Keresés

Részletes keresés

shaaina Creative Commons License 2009.01.26 0 0 834

Kedves David Croft!

Köszönöm a segítséget!

Shaaina

Előzmény: DavidCroft (830)
DavidCroft Creative Commons License 2009.01.25 0 0 833
Én nem vagyok itt egyik cégtől sem.
Előzmény: Ripper (832)
Ripper Creative Commons License 2009.01.24 0 0 832
Te melyik cégtől vagy itt?
Előzmény: DavidCroft (831)
DavidCroft Creative Commons License 2009.01.23 0 0 831

Kedves Shania!

Ajánlanám a problémára a knaufinsulationtól az 50mm -es PTN műgyata kötésű kőzetgyapot táblát. ami könnyen munkálható, gazdaságos és nagyon jó hangszigetelési tulajdonságokkal bír.

Előzmény: shaaina (829)
DavidCroft Creative Commons License 2009.01.23 0 0 830
Az akusztikai szigetelés nem ugyanaz mint a hangszigetelés!
Előzmény: shaaina (829)
shaaina Creative Commons License 2009.01.23 0 0 829

Sziasztok!

Hasonló problémával küzdünk mi is, mint néhány fórumozó, csak mi a zajforrás vagyunk :). A dolog abban merül ki, hogy apósom nem kicsit süket, így a szomszéd kénytelen ugyanazt a tévéműsort élvezni. Én is keresgéltem különböző megoldást, a Halltex tűnt idáig a legpraktikusabbnak, a vastagsága miatt (ugyanis kicsi a szoba, nem tudok 10-15 cm-t elvenni belőle). Caipi-hoz hasonlóan én sem tudtam igazán eldönteni, hogy a finn honlapon írt tulajdonságok, úgy mint: "porózussága miatt nem vezeti a hangot, hatásosan tompítja a visszhangot"az ugyanaz-e, mint a hangszigetelés. Azért kérdezek ilyeneket, mert tényleg szőke vagyok hozzá. Aki tud segítsen, szerintem a szomszédom is hálás lesz :D

Shaaina

Előzmény: Caipi (828)
Caipi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 828

Szia, bocs, nincs bekedvencelve ez a topic, és csak most nézelődtem erre - szintén együttérzésem meg ilyenek.:-(

Hát a probléma kicsit hosszú lenne így, még röviden is, de találsz róla eleget itt.

A Halltex-en én is gondolkoztam, csak rendkívül furcsának találtam, hogy a finn honlapon szó nincs hangszigetelő tulajdonságról.... Vagy csak béna vagyok.:-)

Előzmény: drva (820)
DavidCroft Creative Commons License 2009.01.20 0 0 827

Tisztelt Bogenf5!

A problémádra megoldás a knaufinsulation-tól Heraklith-C fagyapot hő- hangszigetelő tábla. Tiszta, gyors építés normális árakon, és szívesen segítenek mindenféle szaktanácsadásban.

Előzmény: bogenf5 (826)
bogenf5 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 826

Sziasztok!

Egy nagyon jó hangszigetelő anyagot keresek, amit egy válaszfalra lehet ráragasztani. Padlástérbe kellene, mindegy hogy hogy néz ki, csak jó hangszigetelése legyen és nem szeretnék elé sem gipszkartont sem egyéb falat rakni. Tudtok esetleg ajánlani valami jó anyagot. Én néztem az Isover AP akusztikai lemezt, csak nem tudom, hogy azt lehet-e csak így felragasztani. Előre is köszi a tanácsokat. 

speedline Creative Commons License 2009.01.09 0 0 825

Szia!

Ha inkább az énekhang az a kisebbik probléma. Az ellen bőven jók pl. az előtét falak. A kongás, zuhogás, basszus az nehezebb dolog, az ellen már nehezebb tenni.

