"Egyrészt a családja, akik folyton piszkálták, hogy miért ilyenre költi a pénzt. Másrész a pszichiáterek, akik dilibogyókkal tömték. Ennek az általam látottakat alapul véve a végeredménye az éveken át tartó, fokozatos elhülyülés."
Ismeretlenül is, fogadja őszinte részvétemet. Nem tudja felmérni az, aki még nem volt benne, hogy mi mindenen mehettek keresztül. Mi, akik itt vagyunk, szinte mind nagyon olcsón megúsztuk a szci-vel való találkozást ... szerencsénk volt. Engem megrendít a bátorsága, hogy egy ilyen fájó sebbel, ebben a körben megszólalt. Együttérzek magukkal, és sok erőt, kitartást kívánok a továbbiakban.
Munkámmal kapcsolatban alkalmanként (telefonon) beszélgettem, egyszer-egyszer találkoztam Sutyival, de a népszabó cikkéig nem is tudtam mi történt vele. Megrázott...
Elmebetegek léteztek az elektrosokk feltalálása előtt is. Rém bonyolult dolog az ember feje, ötven éve még csak annyit tudtak róla, hogy ha valaki dühöng, akkor ezt-azt lehet vele csinálni, hogy abbahagyja és ne tegyen kárt másban, lehetőleg magában sem. Nem egy humánus módszer az elektrosokk, de azért, mert a középkorban még amputálták a nyílt végtagtöréseket, nem kell a mai sebészeket pokolfajzatnak tartani, akkor sem, ha esetenként kénytelenek amputálni.
A katolikusok kb a középkorban gondolták, hogy az egyház helyes válaszokat ad a mindennapi kérdésekre, és aki más válaszokat keres (pl Galilei), az elkárhozik, de legalábbis aláássa az egyébként jól jövedelmező egyházbizniszt. Szegény ciántológusok most is kb itt tartanak, amikor LRH fóbiái nyomán gyűlölik a pisziátereket és eszméletlen drága tanfolyamokkal meg vitaminokkal akarnak depressziót gyógyítani. Pedig a (kialakult) depresszió egy testi betegség, az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok szükségesnél alacsonyabb szintje.
A diszlexiáról nem tudom megmondani, hogy a tapasztalt MRI patternek milyen összefüggésben állnak a betegséggel, de az tény, hogy az olvasásra jellemző aktivitási patternek helyett a (valódi) diszlexiások esetén szétszórt és nagyon változó agyterület-aktivitás megfigyelhető akkor, amikor olvasni próbálnak.
Érdekesség még, a (valódi) diszlexiások kiszűrésére egy teszt, olvasni sem kell hozzá. 5-6 éves gyerekeknek már nem szokott gondot okozni az a fajta szójáték, hogy egy szó elejéről vagy végéről vágjanak le egy hangot, és az így kapott értelmes szót mondják ki, pl magyar - agyar. A diszlexiásoknak ez iszonyú nehéz. Azoknak is, akik (speciális módszerekkel) egyebként megtanulnak elfogadható szinten olvasni.
Szóval LRH tanításai fölött elszállt az idő. Az ötven évvel ezelőtti pszichiátria embertelen módszereire többen próbáltak valamilyen választ adni. Ken Kesey jó választ adott. Hubbard meg rosszat. Csak Hubbard válasza meglehetősen erőszakos, kb annyira, mint az általa gyűlölt pszichiáterek voltak ötven éve.
Én vagyok a cikkben szereplő Horváth István édesanyja, és higgyék el, hogy az újságban leirt történet annyira igaz, hogy az újságiró még a tizedét sem irta le annak, ami történt.
TRANSLATOR
A család nem piszkálta a pénz miatt, mert már a pszichiátrián volt, amikor megtaláltuk a számlák egy részét, a többit már a halála után. Ha figyelmesen olvasta volna a cikket, akkor feltünt volna, hogy a doktornő nem találta súlyosnak az állapotát, ez volt tavaly nyár elején. Ha nem vonják ki a kezelés alól, valószinü, hogy soha nem kerül a pszichiátriára, ahova önként ment be 2005.februárban, mivel a szcientológiai kezelések, a méregtelenités után lett belőle egy gondolatilag szétcsuszott, döntésképtelen ember. Ez nem azt jelenti, hogy őrült volt.
Mivel ha jól olvastam az előzőeket, Önnek is vannak gyermekei. Mielőtt másokat elitél, megitél, értékel, leértékel gondoljon arra, hogy ez magával is megtörténhet.
::Mond nehezedre, esne egyszer tükörbe nézni és nem másokban keresni a felelőst?
Nos, mielőtt magadra szeretnéd kenni a felelősséget, és el akarnád játszani az áldozatot:
ÉN DÖNTÖTTEM ÚGY, HOGY ILYEN HANGNEMBEN VÁLASZOLOK NEKED, ÉS NEM TE. Ez az ÉN felelősségem.
