decemberben felvillant az ' oil pressure low stop engine.' *
ment meg igy 1 napot, azt leallitottam.
karacsonyi szunetben kicsereltem a tomitest, azota jo.
( szerencsem volt, semmi nem serult )
szvsz ez is egy elbaszott konstrukcio, de itt legalabb figyelmeztetes jon.
igaz, hulye modon, mert ha inditas utan 4-5 masodpercben nem epul fel az elvart olajnyomas, akkor gyujt egy 4-5 seces figyelmeztetest muszerfalon, aztan csend.
a legtobb user ezt helybol betudja egy random/bug hibanak.
nem az, szvsz ez szerintem > reszben < user error is.
a csodálatos hatsebességesre amit a minikbe is raknak még rá is van nagy sárga matricán hogy élettartamra szóló olajjal töltve. persze mert szétesik és vége az életének.
szoktam mondani, nem szartak a kútba, csak a szélére, de belepiszkálták...
"...egyre gyakoribb, hogy már leeresztőcsavar sincs a váltókon"
Hááát, nem tudom ez a "doktor" hol élt az utóbbi majd 40évben, de a Fordon, Opelen már akkor sem volt leeresztő. (Sierra/ D Kadet) A Fordon legalább szintcsavar van, az Opelen az sem.
Barátomnak van egy 84-es Sierrája eredeti állapotban. Annyira eredeti, hogy még a váltóban is az az olaj van amit a gyárban beletettek. Semmi baja a váltónak. Szerintem Döntő többségében nem az olajcserék léte/nem léte a váltóproblémák oka, hanem a botrányos minőség/tervezés. Olyan helyeken vannak a csapágyak ahová az olaj csak a szerencsének köszönhetően jut el. Miután ezek kiderülnek, "fejlesztenek". Nem az olajat juttatják oda, hanem kicserélik a csapágyat zárt, zsírkenésűre. A zsír persze kijön, de az olaj nem tud bejutni...... Adtak a szarnak egy pofont. ://
"Furcsa irányt vett a világ, egyre gyakoribb, hogy már leeresztőcsavar sincs a váltókon - pl. Ford egyes típusai - (szerencsére fúró van a műhelyekben és leeresztőcsavar is kapható több ízben és színben, khm... khm... innen pusziljuk a szándékosan avultatott fődarabok megalkotóit). A karbantartás lehetetlenné tételével önkéntelenül is eszébe jut az embernek: vajon mi a gyár célja? Tuti nem szeretnék megdönteni az első VW Bogarak megbízhatósági, életben tarthatósági mutatóit. Pedig kéne. Szemetet gyártva nem mentjük meg a bolygót. Ami idő előtt tönkremegy, az pedig bizony szemét, bármilyen puccos emblémát is hordoz magán. "
Pedig felénk így működik még az autóklubnál is. Elővizsga, és az ott talált hibákat rögzítik. Majd ezzel a papírral (ami egy hónapig érvényes) mész vissza műszakira.
Jelenleg úgy áll, hogy legelőször is kicseréltem az első fékeket komplett, a hátsó dob jónak tűnik nem volt berohadva. Kivakartam a mocsokból a motort és a váltót, onnantól már látszott, hogy a szelepdekli alól jön az olaj, azt is kicseréltem. Generátorszíj, vezérműszíj, annak feszítője, vízpumpa, hűtőfolyadék, motorolaj, olajszűrő, levegőszűrő kicserélve. Két első lámpa kicserélve mert zörgött a bele meg az állítómotort is eltörték. Értelemszerűen minden izzó kicserélve. Műszerfalizzókat addig még megnézem, 10 db rizsszem bedobva a kesztyűtartóba. Kipuffnak elsőre jó a hangja de nem vagyok biztos benne aknán meg kellene nézni. Aknáról jut eszembe az alja is kapott a nagynyomásúval, most már látni is valamit nem csak a koszt.
Fékcsövek elöl biztosan nem repedezettek, gumiharangok épnek tűnnek. Hátsó fékcsöveket meg kell még néznem, de gyanús, hogy az elsővel együtt lehettek cserélve. Vezetve nem érzek lengéscsillapító hibát de tudjuk, hogy az semmit nem jelent. És ami legjobban aggaszt, hogy valami kopog a kormányzás környékén de fogalmam sincs, hogy mi. Sem a kereket megrángatva sem a kormányt mozgatva nem hallatszik semmi, csak amikor lassan megyek vele. Lehet hogy motortartó bak, vagy kormányműtartó szilent? Mondjuk nem tudtam emelőn megrángatni csak a földön.
Későbbi tervek.
Kinyomócsapágy zörög. Ha megdöntöm az autót a bal kihajtásból szivárog az olaj tehát előbb utóbb sort kell arra is keríteni de nem most - és akkor már teljes kuplungozás lesz meg kétoldali szimmering.
Elvileg sem mind. És normál idényben. Viszont most, hogy egymillió autó vár vizsgáztatásra fullra vannak a vizsgasorok, és senki sem vállal be féláron egy "elővizsgát" amikor teljes árú vizsgára sincs elég kapacitása.
Meg kellene mérni a fékhatásokat, lengéscsillapítót megmondani, hogy a jelenlegi régi DOT-os téligumival mi a helyzet, megnézni az autót és szólni ha valamit még meg kell csinálni mert abban az állapotában biztosan megbukik.
Tudom hogy off, de ráérek DDD: az a valami nem Start-Stop hanem Stop-Start (mivel megálláskor leállítja, majd a kuplungpedál benyomására beindítja a motort).
Bocsi, félreérthető volta,.., ismét..,Pontossabban fogalmazva.., most hogy kicseréltük a gyári rádiót amiben eredetileg bennt volt az SSA kapcsoló, de az utánszerelt DIN2-es rádió ban nincs benne., a tulaj nem tudja a gomb hiányában kikapcsolni az autómatikusan bekapcsoló Star-Stop funkciót..., amit eddig állandóan kikapcsolt mert rendkivű idegesiti stb--
Majkel által emlitett modul használata valószinüleg nem illegális mert csak "automatizálja" a kikapcsolást ,azáltal hogy leveszi a gondot a tulaj válláról a mindenkori gyujtásráadásra történő Start-Stoo funkció kikapcsolásával..,ebay-n is hirdetnek, és állandóan hangsulyozzák hogy megfelel a szigorú német előirásoknak is....
Persze, azt tudom hogy ez önmagában nem oldja meg. Ha a porvédő alá kenőanyag nem javít érezhetően akkor kiveszem az egészet és viszem felújítani. (ha nem látom gyári kenőanyag nyomát akkor szintén, mert akkor nem kenem)
Üdv Mindenkinek! Ford Focus mk2 autóm van, váltáskor csörrenő hang hallatszik a motortérből, de csak akkor ha hirtelen engedem fel a kuplungot. Ha lassan, akkor semmi hang. Egyébként semmi hangja a váltónak.Valaki tudna segíteni mi lehet?
Opel Astra J START- STOP rendszer végleges deaktiválása.
végleges Kikapcsolása diagnosztikából lehetséges-e??
Csak gyári diagból? Bosch. .KTS vagy Launch- l is lehetséges? Vagy Egyikkel se lehetséges---- mert illegális a kikapcsolása?
Olvastam kétféle utólagos modul beszerelhetőségről..., van valakinek konkrét tapasztalata velük.
Elözmény: Egy no name DIN2 fejegységet szereltúnk be teljes kiépitéssel - előszerelt tartókerettel - kapcsoloblokkokkal stb- stb. Az eredeti kapcsolóblokkon volt "ECO" kapcsoló.., a kinai kapcsolóblokkon egyáltalán nem volt ilyen kapcsoló !!! Túlléptünk a hiányán , mert klima " ÖKÖ" kapcsólónak gondoltuk funkcióra és igy akár nélküløzhetőnek..., nemrég telefonált az ügyfél , hogy nem tudja mükődtetni....
Urak! Egy kormányösszetartás adattal ki tudna segíteni vki akinek van hozzáférése adatbázishoz? 2008as civic 1,4 5D
Valamit kezdenem kellene vele a napokban.
Vsz szorul a kormánymű, meg a futóműbeállítás sem ok, benézek a gumiharang alá, adok neki vmi kenést, meg jó lenne ellenőrizni legalább az összetartást, ha nem boldogulok kénytelen leszek szerelőt keresni-kivárni a soromat.
Sziasztok, van egy Mini Cooperem (R56, 1.6 benzines, Automata, 2013-as évjárat, Hatchback, a híres N16B16 kódszámú motorral, BMW-be, Peugeot-ba és Ford-ba is szerelték). Bemelegedés után alacsony fordulatszámon (1500-2000) rángat és alapjáraton (piros lámpánál pl.) mintha kihagyna egy-egy ütemet a motor. Hibakódot szervízben kiolvasták, semmi. Szerelő javaslatára cseréltettem szelepfedél tömítést, kapott 4 új gyergyát, de alapjáraton még mindig rángat. Mi lehet a hiba oka, gyújtótekercs, impulzus adó? Szakavatott véleményetekre kíváncsi vagyok...
Teszt: Járasd melegen üresben alapjáraton 5 percet, majd beülve nyomj egy erős padlót. Nézd hátul a füstöt, és gyere vissza az eredménnyel akármi is az.
