraméterekkel.
Avagy leválasztott módon szogálja ki a fogyasztót, de az elmondásod alapján nem így működik.
Ez a tulajdonsága, hogy nem táplál ki, de a fogyasztót kettős táppal látja el, ez sem kerek.
Mondom, van ilyen, de nem ebben a teljesítmény kategóriában.
Nos, a CE jelzésért NEEEEM a kínai felel! Hanem a terméket az EU területén ELSŐKÉNt forgalomba hozó felel. Aki ugyebár EU-n belüli, mert nem lehet más...
Az ő tökeit morzsolják, ha valami baj támad. Illetve második körben az alátámasztó tanúsítványt kiadót, aki szintén EU-n belüli.
Avagy a CE mögött elvben egy szigorú-tanúsított háttér áll. Kellő szankciókkal.
Más kérdés, hogy az ellenörző/szankciós gépezet a HIBA esetére van kialakítva.
Mondván, hogy a CE a rendszer az önkéntes jogkövetésre, a becsületes (nyugat?/észak?)európai emberekre van alapozva. Ahogy sok más európai rendszer is...
Az állam ezért hátra lép, nem bürokratizál, azaz >> engedélyez!!!
Alapvetőn csak balhé esetén lép elő, mert
1. A piac majd úgyis feldobja a sunyítókat a verseny keretében. Van is rá jópár példa, pl. tavaly karácsonyra többezer okosóra nem tudott bejönni az EU-ba az egyik óranagykernél. Mert a másik óranagyker feldobta a nem valós CE jelzés miatt (a velejáró ~230Voltos USB táp/töltő volt a bűnös). Súlyos milliókat buknak és akár letöltendő is lehet az ügy vége, aggódnak is az ügyvezetők rendesen.
2.
A konkrét balhé (kár/baleset, pláne közveszély/halál) esetén pedig hivatalból nyomulnak a hatóságok.
+1 Van szúrópróba-véletlenszerű ellenőrzés is.
Avagy a CE sunyítás valójában veszélyes játék a terméket az EU belüli első forgalomba hozó számára.
-------------
Természstesn BÁRKI ... akár te is tehet bejelentést, ha valami gyanús neki egy termék CE-je kapcsán.
Na igen. Viszont akkor baromira nem 5!-ról beszélünk, az eseménytér nem 120 elemből áll. De mégcsak nem is 60-ból, de inkább hagyjuk, mert még a végén megint kiderül hogy én vagyok a hülye/ostoba/egyetem szégyene és a többi önigazoló faszság amit a fejemhez szoktál vágni.
hát akkor vagy szeretnek veszélyesen élni nyugaton (ha jól emlékszem németországban is van engedélye), vagy tényleg működőképes a dolog.
Ismétlem, nem ismerem behatóan a belső működését, de a specifikációi alapján át kell engedje magán a betápot galvanikusan, nem hiszem hogy lenne benne még egy 5kW-os trafó...
Az a baj, hogy a CE jelzés nem garancia semmire. Kínában simán rányomtatják, anélkül, hogy bármiféle szabványt teljesítene. Tekintve az inverterek potenciális veszélyeit a hálózatra, nem csodálom hogy bevizsgáláshoz kötik a szolgáltatók.
Ennek a belső hálózati oldalán lévő fogyasztók SOHA nem tudnak a külső hálózatról ellátást kapni.
Mivel az UPS kimeneti és a külső hálózat bejövő vezetékei nem párhuzamos üzemüek. Ezért nem tud az UPS a külső hálózatra rátáplálni se, ha az elmegy.
Másként nézve az ilyen UPS-ről táplált cuccok egy szigetüzemű ÖNÁLLÓ elkülönült belső hálózatot alkotnak.
---
Avagy, ha úgytetszik ugyanez a NEM lineinteraktiv AC>>DC>>AC vagy AC/AC inverter. Akár van benne akku, akár nincs.
1. A külső hálózattal lineinteraktív módú működés az tuti, hogy nem szigetüzem. Bármi is a konkrét műszaki megoldása.
2. A külső hálózatra kitáplálós módú működés az tuti, hogy nem szigetüzem. Bármi is a konkrét műszaki megoldása.
3. Minden olyan üzem, aminél - a belső hálózat vezetékén megjelenő energia semmilyen módon NEM juthat BE a külső hálózatba és/vagy a külső hálózat energiája direkt vezetékes úton (=közvetlenül) nem juthat el a belső hálózatba az tuti, hogy szigetüzem.
Nem országonként kell engedélyeztetni, hisz az ellenmondana az EU-nak és CE-nek is ! Hanem az EU-ban kell a CE-t "megszerezni" és onnantól ugye használható az EU-ban bárhol.
Más kérdés, hogy a HAZAI szolgáltatói- és forgalmazói maffia nagy örömére fennáll a lehetőség arra, hogy a CE ellenére SZOLGÁLTATÓNKÉNT !!!! (=agyrém) is kelljen egy bevizsgálás+jóváhagyás az ő hálózatán való helyes működésről.
Persze, ez csak addig amíg a szolgáltató hálózata "átmenetileg" eltér(het) a közös EU standartól. Tekinttel a csatlakozáskori igencsak eltérő rendszerekre-állapotokra-képességekre, az örökségre.
A baj az, hogy nincs érdemi nyomás az egységes EU standard hálózat mielőbbi elérésre... (mivel az fokozottabb-szabadabb versenyhez, ócsításhoz vezet)
Ma már éppen megéri támogatás nélkül is vagy akár kicsit plusszos is. A jövőben pedig érdemi hasznot is hoz majd. Ezért építik le a támogatásokat fokozatosan, ütemesen.
A támogatás leépítése pedig további árcsökkenést okoz majd a telepítésben is. pl. az extrém magas indokolatlan szintű inverter árak csökkenését (amit most éppen a támogatás tart fent)
Az eredmény az, hogy tartunk a közel NULLA Ft/kWh-os napáramhoz.
Nyilván NEM az egyetemes szolgáltatás keretében vételez.
Akkor pedig SZABADPIACI ár van... Annak és annyiért adja el a pluszt akinek tudja.
A szolgáltatójának BIZTOSAN eltudja adni, mert átvételi kötelezettsége van. A versenypaici ár az egy másik kérdés.
----
Mindez azonban egyelőre nem érinti az egyetemes szolgáltatás keretében üzemelő HMKE-ket. Azoknál az EU ukáz mást ír elő (legalább) 2030-ig jelenleg/egyelőre.
Anno amikor aggregátoros UPS rendszert raktunk össze.
Akkor bizony az aggregátornak szükséges minden ilyen segéd funkció az aggregátorhoz lett kitelepítve. Logikusan, hisz semmi dolga nincs vele a központi logikának! nem tartozik rá.
A központi logikára csak az tartozik, hogy kiadja a generátor számára - az IGÉNY jelet és VÁRJA/KEZELJE a generátor teljesítmény megjelenését - a NEMKELL jelet és KEZELJE/VÁRJA a generetáror teljesítmény eltűnését
Minden más a "generátor" felíratú feketedoboz dolga... magánügye, oldja meg.
(persze ez a logikaliag feketedoboz, az fizikailag lehet a központi elektronikában megvalósított is de ettől még logikailag marad egy a generátorhoz tartozó önálló feketedoboz szintű funkció, ha szükséges)
Nem vagyok jártas a témában , de lenne egy kérdésem . Valamikor a 90-es években mikor az APC megjelent nálunk a piacon , akkor voltam egy elöadásukon , ahol bemutatták a gyártmányaikat . Volt köztük a smart , amelyik emlékeim szerint úgy müködik , hogy a hálózatról kap tápot . Azon az oldalon egy akkutöltörész , ami tölti az egységben található akkumulátort . A másik oldalon az akkumulátorról él a róla betáplált váltóáramos elektromos rendszer . Ha nincs külsö táp , akkor hangjellel figyelmeztet a táp elvesztésére , de kimaradás nélkül üzemel tovább , míg az akkuk bírják . Feltöltött akkumulátorok esetén akár szigetüzemben is müködik , nem igényel jelet a hálózatról . Ilyen berendezés szerinted hogyan van véve ? Galvanikus , vagy nem a külsö hálózat felé a kötés ?
Azért ez két külön feladatcsoport... ne mossuk egybe. Aminek a külső hálózattal kapcsolatos "kapcsolós" része (lásd az imént) az ami az alapfeladat.
Az aggregátor üzemeltetési rész (felmelegítés/hűtés, stb.) az nem az alapfeladat. DE, HA speciel pl. pont aggregátor a generátor, akkor egy megoldandó plusz funkció rendszer szinten nézve ez is.
"Ha összeszednénk a HMKE minden költségét, igen siralmas eredmény jönne ki."
Hát, ha Paks vagy bármely erőművet is elkezdenénk számolgatni az se lenne piskóta :-)
Biztos vannak a nagyvilágban kizárólag piaci alapon, zéró támogatással épült kicsi-nagy naperőművek, de azért ez ritka.
Szerintem két út van:
1, teljes vadkapitalizmus, ahol minden piaci alapon működhet, épülhet csak. Nem is épülne atomerőmű egy darab se, ellenben minden szarból áramot csinálnánk (szén, stb).
Az áram ára pedig az egekben lenne
2, támogatott rendszer, ahol az adófizetők pénzéből költenek olyan technológiák elterjedésére ami kevesebb szennyezéssel jár. Ez az atom (talán), a nap és társai. Már a kínaiak se csak a pénzt nézik, és szorítják vissza a szénerőműveket mert megdöglenek.
+1: kevesebbet, és ésszel fogyasztanánk. Na ezt mi már nem érjük meg, talán az unokáink. Pedig lenne rá mód.
Akkor kezeli, ha képes a külső hálózattól függően szükség szerint intézni
- a galvanikus levászalást/rákapcsolást oda/vissza a szigetüzem kialakítása/megszüntetése esetén (kapcsolós UPS mód) és/vagy - a kérni az éppen szükséges generátor teljesítményt a párhuzamos>>rásegítő üzem esetén (lineinteraktív UPS mód) és/vagy - kezelni a kitáplálást, ha grid üzemű a rendszer (HMKE/kiserőmű/erőmű)
Abban az esetben HA a külső hálózat TELJESEN elmegy alóla azaz már nem csak rásegít az inverter ÉS AKKOR is ott marad a külső hálózaton az inverter feszültsége-árama, mert >> galvanikus a kapcsolat
Nos, az ugyebár maga az életveszély kialakulása lesz a külső hálózaton nem várt módon, alattomosan.
Épp ezért kell a külső hálózatról - grid inverternek lekapcsolnia 20 ms-on belül - a lineinteraktív UPS-nek átkapcsolnia hálózat függetlenre valamilyen feszültség szint alatt - a külső hálózatra rásegítős okos DC/AC invertenek is levállnia/átkapcsolnia (szerintem) mivel ez is egy lineinteraktív eszköz valójában
Nem okoz ilyen problémát - a hagyományos kapcsolgatós UPS >> leválik a külső hálózatról galvanikusan - a kettős konverziós online UPS >> a védett/táplált oldal nincs a külső hálózattal párhuzamos galvanikus kapcsolatban - a hálózattal NEM párhuzamos DC/AC inverter >> a táplált oldal nincs a külső hálózattal párhuzamos galvanikus kapcsolatban
----
Avagy az nem engedhető meg, hogy - a külső hálózat eltűnésekor - arra bármi rátápláljon belülről
Azaz a belső generátornak a külső hálózat eltűnésekor le kell válnia a külső hálózatról BIZTONSÁGOSAN ez csak a GALVANIKUS leválasztással oldható meg.
Vagyis ilyen esetben a párhuzamosból>>sziget üzembe kell átmenni.
(a külső hálózat visszatértekor pedig ésszerű egy késleltető időzítés is a sziget>>párhuzamos átmenetre, amit elő is írnak egyébként, dupla reteszeléssel)
-----------
Külön dolgok a párhuzamos/szigetüzem és a külső hálózattal szembeni viselkedés >> pótlás/rásegítés/kitáplálás. Amikből 5!=120 különböző helyzet alakulhat ki, rakható össze.
A 120 esetből azoknál, amiknél a belső generátor bajt okozhat a külső hálózat eltűnésekor. Azok NEM maradhatnak GALVANIKUS kapcsolatban a külső hálózattal annak eltűnésekor. (azaz nem elég a félvezetős "lekapcsolás" sem.)
A támogatásban kell megtalálni az optimumot hogy még megérje telepíteni,
Ezek szerint a napenergia csak támogatással nevezhető (a termelő szempontjából) gazdaságosnak.
Ha összeszednénk a HMKE minden költségét, igen siralmas eredmény jönne ki.
Nem elég, hogy ma lényegében semmilyen telepítési, üzemeltetési költség nem terheli, még beruházási támogatás is kell ahhoz, hogy a gazdaságosság látszata fennmaradjon!
MÁS téma, egy kis mozgolódás látszik a horizonton:
Adott egy házikó, ami egyben céges telephely (ezzel sok hazai kisvállalkozás így van).
Profilos mérésbe tartozik, és évente újra kell szerződni.
Nemrég telepített a tulaj egy HMKE-t, az örökszaldó ígéretével, ÁFÁt is le lehet írni, mindenhúdejó.
Bár nem javasoltam neki hogy nagyobbra méretezze mint a fogyasztása, de mégis nagyobb lett, volt is kb 1000kWh túltermelése, mondván a kivitelező 16Ft-os átvételi árat ígért.
Az előző évben még 20Ft feletti volt az energiaár, most pedig 3 Ft-ot ajánlottak neki!
Nyilván a szaldós részre tökmindegy, mert X*0=0.
A visszatáplált rész eleve barom ötlet volt, de most lófaszt is fognak érte adni.
Viszont belengették neki hogy legközelebb valószínűleg havi szaldóban fognak már csak szerződni vele, na akkor indul a szopás rendesen. Megveszi majd 50-60Ft-ért az áramot és eladhatja 3Ft-ért...
Amiket felsoroltál szerintem részben egy rendes aggregátor dolga.
Aligha.
Ezek a funkciók messze meghaladják egy aggregátorral szemben támasztott követelményeket, az aggregátor egy eszköz csupán, amivel ezeket meg lehet valósítani.
Én szigetüzemű alkalmazásról írtam, meg arról, hogy a Victron szigetüzemű inverter - állításuk szerint - kezeli az aggregátort.
Nem ilyen-olyan gyártmányú, utólag hozzácsapott kapcsolóról, ami egyébként hálózatos környezetben értelmezhető funkciókat lát el.
Az inverter, mert most arról beszélünk.
Ha egy műszaki ember nagyon meg akar oldani dolgokat akkor összerakja több egységből és megoldja, nem a "hogy nem lehet" kérdést feszegeti.
Hát ez nem éppen azt jelenti, hogy az inverter kezeli az aggregátort.
Egyébként ez csak egy példa volt arra, amit voltál szíves elővezetni a Victron inverternek a hálózattal történő együttműködését említő postodban.
Arra, hogy hogyan megy - még szakmailag felkészült körökben is - a hamis marketing.
Az átkapcsoló ha elmegy az áram (vagy a beprogramozott feltételek teljesülnek) zár egy indítókontaktust az aggri felé, folyamatosan kinn tartja ezt a jelet míg szükség van rá.
Az aggri elindul, és megjelenik a feszültsége a kimenenetén.
Az átkapcsoló kivárja a beállított bemelegedési időt és azután átkapcsol rá.
Ha visszajön a hálózat és letelt a kivárási vagy minimum aggregátor futási idő (hogy ne kapcsoljon át rövid idők miatt, és az aggregátor is fusson ha már elindult) akkor visszavált hálózatra, és elveszi a vezérlőjelet az aggritól.
Innentől az ő dolga a kihűtés és leállás, ezt tudják is maguktól. Mindössze két eszköz az egész.
A fontosabb fogyasztók pedig UPS (vagy esetleg multiplus) után vannak, szünetmentesen.
Multiplussal aggregátort csak egyszer vezéreltünk, egy kis hondát de szerintem ott nem volt ennyire túlspilázva a kérdés. Indította, azt töltött oszt jónapot.
Nyilván minden kérdést meg lehet közelíteni két féleképpen a félig üres és félig tele pohár esete.
Ha egy műszaki ember nagyon meg akar oldani dolgokat akkor összerakja több egységből és megoldja, nem a "hogy nem lehet" kérdést feszegeti.
Akkor kezeli az inverter az aggregátort, ha azt az adott feltételek fennállása esetén automatikusan, emberi beavatkozás nélkül elindítja, felmelegíti, ráterhel.
Ezek után figyeli a működését, amennyiben a feltételek teljesülnek, akkor arról a terhelést leveszi, visszahűti a generátort, majs az aggregátort is leállítja, és felkészül az újabb üzembe helyezésre.
50 kW felett (vagy a középfeszültségre csatlakozó bármely fogyasztó esetén) már kiserőművi engedélyes kategóriába tartozik a rendszer, nincs szaldó elszámolás, azaz a megtermelt energiát helyben el kell fogyasztani (a termeléssel egyidőben), vagy a felesleget el kell adni. Ezeket a rendszereket általában úgy méretezzük, hogy a termelésük minden időben elfogyasztásra kerülhessen.Amennyiben egy 50 kW és 500 kW közötti rendszer termelését a vállalkozás helyben elfogyasztja, akkor erre még építési engedély sem kell. Szükséges ilyenkor az u.n. visszwatt védelem beszerelése. FONTOS tudni azonban, hogy attól, hogy nem kell építési engedély, még ugyanolyan részletességű kiviteli terv kell készüljön és szükségesek szakhatósági hozzájárulások beszerzése is. Elengedhetetlen pl. a zaj-, táj- és környezetvédelmi és a katasztrófavédelmi (tűz- és villámvédelem) egyeztetés is. Azaz ugyanolyan szitű terveket kell készíteni, mint egy engedélyes kiserőműhöz, de nem kell beadni engedélyeztetésre. Hatósági ellenőrzés esetén azonban a helyszínen meg kell legyen minden tervnek.
A visszatáplálás az más tészta, oda engedélyezett inverter kell.
A hálózatpárhuzamos üzemben működni képes inverterekre is.
Ez pont olyan, mint amikor elkezdik mondogatni (többek között a Victron is) hogy a szigetüzemű inverterük együttműködik az aggregátor üzemeltetésében is.
