Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Na oké. Akkor még jobban lehúzzuk a számlát mínuszba... :)
Egy kérdés még: Hol vegyek Sopron közelében kvarchomokot, és mekkora a jó? 0,4-0,8 vagy 1,2 ?
Online láttam pár oldalon, hogy lehet rendelni kb 10.000 Ft-ért, ha a postaköltséget is beleszámolom....de az mire kiér az legalább 1 hét, és hát nekünk akkor elvileg már kedden kéne!
Van valami SOS ötleted? :) OBI, Baumax árul ilyesmit?
Ja és ha kb félméteres a szűrő, akkor lehet a 25 kg nem is elég? Lehet eleve 50 kg kell bele.... :(
Jaj jaj... csak azt se tudom mit nézzünk benne, hogy elég-e a homok? hogy eléggé szemcsés-e? :S Őszintén úgy gondoltuk, hogy először kipróbáljuk, és ha megy, akkor idén még nem bántjuk. Nagy baj lehet belőle?
Filter állásba kell kapcsolni, majd belefújni a szánkkal a 3 db csonkba. Amelyik kettőbe bele lehet, az lesz a nyertes, mivel ott nyitva vannak a rések. Utána már csak azt kell tudni, hogy melyik megy és jön a medence felől. Ezt úgy lehet kiszűrni, hogy a fejszelepet átállítjuk visszamosásra, ekkor záródik a fejszelepben 1 db már meglévő csatorna, és nyílik egy másik. Amelyik záródott, az lesz a medence felé, amelyik már egyszer nyert és még mindignyitva van, az a medencéből érkező, amelyik a visszamosásra nyílt legutóbb, az lesz a csatorna felé/ szennyvíz.
Ha jól gondolom a működését, azaz egyszerre két nyílás van nyitva mindig ezzel irányítva a víz útját. Mintha sok csap lenne.
Ha nem találsz semmit, akkor nekem lesz egy ötletem:-) Kb 5 perc alatt kideríthető, hogy mit hova kell kötni.
Ma szereltem és töltöttem fel a medencét, piros is a hátam. Kombi tabi kell, sósav és mezgazd fólia. Csepegés nem volt sehol, úgy néz ki, hogy rendben minden.
Hát még egyszer tüzetesen átnézek mindent, bízom benne hogy menni fog. Amúgy más homokszűrőknél úgy látom a felső csőnél megy be a víz, és akkor az alsón ki. Huhhh, Bár szerintem nem ez lesz a legnagyobb gondunk, mire belejövünk :)
"A siófoki Fő téren szerencsétlenkedik egy nyugatnémet Opel, utasai láthatóan keresnek valamit. A téren ácsorog két rendôr. A kocsi melléjük gurul. - Sprechen Sie Deutsch? - hajol ki a vezetô. A két rendôr rázza a fejét, hogy nem érti. - Do you speak English? Ismételt fejrázás. - Parlez vous francais? Továbbra is semmi, az autós bosszúsan továbbhajt. Az egyik rendôr megszólal: - Azért nem ártana már megtanulnunk egy idegen nyelvet! A másik legyint: - Minek? Látod, ezek is hány nyelven tudtak, oszt mire mentek vele?"
Szerintem úgy jó lehet, ahogy gondoltad, mivel úgy sokkal merevebb is lenne. Ha nincs beton, akkor az a palást nem bírja/bírná meg a földet. De ez csak akkor, ha nincs víz a medencében. Atw-s oldalon ott van a rémségek között a felhőszakadás utáni kép.
Ezek szerint Te is letettél a házilagos palást elkészítéséről.
Szerintem csak ezért nem ajánlja a süllyesztést, a familia család is hasonló, azt meg lehet süllyeszteni. Furcsa...
Hááát...remélem azért nem csúszik sokat. Azért mielőtt befúrtam a csavarokat, ráléptem alul lábbal, és jól lehúztam, kifeszítettem. Talán annál jobban a víz se húzza le.
Na most mielőtt félre értelek, tehát, az a bemenet, amelyik lejjebb van, oda megy a medencéből a víz, és kvázi"felfolyik" a szűrőben,és a felső lyukon távozik a homokszűrőből? Mert én pont fordítva kötöttem volna be :)
Amit észrevettem, hogy a szkimmert túl hamar vágtátok ki:((
Azt ugyanis akkor szabad, amikor már majdnem ott jár a víz. Oka, hogy a fólia víztöltéskor feszül a medence falára, azaz még mozoghat töltés közben, és a lyuk már nem oda esne, ahol kivágtátok. Reméljük, hogy nem lesz baj.
Amúgy gratula mindenhez, legyen örömötök a házban és a medencében is!
A medence vizét minimum kétszer kell átforgatni, azaz a medence vizedet szorozd meg kettővel, és oszd el a szűrő vízszállításával. Ennyi órát kell járatnod minimum.
Mivel nem adtál meg sok adatot, büntiből Neked kell kiszámolni.:-)
A ph-t feltöltés után be is kell állítani, mert a klórtabi nem tud normálisan dolgozni.
5. szezont kezdtem el a Bestway-el, kb jövőre kuka.
A lábak alja rozsdál, mert azokat talpakba kell dugni, nem folyik ki belőle a víz, illetve a nap eszegeti a fóliát, mely barna ragacsos. A szöveterősítés már- már kilátszik, annyira megette.
Nekem az ötödik szezonom indult ugyanilyen medencével. A létrát soha nem használjuk, mert útban van a vízben lévő része a gyerekeknek, kényelmetlen kerülgetni. Szerintem nem olyan vészes belépni a medencébe.
Én az elmúlt négy évben csak kombi tablettát használtam, a május végén feltöltött vizet vittem végig szeptemberig, kristálytiszta volt. Semmi más vegyszer nem kellett, csak nagyobb fürdések után a sokkolás. Ja és persze csakis csapvíz!
Az első kérdésedre: szerintem rendben lesz így ahogy leírtad.Én személy szerint műfüvet vettem alá (azt a fajtát amelyik olyan vékony mint a padlófilc), így sokkal puhább a medence alja. Néhányan korábban felvetették, hogy bepenészesedhet az alá folyó víztől. Nos, eddig két nyarat ment így, semmi penész, foltosodás, sőt most télen kint is maradt, semmi baja nem lett.
Mint már korábban írtam, vettünk egy házat, amihez "járt" hozzá a medence. Csakhogy már évek óta nem használták.
Ma végre volt időnk, hogy kicseréljük benne a régi fóliát. Úúú, nagyon undorító réteg volt az alján, kb 50 kiló undorító élőlénnyel. Nagy nehezen sikerült vagdosni mindig a régi fóliából, de nem akartunk túl sokat, mert nehogy az a "lé" kifolyjon a medencébe. Már majdnem feladtuk, de spanifer meg bivalyerő segítségével végül csak sikerült kettőnknek kihúzni.
Sajnos csak kevés homokunk volt, azt elterítettük benne, de amúgy szerencsére szuper alja volt, a széleknél szépen feldolgozva azt hiszem hungarocellel és lefedve filccel.
2 csavar beesett a palásthoz és a 2 éves kisfiam meg eltüntette az IXO fejét, szóval azért volt"izgalom" :) Szegény férjem a nagy részét kézzel csavargathatta vissza... :)
Kivágtuk a szkimmer helyét, de a bevezető csőnek a helyét még nem, azt holnapra tervezzük. Meg úgy mindent... a homokszűrő beüzemelését, meg a vegyszerezést is, hiszen még folyik bele a víz, úgy ... nagyjából hajnali 3 kor kimegyünk megnézni hogy áll. :) Lassan, de biztosan haladunk... :)
Íme pár kép:
Bárkinek van hozzászólása, kérdése, csak nyugodtan, hiszen kezdők vagyunk, bármi tippnek örülünk. Amúgy nagyjából már végigolvastam a fórumot, de azért szerintem talán még tudtok újat mondani. :) (Például, hogy a homokszűrőnél a magasabban lévő csőbe megy a bemenet, az alsónál meg a kimenet, igaz?) :)
Szerintem egyedül vagy ezzel a kpe csővel. Mindenki más lpe csővel akarja elkészíteni, és nem véletlenül. Én nem a műanyag csövet akarom melegíteni, hanem a benne lévő vizet. Minél vékonyabb a falvastagság, annál jobb.
Nekünk egy 4x2 m-es Bestway csővázas van. Eddig két szezonnál járunk, ez lesz a harmadik. A legjobb döntésem volt anno, hogy lecseréltem a felfújhatóst erre. Sokkal jobb tisztítani, elrakni, és pancsikolni is. Eddig semmi öregedés nem látszik.
Sziasztok, köszöntelek Benneteket.Új vagyok itt is és medence használóként is. Elolvasgattam az utolsó oldalakat, nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, de kérdeznék egy-két dolgot,mert látom itt nagyon hozzáértő medence tulajdonosok vannak.
244 x 76 os intex medencét vettünk, már az első "csalódás", hogy feltöltve csak 66 cm-es,pedig pont emiatt esett erre a darabra a választás. lehet, hogy rosszul töltöttük fel, van valami titka ennek?
A vízforgatót ha naponta 3x fél órára bekapcsolóm az elég ehhez a vízmennyiséghez?
200 gr-os klórtablettát tettem és kb. 40 ml algamentesítőt gondoltam.
A PH értéket hány nap múlva érdemes nézni, hogy tudjam PH+-t vagy PH- t vegyek?
hello sinci. kombinált klór tablettát tudok neked szerezni 1500 - 2000 ft/ kg áron, a csomagolásától függ az ár. 50 kg/ hordó. hasonló áron van a kicsi klórtabletta is, igaz nem granulátum, de könnyebb kezelni.
nekem van részesedésem, képviseljük őket, szerelünk az általuk gyártott termékekből, szívesen tudok postázni, csak hogy anyagi nyereséget könyveljek el. akkor sem erre való, vegyetek KPE csövet.
Üdv, most olvasgattam itt a fórum témát, találtam benne egy webshopot, úgy látom itt elég sok vegyszer van. Árai nem tudom mennyire versenyképesek, nézz rá:
Kombi tablettát nem vettün, csak külön ezeket a vegyszereket. Van némi müszaki és így mellé kis "vegyészkedési" készség is, szóval ez nem gond annyira. Valószínüleg akkor beszerzünk egy adagot a pelyhesítőből is, hogy kéznél legyen. Létrá még gondolodunk.
1.es kérdésre még várok válasz-tippet. Ha esetleg valakinek van ilyenben tapasztalata kérem írja meg.
3: Nekem nincs ilyen, de megjegyzem, nem csak magasságot kell átlépni, hanem távolságot is. Az is menni fog?
2: A pelyhesítő akkor szokott kelleni, ha gond van. De akkor nagyon. Normális körülmények között a kombitabletta tartalmat palyhesítőt. Kombitablettát nem írtad. Azt nem vettetek? Főleg kezdőknek szerintem az a legegyszerűbb.
3, Ehhez a 91 centis medencéhez érdemes már létrát venni? Persze el tudom képzelni meg ajtónál lemértem milyen magasságot jelent ez a 91 centi és át tudnánk lépni, gyereket pedig megoldanánk :) De gondolom mégis máshogy fog ez magasság már kész medencénél jelentkezni. Illetve kényelem és biztonság szempontjából már talán fontos, hogy legyen.
Sziasztok tapasztalt medencés kollégák. Hamarosan felállítanánk mi is egy kis medencét (bestway 3.66x0.91), két kérdésem lenne hozzátok.
1, vettünk hozzá való alátétfóliát, kérdés az lenne, hogy milyen minőségű talajra lesz ez jó? Füves helyre (nem pázsit, inkább vad füves) fektetnénk. Nyilván ellenőrizni fogom alaposan, hogy nincs-e valami keményebb, élesebb törmelék (cserép, tégla, stb). Viszonylag egyenletes a talaj, a kisebb talajhibákat földel lesimítanám. Kell-e valahogy még "előkezelni" a területet?
2, a vettünk klórt, algagátlót, ph csökkentőt, tesztert, ezeknek a lényege és használata világos. A pelyhesítő kimarad, szükség szokott lenni rá?
Nem tudom, nekem felfújhatós bestway-em van, ez lesz a 3. szezonja (ha bírja, még nem néztem). Igazán a 100e nem mond sokat (jó, nem kis pénz), inkább az arány érdekes a 2 márka ára között.
A csővázas Intex, Bestway medencék mennyire tartósak a felfújhatókhoz képest? Szeretnénk egy kivel magassabb vizet, hogy ne csak kacsaúsztató legyen. A felfújható 1-2 évet bír ki maximum.
Medence vásárlás előtt állok,6 év után a bestway medence cserére szorul,az lenne a kérdésem hogy mi a különbség a csővázas intex-bestway medencék között,mert árban az 549cm átmérőjűben van 100000Ft.
nem vallási okokból keresek LPE-t, évek óta van már 60m KPE csövem, de nehezebben kezelhető (merevebb, nehezebb) és ha már bővítem a fűtőfelületet, LPE lesz, ennyi.
Nem idevágó, de lehet. Fűtésnél sem mindegy, hogy öntöttvas radiátort használ az ember vagy alumíniumot. Csak példaként mondom.
Egy medence fűtésnél sem mindegy, hogy mennyi hőt ad le/ mennyi melegtudunk előállítani a medencének. Ennyi erővel használhatnánk a jó régi vashordót is, ami 3-4 nap alatt adna 200 liter melegvizet, ami mondjuk kevés 7000 liter víznek. Na meg a keresztmetszet....
drága mz/x-y . olvass vissza inkább, mint unatkozz. rám sosem lehet azt mondani , hogy unlak. mindig kitalálok valamit, most azt vettem a fejembe, hogy felkavarom az álló vizet, és azt vettem észre, hogy itt komoly gondok vannak. félre vezetik az embereket sorozatosan, sok mindenben. ez egy példa, hogy az általatok megsegített emberke 2 napja keresi azt a szar LPE csövet, és még mindig áruházakat akar járni miatta. sosem fog kapni ott olyat. csak öntözéstechnikai szakboltban fog kapni, vagy esetleg nálatok.
ha visszaolvasol, egyetlen üzletet ajánlottam számotokra, ami bármit is mondhattok, nem tudjátok elérni a piacon. ez a segítség, a többi jószándékú kritika. csak másként élitek meg ezt a helyzetet. van aki rám un, van aki lázad , mert magáénak érzi a fórumot, van aki köpköd. ez egyben lehet egy személyiség teszt is, jót mosolygok rajta néha.
Nem én írtam, hogy nem kap LPE csövet sehol, hanem akire rádumáljátok:))))) ha ma bejárja a nagy árúházakat, amiket itt lent említett, többe lesz a benzin költsége, mint a cső értéke. és ekkor hülyítettétek meg szerencsétlent. ott sem árulnak ilyen csövet. gondolkozz rajta.
Bakker, én eddig nem akartam belefolyni, de mostmár én is kurvára unlak. Itt Te vagy az egyetlen, akinek biznice van, senki más nem akar eladni semmit, max. megunt dolgot.
Még pár tanács: ekkora medencéhez inkább a nagy tablettást vedd, 200g-os.
Kell egy úszó vegyszer adagoló, amibe ez a méret belefér. Ez majd kell a következő medencéhez is. Ne ijedj meg, szabályozható, le kell venni a minimumra.
Takarófólia teljesen felesleges, inkább puttyantósat vegyél. Azzal melegíted a vizet és le is van takarva. 1-2 évig tart a bolti. (esetleg mzg-i fóliát, de nekem nem sikerült normális méretben szereznem)
A szolárfólia mellett keringtetni kell, mert sokat javít a hatásfokon. Ha nem keringteted, csak a felső réteg lesz nagyon meleg, de a nagyon meleg nagy hőt is ad le. Nekem nagyon bejött, hogy óránként 1/4 órára megforgatom a vizet, így az egész átmelegszik. Ehhez kell az óra, ma 30 fokos volt a víz (1m mély)
Szerintem egy 1000Ft-os mechanikus kapcsolóórára még szükséged lesz. Fi relét érdemes bekötni, ha nincs a háznak és nem akarsz villanyszerelőt hívni, akkor dugaljba dugható is létezik. (nem emlékszem, hol vettem, talán villamos bolt vagy OBI)
Alátétfóliát akár alatta is hagyhatod, nem lesz semmi baja, legalább a kisebb alatta maradt kavicsszemek (ezek előjöhetnek akkor is ha most nem látszik, majd a medence alján egyszer csak érzed hogy van ott valami) ellen kis védelmet ad. De legközelebb szerintem se vegyél. Ha vissza tudod vinni, úgy se rossz. 1-2 szezont bír ki.
Szűrő: ekkora vízmennyiséghez majdnem biztos hogy kevés a mellé adott vízkergető.