::Szerinted a cikkben történtekért ki a felelős?
Egyrészt a családja, akik folyton piszkálták, hogy miért ilyenre költi a pénzt. Másrész a pszichiáterek, akik dilibogyókkal tömték. Ennek az általam látottakat alapul véve a végeredménye az éveken át tartó, fokozatos elhülyülés. Harmadrészt az egyházban vele kapcsolatba állók, mert egy ilyen PTS-t nem baszogatni kell, hogy adjon pénzt, hanem vagy célirányosan kezelni, vagy békénhagyni. Negyedrészt felelős vagy te is, én is és mindenki más itt a Földön és fent az égben, mert nem segítettünk rajta. Ötödrészt pedig, bármennyire is kegyetlenül hangozzék, ott van ő maga is, mert sok-sok saját döntés is kell ahhoz, hogy valaki így végezze.
::Mert a zegyház mossa majd a kezeit. Mi a véleményed?
Ezzel nem értek egyet. Ha az ő hibájukból történt meg ez, akkor minimum "árulás" kondit érdemelnek és súlyos jóvátételeket kell tenniük, amíg ezt a társadalom megbocsátja nekik. Hogy csúnyán és fogalmazzak.
::Hazugság, amit az újságíró leírt?
Hát, nálam az újságíró egy szinten áll a közmondásos ügyvéddel, szóval semmit nem hiszek el, amit az újságban olvasok, főleg nem amit a Néphazugságban.
Persze megint csak én vagyok a hibás! Mindig csak rosszalkodom és minden csak miattam, van. Egyébként áldott jó emberek lennétek, ha a gonosz elnyomó nem provokálna folyton.
Mond nehezedre, esne egyszer tükörbe nézni és nem másokban keresni a felelőst?
Szerinted a cikkben történtekért ki a felelős? Talán mi közemberek? Mert a zegyház mossa majd a kezeit. Mi a véleményed? Hazugság, amit az újságíró leírt? Hazudnak a közeli hozzátartozók, és különben is Ők tehetnek róla!
::Remélem, hogy ezek az indulatokkal kísért gúnyod csak valami rövidzárlat.
Csak kísérletezés. Még mindig nem tudom tisztességesen kezelni a gyűlölködő hangnemet. De vedd úgy, hogy tónust illesztettem. (Ezt is felveszem a bestofserfac gyűjteményembe :))) )
Emellett a személyes fenyegetéseket akkor is rosszul viselem.
::Sok keresztény, református, buddhista családot ismerek és egyik sem ilyen, valahogy több a szeretet és a tolerancia bennük.
És mennyit b@szogatod őket? Ez az igazi próba, nem az, hogy a kedvességet hogyan viszonozzák.
::Nem hallottam még így áskálódni és cinikus véleményt nyilvánítani Őket, mint téged.
A hozzád hasonló kritikusoktól tanultam. Büszke lehetsz rá. :(
Annakidején már valamelyiktök megjósolta, hogy előbb utóbb tönkrevágják az ellenzéki fórumokat, mint számtalan külföldi példa is mutatja.
Transz!
Remélem, hogy ezek az indulatokkal kísért gúnyod csak valami rövidzárlat. Mit vársz el a teáltalad tanítványoknak nevezett pajtásaidtól, ha te magad sem tudsz példával előjárni. Hát milyen vallás ez? Egyáltalán te mit is tanítasz? Szabadzóna, miért nem egyenesen a harmadik űrbázis? Isten szavait tanítod? A Szcientológiai egyház csodatévő milyét?
Így kell viselkedni és beszélni minden Szabadzónás (ex) Szcientológusnak? Mindenáron taposni? Milyen elveket vallasz, vagy állítasz fel? Terror?
Vagy hazugság az a zóna és csak koppintani akar az anyaegyháztól, vagy te semmiben sem hiszel! Te akkor egy megkeseredett rosszindulatú ember vagy, aki folyton a mag igazát könyököli ki.
Sok keresztény, református, buddhista családot ismerek és egyik sem ilyen, valahogy több a szeretet és a tolerancia bennük. Nem hallottam még így áskálódni és cinikus véleményt nyilvánítani Őket, mint téged. Érdekes hitetek van. Dorka ez rád is igaz! Miben hiszel, miért viselkedsz így? Megköveteli a vallásotok?
"Egy jól működő tech" - nekik. Lelkük rajta. Csak pont uezt hallgatta a sógornőm. Éveken keresztül. Most jól működő skizofrén (vagy mi), ő pompásan érzi magát.
20-40 esetből még nem volt egy gebasz se. Remek. Ennyiből el is hisszük, h. ők az erő jó oldala. Jedi-szci. Bár azt hiszem, ha egyszer, esetleg, mégis lesz, Translator kolléga nem fog beszámolni róla a fórum közönségének. Az lesz az őszinteségének igazi próbája.