Aztán amikor rákérdezek, hogy elindítja-e azt, akkor jön a mellébeszélés, hogy az indulás az aggregátor feladata, az inverter annyit tesz, hogy jelzi az adott feszültségtartományon belüli üzemi feszültséget.Aztán arra produkál egy kimeneti értéket.
Ezt nevezi az aggregátorral való együttműködésnek arra fel, hogy képes kezelni az aggregátort.
Hát nem képes, de határozottan ezt állítja azzal szemben, aki ténylegesen képes erre.
A működését értem, itt azt feszegetik a kollégák hogy legális-e galvanikusan kapcsolatban maradni a fogyasztóknak a hálózattal, miközben az inverter is rádolgozik vagy sem.
Nem táplál vissza, csak egyszerre táplálja azt.
Kíváncsi lennék valami jogszabályi hivatkozásra hol van ez tiltva.
A visszatáplálás az más tészta, oda engedélyezett inverter kell.
szerintem pedig össze van kötve a bemenet galvanikusan a kimenettel ebben az üzemmódban. Merthogy oda programozod ahova akarod, letiltható ez a funkció és akkor leválasztja relével a bemenetet amikor a kimenetére termel.
Szóval az általam példaként felhozott módban átmegy rajta a hálózat (így vagy úgy de galvanikusan) és arra tud rátenni még annyi ampert amit az inverter bír. A régi 5kW-os multiplusnál ez 50A-t jelentett összesen, ami nem kevés.
Országtól függő beállításként még visszatáplálni is lehet vele.
~28 éve javítottam olyan online szünetmenteseket, amik a hálózati feszültség változásától függetlenül stabil kimenő feszültséget szolgáltattak, úgy, hogy közben ha kellett, teljesen észrevehetetlenül váltottak át teljesen akkus táplálásra. Kifelé nem tápláltak.
Ezen az alapon bármilyen DC betápot hasznosítani tudtak volna, anélkül, hogy szolgáltatói engedély kellett volna hozzá.
Szerintem csak félreértette a kérdésed, és a fogyasztót az inverteren át látják el közösen (nincs invertert megkerülő közvetlen kapcsolat, vagy váltani lehet a kettő között).
Ha nem, az tényleg gáz.
AC kapcsolt vagy grid-tie rendszer szolgáltatóval engedély nélkül játszani nem igazán szabályos. Még akkor sem, ha azonnal el is fogyasztod helyben a helyben termelt áramot.
Ugyanis két AC lába van: szolgáltató és fogyasztó.
Termelni a fogyasztói lábra termel csak áramot, a szolgáltatóira nem.
Lényegében egy offgrid inverter. És mint minden normális offgrid inverter ez is tudja több bemenő áramot egy kimenőbe összehozni (kimenő = napelem+aksi+ACbe)
A két rendszer (a hálózat és az inverter) közötti kapcsolat fennállása, illetve a fogyasztónak a közöttük történő alternatív módon történő ellátása örök sarokpontja az inverterek alkalmazásának.
Amennyiben az inverter kimenete a hálózatra csatlakozik (márpedig, a fogyasztó kettős betápja ezt megvalósítja) akkor az inverternek meg kell felelnie a hálózatra tápláló inverterekkel szemben támasztott műszaki követelményeknek.
(Összebütyköltem olyan áttérő elektronikát, hogy a szinuszhullám egyik felét a hálózat, a másik felét az inverterből szedtem, és ki is tudtam cserélgetni őket.
Így szépen több lépésben szakadás nélkül át tudtam lépegetni az egyik tápból a másikba. Ki kellett dobni a megoldást, mert egy fél perióduson keresztül mind a két tápból egy időben jött a félhullám. Az pedig már hálózatra csatlakozás.)
Tehát:
Vagy az inverter a hálózattól leválasztott módon dolgozik, vagy megfelel a hálózatra táplálókkal szembeni feltételeknek.
Akkor viszont ott a neve az engedélyezett inverterek listáján.
Igen, galvanikusan a hálózatra csatlakozik a fogyasztó és a belső inverter is, és csak rádolgozik az inverter a hálózati jelre. (Belül oldja meg, a multiplusnak csak hálózat, fogyasztók és akksi kapcsai vannak)
Azaz az inverter teljesítményével (pl 5kW) meg tudja növelni a rendelkezésre alló hálózati teljesítményt.
Van benne 24V 700Ah körüli akkupakk, amit a jármű maga direktben tud tölteni mozgás közben. Ilyenkor szigetüzem.
De rádugható paksra is, ha van sok áram akkor no limitesen.
Ha kevés betáp van (pl 16A) akkor beállítod a vezérlőn és nem fog többet enni a cucc. Ilyenkor párhuzamosan rászinkronizál a hálózatra és ha többet fogyasztasz mint 16A akkor rádolgozik.
Pl 20A esetén 4A-t.
Aztán ha lemegy 10A-rre a fogyasztás akkor tölti az akksikat a maradék 6A-ből. Jellemzően nem nagy az alapfogyasztás, de ha egyszerre indul minden akkor sok lesz és leverné a 16A-t.
A nagy akksi csak azért kellett mert kértek jópár óra teljesen autonóm üzemet is.
Ezen boostolós tulajdonságát sok helyen kihasználtuk már, kisebb, átmeneti időre elég akkupakkal. Egy UPS csak sokkal okosabb.
De mivel Tesla modul 74p6s azaz 74 kis cella van párhuzamosan kötve és ebből x6 sorosan (444 cella), így azok egyesével nem megfigyelhetők. Csak a 6 soros rész külön-külön.
Ezért is van a Tesla aksipakknak 4-5 védelmi vonala. Mert a 74-ből bármikor elszállhat pár cella. És el is száll ....
"Az egyetlen hátrány, hogy így a napközbeni áramszüneteket nem tudod áthidalni szolárral, cserébe nem kell a szolgáltatóval veszekedni."
Pontosan. Illetve ha brutálnagy több napos áramszünet lenne, még akár ezt is meg lehet oldani egy kis mókolással :)
Le kell választani szolgáltatót (fő biztosíték le), és helyette pl egy buta szinuszos UPS-el generálni szinusz jelet. Ekkor működésbe lép grid-tie és elkezd termelni. Előtte persze be kell kapcsolni fogyasztókat (vagy aksi töltést), különben kisül kis UPS pár kondija.
Ez nem teljesen biztonságos, de ha nagy a gáz, akkor vészmegoldásként használható. Lényegében AC kapcsolt rendszer(szerűvé) tenni.
Vagy szimplán át kell kötni/kapcsolni napelem DC kábeleit a Grid-tie-ról:
- vagy az UPS inverterre (amihez napelemnél is át kell kötni sorosról 3sXp-re, mert kis Voc-s MPPT van benne)
- vagy egy külön nagy DC-s MPPT charge controller-re, ami egyből napelem energiát aksiba tölti (nem találtam még olyat ami 900Vdc-t tudna 48V aksiba !)
- vagy egy MPP hibrid inverterre ami nagy 900Vdc MPPT tud kezelni és tud offgrid üzemmódot is, meg aksi töltés módot is. (csak ez meg drága, maga 600 ezer)
Szóval van lehetőség: van szép, van olcsó ... de szép és olcsót még nem találtam :D
"A három fázist három inverterrel akkor tudod előállítani, ha van 3 fázisú alapjel, amire az egyes inverterek rá tudnak szinkronizálni.
Ennek hiányában az egy fázisra szinkronizált (akárhány) inverter egyfázisú marad."
Ó ezt még nem érted :(
A sziget üzemű inverter MAGA állítja elő a szinusz jelet (ACki oldalon). Ez nem grid-tie inverter aminek egyetlen AC oldala van. Ennek van ACbe (szolgáltató) ahonnan csak fogyaszt, és ACki fogyasztónak (ház) amit ellát
A victron inverterrel is meg tudod csinálni, szerintem másik is tudja. 3 db egyfázisút összekötsz kommunikációs kábellel, és be tudod állítani hogy párhuzamosan egymással szinkronban, vagy 3 fázisú módban működjenek, olyankor a master adja a jelet a másik kettőnek eltolva. Simán megy akksiról, próbáltam.
Vagyis van 3 fázisú alapjel.
Sőt, a hálózatra szinkront (boost) üzemmódot is tudja, azaz amíg van hálózat arra szinkronizál, amint elmegy akkor folytatja a master jele alapján akksiról.
három fázist három inverterrel akkor tudod előállítani, ha van 3 fázisú alapjel, amire az egyes inverterek rá tudnak szinkronizálni.
Ennek hiányában az egy fázisra szinkronizált (akárhány) inverter egyfázisú marad"
A victron inverterrel is meg tudod csinálni, szerintem másik is tudja. 3 db egyfázisút összekötsz kommunikációs kábellel, és be tudod állítani hogy párhuzamosan egymással szinkronban, vagy 3 fázisú módban működjenek, olyankor a master adja a jelet a másik kettőnek eltolva. Simán megy akksiról, próbáltam.
Sőt, a hálózatra szinkront (boost) üzemmódot is tudja, azaz amíg van hálózat arra szinkronizál, amint elmegy akkor folytatja a master jele alapján akksiról.
Az automotive-ban szokott ez így lenni, gyakorlatilag a BMS egy funkciója van kiszervezve több külső modulba, amikkel buszon kommunikál a BMS. Nem lenne gazdaságos, ha a teslaban 3500 cellát kellene egyesével felügyelni a BMS-nek :)
Nah, értem már a rendszert amit csinálni akarsz. Az egyetlen hátrány, hogy így a napközbeni áramszüneteket nem tudod áthidalni szolárral, cserébe nem kell a szolgáltatóval veszekedni.
Az MPP hibridje egy komplett rendszer. Belekötve bejövő 230Vac szolgáltató, Napelem DC 900Voc , Aksi DC 48Vdc, és ki 230Vac házba.
Nagyon pöpec all-in-one megoldás. Van 5kW-os 1 fázisos, meg 10kW-os 3 fázisos változata is.
Ez a szigetüzemű amit én teszek le UPS-nek annyival butább, hogy nem tud szolgáltatónak termelni. Ja és másfajta, kis DC napelemes MPPT van benne 150Voc (nem is szándékozom használni)
Van ilyen szigetüzemű inverterek tőlük amúgy belső 400 és 500 Voc-s MPPT-vel is, de azok csak bypass UPS és nem online UPS-ek.
"Ott indokolt, de a hol hálózat is van, oda minek?"
Ha elmegy hálózat, akkor azért a hálózattal közel azonos teljesítményű szünetmentes amire szükség van :)
Máskülönben csak félmegoldás. Vagy nem bírja el hirtelen áramszünetnél amik rá vannak kötve és levág (egy kazán keringetőszivattyúnál nem lenne kellemes, egy PC-nek se), vagy nem indíthatsz el mindent amit normál is használtál.
Valójában annyira kicsi az árkülönbség egy 2-3 kW és egy 5 kW-os inverter között, hogy nem igen van értelme a leskálázásnak.
"de az akkuba betárolt és onnét kivett energia ára sokkal magasabb a hálózati energia áránál"
Itt szaldó van, addig persze oda-vissza nullázódnak a dolgok. Máshol ez nincs, és pl 2:1 a váltás (vagy rosszabb). Ott amit megtermel nappal, azt elhasználja este, mert hálózati 2x drágább.
"Mire szinkronizálnak ezek az inverterek.
A hálózatra, vagy egymásra (is)?"
Össze vannak párhuzamosítva, azaz ugyanazt a kimenő szinuszt adják. Van külön parallel port mindbe, és kábel közöttük (több is).
A válasz pedig, hogy amelyik előbb indult, az a szinusz jelgenerátor amire a másodiknak, harmadik, negyedik ... kilencediknek indult rászinkronizál.
Na nem úgy mint grid-tie a 230V-os kábelről lelopva, hanem közvetlen inverterek közötti kommunikációval.
Ez már csak azért is jó, mert 3 inverterrel 3 fázist lehet előállítani (3 külön kábelen term.), ha össze vannak kötve parallel kábellel.
"Cell management. Többnyire egy marék ilyen van egy nagyobb pakkban, elsősorban hőmérő és valami kis SoC, ami a kommunikációt biztosítja a BMS fele. Így a buszos kommunikáció miatt egyszerűbben skálázhatóak a nagyobb pakkok."
A BMS maga minden cellát egyesével figyel voltra, meg aktív/passzív módszerrel beavatkozik és egy szintre hozza cellákat. Meg persze hőmérséklet szenzor is van 2-3 amit cellákra/közé lehet tenni.
Sajna olyan nincs ami minden egyes cella hőmérsékletét figyelni tudná. Kerestem, kutattam, kérdeztem ... de csak DIY megoldások vannak.
Ha tudsz példát ilyen CMS-re, kérek egy linket :)
Sejtem mire való, de manapság szerintem felesleges. Ha több 16 db-os 48V-os van letéve, akkor azokat párhuzamosan kell kötni, saját BMS-el.
(volt aki bután 1 BMS-el csinálta, 2p16s ... lebeszéltük róla)
"Na várj, szóval az egész AC betápod egyenirányítod, majd újra AC-t csinálsz belőle és erről megy majdnem minden ? "
Naná, hisz ez maga az Online UPS :D
Folyamatosan megy DC/AC inverter. És ha van áram (meg fogyi, vagy tölteni kell aksit) akkor megy inverterben az AC/DC átalakító is. Ha nem, nem.
Persze bypass módon is működik inverter, azaz bejövő AC megy tovább mint kimenő AC, és csak ha rossz a bejövő AC (freki, V) akkor vált át az aksiról DC/AC átalakítóval áramellátásra (normál bypass/line interarctive UPS)
"Hova van kötve a solar ebben a rendszerben ?"
Köthetném az UPS-es inverterbe is (ha szigetüzemet akarok) ... de nem.
Tehát egy külön grid-tie inverterre, ami az UPS inverternek a szolgáltató felé lévő oldalán van (független UPS-től). Tehát nem a UPS-el védett ház fogyasztói oldalon.
"Szolgáltatók ehhez mit szólnak ? (nem kötözködés, tényleg érdekel)"
Szolgáltatónak mi köze lenne hozzá? Ha leraksz PC-d elé egy APC UPS-t, ahhoz sincs semmi köze :) Csak itt a PC egy fél ház :D
> CMS, az mit takar? Foglalkozom egy ideje a témával, de ez a rövidítés nem ismerős.
Cell management. Többnyire egy marék ilyen van egy nagyobb pakkban, elsősorban hőmérő és valami kis SoC, ami a kommunikációt biztosítja a BMS fele. Így a buszos kommunikáció miatt egyszerűbben skálázhatóak a nagyobb pakkok.
> A bejövő hálózat megy inverterbe
Na várj, szóval az egész AC betápod egyenirányítod, majd újra AC-t csinálsz belőle és erről megy majdnem minden ?
Ebben a modellben gondolom a leválasztást az inverter garantálja.
Hova van kötve a solar ebben a rendszerben ?
Szolgáltatók ehhez mit szólnak ? (nem kötözködés, tényleg érdekel)
Kivéve az MPP Solar hibridje, akik képesek voltak megcsinálni 48V-al
Szép teljesítmény.
Ahogyan nézem., az inverter magas DC feszültségű
A 48 V-os DC tápot külön inverter fogadja?
Persze magamnak is érvelni kellett:
0) UPS kell. Sok buta APC meg Thrust meg ... szünetmenteset dobtam már ki. Az egy VICC ...
Ez fontos szempont.
Mindenképpen figyelembe veszik a felhasználók, ha jól értem.
2) MPP inverter "ajánlása" az 5 kW-oshoz, hogy legalább 200Ah kapacitás
Igen, ilyen szerkezetben rakjuk ki a tanyára, ahol nincsen villany.
Ott indokolt, de a hol hálózat is van, oda minek?
4) ha kiépítem napelem is, el lehet tárolni annak áramát majd felhasználni
Ez is oké, de az akkuba betárolt és onnét kivett energia ára sokkal magasabb a hálózati energia áránál akkor is, hogy a primer energiáért már nem kell fizetni.(Most nem az UPS funcióról beszélek, mert az egy másik szempont.)
6) Második invertert is rá lehet kötni párhuzamosan, elbírja. Akkor már a kettő 1 fázison 10.000 W (230V 43A).
"eddig csak a gyári megoldásokat nézegettem, a powerwall / fronius battery pack is elképesztően drága. "
Tudom. Én is csak pislogtam az áraiktól.
"Ehhez persze kell még egy combos inverter, BMS + CMS is, illetve jó sok réz, hogy kibírja azt a sok ampert."
CMS, az mit takar? Foglalkozom egy ideje a témával, de ez a rövidítés nem ismerős.
"- hogy választod le a hálózatról ?"
Nem választom le a hálózatról :D
Ez a legszebb az egészben.
A bejövő hálózat megy inverterbe, majd onnan ki a saját árama, az látja el a házat. (ok ennél komplexebb mert van ami direktbe szolgáltatón marad, csak így érthetőbb)
"az inverter ahogy színuszt lát a dróton elkezd termelni (ez nyilván nem baj, sőt, de egy ilyen UPS megoldás visszatáplálós inverterrel kombinálva gyanítom hogy erősen sérti az ELMŰ-vel kötött szerződést)"
Lásd felső. Ez nem egy izzadós AC kapcsolt rendszer. Ez egy soros rendszer :)
"Egyéb probléma lehet még a biztosítás, ha bármi gebasz van, a biztosító egy pillanat alatt ki fog bújni a felelősség alól egy ilyen házilag összerakott rendszerrel. "
Igen jó kérdés. Érdemes körüljárni a problémát.
"Van esetleg valmi linked ahol ilyen rendszereket komplett összeraknak ? Akár az említett külföldi fórumok."
Végig a legrégebbitől a legújabbig, egy valódi oktatóvideó sorozat. A srác lakókocsiban lakott. És hát kell áram ott is, így szépen kitanulta. Jól fogyó szakkönyvet is írt a témában.
Kis kölyökképű, de a téma egyik legnagyobb szakértője.
És tömegek tanulták meg tőle. Már tele a YT. Rákeresel PIP v. MPP v. offgrid v. ilyesmi, és filippínektől, románián át svéd, kanada, usa, angol ... mindenhonnan fogsz találatot kapni.
DavidPoz https://www.youtube.com/user/greasybrothers/videos pl amúgy amatőr(ként indult) a témában, de elég szép kis installációja van (használt pl kocsi aksikból). És tesztel durva dolgokat, pl batár gérvágó hajtása 8.000W-os inverterrel.