Oké, végülis esetleg a membrán miatt hiba miatt is megpihenhet az olaj a coolerben. De valahogy fura. Azt nem írtam hogy amikor füstös napja van akkor kis gázálásnál is füstöl csak akkor persze jóval kevésbé. Télen sokáig azt hittem a kipuba lévő víz csinálja. Bár nagyobb füstnél vakartam a fejem. Egyik nap totál nincs se kis gázállásnál, sem a nagynál füst, utána meg a kövi napon meg nyomathatja. Nekem még valahogy még mindig fura. Max ugy tesztelhetem le hogy direkt tatásan megyek sok napot, bár amúgy is 80-90nel szoktam menni be a városba. Na meg 2 hete miért nem csinálja... Mondjuk volt mikor 15 km mulva is csinálta igaz addigra már kevésbé (ez meg azt igazolnál hogy fogyóban az olaj coolerből) Turbóm is csendesebb lett az meg lehet hogy kevesebb olaj jut rá turbónak szívó oldaláról? Passz.
én már jártam úgy,hogy ugyanez volt a tünet,ügyfél leszerelte az elektronikát megjavítatta egy turbókra szakosodott nagy céggel,hazavitte felrakta,és nem volt jó.visszavitte megnézték:jó.hazavitte felrakta,nem jó.azt senki nem mondta neki,hogy össze kellene hangolni a javított elektronikát a turbóval.levettem a turbót,elvittem egy kis céghez,összehangolták és patika lett.
Milyen láncfürész? Nekem Husqvarna csinálta ugyanezt,az oldalán van egy kis lyuk ,alatta valami szelep,az letud ragadn,vékony acéldrottal megköll böködni és egy darabig nincs bajod....
Ha kiszakadt a membrán akkor nem mindig szipákolnia kéne az olajat? Jelenleg szájjal mind2 irányba halad a levegő de hát ugye nagy vákumot az ember nem tud létrehozni.
Benne van a tervbe hogy ha produkálná a hibat amit vagy 2 hete nem csinált akkor lleveszem azt a kis csövet es megnézem produkál e több olajat pörgetve, bar akkor nem "szippant" a turbó...
Gömbölyű a tüske vége, így gondolom igen Most YT-n néztem (hogy melyik milyen) ott 225 fokot mond, de ha eljutok a szelepfedél tömítéshez akkor rákukantok a kodjára. https://www.autosboltgesztely.hu/images/products/large/1504168035-1417010958a.jpg Nekem ebből hiányoznak darabok(hüvely), meg gondolom elverte a tetejét. Gondolom cserélhető akkor? (ezen az egy helyen látom hírtelen ha már feldobta a net.)
The Evaporative Emission Control System (EVAP) is used to prevent gasoline vapors from escaping into the atmosphere from the fuel tank and fuel system at all times. EVAP systems have been required on gasoline powered vehicles since the 1970s. )
az megsinyli ha nem az uzemi korulmenyek kozt dolgozik.
lasd pl fel nem rakott uzasapka tud uzemzavart, hibat generalni. .
(sok autoban eleve van szoftveres evap leak detection feature. )
ami nincs erre tervezve... ( motkerekparok, rotakapa, .stb. tobbsege ) az nem.
a rendszer mukodesehez nincs erre szukseg, de azert ne felejtsuk el az injektorok/karburator feladat sem.
folyadek nem gyullado kepes ( uzemanyag ) .. gáz igen.
a tank parolgas > gáz .
szvsz kornyezeti teher csokkentes ES felhasznalas az a kozos nevezo ami miatt nem baj hogy megszuletett a rendszer.
És volna pl. a motor működésére hatással az, hanem volna zárva a tanksapka, vagy "csak" azért kel az enyhe légritkított tér, hogy ne párologjon kifele az üzemanyag?
Sziasztok. Passat B5 1.9 Pd 2000es (ATJ) Kék Számomra fura hibajelenséggel találkoztam (autó saját.) Konkrétan néha füstöl néha nem, de van úgy hogy ha füstöl akkor akár piszkosul is tud és tükörben kékesnek tűnik. 20ezer km alatt pluszba 2,5 litert evett meg.(most kb 1 éve csinálja. Mondok rá egy példát. Ugyan azokat a távokat megyek naponta. Hétfőn nincs füst, kedden van, szerdán nincs meg utána sincs. Ez akkor volt mikor direkt néztem. Inkább hidegen de 15km elmenve is füstölt már mikor már a "víz" 90 fokos volt.
Számomra furcsa hogy nincs logika mikor csinálja... Turbó biztos hordja az olajat de melyik nem...Enyémbe óra szerint 320ezer km van. Amúgy a látványos füstölés intenzív gyorsításkor a legszembetünöbb. Akkor olyan szinte mint amikor szúnyogot írtanak :D Turbóba lehetne logika hogy nyugodt temponál lerakja a coolerbe majd ha kell a kakaó onnan szippanta. De direkt néztem naponta mindig egy helyen intenzíven gyorsítva mikor, de ha hétfőn nyomtam neki akkor kedden miért csinálta... Amúgy most kb 2hete már nem is csinálta. Igaz most ajánlott nívószint alatt vagyok (5w40es van benne). Hétvégén volt vele foglalkozva meg pár hete is. Pár hete kapott új EGR-t. Most hétvégén kapott új pd tömiítést. és be lett állítva 270 fokra. Bár itt volt "érdekesség", mert levétel után 3 PD elemnek a rugóját is ki lehetett venni a helyéről, meg a belső hüvelyből is hiányoztak darabok. (beállításkor nem volt határozott a végállás{nem én csináltam}). Még tegnap a szívótorokból meg a hengerfejet kiganéztam. PD javítás után egyenletebb lett meg jobban húz. Kérdésem tehát az hogy hol ehetett annyi olajat hogy akár füstfelhőt is nyomhatott. Turbó? PD O gyürűk? Eddig a szelepfedélben lévő kartergázolajlecsapatót gyanúsítottam, de már nem tudom...Igaz itt is van olaj a kis csőbe ami megy a turbóhoz a lecsapatótól. Szelepszár szimeringet én elvetem. Ami még érdekes hogy változott a turbó "fütyölése" az utóbbi időkben. Ezt tavasz óta figyeltem meg mióta lehuzótt ablakkal is jár az ember. Most például alig hallom azt a hangot ami már volt sokkal "fütyölösebb"(olyan a hang mint amikor kifújna) Turbócsövek átnézve nem lyukasak. Egyedül a kipufogó rezgéscsillapító van leszakadva valamelyest, de ha ott jön ki a hang esetleg akkor mitől lett az utóbbi időben csendesebb... Fura ez így nekem... Köszönöm.
A lábakat ellenőriztem műszerrel, nincs szakadás egyiknél sem. Keresek majd elektronika javítót. Felhívtam néhány bontót, egyetlen egyben volt, de horror árat mondott rá.
Azt a kart ami a turboba megy már megjárattam, most könnyen mozog, de a működtetője meg sem mozdul gyujtásra, meg járó motornál gázadásra sem. A fogaskerekek mozognak meg a motor is ha direkt 12voltra kötöm.
A vezérlő elektronikáját szétszedtem, van benne egy kis motor, azt gondoltam az lett zárlatos. Adtam rá 12 voltot, és megindult egyik irányba, a masik irányba nem akart elindulni, csak erőlködött, mintha megakadt volna a fogaskereke. Kicsit segítetem neki, csavarhuzoval meg böktem a fogaskereket, akkor megindult a masik irányba is. Szóval úgy tűnik a motorja jó. Akkor lehet maga az elektronika hibás?
Levettem azt a kis kart, egy helyen szorult, kb középen, de megjárattam és már jól mozog, de a hiba már állandó.
Amikor ráadom gyujtást, akkor meg kellene mozdulni valqamelyik irányba annak ami azt a kis kart mozgatja? Mert ez nem mozog, se gyujtásra, se beinditva gázadásra.
Turbónyomás szabályzó elektronika vacakol, az ami a geo-t állítja. Rá van szerelve a turbóra. Akkor szokott bedögleni, ha szorul a geo. Az is lehet hogy egy turbó geo tisztítás megoldja, én azzal kezdeném.
Lehet, hogy fasssságot mondok, de nekem egy benzines fűrésznél volt ilyen gond. Rá nem jöttem volna, hogy a tanksapkáján a levegőnyílás volt eltömődve. Beindult, pár percig, amíg a tankban a légnyomás nem ért el egy színtet, ment a motor, majd (üzemanyag híján) leállt. Rángattam, rángattam, nem indult. Pihentetés után beindult, majd kezdődött előröl. A pihentetés alatt ki tudott egyenlítődni a tankbéli és külső légnyomás.
De ismét mondom, lehet, hogy egy autó tanksapija másként működik, nem tudom. Csupán egy tipp.
Ople Corsa 1,4 benzinesnel mi okozhatja hogy simmán beindul az auto,majd kb. 10 perc után leall...nem idul el kb. fél oráig majd ujbol 10 percet müködik és leáll.....Ötletek???
Véletlenszerűen rákattintottam egy régire: file:///home/vasti/Let%C3%B6lt%C3%A9sek/Csomor_ESZ_95_0323.pdf
4,5% volt az etanol tartalom, szóval még E5-nek is "gyenge" volt az az E10 ;-)
Ezért nem értettem soha a nagy felhajtást: még ha 5%-ról 10%-ra emelkedett volna, szerintem akkor is piszok nehéz lett volna olyan autót találni, aminek ez VALÓBAN gondot okoz.
