Keresés

Részletes keresés

Doci20 Creative Commons License 2003.03.19 0 0 564
Csak meg szeretném megosztani az örömöm: A Carmonán kinyílt az első virág! Úgy örülök! Apró, de ha az összes bimbó kinyílna, az szép látvány lenne!
A Zelkovát meg majd próbálom beazonosíttatni. Köszi!
Előzmény: endru (563)
endru Creative Commons License 2003.03.18 0 0 563
Elég nehéz megkülönböztetni őket. A Zelkova levele kimondottan hosszúkás, hegyes, talán gyertyaláng alakú, többnyire 2 cm vagy hosszabb. Az Ulmus parvifolia inkább ovális, csak kicsit hegyes, inkább 1 cm körül van. Mindkét nemzetségnek több faja van, biztosan csak úgy határozhatod meg ha elviszed egy klubba vagy egy kiállitásra, persze ha nem túl messze laksz.
Előzmény: Doci20 (562)
Doci20 Creative Commons License 2003.03.18 0 0 562
Sziasztok!
Somap, az Ulmus már benne van a könyvekben. Köszi!
Endru, köszi neked is! Ma már metszem is. Attól tartottam hogy lehet e ilyenkor metszeni, mert hallottam valamilyen fajról, amit ha nem jókor metszenek, akkor megkopaszodhat. Az erdőcském meg akkor marad aljnövényzet nélkül. Sajnos. Szerintem ez nem Zelkova serrata, pontosabb szeintem nem kinti növény, mert még az első auchanos akcióból való, szóval a telet már benn töltötte, és látszólag jól érzi magát. Vagy ettől még lehet kinti? Honnan tudom biztosan eldönteni? Különben az ablak alatti álványon van, és a hajtásai ugyan hosszúak, de a levelek sötétek és közel vannak egymáshoz. Remélem ez azt jelenti, hogy szeret itt. A permetezés meg az, ami nálam minden reggeli program, mert több növényem igényli. Most várom a Carmona virágait...
Előzmény: endru (561)
endru Creative Commons License 2003.03.17 0 0 561
A metszésnél az a lényeg, hogy az esztétikailag jó legyen. A hosszú 6-8 leveles hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy 2 levél maradjon. Ekkor az utolsó (utolsó kettő) rügy kihajt. A hajtás arra felé fog nőni amerre a levél néz. Ezzel irányithatjuk a növekedést.
Sajnos esztétikus és tartós aljnövényzet nálunk nincs.
Ha a fád Zelkova serrata akkor az nem szobanövény, hidegen kell majd teletetni. Nyáron elviseli a legtöbb szobát, de ha hosszú, világos hajtásokat hoz melyen ritkán ülnek a levelek akkor az kevés fényt jelent.
A Carmona lombját rendszeresen permetezd állott vizzel.
Előzmény: Doci20 (559)
somap Creative Commons License 2003.03.17 0 0 560
Üdv!
A Zelkova tartási szempontból megeggyezik az Ulmus-sal!
Somap
Előzmény: Doci20 (559)
Doci20 Creative Commons License 2003.03.17 0 0 559
Sziasztok!
Nekem is vannak bonsaim. Először 2 éve csináltunk magunk a párommal 3 kerti fácskát (madárbirs, fagyal, törpefenyő), amik majdnem egy évig gyönyörűek voltak, hajtottak, sőt a madárbirsen bogyók volak... Aztán jött a tél. A kamrában. Sajnos nem élték túl. Nagyon elment a kedvünk a bonsaioktól, de aztán találtam a Praktikerben pár száz forintért egy kicsi ficust 7 tővel. Gondoltam, ebből erdőcske lesz. Kicsit hagytuk erősödni, aztán szétszedtük a különböző méretű töveket, és egy könyv leírásait pontosan követve, erdőcske lett belőle. Egy ideig. Aztán ömlöttek le róla a levelek. De ez is csak egy ideig tartott. Ezután kihajtott, és mára igencsak jól fejlődik. Szeretnénk alá aljnövényzetet, de nem tudjuk, mit lehetne beültetni alá. Próbáltuk a mohát, de ez hamvában holt ötletnek tűnt a lakásban. Aztán vettünk egy mini páfrány szerű növényt, ez egy ideig szép volt, de már ez is elpusztult.Pedig úgy feldobta az egészet! Mit javasoltok alá? és azt hol lehet beszerezni?
Miután ezen újra fellelkesedtünk, nem nagy bizalommal ugyan, de vettünk mi is Auchanos bonsait. Egy Zelkovát és egy Carmonát. A Carmóna gyönyörű fényes leveleket hoz, sőt most bimbós is (gömb koronájú), de a csavart törzsű Zelkovával van egy kis gond. Egyik könyvecskében sincs benn, ami a kezembe került. Ez nálunk elkezdett kopaszodni, most viszont beindult, óriási hajtásokat hoz, és nem tudom mikor és hogyan lehet metszeni??
endru Creative Commons License 2003.03.14 0 0 558
Nagyon szép kompoziciókat lehet igy késziteni. Ennek a stilusnak a neve:ishitsuki (isicuki). Csak valamilyen más növénnyel próbálkozz.
sok sikert.
Előzmény: zildi (557)
zildi Creative Commons License 2003.03.14 0 0 557
Elmesélem Nektek is, hogy támadt ősszel egy jó ötletem. Kerestem és találtam olyan köveket, melyekben jókora lyuk is van. Arra használtam, hogy bonsaj tálban elhelyeztem, a lyukon keresztüldugtam egy majomfa-hajtást, a lyukba is tettem földet és most úgy néz ki, mintha a lyukon keresztül nőtt volna ki a növény. Keveset öntöztem persze. Úgy tünik gyökeret eresztett, mert új hajtások vannak rajta és mutatós. Van még két-három kövem hasonló, megpróbálom más növénnyel is.
üdv.zildi
endru Creative Commons License 2003.03.11 0 0 556
BONSAI KIÁLLITÁS
március 23-án, az Obudai Művelődési házban, San Marco u. (talán 81)
somap Creative Commons License 2003.03.10 0 0 555
Átültetés segíthet, javaslom átültetés után a nejlonos takarást amiről olvashatsz a fórumon.
Az elhallt ágakat, ami elszáradt azt vágd el, ami él, ne bántsd amig nem kap erőre a fa.
Mit értesz fürdetés alatt?
Lezuhanyozod a fát? Azt egyből felejtsd el.
Szobanövényeknél is csak évente egyszer szokták a por miatt!
A párásítást max kézi permetezővel csináld.
Somap
Előzmény: dcort (554)
dcort Creative Commons License 2003.03.10 0 0 554
Gondolod, hogy egy átültetés segít? Gondolom az egyébként is aktuális. És mi legyen a felesleges ágakkal, amin már nincs levél? (van egy pár) A fürdőt milyen rendszeresen javasolnád? kb hetente szoktam.