(vigyázat, HAMISÍTJÁK MPP Solar invertereit ! ebay meg ali meg más helyeken véve könnyedén a kínai gyártású ugyanúgy kinéző utánzat vehető !!)
"Miért van tartod szükségesnek ekkora akkumulátor-mező beállítását?"
Nem olyan nagy ez :) A fenti linken a svéd srác asszem már 64 cellánál tart :D
Persze magamnak is érvelni kellett:
0) UPS kell. Sok buta APC meg Thrust meg ... szünetmenteset dobtam már ki. Az egy VICC ...
1)
A ház átlag napi fogyija 12 kWh.
Ezzel tehát 1 napot izzadás nélkül elmegy a ház.
Ha nem használjuk elektromos sütő/főző, akkor meg jóval többet.
2) MPP inverter "ajánlása" az 5 kW-oshoz, hogy legalább 200Ah kapacitás
3) Alig kerül többe, mint az eddig kapható 60-100Ah CALB meg Fortune cellák. És azért 3x energia
4) ha kiépítem napelem is, el lehet tárolni annak áramát majd felhasználni
5) ha viszont nem merítem/ürítem túl sűrűn. 3500 (10 éven át minden nap) teljes merítés-töltés ciklus után is min 80%-osak cellák) ... akkor mennyi lehet ha eleve UPS-nek használom és nem sűrűn merítem ? (örökélet? jó az nem, de sok)
6) Második invertert is rá lehet kötni párhuzamosan, elbírja. Akkor már a kettő 1 fázison 10.000 W (230V 43A). OK erre valószínű sose lesz szükség, de pl eszköz meghibásodás kivédésére jó. Egyik inverter leáll, a másik akkor is adja a konstans szünetmentest. Illetve inverter is ha nem erőlködik (teljesítmény megosztása van), tovább él.
Az amúgy csak ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy ha 3 fázisos napelem termelő, akkor 3 inverterrel a 3 fázis termelését ugyanúgy le lehet teljesen aksiba tenni. De ez csak hirtelen buta ötlet ... szóval lehet legózni vele.
Nekem új korában sem ment sokkal 1100 fölé, a túlnapelemezés előtt. Lapos a tető, poros, galambszaros, de a plusz kiemelő tartószerkezet helyett vettem plusz napelemet oszt jó napot.
A 10 év degradáció is mintha látszana a termelésen.
Na ez baromi érdekes, én eddig csak a gyári megoldásokat nézegettem, a powerwall / fronius battery pack is elképesztően drága.
Ha jól számolom, akkor egy ilyen cucc 3,2V*280Ah=896Wh, ebből mondjuk 16db-ot összerakva kapunk 14,3kWh kapacitást, 1200$ + szállítás áron. Ehhez persze kell még egy combos inverter, BMS + CMS is, illetve jó sok réz, hogy kibírja azt a sok ampert.
Mondjuk két gondot látok a normál napelemes rendszerrel kombinálva:
- hogy választod le a hálózatról ?
- az inverter ahogy színuszt lát a dróton elkezd termelni (ez nyilván nem baj, sőt, de egy ilyen UPS megoldás visszatáplálós inverterrel kombinálva gyanítom hogy erősen sérti az ELMŰ-vel kötött szerződést)
Egyéb probléma lehet még a biztosítás, ha bármi gebasz van, a biztosító egy pillanat alatt ki fog bújni a felelősség alól egy ilyen házilag összerakott rendszerrel.
Van esetleg valmi linked ahol ilyen rendszereket komplett összeraknak ? Akár az említett külföldi fórumok.
A kémia LiFePO4 ... mert nem vágyom rá, hogy NMC egy thermal runaway-el felgyújtsa a házat. Tesla 4 védelmi vonalat is használ, mások jó ha 2-őt.
Alibabán keress 3,2V 280Ah-s prizmatikus aksit. Több beszállító is van. (van DDP szállítás EU-ba !)
Nemzetközi fórumon vagyok fent. Ott jópáran már 64 meg 96 darabjával rendelték és tették üzembe. Sokan full Offgrid nyomják. Jópáran meg arról töltik Teslát ...
Inverterből olyat néztem ami online ups. Azaz 0ms az átkapcsolási idő. De bypass-ban is 4ms.
Fronius ha jól emlékszem AC kapcsolt rendszer.
Azaz
1, le kell válassza teljes házat szolgáltatóról (PLC/relé)
2, aksis inverter elkezdi adni szinuszt és áramot
3, hogy napelemes inverter ne menjen islanding (leáll termelés) módba (térjen vissza) és termeljen.
Ez bizony idő.
Fronius-nak ami van, ha jól emlékszem 400Vdc aksis. Csak tippelek, de akkor 4V-os NMC cellából van 100 sorba kötve?
Ha a jól látom direktbe van kötve napelem árama egy fűtőszálra. Magyarán 1:1-ben amit megtermelsz kerül bele. Ez egy működő megoldás, bár nem ideális (ha nincs szaldó, akkor opció).
Másik fórumon beszéltem sráccal akinek 5kWp-s rendszere termel annyit, hogy kis házat 0-ra fűti egyszerű fűtőtestekkel (az is 1:1)
Fűtős légkondival (4:1) kb 4x annyi hőt tudsz termelni ... azaz 1/4 áramot fogyasztasz el ugyanannyi meleghez.
Nekem is van aggregát (inverteres, hogy ne csapja ki TV-PC tápját), felejtsd el.
1, hangos mint áááááálat.
2, el kell indítanod
3, ki kell építened ház rendszeréhez csatlakozását (mert ugye nem hosszabbítózol nyitott ajtóval, és nem öngyilkos kábellel dugod rá a ház rendszerére -ahol a villa rész ráz-)
4, le kell választanod házat szolgáltató rendszeréről
5, és annyi de annyi manuális meló és copás ... és mondtam már hogy piszok hangos? Hajnal 2-kor elindítod, nem alszik tovább az utca.
"" (nem a megtérülésre, hanem a hálózatbiztonságra gyúrok). ""
Nálatok gyakori az áramszünet ?
22 éve lakom egy helyen , de áramszünet csak egyszer volt ami nem volt tervezett , pár órát . Kétszer , vagy háromszor viszont tervezett elöre bejelentett volt . Nekem egy 5,4 kW-os dízel aggregát figyel olyan esetre , ha valami balhé lenne .
Viszont nálunk ( Szlovákia ) van olyan rendszer állami támogatással , ami igyekszik a pillanatnyi termelést maximálisan kihasználni , hütés , fütés , HMV készítés , a ház elektromos energiával ellátása . Már többször betettem ide a linket .
Már csak azért is, mert saját maga kezeli egyszerre aksi, termelés, fogyasztás (UPS!), exportálás.
3 féle megoldás van (már 4)
1, idehaza hibrid alig van engedélyezve (ELMÜ 1 se). Ami van azok 400 Vdc-sek amitől ódzkodok mint vámpír a fokhagymától.
1,a, Ami nincs idehaza engedélyeztetve, pl MPP Solar hibrid invertere 48Vdc aksipakkal. Ez szerintem a max megoldás téren.
2, Az AC kapcsolt rendszereket úgy cuzammen kerülném. 400Vdc + auto transfer switch + ... áááááá nem
3, DC kapcsoltat nem is láttam ...
4, Két rendszer: 1 db 48Vdc aksis inverteres UPS + 1 db termelő. (limitáció: 1 fázisos az aksis inverter azaz vagy 1 fázisos termelő, vagy 3 fázisból csak 1 termelését tudja eltenni)
"egy normális akkupakk ára összevethető a komplett rendszer árával"
Én éppen most fizettem ki 14,3 kWh aksipakkot (48V) és 600 volt.
Szerintem nekem 4-es lesz. Elsődlegesen online UPS (nem a megtérülésre, hanem a hálózatbiztonságra gyúrok).
A hibridnek pusztán technológiai oldalról mindenképpen van értelme, de sajna az életben nem térül meg a beruházás (egy normális akkupakk ára összevethető a komplett rendszer árával)
Akkor egy hibrid rendszer ? Szerinted lenne értelme ? Ha igen , akkor szerinted mi határozná meg a rendszer méretet ? A nyári napi fogyasztás átlaga , vagy az egész éves átlag ?
Mondjuk az is tanúlságos, hogy mennyire elmarad a többiektől a kWh/kWp mutatóm, bár ez talán betudható annak, hogy a mező fele DK-i, a másik NY-i tájolású.
A 2020-as adatokhoz azért tegyük hozzá, hogy mindketten home office-ban nyomtuk az év túlnyomó részét, a fogyasztás dontő hányada nálunk a mosás / főzés duóból jön, ennek jót tett a home office.
A rendszerméret pedig azért ekkora, mert tervben van pár éven belül az EV.
Kezdjük ott, hogy kevesen vannak otthon abban a napi talán 6 órában, amikor jól termel napelem. Azaz nem akkor fogyasztanak leginkább.
Valamint 3 fázisos inverter és fogyasztók. Azaz pl 3. fázisra kötve tűzhely/sütő. Az inverter 3. fázisán termelt áramból csak akkor részesül, ha épp otthon van valaki és főz (nap közben ismét).
Kimaxolni kb csak úgy lehetne, ha nappal állna ott kocsi tölteni (3 fázisos töltő), vagy 1 fázis + aksipakk-ba töltés, majd onnan este elhasználás (amíg tart).
Én már a 20%-ot is igen erősen jó aránynak találom. Átlag 24h-ból 4,8h át kompletten napelemről megy a ház.
Ha nincsenek otthon nappal, ez nem tudom hogy jöhet össze. Hűtő meg télen fűtés ?
Az eddigi beírt adatok alapján csináltam egy táblázatot, és bővíteném ha valakinek még vannak éves adatai (zöld részek, azaz: villanyóra 1.8.0, 2.8.0 regiszter, inverter által mutatott termelés, és rendszerméret)
Az eddigi adatokban nem nagyon van 25% feletti önfelhasználási érték, még a tfe_tng elég durván jó, de ő betáplál sok többletet a hálózatba, és ez elnyomja a matekot.
Ha a legrosszabb eset szerint ezt lefogyasztaná fűtésre (mint sokan tennék) akkor akár 22-27%-ra is leeshetne az önfelhasználási arány. De legyen 30%, ha tudatosan jól csinálja mindezt.
Hogy lesz ebből simán elérhető 40-50% mint amit sokan rebesgettek itt?
Mit jelent a toldás? Hisz + kábelre kell egy sönt, egy BMS (-en megy át, tehát 2 oldala), meg talán egy busbar, utána (+-) DC biztosíték és csak ezt követően inverter :)
Pedig tök egyszerű lenne a regulázás. Már itt is jeleztem a módiknak... Persze mindjárt megy a törlés. Bevállalom. Amíg emberek egymásközt ugatnak, nem fognak össze. De ez nem csak most van így...
Off: Vagy nagyon bátor vagy, vagy új moderátor. Egyhetes bébiként az Index fórumain elkövetett összesen 2 db (!!!) hozzászólásoddal meg akarod regulázni ezeket a buggyantakat?
Azt senki nem rongálhatja alaptalanul. Pláne nem nagy nyilvánosság előtt. (mint pl. egy ilyen fórum is).
Minden azt rongáló hozzászólás hordozza a "derült égből villámcsapás" jellegű számonkérés esélyét is. Ennek tudatában kell döntenie mindenkinek az irományai közzétételéről. Hisz épelméjű emberként pontosan tudja ugyebár, hogy éppen mit tesz.
----
Esetenként 100-500 eFt a jellemző tarifája egy-egy baszakodásnak, ha elgurul a gyógyszere valakinek Plusz a megkövetés amit igen rosszul viselnek, tipikusan. Illetve, ha bizonyíthatóan kárt okozott, akkor a kártérítési igény is játszik természetesen.
----
Úrimeberként szoktam szólni, hogy namostmár lehet abbahagyni...
Van aki ért belőle és van aki nem. Az értetlen aztán helytáll a tettéért. Fizeti az ügyvédet, bírót és a panaszost is. Fáintos órabére jön ki mindenkinek :-)
Pláne, hogy: csak ez elkövetés ténye számít azaz nincs a menekvésre mód.
Én a baszakodókat átlapozom, és minél kevesebbet ír annál gyorsabban megvagyok :-)
Egyébként OFF, de furdall a kíváncsiság (ha van ilyen topic szólj és átnézek oda): üresen fenyegetőztök vagy tényleg elmentek a bíróságra hogy " a zindex fórumon azt mondta rám a mókuska nicknevű hogy nagy a fejem" és máris félretolják az asszonyverős, gyerekgyilkos aktákat és veletek fognak foglalkozni?
Ezt találtam M.o. : "" Azokat a klímákat hőszivattyúkat és hűtőket érinti a rendelet amelyek 3 kg-nál hermetikusan zárt rendszernél 6 kg-nál több hűtőközeget tartalmaznak, melyek fluortartalmú F-gázokból állnak össze. Javarészt az ilyen típusú készülékeket kötelező szivárgásvizsgálatnak alárendelni. Ezek a berendezések általában 10-12 kW teljesítményűek és 3 kg-nál nagyobb a hűtőközegük. Amelyek ebbe a csoportba tartoznak, azokra biztosan igaz a rendelet. Amennyiben nem biztos hogy az Ön készülékét érinti-e, úgy a címke ellenőrzésével ezt megállapíthatja, mert kötelező rajta feltüntetni. Természetesen kollégáink is tudnak Önnek segíteni abban, hogy az Ön készülékére vonatkozik-e ez a rendelet. ""
Aközben nálam vannak iratok amik bizonyítják, hogy: HAZUDSZ és RÁGALMAZOL.
Online és nagy nyilvánosság előtt elkövetve.
----
IGEN! ezért helyt kell állnod, ha úgy akarom. A törvény alapján, a bíróság előtt.
Csak rajtam múlik mi lesz, hisz a deliktum itt látható a fórumban.
Erről tájékoztattalak, jelezve, hogy: eltekintek a hivatalos úttól, ha ÖNKÉNT elégtételt adsz. (az iratok megtekintése után... jössz akkor megnézni őket?!)
Illetve e nélkül is, ha leakadsz rólam végleg, mert nagylelkű és konfliktus kerülő vagyok, alapvetően. Ezért nem akarlak mindenáron porig alázni, vissza is vonulhatsz... szótlanul. (jó néhány másik nicked is ismerem, nyilván azokra is él a csendességi feltétel)
A döntés tehát a tiéd a jövőre nézve.
-----
Sőt,
Úri emberként arról is tájékoztattalak, hogy a jövőben nem tűröm el amit művelsz velem.
Hanem jogi uton fogok elégtételt venni a törvény alapján az állam erejének segítségével megvédve a jó hírnevem.
Amit SENKI nem sározhat be, hisz senki nem mocskolhat másokat nyilvánosan. Gondolom ezzel azért tisztában vagy... felnőt emberként.
Szóval nincs szó fenyegetésről, hanem csak - jogszerű felszólításról van szó, az eddigi tevékenységed abbahagyására a szóban forgó témában - a következmények jelzésével, hogy észrevedd már nem babra megy a játék
Megtehettem volna azt is, hogy szó nélkül a bíróságra invitállak.
Helyette nagylelkűen futni hagylak és ez eddigi dolgaidat is elnézem. Légy hálás és élj a lehetőséggel, szerintem.
Mert ez a lehetőséget nem kapod meg újra tőlem a jövőben.
Ahogy te írtad: nem lesz visszautad, vállalnod kell a felelősséget a szavaidért-tetteidért. Mint másoknak is.
Ennyi és ahogy írtad.... "Majd eldöntöd, neked mi éri meg."
Szerintem amennyiben lesz szaldó , akkor kötelezik majd törvényileg a tulajokat az éves ellenörzésre , úgy mint a höszipkásokat is bizonyos súlyú töltet felett . Aki állami támogatással fog telepíttetni , annak az a rész amit az államtól kapott lesz a bónusz , a villanyt viszont oda - vissza irányban a piaci áron fogják elszámolni . Múltkorjában már egyszer leírtam a teóriát , hogy hogyan képzelem én el .
Vagy megjavíttatja ha bedöglött. Egyes inverterek jól és relatíve olcsón javíthatóak.
Egyébként meg várjuk meg mi lesz a változás,és majd akkor lehet okoskodni itt mindenkinek.Addig ez csak időtöltés.
Akkor egy kérdés,kíváncsi lettem.
A szolgáltató embere bejöhet a lakásba ellenőrizni milyen inverter is van felakasztva a falra? Gondolom az óra utáni rész magántulajdon.
Az MVH-ás ellenőr engedélyt kért ahhoz,hogy egy bekerített földre bemehessen. Amikor beszéltem vele akkor azt mondta nem vagyok köteles beengedni csak úgy hirtelen. Ha nem engedem be akkor időpontot kell egyeztessünk. Persze beengedtem,de a lényeg érthető.
A béke kedvéért pontosítok (láttam pár szabványt az életemben).
Általában véve, két fajta szabvány létezik:
-kötelező (pl: törvény, rendelet, ...)
-ajánlott (pl: ISO 9001)
Krimpelésre nézve nincs kötelező szabvány (Hacsak a Vevőd elő nem írt egyet és Te el nem fogadtad eztaz előírást/leírást. Ettől fogva tekintsd kötelezőnek magadra nézve).
Ajánlott szabvány, vagy azzal egyenértékű követelményleírás viszont létezik, több is. Itt van pár link ahol találtok bőven szakmai és kevésbé szakmai információkat:
Esetenként több szabvány vonatkozó tartalmát kell alkalmazni egy adott kérdés pontos megválaszolására (akárcsak a jogrendszer útvesztőiben), így akár egy MC4 csatlakozó krimpelésére is.
De ha a gyakorlati tudás és a minőségi eredmény elérése a cél, itt egy közérthetőbb leírás példaként:
Számomra van benne új infó, pl. a 2021 -re ígért új támogatással kapcsolatban:
"készülő program várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő nagycsaládos háztartások számára biztosít majd előre megadott beruházási értékhatárig vissza nem térítendő támogatást napelemes rendszerek telepítéséhez és a fűtési rendszerek villamosításához."
A kivesézve nem egyenlő a személyes véleményed kizárólagos erőltetésével. Van még bőven vesézni való a témában mivel semmi sem biztos, sokféle kimenetel lehet.