Ajtó berakás témában az a véleményem, hogy minél jobban vagy több helyen meg van nyitva a felület az annál inkább árt a hanggátlásnak. Tehát ha nem muszáj az az ajtó akkor nyilván nem ajánlott. Persze érdemes úgy is végig gondolni egy szoba egy lakás vagy a ház átalakítását, hogy ami ma nem fontos vagy nem szükségszerű az lehet, hogy rövid időn belül szükséges lenne. Például bővül a család, barátnő, gyerek, feleség, több generáció egy fedél alatt és jó lenne egy + kijárat stb. stb.

A rétegrend leírása jó.  Fontos a 2 réteg gipszkarton. Fontos, hogy jól gletteljék a csavar fejeket, hogy a vázat ne (nagyon) csavarozzák ahhoz a falhoz aminél a gátlást el akarjuk érni , hogy a váz köré a falhoz menjen vékony szivacs például. A 70-es sűrűségű anyag már igen jó, létezik sűrűbb is, persze az még drágább. A 70-es se olcsó :( ha elfér vastagabb fal (több - vastaagabb kőzetgyapot) az nyilván jobb, de mivel ilyen kőzetgyapotot általában rendelni kell, kérdezd meg előre, hogy egyáltalán mit tudnak szálíltani és ha megvan, hogy milyen anyag lesz akkor utána ahhoz kell a profilt is megvenni stb. stb.

Előzmény: csabaxxx (823)
cszoli Creative Commons License 2009.01.09 0 0 824
csak ötletem van, ilyen létezik pl. klímánál, a felettem lakó szomszéd is ilyennel rögzítette a kültéri egységet a falhoz.
Olyasmit képzelj el, hogy pl van egy csavar, és ezen gumiból egy mindkét végén peremes henger, a cirkó csak a gumin (rezgéscsillapítón) keresztül csatlakozik, és a falhoz sem ér, mert ott is perem van.
Előzmény: Ariadne12 (822)
csabaxxx Creative Commons License 2009.01.09 0 0 823

Köszi speedline!

A modellezés tényleg jó ötlet!

Egyébként inkább az énekhangokra panaszkodnak az emeleten lévők.

Viszont lenne még néhány kérdésem:

Egy 12-es téglafal + gipszkartonos előtétfal esetében betehető egy ajtó úgy, hogy akusztikailag ne rontson (sokat) rajta, vagy ha nem muszáj, akkor inkább ne legyen ajtó ( nálam a másik szoba felől úgy is van)?

Rétegrendnek mi jó, kétszeres gipszkarton (pl. 1,25cm-1,25cm) 50-es fémváz, 5cm-es kőzetgyapot (70kg/m3) mögötte 1-2cm levegő, vakolt téglafal? Ha van még 2-3 cm hely, akkor érdemes nagyobb légrést tartani vagy ha az anyagi keret engedi vastagabb kőzetgyapot?

Köszi,

Csaba

Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 822

Kémény ráadásul nincs is, mert parapetes, szóval egy csővel megy ki a falon túloldalt. Akkor a födém mellett viszont a cső is esélyes, erre gondolva már elhúztam, hogy ne érjen hozzá az ágy, sajnos alig csökkent. Mondjuk úgyis csináltatni fogunk aszfalossal ágyat hamarosan, akkor eleve úgy tudunk készülni vele. Már egy méterre a faltól/csőtől is szinte semmi nem hallatszik az ágyon ülve, de ha a párnán van a fejem, olyan, mintha az ágy alatt lenne a cirkó...

Tudsz valamilyen ötletet, milyen anyag segíthet ezen?

Köszönöm az infót egyébként, most már akkor tudom, hogy a cirkó felrögzítése sem mindegy, hogy megy. Ennél mit lehet tenni? Hátha utólag valamit még össze tudnánk hozni nyáron, nagyon normálisak voltak a gázszerelőink.