Illetve de, értem ám: így sokkal több prémium üzemanyagot eladtak az elmúlt években, mert sokan totál beparáztak, hogy az E10-től majd elpusztul az autójuk ;-)
Vettem egy hete az asszonynak egy csettegőt (seicento) és bár vicces árak vannak az alkatrészre, de most nem akarnám emiatt lekapni a váltót (persze előbb-utóbb szükség lesz rá), viszont tavaly okt óta nincs rajta vizsga szóval valamikor el kellene vinni. A biztonsági dolgokat (fék, lámpák) azonnal megcsináltam, olaj/vezszíj/gyertyák cseréje folyamatban, szelepfedéltömítés alól folyik az olaj, az is cserélve lesz, de ehhez egyikhez sem kell akna vagy emelő. Az emelőm meg épp nem üzemel így nem is biztos, hogy hamar meglenne a csere. Ezért kérdezem.
Hát izomból is próbáltam, acél csavarhúzót dugtam a visszaállítóba, fogóval is próbáltam, meg sem mozdult egyik sem, megrendeltem a másik oldalra is, csere az is, pénzem van rá, a stressz kicsit sem hiányzik, a féknek meg tökéletesnek kell lenni.... köszi a hozzászólást ...
Szerintem start-stopos autóban csak dmf lendkerék volt ebben a konfigban (cay* motor+5kézi), sima lendkerekes nem. Ha meg biztosan LuK a lendkerék, csak ez a szett (323 0826 10 és 123 0606 10 nyomólap) mehet rá. Volt ott korábban valami el nem mesélt sztori, gondolom.
Urak! Honda 8gen civic(2008 83Le 1,4B) kormányművet látott már vki belülről!?Mi szorulhat benne? Teljes felújítást a döglődés kezdeti stádiumában nem lehet elkerülni pl egy kis zsírral? Valószínűleg kezd meghalni.
Csicsergés mögött halkan lehet hallani, kerekek a levegőben vannak.
Picit szorul, nyekergő hangja is van, akkor is amikor a két oldal le van kötve. Kotyogása, holtjátéka (még) nincs. Jobb oldali toronycsapágyat újrazsíroztam, mert lekötve a kormányművet a jobb oldali kicsit nehezebben forgatható. Picit javult. A talpas gömbfejnek is adtam egy kis láncspray-t. Kanyarodás után nem húz vissza középre, vsz a kormányösszetartást is állitani kellene, ennek az értékét esetleg meg tudja vki nézni vmi adatbázisban? Jól sejtem ennek a futóműve nem egy ördöglakat, ezen kívűl nem lehet mást állítani, ezt meg én is meg tudom csinálnipl lézeres vízmértékkel (vagy vigyem profi futóműveshez?) Két hónapja amikor vettem a kereskedő elmondása szerint féltengelyt cseréltetett, elvileg ez nem lehet hatással a geometriára.(?)
Az hogy 16 órája nem kaptál választ a kérdéseidre nem azt jelenti, hogy senki sem olvasta, hanem azt hogy senki aki olvasta nem tudja a választ. Nem kell megismételni.
Swift GLX 2006-os. Központi zár. Csomagtér ajtó nem nyílik. Bal hátsó nem nyílik. Bal első nyit zár. A jobb oldal nem zár. Hasonló hibajelenséggel találkozott már valaki?
Az a fura az egészben, hogy egy féle kuplung alkatrész cikkszám van. Kellene lennie másiknak is, ha a start-stopos fogaskoszorúja szélesebb és ezért más a súrlódófelület mélysége
Te mint szaki... meséld el nekem: Mi a szarért nem tudom visszaállítani a hátsó fékeket, van szerszámkészletem hozzá a másik (2004) peugeot 307-en simán ment minden.
(2006) 307sw-vel szívtam tegnap nagyot, meg sem mozdult a jehova-bohának sem, (1mm ferodol). Ok rendeltem gyors féknyerget, csere ok. Na mondom a jobbost is kicserélem, azon volt még 4mm ferodol, na az sem mozdult meg. Visszarak, megrendel, az is csere lesz a napokban. A bal oldali dugattyú is szép fényes volt, wd40 re sem reagált. Mi a hozzászólásod, már csak kiváncsiság végett kérdezlek. üdv.
Nincs más megoldás, elő kell venni a régi lapot és szerkezetet meg a tolómércét. És öszehasonlítani a lényeges méreteket az újjal. Ha minden egyezik akkor szerelési hiba. Ha nem egyezik akkor jöhet a reklama, hogy ugyanazon a cikkszámon miért nem ugyanazt az alkatrészt kapod.
Swift GLX 2006-os. Központi zár. Csomagtér ajtó nem nyílik. Bal hátsó nem nyílik. Bal első nyit zár. A jobb oldal nem zár. Hasonló hibajelenséggel találkozott már valaki?
Az 1.4-es, 8 szelepes F Astra-t mi is felesben tankoltuk, meg néha még rá is tankoltam etanollal egy hosszabb út előtt ;-) , de nem panaszkodott... Pedig 10.000 kilométereket használtuk így.
Akkor az volt az általános tanács, hogy egy friss üzemanyag szűrőt nem árt felpattintani a ki tudja, hány éve benne rohadó koszok miatt, mielőtt az ember elkezdni nagyobb mennyiségben keverni az etanolt a gépsárkányba - mi ezt megtettük, ennyi.
Én sem értettem a nagy felhajtást, mert állítólag pl. Ausztriában, meg talán Németországban is már egy ideje 10% etanol tartalma van (pontosabban lehet) az alap benyának... De nem reklámozták, így nem is ijedt meg senki ;-)
Ráadásul a 10% tartalom a maximális, egyszer valami szaki nyilatkozta a tévében, hogy egyáltalán nem biztos, hogy benne is van a 10%. Lehet, hogy az E5-ben 5% van, az E10-ben meg 7-8%, na bumm, hatalmas különbség...
Menet közben, főleg nagyobb terhelésnél (pl. előzés, vagy emelkedőn gyorsításkor) a képen a vízhőfokmérő felett látható lámpa elkezd villogni és hirtelen elmegy az erő a motorból. Megy tovább így is, csak alig gyorsul, nem tudok megelőzni egy buszt sem.
Ilyenkor csak az segít ha leállítom és újraindítom a motort.
Mostanában egyre gyakrbban jelentkezik ez a hiba, és van amikor már az újraindítás csak akkor segít ha várok pár percet, azonnal ujraindítva marad a hiba.
Nekem erről az jut eszembe, hogy főleg amikor bejött az E10, mindenki hisztizett, hogy jajj, szegény autók, most mi lesz velük. Amikor régen volt E85, és persze jóval olcsóbb volt, akkor rengetegen ész nélkül tankolták, ha nem is tisztán, de mondjuk felesben. Akkor nem számított az etanol tartalom, mert ólcsó volt :)
kemiai összetetelböl következöen ethanol-lal kicsit megnö a kipuf.gazban a viz, de mai keveresi aranyoknal elenyeszöen: E5-tel "E0"-hoz kepest 1%-kal, E10-zel pedig 2%-kal töb H2O keletkezik
...persze tiszta etanolnal mar érdemben más a helyzet, és sokféle "blend" van
Most pöc-röf beindul....,de esetleg elindulhatott esetleg rajta egy kopási folyamat az edzett felületeken.. ami a késöbbiekben felgyorsulhat..ezen aggodok..
Ha időben benézel,akkor elég sok orális örömtől szabadítasz meg,de ezen már késő keseregni. :-)))))
Egyszerűen nem állt össze fejben,hogy a póluskerék lehet a baj,mert
- nem hittem volna,hogy erre nem rak be legalább egy szinkronizálási hibát
- élőadatban ott volt a 10 fokos előgyújtás
- üresen simán kiforgott tiltásig
- menet közben olyan érzés volt,mintha valami fojtaná a motort-innen jött a katalizátor összeomlás ötlet-,vagy nem kapna üzemanyagot,de ezt meg azért nem volt logikus,mert a motor a donorautóban tökéletesen működött,amibe meg bekerült nem károsodott az üzemanyag rendszer,volt benzinnyomás.
Sebaj,jó pap is holtig tanul,azt mégis hülyén hal meg. :-)))))))))
Ez a dolog már engem is gondolkodóba ejtett a korábban említett lambdaszonda hibakódos ügyem kapcsán (vadiúj katalizátor-bár utángyártott-, vadiúj hátsó lambdaszonda, mégis checklámpa világít, hátsó lambdaszonda hibával). Vajon nem lehetséges-e, hogy ha megfeszülök, sem lesznek jók a mért adatok, hiszen a 22 éves autóm még az etanolmentes benzin értékeire lett kalibrálva. Az E10-es elégetve pedig biztosan más összetételű kipufogógázt produkál, mint az etanolmentes. Amúgy a hibajelenség is nagyjából egyidejű volt az átállással. Talán 6-8 hónapra rá keletkezett.
(Erre találtam ki aztán, hogy kipróbálnám az a lambdaszonda-kiemelő vackot.
Hozzáteszem, hogy a fenti hibán kívül semmi rendellenességet nem tapasztalok. Autó szépen indul, erős, nem kattog, nem zörög, nem fullad, nem füstöl, stb. , pedig az átállás óta egy korty E5-ös benyát nem kapott.
Adott egy Ford Tranzit,ami üzemanyag ˇnélkülˇˇvolt vontatva sebesség fokozatban pár kilométert,kb 5-10 perc idötartamot,a motor nagynyomásu pumpával van szerelve,a beömlö csö teljesen üres volt....véleményt szeretnék kérni hogy a pumpa károsodhatott-e??
20-25 éves csodákban az inditásgátló bármely alkatrészének meghibásodásának a javítása kivitelezhető a kiiktatáson kívül más módszerrel? Van alkatrész a bontotton kívül?