Úgy vélem, korai még véleményt alkotni a leendő rendszerről. Bőven van mozgástér a részletek terén, amelyek befolyásolni fogják az érdeklődést és az életképességet. Az általam olvasott, e témájú cikkek íróinak zöme elég kevés tárgyi tudásról tett bizonyságot a cikkekben. Hiányolom a cikkekből a leendő szabályozás, de legalább a változó rész, tárgyilagos(!) és teljes bemutatását, hogy az így megismert tények ismeretében beszélgethessünk.
Akár egy kondícionált átvételi ár is belefér a dologba, ahogy a jelenlegi H tarifa is annak tekinthető.
Lehet(!), hogy a szaldónál jobb lesz, sőt akár az adómentes szaldónál is lehet jobb és mindenki erre szeretne majd áttérni, és talán az áramszolgáltatóknak is tetszeni fog.
Amennyire tudom, van olyan ország ahol a M.o.-itól eltérő szabályozások élnek már évek óta, ahol tapasztalat és ismeret is van.
Igen , de amint látod , lehet kombinálni . Lehet csak padlófütésre , aztán HMV elöállításra , hütésre , fütésre , a ház elektromos rendszerének megtáplálására .
Ha valóban csak fütésszezonban akarod használni , akkor mindenhogyan drain-back .
Viszont létezik rendszer amit Te is tudnál használni . Már múltkor betettem ide a linket , igaz szlovákul van , de a Google fordító segít , vagy a képekböl is látod a lehetöségeket . : https://www.logitex.sk/index.php?ac=177 Másodi képen a höcserélö helyett egy LX DC PEC . Hütés is megoldható a rendszerrel .
"Akár a vissza nem térítendő támogatásról, akár a többiek számára 2024. január elseje után elérhető feltételekről beszélünk, valószínűsíthető, hogy a kormány igyekszik majd 10 év körül tartani a megtérülést, ugyanis a piac befagyasztása senkinek sem érdeke. EU-forrásból rengeteg pénz áll majd rendelkezésre e célra a következő években, de Magyarország energia- és klímapolitikai céljai is ezt támasztják alá. Így olyan vélemény is akad, mely szerint a szaldóelszámolást követő konstrukció legalább olyan kedvező lesz majd, mint a jelenlegi..."
Na az előző képeden láthatod hogy nem ér bele a cső a folyadékba.De keress rá a működésre a neten.
Illetve a kollektor nem így néz ki ahogy rajzoltad.Abban nincsen csőkígyó.Ott egy cső van a rajz szerint vízszintesen a tetején,egyik végén be,a másikon ki a víz.
A rajzon nem jön át de az összekötő csöveknek van lejtése.
Pl az elsőnél fent az összekötő cső kap egy T elágot középen egy kis fütyi cső darabbal, amiben megreked a levegő. Ha leáll a keringés akkor meg tud szakadni a vízoszlop, de ha nincs T de középről a két irányba lejt, akkor is lehet működik.
Amúgy fentről lefelé a csőkígyó le tud ürülni. Valaki csinált ilyen tesztet és simán ment, egy helyen maradt egy kis víz, de az Sztem nem probléma. De tervezem hogy megépítem piciben átlátszó csőből és letesztelem majd.
De szerintem ha meg tud szakadni a vízoszlop, szépen kifolyik kígyó alakban belőle.
Nem tudom egybeépíteni a padlófűtéssel, egyik nyomás alatt van a kollektor nincs. Ha nyomáson fagyállós rendszert csinálok, akkor nyáron a 4 kollektor ki fog gyulladni :) Nincs puffer,nem tudom visszahűteni éjszaka.
Viszont vesztesz durván 5°C-t a szekundér oldalon . Engedj meg egy kérdést ! Miért nem lehet fagyállós a rendszer , ha höcserélön keresztül akarod használni ?
Amikor a visszatérőben van a drainback tartály, arról a verzióról csak ezt a két képet találtam, illetve volt még olyan is amiben volt egy csőszakasz egy elektromos szeleppel, amin leálláskor ki tudott menni a levegő, de az egy plussz fogyasztó, berakom azt is (az első verzió a képen). Én nem ragaszkodom hogy mindkét cső benne legyen a vízben, a rajzokon van így, ezért kérdeztem hogy ebben az esetben hogy tud működni.
Egy sematikus rajzot láttál a neten.Ne vedd törvénynek hogy mindkét vége benne van.
Neten keress rá,biztos találsz konkrét leírást a drainback működéséről.Egyébként nem is értem miért akarod annyira mindkét csővéget a folyadékba ereszteni.
Nagyjából igen, de gondoltam megkérdem azokat is, akiknek drainback rendszerük van.
Egyebkent te is írtad, hogy a drainback tartályban lesz veszteség, ezért szeretni valahogy a visszatérő e szerelni, hogy a kollektorból jövő víz veszteség mentesen menjen a hőcserélőbe.
Tudom a te rendszereset már kibeszéltük, elég speckó megoldás ;)
Szerintem a 3,5kw bőven elég lenne, főleg ha nem puferbe, hanem a hőcserélőn keresztül egyből a padlófűtésnek adná át. 0fok alatt van 30C felett az előremenőm, de max 35C ami eddig a legnagyobb volt.
Szóval szerintem lenne értelme a kollektornak, az hogy kell e plussz a puffer, majd meglátjuk. Ha több meleget termel mint ami kell, akkor beépítés majd, de ha csak a négy kollektor 28-30 fokos vízet tud majd csinálni, átmeneti időkben az bőven elég. De kész annák több is, mivel szorosan és párhuzamos is lesznek kötve (mármint 2x2 párhuzamosan és a két mező sorba)
6,5nm kollektorfelület legoptimálisabb idöben és elhelyezéssel ad 3575Wattot mint fütöteljesítmény . Durván 6,5 liter per perc az optimális tömegáram a primér oldalon . Nem tudom a padlóba ez mennyire elég . Nálam fan-coil van róla táplálva . Annál érezhetö , ha müködik . Ma is az fütött , a klíma egész nap állt . Még most is 23,4°C van a házban .
Úgy hogy mindkét vége a vízben van? Egy műanyag csövet megtöltöttem vízzel, felfelé álló U alakban meghajlitva a két végét vízbe rakva, meg se mozdult :)
Winwatt szerint 2.1kw-ot számoltam, de inkább olyan 3kw körül van. 2019.09.15-2020.09.15 között fűtésre elment 500m3 gáz(+havi 25m3 körül van a hmv). 84m2 a ház, állandó 22-22.5fok van.
Szerettem volna neked írni (vagy rajz), csak nem publikus az emailed, leírnád neked hogy volt megcsinálva a drainback rendszer? Mert a csatolt rajzokról valami hiányzik, mert nem tud leszakadni a vízoszlop.
Elég kis hőigényű a házam, 4db kollektort (1,64m2/db)tervezek felrakni, ami átmeneti időben elég lesz a fűtésre, de még akár télen is rá tud segíteni ha úgy van.
Na ez az a felhasználás,ami igazából felesleges szerintem.Valóban nincs annyi energia a fűtési szezonban,hogy legyen értelme az ilyen fűtésen agyalni.Ahhoz nagyon sok kollektor kellene,de akkor meg kellene agy bazi nagy puffer,hogy a fűtés nélküli szezonban el tudd valahova vezetni a hőt.
Szóval szerintem HMV-re tökéletes,de a fűtéssel bekavarni már felesleges.
Nem csücsül a tartályban!Ha a szivattyú leáll,akkor a gravitáció miatt a napkollektorbóllefolyik a víz a tartályba.A szivattyú pedig a tartályból elkezdi felnyomni a kollektorba.Nyilván a tartály űrtartalma nagyobb mint a csövek és a napkollektor térfogata.Folyadék pedig több van benne mint amennyi a csövekbe és a kollektorba fér.Így marad egy kicsi mindig a tartályban,hogy ne járjon szárazon a szivattyú.De ez a mennyiség 1-2 liter,amit másodpercek alatt kicserél a szivattyú.
Van leírás róla , ahol leírják , hogy milyen úton szakad le a vízoszlop, ha a szivattyú leáll ? A csonkok a tartályban a vízben vannak . Honnan jut be a csöbe levegö ?
Ez a szokványos szerelése, de pont azért tetszik amit beraktam, hogy a visszatérőBen van a tartály, mert így egyből a lejövő hőmérséklet használodik és nem a tartályban csücsül/hűl stb.
Illetve még annyi, hogy puffer helyett egy hőcserélőre lenne kötve, így direktbe menne a padlófűtésbe a meleg. Télen és átmeneti időben nem hiszem, hogy lenne annyi meleg víz belőle, hogy érdemes lenne pufiba tárolni, inkább kicsit túlfűtőm a házat és a betont használom mint puffer. Elsőnek gondolkodtam egy 300literesben, de túl sok energiát nem tudom hogy tudnék e ekkora tartályban tárolni.
Az a legjobb szerintem.Nekem is úgy van bekötve,csak nincs benne drainback tartály.Nekem a fenti tartály víztelenítése megy ilyen elven.A leürülés az úgyis a kis tartályba történik gravitáció által.
A csatolt képen látható 3. bekötési mód mennyire működőképes? Azért lenne szerencsés, mert egyből a hőcserélőbe menne a meleg, így kisebb lenne a veszteség. Így mennyire működne a leürülés?
OFF
A szomszédom nyáron csináltatott víz-víz hőszivattyút 4M ért. Olyan jól sikerült, hogy vett egy csomó hősugárzót, hogy ne fázzon. 3-3,5 M ajánlatokat kapott a javításra.
A hőszigetelése is jól sikerült, a földtől az eresz aljáig rakták. Így legalább nem csak az egyik irányba lett hőhidas.
A gyerek óvodája mellett építettek egy lakóparkot, konkrétan 0 db dűbel lett felhasználva.
A környékbeli tüzépes szerint nem győzte a beszerezni a II. osztályú téglákat, amikhez viszik az I. osztályú minőségi tanúsítványt.
A bontott téglák is jól fogynak.
ON
A kombinált fogót felismerni tényleg komoly előképzettség szükséges.
Nem írtál te semmiféle listáét, megmutattad, hogy a napelem telepítés milyen hatalmas műszaki felkészültséget igénylő munka.
Nem foghat bele akárki, csak akinek legalább ekkora esze és tapasztalata van, aki ilyen mélységig ért a legfinomabb fogásaihoz is.
Hadd ámuljon a sok tudatlan fajankó, itt van agyaska, aki megbuktatja az összes balfasz villanyszerelőt, mer a Wagner-szolar szerelőjét, meg mindenkit, aki az útjába kerül.
Eljössz hozzám megnézed az erről szóló iratokat nálam.
Aztán bocsánatot kérsz itt nyilvánosan.
----
Ha nem tetszik a fenti megoldás, akkor viszont a pofád alapra. És akadj le rólam végre, mert többször nem szólok.
Fontold, meg az ajánlatot. Mert ez az utolsó lehetőséged, hogy észhez térj és békén hagyj végre.
A következő baszakodásod után már élesben megy a játék. És azt nem akarod... szerintem.
A másik fórum faszkalap is megbánta már, hogy nem szállt le rólam, amikor még lehetett volna. Pedig megkapta ő is az ultimátumot, csak nem élt vele a kisbutus.
Nem is vettem kritikának , csak jeleztem , hogy elöfordulhat amit írtál .
Saját tapasztalatom , hogy sajnos nagyon kevés a szakember és túl sok a betanított munkás , akinek semmi fogalma nincs arról hogy mit és miért is csinál ,így tanitották be és kész . Több esetem is volt a saját házam felújításánál és most a fiamék házának felújításánál is .
Napkolirendszer fan-coil-os direkt fütésrásegítéssel , amit én rajzoltam meg , majd megkerestem két hivatalos céget , amik ebböl élnek . Elsö megjegyzés , ez nem müködhet . Meghívtam két havert , hogy rakják össze a rajzom szerint . Nekik volt annak idején technikájuk a rézcsövek forrasztására . Ök is azt mondták , hogy ez nem müködhet . Aztán mikor megépítették és még a csövek leszigetelése elött feltöltöttem a köröket folyadékkal és az egyikük válát megégette a csö , akkor megkértek , hogy lefényképezhessék a rendszert és a rajzot is megkapták .
Másik , höszigetelés vastagsága 20cm . Ezelött 15 éve , amikor megkerestem cégeket , hogy mennyiért csinálnák meg ? Elsö kérdés minek 2x10cm( mert akkor még csak 10cm vastag volt kínálatban) , mi maximum 7cm-ert rakunk , az is elég ,mondták . Mikor megkérdeztem ki a fönök és az számolja ki nekem , hogy mennyi energiát takarítok meg a 7cm és a 20cm esetében , néztek mint borjú az újkapura . A fiamék háza esetéböl csak egyet . Gyönyörüen derékszögbehozva minden fal , mennyezet ( gipszkarton CD-CU profilvázra szerelve ) . Kijönnek a padlós cég emberei és lerakják a padlót srégen . A menyemnek mondja a szaki , hogy görbe a fal , azért nem fut a padló a fallal (srégség 10cm , 8 méteres hosszon ) . Mikor kimentem és derékszöggel meg lézerrel mutatom , hogy nem igaz az állítás , akkor meg néznek .
Ezért én is inkább mindent magam tervezek , vásárolok és kivitelezem .
Sajnos nagyon nehéz ma megbízni valakiben , ha nem ismeri az ember már régebben , vagy nem látta saját szemmel a referenciákat .
Mindenki maga el tudja dönteni, hogy a listából mit akar és mit tud ellenőrizni. 2,5 celláig nem túl nehéz elszámolni, de ahogy végigmegyek a környező utcákon és megnézem a sinezéseket láthatóan sok telepítőnek gondot okoz elolvasni a panelek telepítési útmutatóját.
Azzal, hogy laikus a megrendelő sajnos nagyon sokan élnek vissza, tisztelet a kivételnek!
Nem kell barátoknak lenni a kivitelezőnek és az ügyfélnek. Korrektnek kell lennie mindkét félnek. Amint írtam a többi helyszínen a 2. alvállalkozóval, miután megismerte a gyártó telepítési útmutatóját már nem volt probléma.
A kivitelező részéről a korrektséghez hozzátartozik a felkészülés, eszközökkel és szerszámokkal, segédanyagokkal valamint aktualizált szaktudással.
Természetesen jogában áll, a kivitelezőnek az ezeket is elváró ügyfelet kukacosnak kategorizáni, és más munkát keresni. Az ügyfélnek meg mást megbízni, szerencsére van elég napelemes cég.
Inkább arra kéne válaszolnod, miért állítottad, hogy Kecskemét Alsószéktó - Szeleifalu környékén jellemző a napi többszöri áramszünet? Mert ez nem más, mint szimpla hazugság!
De segítek:
Azért állítottál ilyet, mert a wifis - mosógép vezérlő baromságodnál valahogy menekülni kellett a szorult helyzetből, így gyorsan kitaláltad, nálatok milyen gyakoriak az áramszünetek és mégsem okoznak semmi gondot.
Füstgáz elvezetésről ÉS égéshő hasznosításról volt szó.
Persze megint okoskodsz, miközben pont olyan hülye vagy hozzá mint ökör a jó napothoz.
Talán egy kis szövegértéssel sokat javulhatna a kommunikációd, de ezt már tőled hiába várjuk....sajnos a havonkénti nicknév cserétől nem lesz több eszed.
Azt is elolvastam. Megjegyzem a korábbi posztodra a hozzászólásom nem kritika volt, hanem azzal kapcsolatban egy észrevétel.
Az, hogy ki milyen munkát és milyen szerszámokkal végez, nagyon széleskörű téma. Sok oldalról nézhető és sok jó és rossz vetülete van. Szerintem azt kitárgyalni reménytelen :)
Amiért én írtam, az csupán az, mert az alap "tanácsok" szerintem semmiképpen nem egy laikus számára készültek, mert ő érteni sem fogja. Ha valaki tőlem rendelne meg a szakmámban valamit és ennyire kukacosan ELŐRE akarná tudni, hogy mit hogyan fogok csinálni .. asszem nem lennénk barátok. Nem azért, mert nem jól végzem a munkám, vagy nem lehet ellenőrizni, de ha valaki ilyen bizalomhiányban szenved, akkor az ne rendeljen, hanem csinálja .. szerintem. Én sem kértem még soha senkitől, hogy a munka kezdetén mutassa meg a pénzt, amit a végén fizetni kell :o)
Pedig de. A ..004 alatt írtakat egy laikus képtelen ellenőrizni. Ez nem azt jelenti, hogy azokat nem kell a kivitelezőnek betartani / jól csinálni. De egy laikusnak ez nem tanács, hanem érthetetlen. Többek között ezt kritizálták többen utána - szerintem - jogosan.
Légy szíves elolvasni a 75026 hsz-emet is ! Szerintem abban az is benne van , amit Te írtál .
Ismered azt amikor a tulaj beviszi a kocsit a szerelöhöz , az meg egy kalapáccsal megütögeti a motort , majd az újra müködik . 1201 forintot kért a munkáért . 1200 forintot amiért tudta , hogy hol kell megütni , az egy forintot meg a munkáért . Tehát vannak helyzetek , ahol valóban elegendö lehet a tudás és egy célszerszám . :-)
Lehet osztani az eszet arról, hogy milyen papírokat meg fogókat kell bemutatni a kapuban, de ugye nem árt, ha első körben eljut a kapuig. Nem mindenkinek sikerül megugrani ezt a szintet.
Persze ezzel önmagában nincs baj, de ha közben nagyképűen magyaráz valamiról, amiről fogalma sincs, az már baj.
Nyygtass meg légyszíves, hogy a betarthatatlan alatt nem a #70005 alatt irtakra gondoltál! Ezeket a hibákat ellenőrzés nélkül el kellene kerülnie egy magára valamit adó napelemes vállalkozónak.
Azért rendeltem meg, mert többszáz km re még 2 másikat is meg kellett csinálni, amit munkahely mellett tudtam megoldani. A papirozáshoz egyébként is kellett volna keresni vkit, és azt gondoltam, mint bárki más megredelő. Fizetek és az egész letudva. Tévedtem.
A reklamáción ültek egy ideig, végül minden pontját elismerték, és kijavították.