Meggondolandó, hogy mered-e vállalni már most egy homokszűrő beruházást, ha nagyobb medencét veszel akár adhatnak is majd hozzá együtt olcsóbb alapon, nem tudom megéri-e erre számítani, vagy most rögtön egy jobb homokszűrőt, SHOTT vagy hasonló és nincs több gond. Ha nem, egy ismerősöm pl. ennél nagyobb medencéhez vett egy komolyabb papírszűrőst, nem volt gondja vele, évek óta. Nyilván ez már plusz pénz, de jó lehet, előnye hogy nagyon halk és takarékos. Ezt el kell döntened. Lehet hogy a többiek is segítenek a döntésben. Én úgy csináltam, hogy amit hozzá kaptam, először azzal kezdtem, de mindig baja volt és nagyon hamar zörögni kezdett, a víz meg zöldült. Utána ki is lehet dobni. Ha újként el tudod passzolni kis pénzért, akkor tedd meg, az a pénz már mehet egy hasznosba.
majd az okosoknál kapsz. ezért írják ezt az LPE csövet, nem másért. az ő bizniszük ez, csak azért durrognak, mert fel lett kavarva az Ő pangó vizük. vegyél nyugodtan KPE csövet, ha tudsz elég a 3 baros mezőgazdasági cső, ha nincs, akkor a 6 baros ivóvíz vezeték.
Óóó nem láttad még az állapotát. Hatalmas durranással jött ki belőle a rozsdás saras kosz, miután kerti locsolóval átöblítettem egy kb. 200 liter vízzel, utána a következő 2 órában ipari mennyiségű rozsda jött még ki belőle! :P
Nem ez nem KPE hanem régi bontott (kidobott) zárt dobozos német síkkollektor. Két lemez van benne összepréselve, mint a steppelt ágynemű, csak hosszában egy irányba, nem kockásan.
No akkor konkrét adatok zárt dobozos síkkollektoros nyitott rendszerű vízmelegítésre:
Időtartam 10:30-12:30 között 2 óra időtartam
Kollektor szöge kb. 30 fok
Külső levegő hőmérséklet: 21-26 °C (a két óra alatt ennyit melegedett az idő)
Vízmennyiség: kb. 60 liter (kék színű hordóban, talán fontos, hogy a hordó is a napon volt)
Felület: 200x80cm 1,6m2
Kezdő vízhőfok hőmérséklet: ~10-12 °C friss kútvíz
Eredmény: 42 °C
Hőmérséklet változás ~30 °C
Szivattyú 35W kerti tó szivattyú a hordóban
Csövezés 1/2" KPE
Átfolyási sebességet nem mértem.
A hétvégén ha lesz időm összerakom a nagyobb rendszert 4 táblával és 200 liter vízzel. Egyenlőre továbbra is hordóban lévő vizet melegítek tesztelés alatt. A medence vizét nem keringetem a fém kollektorban a nemrégiben említett kémiai kölcsönhatás miatt, hanem a hőcserélős megoldást választom. Tervek szerint belül a medence alsó pereménél végig vezetek 4 x 2.5m, vagy 2 x 5m flexibilis 3/4"-os rozsdamentes bordázott csövet, az lesz a hőcserélő. Ott nem zavar senkit, független a rendes vízkeringetéstől, nem lép rá senki és az alul lévő hidegebb vizet tudom vele melegíteni.
Ha tudna valaki KPE és LPE csőre is összehasonlítható adatot írni, akkor szerintem hasznos lenne mindenki számára.
en egy csovazas medencet tervezek holnap felállítani, a talaj rendezését illetően a következőt követtük el: föld, fű 12 cm melyen leszed, erre geotextilia, sóder es homok került. Az egészet körbeveszi egy agyasszegely. Erre gondoltam meg egy medence alatét fóliát, s arra a medencét.
a homok jelenleg állagabol adódóan suppedos, ez nem baj?
az alatet fólia tényleg nem jo? Lehet hogy rossz helyre tette a Kertesz a geotextiliat???
Én imádom az esővizet. Gyűjtöm, és ha lehet azzal pótolom a hiányt. Az oka annyi, hogy nálunk piszok kemény a víz (kalcium keménység) és mással nem tudok tenni ellene.
Mivel UV-t használok, ha lenne is az esővízbe bármilyen szerves szennyező anyag, az esélytelen nálam, hogy gondot okozzon. Én nem szoktam semmi különöset tenni, max ha úgy érzem, hogy a IBC tartályom már koszos, akkor egy klórsokkot kap.
A pH-t megmozdíthatja, de leginkább a nagyon sok eső, és a Total Alkalinity változása (csökkenése) miatt.
Köszi, akkor ez tulajdonképpen ez esetben jó? (csak a 44138. hsz miatt kérdezem)
Konkrétan van valami tennivaló nagyobb esőzések után, vagy különösebb "vegyi" törődést nem igényel? Gondolok itt klór, ph értékekre. Annyira nem gyakori nálunk, de ma konkrétan akkora felhőszakadás volt, hogy a beépített szkimmer felső pereméig ér a víz (a billenő ajtót alig tudja lehúzni a szivattyú), a kerti tavam meg megtelt színig.
A vizes homokból a víz eltűnik, szóval az nem fog hűteni. :o)
De én pl. nem úgy értettem, hogy vizes homokra tedd a medencét, hanem ha megvan a homokágy, locsold be, egyrészt tömöríti, másrészt kiadja, ha ha mégis vannak benne völgyek, hegyek.
Az alátét fóliát érdemes lenne visszavinned, azt itt kimondottan nem ajánlják, mert bepenészedik a medence alja tőle, nem engedi át a vizet, szemben a geotextillel.
- Nedves homokot könnyebb tömöríteni, utána úgyis kiszárad. Nem hűti a medencét.
- gyári takarófólia alatt nem melegszik a víz, jobb a mezgazd fólia áttetszőben. A gyári szeret elporladni 1-2 év alatt.
- nekem lakmuszos tesztcsíkjaim vannak, tökéletes, 50 db-os, elég 1-2 (3) szezonra ( első évben úgy is mérni fogsz sokat)
- Inkább 1 kg-os kiszerelést mondanám, mert az nem romlik meg, és lehet olcsóbb, ha több évre számolod ki. Ha kicsi úszóadagolót kapsz és nagy tablettát ( 200 gr), azt kalapáccsal 1-2 ütésre el lehet törni.
Kombitabletta, mérőeszköz ( tesztcsík), úszóadagoló, pelyhesítő, ( sósav saját felelősségre vagy ph minusz), klórgranulátum vagy sokkoló klór ( még így láttam a polcon).
- nem kötelező lesokkolni, mert ugye csapvíz, de úgy is hideg lesz, tehát le lehet nyugodtan. Ezzel legalább kiütöd a vízből a vasat és leüll már az elején a medence alján.
- Papírszűrőssel amit kaptál, azzal biztos nem tudsz jól porszívózni, marad a szipkázás
Örülünk Neked, nincs semmi butaság.
Amire figyeljetek, hogy ne fújjátok kőkeményre a peremet, mert a gáz ( levegő) amit belefújtok tágulni fog.
A homok nem mosódik ki alóla, mert körbe lesz szegve. Így a homok nem tud kifolyni a medence alól.
Egérfogó, majdnem azt írtam hogy nem eteti a zöldséget, látom úgy jobban jártam volna :-)) barna egyen csak, majd jól felporszívózzuk, mehet homokozni
:-D
Végül laca5 hozzászólását átgondolva megelégedtünk egy felfújható peremű 3,05x0,76 medencével, főleg hogy most 12ezer volt a tecsóban.
Így elsőre jó lesz ez gyakorlásnak, és mire a gyerkőc nagyobb, meg már ketten nyüvik, profi medencés leszek (vagy egy idegszanatórium lakója, hehe:), és belevághatunk egy komolyabb cuccba is.
Valami pallóval megoldjuk, hogy a homokot ne mossa ki alóla az eső, igaziból nem is kell feltétlen körbe, csak amerre lejt, nem?
Valahol mintha olvastam volna, hogy nedves homok legyen, hogy lehessen tömöríteni... de az meg nem hűti alulról a vizet?
Medence alátét fólia is volt akciós, így végül azt vettem, nem geotextilt, azt teszem a homokra.
Takarófóliát érdemes a rászabott gyárit venni, vagy az átlátszó mezőgazdasági alatt jobban melegedne a víz?
PH és klórmérőt milyet érdemes venni? Inkább a vízbe cseppentőset, mint a papírosat? Mintha a papíros nem lenne elég érzékeny, ha jól láttam??, van 7es ph meg 8as rajta, közte semmi...:o
Vegyszerekből elég lehet egy "induló" készlet, vagy úgyse tart ki egy szezont, szóval inkább kilós kiszerelést?
Gondolom nekem ebbe csak a mini tabletták kellenek majd, bár még nem nézegettem a kiszerelést meg az adagolási mennyiségeket a vegyszerek dobozán
Ha csapvízzel töltöm, nem muszáj egyből sokkolni, ugye? (mondjuk anyumékat sokkolja majd a temérdek víz, az tuti...:))
Papírszűrős ugye, porszizni ezzel is lehet majd az alját?
Vagy a "szájjalmegszívós":) módszert kell alkalmazni?
Khm, egyelőre ennyi. :)
Lécci ne nézzetek hülyének, végigolvastam Blue oldalát, és fogom is még böngészni eleget sztem...:) de ez a pár kérdés hirtelen még maradt bennem...
Köszönöm előre is a segítséget, aztán majd jövök még, hogy örüljetek nekem. :)
nejem azt mondja most szépen négy folyamatosan a keringető szivattyú. biztos volt tömítetlenség is meg a szűk belső kör is lehetett baj... a kijövő víz langyos, de pontos értéket majd mérés után írok.
sanszos hogy elpattan, fele fekete fele fehér, sajnos menetközben kellett venni még és ezt kaptuk. de szerintem összemelegszik 1 év alatt és már nem feszít úgy mint újkorában. ez már most is kiderült amikor a szűk belső menetet tekertem kifelé kellett feszíteni. :-)
igen én megcsináltam KPE, de előbb csináltam kútfőből és utána kérdeztem, lehet hogy most LPE-t tennék de csak a tetőre még mindig... nem nagy mutatvány, két emberes a hajlítgatás, tekerés.
nem roppant csak ha meg akarnám törni, akkor összenyomódik, és ez meglátszik rajta.
de itt a képen is látszik a belső sugár kicsi
(ezt azóta kitekertem a 20d-t nézve)
és mintha a keringető szivattyú is szebben muzsikálna,
sztem tuti volt belül surlódás, ellenállás a kis sugár miatt.
a ki és visszatérő ágak földben vannak, a visszatérő meleg ág leszigetelve.
oda nem tennék LPE-t.
de mint mondtátok, ki mire esküszik.
belső átmérője mindkettőnek ugyanaz, legfeljebb a fala vékonyabb ugye.
klasszul lehet szerelvényezni, nekem az erősebb rendszer biztosabbnak tűnik.
de saját vélemény. taposható, kőkemény anyag, mégis hajlik rendesen.
most amikor kivettem pár tekercset belülről, simán rátérdeltünk.
van még hely a tetőn, tehát ha nagyon berágok veszek LPE-t is és kipróbálom tudományosan :-)
"ha jól látom, nemrég csatlakoztál ehhez a fórumhoz." - Mi köze van ehhez, hogy én mikor csatlakoztam? Én züllesztem? :) Nem gondolnám...
Egyébként attól, hogy nem kommenteltem, már évek óta olvasója vagyok ennek a témának, csak most lett saját medencém, azért kérdeztem én is eztazt. Minden fórumra jellemző, hogy van olyan aki zülleszti a társaságot. Erre egy egyszerű megoldás van: "ne etesd a troll-t" :)
Azért írtam, hogy nyugodjon le mindenki, mert "idegeskedni annyi mint mások hülyesége miatt önmagunkon bosszút állni"...
ha jól látom, nemrég csatlakoztál ehhez a fórumhoz.
ez egy teljesen jól működő, segítőkész fórumtagokból álló csapat, évek óta harmóniában, békességben élvezzük a medencéinket.
Az, h vki az öntelt, tudálékos, kioktató stílusával nem veszi észre magát, erőből puffogtatja a mondandóját, árulja a seftes cuccait, próbálja lehúzni az ittlévőket, sztem az nem ebbe a csapatba való. :(
Látom nem ment át. Pont azt írtam, hogy az is jó ez is jó. Erre jössz a saját képzeteiddel, hogy csak a Tied jó.
Ez egy DIY olcsósító topik. Pont arról szól, hogy mivel nem több millás medence csodákat készítünk, hogy lehet kijönni a kis költségvetésből, olyan kecse is káposzta is módon.
Ebbe belefér az LPE és belefér a KPE cső is.
Ha most kapnék ingyé LPE csövet azzal csinálnám. Ha kapnék KPE csövet ingyé azzal csinálnám, hiába jobb az egyik vagy másik.
Van aki a sósavra esküszik, és azt használja, van aki el nem tudja képzelni, hogy gyereke mellé sósavat öntsön, ezért szór mellé inkább egy kis kénsavat. Van aki félti a plazma tévéjét a sufniban és KPE csővel szerel, van aki nem és LPE csővel. Mi itt a gond????
köszönöm Kék Ég!!! ott a pont nálad, de nem látják be. ezért kell az álló vizet felkavarni, mert 8 éve pang.
ha bele gondolok, hogy 8 éve osztogatják a téves eszméket páran, akkor több száz elfuserált megoldás van miattuk. persze, tudom működik, nekik az úgy jó, meg minden egyéb. Azt azonban még mindig fenntartom, hogy előbb meg kell kérdezni az új tagot, hogy korrekt kitalált dologból szeretne építkezni, vagy K&G szerint. KPE - LPE vitát lezártam. szép napot nektek, kapaszkodjatok, fel van kavarva az állóvíz!!!!!!
Nem tudom mit görcsöltök az LPE vs KPE vitával. Mindkettő működik mindkettőre van pêlda. A haldokló nyugat DIY oldalain is millió megoldás van mindkettőre. Számomra kezd vallási vitává fajulni a kérdés. A közel nyolc éve viszonylagosan békés topik kezd csatatérrê változni.
Kevésbé bírja a hajlítást, mint az LPE. Ez hőmérséklettől is függ. 20 fokon 20d, ahol d a cső átmérője. Ezért hangoztatom, hogy csőkígyót csak kánikulai napon szabad tekerni.
- az én nagyobbik kölköm a csövön át mászik ki-be, és néha ugrik is róla ( no ez mondjuk annyira nem szabályos), tehát a láb mozog és terhelődik, azaz lefelé igyekszik, és menne is, ha nem betonon volna,
- töltéskor a láb kifelé igyekszik, a 90°-tól kitér, a felfekvő felület a homokon kisebb lesz, így a láb süllyed megint,
- vissza kell nézni tavalyra, Piki patos barátunk is ezzel küzdött, pedig nem kezdő, csak nagy eső következtében eléggé elázott a talaj. Valahogy emeltek vissza rajta, de megfogadta, hogy idén tesz a láb alá valamit.
Csak- csak mozog a medence " működés"/használat közben, a betonon is szezon végére kb 5-10 cm elmehet a vízlengések/ oldalirányú terhektől.
Jobb félni vagy alátenni valamit, mint leengedni szezonban a felét kényszerből.
Ami mindenképp kell: vízelemző, pH csökkentő, kombinált klórtabletta
Esetleg kellhet: algamentesítő, pelyhesítő
1. pH beállítás:
A jól beállított pH érték 7,2-7,6 közötti. Amennyiben a mért pH érték ennél kisebb, pH pluszt kell adagolni, ha nagyobb akkor pH mínuszt. Általában pH mínusz adagolása szükséges.
2. Fertőtlenítés: Klór - ez az általános
A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas.
Az ideális szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg.
Szerintem kombinált tablettával a legjobb (figyelni kell a tabletta szabadklór tartalmát, nagyáruházi sokszor gyengébb), 10-14 naponta beleteszel az adagolóba vagy szkimmerbe 1 db 200g tablettát. Ha elolvad jöhet a másik, de kb. ennyi ideig bírja majd egy. Én ~50m3-hez teszek 2 db-ot hetente. Amúgy kombi tabletta tartalmaz klórt, algaölőt, pelyhesítőt is.
Egyébként ilyen adagolással gondolkozhatsz: Az első adagolásnál 2 db tabletta 10-20m3 vízhez Folyamatos adagolás: 1 db tabletta 10-30m3 vízhez 10-14 naponta.
3. Algamentesítés: Bár a kombi tablettában van, de én szoktam önteni egy keveset, biztos ami biztos.
Folyamatos adagolás: hetente 50-150 ml/10m3 vízhez
4. Pelyhesítés: Ugyanaz a helyzet, mint az algamentesítőnél, van a kombi tablettában. Ezt szerintem csak akkor kell külön, ha opálos a víz. Akkor összegyűjti a szennyeződéseket, így megakad a szűrőben vagy leülepszik a medence aljára.
Adagolás: 10 m3 vízhez 50-100 ml vegyszert működő vízforgató mellett a szkimmerbe vagy a medence több pontján a vízbe öntünk.