Nálam is a kulcsfelismerő részben lehetett az elhalálozás, vagy amitvezérelt, hogy a 15 kijusson az adagolóig.
anno 15-20? ev kornyeken volt itt egy kisebb balhe, mikor az indiai ramszesz felepitettet egy komplett templomot indiaban, majd szetszedtek, behajoztak az uk-ba.. az epito munkasokal egyutt.
a baj csak ott volt, hogy a munkasokat indiai berben fizettek londonbon.
1 font/nap. ../ora ? nem emlekszem, de a ramszeszt parkoloba tettek..
na .. igy mar ertheto a munkaero/beforgatott energia aranya.
Persze, nehogy bedőlj az ilyen bődületesen nagy baromságoknak! Te mindenkinél jobban tudod, téged aztán nem etetnek meg ilyenekkel, hogy környezetvédelem ;-)
Amúgy irdatlan pénzre lehúznak valóban... Rengeteg embert anyagi csődbe taszított már ez!
Egy példa: nekem a 14 éves Peugeot 207 1.6 HDI-ben még eredeti a részecskeszűrő - meg minden más is. Megnéztem most, egy közepes árú részecskeszűrő 400€ körül van, az 160.000 forint manapság. Ha leosztom az autó korára, akkor havi kemény 1000 forintra jön ki (de még nem döglött meg) Hú, ezek aztán tényleg piszkosul le akarnak venni... Hogy ennyire hülyének nézzenek, bakker, ilyen nincs! Főleg, hogy állítólag ennek a pénznek a kb. feléért megbízhatóan "kitakarítják", az meg akkor 500 forint volt havonta egy ennyi idős járgánynál visszaosztva... Komoly költség! Tényleg érdemes inkább "kiheréltetni" az autót, mert engem aztán ne nézzen hülyének senki.
Simán kiüthető (konkrétabban átüthető) a másik irányból, mint amerre a nyíl mutat. Egy pozícióban fér csak el a stift, arra figyelj ! Be kell tenni az egyik sebességfokozatba és kicsit ferdél lefele kifér a stift. Most csináltam vagy 3 váltót, úgyhogy ez biztos.
Sziasztok. Ford Transitnál,a fötengely végén ,az bordás szijtárcsát 3 Db. csavar rögziti,valaki megtudná-e mondani hogy jobb vagy bal menetesek??Probáltam lazitani ,de nem sikerült.. Évjárat 2006,2,4 tdci......
Van rá! De minek fizessek olyansmiért aminek semmi értelme? Ez az egész klíma egy hazugság arra megy ki az egész, hogy pénzt húzzanak ki az ember zsebéből. Aki úgy érzi, hogy ha kifizeti pár évente azt a pár száz ezret jót tesz vele, tegye. Én biztos hogy nem fizetek ilyen marhaságért.
Ja, nem egy ismerős van, aki nem mer elindulni hozzánk látogatóba (Ausztriában élünk) , mert félnek, hogy ha belefutnak valami ellenőrzésbe, oda a rendszám...
Ilyen autókkal közlekednek, mert megtehetik, és mert otthon nem ellenőrzik ezeket a dolgokat.
Nem értem, hogy ha nincs pénz pl. egy sz*r részecskeszűrő tisztítására vagy cseréjére, akkor miért kell BMW meg Audi? Persze régi nagy olcsó "vackok" - ami amúgy piszok jó autók lennének, csak piszok sokat kellene rájuk költeni.
Talán azért, mert a világnak azzal a részével, amelyiken egyszerűen nem futja a megfelelő karbantartásokra és fejlesztésekre, de élni meg mégiscsak kell valahogy, azzal nincs mit tenni.
A "fejlett" világ lakóinak viszont, ha akarják, beleférnek ezek a dolgok... Akkor legalább ott tegyünk valamit, ahol lehet! Mert az, hogy ha a bantu négernek nem futja új részecskeszűrőre (ami talán több évi fizetése) , akkor a svájci se vegye meg (akinek meg a havi fizetésének a töredéke) , eléggé vacak hozzáállás.
De amúgy meg, a témánál maradva, egyszerű a dolog: egy autót műszakilag a megfelelő állapotban kell tartani, illegális átalakításokat nem szabad rajta végezni (kezdve akár egy nem jóváhagyott LED fényforrás beépítésével) - ennyi.
Aki úgy érzi, hogy egy X kategóriás autót nem tud fenntartani, az ne vegyen olyan autót! Keressen egy olyat, amit elbír a pénztárcája, és nem csak a vásárlás pillanatáig - onnantól meg bármilyen hiba anyagi csőd.
Szerintem is baromság és hazudozás ez a "zöldség". A világ "nagyjai" miért a nyugati civilizációt regulázzák? Mert, ha érdemben akarnak tenni, akkor ott van India, Kína, Pakisztán Vietnam, Afrika,a Közel-Kelet és Dél-Amerika. Ezek úgy füstölnek, hogy látni nem lehet a szmogtól.
Megérteni én sem tudom. Azt viszont pontosan tudom, hogy ennek a fajtának a gondolkodásmódját akkor sem tudnád megváltoztatni ha láthatóan a szeme elé tennéd a következményeket. Egyszerűen így szocializálódott, semmi sem segíthet rajta.
Egyszerűen nem tudom ezt a mentalitást megérteni...
Drága kis sz*rkupac autó - nem számít, "meg kell jelenni"!
De pár százezer forint a nagyobb, kb. tervezhető javításokra (igazából kopóalkatrész cserékre, mert a katalizátor, stb. is kopó alkatrész, mindenki tudja, hogy nem az örökkévalóságnak gyártották őket) X évente - na azt már nem, azzal nem lehet villantani a szomszéd előtt!
Hagyd, azt fogja mondani, hogy abból a másfél milliárdból mit számít az övé? Nem érdemes belemenni a vitába mert úgysem fogja megváltoztatni az elképzeléseit, remélhetőleg egyszermajd csak kihalnak mint a dinók....
A busz is többet fogyaszt, mint az 500-as ;-) Csak ott bukik a logikád, hogy a busz egy kicsit több utast szállít ;-)
Mert igen, tényleg sokat fogyaszt egy konténerszállító hajó (pl. egy Swift-hez képest) , de ha el kell juttatni X millió tonna árut a világ egyik feléről a másikra (ennek az okaiba meg már tényleg kár belemenni) , akkor még mindig ez a legolcsóbb, és leginkább környezetbarát módja... Persze elvileg szállíthatnák vitorlásokkal is, csak azt már legyorsulta a világ ;-)
De ezekkel a dolgokkal nem kell foglalkoznod, és nem is kell bennük hinned: egyszerűen csak kutya kötelességed a megvásárolt autót úgy használni, ahogy azt megtervezték, és ami a lényeg, ahogy engedélyt kapott a forgalomba helyezésre! Egy kiherélt autó gyakorlatilag nem vehet részt a forgalomban - ha megbuksz vele, ugrik a forgalmi, amíg az eredeti állapot visszaállításra nem kerül.
te akkor sem tartanád be, ahogy a nagy többség sem. az "átlag" ember alapjában véve egy rakás szar kb. ráadásnak a szennyezésre a pazarlásra stb stb épül az egész gazdaság a földön sajna. szóval kár is erről vitázni.
Úgyanazt gondolom mint azok a klíma védők akik a klíma konferenciákra 10% százalékos kihasználtságú repcsikkel mennek majd a helyszínre egy egész katonai konvoj kiséri őket. Majd én is betartom a játék szabályokat, ha ők is vitorlással vagy bicajjal mennek egy ilyen konferenciára.
Egy villanynak is van akkora ökológiai lábnyoma élettartama alatt mint egy robbanónak. Csak a klíma hisztisek ezt nem látják be. Pár év és a villanyon is egy csomó jövedéki adó lesz mert állam bácsi rámancsol, úgyanannyiba fog 100 km kerülni mint a robbanóssal. Szerintem a villanyosok szart sem érnek csak szemfényvesztés az egész, soha nem vezetnék olyan fost.
Nem hiszek ebben a klíma mizériában, mindaddig amíg egy konténerhajó óránként több tonna dízelt éget el, vagy a "klíma védő" politikusainkat 10 gk kíséri... Addig az én óránkénti 3-4l üa. elégetése kutyfing. Nem fogok 2-3 év múlva a katalizátor vagy részecskeszűrő... miatt százezreket fizetni mert vki kitalálta ezt a klíma baromságot. A fiamnak is mikor autót vettem pár éve azonnal kiiktattam ezeket a hülyeségeket
Az asszonynak most cserélünk autót, beleszeretett egy 3 éves Fiat 500 ba.
Szerintem qrva ronda egy autó. Mondtam neki, hogy csak akkor vesszük meg és csak olyat , amiben a cimbim ki tudja iktatni az ecuban adblue, katalizátor, részecskeszűrő egr...
Egyszer csak nem indul, fèl nap állás után elsőre elkapja, többször is indítható,újabb fél nap után meg újra nem indul, vezérlés komresszió jó,levegősödés nincs,inercia kapcsoló nincs kiugorva, sprével amíg fújom, megy azt megáll.
2006-os Ford Transitnál hogya bubánatba lehet levenni a diesel szüröröl a csöveket?? Van két kis lyuk rajta,meg izeg - mozog mindenfelé csak lejönni nemakar...
.Elöre is köszönöm az épitö jellegü hozzászolásokat!
19 eves ... janyba jo, de kocsira ennyit kolteni..? :)
Ahogy öregszem,úgy kurvulok.Pénzzel sok mindenre rá lehet venni. :-)
Mondjuk ,most nem ez volt a motiváció,hosszú lenne....