Megfelelően dokumentált és indokolatlan reklamáció nélkül vagy laikus megrendelő esetén bizonyára úgy maradt volna.-(
(A másik helyszínen a másik alvállalkozót néhány fénykép alapján módosításra kértem, amit megcsinált. Mivel a 3. Munkára a 2 alvállalkozót küldték, ott már semmit nem kellett szóvá tennem.)
Végül is egypéldány már elkészült elvileg tizen pár év alatt. De még várni kell a debütálásra,mert még van bolond akit meg lehet fejni fejlesztés cím alatt.
Rosszabb mint a topshop évekig finanszírozod a játékait és semmit sem kapsz
Háát .. egy régi történet jutott eszembe: még az "őskorban" tanultam egy szakinál. Mikor már úgy érezte, hogy kellő tudásom van, kétfelé mentünk, hogy hamarabb végére érjünk a címeknek (fénymásolók javítása). Enyém volt a szerszámostáska, övé 1 (EGY) db csavarhúzó. Soha nem jött úgy vissza, hogy nem volt kész a javítás. Nyilván nem azt mondom, hogy a jó munkához nem kell a jó szerszám, de az is biztos, hogy a szerszám nem minden.
Hmm .. nem értek egyet a stílussal, amit itt megy, de azért abban van igazság, hogy amit leírtál, az betarthatatlan. Az üzlet tulajdonképpen bizalom is egyben. Ha valakitől megrendelek valamit, akkor elvárom (és bízom benne), hogy megfelelő személyzettel, szakszerűen fogja kivitelezni. Azért az lehetetlen - szerintem - hogy úgy eresztesz be egy csapatot, hogy nekilátsz leellenőrizni, hogy megvan-e a képesítése, utána levizsgáztatod, hogy tudja-e mit kell csinálni, majd lecsekkolod a szerszámait, hogy megfelelők-e, stb =:-O .. ráadásul akkor mindenhez értened kell, hogy tudd, hogy mi a jó, de akkor meg magad is megcsinálhatod, nem?
Észrevehetnéd hogy csak kurvára unatkozik a vén fasz és bedobta a csalit hogy ráharapjatok. Hagyjátok rá a francba és majd lekopik, kár a karaktereket pazarolni rá.
Ezzel a hozzáállással már a kapuban szólni kellene a szerelőnek, hogy bemutassa be a nyomaték csavarhúzója érvényes kalibrálás jegyzőkönyvét, vagy az elektromos kéziszerszámai ÉV papírjait.
Ez a felügyeleti szervek és/ vagy a fővállalkozó dolga.
A megrendelőnek viszont ezek kapuban történő bemutatása nélkül is joga van megkövetelni a szakszerű munkavégzést.
Te kifogásoltad azt, hogy nem fogadtam el a nem megfelelő szerszámmal végzett, szakszerűtlen munkavégzést.
Egyáltalán nem vagyok szerencsés, miközben bent felügyeltem a villanyászokat, kint a lapos fémtető felvonulási részét az egyik dromedár szerelő behorpasztotta.
Évek múltán már nem bizonyítható, hogy a most észlelt beázásomat okozó horpadás azonos az akkor keletkezettel.
Az összetört 100+ cseréppel kicsit egyszerűbb volt, a fővállalkozó hibás cserepekre és rossz tetőfedésre hivatkozott a pár éves tetőnél, ahol láthatóan csak az Ő munkavégzésüknél voltak törésekv,a korábbi 30 kg al könnyebb ember által javított kéménynél nem. Végül megegyeztünk, én adtam a tartalék cserepeimből, a fővállalkozó garis brigádja meg felrakta.
Arc az van!Tudás meg semmi.Ha csak részleges fogalmaid lennének arról amiről nagy pofával osztod az észt,nem írnál ekkora ökörségeket.
"Egyébként nincsen semmiféle technológiai utasítás arra nézve, hogy milyen vastagságú és tulajdonságú kábelt milyen szerszámmal kell érvéghüvelyezni."
Eleve az érvéghüvely fogón,vagy a krimpelőfogón is rajta van hogy milyen keresztmetszetű kábelhez jó.Vagy mettől meddig,ha nyomaték alapján fokozatmentesen szorít.És a saruk/érvéghüvelyek kialakítása miatt is van előírás hogy melyikhez melyik fogó való!
De persze te,mint kiváló kivitelező csináld úgy mint eddig.Rejtve a megrendelő elől a kombinált fogódat,mert te profi vagy megoldod azzal is.Meg amúgy is mit képzel az ember hogy ellenőrizze mit gányolsz.
Megrendelőként nem érdekel, hogy miért nincs a munkához előírt célszerszáma. ( Egyébként felkínáltam a cserélhető pofás, MC4 és csatlakozóhoz való készletem, de azt mondta jó lesz az úgyis).
Azóta beszéltem gyakorló PV szerelővel, aki azt mondta, hogy tapasztalata alapján ez egyes gyártók MC4 es présszerszámai között is vannak eltérések, ezért inkább áttértek a Weidmüller szerszám nélkül rögzíthető MC4 és csatlakozóira. ( Azóta már én is azzal szerelek magamnak).
Ezt honnét szopkodtad ki? Vigyázz a szádra, mert kezdem unni a sunyi beszólásaidat!
Sajnos, ha nem nézem, fordított polaritással rakja fel a DC kábeleket, az AC oldalon kihagyta volna a zavarszűrő ferritet, és a földelést sem köti be az inverterbe.
Szerencsére, a hozzáértő lefülelte a balfaszt. :) (Nem is tudni, mi lenne a világgal a te végtelen hozzáértésed és a sunyi mószerolásod nélkül!)
-Nem érvéghüvelyezésről volt szó, hanem MC4 csati szerelésről, amihez elő van írva a célszerszám. ( pl: https://ec.staubli.com/AcroFiles/MA/PV_MA231_(de-en).pdf ennek a régebbi verzióban még feltüntették a vagy azzal egyenértékűt, ami biztosan nem a kombinált fogót takarja)
-Nem kértem előre, hogy mutassa meg mivel csinálja, a szerelést, szerencsére láttam. Sajnos, ha nem nézem, fordított polaritással rakja fel a DC kábeleket, az AC oldalon kihagyta volna a zavarszűrő ferritet, és a földelést sem köti be az inverterbe.
Megértem, hogy Neked így is megfelelne, én inkább egy részét azonnal kijavítattam, más részét dokumentáltam és megreklamáltam a fővállalkozónál, aki utána a saját embereivel rendbe tette a rendszert.
""Egyébként nincsen semmiféle technológiai utasítás arra nézve, hogy milyen vastagságú és tulajdonságú kábelt milyen szerszámmal kell érvéghüvelyezni.""
Bocsi , de én idáig csak sodrott ereket érvéghüvelyeztem . Mint a neve is adja , érvéghüvelyszorító fogóval lehet csak elérni a kívánt eredményt . Természetesen a gyártót nem írja elö az elöírás .:-) Bármilyen szakmáról is legyen szó , a megadott technológiához a megadott szerszám és egy normálisan gondolkodni tudó szakember az alap .
Azért egy dolgot figyelembe kellene mindenkinek venni !
Ha a telepítök alkalmazottak és a munkaadójuk nem biztosít számukra megfelelö szerszámot , akkor hiába valódi szaki a szaki , ha csak gányolni tud a szerszámok hiányossága miatt . Ha viszont magánvállalkozó , akkor ott szerintem a szerszámosláda tartalma elárulja a szaki milyenségét . Szerintem .
Nekem is voltak kollégáim , akik több projekten más szakiktól összelopott szerszámokkal dolgoztak . Amire meg nem volt szerszámuk , azt meg úgy oldották meg , ahogyan tudták .
Gondolom a NATI összerakásához elég egy konyhakés meg egy kötőtű. Kábelből is "ami van otthon" - kiszuperált kínai hosszabítókábel, levágott vasalódugó, összeszigszalagozva stb. Csak hogy a minőségi komponenseknél és szerelésnél maradjuk, mert ez ugye szerinted nem számít.
Nem áll jogában a megrendelőnek megtekinteni a munkavégzést, reklamálni a nem megfelelően elvégzett vagy folyamatban lévő ( láthatóan pancser) munka miatt?
Ilyen vállalkozással nem szívesen kerülnék semilyen kapcsolatba.
Láttál már autóst örömködni, amikor nem tudja levenni a defektes abroncsot, amit a gumis rakott fel? Hasonlóan bosszantó, mint a fővezetéki sorkapocs cseréje, amiről csak levágni lehet a vezetéket. Persze, ha vki hozzászokott az igénytelen munkához, vagy mazoista ... .
Hagyjátok már, különbözőek vagyunk. Van aki szerint nem probléma a technológia utasítások be nem tartása.
Én nem szeretem, ha sokszáz Voltos DC kókányolva van, ahogyan a jól képzett szakemberek után kicserélni az alkatrészeket sem, mert nekik annyira érzi a kezük a nyomatékot, hogy állításuk szerint nincs nyomatékkulcsra szükségük.
Már bocs, de a nagy lóf@szt. Ugyanaz a kategória, mint a balfasz villanyszerelő, aki kombinált fogóval (jobb esetben praktikeres 800Ft-os fogóval) érvéghüvelyezik.
> hogy milyen fogója van, ne törd magadat, ez kizárólag a tudálékos magamutogatók szellemi önkielégítése csupán
Már bocs, de a nagy lóf@szt. Ugyanaz a kategória, mint a balfasz villanyszerelő, aki kombinált fogóval (jobb esetben praktikeres 800Ft-os fogóval) érvéghüvelyezik. Fingja nincs a szakmájáról, nem megfelelő szerszámot használ. Erről ennyit.
Basszus, eddig azt hittem, hogy a nagy arcod ellenére értesz hozzá legalább, de ez azért igazán az alja volt... De gondolom most majd megmagyarázod, hogy miért hülye mindenki, csak te nem...
Szerencsére a nem megfelelő szerszám nyoma csak fordító gyűrű és megvilágítás kérdése volt. A makrofelvételekkel lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Ezt a fővállalkozó is belátta, úgyhogy nem csinált gondot a cseréből. A villanyász meg azóta állítólag nem napelemeseket boldogít.
Ha ellenőrizni akarod a kivitelező munkáját, akkor fogadj egy műszaki ellenőrt!
Az olyan jellegű agyalásokon, hogy milyen fogója van, ne törd magadat, ez kizárólag a tudálékos magamutogatók szellemi önkielégítése csupán.
Itt olyan hatalmas tudású, és tapasztalatú szakemberek szerepében tudnak tetszelegni, mint akiknek a szolgáltatók is leverik a vigyázzmenetet, amikor meghallják a nevüket.
-A kivitelezőnek legyen megfelelő szerszáma ( pl. PV csatlakozót ne kombinált fogóval krimpeljen, hanem a hozzá való célszerszámmal)
- A túláram és túlfeszültség védelemnek legyen köze az inverterhez ill a stringekhez. ( pl. 2 stringhez 2 DC túlfesz védelem, 380V DC hez ne 1000V, 3,6 KVA hez ne 32A...) .
- EPH (zöld - sárga) villámvédelem nélkül min. 6 mm2, villámvédelemmel együtt vagy annak védőtávolságán belül min. 16 mm2 ( réz).
- Az EPH vezetéket nem fúrjuk önmetsző csavarral a kerethez, hanem a gyárilag erre a célra fúrt lyukhoz rögzítjük.
- a zöld -sárga vezeték nem ÚJ álló, ezért kültérben védőcsövezni kell.
- a vezetékeket összerendezzük és kidörzsölődés ellen rögzítjük, kűltérben UV álló anyaggal,
- figyelünk a vezetékek törésmentességére, a megengedett legkisebb görbületi sugárnál jobban nem haljítjuk.
- polaritást nem váltunk ( mert mondjuk útban a tető héjazata) ,
- nem hagyjuk el az inverter táp bekötésénél a földelést,
- a tartószerkezetet megfelelően rögzítjük, azaz minden szarufát kampózunk, vagy igazoljuk ( programmal vagy statikai számítással), hogy lehet spórolni a rögzítéssel,
- a sinezés nem csak arra való, hogy összekösse a kampót a panellel, hanem arra is, hogy a több szarufán történő rögzítéssel merevebb szerkezetet alkosson ( negatív példa az egyik vloggernél a wagneres szerelés);
- a panel keretét annak használati útmutatójában meghatározottak szerint rögzítjük ( általában ez a saroktól nem lehet 25% nál messszebb, azaz 6x10 cellás panel esetén hosszanti oldalon rögzitésnél a sineknek a sarkok és max 2,5 cella között lehetnek, beljebb semmiképpen! );
- a sinek végét ledugózzuk ( nem darázsfészkeket telepítünk) ;
- rendes anyagokat használunk ( megfelelő átmérőjű kábelek, MC4 csatlakozók, solar kábel... )
- paneleket előírásnak megfelelően szállítjuk, nem ejtjük le és nem karcoljuk meg, valamint nem rakjuk pl belógó eresz alá;
- a cserepeket nem tördeljük számolatlanul és ne ázzon be munka után a tető.
Amíg érdemi ráköltés nélkül működik a meglévő rendszer
addig az szinte tuti, hogy a földgáz marad a nyerő.
Akkor, ha a kigondolt "másik fűtés" telepítésére érdemben költeni kell.
(klímát venni pl. vagy mást mondjuk napelemet, fűtőpanelt, villanykazánt).
Amikor már egyébként is költeni kell(ene) a meglévőre is jócskán,
akkor viszont jöhet a "mi legyen" a matek játék. ------------------------------------
Nézzük a kondenzációs kazánra csere kérdését.
A nettó 12000 kWh meleget a kondnzációs cirka 1200 m3 gázból hozná ki. Azaz 400m3 x 112 Ft/m3 = ~45 eFt/év előnyt adna a mostani gázáron.
A csere teljes költsége úgy 600-1500 eFt a helyzettől és az igényektől függően. Azaz 13-33 év alatt nullázódk, ha - nem kell rá költeni menet közben >> de, kell ! - egyáltalán kíbir ennyi évet csere nélkül ... - nem nő a gáz ára közben
Avagy esélyes, hogy a kazán csere nem hoz anyagi előnyt vagy csak jó sok év múlva. Persze a kevesebb gáz elégetése az jó az országnak és a Földnek, illtve a zöld tudatnak.
--- Megjegyzés, Épp ezért ketyeg tovább nálam is a hagyományos kazán amíg működik, immár 30 évesen is. Talán veszek egy olcsó donort és berakom a sarokba tartaléknak, hogy legyen és kész.
Szóval, jómagam a meglévőt kondisra tuti soha nem cserélem... nem biznisz. (pláne, hogy csak 900 m3/év gáz fogy a 200m2 fűtésére)
Amíg kevés pénzből üzemben tudom tartani és ennyire olcsó!!! a gáz is hozzá, addig marad.
---------
Nézzük a hőszivattyúra csere kérdését.
Neked kellene egy 10-12 kW-os levegő/víz rendszerű hőszivattyú a gázkazán kiváltására. Ami a kevezményes "H" tarifáról ~ 100 eFt/év áramszámlával működne a 12000 kWh/tél fűtési igényre. (tekintettel a részben radiátoros fútésed miatti magasabb előremenő hőmérséklet >> kisebb SCOP-ra)
Azaz hozna 180-100=80 eFt év energia költség megtakarítást. HA egy ésszerű-belátható idejú nullázódási időt elvársz, mondjuk 10 évet.
AKKOR a mostani költség keret 80x10=800 eFt lesz CSAK! Ennyiért pedig tutira nem lesz 10-12 kW-os üzemelésre kész hőszivattyúd. ---- HA végképp elromlik a mostani gázkazán és MUSZÁJ lesz kondenzációsra cserélni. AKKOR a kazán csere árát ideszáímolva nomeg a gázköltség is csökkenést is... Talán már ésszerű lehet a hőszipkára csere, mégha nem is igazán anyagilag. Hanem mert, jó az országnak a Földnek, a zöld tudatnak.
Persze, ha a gáz ára jóval gyorsabban nő a jövőben, mint a kedvezményes áramé...
Megjegyzés, A 37 Ft-os nappli árammal működtetve ~150 eFt/év áramszámla lenne. Ami kb. azonos a mostani gázszámlával, azaz csak 30 eFt/év előnyt adna. Vagyis végképp nem buli a csere.
-----
Vessük be a napelemet is.
Kellene cirka 3,6 kWp napelem a 12000 kWh meleghez, ha hőszipka készíti. Ami az nappali áram kiváltása mellé pluszban telepítve cirka 3,6x300= bő 1 millaFt-ról indul kb. Az egyszerűsített önköltsége cirka 300000/25/1200=10 Ft/kWh
Ezzel további 24-10=140 Ft/kWh áram költség marad meg. Ami a 4000x14=56 eFt év.
Ebből pedig 1000/56=~18 év nullázódás adódik alsóhangon a napelemre. Hát ez eléggé beláthatatlan időtáv, avagy nem nagy buli. Persze, ha nő a kedvezményes áram ára.... vagy nem lesz netán.
Megjegyzés, Ezért nem cserélem az ócska-öreg gázkazánt hőszipkára sem, amíg olcsón működik.
---- Viszont! a szükséges napelem már felkerült a tetőre az MFB nullás hitelből >> az elinflálódó pénzből. Készülve a jövőre.... ami a hőszipkás fűtés lesz majd egyszer.
A többlet napelem kitermel most cirka 30 eFt/év jövedelmet. Amit belefizetek az éves ~100 eFt-nyi gázszámlába és kész. Így eredőben 70000Ft/200m2= ~350 Ft/tél a fűtési költségem, osztjóvanaaz.
----
Persze ehhez anno 2010/2011-ben ERŐTELJESEN hőszigeteltem a házat. Ami mostanra már kb. meg is térült pénzügyileg :-)
Így már csak a hasznát-előnyét élvezem ezentúl... még sok-sok éven át majd.
-------------------
Avagy az esetedben is vélhetően az biznisz szempontból az ésszerű, ha nem túl sokat variálsz a fűtésen aníg működik, azaz - a meglévő hagyományos kazános fűtés marad egyelőre - kiváltod a nappali "A" tarifás áramot napelemmel - elgondolkozol, hogy lehet-e értelmes megtérülési idővel növelni a hőszigeteltséget
Nekiülsz és szépen végig gondolod-számolod a jövőt, a szerinet, hogy mit gondolsz bekövetkezőnek. Ami alapján a saját szempontjaid szerint már tudsz dönteni és aztán vagy bejön az elképzelt jövő vagy nem.