Előzmény: cszoli (821)
cszoli Creative Commons License 2009.01.09 0 0 821
Sajnos ez a hírhedt testhang amit nagyon nehéz szigetelni. A morgás jöhet a kazán fali felerősítésén át a falon és a födémen, a kéményen és a falon át ill a csöveken át a falon is. Valszeg mindhármon jön. Leginkább zajelcsatolt felerősítés kellett volna a kazánhoz (valószínű, innen jön a nagyja), de ez utólag már elég nehéz, így marad az ágy akusztikai elcsatolása...
Főleg, ha amúgy alig hallod, akkor biztos, hogy a falon és a födémen át jön, nem a levegőn ill az 5 cm-es falon át, mint léghang.
Előzmény: Ariadne12 (819)
drva Creative Commons License 2009.01.09 0 0 820

Kedves Caipi és minden Sorstárs!

Leírnád röviden hogy nálad mi volt a gond, félek, hogy nálam is ide jutunk.

3. hónapja lakom egy zöldövezeti, zuglói, újépítésű lakásban. A felettem lakók, igen gyakran baráti találkozókat tartanak, hajnalig. Olyan, mintha egy másik családban élnék, borzasztó, minden áthallatszik. Ezért jöttem ki a belvárosból...

Ill. valakinek van tapasztalata a Halltex termékekkel, kivitelezés stb.

Mindekivel együttérzek, üdvözlettel.

Előzmény: Caipi (796)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 819
Üdv!

Olvastam itt egy fa-kőzetgyapot-gipszkarton megoldásról, ígéretes.

Azért leírom röviden, mi a gondunk. A konyhánkba bekerült egy turbós cirkó, a ventillátorának pedig természetesen morgó-zúgó hangja van, ezzel jár, viszont zavar az alvásban a konyha vékony túlsó falán túli hálóban.
Az elhelyezkedés a következő: konyha falán cirkó, aztán kb. 1,5m levegő (ez a konyha), 5 centi (?) vastag téglafal ('70-es évekből, élére állított keskeny téglákból), ennek túloldalán van az ágy feje. A falban műanyag csőben megy a fűtés, de ebben a vékony falban nincs benne, az ágy felőli oldalon a padlón megy, centi vastag falapokkal beborítva, hogy ne lépjünk rá.

Szerintem az ágy fa lábain át jön a hang, mivel ha csak úgy ülök ott, alig hallom, de ha leteszem a fejem a párnára, nagyon erősen hallom, mintha ott lenne mellettem. Kellemetlen... '70-es években épült tégla társasház egyébként.

Van esetleg valakinek ötlete, hogy esetleg a komplex megoldás helyett az ágy lába alá tett valami hangszigetelő is elég lenne? Előre is köszönöm. Kínomban már gyűjtöm a tojástartókat. :D
Illuminati Creative Commons License 2009.01.08 0 0 818
szerintetek első lépésben a hangszigetelő vakolat (mindkét oldalt) első lépésben jó ötlet?
Axióma Creative Commons License 2009.01.08 0 0 817
Sima ajto hangszigetelesre van bevalt modszer, karpitos behuzza - ld. a fonokok ajtaja -, es (normal esetben, pl. sogorom -- ez volt a reklam helye:)) figyel a kapcsolodo szerkezetre is, pl. kuszob, javaslatot tesz (vagy asztalosaval megcsinaltatja). Mar csak azert batorkodtam beleszolni, mert nem hinnem, hogy az ajtolap megbontasaval akar csak hasonlo eredmeny elerheto lenne.
Előzmény: speedline (816)
speedline Creative Commons License 2009.01.08 0 0 816

Hali!

Elég picik lettek sajna a képek de próbáltam nagyítani őket :)

A javaslat első körben az lenne, hogy próbáljátok az ajtót "javítani. Ha esetleg üveg van az ajtóban akkor az már eleve egy túl gyenge pont :(

Ha műanyag az ajtó teljesen és nem lehet szépen megbontani akkor sajnos az ajtó "tuning" lehet itt véget is ért.

Ha fából van az ajtó és ragasztott lap van a kereten akkor meg lehet próbálni az egyik lapot leszedni és a belső keret légréseit közetgyapottal feltölteni. Persze a gyapotot csomagoljátok be fullra nylonba, hogy később ne menjen mindenfelé.

Ha az ajtónak nincs klasszikus küszöb része akkor érdemes kipróbálni, hogy pl. ronggyal eltömítve mi változik és ha segít akkort küszöb kell. Ha nincs az ajtón gumi tömítés akkor érdemes felrakni azt is.