Ja, és persze kösz:)!

Előzmény: somap (553)
somap Creative Commons License 2003.03.10 0 0 553
Hőmérséklet jónak tűnik, a fény ablak mellett elegendő. Ha nem száradt meg sose a fa akkor lehet hogy nincs tápanyaga vagy ezer más dolog. Mutasd meg egy szakinak. LEhet hogy Endrú okosabb nálam! /Sőt ez biztos, de ezt most hagyjuk/
Somap
Előzmény: dcort (552)
dcort Creative Commons License 2003.03.10 0 0 552
Helo Somap!

Hát sajnos nem nagyon tudom megmondani, hogy milyen a fa. A levelei úgy néznek ki, mint a fagyalnak:) Páratartalmat nem tudok, a hőm 22-23 fok. A szobának két nagy ablaka van, de lehet, hogy ennek ellenére kevés a fény... Az ablakba nem tudom tenni, mert ott a radiátor.

Előzmény: somap (551)
somap Creative Commons License 2003.03.10 0 0 551
Szia!
Először is milyen a fád? Mármint szil, carmona stb.
Hol tartod, (fény, höfok, páratartalom meg ilyenek)
Tőzeget bárhol kapsz. Virágosok tudnak segíteni. A novobalt a legjobb minőségű.
Endru és én talán tudunk távgyógyítani. HA szakértő szemeket szeretnél akkor menj el egy bonsai klub összejövetelre. Segítenek!
Somap
Előzmény: dcort (550)
dcort Creative Commons License 2003.03.10 0 0 550
Hello minenki!

Nyáron kaptam egy bonsait a barátnőmtől. Hát, szegénykémnek egyre rosszabb az állapota, úgyhogy nagyon örülök, hogy ezt a fórumot találtam, talán tudtok segíteni. Szóval a tünetek azok, hogy a levelei nagyon hullanak, és úgy néztem, mintha elszáradnának. Sajna már elég kevés van, úgyhogy S.O.S. Tudtok valami diagnózist/gyógyírt mondani? A másik kérdésem az átültetés lenne. Endru oldalán olvastam, hogy kb mi kell a földbe, a kérdés már csak az, hogy pl. a savanyú tőzeg hol beszerezhető?