"Aki szaldó nélkül 20% saját felhasználásra méretezve telepít magának napelemes rendszert, annak elmentek otthonról."
Ilyenről én sem tudok, de valóban nem is lenne értelme. Hülye is lenne ilyet csinálni 2024-ig még simán lehet a szaldós rendszerben szerződni, érdemes is kihasználni.
Akkor pont 10 éves lesz az én rendszerem is, és rég meg is térül a beruházásom.
Attól, hogy turbós még kondenzációs. Az egyik az égéstermék elvezetéséről szól, a másik az égéshő hasznosításáról.
Nem, szerintem nem kéne elfelejteni a napelemet, de várnék vele.
Jelen pillanatban két ismeretlen van az "egyenletben".
1., mi lesz a szaldóval?
2., mit ér majd a jövőre megjelenő támogatás?
Ez utóbbit biztosan megvárnám, és a következő alapján döntenék: támogatott rendszer de biztosan szaldó nélkül vs támogatás nélküli rendszer de talán megmaradó szaldóval.
A döntéshez azonban legalább az egyik ismeretlent tudni kéne.
Ne aggódj, ezt a topikot már nem lehet jobban tönkretenni.
Tévedés, NEM az előremenő víz hőmérséklete számít, hanem a VISSZATÉRŐ víz hőmérséklete. Ergo akár 70-80 fokos előremenő is lehet(ne).
A kondenzációs kazán működési elve.
Jól látszik, hogy CSAK a visszatérő számít a működésben
A visszatérőnek kell 60 fok alatt lennie a kondenzációhoz. Célszerű persze 50 fok alá vinni a visszatérőt, sőt a minél hidegebb visszatérő a jobb.
A hatásfok a hidegebb visszatérővel javul, de az 55 fokos vissztérőnél is már elfogadható. A radiátoros 60...55/40 fűtéssel azaz 40 fokos visszatérővel pedig egész jó már >> 112% :-)
Ha kazán csere akkor kondenzációs nem turbo. Sokkal hatékonyabb. Radiátoros fűtés esetén addig hatékony amíg a visszatérő 50 alatt tud maradni. A szezon nagy részében szerintem ez teljesíthető. Kérek majd egy ajánlatot ;)
De hogy ne offoljuk szét a topicot a napelemet felejtsük el? 2.5kw éves fogyasztásra felesleges? Főleg, hogy ki tudja mi lesz a szaldóval
Persze, jól tudod, már csak a kondis kazán játszik.
A hatásfok szempontjából kellene vele alacsony hőm.-en fűteni, de semmi baja sem lesz, ha 60-70°C-os vízzel járatod....max. bukod azt a pár % hatásfokot.
Radiátor nagyobbra cserénél akkor van esélyed, ha legalább 40%-kal nagyobbat fel tudsz tenni az eredetihez képest.
De szerintem ezt a részét ne aggódd túl: nagyon enyhe telek járnak mostanában, amihez elég lehet a 45-48°C-os víz, ahol még működik a kondenzáció is.
Aztán ha véletlenül beáll egy komolyabb hideg, akkor tekersz a hőfokon, és na bumm, hát azon a pár napon - héten néhány %-kal rosszabb hatásfokon járatod a kazánt.
Na ezt az utóbbit egy hőszivattyúval már sokkal körülményesebb kivitelezni.
Ha nem fogja bírni melegvízzel, márpedig ez erősen esélyes, hiszen pont lehűlt kint a levegő, te pedig most szeretnél még melegebb vizet a radiátorokhoz, így bekapcsolja a beépített cekászos segédfűtésétt és hatásfokban máris rosszabb vagy, mint egy nem kondenzációs üzemben dolgozó gázkazán....
Az engedélyeztetést nem tudom, turbósnál biztosan egyszerűbb lenne.
De most még mindig csak 4-5-600ezernél járunk, míg a hőszipka máris 2,5-3 millió.
Számolj, de nem nagyon volt még olyan, hogy meglévő gázt megérte volna kiváltani, főleg ha még napelem sincs.
Ahol semmi sincs, gáz se, ott más a helyzet.
De nálad adott egy gázfűtésre méretezett rendszer, szép nagy hőigénnyel ráadásul....szerintem felejtős.
Ha jól tudom akkor már csak kondenzációs gázkazánt lehet beépíteni ami akkor üzemel jó hatásfokkal ha alacsony előre menőt csinál, kb mint a hőszivattyú. Lenne padló van aminek oké a 40 fok de fent radiátorok vannak. Most párat nagyobbra cseréltem hogy alacsonyabb előre menővel teszteljem. Van abban valami amit mondasz, lehet érdemes lenne mérlegelni, és kérni egy ajánlatot. Annyi hogy szerintem új kémény is kell a kondenzációsnak illetve engedélyezés, tervezés.... Lövésem sincs hogy mennyi lenne
Én meghagynám a gázt, de egy minőségi kondenzációsra cserélném, és talán lehetne fejleszteni a meglévő fűtésrendszeren is.
Azt ne felejtsd, hogy a hőszivattyú baromi drága, telepítve közelebb van a 3 millióhoz mint a kettőhöz egy minőségi cucc ekkora hőigényre.
Aztán számolhatsz évi egy karbantartással is, ami nem 20ezer forint.....míg gázkazánnál jóval olcsóbb, és nem is kell azt évente...sőt, akár magad is megcsinálhatsz egy-két dolgot.
De talán a legfontosabb: a hőszivattyút szinte mindig alacsony előremenő vízhőfokra méretezik.
Van néhány még sokkal drágább (Panasonic) típus, ami tud akár 60°C-os előremenőt is, de nem ez a jellemző.
Na most az alacsony előremenőhöz méretezett fűtésrendszer is kell, márpedig abból amit elmondtál, a tiéd jó eséllyel nem ilyen....
Aztán a hőszivattyúhoz hely kell kint is, bent is....mert gondolom nem monoblokkban gondolkodsz.
Azt már tudjuk hogy nem lesz szaldó a 2024 után szerződőknek.Ez tiszta sor.De most te 15-17 évet írtál.Megtérülésnél azonnal rávetik magukat a fórumozók,hogy nem számolhatsz annyi időt stabilnak, mert bármi változhat.
> Te akkor ezek szerint közel 4000kWh-t pluszban betáplálsz és kiszámlázol a szolgáltatónak?
Betáplálok, de nem számláztam ki. Mondhatjuk hogy zöld vagyok, de hívhatjuk egyszerű lustaságnak is. Még a mosogatásnál is jobban rühellek bármilyen szolgáltatóval egyezkedni :)
Ha jön a brutto, akkor nyilván változni fog a képlet.
> mivel méred szolgáltató felé az oda-vissza energiaforgalmat? (Gondolom van ami okosházas cucc)
Fronius SmartMeter. Okosházba is be van kötve, de az elképesztő limitált a smartmeter + solarweb premiumhoz képest.
> a villanyóra és a az elszámolószámla is ezeket mutatja kb
Hogy őszinte legyek, nem tudom. Nem vagyok otthon, nem tudom megnézni a villanyórát, ezért írtam, hogy solarwebes adatok. Holnap ha nem felejtem el, akkor megnézem.
A napelem Nem csak kimondottan a hőszivattyú miatt kerülnek felszerelésre. Ahhoz hogy számolni lehessen tudni kéne hogy egy szezonban mennyit megy a hőszivattyú és mennyi áramot fogyaszt el. Így a H tarifával egyértelműen ki lehetne számolni hogy mennyibe kerül az üzemeltetésre... És ha tudnám hogy mennyit fogyaszt egy szezonban akkor egyértelműen látnám hogy mennyivel kell nagyobb napelemet vennem a mostani durván 2,5 kW os éves fogyasztás ahhoz képest... Ha tudod hogy mennyit eszik egy ilyen hőszivattyú egy szezonban akkor jöhet az infó ;)
A szaldó majd kiderül, hogy marad-e. Számold ki, hogy mikor térül meg egy olyan mapelem rendszer aminek az "ellenfele" 24Ft/kw áram. szerintem 15-17 év.
Ha jól tudom még szaldó van és aki 2022 elött szerződik dzaldóra annak az is marad... Egyébként nem értem miért jobb a 24Ft körüli "H" mint egy saját napelemes rendszer. Kifejtenéd?
- Te akkor ezek szerint közel 4000kWh-t pluszban betáplálsz és kiszámlázol a szolgáltatónak?
- mivel méred szolgáltató felé az oda-vissza energiaforgalmat? (Gondolom van ami okosházas cucc)
- a villanyóra és a az elszámolószámla is ezeket mutatja kb? Azért kérdem mert 3 fázisnál a kisköcsög digitális óra fázisonként mér ki-be. Azaz egyidőben akár nőhet mindkét regiszter ha L1-en kifelé megy 4A, L2-n és L3-on befelé 2A pl. Ahelyett hogy az eredője, 0 lenne az eredmény.
Hagyományos gázkazánnal egy szezon alatt kb 150m2-re megettem 1600m3 gázt. Ez a leírtak alapján 12.000kWh. így látszik,hogy a hőszivattyú jó megoldás lehet. Az érdekes kérdés, hogy érdemes e bántani a még működő rendszert. Egyelőre kisebb hibákkal de üzemel. De jövőre 21 éves. Mekkora hőszivattyúra van szükség és az mennyit fog fogyasztani egy 1 alatt? Nyilván ehhez mérten kell a napelem teljesítményében gondolkodni
2. Zéró személyeskedés volt részemről vagy kigyo részéről a témában
3. Erre megint kezded ezt a baszakodást, magas lórol mellébeszélést.
Magyarázod, de akkor is fos ez a megoldás, mert kényelmetlen. Ha pedig kényelmetlen, akkor előbb-utóbb meg lesz kerülve. Innentől kezdve pedig semmi értelme.
Azt meg elfelejted, hogy üzemszerűen elveszed az áramot a mosógéptől amikor LEKAPCSOLOD ALATTA A DELEJT miután beprogramoztad. Az invertert ha jól csináltad, akkor be lehet állítani garantált üzemre adott ideig, de persze csak akkor, ha biztosan tudod, hogy meddig fog tartani a program. De a modern mosógépek konkrétan becsülik a hátralévő időt, és a töltet 1000 paraméterétől függően változtatják a program hosszát. Átlag feleséggel ez az egész móka maximum addig fog tartani, amíg egyszer véletlenül túl nem fut a program a beállított időn, és mondjuk pont a centrifugálás előtt jár le a wifi konnektor ideje.
Vagy, csak simán összeszorítod a fogad, megveszed az eggyel faszább mosógépet, ami majd szépen lebeszéli ezt az egészet az inverterrel LAN-on.
Persze, hogy nem volt jó ötlet,..,..., sőt kifejezetten szar ötlet.
Mert megcsinálni meg lehet, persze, de teljesen életszerűtlen így használni valamit.
Mint ahogy mindent, ezt is megmagyarázza ha beledöglik, akkor is.
Amikor szorul a hurok, akkor meg mindenféle hazugságokkal akarja alátámasztani, mint például a sorozatos áramszünetek a környékükön, akár naponta többször is....ami megint hazugság.
Megkérdeztem egy kollégámat, aki 22 év után tavaly költözött el onnan (Kecskemét, Alsószéktó - Szeleifalu), és elmondása szerint szerint semmivel sem jellemzőbbek ott az áramszünetek, mint máshol.
Hidd el, átlátom az algoritmusokat, ahogyan te is.
De az nem algoritmus amikor hol a fronius kimenetéről, hogy okos dugaljról, hol szolgáltatói áramszünetről hadoválsz, miközben hol belekevered a mosógépet, hol nem.
Ez nem algoritmus, ez fotelkommandós bullshit.
Ezért próbáltam konkrétumokat kihúzni belőled, de hiába.
Izé, mi a bánatnak kellene mégegy boyler egy normális vezérlés helyett ???
Illetve milyen gépészet kellene a két boylerhez, ami mindíg tudja, hogy honnan vegyen el melegvizet ? Vagy kössek 2db melegvíz csapot mindenhova ?
Nem nagyon éreztél rá a megoldásra.
Azért kell két bojler, mert a HMV nem függhet attól, hogy van-e napsütés, így az egyik bojler a hálózatra kötve biztosítja, hogy mindig legyen.
A másik (a szolár) praktikusan ez elé köthető, ezzel sorba, amibe csakis a napenergia által szolgáltatott energia melegíti a vizet.
A megtakarítás ott jelentkezik, hogy a rendszerbojlerbe a a szolár bojler által felmelegített víz kerül, így annak sokkal kevesebbet,m vagy semmit nem kell fűtenie.
Semmiféle csapot nem kell kettőt a szerelni sehová.
Ez a megoldás szépen működik a gyakorlatban is.
120 l-es szolárbojler, amit az Ohm-pilot elvének megfelelően, szabályozottan vezérlünk, ennek a beállítása magas hőfokú.
Ennek a kimenő vize megy egy 80 l-es, hálózatra kötött bojlerbemenetére, ami 45 fokra van állítva.
A napi bojler lényegében nem kér hálózati energiát, ugyanakkor mindig van melegvíz.
Semmiféle ki-be kapcsolgatás nincs, főleg ilyen wifi, meg hasonló megoldás nem szükséges.
De ez semmit nem javít az eredeti problémán, a manuális bekapcs, beállít, kikapcs műveleten. Kényelmetlen, ergo előbb utóbb az asszony kivágja.
Mondjuk biztos megoldható ez a trükk, ha csak ketten/hárman vannak a háztartásban, de nálunk két kisgyerekkel a mosógép az gyakorlatilag állandóan zakatol. Nincs olyan állapot, hogy "csak egy adag ruha" van. Vagy ha kilóra pont egy adag lenne, akkor is fele rózsaszín, a másik fele meg kék, amit az asszony nem hajlandó egyszerre mosni, mert csak. Szóval amíg az inverter nem tudja kicserélni a töltetet a mosógépben, addig teljesen lényegtelen a kérdés.
Sziasztok. 20 éves láncház fűtés korszerűsítésén gondolkodom. Első körben gondolom ki kéne számolni a ház energia igényét. Ezt a múltbeli gáz fogyasztási adatok alapján lehetséges? Mennyire bonyolult számítás? Mindenképpen energetikus kell hozzá? Nyilván ehhez kapcsolódik az a gondolat is hogy napelemet szeretnék és a meglévő kazán mellé egy hőszivattyút. Az éves villany fogyasztás nem túl sok (kb 2500w) de egy hőszivattyúval talán már lenne értelme... Mit gondoltok ?
Ez legtöbb esetben igaz,mint ahogyan az is,hogy ez baromi sok áramot igényel éves szinten.De ezt pont tudod a napsütéses órákra ütemezni,és máris 1500kWh-al megdobtad a helyben fogyasztást egy évben.Nekünk 120 literes a bojler,vagyunk rá 4-en.4-8-ig van áram alatt a bojler,7-kor fürdik a kiskádban a kisebbik gyerek,8 körül fürdik a másik gyerek a nagy kádban,utána meg mi.És mégis elég a melegvíz,pedig nincs használat közben újrafűtve.A napkollektor meg 160 liter,az meg pláne csak nappal van melegítve.És nyáron gravitációsként működik.
Szóval a bojler az pont nyugodtan használható úgy hogy csak napsütésban van bekapcsolva.
Nem volt semmilyen kitétel okos vagy buta mosógépre.
De nem hiszem hogy olyan baromi jó lenne a mosógépnek, ha üzemszerűen elveszed az áramot alóla. Lehet hogy megjegyzi a programot, de az élettartama kérdésessé válik.
Maradjunk annyiban, hogy nem volt jó ötlet ez a wifis konnektor.
> Be kell állítani az inverterben, hogy milyen túltermelés esetén aktiváljon egy relés/modbus/http/mqtt/bármi kimetet
Ez sose lesz optimális egy relés kimenettel. A modbus/http/mqtt-t meg baromi nehez egy buta boylerre rákötni.
Erre van pl a froniusnak az ohmpilotja, az képes teljesítményvezérlésre ilyen fogyasztóknál. Mondjuk az árát ne nézd meg, mert rettentően előnytelennek kell lennie a bruttó elszámolós rendszernek, hogy megérje.
> A mosógép/mosogatógép energiafelhasználásának több mint 90%-a melegvíz készítésére megy el
Fenetudja. A mosó/szárítógépünk is hőszivattyús, asszony tipikusan 30 fokon mos, nem érzem a melegvizes rendszer óriási előnyét. Pláne, hogy ezért egy villanyboylert szereljek fel.
> bojlerrel állítod elő a melegvizet, akkor is érdemes lehet egyet betenni az elé ilyen formában
Izé, mi a bánatnak kellene mégegy boyler egy normális vezérlés helyett ???
Illetve milyen gépészet kellene a két boylerhez, ami mindíg tudja, hogy honnan vegyen el melegvizet ? Vagy kössek 2db melegvíz csapot mindenhova ?
> Néhány itteni túlokos fotelprofesszornak
Izé. Olvasd el amit írtál, vesd össze a topic átlagszinvonalával, és rájössz, hogy semmivel sem lógsz ki belőle...
Másként nézve 3x16Amperig támogatva van a napelemes HMKE telepítése a mérőcsere díjának elengedésével IS.
----
A 3x16Amper >> az akár 11 kW inverter is lehet >> azon akár 14 kWp napelemmel >> és megterem úgy 14000-17000 kWh/év napáram. Ami kb. mindenre is elég már, még a fűtésre és e-autóra is ... az átlagcsaládnak.
HA mégis több Amper kell a házba. Akkor előbb a napelem (ha a max 11 kW inverter elég) >> djítalan mérőcserével. Aztán az Amperbővítés.
Pontosan, rohadtul nem mindegy mire méretezed a rendszert!
Minél kisebb annál nagyobb eséllyel tudod nyáron elhasználni a felesleget.
Fűtés nélküli, nappali áram kiváltásánál azt is megcsinálhatod hogy egy nyári napi helyben áram fogyasztás + HMV hőenergia igényre méretezel, akár kicsit fölé. Ez kb az éves energiaigény harmadát-felét fogja kiváltani. Azaz egy 3000kWh-s átlag családi ház fogyasztáshoz 1-1.5kWp rendszer kell.
A HMV tartályba lehet 2 fűtőbetét, az egyik alul van, a napelem fűti ha van fölös energia, a másik középen és megy a B tarifáról. Amikor van napocska előmelegíti az alját, és ha a nap végére nem sikerült neki eléggé felmelegíeni a tetejét akkor ráfűt B tarifáról. Nálam most így van, ráadásul az alsó DC-ről megy.