Annyi feltűnt,hogy ahogy bemelegszik -és gondolom elkezdődik a lambda szabályzás-, úgy erőtlenedik el. Nagyon hülye ötlet lehúzni a két szondáról a madzagot és kipróbálni úgy?
tud valaki Budapest és környékén megbízható gépműhelyt?hengerfej javítása lenne a cél.a mostani cég kb 2-3 napra vállalja,telefon nincs kész jövő hét,telefon nincskész,jövő hét..............sincs kész.sejtem,hogy sehol nem én leszek az első,de hátha van olyan aki kisebb csúszással dogozik.
Nem értem az embereket. Nyakamba kaptam egy 2003-as Pandát,1,1 benzin. Megállt az autópályán,én mentem ki érte. Hosszú történet,de végül megnyertem,hogy megcsináljam. Mi van a hátadon vak? Semmi. Na,akkor nesze egy púp...
Mennyit kell hajtani egy autót hűtőfolyadék nélkül ahhoz,hogy a műanyag szívócső lefolyjon a hengerfejről,a vezérlésfedél meg konkrétan beleolvadt a vezérlésbe? Ja,tűz nem volt....
Mondtam a gazdinak a halál időpontját,de nem,csináljuk meg. Ezt???? Ezt. Ok,kell egy komplett bontott motor,találtam egy még indítható osztrák donort,meghallgattam rendesen járt,jó lesz. Srác kikapta,elhoztam beraktam. Pöccre indul,alapjáraton szépen jár ,hőmérő beáll középre,de terhelésen fullad. Tejes gázon megy valahogy,de gyenge,mint a harmatos lepkefing. Checklámpa nem világít. Gyakorlatilag a motorvezérlő,a motorköteg, meg a kipufogórendszer maradt a régi. Mitököm lehet? Ilyen hőnél már bármi meggebedhet...Lehet,hogy összedőlt a katalizátor???
Hogyhogy mi az?? Az maga a célszerszám. Mondjuk ez éppen típus specifikus, van nem sok pénzért univerzális is, csak az átmérőt kell tudni hozzá. Ha hozzáférsz svédfogóval is ki lehet lazítani. erős s gyanú, hogy nem fogsz hozzáférni vele.
Kormányösszekötőrudazatoz, hogyan kell kivenni a bentről ahol a nagy gumihatoangok van Kintit azt letekerem csavarlazítás utánn, de belül , hogy mi fogja? .... Ignis....
2:40 mi az a célszerszam, anélkül nemlehet egyik autón sem cserélni a belső gömbfelyet?
arra keszulj fel, hogyha megbontod a szivosorokat, a twinport szelepeket osszerakas utan valoszinu nem fogod tudni ujra kalibralni/hibat fog dobalni. .. a kopas miatt .
(tuti hogy szarra van kopva )
trukk.
szivosorok kibontasa elott, kosd ossze a kettot felul egy laposvas, ketto M6 csavar segitsegevel.
( van menet mindket szivo tetejen. .)
igy egybe kijon a ket szivosor, nem kell a twinportot se basztatni, meg jo eselyel nem is hullik szejjel.
hatul, az egr csonk csavarjait ne keverd ossze vissza rakasnal.
> rovid/hosszu <
turbo talphoz is illik uj tomites, alul felul.
palinka legyen, mert elsore ez nem kis feladat.
bar irhatom ugyis hogy orbitalis szopas.
(azert a huszadik utan mar kvazi egyszeru ;)
tomiteseket nem tudom.
tekintve a munka nagysagat, mi mindig gyarit rendeltunk.
---
majd meg jut eszembe, de hirtelen ennyi.
--
izzitokat is nezd meg, egyszerubb kifurni ha nincs fent a szivosor.. :DD
A motor hátulján a kuplungharang csatlakozásnál motorolajfolyás.
Valós az a gondolat, hogy nem a főtengelyszimmering enged, hanem a turbó alatt lévő olajhűtő tömítései engednek, és onnan folyik le a motorolaj? 195ekm.
Létezik ehhez összeszedett töm.klt., vagy csak egyenként kell összeszedni a szükségeseket?
Hyundai i40 1,7 crdi, P0101 hibakód, 3000 fölé nem pörög, nem is megy stb.
Légtömegmérő volt a rossz. Az újjal (gyári bontott) alapjáraton 10g/s ill. 398 mg/ciklus helyett 5 g/s és 200-218 mg/ciklusra változott a légtömeg érték. Még a hibakereséskor feltűnt hogy ha le volt véve a légtömegmérőről a szívócső. Levegő áthaladás nélkül is azokat az értékeket mutatta élő adatban mint mikor rajta volt. Lehet hogy a kiolvasott értékek a programozott gyári adatokból érkeztek nem pedig a légtömegmérőből mert az teljesen halott volt. Kapcsolási rajz, oszcillószkóp ilyenek nem álltak rendelkezésre hogy a légtömegmérőt mérni lehetett volna.
Anno vettem üvegszálas kitett, soft kittet , sprayba kevertettem színt, spray lakkot , csiszoló papírokat, rozsda passziválót és 1 napot rászántam. Egész jó lett. 1 év után kezdtek kijönni a rozsda pöttyök ott ahol már nem volt ív csak rozsdás lyuk.
Műszakin annyit mondtak hogy a következő műszakin majd foglalkozni kell vele, bár így is jobb volt mint egy 10 éves Mazda.
2 éve hasonló gépjárműre 2 hátsó ív, küszöbök elején és végén volt még pörsenés, lyuk nem. Erre mondtak 150-200 E ft-ot. Akkor ért egy jobb állapotú 300-at.
Én kinézem belölük főként az ilyen házhoz megyek megcsinálom neked. Nem adsz ötletet a főnöködnek 50 es ért felmelegített motorolajal töltitek fel a kocsit. Fele a tied na?
én csak műkedvelő vagyok, de nem egy leengedem beleöntöm folyamat, Mercinél ráadásul ha jól tudom váltóolajszint mérésre mesterpálcák vannak
bízd szakira az a biztos, a Motulnak van gépe ami a rendszerbe kötve lecseréli az egészet, ha csak leenged feltölt 2-3x is meg lehet ismételni mire tényleg tiszta olaj marad a rendszerben.
Jó szerelő le ne cseréld! Hátha kapásból éget olajat tesz bele.
Ez mekkora előmelegiti az olajat..
Lőd már be merre vagy anglián belül azt ki lehet találni valamit van pár szerelő.
Automata szokott habosodni is, tudni kell mit teszel bele meg van komplett csere youtube manual stb sőt ha van szintjelző pálcád azon keresztül is le lehet szívni.
Erre nem is gondoltam, hogy valamit még neki is "tanulnia" kell az új alkatrésszel...
Ezek a (nem is annyira) új autók túl bonyolultak már.
Tegnap a fél éves jogsis lányom ment vele, ő is azt mondta, hogy szerinte gyengébb lett, alig történik valami, amikor lenyomja a gázt. Igaz, amíg nem volt itthon az "autója", addig a másikat használta ő is, bár simán lehet, hogy neki is csak furcsa (...bár a Scenic 3 1.5 dci-vel sem kell félni attól, hogy egy hirtelen gázadás miatt elveszíti az ember a kontrollt a jármű felett ;-) ;-)
Hát, adok neki időt, ezen ne múljon ;-)
Amúgy meg manapság annak is örülni kell, hogy egy tizenévesen, >200.000km-el vásárolt járgány elvisz A-ból B-be tréler nélkül, kopp-kopp-kopp ;-)
Amúgy tényleg bonyolultabb lehet az olajcsere automatában mint az ember gondolná?
Én angliában vagyok és a szerelőm azt mondta h melegítenie kell az olajat bizonyos hőfokra,és utána tölti ő bele mert megvan hogy milyen hőfokon adja ki a megfelelő térfogat/mennyiség arányt
A bolygóműves automata váltó kezdett hibát produkálni.
Kizárólag tavasztól októberig. Télen egyáltalán nem csinálja,gondolom a hőmérséklet befolyásolja.Az olaj hőmérsékletre gondolok.Azt vettem észre h kizárólag 15-16 fok hőmérséklet felett produkálja a hibákat.
A hiba általában hogy kettőből mikot 3 ba vált,üt eggyet,nem simán vált el.Ha ez megtörténik utána már egyáltalán nem vált,se 4 be,se vissza 2 be. Bent ragad 3 ba. Le kell állítanom a motort mert üresbe sem tudom rakni. Leállított motorral parkolóba teszem,aztán indítom és ok minden.Hozzáteszem 240.000 kilométer van benne,és tudomásom szerint olajcsere még nem volt. Mit gondoltok olajcsere megoldhatja a problémát?
Egy videót láttam ahogy cserélik benne az olajat,miután a srác leszedte a teknőt,az olajcsere mellet kipucolt egy szenzort is ami a teknő aljában volt.
Olvastam róla hogy a váltóban feljebb is vannakb szenzorok amik az elváltásért feleősek. Lehetséges h csak koszosak?
A belső kilincseddel tudnád zárttá ill nyitottá tenni az ajtót magát,függetlenül a közp. zár müködésétől. Ez egy drótszerű bowden, ki-be mozgat. Ez is be tud rozsdásodni,persze nem egy nap alatt!
A kilincs betolt helyzete zár, középállásra húzva már nyitható lenne kívülről, majd ha nincs a gyerekzárra állítva, magadfelé kihúzva nyit.
De nézd meg a másik hátsó ajtón a müködést!
Ennyi idősen már a külső kilincs eltörhet, ha gyerekzáron van, már nem tudod sehonnan nyitásra bírni.
