Egy éve jártam itt, és a bojlerből műhelykályha építést osztotam meg. Most kicsit tovább foglalkoztam vele ki is lett samottolva (tégla méretűek lapjára és hosszában kettévágva ,hogy a kör alakú tűztér miatt jobban rásimuljon a falára)
Szereztem hozzá hődobot amit a kályhával együtt le is festettem hőálló festékkel (500fokig)
legalább egy hét múlva be is gyújtottam, és ahol nem volt samott ott fel is hólyagosodott és a hődob alsó feléről le is pergett itt-ott.
Iszonyat füsstel és szaggal járt a dolog.
Le is csiszoltam a kályha tetejét és ajtaját, gondolom nem tudja a samott miatt leadni úgy a hőt mint eddig és még melegebb a teteje. Be gyújtottam így is ha esetleg le akar égni még valami akkor tegye meg. Füst nem volt és hólyagosodás sem, viszont a teteje szépen kékes lilás lett. Ez nagyon úgy néz ki több mint 500 fok!?
Találtam olyan fújós festéket ami 800fokig bírja. Ezzel le is festettem a lecsiszolt részeket. De megszáradást követően fel kell hevíteni 160fokra 30-60 percig míg megkeményedik.
Ez után lehet rendesen fűteni.
Na most hogy tüzeljek úgy ,hogy 160 fokos legyen a fém? Arra gondoltam elégetek kint fát és mikor már csak parázs azt rakom bele a kályhába.
Lehet, hogy hegesztetek én is apóssal egy ilyet. Csöveim vannak az előző fűtésrendszerből. Mondjuk én nem vagyok egy nagy "stihles", a hárskúti "hegyi ember" meg, akitől a fát vettem, erdei méterét 2000 ft-ért felkuglizta. Állt a 12 méter fa tetején és szó szerint maga alatt vágta. Délután négytől nyolcig végzett vele. Ketten hordtuk be a kuglikat talicskával, alig győztük a tempóját.
Én is erre a következtetésre jutottam-szerencsére most van is annyi plusszom, hogy fába fektessem. Az a kérdés ne várjak e tavaszig a fa vásárlással? Most magasak az árak, meg felkuglizni sem lenne a legjobb a hóesésben....
A szélessége az alapnál 90 cm, a 2 függőleges cső közötti táv 45 cm (célszerű olyan méretet választani amit a láncfűrész vezetője még biztosan átér, 45-ös laphoz csináltam a bakot, de csak 40-es lap van az elktronyos fűrészen, ezért kellett beszűkíteni pár deszkával) magassága 120cm.
A betét és az alsó cső között 30-35 cm lehet, nekem közel 900 -ban van meghajtva a 16-os betonacél, 2 ilyen "keret" kerül a 2 szélére a középső tag annyiban módosul, hogy az alap 90 cm széles talp helyett csak 45 cm széles, nincs lába, az alsóval párhuzamosan fut egy másik cső, ennek a tagnak és az összekötő deszkáknak, valamint a megfelelően kialakított rögzítéseknek köszönhetően akár összecsukhatóra is meg lehet csinálni. A tagok között 33 cm a távolság, 2 megfelelő hosszúságú deszka és 12 db megfelelő hosszúságú menetes szár u alakban meghajtva, a csövet körbefogja és a deszkán átfúrva csavaranyával van rögzítve, persze más rögzítési mód is lehetséges, ki miből tudja megcsinálni:)))
Vágás közben figyelni kell arra hogy a rönkök megfelelően legyenek egymásra rakva, mivel előfordulhat, hogy megszorul a lánc a fában, ilyenkor érdemes kihúzni, és újravágni, mert ha erőlteted és nincs szerencséd, könnyen kicsaphatja az egész gépet feléd. (tudjuk, hogy a láncfűrész baromi veszélyes dolog)
Ezer hála és köszönet, majd mindet mutatom a zuramnak... te is olyan vígan építed azt a kandallót:)), hátha még nagyobb kedve lesz hozzá.:D
egyedüli gondom az, hogy mindenki légfűtőt épített, itt meg van annyi cső és minden, hol és hová kell hozzáférni... majd infózunk a mestertől.... ha ráér.