5. Karbantartás: Porszívózás
Vegyszer mennyiség:
14m3 csapvíz a medencédben:
-egy 3kg-os kombi klórral valószínű kihúzod a nyarat. erre a köbméterre kb hetente elég 1 tabletta. 3 kg az 15 db ---> 15 hétre elég.
-Pár kg pH csökkentő, lehet elég 1 lehet 2-3 ez csak akkor derül ki, ha megméred.
Ennyi kb. ha tovább kérdésed van, nyugodtan, akár mailben is.
Nem akarok okoskodni, mert nem volt szerencsém még kpe és lpe cső hajlítással. Azt azért megkérdezem, hogy a kpe cső bírja a spirálba való tekergetést? Ha vastagabb a fala, akkor gondolom el is roppan, nem? Abban bgabynak igaza van, hogy a tetőn nem igazán mászkál/ tapossa senki a csövet, még ha el is pukkan, akkor sincs nagy baj, de ennyi erővel a kpe cső sem "lépésálló". A felmenő és visszamenő ágat meg talajközelben érdemes védőcsőbe vezetni...
Megvásároltam a Manimex Tampa 4,57x1,22 méretű medencét. Abban várom segítségeteket, hogy milyen vegyszerek szükségesek és milyen mennyiségben kb. 1 hónapra vagy a nyári szezonra amely becslésem alapján 3 hónap lesz.. ca.: 14 m3 csapvíz lesz majd benne. Mint korábban jeleztem teljesen kezdő vagyok ezen a téren. A vegyszerezés sorrendjét is sziveskedjetek megadni.
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy egy mezei troll vagy.
Lassan kérdezem, hogy megértsd, hátha tudsz válaszolni rá.
Hol lehet olyan fűtéskeringető szivattyút, ami képes egy LPE csövet szétnyomni?
Jó környéken lakhatsz, megmarad a plazmatévé a szaletliban? Nem viszik el? Az itt jelenlevők többsége inkább a nappaliban tartja.
Hiába olyan olcsó, amit reklámozol, a fala vastagabb, és mivel rossz hővezető, a benne keringetett víz kevesebb meleget von el a felületéről - tehát kevésbé alkalmas arra, hogy a medence vizét melegítsük vele.
Beleszólok a "párbeszédbe" mivel amit bgaby képvisel, azzal teljes mértékben egyetértek és ki merek mellette állni.
Nem szarrágás, hanem józan megfontoltság, de akár mondhatjuk szépen hangzó marketing szöveggel is, optimum.
És ezt az optimumot ragozhatnánk egész magas mérnöki szintekig, szerintem feleslegesen.
Kérlek gondolkodj el bgaby, Egér Fogó, az én és mások ilyen irányú hozzászólásain. Segíteni szeretnénk, "tanítani", hogy a fórum olvasók mindannyian többek lehessenek egy kis tudással, és az alkalmazható is legyen. Ez természetesen a nehezebb utat mutatja minden jó magyar embernek mivel gondolkodásra buzdít, de hosszú távon ez lesz mindegyikünk hasznára.
Tudom, tapasztaltam, gondolkodom.
A felesleges túlbiztosítás rossz! Költséges, aránytalan, csalódáshoz vezethet. It mindannyian örömet akarunk lelni a medencéinkben, ehhez viszont nem akarunk "marsi frank" hitelt sem felvenni.
Szerintem a legfontosabb minőségbiztosítási módszer a józan paraszti ész párosítva belátással, e nélkül az alap nélkül egyik sem ér semmit, még a medencés, kubikus vagy űrrepülős sem.
Egyet merek javasolni, keresd a választ a miértekre. Érdemes, ez emeli a diplomás műszaki embert is mérnök szintre.
kedves bgaby. Ne sértegess. nem árokásó vagyok csupán, hanem kubikus. ez sokkal több, mint egy árokásó.:))
majd ha egyszer kipróbálod a pancsikádhoz a KPE csövet, rájössz, milyen kár, hogy körábban nem ezt választottad. anélkül osztod a szidalmat, hogy meggyőződnél a másik anyag tulajdonságáról. azt írhatod, hogy neked LPE csőből van, de azt nem, hogy a KPE nem jó. megint csak a szarrágás és az olcsóság vezérli szavaitok, nem a szakszerűség. ez hasonlít a közelmúltbeli írásokhoz. szegény kérdező meg bele zavarodik, hogy kinek is van igaza. pont ezért kell az állló vizet felzavarni, hogy tisztuljon egy kicsit, mert pár rossz információ, és tucatszámra jönnek az ilyen rossz megvalósítások. amikor pedig baj van, akkor ti nem lesztek ott, hanem akkor fog szakemberhez fordulni szerencsétlen emberke.
Hogy a fűtés kérdéséhez is szóljak - bár biztos meglennétek nélküle :) - nekem a 366-os medencém három éve úgy melegszik, hogy letakarom mg fóliával. (átlátszóval)
Olyan nagyot vettem, hogy alá gyűrtem, így szinte légmentesen zárt. Az üvegház hatás miatt egy nap alatt felmelegedett, Sőt volt, hogy hideg vizet kellett hozzá engedni, mert 40 fok körül volt:) Fürdés után estére visszatakartuk, másnap délután megint jó meleg volt.
Ahogy a kolléga írta, nem olyan vészes a terhelés.
Ha a feltöltésen már volt medence, az már kapott is tömörítést. Max. az új részen kellene tömöríteni, de ha van időd, akár locsolgatással is megteheted. A lényeg, hogy a lábak alatt legyen normális alátámasztás.
Azért bár nehéz egy medence, de egyenletesen oszlik el a súly és nem olyan sok ha fajlagosan adott felületre nézed. Egy 10x10cm-es felületen, ha 1 méteres a vízmagasság, akkor mindössze 10kg jut. Tehát hiába 8-10db kisautó súlya egy 350-es medence vízzel teli össztömege, amíg egy autó kereke kb. 10x10cm felületen ér le ami mondjuk ~250kg-al nyomja a talajt, addig ugyanekkora területen csak 10kg-os terhelést kell elviselni a medence alatt a talajnak. Ha az autód alatt nem süllyed meg az a talaj, akkor a medencéd alatt sem fog, feltéve ha vízszintesen áll.
A medence kérdése nagyjából eldőlt veszek újat. A vízszintezéshez durván 20 cm földez kéne kiszedni, csakhogy majd az egész területről, mivel a régi medence helyét már feltöltöttem, és ki is volt szintezve. Ehhez kéne még plusz fél méter az újhoz mármint hosszában, nem felfelé. De a réginél is az volt a bajom, hogy mivel nem volt támasztva, erodálódott a homok. Vagyis lemosta az eső, meg letapostuk. Ez a gond a zárófallal megoldódna. Csak még mindig itt van a süllyedés problematikája. Ha lapvibrátorral tömörítem, akkor is süllyed? A kiszedéshez most el kellene hordani azt a 4-5 köbméter homokot amit eddig oda hozattam, plusz az eredeti földet is alóla. Az autópályákat is tömörített homokra építik. A kiszedés viszont valószinüleg olcsóbb lenne, mint falat építeni. De mi a biztosíték rá, hogy a föld ami alul van nem süllyed meg?
bgaby: nem kötözködés és az általad leírtak lényegén nem változtat, de ha eldurran (nem csak LPE, hanem bármilyen kollektor csatlakozása) egykörös rendszerben és önfelszívó a szivattyúd, akkor nem fog "lelevegősödni", nem csak a melegítőben lévő 8 liter vized fog elfolyni... Én pont emiatt is tervezek egy nyomásmérő kapcsolót, vagy hőfokkülönbség kapcsolót betenni a rendszerbe, ha a kifolyó víz megszűnik valami miatt, vagy a hőfok különbség nagyon alacsony akkor álljon le a szivattyú.
figyelemreméltó érvrendszer egy önreklámozó árokásótól:
............ majd akkor is ezt írod, amikor eláztatja az alatta levő ingó és igatlan vagyontárgyakat? a szaletiben levő plazma tévét, a gyerekek fényképeit, stb....
azt hiszem már nem is bírok a könnyeimmel :D
ha a szaletli v bármi tetejére teszi, vszeg azért teszi, mert ott éri a nap. Ha pedig a nap éri, akkor az eső is, így aztán nem gondolnám, h pont ez áztatná el a TV-t...
nekem több éve van fent a tetőn, télen-nyáron, éri uv, és minden egyéb környezeti hatás, de ha szétdurranna max a tetőhöz tartozó ereszcsatornába folyna annyi víz, amennyi éppen az LPE csövekben van, az meg csekély mennyiség a mostani zivatarokban hulló csapadékhoz képest.
Egér Fogó tanácsait kövesd, azok követhetőek. KPE szerintem nem jó, LPE jó. A miértre nagyon egyszerű a válasz, gondold végig Te is, és a következők alapján beláthatod Egér Fogó igéjének helyességét:
-fekete felület melegszik jól, vagy olyan speckó felület ami elnyeli a napsugárzást és azt nem tükrözi vissza (Bluetec, Black chrome, Solar paint, ...). Hangsúlyozom, felület nyeli el a hőt!
-felület által elnyelt hőt el kell vezetni a vízhez (cső keresztmetszetben gondolkodva itt és most). LPE vékony fal, KPE vastagabb fal mint LPE.
-fal anyaga nem jó hővezető (sőt), emiatt veszteségesen szállítja a felületen begyüjtött hőt a víz felé. Veszteség mértéke a fal vastagságával (nagyjából) egyenes arányos. Ez azt jelenti, hogy vastagabb falú cső kevesebb hőenergiát enged eljutni a vízhez, mint a vékonyabb falú (vegyük azonosnak a hőgyüjtő felületet, ami most a külső átmérőt is jelentheti).
Úgy vélem, meg fogsz szenvedni a KPE cső tekergetésével, ami a pénztárcádat is alaposabban fogja apasztani a szerelvényezésben. LPE csövek simán bírják a 3-6 bar nyomást, ami 30-60m magas vízoszlopnak felel meg.
Gondolod, hogy a szivattyúd képes ilyen magasra emelni a vizet, lesz ott ekkora nyomás? Ez minimum egy 10 emeletes lakóház magasságával ér fel. A 10-16 bar-os nyomást (100-160m magas vízoszlop) elviselő KPE cső tényleg szükséges? A rendszer statikus nyomása nagyon kicsi max kb 0,1-0,12 bar.
Családi medencékről beszélünk, nem nyilvános uszodákról, fürdőkről ahol különböző indokok miatt szükséges tartani magasabb követelményszinteket. Taposásnak, rugdalásnak kitett szakaszokon indokolt lehet a KPE, és a lelked is nyugodtabb lesz remélhetőleg.
Írtál nekem pár napja klór álló anyagról/acélról. Találtam egy hőcserélőt aminek anyaga AISI 316L acél, van róla info-d, hogy ez bírja-e a medence vegyszeres vízét?
őszintén, én láttam pl. mulcs alatt telepített LPE csövet, parkokban szétrúgva, nekem annyira vékonyfalúnak sérthetőnek tűnt hogy nem mertem bevállalni.
de. ha a tetőre feltéve senki nem piszkálja, akkor el tudom képzelni, hogy úgy oldanám meg, hogy a spirált LPE-ből, de ahol lebukik a tetőről előtte 20 centivel összeraknám KPE-vel, mivel a mostanit is azért oda kellett fogatni a falhoz, a 90fokos idomra azért csak nehezedik kis súly, plusz szivattyú ki-beszereléskor csak mozgatva van, plusz a földbe ásva is tuti tartósabb egy KPE.
szóval így vegyesen azért nem lehet vele gond, főleg hogy nekem speciel tetőn van tehát lejt is kicsit, amúgyis kapja az esőt a kátrányos szemcsés "pala"-utánzat lapokon.
de ez is csak egy ötlet.
aztán nem tudom tényleg mekkora lehet a különbség teszemazt 100méter KPE és ugyanennyi LPE ugyanabba a rendszerbe - melegedése között.
ha a KPE melegít 5 fokot
az LPE meg 10et akkor meggondolom a cserét.
ez majd nálam is kiderül mert időm alig van, júliban kicsit több lesz,
akkor tuti írom majd a fejleményeket mérve, hogy mi mennyi lett a KPE-vel.
(mert az a rendszer ahogy írtam korábban, már kész van)
kedves egér fogó!!!! majd akkor is ezt írod, amikor eláztatja az alatta levő ingó és igatlan vagyontárgyakat? a szaletiben levő plazma tévét, a gyerekek fényképeit, stb.... az épületgépészetben nem használjuk az LPE csövet, az a mezőgazdasági öntözéshez van kitalálva. itt csak és kizárólag KPE csövet szabad használni, hiába drágább 30 ft-al. Megint az ár szab határt a butaságnak, és félre vezettek embereket. addig nincs ebből baj, míg jó a cső, majd akkor jön a szitkozódás, mikor eldurran.
Téglalap alakúról nincs semmilyen tapasztalatom, én kör alakút vettem és ismerősi körben van 8-as alakú és több különböző méretű kör alakú. Szerintem kevesebb vizet nem tudsz belerakni, legalábbis nekem az oldalán van szkimmer adott magasságban, addig mindenképpen fel kell tölteni, különben nem jut le a víz a szivattyúhoz és nem tudnám forgatni, szűrni a vizet.
A nyolcas alakú nem férne el, es a családi költségvetésbe sem igazán ;)
akkor marad a kor alakú.
mennyire tartósak? Mert a téglalap alakuak drágábbak, de masszívabb nak tűntek így laikus szemmel :) Érdemes melyebbet venni, es kevésbé feltölteni amíg kicsik a gyerekek? 3-5-6 évesek?
Az sem elhanyagolható előny, hogy könnyű takarítani, mész benne két-három kört a vízben a szélénél és az összes kosz bemegy magától középre egy helyre! :P
A kör alakú oldal irányba mindig stabilabb, hiszen egyenletesen oszlik el az erő, a víztömeg mindig kör alakot "akar" felvenni. Összességében a legoptimálisabb forma pedig a 8-as alakú. Elég stabil is és úszni is lehet benne hosszanti irányba. Tulajdonképpen két kör alak egymásba tolva, a metszéspontnál merevítve.
A körmedencének kb 6 cm-es kör talpai vannak, biztos megrogynak a homokban. A talpak levehetők akár, ha van kedved barkácsolni / nagyobbat szerkeszteni rá. Vagy a talp alá teszel betont/ téglát.
Szerintem se vegyél használtat, max 1 szezonost. De ez mindig lutri, hogy a tulaj hogyan használta, vegyszerezte illetve, hogy télire hová és hogyan tette le. Garancia nincs már ezeken.
A földből elvenni kell inkább, nem tölteni. Szegélykőből bőven elég lenne, ha volna 30 cm-es, de nincs ( még nem láttam).
egy kis segítségre lenne szükségem. A kertunk adottságai miatt csak ket fele mddence férne ki, mindkettő csovazas. Az egyik 3.66m-es kor alakú 1.22 mely, a másik egy 404*200- as téglalap alapterületű. Mindkettő eseten a vízszintezes után kb. 10 centi homokot es alatt fóliát tennénk a medence alá. Az lenne a kérdésem, hogy a kor alakú csovazas medence tartó lábai nem süllyednek meg? Kell a lábak alá valami speciális borítás?
A kerek vagy a téglalap alak praktikusabb? Nekem utóbbi valahogy stabilabb nak tűnik, de nincs tapasztalatunk.
kérdeztem, hogy tudsz-e mutatni olyan fűtéskeringető szivattyút, ami szétnyomja az LPE csövet? Ha nem, akkor talán be kéne fejezni a tévinformációk terjesztését.
A vastagabb KPE cső, és fittingjei szükségtelen drágák, nem vezeti annyira a hőt, tehát nem az optimális alapanyag.
hello! vegyél újat!!!! lehet, hogy most kicsivel drágább, de új a fólia. ha az előző gazdája nem megfelelően vegyszerezte, akkor, kemény a fólia, esetleg fehér foltok vannak benne, a vízvonalnál tiszta zsír, és vízkő. nem hiányzik az neked. az udvar kialakítást pedig úgy csináld, ha lehet, hogy a magasabbik feléből vegyél ki földet, ne az alacsonyba tölts. statikailag sokkal biztosabb, mint a töltés. 30 cm töltés az nem kevés. ha mégis tölteni kell, akkor 70 cm. mély alap, abba vas tüskék, arra a zsalukő, 25 cm széles, a vasak mindig a tetejéig érjen, és a vízszintesen vasalást is csináld meg. ezt követően jó kötött, agyagos földet hozass, azt tömörítsd be a helyére, majd finomabb tiszta homokkal szintezd ki a tetejét. meg fog állni, mert az eredő erő lefelé mutat, nem előre. az 5,5 x 122 méret hatalmas, lehet, nagyobb mint a szögletes.
Attól kérdezném, akinek van tapasztalata: medencét vennék, mert kinőttük ami van. Két lehetőség: új 549x122 intex/bestway, vagy négyszög alakú 633x366x122/132 vagy ilyesmi, de használt. Azt nem tudom, hogy a négyszögletűnek vastagabb-e a ponyvája, mint a körnek.