Persze fordban jártas emberke nyitásra bírná,de ezt igy nehéz szavakba önteni, ja asszem még a belső kárpitot is le kell imádkozni, ami sérülhet is a peremén lévő csavaroknál!
Szeretném segítségetek kérni, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy A4/B5 ADP motorkódú vasra melyik Golf IV hengerfej passzol? Kiírtam wow-ból a 8 szelepes 1.6-s motorkódokat ( AEH, AEK, AFT, AKL, AKS, APF, AVU, BFQ ), próbáltam, mint alkatrészre keresni és nézni a képeket; ez így nem mükszik, elakadtam.
Más. Találtunk 6 db. olajszűrőt, hogy mihez jó az passz, de ingyen elvihető, ha valakinek kellene.
A Peugeot 207 1.6 HDI90 FAP-os kis járgányunkban megadta magát az EGR szelep. Váltott már vészüzemmódba miatta, meg voltak egy ideje vele kapcsolatos tárolt hibák.
Szervizben volt, kicserélték (azt mondták, az elektronikájával is volt valami hiba, úgyhogy nem volt értelme pucolni) , pénteken hoztam el, és lehet, hogy csak elszoktam tőle, mert kb. két hete nem vezettem ;-) , de valahogy gyengébben tűnik az autó.
Lehet ilyen?! Én éppen arra számítottam, hogy majd fürgébb lesz...
…még annyit, hogy nem egybefüggő a surlódó (közel krákogó) fémes hang, hanem erősen hullámzó, a gyorsulással lehet kapcsolatos ami egyértelműen nem a motortól jön hanem inkább alulról. A váltóban és adiferenciálban 120.000km-nél cseréltem olajat (motul). Kuplungja tökéletesen működik, és semmiylen más helyzetben nincs hangja.
Olyan problémám lenne, hogy a 130e km-s nagyon megkímélt opel movano duplakerekes hátsó kerék meghajtásos kisteherautómnak lett egy nagyon fura fémes súrlódó hangja 3-dik fokozatban huzatáskor leginkább megpakolva. Üresen is hallható de nam annyira és hamarabb kisimul, megszünik a hang. Olyan mint amikor magas fokozatban alacsony fordulatról nyomjuk a gázt, csak sajnos ez csak nagyon magas, kb 2500-as fordulattól simul ki. Ha elő akarom idézni 2-4-dik fokozatban is csinálja ha hirtelen gyorsítani akarok, de ezekben a fokozatokban pár pillanat alatt megszünik a hang. Mi lehet szerintetek? Köszi.
Gondolok itt a 3 maska kompresszió vesztésére, mert ha jól megy holnap felfújom azt lesném merre távozik. Meg hideg meleg esetben mennyire köp pofán a kedveske.
A hülyeség nem szakmafüggő, aki férfi létére nem ismeri az alapvető jelzéseket, amik ötven éve ugyanazok(töltés, olajnyomás, index, reflektor), az menjen a halál f@szára, jogosítványt hogy a rákba szerzett? Ott se mondták? Vagy keveri a műszerfalat a karácsonyfával, azt tetszik neki hogy világít minden?
Ne gyártsunk már ideológiát a hülyeség mellé, ha lehet..
Őőőő te a kartergázból nem lehet valamire következtetni ha mondjuk kurva sok van?
Lusta voltam meg az eső is esik, meg a kölyök elektromos quadját raktam rendbe, meg mászkáltunk a parkba hogy mehessen vele.. kb péntek szombat egész nap..
Énmá semmihez sem értek, de most nem is ez a lényeg
egy kollégám hónapok óta* szívja a vérem, hogy a g astrája havonta egyszer télen hidegindításkor felemeli a fordszámot 1150re, és ez szerinte nem jó, mert máskor csak ezer.
de már nézték, és nincs felismert hiba, és cseréltek vízhőfokérzékelőt, meg alapjárati motort, meg még mittoménmit, és nem lett jó, és szerinte ez nem jó, és hogy mi lehet a baja.
Nem füstöl. na jó utat, ma még elektronyikázok az "új" quadon. 1000W os töltö akku nincs 120 fonté és egymást rúgják le róla a kölykök.... és még nem megy..
P0101 Légtömeg tartomány/teljesítmény vagy mennyiség áramlás kör, nem törölhető hibakód. 3000 fölé nem pörög, nem is megy.
Megnéztem az értékeket. Ami feltűnt az a légtömeg alapjáraton 10 g/s de volt még egy másik 398 mg/ciklus érték is. 10-et soknak találom és arra gondolok hogy több levegőt vizionál mint valóság és azért veszi vissza a turbónyomást. Azt vettem észre a hogy saját maga veszi vissza a nyomást a geometria szabályzónak kivezérelt parancsnak megfelelően. Mert ha gázt adok akkor több vákuumot (60-70 %/ -0,9 bar) ad a geometriának mint alapjáraton(45%/-0,5 bar), de aztán szépen el is veszi ahogy nő a fordulat (30%/ -0,2 bar vagy nulla). Lehetséges?
Annyit még megnéztem hogy +12v-ot és a 12V testet megkapja a légtömegmérő. Kivettem az EGR szelepet is. Nem volt rajta lerakódás, motorja szépen nyitotta szelepet és a visszacsatolás része is működött, multiméterrel kimértem. Van benne fojtószelep is azt annyira néztem meg hogy amikor leállítom még ki-be zárja magát párszor ezért azt működőképesnek nyílvánítottam. Örvényszelep is működik legalábbis kívülről mozgatja a motor a karrendszert. Belül nem tudom mi a helyzet, lehet kimossuk a szívócsonkot mert abba azért volt lerakódás, de szerintem az nem okozna ilyen teljesítmény vesztést. Cooler csövek ilyesmi jók. Turbónyomás érzékelő 1 bar-ról indul és tud mutatni 0,5-2.8 bart a vezérlőegységből kiolvasva mert a kézipumpának rossz már a mérőórája.
Elvitték az autót "mindent megold' futómű beállítóhoz. Beállította meg szereltek is valamit. Kicsit jobb lett de még mindig jobbra húz. Kormány eléggé balra áll egyenes menetben. Futóműves plusz még ketten is azt állították hogy ez már 99%-os. Nem volt lehetőség a további munkára. Szerintem még vissza fogják hozni.
Hidegindításnál mennyi az alapjárati fordulatszám? Mert nálam 920, amit én kevésnek tartok . Az üzemi hőfokon 780 körüli. Citroen Xsara 2003-as 1.6 16 szelepes NFU motor
51 es román kollégát kidobta a 31 es asszonyka. Hát most ráér bemegy túlórázni cég nem igazán busy agencyseknek pápá.
Kérdem a manager ezt hogy? Nem érdekli... Igen bazdmeg de az én túlórámat nem írod alá, meg ne jöjjek mert nincs munka...
Oké ez a felszopó faszopó a leglustább melós nem is kell félteni hogy csinálna valamit, már áttolta a melót egy idösebb! románra mondtam neki hogy nyugodtan pattintsa le mert csak kint mozizik.. 30 perc helyett 75 perc szünet.. 2 óra meló 10 re elnyújtva hétfön csinált 5 darab csomagot.
Jövő héttöl megint szépen megy a report róla a hrnek, persze minek mert én zaklatom...
Bónusz kocsikázás E class hitelre/14 es/ neki nem gond az hogy az asszony meg bulizni megy a pubba és elkölt 40 fontot az gáz menjen mekibe családostúl 20 fonté.
Meg mondom kollégának mindenki engem néz a zacinak hogy hozzák hozzám a szarokat...
vasárnap e roller 50 é meg látvány kandaló 25 ért, hétfőn ez a paraszt hozza a szerszámokat, kurva gyorsan elhajtottam..
ilyen 1600W os rettenet.. 30 perc alatt leszivja az akkut/full gáz, dombnak fel parkban fűvön 3 fő 90/18/16kg felosztásban/ 50 kg a bolond meg megvette megállt alatta azt lepaszolta kérdeztem is nem akarja vissza venni.
Quad 2t vagy elektromos? nagyobbik nagyon rágja a fülem...
Akkor cseréljünk olajat, vettem kici 6 literes kompresszort mert... ocsóó meg projekt. /van egy 100 literes szar szelepekkel. ingyé volt most tartályá lesz/
Ocsóó mert a nyomáskapcsolója 8 bar fölé/!?/ volt állitva az olaja meg emúlzió volt... meg kitudja mióta pihent.
15W 40 jó lesz? jó hát mert az van itthon.
kocsis rész
16 decemberébe lezúzták az egyik körforgalomba a kocsit. Ma meg belém jöttek hátulról ugyan ott... én középen ő meg ment volna jobbra de nem tartott elég jobbra.. pár karc a sarkon neki meg horpadás, lefotoztam elismerte mondtam neki egy 50 fontos javitást a fényezésre mondta ok, megtöröltem azt mondtam hagyja a francba ez a szerencsenapja, szarabbul is járhatott volna igyon majd egy hideg sört rá.
Szerdától úgyse dolgozom de majd írok neked egy emailt.
Igazából nem nagy extra mert cserélve lettek a porlasztok , hidrotöke, szelepek. De melegebb visszajön ez a kibaszott hullámzás az alapjáratba és a sziszegés. Most nagyon kicsit de van
A látszat ellenére az a lemez a végén csak lezárja a dobot, nem tartó elem. A tartók belül vannak, és a végén lévő lemez akkor reped el, ha a tartók már nem tartanak. Nagy valószínűséggel a hegesztés mellett megint el fog repedni rövid időn belül.
Üzemanyagszűrőt vedd ki és tisztítsd ki, vagy cseréld ki.
