De azt hiszem felreertetteml . . . nekem az az makos piskota/kevert suti kellene, amit gyerekkoromban ettem :)), citromhej is volt benne, es csak porcukor a tetejen. . .az Anyu ozgerinc formaban sutotte. . .
Zsur, remélem, nem értetted félre, ez nem a bögrés-mákos, hanem egy almakrémes torta piskótája. Vagy ez (vagy ilyesmi) ismert volt a könyv nem is olyan régi megjelenése előtt is?
Na, akkor it van az ultimate máktorta, szintén ebből a könyvből: körtés mákkrémtorta. Piskóta: 2 tojás, 60 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 50 g finomliszt, 50 g hámozott, darált mogyoró, só, 1/2 kk sütőpor, 1 citrom reszelt héjja, 30 g olvasztott vaj Krém: 2+3 dl tej, 1 narancs reszelt héja, 1/4 kk fahéj, 200 g darált mák, 100 g reszelt fehércsoki, 120 g babapiskótamorzsa, 5 ek rum, 1 tasak vaníliás pudingpor, 60 g cukor, 50 g vaj, (6-8 felezett körte, 100 g sárgabaracklequár, 30 g natúr pisztácia)
26 cm-es tortaformát kisütőpapírozuink. Sűtő 180 fokra. Tojást, porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyoró+liszt+só+sütőpor+citromhéj keveréket, majd a langyos vajat. Tortaformába öntjük, körbeforgatjuk, középső magasságon 25 percig sütjük (eléggé vékony lesz). Kihűtjük, papírtól megfosztjuk, majd vissza a formába.
A kérmhez 2 dl tejet felforraljuk a narancshéjjal, fahéjjal, bele a mákot, 1 percig főzzük. Tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a fehércsokit, piskótamorzsát, rumot. A 3 dl tejben eldolgozzuk a pudingport és cukrot, épp besűrítjük, majd tűzről lehúzva belekeverjük a vajat, végül összedolgozzunk a mákmasszával. Rá a piskótára, kihúl, 3-4 órát a hűtőben pihen. Ezután jöhet rá a zárójeles többi dolog. Én sokszor nem is kenem meg a receptben leírt felforrósított lekvárral meg nem teszek rá gyümölcsöt, hanem azonnal felfalom :) Amúgy nagyon jó ribizlivel is, szóval ezt nem részletezem, innen már fakultatív. Na, tetszik?
Ahogy akarod, akkor köszi mégegyszer. Vannak itt szép számmal európai cukrászdák, ráadásul a legnevesebbek is: Pierre Hermé (mondjuk ő lehet, hogy kifinomultabb, egy hét múlva meglátogatom), vagy Paul Basset, aki meg a Spektrum tévén főzte a kávéit, és a kávézójában vannak olasz sütik, torták. De pl. némelyik japán torta is elég gazdag, kedvencem a zöldtea-csoki kombó. Azért csinálom ezt, mert ez az egyik kedvencem, nem túl édes és valamennyire magyaros. Meglátjuk, hogy mit szólnak hozzá, de hát én is megszoktam (elég gyorsan) a japán kajákat. Az első kultúrsokkomat itt akkor kaptam, mikor a tesóm hozott nekem paprikás kolbászt és piros aranyat :D Szóval nem ízetlen az itteni konyha, ha az ingerküszöb lejjebb száll. A szusik, szasimik (nyers hús) megfelelően elkészítve baromi jók, ettem már nyers pacit is. Nem hiszem, hogy otthon lehet enni igazi szusit. Még itt is van különbség köztük minőségben. A japánok a gyengébb fűszerezés miatt sokkal több ízárnyalatot képesek megkülönböztetni, és a nagyon fűszeres kaják persze ezért kissé bántóak is lehetnek nekik. Az ízek mellett meg számunkra majdnem egyenrangú érzéki inger az ételek állaga, azok kontrasztja is, de ezt nem tudom érzékletesen leírni. A ruganyos halakra, zselékre, zöldségekre kell itt gondolni. Az alga is jó, szárítva is vagy levesben. :) Nem sznobériából kedveltem meg (pl. a tintahal meg a garnéla továbbra sem a kedvencem), hanem mert egyszerűen bejött, felfedeztem, mi az értéke számomra.
Nincs mit, az úttörő ott segít, ahol tud! A japánoknak nem lesz túl extrém egy ilyen süti? (Nem vagyok japán konyha-hívő, szerintem totál íztelen, meg a nyers halak, és pláne az algák, brr...) Egy fotóval dokumentáld a művet! ribizli
Ribizli, nem is tudom, hogy háláljam meg! A renomémat mentetted meg, komolyan! Van valami kívánságod, vigyek haza valamit neked Japóból? Fűszer, különleges ételalkotóelem... persze csak reálisan! :)
Sziasztok! Nagy segítségre lenne szükségem! Holnap tortát szeretnék sütni a japán barátaimnak, csak az a baj, hogy a családom elérhetetlen, és nem tudom megkérdezni a mákos almakrémtorta piskótájának receptjét. A Lajos Mari-Hemző Károly "66 torta" c. könyvében van a recept, a "különleges torták" szekcióban. Ha valaki leírná ide nekem címszavakban (csak a piskóta, a krémre emlékszem), annak hálából küldök egy szeletet! Van még 11 óra 45 percem a totál égésig! :) Köszi előre is!