Még egy dolog: az udvarom leejt kb. 5 fokot. Eddig simán homokkal szinteztem, 366x075, de a nagyot úgy tervezem, hogy kerítésblokkból falat építek, mert félek a 18-24 köbméter víz kinyomná maga alól a homokot, ha nincs kitámasztva. A kérdés az, hogy a támasztással nem fog-e süllyedni a medence. Szerintem az eredeti szinthez képest kb 20-30 centi töltés megy bele.
Az alumínium - klóros medencevíz meccset kár lejátszani... (mint már párszor írtam :) )
Az LPE-t mindig így írom, nehogy véletlenül valaki hibásan KPE-nek értelmezze még egyszer. Nem akarsz automata öntözést csinálni a kertbe? Ahhoz nagyon jó az, amit megvettél.
A cső anyaga nem éppen a kiváló hővezetőképességéről híres, tehát minél vékonyabb a fala, annál hamarabb adja át a meleget. Átlátszó takaróval a légmozgás hűtő hatása csökken, de azért meg nem éri meg dolgozni.
bubis fóliát egyik képen itt néztem meg, valaki szúrt be képet, és ha jól láttam bubival lefelé állt ezért másodszorra úgy raktuk rá :-) ezekszerint immár helyesen.
bontott plexin gondolkodom még, hogy amolyan üvegházhatás jöjjön létre a tető és a plexi között a csöveknek.
vagy alu lapradiátor (kallódik 2 szép darab meg két kicsi a kertben) esetleg feketére festve?
A KPE cső elég fekete, ennél jobban nem lehet feketíteni. Ha LPE lenne, aminek vékonyabb a fala, hamarabb melegedne át a víz. Mert ugye azt akarod melegíteni? Ha ráteszel valami sötét takarót, akkor kevesebb hő jut a csövekre. Nem érdemes takarni. Ha átlátszó takarást kap, akkor a levegő mozgása nem hat rá. Ennyivel jobban melegszik.
A buborékos fóliát buborékkal lefele kell tenni a vízre, akkor tartja meg legjobban a hőt, akadályozza a párolgást.
na de hogy ne csak vicceskedjek, jön a napsütés megint, melegítő teszt folytatódik. :-)
egyelőre kitekertem a spirál közepéből pár mentet kívülre, hogy ne legyen ilyen kicsi a sugár.
párhuzamosítás következik,
addig is a merülőszivattyút időnként bekapcsolva toljuk át a vizet, mire forró jön ki kb. 3 percen keresztül aztán tolja át a teljes csövön és jön a medence vize.
de nem ez a cél ugye, hanem a folyamatos keringetés de kisebb hőfokkal.
esetleg lehet a kpe cső erősebb melegedését valahogy segíteni?
(plexilap, fekete gumilap fedéssel, ilyesmire gondolok.)
medencén bubis kék takarófólia van, mondjuk azt sem tudom elsőre hogyan jó,
bubival lefelé vagy bubival felfelé?
:-) milyen komoly kérdések... :-)
az biztos hogy közvetlenül a fólia alatt 5cm rétegben a víz szabályosan meleg.
Csak érdekességként mondom, egyszer láttam egy gát oldalában egy olyan ferde medencét felállítva, hogy nem is értettem mi tartja ott. Lehet hogy a gyerekek azért ültek benne? :-) A napot így mondjuk telibe kapta
Biztos vasas kútvíz volt benne, amit mint tudjuk, erős mágnessel fenn lehet tartani a medence felső részén és nem folyik ki a víz.
Tapasztalatból azt javasolnám, hogy második körben még egy peremessel próbálkozz.
Mire az 3 év múlva porrá megy, addigra a kis 5 éves is 8 lesz, pont a csővázasnak megfelelő. Olcsóbbak a peremesek, most még beleférne.
A ferde elnyűtt betonplaccot legolcsóbban szerintem úgy tudnád legolcsóbban helyretenni, ha egy kőművessel az alacsonyabb részre kialakíttatnál egy beton "gátat" (akár kicsit beletörve a meglevő betontörmelékbe) és a többi részbe homokot lehetne tölteni. Vagy belefúrni a betonba kis cölöpöket és ahhoz rögzíteni pallót ami tartaná a homokot.
A legtisztább az újrabetonozás lenne, vagy talán a teljes feltörés és eltakarítás. De apró lépésenként majd megoldod.
Csak érdekességként mondom, egyszer láttam egy gát oldalában egy olyan ferde medencét felállítva, hogy nem is értettem mi tartja ott. Lehet hogy a gyerekek azért ültek benne? :-) A napot így mondjuk telibe kapta :-)
Ezt csak érdekességnek mondom, nehogy belém kössetek, tudom hogy nem így kell, tudom hogy hamarabb tönkremegy. De ott és akkor nem láttam én sem jobb lehetőséget, de nagyon furán is nézett ki.
a csodazsákkal kapcsolatban szeretnék kérdezni: pontosan milyen jelzésszámú anyagot kell venni? Azt tudom, hogy egy konkrét céget ajánlottatok, de sajnos az ő telephelyeik nagyon messze vannak tőlünk. Viszont közelebb is találtam ilyen szűrőanyagokkal foglalkozó céget, ugyanúgy megtalálható a G5-F9 közötti anyagok. Meg tudja valaki mondani, hogy az innofiltnél melyik számozásúakból adnak a csodazsákhoz? Köszönöm:)
Anno nekünk is volt egy összerepedt, megsüllyedt placcunk itthon. Felverni nagy meló lett volna, így körbeszegtük, homokkal szinteztük, majd járdalappal fedtük le.
Olcsóbb verziója a Blue féle deszkával való körbeszegés, és homokkal való töltés, szintezés. A vakond nem megy alá, mert alul beton van, szóval van előnye is a rossz placnak.
A 3 m-es medencét 4 x 3.5 m-es deszkával meg tudod oldani. A medence lábai alá meg tegyél téglát vagy valamit, mert a vastag homokágyban be tud süllyedni.
Sajnos nem olcsó medencézni, de egy családi strandbelépő sem, egyebet nem számolva. De ebbe ne menjünk bele, mert elindul az éves strand vs otthoni gumibili háború. :-)
Az rendben, hogy így a legjobb nézni, de ettől még az is mutat valamit, hogy ha nem keringeted a vizet, meddig tud felmelegedni. Ha az egyik nem keringetett órák múlva is csak langyos, a másik meg tűzforró, akkor utóbbi azért jobban átveszi a nap melegét. Ha keringeted, akkor is több hőt kell felvennie.
Szerintem (és szerintem, nem akarlak meggyőzni!) mégiscsak számít a csövek fedése (erről írtunk már egyszer), illetve - és ez most Fehérpárduc kollégának megy - azért nem mindegy, mennyi víz van a rendszerben. Hiába ugyanannyi a felület, ha az egyikben van 10x annyi víz, annak nyilván több energia kell a felfűtéséhez.
Értem, valóban így logikus számolni vele, köszönöm. Akkor megmérem a hétvégén azonos felületre számolt átfolyással a hőmérséklet különbségeket és akkor az már használható adat lesz az összehasonlításhoz.
Ebben a 200x80-as síkkollektorban van kb. 8 liter víz egyszerre, a kpe csőben nem tudom pontosan mennyi volt, bár nem is a mennyiség, hanem az 1m2-re felületre jutó mennyiség szerintem a fontos.
A vakond felajánlásodra: köszönöm élnék a lehetőséggel, el is vinném őket ha lehet. Viszont ingyen nem fogadhatom el. Pénzt nem adhatok érte mert védett állat és kereskedelme törvénybe ütközne. Viszont ha gondolod akkor adok helyettük a medencém környékéről begyűjtött néha előforduló ritka kék kárpáti, de annál gyakoribb foltos szántóföldi és narancssárga spanyol csupasz csigákat. :)
A legjobb fűtés a hőszigetelés, takarás. Szerencsétlen esetben az éjszakai hőveszteség 1-2 fok is lehet.
Az LPE csöves medencefűtés lényege, hogy a medence vizével hűtjük a napra kitett csőkígyót. Melléktermékként a medence vize melegebb lesz.
A hatásfok akkor a legjobb, ha legnagyobb a hőmérsékletkülönbség. Ha nincs keringetés, akkor egyre kisebb lesz a csőkígyó belseje és külseje közötti hőmérsékletkülönbség, ezért a folyamat egyre lassul, romlik a hatásfokunk. Abból nem tudunk sok értelmes következtetést levonni, hogy mennyire melegszik fel a víz a csőben x idő alatt. Az viszont már felhasználható adat, hogy ha a csőkígyó elején bevitt 16 fokos víz kijön 20 fokosan a másik végén, akkor nyolc óra után egy nyolc köbméteres medence négy fokkal melegebb vizet fog tartalmazni óránként egy köbméteres átfolyással.
Ebben a gondolatmenetben nem szerepel a párolgás okozta hőelvonás, a talajnak átadott hő, és a kapitány életkora.
"Óránként egy köbméter felmelegített víz többet ér mint pár vödör forróvíz." - ez igaz, mindig van egy optimális átfolyási sebesség.
Én úgy próbálom beállítani, hogy 2m2 felületre 80-100 liter/óra körül legyen az áramlási sebesség és maximálisan 15 fokos hőmérséklet különbségre számítok.
Igen, de mivel a keringetési körbe nem volt bekötve még egyik sem, csak úgy tudtam mérni, hogy mindkettőt feltöltöm és megnézem egységnyi idő alatt mennyit melegszik. Ez független az átfolyástól. De fogalmazhattam volna úgy is, hogy 200 liter vizet tűző napon hány óra alatt melegít fel mondjuk 10 fokról 20 fokra egyik és a másik. Elég korlátozott a helyem, tetőre nem tudok szerelni, mert 6-8 méter a szintkülönbség. Síkkollektoron nem tudom átforgatni a medence vizét közvetlenül, oda hőcserélő kell, LPE csőkígyót tervezek építeni, de adott négyzetméterre számolva engem egyenlőre nem győzött meg a teljesítménye. Kipróbálok még 200 liter vizet felmelegíteni adott hőfokról azonos idő alatt, az talán megmutatja jobban a különbséget. Sajnos elég szeles helyen lakunk, attól tartok ha nem zárt dobozban van akkor erősen romlik a hatásfoka. Kérdésem egyszerűbben az lett volna, hogy van-e összehasonlítási alapja valakinek, melyik mennyi hőt tud "felvenni"...
Soxor leírtuk már, hogy a medencézésből a medence ára a legkevesebb jellemzően. De egyszer kell normálisan megcsinálni és akkor nem megy el a kedv az első hét után.
A gyerek meg tanulékony, hamar megtanulja, hogy min ne essen át.
Mi az hogy 10-15 perc alatt? Medencefűtéskor a csőkígyón küldjük át a vizet, folyamatosan.
NemKPE, hanem LPE cső kell a medencefűtéshez. Gondolom, nem teát akarsz forrázni. Az éppen hogy langyos már jó eredmény, a 4-6 fokos hőmérsékletemelés a folyamatos keringetés közben alaposan felmelegíti a medence vizét. Óránként egy köbméter felmelegített víz többet ér mint pár vödör forróvíz.
Hétvégén volt egy kis napkollektor teszt, ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy nektek KPE/LPE csőben erős napsütésben kb. 15-20 perc alatt hány fokra melegszik fel a víz? (a bemenő/feltöltő víz 8-10 fokos volt). A teszt alapján alig volt langyos a KPE csőben a víz, a zárt síkkollektorban (nem vákumcsöves) már meleg volt, 30-40 perc után már gőzölt, a KPE csőben még mindig csak éppen langyos. A levegő hőmérséklete kb. 18-20 fok volt, kissé szeles, ami a KPE csövet nyilván hűtötte kívülről.
Pedig nekem is ott van a képen a medence a füvön és kész. Csak van alatta 20cm-en mezőgazdasági fólia, kiszintezett és hengerelt homokágy, a keret alatt 6cm térkő sáv, a telején 1cm polifoam réteg, majd a medence. A széle ezután körben termőfölddel terítve és fűmaggal beszórva. :)
Szóval a lényeg, hogy én is csomó képen látom, meg a reklámképeken is ugye, hogy csak ott a medence a füvön és kész...
De nálunk egyrészt kevés a fű, azt már nem szeretném elfoglalni, másrészt csővázas medencét szeretnék, aminek legalább a lábai alá meg úgyis kell valami...
A felfújható peremes olcsóbb és egyszerűbb is lenne, de a környék teli van macskával, és eléggé szeretnek is nálunk tanyázni, így azt nem merem kockáztatni.
Az egyszerűbb mobil medencéknél annak árával - ha nem csak kidobod a placc közepére és ahogy sikerül, úgy sikerül - valóban összemérhető tétel a felállítása és üzemeltetése sokszor. Van aki csak egy alátét fóliára rakja a viszonylag egyenes fű közepére, rá a szűrőt, bele egy kis hypo-t oszt' jól van. :) Ha nem annyira ideálisak a telepítési körülmények, vagy talpas, fémpalástos medencéd van, akkor igényel némi előkészületet és pénzt. De mint sok minden másnál is, kár összecsapni, mert a "rest kétszer fárad", egyszer kell megtervezni és normálisan megcsinálni, akkor nincs vele gond.
Épp a körbekerítéssel van gondom... egy egyenetlen betonfelületen hogy kerítsem körbe? Földön, füvön egyszerűbb lenne, akár kis leásással, akár egy ágyásszegéllyel...
Ha körberakom mondjuk kisméretű téglával, nem tudom, mennyire stabil, ill. nem balesetveszélyes e, vagy nem sérül e tőle a medence anyaga...
Istenem, mennyi helyünk lehetne, ha nem lenne a kert nagyja veteményes... dehát anyumnak szinte ez az élete, főleg mióta nyugdíjas...
A homokot körbe kell keríteni, és akkor nem fog kifolyni. A vízszintezés nem nagyjából, hanem pontosan kell megcsinálni, akkor nem lesz többé gond vele.
A vegyszerezés nem ördöngősség, és senkinek nem lesz baja tőle. A problémák akkor kezdődnek, ha az ember azt hiszi, már nem kell mérni, pedig de.
Napok óta olvasom a topikot, mert tervezzük , hogy veszünk egy ilyen medencét, valszeg 3,05ös csővázas Bestwayt (ha lesz még, 7végén nem kaptunk, állítólag még hoznak...)
Mondjuk eléggé kiver a víz a várható vegyszerezési feladatoktól, remélem megbirkózun majd vele.:)
A kérdés az, hogy csak a ház mögé tudjuk tenni, ahol van egy betonozott placc. Na ezt még anyumék betonozták tizenhuszonéve, és kissé tré állapotú, egyenetlen, feltört, és enyhén lejt is a kert felé.
Szerintetek ezen a felületen meg tudjuk oldani a nagyjából vízszintezést?
Homok+geotextil megoldás jó lehet?
A homokot az eső nem fogja kimosni a medence alól?
És a lábakat meg ugye nem jó a homokba tenni... azokkal mi legyen?
Vagy ilyen körülmények között inkább hagyjuk az egészet? :/
Azért szeretném idén nagyon, mert e hónap végén szülök, és így a nyár eléggé strandmentes lesz sajnos... viszont 5 éves a nagyobb gyerek, szeretném, ha tudna pacsálni azért... tavaly még nagyjából elvolt a felfújható kismedencében, de már akkor is unta kissé, jó lenne valami olyan, amiben karúszóval elbohóckodhat.
Mit gondoltok, belevágjunk, van ötlet a megvalósítás módjára?
helló. elég lesz biztosan, de tegyél alá 10 cm. sóderágyat, a betonba d=8 mm 15 x 15 -ös vashálót. a szélére figyelj, ahol a medence ráfekszik, hogy az pontosan vízszintes legyen. a betonra tegyél 250 - 300 g.-os geotextíliát, és úgy sokáig élvezni fogod a medencét. persze fóliát cserélned kell majd.
Amúgy ehhez a felfújható peremű szetthez a belógatós szkimmer semmit sem ér, lehetetlen rögzíteni normálisan, nagyon könnyen elmozdul, 10 perc után le fogod szerelni róla.
Szkimmer és háló nélkül is van ez a szett pl. itt, ha annyira ezt a méretet szeretnéd :
3785L/h 95W-os teljesítményű, papírszűrős vízforgatóval van ez a szett ha az eredeti Intex-et nézzük, nem ezt az átkereszteltet.
A fordítás hiányosságai tükröződnek a termékleírásban, amikor a három pontos szűrésről ír, szerintem a papírszűrőn kívül még a hozzáadott belógatos szkimmerre ill. a merítő hálóra céloznának :)
Kerti medencéhez használva, bár már erősen fűtéstechnika "szagú" kérdés, hátha van közöttetek olyan aki tudja a magyarázatot. Külföldi oldalakat bújtam és több helyen van leírva, hogy a kétkörös rendszerben hőcserélővel és puffer tartállyal megvalósított napkollektoros fűtés sokkal hatékonyabb, mintha közvetlenül a medence vizét keringetem a kollektorokon keresztül. Miért is? Közvetlenül úgy gondolnám még jobban át tudná adni a termelt hőt a víznek, mint egy puffertartályból.