Tudom ezek babra dolgok és filléres megoldások de a probléma okát előbb meg kell találni, ki kell kísérletezni mi a jó irány és csak akkor beleölni a pénzt illetve szétfúrni a házat.

Ha ez semmit sem segít akkor nincs más mint az ajtó csere. Pontosabban lehet az ajtóra felrakni még egy légkamrát a zajforrás felé pl. bútorlapból vagy akár gipszkartonból és azt is feltölteni gyapottal. Ormótlanul tud kinézni de viszonylag olcsó és hatékony.

De!

Milelőtt bármit is szétszednétek próbálljátok meg "modellezni" az ajtó csere hatásait.

Magyarán valamit tenni kell a hangforrás felől az ajtó elé, úgy zenélni, és fent hallgatni - hallgattatni, hogy mi változott. Persze ne a kétajtós szekrényt rakjátok oda :) Jó lehet pl egy ágybetét matrac állítva amit két haver megtart kis ideig az ajtóhoz szorítva. Ha halkabb lett a dolog és a fent lakókat nem zavarja annyira, akkor úgy tűnik jó az irány. Ha azt mondják semmi nem változott akkor más irányba kell lépni.

Kérdezd ki a panaszkodókat, hogy mi zavarja őket! A basszus vagy az énekhang! Gondolom ők egybe veszik mindet ezért érdemes külön zenéketis  játszani ahol inkább egyik majd a másik dominál.  Ja, és fent  hallgatózni pohárral a falakon! Melyik falon megy fel a hang! A közös főfal is tudja a hangot vezetni nagyon!

Ha hanggátló fal is kell akkor szerintem a lécsőház felőli fal, mennyezet, majd a lépcsőházi falra merőleges két fal a sorrend.

Előzmény: csabaxxx (815)
csabaxxx Creative Commons License 2009.01.06 0 0 815

És nem tudom hogy feltenni... vagy mégis?

csabaxxx Creative Commons License 2009.01.06 0 0 814

A csatolmány meg eltűnt!

csabaxxx Creative Commons License 2009.01.06 0 0 813

Köszi speedline!

A zeneszoba a földszint balalsó sarkában lévő 22,7 m2-esnek írt szoba. Akiket zavarok azok az emeleten vannak, a jobb felső két hálószóbában: szoba 14,9m2, szoba 17,8m2.

Két sorházi lakás lett összeépítve, 5 év különbséggel, a vb. födémek ezért nem egy lemezből készültek. Ne tévesszen meg, hogy pirossal be van írva a mennyezeti és az előtétfal, mert ezek egyelőre nem valósultak meg.

Jelenleg egy igen gyenge haggátlású ajtóm van (Masonite) egy "barátom barátja" régebben méricskélte kb. 20db-re tette a hanggátlást, azt javasolta cseréltessem le egy 42db-t tudóra. 

Mit kellene még tudnod?

Csaba

Némó01 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 812
Szia vili barát!Én is hasonló gondokkal küzdök,sok ötletet olvastam itt köszi érte mindenkinek.Nekem egy tranzit rakterébe kellene elhelyezni az agregátort és a szellözést ,kipufogást is megoldani.Egy dobozba gondoltam az alább olvasott anyagok és modszerek segitségével.Ha esetleg valakinek van egy jo ötlete ossza meg velünk.Köszi Némó
Előzmény: vili barát (779)
speedline Creative Commons License 2009.01.05 0 0 811

Szia!

Látni kéne hozzá az épület rajzát legalább vázlatosan, hogy a fal ami "felmegy" vajon hogyan vezeti fel a hangot az emeletre.

Vélhetően a lépcsőház is ludas a dologban, de az inkább csak a léghangok (pl. beszéd, ének) továbbításában játszik szerepet. A testhangok pl. kopogás, zuhogás, basszus hangja a hangfalból stb. már zűrösebb mert azt egy csukott ajtó egy előtétfal nem igazán állítja meg.