Anno amikor az etanol olcsóbb volt elég sokan (én is) a swiftekkel E90-el jártak, szóval az E10 nem nagyon okozhat semmi komolyat.:) Ha mégis baja van az inkább a 20 év, nem az etanol.
Igen. A bontottat amiben 70e mérföld, 116e km volt. Igen leadtam. Mert nem akartam 20-40 ezer múlva megint cserélni. Lehet hülye vok, de én használom a kocsit. Évente 120e km. És emiatt nem akartam 3 hónap múlva megint szétszedni. És ezért döntöttem a felújított generátor mellett. Mert gondoltam 100ezret csak kibír...
Nem általános tudom, de én minden műszakinál cserélek összes gömbfejet, féktárcsát, gumifékcsövet, szilenteket. Ha kell, ha nem.
Nincs időm sokszor letenni az autót. Többen röhögtek rajtam emiatt és nem értettek meg miért párban cserélem az alkatrészeket.
De pl egy talpas gömbfej 6000 és egy alkalom. Összeesem 10ezer.
Csak úgy voltam vele, hogy ha már újítani kell akkor mindent cserélek benne. Amikor összeadtam az alkatrészek árát, meg az én időmet úgy döntöttem azt a pluszt kifizetem mert az autó kell.
Lehet rossz döntés volt. Mert pl a fesszabályzón semmi felirat nincsen, így tuti, hogy nem Bosch.
Ezért is kérdeztem, hogy talakozott-e valaki már ilyen vezetek szakadás problémával.
De lehet jobb lenne felújítanom az eredetit, ezt meg visszaküldeni.
A fiat ducato multijet2. 3 2016 évjarat lakóautó és a német házaspár elmentek, tovább nyaralni! Felraktam az új :lendkereket, kuplungot, kinyomocsapágyat,a váltótetejére, az egész vezérlőt, lelégtelenítettem, és vezehető,1 órát vezettem, hibát ír, a gázpedál helyzetre, és fékpedál helyzetre, is. Ez az amit írtál programozni kellene, de az holnap lett volna. így elvitték, azt mondtam ha jönnek vissza a nyaralásból, és úgy gondolják jőjjenek be. A régi hobakód soha nem jött vissza. P2919.
Az autó amivel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni a következő:
AUDI A3 Sportback , 2011 évjárat, 2.0 CRTDI 103kw 140 lóerő, CFF motorkód, START-STOPPos, 200 000 km futás.
Múlt héten világítani kezdett a töltés jelző lámpa és töltés nem is volt. Vásároltam egy új generátort és egy akkumulátort is (5 éves volt). Csere után meg is javult a töltés. Átmenetileg. Ma 5 nap, 150 km és vagy 30 indítás után lettem figyelmes arra, hogy emelten tartja az alapjáratot. Megmértem a töltést. Gyakorlatilag semmi. 12,11 v. VCDS programmal kiolvasva a következő hibakódot találtam.
Hétfo,30,Május,2022,11:17:34:53699 VCDS verzió: HGJ 15.7.1 Fut a Windows 7 x64 www.vcds.hu
Ami a váltó tetejére van csavarozva 1 ben levettem, nagynyomású rész is 1ben van nem is kell bármit hidraulukát lazítani, csak a dot4 es részt kell. Sajnos itt a munka óra ami nem sok van megadva, ezért valszínű, Összerakás után át vezényeljük a Fiathoz. A multkor SRS modult cseréltem azt sem tudtuk adaptálni, nincs diagunk rá, Fiat 5 perc alatt ráolvasta, ott elöttem. Mi inkább BMW, MERCI, WOLKSVAGGEN oldalon vagyunk fel szerelve programozni. A dot4 es kuplung oldalon valahogy csak, kiszedem a levegőt. De ha az sem megy, majd a fiat megoldja. Holnap írok mi lett a végkifejlet
"Ha jól látom,, értem van ELM327 CSATLAKOZÓM, és a letöltött MES 4.9 verzióval tudom programozni az MTA control modult?"
Nem nem fogod tudni a demo verzióval, csak a regisztrálttal. Lejebb írtam mennyibe kerül, eg yszerelőcégnek kb a lófing kategória.
A multiecuscan oldalán amúgy megtalálsz minden információt de bevágom ide a relevánsakat:
Ami piros szöveg azt csak regisztrálttal tudod, ami fekete azt a demoval is. Tehát ezt az autót olvasni sem fogod majd tudni a demoval, egyik modult sem.
A regisztrálttal pedig tudsz mindent csinálni, beállítást is:
Úgy látom a motor, automataváltó, ABS megy önmagában az ELM327-el (mindegy hogy BT, Wifi, vagy USB a csatlakozója) de a többi modulhoz pl CAN stb kell a sárga adapterkábel is.
Köszi az infókat, szerdán megjött, minden cucc, kivéve a vezérlőhidraulika, az holnap reggel itt lesz, nem melóztam, szerda óta, holnap belerakok minden új cuccot, és lelégtelenítés után, szeintem a régi beállítási adatokkal el fog mozdulni,max érték hibát írhat. A programozási procedúra jó volna végignézni. Ha jól látom,, értem van ELM327 CSATLAKOZÓM, és a letöltött MES 4.9 verzióval tudom programozni az MTA control modult?
Értem, h kell az autó, de azt írtad, h fél éve cserélték a váltón a komplett vezérlőt.
A diaghoz MES kell, van demo verzió belőle. abban meg tudod nézni a funkciókat, van külön váltó menü benne.
Vannak benne tanítási és adaptációs érték törlési funkciók.
Ezeket a folyamatokat, minden főegység csere után el kell végezni.
Tehát ha össze rakod, elég nagy a valószínűsége, hogy diag nélkül csak kötélen fog eljutni a servízbe.
Az első, hogy a kuplungot tanítani kell, h hol van neki a kiss point.
Lehet szerencséd is, de nem biztos, h meg fogod tudni mozdítani.
Ennek a rendszernek az alfája és omegája a kifogástalanul működő kuplung.
A külföldi fórumokon található, főleg LAKÓAUTÓ-kal kapcsolatos bejegyzések, mind erről a problémáról szólnak.
Csak a megoldást nem írja le senki.
Alapvetően az a baj, mint írtam, széthullanak a tárcsák a műanyag alkatrész miatt.
A lakóautók eleve nehezek, rendszeresen 3,5T tömeget, vagy kicsit túlpakolva, akár 4T is kell mozgatni.
Ezt, meg a falábú tulajdonos és az MTA váltó kombóját, nehezen viseli az alkatrész.
Pl, kimondottan előírás, hogy ne járasd álló helyzetben a motor, hanem indulj el vele, mert a kuplung mindíg kinyomott állapotban van.
Fel vannak húzva a motorok 150-180Le-re, egyszerűen alulméretezett a rendszer, volt olyan, akinek széthullott 80e km után, majd az új szett 30e Km-t bírt.
A Fiat és a szervízek nem ismerik el a problémát, csak pingvinezés van.
Sokkal többet dolgozik a szerkezet, mert mint Mados is írta, az ajtó nyitásra is működteti.
Köszönöm a segítségeket! Arra jöttem rá én is nem emel ki a kuplung, azért szedtem szét. Amint írtam, a pénz itt nem releváns úgy hogy berendeltem, kuplungszett, lendkerék, váltóautomatika komplett ebben benne van a pumpa, gömb, kuplungfelsőmunkahenger kábelköteg,. Akkor programozni, adaptálni kell az új váltóautomatikát? Azt 1ik digunk sem tudja, csak látja az adatokat, de ha összerekom, és megmozdul az autó a fiathoz begurulok progizzák fel. Akkor 1szónak is 100 a vége a kuplung hiba okozza itt is a hibát forog a nyeles benyomott kuplungnál.
Ilyen váltós Ducato-m van,trélert húzok vele.Amit legelőször nézz meg,hogy az ajtókapcsoló nem jelez-e be rajta. Ha nyitva van a vezetőajtó,vagy csak úgy érzékeli,akkor kidobja üresbe a váltót. :-))) Persze tudom,hogy kicsi az esélye,hogy ez a baja,de ez is egy opció. ;-)
Honda City 2007 autómban a rádió van amikor nem működik. Egy pár napja kezdte el csinálni, hogy az egyik pillatban semmi baja a köviben meg megáll. Csatornát nem tudok váltani hangot nem ad viszont ki/be lehet kapcsolni és hangerőt meg lehet változtatni. Észrevettem, hogy amikor megy akkor felül írja azt hogy ST és TP amikor meg elmegy a hang akkor meg azok eltünnek. Illetve nem mindig de előfordul, hogy amikor nem működik néha egy kétszer berecseg. Ez most antenne hiba vagy valami komolyabb? Köszönöm a választ.
Le lett szedve a váltó, kapott egy új kuplung szettet, akkor sem lett jó.
Minden elképzelhető dolgot szétszedett, változás semmi.
A legfontosabb a témában:
Nem tudom milyen diaggal nézed, a Multiecuscan a legjobb hozzá.
A lényeg az, HA nem NULLA a kuplung fordulat, kinyomott kuplung esetében, akkor nem teszi sebességbe, vagy ha valahogy sikerül begyilkolnod, mit írtad, akkor is eldobja hibára a következő váltásnál.
Az, hogy a kuplung miért nem választ szét, több okból is lehetséges.
Az a fos, műanyag közepű tárcsa is benne van a pakliban, rengeteg a probléma miatta.
De nálunk nem ez volt az ok.
Hanem az, hogy a kuplung főhengerben, el volt pattanva egy alkatrész.