zildi Creative Commons License 2003.03.10 0 0 549
Az elmúlt nyáron Horvátországban, de hozta már Olaszországból is. Felhagyok az ehhez hasonló kényes növények gyűjtésével, mert elkeserít a kudarc. Érdekes viszont, hogy pld. a mimóza megmaradt (kb öt éve gyűjtöttem, de még csak egy venyige, de örülök, hogy él még) a babérlevéllel sincs gondom, a pincében teleltetem. Mániákus gyűjtő vagyok, de megfogadtam, nem többet, tökéletesítem azokat, melyek vannak. Képet majd nyáron csinálok.
Üdv.zildi
Előzmény: endru (548)
endru Creative Commons License 2003.03.07 0 0 548
Merre jártál?
A P. pineának még a hazájában is felkopaszodnak az ágai ahol nem éri a mediterrán napsütés. Én évekig tartottam egyet, üveggel fedett vizóra aknában tartottam, minusz 3 fokig hült le. Semmire sem ment, aztán egyszercsak elpusztult. Az erdőből begyűjtésnél irtam, hogy hurkapálcával kár kezdeni, sok sok év mire valamirevaló törsze lesz. Ha tudsz egy-két képet küldeni a fádról akkor légyszi.
András
Előzmény: zildi (547)
zildi Creative Commons License 2003.03.07 0 0 547
kedves endru!
Sajnos csatlakoznom kell a negatív véleményemmel. Ősszel ismét tettem egy kisérletet és hoztam három pinus pinea (és esernyő-fenyőnek mondtam eddig) magoncot, ebből kettő még ősszel elpusztult, egy úgy tünt mostanáig áttelel, da sajnos látom, már sárgul. Több próbálkozás nem nem lesz.
Különben én is nevelek bonsajokat. Ezelőtt sok-sok évvel - miután német könyveket sokszor átolvastam, magyarul akkor még nem találtam - magról neveléssel kezdtem, azokból egy-kettő még él. Rájöttem hamar persze, hogy ez így reménytelen, hacsak nem az unokáimnak akarom nevelni. Következő fázis volt az erdőben magoncok begyűjtése, amiket a fák alatt kerestem és néztem az anyafa levelét, kicsi legyen és a fa ne nőljön túl magasra. Így jöttem rá arra, hogyan lehet gyorsan öreg fát "csinálni"
Egy részük a szobában telel, a többit viszont a kertben tartom műanyag kádakban föld-avar-faforgács keverékében elásva. A tél végén mindig izgalommal ásom ki őket, élnek-e még.
üdvözlettel zildi
Előzmény: endru (520)
somap Creative Commons License 2003.03.05 0 0 546
Allroad!
Menj az Oázis kertészetbe. Interneten is keresheted a honlapjukat!
Somap

Előzmény: Allroad Quattro (545)
Allroad Quattro Creative Commons License 2003.03.05 0 0 545
Sziasztok!

Most vagyok először ezen a fórumon, és azért írok, mert segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy hol tudnék Budapesten venni Bonsai-t. Tegnap voltam egy nagyobb áruházban, ahol 990 forintért volt akcióban, de annyira elhanyagoltak voltak, hogy inkább nem vettem. Nem voltak rendesen nyírva sem, és némelyiket ki lehetett emelni a cserépből.
Ajándékba szeretném, ezért szeretnék olyat, ami szép és gondozott.
Előre is köszönöm a segítséget!

somap Creative Commons License 2003.03.05 0 0 544
Gun!

A carmonat "bármikor" lehet metszeni. Nem szerencsés pont virágzáskor, de bajt nem csinálsz vele. Ha olyan az ág amit érdemes gyükereztetni akkor várd meg az elvirágzást, metszd le és Endru-féle flakonos módszerrel gyökereztest meg!
Sok sikert!

Somap

Előzmény: TopGun111 (543)
TopGun111 Creative Commons License 2003.03.05 0 0 543
Sziasztok! A Carmonam eleg sok bimbot hoz egy agon, de az ag nem tetszik nekem ugy ahogy nott! Levaghatom az agat olyan formara ahogy nekem tetszik? Nem gond, hogy bimbokkal van tele?
endru Creative Commons License 2003.03.04 0 0 542
Almafa.
Átültetésnél javithatod a ferde törzset, ha zavar. A moha vagy más aljnövényzet kimondottan széppé teheti a fát. Gyomot ne túrj meg mert azoknak nagyon erős gyökerük van és elveszik a helyet a fától.

Télanyó.
(már tavaszanyóval szeretnék találkozni)
Sajnos sok vacak földet hoznak forgalomba, a Floraska és valami Blumerde sikeres volt. A fehér kiválás a kemény öntöző vizből szokott kicsapódni. Most a legjobb EZEKET átültetni noha egész évben lehetséges.
A majomfa földjébe feltétlenül tegyél sódert (homokot), a fikuszéba a soderen kivül tőzeget is tegyél.