Én cukormázzal csináltam, jó keménnyel (sima tojásfehérje-porcukor-citromlé, semmi extra cucc nem volt itthon, mikor próbálkoztam), és bár elvileg a Wiltonnak van hozzá spéci csöve, de én sima félig csillag-félig lapos csővel csináltam (a fackelmann-nak van habzsáka 4 műa. csővel, azok között van), és így is jól nézett ki, meg csak simán a sima kerek nyílásúval is kipróbáltam a mintát, azzal lett igazán kosárszerű, hiszen a fűzfavessző sem rovátkolt :)
Vajkrémmel még nem próbálkoztam, de biztos működik azzal is.
HULIETA, azt hiszem mintha a Wiltonek oldalan adnak segitseget ezzel kapcsban.Remelem jol emlekszem.Nekem nincs annyi tapasztalatom meg, de szerintem vajas kremmel jobban menne EZ a diszitesi technika/kosaras-fonas/ mint tejszinnel/?/Kemenyebb"" az anyag, jobban megtartana a formajat.
Huuu, micsoda "nagyi"torta! Gratulalok! Nagyon szep!
MACZI, kulon koszonom a tippedet a fotokkal kapcsolatban. Majd a ferjemnek megmutatom mit irtal. O biztosan jobban ugykodik itt. En egy betoji alak vagyok a billentyukkel. hihi Majd meg jelentkezek, de most lakast takaritok. Koszike megegyszer. Jo sutikezest mindenkinek addig is!
Még nem próbáltam, de szerintem működne egy "lemon curd" recept, a citromlevet kiwilére lehetne cserélni.
recept:
Lemon Curd (Nigella Lawson)
150g cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
100g vaj
2-3 citrom (helyette 3-4 kiwi leve??)
A tojásokat a cukorral habosra verjük egy vastag aljú edényben, amíg a cukor fel nem oldódik. Hozzáadjuk a vajat és a gyümölcs levét (citrom esetében a reszelt héját is).
Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük pár perc alatt. Szép simának kell lennie. Ha esetleg a tojásokat összekapná a meleg, akkor jéghideg vízzel teli tálba kell állítani az edényt, és keverni, mint az őrült!
Miután teljesen kihűlt, lehet tortába tölteni.
Ui. ha a kiwi édes, esetleg kevesebb cukor kellhet :) Egy próbát szerintem megér, mert a citromos verzió mennyei ;) és mivel az is savas, nem okozhat gondot a kiwi se szvsz.
Ildiko, a hsz alatt ott van az új kép lehetőség, ott a tallózással kiválasztod a képet a gépedről, megnyomod a feltöltést, és ha megjelenik alul a kép kicsiben, ráklikkelsz a mellette lévő beszúrás feliratra.
Nem tudom, milyen böngészőt használsz, IE-ben, Firefoxban és Mozzillában is működik így.
Lehet persze, hogy eddig is így csináltad, akkor nem tudom, mi lehet a bibi.
Arra jutottam, hogy ezt most már megmutatom itt is, bár még mindig nem olyan profi, mint a ti tortáitok, de már alakulgat. Ez az első teljes marcipános egyébként. Anyu születésnapjára volt, nagymama egységcsomag (ez az első születésnapja nagymamaként). Akárhogy is néz ki, finom volt :)
Sziasztok! Lanyok es BII, ne haragudjatok, de Nekem nem megy ez a foto beillesztes! Pedig most a ferjem is segitett. Ti hogy tesztek ide fel fotokat? Szerenek neha En is egy picit "dicsekedni"a sutikkel es az elrontottakrol is a fotoval hogy tudnatok segiteni mi a csudat rontottam el esetleg. Van egy keptaram de sztem ha ide beraknam akkor ha feljonne ide egy nemjoszandeku ember igy kitorolhetne vagy mittudom en. /Sajnos ilyenek IS vannak./ Ha megszeretnetek nezni a fotokat e.Margit oldalan vagyok fent. ILDIKO vagy ILDIKONL neven. A forumozok kepei reszen 3x. Haat, csak EZERT irom igy meg mert tenyleg elbenazom ezeket a fotos dolgokat. Ha erdekel valakit akkor igy talan sikerul. A zold torta AZ az elso keszitesu marcipan muvem. Eleg szereny, DE en buszke vagyok ra. Nem is olyan rossz 1xrre. De hat HA a Ti fotoitokat nezegetem elszegyenlem magam mert tunemenyesek ezek. Nagyon ugyesek vagytok! No megyek mert var a haztartas. Mindenkinek szerencses sutogetest!