mi is légfűtővel fűtöttünk tavaly, így tapasztaltuk, hogy "mire lenne elég" nálunk, szintén radiátorokkal (gázzal) fűteni kellett volna a két hátsó hálószobát, mi pedig ezt nem akartuk, mármint még plusz gázt is használni... a mosókonyhában nincs radiátor csak padlófűtés, azt is "járatni kellett volna", csak azért az egy helyiségért, mert a kandalló melege oda sem volt már elég.
ha veszünk egy szuper betétet a nappaliba és körbeépítjük, hogy szép legyen, a szépségén kívül túl sokkal nem lettünk volna előrébb vele, a gázt használni kellett volna a fatüzelés mellett.
Hiányzott már a jó hangulat. Egy kicsit hanyagoltam az indexet mostanában, de most jöttem újra okos(k)odni! :-)
Hát hallod, nem tudom milyen bekötés lehetett, biztos nem zug, mert ilyen elit környéken olyat nem csinálnak. Saját porta, meg sorompó van a lakópark bejáratánál...
Szerintem csak kollég nem figyelt, vagy félreértett valamit. Képtelenség.
Hacsak nem olyan profi aktív szellőztetőrendszere volt a tagnak, hogy rá mert bízni a keletkező CO2-t...
nálunk napközben folyamatosan ég a tűz, 2-3 óránként rakunk rá és így megy közepes ill. kis lángon. ami helyiséget nem fűt ki ott meg van gázos radiátorfűtés, ami temperálni is jó, ha napokig távol vagyunk.
mindenhol más az igény. nálunk légfűtővel akkor sem lehetne egyenletes hőmérsékletet elérni a házban (még közel se:(( ), ha valaki egész nap csak a kandallót őrizné, foglalkozna vele.
különösen, mióta bejött a hidegebb idő (most is -5 fok van itt jelenleg), olykor eszembe jut, milyen jó döntés volt, mert egyenletes a hőmérséklet a házban, fűteni eddig még csak esténként kellett, a fával fűtést szinte észre sem vesszük, nem kell vele foglalkozni nap közben, este begyújtunk és annyi... napközben pedig teljesen ugyanaz a "fíling" van a házban, mintha a gázcirkós rendszer gondoskodna az egyenletes hőmérsékletről.... szóval nagyon jó az egész.:)
gondolhatod, nekünk milyen furcsa volt, kiskályhához szokottaknak, amikor az üzembehelyezésnél a Mester elkezdte megpakolni... hihetetlen volt, ennyi fa? :D
"..Itt általában 2 -3 mondatnál soha nem írnak többet semmir..."
De nem ám..)) Mint írtam alább az első 10000 hsz-ből építettem a kandallóm.../előtte azt sem tudtam, eszik-é vagy isszák /a balhé úgy kezdődőtt hogy beütöttem a keresőbe "kandalló"..majd "tűztér",,stb.--mivel a cserépkályhám elszállt..((
Választanom kellett egy személyre méretezett cserépkályha acca 600-700 ezer forintocska /a mesterrel együtt/, vagy egy kandalló, 430 ezerből ../2009-ben/ és magam csinálom.
Ma már látom ezzel jobban jártam, a cserépkályhánál 2x..3x..jobban fűt. Ugyan annyi fával..)
ezt akkor konkrétan nem én pakoltam össze, azuram nem spórol vele... de végül is tök mindegy, hogy többször kevesebbet, vagy így... meg itt kell a teljesítmény, hogy a hmv-t puffert gyorsan töltse... 3 rönkből nem fog menni.
idény előtt a szellőzőnyíláson keresztül kifújatom kompresszorral meg kiporszívózom. szétszedni majd akkor kell, ha tűzteret cserélek, de remélem ez Supránál 15-20 idénynél korábbyan nem jön el.