Előzmény: csabaxxx (810)
csabaxxx Creative Commons License 2009.01.03 0 0 810
Sziasztok!

Nekem is előtétfallal kapcsolatban lenne kérdésem.

Lakásunk egyik szobájának a hangszigetelését szeretném javítani. A szobának két ajtaja van: az egyik a nappali felé, a másik a belső folyosó/lépcsősor felé. Igazából ez utóbbi irányban nagyobb gond, mivel az éjszakai zenehallgatással zavarom az emeleten alvókat. A lépcsősor mintegy kürtő tökéletesen felvezeti a hangokat az emeletre és persze az ajtó hanggátlása is elég gyatra lehet.

Van-e értelme az ajtó lecserélése mellett, a hanggátlás növelése érdekében, egy gipszkartonos előtétfalat is megépítetni?

Ezt azért is kérdezem a Tisztelt Tanácsadóktól, mert visszalapozva olvastam, hogy az előtétfal nem érintkezhet a válaszfallal, viszont ha van ajtó, akkor valamilyen kapcsolat lesz a kettő között.

Köszönettel:

Csaba

speedline Creative Commons License 2008.12.20 0 0 809

A dolog kicsit összetett volt...

Mondjuk úgy jöttek a hangok minden felől amihez hívtam szakembert.

Hát valamit csinált, ami végül nem kevés pénzbe fájt. ,

Persze nem lett jó...

Aztán saját kézbe vettem az ügyet.

Amit tudtam én csináltam ami nem ment vagy nem volt rá idő oda pedig ügyes kezű "mestert" hívtam.

Igen a Rockwool az lesz, egy bála olyan 8-9 e körül van. A sima meg olyan 3-4 e között.

Előzmény: torbit (808)
torbit Creative Commons License 2008.12.19 0 0 808
Köszi szépen a választ.

Magadnak csináltad vagy esetleg szakemberrel csináltattad? Néztem a Rockwool weblapját, az 5 cm vastag Airrock HD-ra gondoltál? (1346 Ft/m2)

Első körben csak a hálószobát szeretném majd tavasz-nyár környékén szigetelni, aztán meglátjuk a hatását, de nagyon bízom benne... remélem nem lesz csalódás.
speedline Creative Commons License 2008.12.19 0 0 807

Bocsi, hogy csak ilyen későn de az év végi hajtás...

Nos igen sajnos én is hasonló cipőben járok - jártam. Társasház, ahol jönnek a zajok. Előre mondom nagy macera az egész és semmi sem garantált mert nyilván minden ház más és más. Az biztos, hogy nálunk jobb lett a helyzet de a probléma oka nyilván nem szűnik meg csak orvoslásra kerül.

Rockwool kőzetgyapot lett beépítve Airrock HD. Ez a gyapot lényegesen drágább mint a barkácsáruházakban általában kapható anyagok de nyilván nem véletlenül.

Persze lehet más gyártó is, a lényeg, hogy a sűrűsége az anyagnak nagy legyen.

A konnektorokat ki lehet hozni a gipszkaron falra. A meglévő konnektort ki kell venni, a vezetékeket kihosszabbítani majd gipszkarton villanyszerelési dobozt kell betenni és abba megy vissza a konnektor.

Képek és egyéb dolgok a falon. Vannak nagyon jó gipszkarton csavarok és tiplik. Különböző módokon mehetnek a kartonba és elég nagy sújt képesek megtartani. Ha álmennyezet készül esetleg az se gond a csillárhoz is lehet venni külön csavart.

Előzmény: torbit (803)
Caipi Creative Commons License 2008.12.15 0 0 806

Sziasztok,

tudja esetleg valaki, hogy mi pluszban a teendő, ha az ember egy olyan falat hangszigetelne, amin végigvonul keresztben a - persze pár helyen odafogatott - fűtéscső? Vagy lakáscsere?:-)

Bugi bacsi Creative Commons License 2008.12.15 0 0 805
bocs, a hoszigestelos topicba akartam irni, csak ezt olvastam elotte :)
Előzmény: Bugi bacsi (804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!