1.Elég bátor ahhoz, hogy megtegye; erkölcsi vagy testi erejének, ügyességének, saját igazának tudatában van elég elszántsága, akarata megküzdeni egy célért a lehetséges akadályok ellenére.
mer (ige)
Kivesz belőle; egy vagy több (egyenlő) részt egymás után kiemel egy edénnyel vagy a tenyerével folyékony vagy ömlesztett anyagból.
Sem a vízmennyiségetek, sem a vizetek nem egyforma. Hülyeséget nem fog írni.
Mérni kell és kész. Vagy a TA-t méred, vagy a ph elmászást figyeled, és korrigálod sósavval, természetesen saját felelősségre. Előbb- utóbb a ph elmászás lelassul, azaz a TA szint beáll. De ez literek is lehetnek, és egyszerre csak annyi savat tehetsz a vízbe, hogy a ph 7.2 alá ne nagyon menjen. Szóval idő kérdése az egész.
Te induláskor mennyi sósavat teszel a medidbe? Nekem is olyan van, mint Neked és nem akarok a Ph- al görcsölni, hanem sósavval oldanám meg ezt a kérdést, valamint év közben hogyan kell adagolnom? Köszi!
Szvsz ezekben a papírszűrős izékben nagy nyomást nem csinál a szivattyú.
Biztos enged át, de igen szép anyagot megfog az is. Nekem nem sikerült, mert én lusta vagyok, de a szomszéd 2 nap alatt rakta rendbe a kútvízzel töltött, vasas vizét gyakori szűrőmosással, 2-3 porszívózással.
Bízok benne, hogy
- homokszűrővel egyszerűbb lesz és
- egyáltalán működik a homokszűrő. :o)
Írtam, olcsó Marinex homokszűrőt vettem, 15 e-ért nem tudtam otthagyni a tesco-ban.
A papírszűrő nekem átengedi a zavaros vizet okozó anyag nagy részét. Elég csak átöntenem a flakont óvatosan keresztül a szűrőn és ami átment rajta, pár óra múlva újra ott van az üveg alján, tehát nem fogja meg, vagy csak mindig keveset. De félek a nagy víznyomás átpréseli rajta a kicsapódott anyagot.
Biztosan jó mindkét módszer, kísérletként flakonokba több részre szedtem a vízből mintákat. Ami pelyhesítve volt, annak nagyobb rétegben ült le az aljára a kicsapódott anyag. A másiknak kevesebb anyag ülepedett és az még kicsit lazább szerkezetű lett, könnyebben felkavarodik. Bár kétségtelen, hogy szűrhető mindkettő. A víz egyébként nálam zöldes színű, a kicsapódó anyag erős rozsdabarna, tejszerű opálos környezetben.
Pelyhesítés nélkül és papírszűrővel is működik, sőt, én a pelyhesítésnél nem láttam előnyt, nem is került bele többször. A csapvíz biztosan kisebb macera, de ha nincs medence-kedvezmény, akkor garantáltan sokkal drágább, mint a kútvíz + sósav és klór többlet.
Igen, de ha pár napot visszaolvasol többször is volt szó róla. A klór kémiai reakcióba lépett a vízben lévő vas, fém tartalommal. Itt ketté ágazik a módszer, amiket én találtam. Van aki folyamatosan forgat és szűri homokszűrővel pelyhesítés után, én az ülepítéses-porszívózásos utat választottam. Nem lesz kis idő és sok türelem kell hozzá, hogy rendbe tedd. Én végig dokumentáltam a folyamatot, de végül teljes vízcsere lesz, mert sajnos sok más egyéb is van a kútvizemben ami nem látszik és van két pici gyerek, akik nem szeretném hogy igyanak belőle. A pelyhesítés és ülepítéses módszer egyébként jól működik, egy 5-10cm-es zavaros rész ül le az aljára. Utána klórszint mérés, mehet bele a klór, újabb reakció, vízforgatás, pelyhesítés, ülepítés, porszívózás. Azt tényleg döntse el mindenki saját maga, hogy megéri-e vele a fáradozás vs. drágább kútvizes feltöltés. :)
Tegnap este felengedtem a medencét, kerticsap illetve kútvíz keverékből, tettem bele klór tablettát, és este letakartuk a medencetakaróval. Már reggelre tiszta zöld az egész.. Ki lehet korrigálni még most ezt a zöld színt?
Nincs bélelve, legalábbis amit néztem, meg amiből van nálam pár méter a fűtésszerelésből megmaradóan. 1 vagy 2db 4 méter 20mm átmérőjű kell hőcserélő "kígyónak" a medencébe téve.
Talajelőkészítés a fejlécben, talpak alá érdemes rakni nagyobb felületű betont vagy deszkát ( 1 szezont kibír). Ha a felület nem jól sikerül, a medence fala nyúlhat, jobban terhelődik ( erről is vannak fotók a honlapon). Homokszűrőt napfény és esőmentes helyre kell rakni, de letakarni nem szabad, mert szellőznie kell.
én is ezzel szemezek, pontosan, de eddig egy szezont pici körmediztem, szal elég harmatos a tapasztalatom a témában
persze nincs előkészített talajom, csak egy enyhe rézsútos gyep, tehát van még mit fejlődnöm a témában ( csak a kicsi körmedit leengedtem, újraszinteztem, hát itt már nem lesz nagyon tévedési lehetőség, vagy belefolyik a szomszédok nyakába)
juteszembe, tipikus tavaszi kérdés itt a fórumon: milyen talaj előkészítést igényel ez a medencetípus? sima homokágyra mehet, vagy ennyivel nem úszom meg? ennek a talpai alá is érdemes vmit tenni, ha nincs betonalap?
a gépészetet mibe lehet praktikusan belerejteni, ha kint van szabadtéren?
9 perccel később már kértem magyarázatot a pácienstől. Azóta ötpercenként nézem a topiot, de választ nem kaptam rá. Nem tudom, hogy képzelte el a delikvens a visszatérő ágba tett szelepet. Mi értelme van ennek? A medencéből nem fog visszamászni a víz azon a pici csövön olyan magasra. Akkor meg minek? Ha fordított irányban rakod, akkor meg nem tud kimenni a víz a csőből, hiába nyomja az a szegény szivattyú. A szelepet a szivattyú elé, a szívóágra kell tenni, hogy ne folyhasson vissza a víz, és a szivattyú meg tudjon indulni, ne csak levegőt kavarjon.
Király. Az eladó is ezt mondta, akitől anno vettem. Csak hát a használati utasításban 0,7-1,2-es van írva. De ha Te azt mondod ez kell hozzá, akkor elhiszem. :)
Jah! Nem. Még a 2010- ben vett Bestway 3.66 x 0.81- es csővázas van meg, és lesz felállitva. Idén ( sem) nem került sor a placc járólapozására, és még azt sem tudom, hogy mobil vagy zsaluköves legyen. Mindkettőnek van SZÁMOMRA pozitív és negatív tulajdonsága.
Ezek: ár, kőművesek és más szakik (!) látványa, medencézési szezon 12-15 hét az évből, esztétika.
Azért írtam nagy betűvel, hogy számomra, mert ez csak az én szempontjaim.
A ! pedig azért van, mert tavaly házfelújításkor az volt a legszebb, mikor elhúztak a "mesterek". Vizes hordó a virágágyásban, sziklakert széttaposva, kerítéstől kezdve minden malteros, takarófólia nem használata, szeghegyek a fűben, kocsibeállón stb...
Ultra frame-val szemezgetek, pontosan a téglalap alapú kb: 4 x 2.8 x 1 m-es medencével, 89 eft körül van az ára.
Az tetszik, és nem igényel sok helyet a garázsban ősztől tavaszig. No meg a mesterek....:-)
Ha manuálisan vezérled, akkor mindegy, nem szükséges. Talán a csap jobb lett volna a szivattyú előtt - így véletlenül sem ürülhet le a szivattyú. Egy vízóra viszont adhat hasznos információt azzal, hogy látod, kering a víz (perverzek még dokumentálhatják is a vízfogyasztást :).
A rács jó ötlet, nekem bezzeg nem mondta senki...
A visszamenő, de még a szívóágra is lehetne tenni az egyenes szakaszt egy átlátszó, hajlékony, vastagfalú műanyag csőből, nem olyan feltűnő. Egy-két év alatt fehér lesz, de szerintem még mindig jobb, mint a fekete.
Ha nem tökéletes a tömítés a szívó oldalon, szívhat némi fals levegőt, ami összegyűlik a magasabb helyeken. Ettől elakadhat a keringetés.
szia
nincs visszacsapó, mielőtt kikapcsolom elzárom a szivattyú felett. vagy ha nem, elvileg zárt rendszer, szívó nyomó víz alatt. bár ettől még a szivattyú alatt elvileg visszafolyhat.. jót tenne neki egy nyomóági visszacsapó?
igen 5/4-es. Nem túl nehéz a tisztítása. A puhafalú medence gyári papírszűrős keringetőjét használnám szűrésre, ezt csak kiegészítőként a melegítő körben. Hátha így tovább bírja a papírszűrő.
Furulyák vannak több felé ágazik el az alja. Megkérdeztem az eladót, akitől annó vettem és akkor is 0,4-0,8-as homokot kaptam. Igazából nem tűnt fel, hogy a medencébe került volna homok. Most már teljesen elbizonytalanodtam azzal kapcsolatban, hogy mit tegyek. Eddig úgy tűnik, hogy jó volt a kisebb is, de mi van ha én néztem be és ment homok a medencébe? Akkor meg a nagyobb kéne. Lehet az lesz, hogy berakom a kisebbet aztán ha homokos lesz a víz, akkor váltok.
az esővizet valóban nem lehet bekötni a szennyvíz rendszerbe, mégis sokan így csinálják. a medencéd öblítő és leeresztő vizét bekötheted nyugodtan, úgy, mint a kerti csap elfolyó vizét is.
más: mindenkit nem, csak akit már nem tudtam szó nélkül hagyni, mert oldalak óta butaságokat ír anélkül, hogy a kérdezőt kifaggatná, hogy MSZ szerinti, vagy K&G szerinti megoldást akar. hidd el gyakran sokkal drágább a házilagos megoldás, mint a kitalált cuccot beszerezni.
Ok. Egy nyilvanos forumra nem teszi ki az ember az adatait. Raadasul az hogy ez hol van nem segit rajtad mert gondolom nem akarsz idekoltozni hogy olcsobban toltsd a medencedet. Vagyis vicces hogy ilyen infot kersz.
megvárom mi a végeredmény, itt mondjuk a szomszédok simán kicsapatják az utcára is, mert fizetni kell a szennyvíz elszállításért :) de még nem hallottam arról, hogy ne lehetne a csatornába :o én elég szabálykövető emberke vagyok, viszont nagyon kicsi a telkem szétloccsantani ennyi vízzel, plusz nem a rendes lesengedésre gondolok, hanem havária esetére, amikor nincs rá mondjuk 5 napom
Nyárimádó, Te végül ultrázol? kíváncsi lennék a tapasztalatokra!
Esőt tilos, mert nem arra van méretezve a csatorna. Medencét ilyen téren nyugodtan, főleg, ha csapvízzel töltötted és nem volt medence-kedvezményed. Ha utóbbi volt vagy kútból töltötted, akkor elvileg nem engedheted a csatornába, de ennyitől biztos nem fog felborulni a rendszer.
Itt mindenért szólnak, no meg lehet, hogy kutyulom a szennyvíz és az esővíz csatorna rendszert. Mintha úgy rémlene, hogy szennyvízhez tilos bekötni eső és egyéb mást, rendelet van róla.
Esővíz rendszerbe lehetséges, hogy igazad van.
Örülnék, ha leírnád pontosan, mert nem mindig öröm a fűre locsolni szeptember végén úgy a vizet, ha az esős és nem nyeli be a föld.
Bár az én szomszédom kevesebbért is szól, piszkál.
ez is butaság. a medence klór szintje nem éri el az ivóvíz kezelés során megengedett klórszint értékét.
nyugodtan kötheted a csatornába. miinden normálisan megépített medence öblítő ága a csatornába van bekötve. ha nincs a közelben erre lehetőség, akkor mehet a kertbe, tuják alá.
Nem-nem. Az mindegy, hogy milyen irányból meg a víz. A gond a kis ívvel van, egy-két alkalommal elmegy, de sok-sok meneten keresztül, az már gond. Nem sokat számít, de az a 6r sugár a 30 centijével, már emberfeletti munka lehetett. Mindenképpen egy jó napsütéses napot kell kiválaszatni, akkor, miután átmelegedett a csöved, engedelmesebb lesz. kötözésre bármit lehet használni, úgyis megeszi a nap pár év alatt a gyorskötözőt, drótot. Nekem szerencsém volt, mert egy kísérlet melléktermékeként rengeteg PET palackról szedtem le a kupakról leváló kis karikákat - ez hatodik éve ott van a tetőn, és bírja. Tulajdonképpen felesleges, mert pár év után, ha az LPE csővel együttműködve készült a spirál, már nem is akar szétugrani.
Egy cső is mehet vissza, ha nagyobb átmérőjű, az nem baj.
Szerintem 1.22-es nem nagyon fog beférni 100 alá. De a magasságra lásd az előző hsz-omat. Egyébként én sem tudom, milyen magasat vennék, ha eldurranna a lufis.
Biztos, hogy papíros, a képek alapján. (A medencét itt-ott uszodának, a létrát lépcsőnek fordították.)
Gondolom, a mall.hu-n nézted. Van ott Intex fémvázas 457x107-es ugyanannyiért (igaz, nincs hozzá létra), nekem szimpatikusabb a fémvázas. Igaz, hogy alacsonyabb, de egyrészt a lufisból majd' 20 cm-t le kell vonni (a fémvázasból is, de kevesebbet), másrészt lehet, az 122-es pont' rossz magasság - ülni magas, állni alacsony.
Vagy van fémkeretes 457x122 Marinex, de az már egy 20-assal több...
Sziasztok, szeretnék egy egy merev falu medencét venni, kb 3,5 széles és 1,2 m magasat , 70ezer forintot szándék rá. Tudtok esetleg ötleteket adni, hogy milyet és hol éri meg?
ja és mégegy. most kívülről befelé áramlik a spirálban a víz, és így mint EgérFogó írta nő az ellenállás a végére.. szóval mindenképp ág csere. sajnos így jövök rá a hülyeségekre de aztán profi leszek és majd én adom a tanácsokat a később jövőknek ;-) :-) az jó egyébként hogy elosztom a meglévő csövet, párhuzam majd ugyanúgy 1cső négy vissza a medencébe? tehát nem kell mégegy visszatérő ugye? köszi
Szlovákok forgalmazzák, szerintem hülyén lett lefordítva, én papírszűrősre tippelnék, még ha elég kicsi is az egy ekkora medencéhez. Abban lehet "patront" (szűrőt) cserélni.
Köszönöm szépen, majd holnap telefonon felhívom őket telefonon és megkérdezem. A leírásban azt írják, hogy nem egy, hanem egyszerre három három ponton segít a tiszta víz megőrzésében.
Egér Fogó :-) köszi a tanácsokat Neked is, ha hiszitek ha nem, sajnos ezt a topikot most találtam meg, miután összeraktam a kpe-t igaz láttam más fórumon is ajánlotta valaki az lpe-t de nekem annyira lágynak tűnik hogy nem bízom benne. de itt most nem is ez a lényeg hanem hogy folyamatosan keringjen a vizem. most néztem otthon és azt láttam, hogy a nyomó ágat a nagy körről indítottuk ami azt eredményezi hogy a levegőt lefelé nyomja mivel mint írtam dől az egész. tehát első körben ág csere hogy felfelé tolja a levegőt, majd utána párhuzam, és ha úgy sem jó akkor erősebb szivattyú... képet holnap teszek fel, sajnos ez most ilyen teszt időszak lesz. :-)
Nagyon úgy néz ki, hogy a Marimex Tampa 4,57x1,22 medencét fogom megrendelni. A leírásba patronos szűrőrendszert írnak. Itt a fórumon kerestem erről véleményeket de eddig nem találtam. Kérem szives véleményeteket ennek használatáról, működéséről, patron cseréjéről, stb. Abszolút kezdő vagyok ebben a témában.
Hagyd a fenébe bgaby, ha fizet a reklámért nem tudsz mit csinálni.
Én ha fizetnék / boltos lennék, akkor egy árlistát feltennék, ami a következő hónapra érvényes, és kész. Ha nagyon elszáll, akkor úgy sem kell, ha jó az ár, akkor priviben megrendelem.
A fórumot így alig zavarnám, és nem lenne ennyire ellenszenves.