"Hónapokig nem fórumoztam, de már tudom, hogy miért. Itt semmi sem változik..."
a vita szerintem jó dolog, előre viszi a világot. Ha a stílussal mellette nem foglalkozol akkor egész értelmes dolgok sülnek ki belőle. Egy bő 15 éve én is tagja vagyok a topicnak, és millió érdekes dolog merült itt fel.
"Komolyan ezt adja ki az agyatok a mosógéppel/mosogatógéppel kapcsolatban? Ha nappal nem süt eléggé a nap, akkor éjszakára is benne hagynátok rohadni/gyűrődni a ruhát a mosógépben?"
nem véletlenül feszegettem ezt a kérdést ennyit, tipikusan a mosógép az ami nem jó menet közben ki-bekapcsolásra. Belebüdösödik a ruha, mivel a mosógépek első dolga hogy vizet enged a dobba. Mellesleg az ütemezett indítást a 20 éves gépek is tudják.
"A mosógép/mosogatógép energiafelhasználásának több mint 90%-a melegvíz készítésére megy el. Ergo nincs értelme elvenni tőle a tápfeszt, meg akaratoddal ellenkezően időzítgetni, csupán tárolóból melegvizet kell neki adni..."
2004 óta van napelemem, és 15 éve napkolizok, jópár verziót kipróbáltam, méregettem (munkám és hobbim a mérés-vezérlés-ipari automatizálás).
A mosógépem, mosogatógépem sok évig melegvízről ment, 50 fokos termosztátos keverőcsappal leszabályozva.
A mosogatógép pl. 1kWh helyett 0.7kWh energiával mosogatott el, az ok egyszerű, az a pár liter víz menet közben elhűl, és neki muszáj utána fűteni.
A mosógépem sima hidegvizes volt, így kénytelen voltam vezérelni kívülről egy váltócsapot (energomat dupla szelepet AVR procival) hogy a megfelelő programrésznél kapcsolja a meleg és a hideg vizet rá. Öblítéskor nem jó a meleg víz, és nem mellesleg pazarlás is. Ott sem ment le az energiafogyasztás a feléig, kicsit fölötte maradt. (1.4kWh helyett 0.8kWh lett)
Azaz bár jobb lett a helyzet, nem állt arányban a befektetett erőfeszítéssel, és ráadásul a napkollektor csak nyáron nyomta a melegvizet.
Mindemellett a legnagyobb fogyasztó a szárítógép (egyre több háztartásban van), azt is próbáltam hőcserélővel melegvízről járatni (autó fűtőradiátor beleépítve), de az sem lett tökéletes megoldás, rengeteg hőenergia kellett.
"Tehát amennyiben napelemmel helyben termelt és ott eltárolt energiából szeretnél mosni/mosogatni és nem feltétlenül akkupakkra szeretnél költeni egy szakajtó pénzt, valamint még nincs bojlered, akkor venni kell egy egyszerű (nem okos/öntanuló) példányt. Be kell állítani az inverterben, hogy milyen túltermelés esetén aktiváljon egy relés/modbus/http/mqtt/bármi kimetet, ami vezérli ezt a bojlert (ezt lehet még cizellálni fogyasztásmérővel is, de erre most nem térnék ki). "
maximálisan e felé tart a világ, ráadásul a okosházas eszközökkel, az invertertől függetlenül is meg lehet oldani.
A hobbi mellett azért játszok folyamatosan a helyben felhasználás növelésével mert jó eséllyel lesz piaca a dolognak 2024 után..
"Néhány itteni túlokos fotelprofesszornak fel kellene már kelnie abból a fotelből, körbenézni a világban, hogy mit ad ki egy szerinte buta német napelemes akkupakk nélküli falusi alsegédbakterhelyettes egyszerű agya. Szó szerint nem abban a fotelben kell feltalálnotok a melegvizet!"
van egy baromi nagy különbség azért: kurva drága az áram, és mindemellett nem annyival drágább a napelemes rendszer. Anyagilag is jobban állnak, hajlandóak befektetni, és a szabályok is világosabbak, amiben megegyeznek az úgy is marad, nincs menet közbeni variálás, teljesítményadó belecsempészés, miegymás.
Itt is többen kapkodnának napelem után ha 100Ft lenne az áram...
Én ezt a melegvíz dolgot manuálisan oldottam meg a mosógépnél. Oda egy kádtöltö csapot raktam és azt nyitom ki amelyiket akarom.Mivel hogy a mosógépeken csak 1 víz bemenet van. A bojler wifis és akkor kapcsolom be amikor látom hogy a napelem termel annyit hogy van tartaléka.
1,5 éve vettem mosógépet. A szerelhetőség miatt LG t akartam. Akkor hiába kerestem melegvíz bemenettel rendelkezőt, sehol nem forgalmaztak.
Mivel folyamatban van a vízhálózat bővítése, ezért a mosógép töltő fali csapjának a betáplálását terveztem változtathatóvá átszerelni. Egyébként biztosan nem bontottam volna ki a csempe alatti csöveket.
A napkollektornak is beterveztem egy könnyen hozzáférhető szabad csonkot.
Hónapokig nem fórumoztam, de már tudom, hogy miért. Itt semmi sem változik...
Komolyan ezt adja ki az agyatok a mosógéppel/mosogatógéppel kapcsolatban? Ha nappal nem süt eléggé a nap, akkor éjszakára is benne hagynátok rohadni/gyűrődni a ruhát a mosógépben?
A mosógép/mosogatógép energiafelhasználásának több mint 90%-a melegvíz készítésére megy el. Ergo nincs értelme elvenni tőle a tápfeszt, meg akaratoddal ellenkezően időzítgetni, csupán tárolóból melegvizet kell neki adni...
Tehát amennyiben napelemmel helyben termelt és ott eltárolt energiából szeretnél mosni/mosogatni és nem feltétlenül akkupakkra szeretnél költeni egy szakajtó pénzt, valamint még nincs bojlered, akkor venni kell egy egyszerű (nem okos/öntanuló) példányt. Be kell állítani az inverterben, hogy milyen túltermelés esetén aktiváljon egy relés/modbus/http/mqtt/bármi kimetet, ami vezérli ezt a bojlert (ezt lehet még cizellálni fogyasztásmérővel is, de erre most nem térnék ki). Ezzel megvan oldva, hogy ha van túltermelésed, akkor azt tárolva hőenergia formájában bármikor elhasználhatod.
Amennyiben amúgy is bojlerrel állítod elő a melegvizet, akkor is érdemes lehet egyet betenni az elé ilyen formában, hogy télen is legyen melegvized, ha nem süt a nap, akkor is. Természetesen érdemes olyan háztartási nagygépet vásárolni, aminek van melegvíz bemenete is, de ez már a gázos időkben is így volt.
Néhány itteni túlokos fotelprofesszornak fel kellene már kelnie abból a fotelből, körbenézni a világban, hogy mit ad ki egy szerinte buta német napelemes akkupakk nélküli falusi alsegédbakterhelyettes egyszerű agya. Szó szerint nem abban a fotelben kell feltalálnotok a melegvizet!
Az óra a szolgáltató tulajdona, ezért a hitelesítés miatti csere a fogyasztónak díjmentes ( csak a saját ideje).
Egyébként szimpla lehúzás, ugyanolyan órát raknak fel 3x16 A ig mint felette, de mivel a tv .lehetőséget ad a felszámítására, ezért az ELMÜ kiszámlázza. Dupla nyereség nekik, ha az első MGT ből kimarad, mert tovább tudják késleltetni a HMKE projektet, ráadásul rontja a megtérülést ( nálam csúszás 2 hó amiben a telepítő is ludas volt, és +3 havi átlag termelés ára).
Rendszerméret függvénye. Kisebb rendszer esetén nem nyári időszakban már kevés felhő esetén is simán lehet kevés a termelés nagyobb fogyasztó üzemeltetéséhez. Ráadásul a kapcsolt táp miatt ilyenkor üzemkiesés van. Valószínűleg a készülék élettartamát is rövidíti.
Aki a szaldó miatt úgy méretezte a rendszerét, hogy az éves termelése fedezze a téli hőszivattyús fűtését, annak nem számolhatsz télen (de még átmeneti időszakban sem) azzal, hogy a fűtés 20 % a helyben fogyasztás.
Télen, közepesen szigetelt ( nagy méretű) ház napi 15-20 kWh t fogyaszt ( klímával), a napi termelése meg 0 - 3 kWh.
Normális munkakörülmények esetén ráadásul a meleg igény nem esik egybe a napsütéssel. A gyerekek ébredése, és esti fürdetése esetén a helybeni fogyasztás 0%.
Amint megszűnik a szaldó sajnos ki kell építeni az alternatív (GEO/H/B) mérési lehetőséget. A nyári túltermelést meg ki kell fizettetni ( vállalva a + adminisztrációt és az ellenőrzés miatti időkiesést).
Picivel kevésbé süketelő energetikust kéne keresned...asszem.
"mint amit elfogyasztok -és többet termelek-, akkor azt a szolgáltató látja/észreveszi/tudja, és "megkérdezheti", hogy miért s van ez." Marhaság nem foglalkozik ilyesmivel a szolgáltató! csak kitaláció. Nem is érdekli és köze sincs hozzá. Pláne nem kérdezhet semmit erről.
"Neki meg kell indoklnia, hogy miért is kell a több napelem, pl. ha egy klímát is betervez, akkor azt neki le kell fotóznia stb. " NEM indokolnia kell, hanem a MEGLÉVŐ fogyasztást kell kimutatnia az energetikában.
Számítások és nyilatkozatod alapján.
Épp ezért nem is tervezhet be (előre) majdani klímát se és/vagy mást sem. Persze megvannak a legális (és a szürke) módszerek a kívánt eredmény elérésére a rutinosak eszköztárában.
---
A túltermelés miért is okozna gondot? A meglévő fogyasztásod csökkenhet is a későbbi változások során-miatt :-) Senkit nem érdekel a későbbi helyzet, ha a megvalósításkor okés volt a papírforma.
---
Az inverter kW adata a napelemek kWp adatának 80-120%-a között lehet az MFB szabályzat szerint.
A 7,13 kWp napelem 80-120%-a az 5,704-8,556 kW azaz az inverter e határok között lehet kW-ban.
A 10 kW-os inverterhez 1/1,2=83,333% napelem kell minimum, azaz 8,33+ kWp már elég lesz. A 120%-os szabály teljesül már a 8,34x1,2= 10,008 esetén is:-)
---
A 7,13 kWp rendszerhez úgy 7000+ kWh megklévő fagyasztást kell összehozni az eneregetikában. A 7000/7,13=982 kWh/kWp nagyon alsóhang, de még elhihető. Egy reálisabb, kevésbé szemetszúró-elhihetőbb mondjuk 1050 kWh/kWp esetén már 7,13x1050=7500 kWh kell az energetikába.
A 8,34 kWp-hez 8700 kWh illik legalább...
Persze a meglévő fölóttire is van szabály, de nem vágom fejból. Mert egyszerűbb, ha nem erre jászik az emberfijja.
----
Tanulmányozd ezt a képet pl.
Aztán tűnődj el azon, hogy ha "jelenleg" éppenséggel (értsd: az energetikai tanúsítványodban képpel+elmondással dokumentát állapot szerint) így IS fűtesz az mennyi sok kiváltható kWh-t is tud generálni az energetikában, meglévőként.
Ez igaz, tényleg folytatja a programot, csak picit kényelmetlen a kezelése. Baszakodni a wifis konnektorral, mobillal bekapcsol a delej, aztán kikapcs megfelelő időpillanatban, asszony hétszentség, hogy kivágná az ötödik percben.
Nyár végén vettünk nagyobbacska mosógépet, mert az előző eltávozott az örök vadászmezőkre, valami okos bosch cucc (mondjuk kocka infós létemre mégcsak a wifi jelszót sem állítottam be neki), de ez pl tud LAN-on az inverterrel beszélgetni, simán tudja ezt a funkciót.
Már leírtam az algoritmus kereteit, keresd meg és értsd meg.
De segítek... A totál egyszerű mosógépek is mind tudják (a 30 évesek is!) azt, hogy áramszünet után FOLYTATJÁK a programot.
Ergo,
A szükséges mosó programot beállítod. Elínditod ÉS AZONNAL le is kapcsolod az áramot a konnektoráról >> megáll a programban. Aztán... amikor az okosan vezérelt konnektorod visszaadja az áramot neki (inverter/időzítő). Lőn csoda lefuttaja a programot :-)
Elhiszem, sőt örülök is neki. Én a burgonyát kukorica árnyékában termesztem, mindent elkövetek, hogy a fitoftórának ne adjak esélyt. A fóliát pedig árnyékolom. A leírtak szerint öntözök, miképp a szakirodalom is mondja, de biztos van más út is.
Ma volt nálam az energetikus, számolgattuk, hogy mekkora rendszer kellene nekem.
Mondott egy olyat, amit nem tudok hová tenni.
Ha nagyobb rendszert akarok a tetőre tenni, mint amit elfogyasztok -és többet termelek-, akkor azt a szolgáltató látja/észreveszi/tudja, és "megkérdezheti", hogy miért s van ez.
MFB támogatott hitellel fedezném a költségeit, ugye kell ehhez energetika előtte-utána verzióban. Neki meg kell indoklnia, hogy miért is kell a több napelem, pl. ha egy klímát is betervez, akkor azt neki le kell fotóznia stb.
Elmúlt és egyetlen eddigi fűtési szezonban, illetve egy éves időszakban össz 6000 kw ment el mindenre.
Én 7.13-as rendszert gondoltam 8-as inverterrel, illetve erre jött ajánlat.
Az energetikus szerint a lehetőség adott akár 10 kw-os inverterre is, ekkor 3 táblával többet kell felrakni.
Én hosszabb távra tervezek ekkora rendszerrel ( e-autó, klíma, gyerekek csak csak növögetnek, több energiára lesz szükségük...), viszont így eleinte sok túltermelésem lesz.
Gondot fog ez nekem jelenteni?
Vagy hülyeség amit mond?
(gondoltam olyan butaságra is, hogy 1-2 táblát nem teszünk fel (csak a padlásra), ha meg kell az energia, bekötjük :) )
Ha otthon vagy napközben, tudsz időzíteni fogyasztókat nappalra és a 3 fázist is jól el tudod osztani (ez fontos mert külön méri őket az óra) akkor 40-50% elérhető.
Ha mindezt egyszerre nem tudod biztosítani akkor 30-40% érhető el.
Megj: nem hasamra ütve beszélek, méregettem sokat. Hiába volt otthon az asszony a 3 gyerekkel, főzött napközben, nem tudtuk KOMFORTOSAN feljebb tornászni.
Ha megtiltottam volna neki hogy délután-este ne mosson, szárítson akkor jobb is lehetett volna, de délután ér haza a gyerek a koszos kabátban, este indul a mosogatógép és megy míg alszunk, a bojlerből este fürdöd ki a vizet, stb...
Én este megyek ki a műhelybe, világgittatom a lámpát, este fogom tölteni az E autót, szóval ez jobb nem lesz.
Egyelőre nyilván tétje nem sok volt, mert a szaldó miatt mindegy, de azért próbáltam kísérletezni amit lehet.
Igaz nem egészen a klasszikus HMKE méret,de papírilag az.
Három hét múlva lesz az első forduló így az már nemigen változtat az eredményen.
58.500 kWh az eddigi termelés és ebből 20.700kWh a helyben fogyasztás. Ez kb 36 %-nak felel meg.Ezt ha nagyon muszály akkor fel tudom tornázni 50 %-ig
A rendszer a teljes fogyasztás nullázására készült (ha egyszer van rá lehetőség akkor ki is kell használni) kb 10%-al többet fog termelni mint a tervezett. Ha ezt is beszámolom akkor a helyben fogyasztás %-a több egy kicsit mivel túltermelés nem volt a tervben,így romlik az arány a túltermelés miatt.
Van egy másik még friss rendszer amely mérete akkora,hogy a vezérelt fogyasztást is "nulláza". Na itt az eddigi helyben fogyasztás csak 15 % ami szerintem nem is fog változni.
Ha majd idővel kikényszerítik az elszámolás megváltoztatásával akkor majd végig gondolom a lehetőségeket a helyben használás javítására. Nem leszek attól se jobb se rosszabb,hogy így csinálom. Egyszerűen csak sodródom az árral az a legkönnyebb.
Aham, és ez pont most jutott eszedbe, pont erre a hozzászólásra válaszként:
"
Mondjuk kíváncsivá tettél, hogy a te eszeddel akkor ezt hogy oldanád meg ? Mert a wifis konnektor az bizony olyan, pont annyit tud, amennyit mókus leírt.
Persze vannak mosógépek, amik képesek szinkronizálni inverterhez, és ehhez még a konnektorral sem kell játszani, de itt most egy mezei, relés, wifi konnektorrol van szó, amit a fronius digitális kimenetével vezérelsz. "
Kiemeltem feketével hogy mit "értettem félre" szerinted :-)
Értem én hogy sok embert hülyének lehet nézni, de ez tényleg gagyi, még tőled is.
Elég gyakran működik errefelé a 120/20 kV-os gerinc automata leoldása/visszakapcsolása. Ami okoz hetente több rövidke áramszünetet is, néha naponta, sőt óránként többet is. (anno a 90 éves években egyzer addig balhéztam e miatt, amíg a démász
akkori területi főembere bukot bele, mert tojt a gyakori eseményekre, napi 10 fölött! voltak)
Esős-párás-ködös időben a rövidek sorozata után hosszabb kiesések is vannak rendszeresen, most is. Cserélgetik is a szigetelőket sorban nkmdémászék.
Illetve épül már a másik irányú nagyfesz gerinc is a merci+társai igények miatt. Amitől azt is várják, hogy kevesebb esemény lesz az ipartelepek miatt.
Egyet árulj el, és ne terelj, válaszolj egyenesen:
Mire gondoltál amikor ezt írtad:
"No megkérdeztem a zasszonyt, nehogy tévedjek. Szerinte az Energomat mosógép is tudta folytatni a programot, ha visszajött a delej.... már ezelőtt 30 évvel is."
Olvasd újra amíg megérted... Mert eltompítja az agyad a kekeckedhetnék-okoskodhatnék.