Igazad van, mi olcsón megúsztuk, másokhoz képest. Csak némi pénzem bánja, egy megromlott rokoni kapcsolat, és egyenlőre csak nézhetem a két szerencsétlen gyereküket. De itt állhatnak egyszer csak az ajtóm előtt, "Most segítsetek, mert a gyámügy ...", miközben apuka az ettyáznak tejel. Lesz itt válóper, vannak anyóssal-apóssal viszályok dögivel ("A szcientológia segít megjavítani családi kapcsolataidat")
Lenne mit megbeszélnünk, tennünk. De csak a hubbardírozás van.
Translatortól akármit kérdezek, vagy hubbardíroz egy sort, vagy úgy csinál, mintha nem értené. Összeköthetném a sógorommal. Van is, ami összeköti őket.
Az h. az orvosi lobotómia ártalmas és pusztító, még nem jelenti azt h. a házi koponyalékelés veszélytelen. (Bár többen túlélték, és megvilágosodtak tőle, bizonyos ezoterikus körökben.)
::ezexerint már korábban is labilis személyiség volt, csak sokáig ártalmatlannak hitték.
Valahogy nekem az előadásaiban elég felszabadultnak tűnt.
De tudod, a múlt század elején volt egy ilyen elmélet, hogy valaki akkor instabil személyiség, ha a túl nagy terhelésre összeomlik. Nagyon értelmes elképzelés volt...
BTW mindenkit be lehet kattintani, csak elég elektrosokk kell hozzá...
A diszlexia valóban nem betegség, hanem egy születési rendellenesség. MRI vizsgálatokkal szépen ki lehet mutatni, hogy azok az agyterületek, amelyek a legtöbb embernél olvasáskor aktívak, a diszlexiások esetén nem. Úgy tűnik, ez szervi probléma, nem épült ki (elegendő) kapcsolat néhány kritikus mező között. A diszlexiásokat persze meg lehet tanítani olvasni, speciális módszerekkel, de az a fajta "automatikus" olvasás, amire a legtöbben képesek vagyunk, nekik nem fog menni.
Vagy szakadárokra számítasz ? LRH kortársai erősen kihalóban, igyekezned kell ! Nem biztos, h. apokrif iratok léteznek.
Naptár ? Ez nagyon jó dolog, fantasztikus, úgy örülök, h. egy ilyen ismeretekkel gazdagítasz ! És hogy néz ki egy ilyen "naptár" ? Hol lehet megnézni ? Több is van belőle ? Sok pénzbe kerül ? Nekem is lehetne ilyen ? OFFolgatsz még többet ? Mert a vita úgy tartalmas ?
Jogos a kronológiai kiigazítás, mindenesetre nem csak nekem tűnik - hm, hogy fogalmazzak, meg ne sértődj - problémásnak az író lelkülete. Már volt linkelve:
Ne hubbardírozz légy szíves. Ki beszélt a vitaminok _megfelelő_ arányáról. Én nem. Nem is vitatom. Azt mondtam, hogy ők azt állították, hogy a vitaminok semmilyen mennyiségben nem károsak, ergo kétpofára lehet őket zabálni.
Sőt, kell is, hadd dagadjon Lenkei doktor út zsebe - ezt én teszem hozzá most.
A betegséges dolgot nem értem. Ha fáj a torkom, beteg vagyok, mégis tudnak kezelni. Ez nem világos.
::Az itt vitázó felek között az a különbség - mely jelen fórumon áthidalhatatlan - h. nekünk volt már rossz élményünk a szcientológiával kapcsolatban, nektek meg nem.
Van egy másik, talán még fontosabb különbség is, azaz nekünk volt jó élményünk a szcientológiával kapcsolatban. Mert rossz nekem is volt, azért nem vagyok az egyházban.
::A zónával én egy darabig szimpatizáltam, mint reformátorokkal. De uaazok az elveik, uaz a szar bűzlik belőlük is, tapasztalataim szerint.
Kiket ismersz a zónából, hogy ilyeneket állítasz? Egyébként a zóna nagyjából a kereszténységet tekintve megfelel a nem mainstream katolikus/ortodox egyházaknak. Van belőlük ilyen is meg olyan is.
Az első igaz. Tudják kezelni. Betegséget ugye, meg nem kezelnek.
A második bizonyos megkötésekkel igaz. Túl lehet adagolni a zsírban oldódóakat, de a vitaminok megfelelő aránya a fontos. Ha valamiből túl kevés jut a szervezetbe, a másik túladagolási tüneteket produkál akkor is, ha ez valójában nem történt meg.
Szcientológusok állították, nincs olyan betegség, hogy diszlexia: pszichológus csinálmány. A vitaminok sem károsak semmilyen mennyiségben a szervezetre: pszichológiai propaganda.
Kíváncsi vagyok mikor fogják megalapítani a "lapos Föld" szekciót.