Normál 4,57-es csővázas medencéhez (kb. 18 m3) kell a 8m3/h-s homokszűrős vízforgató, vagy elegendő lehet az 5,7m3/h-s? Nagy a dilemma, mert a 8-as 1,5x annyiba kerül, és nem nagyon van most kidobandó pénzem, olyat viszont nem akarok venni, amit megbánok.
Az okés, hogy nyáron takaró alatt forgatni kell a vizet, hogy ne legyen barna... de télen nincs forgatva miközben le van takarva? a hőmérséklettől függ, hogy kell-e tekerni a vizet? Ha igen, hány foktól nem kell? :)
Nálunk évek óta kint van a kertben locsolásra használatra. Egész nap tűzi a nap nyáron és még csak nem is kering benne a víz napközben, csak áll miközben tűzi a nap. Szerinted hány fokos lehet benne a víz? :) Egyébként anyagra szerintem azonos csőbe van behúzva a villanyoszlopról lejövő elektronos kábelek, valamint a fóliasátor tartó íves tartói is KPE csőből készültek, amik már több mint 10 éve állnak a tűző napon és nincs bennük "vízhűtés". Felületi nyoma sincs szinte rajtuk a tűző nap hatásának.
Ezt az infót kaptam, hogy tűző napon így melegítésre necces :S 20 fok azért közel sem annyi,,sőt azzal medencét inkább hűteni lehet,,,,, mint amit a medence melegítéshez el kell érni :(
csak is a csomagolás szabja meg az árat. tegnap az volt a baj, hogy nincs csomagolva. ma be lett csomagolva. csak a valódi ár sérti egyesek önzetlen segítségét.
A legtöbb fórumon azért örülnek ha van 1-2 korrekt "bótos". :) A kulcsszó a KORREKT-en van, az hogy nem floodolja tele a fórumot reklámmal illetve hogy segítőkész, az alap. Szerintem ez egy pozitív kereskedői mentalitás ha megpróbálsz segíteni egy fórumon, lehetséges vevőknek alternatívákat próbálsz ajánlani. És nem kell feltétlen legolcsóbbnak lenni, nem mindenkinél csak a nyers ár dönt. És persze nem szabad megsértődni, ha valaki nem nálad vásárol.
Ez szerintem így nem mondható meg, hallottam már olyan, hogy a víz hőfokát oszd el kettővel és annyi órát forgasd naponta. De szerintem igazából vízminőségtől is függ, de még inkább a szivattyú vízforgató kapacitásától!
Ugyanis könnyen belátható, hogy nem mindegy, hogy a szűrőn a teljes medence vízmennyiséget jól beállított visszatérő fúvókák mellett (amik megkavarják a teljes vizet és nem maradnak pangó részek) egy óra alatt teljesen átforgatod, vagy csak 5 óra alatt sikerül ugyanezt a mennyiséget átküldeni a szűrőn amellett, hogy a vized alig mozog a medencében.
A legjobb, ha legalább háromszor átforgatod a medence vizét naponta. Persze, mielőtt ilyen hosszú időre felügyelet nélkül, parlagon hagyod a vizedet, a papírszűrőt ki kel cserélni, a homokszűrőt visszamosni.
Az jó, ha valaki tudja pótolni az elfogyott kombitablettát.
Inkább szégyen, mint gáz. Ha valaki olvassa ezt a topikot, tudja, hogy egy ezer forint körüli kapcsolóórával megoldható a keringetés. Ha nincs keringetés, szűrés az apró ősellenség el tud szaporodni. Egy jó nagy kombitabletta is kell, és akkor nincs gond, vízhőmérséklettől (tehát az oldódás sebességétől) függően 4-7 napig. Ha átlátszó takaróval takarod, akkor a zöld, ha átlátszatlannal, akkor a barna alga fog elszaporodni.
Az első probléma a KPE cső. Medencefűtéshez LPE cső kell. A vastagabb fal hátrány, az árról nem is beszélve.
A második gond a 6-os hajlítási faktor. Felesleges kínlódás, az ajánlott 20r hajlítási sugár alá nem érdemes menni. A csőkígyó átmérője 15-20 cm-el növekszik, de nem kell kínlódni az első 10 menetbe bepréselt 16m körüli csővel.
Az erős hajlítás hátránya még a megnövekedett csőellenállás. Nálam a maximum 100W Halm HUPxx szivattyú gond nélkül keringeti a vizet 3 párhuzamosan kötött csőszakasszal, a sufni teteje és a medence vízszintje között 3,5-4m szintkülönbség van. Csak az oda- és visszamenő ág szimpla. Igaz a medence indításakor a medence szűrőszivattyúja nyomja át a fűtőrendszeren, amíg teljesen meg nem szűnnek a buborékok.
Fontos, hogy a vizet a medence aljáról szívd, mert így hidegebb víz kerül a fűtőrendszerbe. A visszamenő ágat is érdemes levinni az aljáig, jobban elkeveredik a meleg víz.
Üdv itt is! :) Ott bizony vagy tömítetlenség van, vagy maradt még elbújva benne levegő. :) Én a kollektoros fűtésnél úgy oldom ezt meg, hogy a legmagasabb pontra teszek egy T idomot és egy golyós csapot. Itt lehet feltölteni és légteleníteni is a rendszert. Én fűtés keringető szivattyút használok, nem tudom jó-e, de az biztos, hogy a 8 padlófűtési körömet és a vegyestüzelésű kazán vizét télen gond nélkül forgatja a radiátorokban emeletes házban, tehát elvileg nem lenne neki akadály.
belül a legkisebb átmérővel kezdtük a tekercselést amit bírt a cső, ez kb.30 cm.
tetőről ill. lefelé ugyanez a 20as cső, majd medencéig földbe ásva, visszatérő "meleg" ág szigetelve is.
kamra oldalában lenn fűtés keringető szivattyúnak kéne felnyomnia(szívnia) a vizet,
ez a medence aljáról történik simán a sarkán belefordul a cső 2 idommal és kész.
meleg visszatérő pedig ugyanott, de felül van és terv szerint másik irányba nyomja.
próbaüzem során csappal elzárva a szivattyú tetején, másik csappal megnyitva egy töltőcsonk, slaggal feltöltöttük, mondván legyen tele vízzel, majd a szivattyút is kinyitva azt is megtelítettük, majd szivattyú indít.
jelenség, hogy kb. fél órát működik szépen, medencéből szív, kijövőn fújja a meleget,
de aztán leáll a keringés.
csapról slaggal megnyomva buborékokat tol ki, mintha levegősödne, majd ismét megy fél órát...
ez mitől van?
Kérdésem, hogy létezik-e olyan szivattyú ami ezt a 200+20 méter 20as - egyébként a tetőn enyhén ferdén fekvő - csőmennyiséget plusz az egész 2 méter magasban van,
szóval ezt megkeringtesse rendesen?
(próbáltuk normál merülőszivattyúval is, bár ott tömítetlenségi problémák is felmerültek a sima locsolócsatlakozás miatt, ez is leállt kis idő után)
és ugye olvasom itt hogy kajak jó szivattyú kell, meg párhuzamosra kötni a csövet, ha majd ez kell hát átalakítjuk.
Domestos, Florasept és egyebek (pl: bemosódó réz) szintén pusztítják a biológiai tisztításban jeleskedő baktériumokat és még sem tiltatják ki a boltok polcairól.
Bgaby írta a kipárolgást, amihez még hozzátehetjük a medencevíz nem kis mértékű higulását a csatornarendszerben való utazás során.
Szerintem az átlag csőhossz a szennyvíztelepekig, kilóméterekben mérhető ahol sokat párolog és higul.
Akkor megnyugodtam, mert olyankor jó eredményt mutat, vagyis annak néz ki. :) Már csak azt sajnálom, hogy a hétvégére max 20 fokot mond, mondjuk az elmúlt két napba le volt takarva és a hőmérő szerint 25 fokos a víz.
8 m3 klóros medencevíz kb. annyi mint 1 nap 30-40 lakásban este megfürdenek, ha ez tönkretenné a rendszert - mert a csapvíz is klóros - akkor már régen tönkrement volna. Szerintem. De van egy ötletem, légy környezetbarát, állj le a klórozással pár napra, várd meg míg lecsökken a klór tartalom és utána engedd ki a csatornába. Vagy tegyél egy locsolófejet a slag végére és ne egy helyre, hanem szétszórtan öntözd meg a kerted a már lecsökkent klórtartalmú vízzel.
ezt a kedvezményt a bp-i vízművek törölte, régen locsolási kedvezmény volt, a nyári hónapokban adtak 10 % kedvezményt a csat.díjból, ha kertes házad volt, és kérted locsolás gyanánt
a rezsicsökkentés okán ezt megszüntették :(
így ahol nincs kedvezmény, sztem mehet a csatornába - a klór lebomlik, és a normál csapvíz is klórozva van
Én azt a választ kaptam, hogy egyrészt a klóros víz tönkre teszi a biológiai tisztító részét a helyi vízműnek (hogy ez igaz-e, nem tudom). A másik, hogy ÉN pl. kapok kedvezményt a medence töltésére, ami azt jelenti, hogy a vízdíjat igen, de a csatorna díjat NEM kell kifizetnem a medence vízmennyiségére évente egy alkalommal.
Nagyon filozom evek ota egy nagyobb medencen, viszont a viz leeresztese 8 kobmeternel mar nalam is kerdes. Lejtos telken vagyunk, epp csatornazas folyamatban. Ennyi vizet ki lehet aprankent ereszteni a fure, ha nincs veszhelyzet, vagy szivattyuzhatom felfele a csatornaba, ami 5 meterrel magasabban epul ki?
Bocs mit görcsölsz. Az van írva, hogy 15mp? Igen, akkor azt tartsd. Nem kell feltalálni a működését, megtette a gyártó. Minden ilyen lakmusz szerű reagens esetében a 10-15mp-es idő az előírás.
És a vízből való kivételnél figyelni vele, hogy a reagensek ne folyhassanak egymásra. Vagyis VÍZSZINTESEN érdemes tartani, hogy a kis kockák egymás MELLETT legyenek. Nem kell lerázni, mert akkor megint keveredhet. A víz színe alá kell lenyomni kb 25-30cm-rel.
Kb ennyit érdemes tudni róla, és azt hogy otthoni használatra tervezték, nem labor eredményt ad, de színtévesztők ne használják. ;-)
A használati utasításba csak annyi van, hogy kb 50 cm mélyre helyezzük a vízben, majd onnan kivéve rakjuk vízszintes területre 15 mp-ig. Több nincs. Azért kérdem, hogy most a 10-15 mp-kor mutatott eredmény számít vagy amikor teljesen eltűnt a vízcsepp a tesztről...
Hidd el, amit a dobozra írnak. Rajta kell lenni, hogy kell használni, azaz mikor kell megnézni.
Nekem a csepegtetős ph/klór-mérőm valamelyike tud olyan színt produkálni, ami a skála környékén sincs. Igaz, az legalább azonnal közli, hogy Ő bizony sz.r. :o)
Vízforgató megy időkapcsolóval.:) A vízelemző teszt biztos, hogy akkor mutat megfelelő eredményt miután 10 mp-el kivettem a vízből? Ha így csinálom, akkor viszonylag megfelelőek az eredmények. De ezzel egy időben a teszt foltokon még látszik a víz, tehát nincs teljesen beleivódva. Ha viszont várok 2-3 percet, mire teljesen eltűnik a víz a tesztfoltokon akkor teljesen szürreális eredményt kapok. Ph: piros szín, klór: világos zöld, TA: sötétkék.
Mint mondtam Auchanba vettem 50 db-ot, 900Ft-ért. Bestway, SwimDoctor a neve.
laller, ahogy leírtad a vegyszerezést, nem is tűnik olyan bonyolultnak, azt hiszem én is ilyen kombinált tablettát fogok használni.
A medence vizét hova eresztitek? Olvastam, hogy heti 5%-át ajánlatos cserélni...lehet vele öntözni, vagy nem igazán jó? Meg persze a szezon végén sem mindegy, hogy hova megy az a rengeteg víz...
Ha már megy a kútvizezés éppen. Nekem 2 éve kútvízzel van töltve a medencém. Nincs is vele semmi baj, kristálytiszta, nincs homok sem, vas sem.
Aztán kiderült, hogy azért nem minden tökéletes. Van sóbontóm, amit hetente kell eceteznem, mert bevízkvesedik (vagy más fehér kő van rajta :)). Mint kiderült, valahol 35-38 nk körül van a kútvizem.
Lehet ezt valahogy csökkenteni?
Nem vicces kifizetnem 18-20 m3-re 600 Ft csatornadíjat, ha van jó kutam, főleg hogy valójában csatornám sincs, csak a díjat kell fizetni.
Az inkább 13-14 m3 víz. Számítás szerint majdnem 15, de nem színig van ugye.
1. pH beállítás:
A jól beállított pH érték 7,2-7,6 közötti. Amennyiben a mért pH érték ennél kisebb, pH pluszt kell adagolni, ha nagyobb akkor pH mínuszt. Általában pH mínusz adagolása szükséges.
2. Fertőtlenítés: Klór - ez az általános
A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas.
Az ideális szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg.
Szerintem kombinált tablettával a legjobb (figyelni kell a tabletta szabadklór tartalmát, nagyáruházi sokszor gyengébb), 10-14 naponta beleteszel az adagolóba vagy szkimmerbe 1 db 200g tablettát. Ha elolvad jöhet a másik, de kb. ennyi ideig bírja majd egy. Én ~50m3-hez teszek 2 db-ot hetente. Amúgy kombi tabletta tartalmaz klórt, algaölőt, pelyhesítőt is.
Egyébként ilyen adagolással gondolkozhatsz: Az első adagolásnál 2 db tabletta 10-20m3 vízhez Folyamatos adagolás: 1 db tabletta 10-30m3 vízhez 10-14 naponta.
3. Algamentesítés: Bár a kombi tablettában van, de én szoktam önteni egy keveset, biztos ami biztos.
Folyamatos adagolás: hetente 50-150 ml/10m3 vízhez
4. Pelyhesítés: Ugyanaz a helyzet, mint az algamentesítőnél, van a kombi tablettában. Ezt szerintem csak akkor kell külön, ha opálos a víz. Akkor összegyűjti a szennyeződéseket, így megakad a szűrőben vagy leülepszik a medence aljára.
Adagolás: 10 m3 vízhez 50-100 ml vegyszert működő vízforgató mellett a szkimmerbe vagy a medence több pontján a vízbe öntünk.
5. Karbantartás: Porszívózás
Ennyi kb. ha kérdésed van, nyugodtan, akár mailben is.
Most hirtelen meg nem mondom hány %-os, de amit délelőtt beletettem az adagolóba, az másnap reggelre már szétázott. Algaölőt raktam még bele kb. 50ml-t. Majd 1 hét után akarok nagyobb mennyiségűt. Pelyhesítő az nincs benne, Ph minuszt pedig ma akarok majd venni. A klórtablettát el akarom teljesen használni, addig nem akarok másikat venni. Felemeljem esetleg a napi 1 db tablettát 2-re? Gondolom a túlzott klór mennyiség sem jó...
Kombi/ multitablettát tök mindegy hogy felezed vagy sem, ha a vízben a klórszint jó, akkor felesleges. Nekem nem fér be az adagolóba egyben, így kalapáccsal töröm 4 felé.
Az adagolón állítva lehet a kiázási sebességet növelni, azaz a klórszintet állítani.
"szeretném, ha ez így is maradna. Naponta 1 db klórtablettát akarok tenni az adagolóba"
Ez gyorsklór tabletta? Pezseg? Hány % klór és más nincs benne ( pelyhesítő, algaölő)? Ez csak pillanatnyi klórszint emelésre/ sokkolásra jó, hamar ( másnapra) kipárolog.
Ahogy melegszik a medence vize ( 30C' körül), úgy fog felszaporodni a vízben az alga és a baci. Ilyenkor a 1.0 klórszintről akár 1.5- re is fel kell emelni, mert elindulhat a baj. Ezt még lehet fokozni, ha zuhanyzás nélkül megyünk a vízbe, vagy lábmosás kimarad, vagy ha vendégek jönnek és jól megterhelik a medence vizét.
Lehet 2-3 naponta is mérni a vizet, én már 4-5 naponta vagy csak hétvégén teszem. Ilyenkor a Ph, klór és TA szintre vagyok kíváncsi, és korrigálom. Mondjuk úgy könnyebb sokkal elindulni itthonról, hogy van uvc lámpám is.
Van olyan szerencsés ember, akinek a kútvize tiszta és bacimentes, de ez ritka itt a fórumon. És mellesleg be is mérette...
Attól még hogy kristálytisztának tűnik, attól még lehet benne olyan baci, amit ha a gyerek lenyel hányást okoz, vagy fülbe jutva középfülgyulladást. Szóval a látszat csal. 2 féle tisztítás van a medencénél: - vegyi ( klór, aktív oxigén stb...) - mechanikai ( szűrés).