Előzmény: telanyo (541)
telanyo Creative Commons License 2003.03.04 0 0 541
Sziasztok! Endru, mikor ültessem át a bonsaiokat? És mibe? Fikusz és majomfa bonsaiok. Mindig olyan vacak földeket fogok ki, összeugranak, kifehérednek:( Mit ajánlanál?
Előzmény: endru (539)
AlmaFa Creative Commons License 2003.03.04 0 0 540
Koszi.
Ugy tunik mostmar rendbe jott, mert megjelentek hajtasok az oldalso agakon is.
Es a szil is hajtott egy csomo levelet. Lenyugozo, hogy milyen gyorsan nonek a levelek/hajtasok. Egyik naprol a masikra. Szinte lathato :)

Amugy nem igazan sepru, szoval ugy nez ki, hogy a torzs csupasz, es tetejebol nonek ki a vekonyabb agak. De tavol all egy szep sepru formatol. Meg a torzse is ferde kisse. Mivel vastag, (kb.1-1,5 cm) gondolom csak atultetesnel lehet korrigalni, ugye?

A toveben van egy kis feluleten moha szeru novenyzet, sargas szinben. Ez jo vagy rossz ?

Előzmény: endru (539)
endru Creative Commons License 2003.03.01 0 0 539
Minden növénynek megvan a fény és a hő igénye. Ezeknek egyensúlyban kell lenni ha kevesebb fényt kap (még tél van) akkor alacsonyabb hömérsékletet kell biztositani, ha meleg helyen van akkor több fényt kell biztositani neki.
Ritkán szokták a seprő formát a ferde törzzsel kombinálni. Nem lehetetlen, hogy jól néz ki különösen ha mint irod csak egy kicsit ferde, de biztosan nem lehet kiegyenesiteni?
Előzmény: AlmaFa (538)
AlmaFa Creative Commons License 2003.02.28 0 0 538
Koszi,

A serissanal nem igen maradt ki ontozes, es ugy tunik a foldje jo, de koszi a tanacsokat. Mondjuk nincs messze a futotestol, kb. egy fel meter. Nem szereti a meleget? De a csucsan nonek a hajtasok, csak nehany oldalagon nem. Ezen segithet az elsosegely?

A szilnek kisse ferde a torzse. Ez belefer meg a sepru stilusba, vagy az csak az egyenes, fuggoleges torzsre vonatkozik?

koszi a segitseget, a teljes lapodat letoltottem, szoktam olvasgatni :)

Alm a Fa. :)

Előzmény: endru (537)
endru Creative Commons License 2003.02.28 0 0 537
A szilt nagyon rendszeresen permetezd állott vízzel. A rendszeres öntözést se feledd. Egyetlen kiszáradástól menhetetlenül tönkremegy a fa. Azért ne locsogjon, ne legyen alatta viz.
A Serissánál ez előfordul, ha él az ág akkor kihajt. Nem maradt ki egy öntözés? Nincs közel a fűtőtesthez? Ha romlik az állapota akkor az "elsősegélyt" ajánlom, betenni a fát egy átlátszó nejlon zacskóba és bekötni. Három naponta kinyitni, megöntözni, majd visszakötni. Akár egy hónapig is igy tartható.
A honlapomon levő cimeket hivd fel, néha van nekik tál. "cimek, hivatkozások" oldal.
www.extra.hu/bonszaj/index.html
Előzmény: AlmaFa (536)
AlmaFa Creative Commons License 2003.02.28 0 0 536
Sziasztok,

Mult heten vettem ket facskat, egy kinai szilt es egy ezercsillag facskat. A konyveim szerint ezek mediterran novenyek, igy szobaban is tarthatoak.
A szil meg kicsike, de a serissa viszont mar szep hajlitott (moyogi) torzsu. A gond csak az, hogy az utobbinak van nehany oldalso aga, amin elszaradtak a levelek, de meg nem hajtott ujat. Az ag nem tunik halottnak; mit lehet tenni ?

Mas: Hol lehet talkat venni ? Mert ugy nezem at kellene ultetnem a szilt, mer sok a gyokere es kicsi a cserep. Tipikus kereskedelmi aru :)

Mas 2: Hasznal-e valaki szg. programot, hogy a kulonbozo adatokat, dolgokat, kepeket feljegyezze?
En egyet lattam eddig, igaz az angolul.

koszi

somap Creative Commons License 2003.02.28 0 0 535
Spéci, eredeti drótot az Oázis kertészetben kapsz. Olcsóbban jársz, ha beszabadulsz egy villanyszerelési boltba és bevásárolsz a 0,5-2 mm közötti huzalokból!
Somap
Előzmény: Zer (534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!