Tehát az aktuátor által nyomogatott, műanyag főhengerben.
Ezért, nem lehetett lelégteleníteni a kuplungot, mert a benne lévő rugó, nem tolta vissza teljesen alaphelyzetbe a dugattyút, és ezért a tartály felé nem nyílt ki a beömlő furat.
Magyarán hiába próbáltad légteleníteni, nem volt utánfolyása a rendszernek, csak ide-oda, nyomogatta az olajat benne.
Ha nem tudod normálisan légteleníteni, tehát nem spriccel az olaj a szokásos módon a műanyag légtelenítő csavaron, ez lehet egy ok.
A másik, a széthullott tárcsa imbolyog a nyomólap és a lendkerék között, ezért nem áll le a nyelestengely.
Mondom még 1x, NULLA kuplungfordulatnak kell lennie a diagban, ha ezek rendben vannak.
Kaptál tanácsot a fórumon a szakemberektől. Több minden okozhatja ezt, ezért nem tippelgetnék. Ott vagy a közelében és rájössz előbb utóbb a próbálgatások után ahogy látom. :)
S kuplungtárcsa picit jobban mozog forgásirányba mint az új de én még jónak mondom, a műanyag betétekből 1 ki van pattanva de ez nem lehet hiba szerintem. lendkerék rendben. 1re gondolok a kuplung lehetett levegős, vagy kopott, a fekete kuplungolaj miatt gondolom, ezt nem emelt ki és nem váltott. A bordás tengely forgását semmi nem figyeli, nem találtam erre szenzort, hanem a kuplung liemelését hidraulikán keresztűl miliméterben méri, és nyomást. ezeket látom élő adatban.
Sziasztok kedves kolegák! Eddig megúsztam ezt a teknikai mester művet, eddig. Most az emelőn figyel mi lesz vele. Makacs! Német turisták, várják, hogy kész legyen, - mondtam nekik: kész lesz.-. A hiba oka itt amit meg akarok érteni, és hogy miért! Akkor lehúzom a leplet:FIAT DUCATO 2.3JTD MULTIJET 2016-os évjárat. motorszám nincs elöttem, de nagy A val kezdődik és 411C a vége. .LAKOKOCSI, 79ezer km van benne!. ez a félautómata rendszerű,. váltó nem vált, ha jár a motor, gyujtáson igen. Beindítom, és gyorsan R kapcsolok az rendbe, akkor talán nagy ritkán megvan az 2 es is, aztán menet közben amikor váltana üreset kapcsol. De általában hibát ír a műszerfalra, és nem vált sehova. Hibakód:P2919 Automatic Tranmission Signal, Curve Not Plausible. Aki nem ismerné ezt a félautómata rendszert.:mechanikus váltóra szereltek egy váltóautómatikát, hidraulikusan elektromos pumpa van a váltó tetején (40bar ) tekeri, mozgatja fel te a váltótengelyt, a kuplungot is eza hidraulika rendszer nyomja, de kinyomócsapágy külön hidraulikán van, tehát a 40 bar os nyomás a lábat helyetesíti. Nagyon lassú a működése, szörnyen buta. Dextron III olaj megy a hidraulikába, fékolaj dot4 a kuplung renszer felébe. Azt googléztam eddig, hogy kettőstömegű lendkerék van benne, - igaz, szét kaptam az van benne-és rugós műanyadbetétes kuplungtárcsa, - az is igaz-és a kettő 1ütt nem szerencsés, és hamar szétverődok a tárcsában a rugós műanyag. Mi lehey a hiba? Miért nem vált, miért írja be ezt a hibát ha beindul az autó? A német vendég azt mondja volt ez a hiba már 6 hónapja és az egész váltó hidraulikát cserélték a váltó tetején. A kuplung olaj korom fekete(, Dot4) a hidraulika olaj is majdnem fekete de megvan 38 bar 39.Ami itt nem akadály a pénz! Bármit cserélhetek. de mit?
Van akinek nyakatekert, van akinek nem. Kinek hogy. Persze gondolhattam volna, hogy belekötsz, mert ott van a V a nicked mellett. Azt nem tudom, hogy "hivatalból" teszed e vagy önszorgalomból.
A lényeg, hogy rájöhettél volna, hogy nem konkrétan neked szólt a dolog.
----"Ennek ellenére szóvá teszem-e ha lemész suttyóba? Már megtörtént párszor akkor nem szóltam érte most igen."---
Lehet, hogy nem jól értettem. De, a bíráló így járhat és itt az INDEX-en ez a szabály amit bemásoltam előbb.. Lehet, hogy nem vág ide 100%-ban , de tanulság mindenképp.
Üdv.! Azt vettem észre, hogy a "régi tagok" egy érdekes szelekció terméke itt ezen a fórumon.
Sajnos ez nem jó irányba tereli a dolgokat.
Bemásolok ide egy moderátor szöveget, ami mindent magyaráz.?------
-------"Letelik az egy hete, visszamegy. Meglátjuk. Szóljatok.
Engem az sem érdekel, ha ti vagytok a hülyék, és ő a normális. Az a ti topikotok, bejáratott közösség, felőlem rántotta receptekkel is szétcseszhetitek. Mondom, az a tiétek.
A közösség védelmére van külön MM szabály.
Ha ugyanott folytatja, nem végleges tiltás lesz, hanem gyakorolhatja az új nick regisztrálást. És ez nem fenyegetés."
Ennyit a szakmaiságról. Ez az INDEX így működik. DEMOKRATIKUSAN, ahogy ki van találva.
Csak arra próbáltam célozni, hogy az általad megjelölt kettő alkatrészen kívül még számos egyéb is okozhatja ezt a hibakódot. Az indításkor lassan felépülő nyomást nem ritkán hibás befecskendező.
Mennyire zavar, hogy áll két autónk? Semennyire, a másik kettő megy. Elvinném-e szerelőhöz? Inkább nem, nem is kell indokolnom senkinek hogy miért aki csak kicsit képben van az sejti.
Érdekes-e nekem megoldani ezeket a problémákat? Igen és jó hogy megismerem egyre jobban az autókat.
Hogy elkezdjem tanulni mélységében a pl modern dízel rendszerek működését? Annyira nem érdekel meg nem is ezzel foglalkozom - szóval nem.
Netről megoldani azokat a szereléseket amihez nem értek eléggé? Te is tudod, hogy aki tud angolul az előtt nagyon kinyílik a világ - hát igen azt hiszem eddig mindenre megtaláltam a megoldást a neten - van hogy hajnal 3-ig böngészek angol nyelvű fórumokat.
Hogy téged mi bosszantott fel? Ez nem is az én dolgom bár nem értem. De nem is számít, nem olyan céllal írtam, hogy aztán valaki lelki világát is próbáljam megérteni. Én egy idegen vagyok.
Ez egy olyan fórum ahol lehet kérdezni, Igen.
Aki kérdez kevésbé fog érteni hozzá mint itt az öreg szakik? Amúgy miért kérdezne?
Hogy neked jár-e tisztelet azért, hogy te vagy az aki a leggyakrabban próbál válaszolni és erre szánja az idejét? Igen.
Ennek ellenére szóvá teszem-e ha lemész suttyóba? Már megtörtént párszor akkor nem szóltam érte most igen.
Sokadik szál - szabadidős tevékenység - izgalmas időtöltés az hogy megcsináljam az öreg autóimat ha elromlanak. Nem stresszel a dolog, nem kell hogy holnapra kész legyen - szóval ha én nem akkor nagyon kérem másnak se menjen fel a vérnyomása ezek miatt 1 értékkel sem.
nem magas lorol beszeltem, hanem egyszeruen csak nem ertem hogy hatter tudas nelkul, gyak.tapasztalat nelkul, egyedul az online tamogatottsagra tamaszkodva.. hogy a faszba lehet ezt igy uzemeltetni/ elvallani.. ?
ugyanitt megertem a sertodesed,.. valoban bunko voltam.
de szandekosan.
nem megy az hogy megkerdezzuk a googlit..
ez nem az a vilag.
--------
ha valamiert frusztralt vagyok, annak nem te vagy az oka.
ill. csak az egyik oka.
mert vannak melletted szazan, akik basznak erofeszitest tenni a tanulasba, ( meg a kerdezesbe is.. ) de elvarjak hogy nulla, szar infokbol egybol a bingot ussek meg nekik.
Az frusztrál be ennyire, hogy te sem tudod jobban mint én pedig ez a szakmád és valószínűleg jó is vagy benne?
Semmi gond ha nem tudsz segíteni. Tudom, hogy nem könnyű így online.
Ötletet keresek, hátha valaki már járt így, leírja és hasznát veszem. De ha nem akkor sincs semmi gond. Majd megoldom, úgy mint ahogy eddíg mindent. Volt, hogy te is adtál már hasznos tippet, tanácsot (pl az előbb az isuzu szőrű)
De légyszíves ne beszélj velem ilyen magas lóról mert én mindig normális stílusban írtam neked (is). Ha nincs hozzá kedved vagy valamiért írritálak akkor ne szólj hozzá az írásaimhoz. Majd lehet hogy más válaszol vagy nem - akkor sincs semmi.
(cirka tiz-tizenot eve azzal kezdtem a diagot, , hogy ott hagytam a maroti konyvkerben cirka 30e forintot.. meg mashol majd ugyanennyit.
a mai napig abbol -is- elek amit azokbol tanultam.
ha nincs 60e forintod,3-4 honapod hogy atolvasd, megertsd,... hogy napra kesz legyel a rendszerek alapjairol.. nem magyarazok tobbet, mert nincs ertelme.