Jelenleg, azaz a kezdet óta lakmusz papíros tesztet használok, ha nem is 100%-ig pontos, de körülbelül tudom, hogy milyen a víz.
Sziasztok! Nekem 305cm medencém van, ami kb 4,5m3. Van ilyen multi tabletta, amire az van írva, hogy 10m3-be kell egy db. Jól gondolom, hogy akkor a tartóba belerakhatok 1 db tablettát és hadd ázzon? Vagy felezzem el?
Annál több víz van benne, nekem a 360-asban van ~8m3, szerintem olyan 13m3 körül lehet. De ha most töltöd, akkor nem alga miatt van az elszíneződés, hanem neked is vegyi reakció miatt. Ahogy dobálod bele a klórt, egyre ocsmányabb lesz :) ...majd a pelyhesítő hatása miatt még opálossá is válik emellett.
Azért arra készülj fel, hogy hatékonyan kell szűrni a kivált anyagokat a papírszűrő nem elegendő, azt szinte óránként cserélheted benne és mellette sok kivált anyagot meg átenged amit nem kéne és újra visszakerül a vízbe...
Laller! Te a 10m3-es vízet, hogyan tisztítod rendesen? Írnál egy részletes karbantartást? Úgy tudom nekem is a 457 cm * 91 cm-es medencében is 10m3 víz van. :))
Most készül (szombat óta) egy "teszt" részemről a kútvízzel való feltöltésről és tisztításáról. Több angol oldalt is elolvastam, nem könnyű, de nem lehetetlen eltávolítani belőle a klórral reakcióba lépett anyagokat.
Gondolom 20g-os (kicsi), gyorsan oldódó klór tablettát használsz, ha minden nap dobálod! Az ~56%. Elvileg jó lehet így, ha mérted akkor végképp...
Viszont lehet jobban jönnél ki ha áttérnél lassan oldódó tablettára. Árban kb megegyezik, de azok jóval erősebbek (miénknek adagolása: folyamatos klórozásnál 10m3 vízhez 4-6 naponta 2-3 tabletta, 90%-os). Szóval neked a 4 m3-eshez valószínű elég lenne 4-6 naponta max. 2 tabletta. Ez már így is a fele a mostaninak--->spórolsz, és nem is kell minden nap tréningezni vele.
De szerintem jó kell így legyen. pH-nál szintén ez a helyzet, méred aztán ha kell teszel kicsit bele.
Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban. Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok) LÁSD: http://www.mobilmedencek.atw.hu/
Üdv! Teljesen kezdő vagyok a témában, de befektettünk most egy puhafalú kerti medencébe. Egy komplex leírást szeretnék kérni, hogy hogyan tudom megőrizni a víz tisztaságát. Egy 5 méter átmárőjű, 90 cm-es medencéről van szót. Feltöltöttük kútvíz és kerti csap vízből(egyszerre kettőből,hogy gyorsabb legyen), de katasztrófa, ahogy kinéz már a 3.nap után. Mi a teendőm? Köszönöm a válaszokat,további szép napot!
Ha már tudod kb. a mennyiséget amit bele kell rakni a különböző szerekből, akkor nem fogod agyonklórozni véletlenül, rutin kérdése. Ha a szokásos adaggal szép a víz, nem kell különösebben aggódnod, de 1-2 hetente ha rámérsz, az nem nagy kunszt. 2 perc az egész és ha elkezd romlani időben észreveszed, könnyű rendbe rakni. Szerintem teljesen jók az egyszerűbb vízelemzők is, mint a lakmuszos vagy tablettás. Én tablettásat használok, teljesen ok. Jó a digitális is, de vitán felül áll hogy azért viszonylag drága.
Köszi. (adam24. pont vagyok csak másik nick-el:)) Vegyszerezni, hogyan szoktatok. Szintén Auchanba vásárolt algaölőt és klórtablettát használok adagolóval. Medence feltöltés után az adagolási utasítás szerint öntöttem 50ml algaölőt. Klórtablettából pedig naponta 1 db-ot. A medence térfogata kb. 4 m^3. Megmértem a víz minőségét, és még most jó értékeket mutatott, de szeretném, ha ez így is maradna. Naponta 1 db klórtablettát akarok tenni az adagolóba és hetente 100-150 ml algaölőt akarok önteni. Szerintetek jó lesz ez így hosszútávon? Ja meg ha szükséges akkor Ph mínusz.
olvastam az ajánlásban, hogy 2-3 naponta kell mérni, csak azért kérdezek rá, mert itt a fórumon meg olvastam, hogy van, aki szinte sosem mér, mert olyan tiszta a vize (és ha mér, akkor pedig van, hogy totál szélsőséges adatok jönnek ki, amik szerinte biztos nem reálisak, hisz szép a víz). Ez mennyire követendő hozzáállás?:) Próbálom majd a lehető legegyszerűbben csinálni, csodazsákkal szűrni, néha kiporszívózni, jó lenne minél kevesebb idegeskedéssel/vegszerrel megoldani a dolgokat...
a mérésekkel kapcsolatban: milyen gyakran kell mérni? ha szép tiszta a víz, akkor feltételezhetem-e mérés nélkül, hogy minden oké, vagy lehet, hogy gyönyörű tiszta, és mégis ártalmas? Néztem a fejlécben szereplő honlapot, ott egy elég drága mérőkészüléket ajánlj leginkább (AD14 talán a neve), első szezonra biztos nem szeretnénk ekkora beruházást. Milyen olcsó megoldást ajánlotok? Köszönöm!
Ha nem akarsz vizet cserélni vagy leengedni, akkor a nátronlúg helyett használj tömény mosószódát (kicsit gyengébb) de a vizet csak pH szinten bántja, amit utána vagy sósavval, vagy kénsavval lehet vissza állítani.
Én a medence peremét a vízvonal fölött úgy szoktam letakarítani, hogy mosószódás dörzsi szivaccsal végig kefélem (a zsíros szennyeződést), majd sósavas szivaccsal a maradék vízkövet, végül szódabikarbónással semlegesítem a savas felületet. Utána pH mérés, és az elállított pH-t belövöm azzal amit igényel a víz.
Nem ilyen, biztosan a vegyszer volt. Hordókban (amiből távolabbi helyeken locsolunk), kerti tóban is folyamatosan kútvíz van, ott nincs ez a jelenség, a klórozás után jelentkezett. Kerestem még este, sok info van angolul is az interneten erről ami ezt megerősíti, hogy a fémek és a klór együtt csinál ilyet. Egyenlőre számomra hihetetlennek tűnik, hogy ezt rendbe lehet rakni csere nélkül, de első medencém, nincs gyakorlati tapasztalatom. Kíváncsian várom az eredményt, bízom benne hogy sikerül! Ma reggeli fotó is gyönyörű lett, mintha egy régi orosz tank bomlott volna le a vízben! :PPP
Tesztcsíkot a vízszint alá kb 20 cm mélyre kell lenyomni függőlegesen kb 5 mp-re, majd függőlegesen kihúzni és elfordítani vízszintbe. Vagy 10 mp után összehasonlítható a színskálával. A vizet ne rázd le róla.
Gondolom alapesetben nem ilyen a víz, azaz pet palackba töltve nem szineződik el ennyi idő alatt. Akkor a vegyszer csapott ki valamit a vízből, reakcióba lépett vele. Ph beállítás kb 7.2- re, majd sokkolás 3-5 g/1000 liter víz, és mehet bele pelyhesítő. Pár óra kutyulás/ forgatás után egy éjjeli teljes pihenő, majd reggel porszívózás és szűrni. Na meg persze visszamosatni a homokot, mert eléggé elkoszolódik. Biztos pár napba beletellik, mire szép lesz újra.
A fő kérdés az, hogy sikerült-e rendesen megoldani a csodazsák rögzítését. Ha igen, akkor felesleges. Ha el tud menni mellette a víz egy része szűretlenül, akkor hagy benne.
egy kérdés megválaszolatlan maradt, tudnátok segíteni? tehát hogy csodazsákozásnál mi a jobb, ha benne hagyom a szűrőbetétet a forgatóban, vagy ha kiveszem?
Nekem mikor ki lett nyitva most a medence majdnem fekete víz volt benne, átszakadt a téli fólia, illetve mállott, elöregedett. Tele volt az egész retekkel. Kellett neki néhány nap de tökéletes lett. Sokkolás kész megcsináltad, ez jó. Kolléga leírta már mi a fontos itt az előbb. Víz forgatása az menjen folyamatosan, jó ha ilyenkor szellőzik. Klórnak kell azért idő, hogy elpusztítson mindent amit el kell, ha ilyen gatya a víz.
Ok, de a zöldülés nem alga miatt van, mert 1-2 óra alatt következett be, a helyzet azóta csak romlik. :) - először kicsit aggódtam, most már csak nevetek rajta. Szóval a pelyhesítés esetlegesen ezt is megoldhatja? Egy-két kört még akkor megpróbálok futni vele, a szűrőt akkor addig nem használom, mert csak kavarja a spenótlevet. Raknék fel róla képet elrettentő példának, de szerintem a képet még az AVG is blokkolná! :P
Van egy puhafalú medencénk amit feltöltöttünk vízzel. Vettem egyet az Auchanba vízelemző tesztcsíkot, és csak annyi van ráírva, hogy vízbe kell mártani, majd 15 mp-ig vízszintes helyre tenni. Az eredmény mikor olvasható le? 15 mp-kor vagy amikor a tesztcsíkon lévő vizet teljesen magába szívta?
A topik fejlécében található link részletesen elmagyarázza a lépéseket. Nem kell kapkodni, sajnos pár napig esős idő lesz. Az talán segít pótolni a visszamosáskor elveszett vizet.
No kész is van a feltöltés... Ő... kb. 10m3 kb. 3 óra alatt egész jó lett, PH rendben, sokkolás megtörtént, de vannak gondok, remélem fogok tudni vele valami hasznosat kezdeni. Ugyanis olyan zöld lett, mint a fradi... Jól gondolom, hogy a vas tartalom miatt? Azt ki lehet valami vegyszerrel választani? A vezetékes víz nálunk az egyik legdrágább, szeretném először hátha alternatív megoldással rendbe lehet tenni. Le fog ülni esetleg az aljára, vagy oldott állapotban marad? Nem tudom, hogy most menjen a homokszűrő, vagy inkább ne kavarjam egy-két napig hátha leülepszik? Ötlet? Tudom, vezetékes víz...:)
Én is sokat okosodtam itt, mert rendszeresen olvasom a fórumot.
Van egy 10.5 m3 medencém és ehhez használok átm. 25mm LPE csöves fűtést a kocsibeálló tetejére telepítve. Összesen 250 méter van feltekerve és egy beállított hőfoknál áttolom rajta a vizet. A szolár körbe egy ALDIban vásárolt 1Kw körüli, önfelszívós kerti cucc van applikálva (kb. 10e pénz volt). A szűrést egy Shott homokszűrő végzi ettől függetlenül.
Tapasztalok: amikor igazi kánikula van (tűz a nap és 30 fok vagy felette) a csapvizet 2 nap alatt felfűti 30-32 fokra. Ha a keringtetés folyamatos, akkor a belépő 20 fokos vizet folyamatosan 35-40 fokosra tudja melegíteni. Napi 4-8 fokot emel a vízen, de én 34 körül már kikapcsolom:)
A medence egész nap fedve van és csak a használatkor bontom le a takarót.
igen, ezt rontják el a legtöbben, mert a pumpa bírja, apuka meg jó erőben van, és azt hiszi, autógumit pumpál. utánna pedig jön az 50 fok, a gyári hegesztésnél pedig nyílik a fólia. ha látnátok, mennyi ilyen medence van vissza szállítva a nagykerbe, akkor azt mondanátok, hogy bóvli vacak mind.
lényegesen olcsóbb, mint a profi földbe telepíthető fóliás medence. és avatatlan szemeknek a végeredmény ugyan az. csodálatos süllyesztett medence. az anyagminőségek persze nem azonosak, de 15 - 20 évet így is kibír a szerkezet, a fólia pedig változó korú mindkettőnél. ár - érték arányban ez a legjobb.
Felfújhatósokkal általában az a baj, hogy a felfújható perem hamar elöregszik/ megeszi a nap. Előbb- utóbb ereszteni fog. De nem is a "magyar" 10 évre van tervezve, hanem az 1500 eurós fizetéssel bíró ősszel puskával / fejszével elbontandó tartamra. 1-2 évet kibír.
A gyári szűrő 1200 l/ órás, nem igazán mozgatja a vizet, porszívózást ne várj tőle. Ha a medencében zavarna a csodazsák, akkor tekerd körbe a gyári szűrőbetétet. Bár az is gyengíti a vízmozgást, de a szűrőfelület nőne.
Kerti szivattyút én is próbáltam, de nem ezzel a szűrővel, hanem házi vízszűrővel, és azt tekertem körbe csodazsák szerű anyaggal. Az a baj, hogy a kerti szivattyú kb 3 bar nyomással nyomja a vizet, a homokszűrő kb 0,6 barral. A működésük nem ugyanaz. A koszt a kerti szivattyú átküldi a szűrőbetéten vagy a csodazsákon, a nagy nyomásérték miatt. De elfogadhatóan dolgozott, és tekerte a vizet.
hello! először mosd le nátron lúggal, majd foszfor savval. meglátod az eredményt. mindkettőt egy 2 l-es spricnivel könnyen fel tudod vinni a felületre. a lúg fontos, mert a zsír lezárja aszennyeződést, és a sav nem tud megfelelően dolgozni.
most először vágunk bele a mobil kerti medencézés rejtelmeibe, egy 244cm átmérőjű medencét vettünk kezdésnek, az alap előkészítésénél tartunk. Sokat visszaolvastam, de több kérdésem is lenne.
1. "Sajnos" a medencénk egy kék átlátszó falú bestway medence (ez találtuk most jó akcióban), és olvastam többeteknél, hogy szerencsére a tiétek nem ilyen átlátszó fajta. Ezzel mi pontosan a baj? Annyira gáz/gyenge az anyaga, hogy esetleg érdemes lenne még most, origi csomagolásban visszavinni? Vagy azért annyira nem vészes? Úgy tervezzük, hogy talán már két év múlva vennénk egy nagyobbat, ha egyébként bejön nekünk ez a műfaj, úgyhogy "csak" addig kéne kibírnia
2. Csodazsák:) nagyon tetszik az ötlet! Van vele kapcsolatban pár kérdésem:
- Mit gondoltok, ekkora medencébe is érdemes betenni, vagy túlságosan zavaró lenne (hisz nincs akkora hely kerülgetni)? - Ha megcsináljuk, akkor jól értem, hogy a medencéhez kapott vízforgatóból ki is vehetjük a benne levő szűrőt, és akkor marad a zsák, és azután már csak azt kell rendszeresen takarítani?
- Azt is olvastam, hogy volt, aki lecserélte a medence eredeti gyengécske vízforgatóját kerti szivattyúra. Mit gondoltok, az eredeti szivattyúval is jól tud működni a csodazsák, vagy kell hozzá az erősebb szivattyú? Számíthatok azért arra, hogy az első 1-2 évben, míg még fiatal az eredeti szivattyú, addig minden oké, és csak miután elkezd öregedni, akkor nem bírja a terhelést?
3 bar nyomást a legtöbb elviseli, sőt nem ritka a 6 bar-os változat sem. Kertemben több száz méter 3 bar-os van lefektetve csepegtető öntöző rendszerhez, amit a kezdetekkor nyomáscsökkentő nélkül használtam. Cső bírta a 6-8 bar víznyomást, de az öntöző gombáknál erősen szivárgott a víz, ami teljesen érthető. A nyomáscsökkentők beépítése után kb 1,5 bar nyomás van a csőrendszerben ami már a hetedik (!) éve immár tökéletesen működk.
Ha nincs lezárva a vízmelegítő kimeneti oldala, nem alakul ki olyan helyzet, hogy a nyomás túl nagy lenne, lehetne, különösen optimális szivattyú alkalmazásával. Az is szem előtt tartható, hogy mi kerti medencékről beszélünk, amihez nem szükséges az "uszodatechnika". Azt hagyjuk meg a "közösségi" fürdők, uszodák technikai igényeinek, előírásainak mint minimum elvárás.
Mindenekelőtt leszögezem, semmi kifogásom az ellen, ha valaki a saját bizniszéről is tesz említést, ha jó tanácsokat ad. A probléma ott kezdődik, ha azok a tanácsok erősen vitathatók.
Nem foglalkoznék vele, de zavarna, ha a vitatható tanácsok miatt feleslegesen dolgozna, vagy pénzt dobna ki az ablakon valaki. Ezért nem kap piros x-et a páciens, pedig kiérdemelte. Jóindulatú tévedés nem gond.
Tudsz mutatni linket olyan fűtéskeringető szivattyúról, amelyik három méter magasan levő LPE csövet szétnyom? Ha igen, akkor beszélhetünk a további részletekről.
A víz elsőosztályú. vízkémia rendben.Környezet rendben.A sör hőfoka rendben.De egy gáz azért akadt.