Ez a logikai szint még a kezdőknek sem szokott ám szellemi kihívás lenni :-( Szóval, gáz rádnézve amit művelsz, rosszabb esetben égés (ha valóban nem látod át).
nem fingfűrészelés, a helyben fogyasztás maximalizálása, kitáplálás értékétől függő fronius vezérelt kimenet és mosógép volt a téma összemosva...
Helyben fogyasztás maximalizálásával játszottam azért nem keveset, ha meggebedsz akkor se tudod 30-40% fölé tornászni sajnos (egy éves 0 szaldóra belőtt rendszernél), mivel az nyáron bazi sokat termel.
Persze ha a 3000kWh éves fogyasztáshoz 1kWp rendszert, okosan vezérelhető eszközöket teszel fel akkor már jó eséllyel a napok nagy részében, tavasztól-őszig megoldható hogy nem termelsz sokat vissza.
Csak ha úgy tesszük fel a kérdést a vevőnek hogy van 110eFt villanyszámlád, ha elköltesz most nálam 500-600Ft-ot egy 1kWp rendszerre (mert fajlagosan annál drágább minél kisebb), és cserébe spórolsz évi 30eFt-ot és csak 80 lesz a számla már nem is tolongnak a vevők....
Amivel be lehet őket etetni az a nulla rezsi, ingyenfűtés, ingyenhitel, örökkéígylesz és egyéb lózungok.
Ennyire nem kell,és nem is lehet kihegyezni a dolgot.Illetve nem hinném hogy egy felhő annyira betakar,hogy leálljon a termelés.Jövős menős felhőket írtál,így bárány fátyol felhőkre gondol a nép, nem armaggeddonszerű fekete jégverésre.
Na jó, akkor tovább szövöm a kedvedért. Délben azért nem öntözünk nyáron, mert nagy a hőmérséklet különbség a növény és a víz között, ami strasszhatás, továbbá az intenzív sugárzás erősen párologtat, a növény parasztosan fogalmazva megfő. Ha felhős az idő délben, lehet öntözni, de délután 4 kor már nem. Ez továbbra is szabadföldi gazdasági haszonnövényekre vonatkozik, gyepre nem, termesztőberendezésre szintén nem, az csak mint korábban írtam.
Amennyiben szórófejjel öntözünk felülről valamilyen haszonnövényt, vízpótlási céllal, az öntözés ideje kora reggeltől késő délelőttig tart. Ennek oka, hogy a gombabetegségek terjedését ne segítsük elő a hosszan párásan, nedvesen maradó növényzettel. Így biztosítható, hogy a növény minél hamarabb megszáradjon. A gyepet alkotó fajok, a gombabetegségekre kevésbé fogékonyak, az öntözéssel jobban lehet játszani, a csepegtető öntözés pedig nem nedvesíti a növényt, szintén jobban időzíthető, azon túl persze, hogy a párásító hatása egész éjjel ne érvényesüljön.
Édesjóistenem... segíts rajtuk... mert nem gondolkodnak logikusan-ésszerűen. Csak jó magyar negatívhullám generátorként a "hogyan nem lehet megoldani" módon tudnak hozzáállni mindenhez.
---
Időzíted a lehetséges kezdést amikorra már várhatóan rendesen süt majd a nap.
Azaz valamikor a "helyi dél" körüli idopontra ésszerűen. Ami ugye azimut függően (9)-10-14-(15) órakor van óra szerint a gyakorlatban tipikusan.
Időzíted a lehetséges legkésőbbi kezdést is, hogy időben kész legyen. Akkor is, ha nem jut (elég) napáram neki >> megy a hálózatról is.
Az időzítési sávban el gog idulni :-) Vagy az elegendő napáramra vagy rossz esetben a legkésőbbi időpontban, mert - engedélyezve+időzítve van - jobb esetben megérkezik a kellő napsütés is start jelként - remélhetően süt is majd a nap a mosás végéig, hisz "dél körülre" van igazítva az ütemezés
HA 1X elindult, akkor már NYILVÁN NEM állítgatod le folyton-folyvást és vélhetően nem is kell, mert várhatóan süt a nap eleggé tartósan. (a legkésöbbi sávban már tuti nem állítod le, előtte esetleg megfontolható ésszerű keretek közötti időzítéssel)
Jó esetben lemegy a program 100% napárammal :-) Rosszabb esetben meg nem 100%-al.
Hirtelen elromló idő vagy eleve rossz idő esetén meg netán csak minimális % napárammal. Hisz mosni kell... azért időre.
És mit mondott arra ha a mosógéptől naponta 10-100-alkalommal vesszük el határozatlan időre az áramot?
És ha a mosógép bírja is, az asszony mit szól ahhoz hogy nem lehet tudni higy vagy 1, vagy 6 óra múlva lesz kész a mosás. Figyelgeti hogy mikor lehet végre kivenni?
(Nem, leszarná, az asszonyok azért a 30Ft-nyi áramért nem fogják órákig szopatni magukat, büdösödő ruhákat teregetni)
Nem fúj általában a szél ezért egyenletesebb az öntözés.
Nincs akkora párolgási veszteség mind nappal.
Az meg,hogy melyik növény ég-fől meg nappal az badarság. Ha a dél melegében kapcsolom be a szivattyút akkor a kpe csőben van legalább 60 fokos víz és mégse éget le semmit. Eléggé gyakorlott kertész vagyok és itt napi szinten öntözünk,és van egy párezer m2 pázsit is ilyen-olyan kényes virágokkal.
És,hogy ne legyen teljesen off, ha eljő azaz idő mikor növelni kell a helyben fogyasztást akkor bizony nappal fogok öntözni.
No megkérdeztem a zasszonyt, nehogy tévedjek. Szerinte az Energomat mosógép is tudta folytatni a programot, ha visszajött a delej.... már ezelőtt 30 évvel is.
Mondjuk kíváncsivá tettél, hogy a te eszeddel akkor ezt hogy oldanád meg ? Mert a wifis konnektor az bizony olyan, pont annyit tud, amennyit mókus leírt.
Persze vannak mosógépek, amik képesek szinkronizálni inverterhez, és ehhez még a konnektorral sem kell játszani, de itt most egy mezei, relés, wifi konnektorrol van szó, amit a fronius digitális kimenetével vezérelsz.
És még egy dolog, mert lemaradt az előbb: nálunk minden nagy fogyasztó (mosó - szárító - mosogató) úgy működik, hogy bekapcsolod (ehhez nem árt ha van villany a wifis dugaljadban), majd bállítod a paramétereket, és elindítod.
Késleltetve vagy azonnal, most mindegy.
Meséld már el, ezt hogy tervezed kivitelezni egy wifis aljzattal?
1., dugalj kézi ON
2., gép beállít
3., gép start
4., dugalj auto ON, és majd ha kisüt a nap, lesz benne újra delej,....., vagy mégis hogy?
A fóliás paraszt tápanyaggal keveri azért nyomja először a tartályba, de egyik sem locsol fényes nappal.....nem a hideg miatt, hanem mert megfől minden a párától.
A fronius inverterei már évek óta tudják a bojler, fűtés/ e-autó, stb. stb. okos vezérlését. Akkor kapcsolja be őket amikor ÉPPEN KITERMELÉS van és kész.
Pár kattintás beálíltani és már müködhet is :-) Akár 4 kölönböző eszközre/eszközcsoportra is...
Azért, hogy ELTRJEDJEN és kialakuljon a támogatássl segítve az iparág a >> tömegtermelés!!! Ami elhozza idővel, hogy már ne kelljen majd támogatni. Ez az idő köezledik... 2024-2025 környéke lesz az.
Úgy csinálták. hogy még a mi szaldónknál is jobban támogatták. Csak nem rejteten kWh alapon, hanem eleve pénzben!
Azaz pl. a németek - megemelték!! erősen az áram árát és aztán - abból extra árat fizettek a betermelésért... a napelemeseknek támogatásként
Az idők során a megemelt ár maradt, de az extra felár a betermelésért csökken(t). Azaz a támogatás is csökken(t).
Ami így már a saját házi AKKU-s rendszerek építésére ösztönöz!!! Mivel a betermelés haszna eltűnőben van.
...és ez az irány van belngetve immár nálunk is! Alapvetőn 2024-től indítva az új rendszerekre.
Igen, a éppen "másképpen mondva" részben álatalad írtak a helyes irány.
Tavasztól-őszig lehetnénk nagyjából - zöldek - tiszták - gáz függetlenek
Télen IS lennénk számottevő részben - zöldebbek - tisztábbak - kevésbé gázfüggők
-----
Igen kellenek hozzá az év jelentős részében csak készenlétben álló gázerőművek (vagy atom) és/vagy a tiszta import áram is. Amik csak szükseg esetén indulnak be és okádják ki a CO2-t és okozzák a járulékos károkat. Igen, elsősorban télen kell beindítani őket és/vagy tiszta áramot importálni.
DE! mivel még télen is - van azért számottevő napáram termelés és - jobb az erőművek hatásfoka is és - egyre több esetben klíma/hőszivattyú a fűtö eszkoz!!!!
Ami ugye nem csak kinullláza, hanem még csökkenti is a eredő fűtési gázigényt :-) (gázerőművi 40% hatásfok az áramra, 8% hálózati veszteség és SCOP>=3 >> 0,4*0,92*3=1,1 azaz 110% lesz az eredő hatásfok a gázra nézve)
*** Avagy klímás/hőszivattyús rendszerű árammal fűtés tutira elönyös, szerintem. Amit önmagában is terjeszteni kéne a gáz helyett. Napelemes áramra alapozva meg 1000-el nyomatni!!!
------------------------------------
Tegyük fel, hogy - a fűtési szezonban összehoz a nepelem 20% helybeni fűtési áramot - csak SCOP=3 lesz a tél átlaga a klímás/hőszivattyús fűtéssel
KLÍMA/HŐSZIVATYTÚS fűtésre váltás esetén
1. A kondenzációs kazán helyett
1 m3 földgáz 100% éves hatásfokkal (kondenzációs kazánban elégetve) legyen >> 10 kWh hasznos meleg.
Ennek a 20%-a ki is esik a helybeni napáram arány miatt, marad 8 kWh meleg igény még. Amit az SCOP>=3 miatt max 8/3=2,67 kWh földgázos erőműves áram tud kiváltani (inkább kevesebb) a háznál.
A hálózati veszteség miatt ehhez kell 2,67/0,92=2,9 kWh erőművi áram az erőműnél. A 40%-os hatásfok miatt ehhez kell 2,9/0,4=7,25 kWh-nyi földgáz. Ami 7,25/9,44=~0,77m3 legfeljebb egy erőműben elégetve.... és akkor 23% a földgáz megtakarítás.
Azaz cirka az 1/4-vel kell kevesebb földgáz. Ami nem kevés az ország és a Föld szintjén nézve.
2. A hagyományos kazán helyett
1 m3 földgáz 75% éves hatásfokkal (hagyományos kazánban elégetve) legyen >> 7,5 kWh hasznos meleg.
Ennek a 20%-a ki is esik a helybeni napáram arány miatt, marad 6 kWh meleg igény még. Amit az SCOP>=3 miatt max 6/3=2,00 kWh földgázos erőműves áram tud kiváltani (inkább kevesebb) a háznál.
A hálózati veszteség miatt ehhez kell 2,00/0,92=2,17 kWh erőművi áram az erőműnél. A 40%-os hatásfok miatt ehhez kell 2,17/0,4= 5,43 kWh-nyi földgáz. Ami 5,43/9,44=~0,53m3 legfeljebb egy erőműben elégetve.... és akkor 47% a földgáz megtakarítás.
Azaz cirka az 1/2-vel kell kevesebb földgáz. Ami igencsak sok az ország és a Föld szintjén nézve.
Tippelhető szerintem, hogy hagyományos kazán és konvektor és gázbojler és gázfőzés (>>indukciósra!!!) van még többségben a gázfogysztók között. Ezért a fűtési rendszer napáram+klíma/hőszivattyúra cserélése ország és Föld szinten úgy 33% 1/3 !!! gázigény csökkenést hozhatna.
Aminek az ára alighanem elég is az erőművek fenntartására és hálózat bővítésre is.
Szóval, lásd a fenti vastagbetűt... nyomatni kell a napelem+klíma/hőszívayttús irányt.
Csak CEKASZ fűtés esetén
1. A kondenzációs kazán helyett
1 m3 földgáz 100% éves hatásfokkal (kondenzációs kazánban elégetve) legyen >> 10 kWh hasznos meleg.
Ennek a 20%-a ki is esik a helybeni napáram arány miatt, marad 8 kWh meleg igény még. Amit az SCOP=1 miatt 8 kWh földgázos erőműves áram tud kiváltani.
A hálózati veszteség miatt ehhez kell 8,00/0,92=8,70 kWh erőművi áram az erőműnél. A 40%-os hatásfok miatt ehhez kell 8,70/0,4=21,75 kWh-nyi földgáz. Ami 21,75/9,44=~2,3m3 egy erőműben elégetve.... és akkor 130% a földgáz bukta.
Ami nem a jó irány :-( A gázigény nullszaldóhoz is az KELL, hogy az eredeti fűtési energia igény csökkenjen >> hőszigetelés!!! Mégpedig 2+(8x0,4/0,92)=5,48 kWh-rára. Ami csak 5,48/10=45%-os csökkentés, azaz cirka felezés csak. A jó hír, hogy ez még nem extrém hőszigeteléssel is hozható... Az ettől erősebb hőszigetelés már gázmegtakarítást is okoz.
2. A hagyományos kazán helyett
1 m3 földgáz 75% éves hatásfokkal (hagyományos kazánban elégetve) legyen >> 7,5 kWh hasznos meleg.
Ennek a 20%-a ki is esik a helybeni napáram arány miatt, marad 6 kWh meleg igény még. Amit az SCOP=1 miatt max 6/3=6,00 kWh földgázos erőműves áram tud kiváltani.
A hálózati veszteség miatt ehhez kell 6,00/0,92=6,52 kWh erőművi áram az erőműnél. A 40%-os hatásfok miatt ehhez kell 6,52/0,4=16,3 kWh-nyi földgáz. Ami 16,3/9,44=~1,7m3 legfeljebb egy erőműben elégetve.... és akkor 70% a földgáz bukta.
Ami nem a jó irány :-( A gázigény nullszaldóhoz is az KELL, hogy az eredeti fűtési energia igény csökkenjen >> hőszigetelés!!! Mégpedig 2+(5,5x0,4/0,92)=4,39 kWh-rára. Ami csak 4,39/7,5=41%-os csökkentés, azaz közel a felezés csak. A jó hír, hogy ez még átlagos hőszigeteléssel is hozható... Az ettől erősebb hőszigetelés már gázmegtakarítást is okoz.
Avagy meglévő gázfűtés kiváltása napáramos cekaszfűtésre kb. nullszaldós lehet, ha érdemi hőszigeteléssel IS párosul.
Amennyiben a hőszigetelés erőteljes akkor még gázmegtakarítás is elérhető az ország és a Föld szintjén.
CEKASZ és részebn KLÍMA fűtés esetén
Értelemszerűen... HA cekasz helyett részben klíma fűt akkor a a cekaszos eset elmozdul a klímás/hőszivatytús eset felé.
Ami azt jelenti, hogy akár hőszgetelés nélkül is elérhető a gázigény nullszaldó. Hőszigeteléssel pedig jelentős gázmegatakarítás is.
Saccra a fele cekasz fele klíma fűtés már okés az erdeti kazántól függően.
Avagy az ilyen vegyes villanyfűtést már nem ésszerű üldözni-utálni. Pláne, ha társul mellé hőszigetlés is.
------------
Igen, tudom a hőszigetelés akkor is gázcsökkenést okoz, ha marad a gázfűtés (és a kondenzációs fűtésre átállás magában is). De most a meglévő gázos fűtés kiváltása felől nézve elemeztem a helyzeteket... különös tekinttel napáram bevetésére is!
Megj: új építéskor is más a helyzet, nagyon más!
Avagy,
A naparám jó dolog, nyomatni kell. A hőszigetelés is jó dolog, nyomatni kell. A klímás/hőszivattyús fűtés is jó dolog, nyomatni kell.
---
A meglévő gázfűtés áramosra kiváltása is jó dolog... lehet.
Amiből,
1. A napáram+klíma/hőszivattyús megoldás rész tutira jó dolog, ezért nagyon nyomatni kell.
2. A kopasz csak napáram+cekaszos rész viszont ebből szempontból nézve sajnos tutira bukta. Ezért csak a szükséges hőszigeteléssel együtt okés a kiváltás esetén.
Avagy a meglévő gázigényt hőszigetelés javítás nélkül kiváltani csak a cekaszfűéssel, nem okos dolog az ország és Föld szintjén.
Habár az egyéni zseb szintjén jelenleg még okés a kWh szaldós napáram 100%-s rejtett támogatása miatt. (ez a rejtett támogatás azonban lassan szűnni látszik a jövőbeni ÚJ rendszerek esetén a jelenleg terjengő pelytkák/hírek szerint)
Másfelől meg a öntözni lehet így is, hogy előbb a földből kis szivattyú tározóba, onnan melegedés, ülepedés után nagy szivattyú a növényre. Ez a fóliás parasztok technikája, igaz ez már vastagon nem HMKE.
Ha ilyen irányú figyelemmel közlekedsz, akkor azt láthatod, hogy nyáron a nagy táblákon is teljes erővel öntözik a növényeket a rekkenő hőségben, reggel-délben-este.
Primitív módon pl. a villanybojlert időkapcsolóra kell tenni,
A meglátás a jó irányba mutat, de a megoldás nem egészen ez.
A rendelkezésre álló "többlet" energia függvényében kell a bojlert szabályozott teljesítményen üzemeltetni, de azt folyamatosan.
Az időkapcsoló azért nem jó, mert az nem a rendelkezésre álló energia függvényében vezérel.
A többi fogyasztó használata (mosógép, öntözés...) valóban igazítható a megújuló rendelkezésre állásának idejére, a szigetüzemű rendszerek használói kb. 3 másodperc alatt tökéletesen el is sajátítják az optimális energiafelhasználást.
Mondjuk ezt visszaolvasva az az érzésem támadt, hogy mi vagyunk a technikáért, vagy a technika értünk. Persze a zenergia drága, ez van. Az asszony ma is melegítheti üstben a vizet a mosáshoz, csak úgy kicsit tovább tart.