Tavaly egy kis időre elhanyagoltam és az oldalán olyan fekete alga vagy nem tudom mi letapadt .Ezt tavaly teljesen nem tudtam lesikálni.Így elraktam és az idei első feltöltés előtt vízkőoldót ecettel keverve el kezdtem sikálni de a fránya csak nem akart lejönni a fóliáról.Most hogy fel van töltve , nagyon irritál a látványa.a medi szélének a kétharmadát 15 cs es sávban lepte el ez a szutyok fekete alga. Van valami ötletetek így feltöltött állapotban?
jól látod. 3 ft.-on spóroló egyének osztják az észt szegény rászorulóknak. és még azt sem kérdezi meg tőlük, hogy az MSZ szerinti, vagy a K&G szerinti anyagokat ajánlja. ami a legközelebb van neki a polcon, a boltban, abból él. csak ez nem jó!!!!!
kedves egér fogó!!! nincs igazad. a 160.- / fm-es áron kapható KPE cső a jó, az LPE nem ide való. addig nincs gond, míg jó a szivattyúd. majd ha egyszer a nyári melegben megragad, és az LPE cső szétnyílik , akkor elázik a garázsod, a plazma tv-d, a féltve örzött lom a garázsban. ha a földre teszed, akkor pedig hiba esetén leürül a medencéd. az LPE cső a mezőgazdasági csöpögtető rendszer része, és nem az uszodatechnikáé.
Szvsz a napon eleve jobban felmelegszik, de ami fontosabb, hamarabb is melegszik. A lentebb írt 72 litert kiveszed a csőből és várhatod, hogy megint felmelegedjen a víz. Ha a nap tűzi a kpe-t, sokkal gyorsabb melegszik.
van még 1 dolog ami eszembe jutott. Nem tudom másnak is esetleg...
szóval vajon mennyivel kevesebb a hatásfoka egy melegítő csőtekercsnek ha a napos szabadtér helyett a padláson van? Nálam a fekete tetőcserepes padlástéren (csak a födém szigetelt) elérheti a hőmérséklet a 60 fokot is akár nyáron.
Főleg esztétikailag és praktikussági okokból lenne jobb helye ott a csőtekercsnek mint pl garázstetőn. Illetve nem szükséges a szoros tekercselés sem. Van erre vonatkozóan infója valakinek :)
Mintha valakinek az lpe csöve rogyott volna meg, nemrég írt róla, keress vissza. (Tán a héten.) De ez az egy ilyen jellegű probléma volt, szóval nála lehetett a hiba, nem a kpe csőben.
Egér Fogó kartárssal annyiban vitatkoznék, hogy nem túl drága a vasat kicsapatni a kútvízből. Hogy bevizsgálás nélkül bevállalod-e, az a Te dolgod, nálunk 2 éve azzal van töltve vizsgálat nélkül és jónak tűnik.
Abban meg egyetértek vele, hogy inkább tisztítsd, mint cseréld, pláne kútvízzel, mert úgy már drága a víz rendberakása. (Persze ivóvízzel meg a feltöltés az.) Ha kútvíz, akkor tényleg jobb a homokszűrő, de el lehet boldogulni papírossal is, csak időt kell rászánni. A szomszédom a ~5 m3-es medencét 2-3 nap alatt rendbe rakta feltöltés után, de ahhoz igen sűrű szűrőtisztítás, aljáról "porszívózás" kellett.
az elmúlt 3 évben ilyen 3m-es medencét használtunk szűrés nélkül. kb 2 hetente leengedtem, újratöltöttem. töltés előtt fertőtlenítettem, kimostam. Nem volt így gond. Csak idéntől kicsit továbblépnék :)
A tiszta kútvíz kétesélyes. Be van vizsgálva? Először egy vödröt tölts meg vele, és rakj hozzá gyorsklórt. Ha elszíneződik, akkor erős fémtartalma van. Azzal is jó sok vegyszerrel el lehet boldogulni, csak nem papírszűrő kell hozzá.
Az rossz hozzáállás, hogy gyakran cseréled a vizet. Gondolom, fertőtlenítővel nem fogsz mindent átsikálni, így pedig a mikroorganizmusok megmaradnak a medencében, fűtőrendszerben. Fűtéshez használt keringető szivattyút keress. Az bírja a folyamatos üzemet, és nem fogyaszt sokat.
(Az LPE csövet 200m tekercsben gyártják, az még beférhet egy kombiba.)
Köszönöm Mitvisz1, talajkoordinátor és egér fogó válaszát.
ezek alapján tehát a 3m átmérőjű medencéhez feltekerek 3x50m vagy 2x75m 20-as LPE csövet, párhuzamosan kötöm és felrakom az autóbeálló tetjére. Gondolom az LPE is tartós úgy mint a KPE mert otthagynám egész évben.
A víztisztításhoz használom a medencéhez kapott papírszűrős vízforgatót. Bízva a hatékony melegítésben, a szűréssel nem bajlódok sokat, inkább pár hetente cserélem a vizet (tiszta kútvíz).
Így akkor milyen szivattyút javasoltok a fűtéshez? köszönöm
100m 25-ös cső optimálisan tekercselve 2,6m átmérőjű. 200m átérője 3,7m lesz. 200m csőben 72 liter víz fér el. A belső kör átmérője 1 méter legyen, és csak akkor fogj hozzá, ha rekkenő hőség van. Folyamatos keringetés, a vizet a medence aljáról szívja szivattyú.
ezek az általatok említett láb mászások a talaj egyenetlenségéből adódnak. először elő kell készíteni a medence helyét az udvarban, és csak utána felállítani. ha csak a fűre teszitek, mindig így fogtok vele szenvedni. tessék tömörített 0-2 homookból megcsinálni az ágyat neki, és akkor nem fog elmásznni, nem fogja a víz elhúzni a lábakat.
szia! tegyél fel 200 m D=25 KPE csövet a tetőre. a szívó és a nyomó ágra külön köss be egy fűtés keringető szivattyút, és az fogja felszállítani a vizet. ha a medence szivattyúra kötnéd, nem lesz jó, számolj azzal, hogy a 3 m. magas garázsod 0,3 bar, a 200 m. 25 ös csö ellenállása 0,73 bar, tehát 1 bar nyomás kellene hozzá. a medence szivattyúd üzemi nyomása 0,3 - 0, 7 bar. sosem fog tudni 1,3 - 2,0 bart. a visszatérő vezetékbe kell egy pvc visszacsapó szelep. kersze mindezt K&G rendszerben úgy is megcsinálhatod, hogy a slagot beleteszed a medencébe, arra kötöd bilincsekkel és műanyag pöcsökkel a szivattyút, és úgy küldöd rá a letekert KPE csőre. lehet még fokozni, kérdés, akarod e.
én is szeretnélek, de nem hagyod, úgy látom. semmit sem akarok eladni, csak segíteni nektek, hogy a kitalált dolgokat ne keljen újra kifejleszteni. tsok néked: TK.
Igen süllyeszteni kell a lapokat, hogy síkban legyen a talajjal. Megmondani, hogy hány cm-t fog mászni a láb, senki nem tudja. Én is 1/3 lapra tenném rá függőlegesen, és kb középen fog megállni a végén. Ekkora felületnél már nem süllyedhet tovább a láb.
Nekem ilyen nincs, csak gondolkodom: ha 6 cm-rel magasabbra kerül a keret, amin lóg a medence, az plusz terhelés neki. Hogy bírja-e, azt nem tudom.
Viszont: ok, hogy megy ki a láb, de, gondolom, nem fél m-t. Szerintem ásd be a köveket úgy, hogy töltés nélkül a lábak a belső harmadára essenek és mikor töltés közben másznak a lábak, akkor sem tudnak lemenni róla. Így a magassággal sem lesz gondod.
Nem KPE hanem LPE , 20-as (a bekötéshez vastagabb) , a homokszűrő nem fogja bírni külön forgató kell , több csigát kell tekerni 50-100 méteres csövekből párhuzamosan bekötve .
Szerintem ! De keress rá ezen a fórumon többször tárgyaltuk.
Tavaly sikerült úgy telepíteni a medencét ( 5,50-es, lábas), hogy a lábak többsége különböző mértékben megsüllyedt a szezon alatt.
Az itt olvasottak alapján a "járdalapokat a lábak alá" megoldás mellett döntöttem, azért elsősorban, mert azt kaptam egy baráttól.
Segítségeteket, tanácsotokat kérem a telepítéshez. A vízszintezett, tömörített felületre megy a medence, töltés közben, amikor már nem mennek kifelé a lábak, akkor kell (?) alátenni a lapokat. Hogy kell ezt kivitelezni, úgy,hogy a vízszintes állapot megmaradjon?
A járdalap 40X40X6 cm-es, ez a 6cm emelkedés a vízszinthez/medence aljhoz képest okozhat gondot a fóliánál?
"...23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad."
Mit csináltam? Mi a franc bajod van velem?
Lentebb ajánlottam, hogy fém fittingeket jobb kerülni, ajánlottam drága medencés bolt helyett öntözéstecnikai boltot, közöltem hogy nem mindegy hány %-os a klórtabletta, és az volt még, hogy az általam kipróbált aktív oxigén macerás és drágább volt, mint klórozni.
"de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg?"
Szerintem meg ez a kókányolás. Balesetvédelmi hálót akarsz kötni valakinek, de a rögzítést és spanolást már nem kivitelezed. És vállalod a felelősséget, ha netán baj lenne? Mennyi tömeget bír a háló? Uv álló, vagy szezon végére elöregszik? Klóros vizet/ párat bírja az anyag?
Csak annyit írsz, hogy valószínűleg jó erre a célra is. Láttam már 10-12 hét alatt elporladó műanyagot.
Nem értem miért fogod a fejed miattam, nem vagyok mekk-elek?
Biztonsági, kényelmi dolgok be vannak építve, kevés vegyszerrel üzemeltetem a medencénket. Igaz, áttetsző mezőgazdasági fóliával melegítem és takarom a medencémet, talááán ez kicsit "furcsa". Uvc, homokszűrő, fi-relé, időzítő drágább volt, mint maga a medence.
eddig mindenkinek segítettem, az árejtés is segítő szándékú, mindig friss cucc van a hordómban, nem nagyárúházas:)) senkit nem basztam át, ezért vagyok 23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad. amikor pedig oda kerülünk egy ilyenhez, akkor döbbenten fogjuk a fejünket, hogy ki volt az az elmebeteg, aki igy szerelte vagy szereltette össze a medencéjét szerencsétlen. de ezt csinálja másik ámokfutó az öntöző rendszerek telepítése tanácsadáson is. én nem kívánok neked zöld vizet, csak építő jellegű kritikának fogd fel az írásom. továbbra is kíváncsian figyelni foglak, üdv néked.
kedves nyárimádó!!! te elég sok mindenhez értesz, és úgy látom, majd minden rendeltetés szerű használatra gyártott terméket lefikázol, és csak a gányolgatás, kitalálgatás, házi megoldások mestere vagy. mond meg kérlek, hol szerezted tudományod? és miért rontod el ezt a sok embert, akik szeretnének kitalált dolgokat, újdonságokat, gyári megoldásokat. katasztrofális olvasni hozzászólásaidat, így 23 éves szakmai tapasztalattal mögöttem. egyszerűen néha hülyeségeket beszélsz, írsz. nem értem, mire jó ez, hogy itt, ahol a kérdések és válaszok halmaza van, ilyen otrombaságokkal húzod az ívet az embereknek.
bocs hogy hozzád szóltam, de egyszerűen röhögök az írásaidon, de valójában néha mérgelődök, hogy adnak emberek a szavadra.
hello!! írd a méretet, és már kötjük is a hálót, igaz zöld színben. zöld anyagom van hozzá, mert ezeket mi labdázók védőhálójának ajánljuk, de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg? hogyan rögzíted? egy keret kell neki körbe, amihez lekampózod?
hello laller!! belenyúltam valamibe???? mindenkinek adva van a lehetőség, ahogy írtad. a hordós kiszerelés kedvezőbb áron van mint a kilós, persze azért, mert nem kell hozzá nyúlni annyiszor, mintha vödörben kapná a felhasználó. ha a hordósat sem kell bontani, akkor 36.000.- + ÁFA / 50 kg áron van beszerzésem.
de azt csak egészben lehet ennyiért. az ántsz pedig foglalkozzon a kínai éttermekkel, meg a vágóhidakkal.
akinek van már doboza otthon, annak már nem igazán kell írogatni az adagolását.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a fejszelep bilincselhető része sima vagy vagy lépcsős? A simát szereti a flexi cső, de a másikkal is megoldható, csak több teflonszalag kell alá.
A belső keresztmetszet nem csökkent le az új csonkkal ( 24-25 mm)?
A homokszűrő tartályban furulyák vannak, azaz egy vagy több "rosta".
Ha nagyobb szemcséjű kvarchomokot raksz bele, akkor max romlik a szűrési hatásfok, de a Te esetedben a furulyákon keresztül bejut a medencébe a kvarchomok.
Röviden, sajnos venni kell 0,7-1,2 mm szemcsenagyságút :( Ez a homok sokszor mocskos/ kitermelt állapotban kerül a zsákba, érdemes a tartályba helyezés előtt kézzel átmosni. Másik megoldás a homok visszamosatás funkció, de az rengeteg medencevíz veszteséggel jár(hat).
Március este, amikor 5 fokos a víz, a fehér emberek még télire letakart medencével várják a késő este hazabotorkáló gyereket. Sőt, 10-15 fok esetén is. 20 fok környékén érdemes kicsomagolni, feltölteni. :P A téli takarónak meg se kottyan egy gyerek, iskolatáskástól. Ezt megint titkold el a lányod elől, 10-12 gyerek, vagy lány már necces lehet.
A pótkérdésre is válaszolok:
A szomszéd/barát gyerekek ottlétekor már csak a virágok érdekében is kiülnék a medence melle egy üveg sörrel, a többit majd a gyerekek hozzák, ha elfogyott.
Optimális esetben gyönyörű nyári napsütésben, hétvégén, miközben a család narancslét iszogat a medence partján és körülötte szaladgálnak az eleven lurkók, valóban nincs rá túl nagy szükség. De nincs mindig optimális eset. Szerintem hiába tud úszni a gyerek, ha mondjuk 7 évesen egy március este belebotlik az 5 fokos medencébe, több esélye van ennek a hálónak megfogni, mint mondjuk egy egyszerű téli takaró ponyvának. Kettő-három perce van kb. kikeveredni a vízből cipőben, ruhában, iskolatáskával a hátán. Innentől egyébként részemről lezárva a téma, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy medencéjét körbeveszi villanypásztorral, fa kerítéssel, úszómesterrel, védőhálóval, életmentő kutyával, vagy megtanítja a gyerekeit akár 10 fokos vízben biztonsággal úszni. De szerintem evezzünk vidámabb vizekre, soha ne legyen senkinek rá szüksége éles helyzetben...
Egér Fogónak egyébként egy extra kérdés (persze szigorúan csak kötözködésből, de nehogy komolyan vedd :) - a saját gyerekeimet kiképzem profi módon, de a gyerekek osztálytársait/barátait, szomszéd gyerekeket, vagy a mi barátaink gyerekeit is csak akkor engedhetjük be a telkünkre ha bizonyítottan tudnak úszni? :P
Igen, meg kell tanítani a gyereket a veszélyre, de egy 2-3 éves gyerek (meg nagyobb sem, annak idején én sem) mindig foglalkozik a tanultakkal, utasításokkal. És igenis van olyan, hogy akármennyire figyelsz, valamelyik gyerek pár percre eltűnik előled. Már persze ha nem rövid pórázon húzgálod magad után őket. :o) Én semmi rosszat nem látok abban, ha a tanítás mellett védelmezem is őket.
nyárimádó: Köszönöm szépen a segítségedet, sikerült megoldanom a problémákat.
Viszont van egy új. Úgy emlékeztem, hogy 0,4-0,8-as szemcseméretű homok volt a szűrőben, és azt is vettem. Viszont most olvastam a homokszűrő használati utasítását és ebben 0,7-1,2-es szemcseméretű homokot írnak. Vehetek akkor most másikat, vagy a kisebb is jó lesz?
Ahol ennyi kisgyerek van, ott gondolom nem is nagyon kell magyarázni, hogy mekkora különbség van a ma délelőtt tárgyalt, nyitott zsákban elhozott, tárolt esetleg ásványvizes üvegben/kannában elhozott algaölő és a gyári kiszerelésű biztonsági dobozos klórtabletta, vagy algamentesítő a között. Nem mindegy.
Ha végignézted a marketingvideót, láthattad, hogy az utolsó percben, amikor először látható, hogy egy gyerek beesik a medencébe, a baba karja becsúszott a hálóba, és úgy fordult. Éles esetben ez egy ficammal is járhat. És ez egy reklám. Mi lehet a valóságban?
Valóban, nem érdemes erre több szót vesztegetni. Inkább tanítsd meg úszni.