A fűtőérték mérésnél nem mérik bele azt az energiát amit még a keletkező gőz lekondenzálásával el lehet érni, míg a kondenzációs kazán azt is hasznosítja.
Egy jó kondenzációs kazánt mért be a kollégám, hőmennyiségmérővel, és közel 100% volt az éves hatásfoka fűtés+HMV-re, a gázszámlán leolvasott MJ értéket (mert azt fizeted) és a hőmennyiségmérőn mért MJ értéket összehasonlítva.
Az azt jelenti hogy olyan 11-12Ft/KWh áron lehet gázzal fűteni.
Megjegyzem,hogy mivel most mindkét szobában van konvektor és klíma is,így összehasonlítottam.5-6foknál már a konvektor olcsóbb mint az olcsó klíma.Tavaly összehasonlítottam kandallóval a konvektort,a konvektorral olcsóbban jöttem ki. A kényelem meg ugye megfizethetetlen.
Itt a "Vegyes tüzelésű..." topicban, ha tehette volna a kolléga, leharapta volna a fejem, mint imádkozó sáska neje a párjáét, mikor leszóltam a Totya kazán hatásfokát. Hasonlóan bánt volna velem más érintett a Zöldtech fórumon a parapetes konvektorra tett kijelentésem miatt. Pedig nagyon sokaknak hasonló a véleménye. :-(
Faaprítékkal tüzelek tizen... év óta. Begyújtás után néha van látható füst, utána csak remegő forró levegő a kémény felett. Sokáig azonos kéményseprő járt hozzánk, az mindig emlegette. "-A területemen ez az egyetlen kémény, amiben világosszürke por van korom helyett." Mióta katasztrofálisok járnak errefelé, azoknak nincs véleményük. Talán a hozzáértés (hiánya) miatt?
1kg száraz(!!!) tűzifa 4kw hőenergiát ad. Ha 100%-os hatékonysággal tudod elégetni. A hagyományos pl. totya kazán 40% hatásfokú, azaz 1kg fa=1.6 kw hő. A parapetes radiátornak is valahol a béka sejhaja alatt lehet a hatásfoka.
Bizony, bizony... necces a dolog a vásárolt tűzifával számolva.
Tűzifa ~33-39 Ft/kg >> 36 Ft/kg 1 kg-ból lesz ~ 3 kWh hasznos meleg Vagyis ~12 Ft/kWh a meleg anyagköltsége.
Földgáz ~112 Ft/m3 1 m3-ből lesz
kondenzációs kazánnal ~10 kWh hasznos meleg Vagyis ~11,2 Ft/kWh a meleg anyagköltsége.
hagyományos kazánnal vagy konvektorral ~7,5 kWh hasznos meleg Vagyis ~15 Ft/kWh a meleg anyagköltsége.
------
De ugye a vegyes kazánban elég mindeféle szar anyag is >> szennyez, sőt gyakran mérgez!!!! és büdös is. Rohadna le keze aki ilyesmiket rak a kazánba...
Nomeg a szerzett/talált fa is. Ami nagy előny sokaknak :-)
DE szélcsend (mert ősz-tél) és úgy leülepszik a füst az egész környékre, hogy a budiban nem tudsz szellőztetni hogy ne kapj köhöghetnéket tőle.
Kilépsz az ajtón és megcsap a füst. A saját teraszodra nem tudsz kiülni. Mintha kényszerből egy láncdohányossal élnél ... (lásd nem dohányzók védelme törvény)
Nem bánnám, ha átállna gáz vagy elektromos fűtésre. Gáz kiépítése drága, szóval akkor miért ne napelemet támogassa állam + elektromos fűtést ?
Zöld? Extra zöld !
Viszonyításul egy turbós/kondenzációs gázkazán oldalfali kivezetésénél állsz, nézed ... és semmi. És hallom hogy dolgozik, és semmi. Se füst, se büdi 2m-el kivezetés alatt állva.
Amikor extra száraz hideg van a kijövő kicsapódó pára (mint a leheleted), ennyi látszik belőle.
Szaldos elszámolásom lehet A2 tarifa mellett is. Ha kevés az éves termelesem, ilyenkor 32 vagy 43 Ft-ot kell fizetnem a termelés feletti fogyasztasert?
mivel nappal magas a házon belüli termelés fogyasztása, vélhetően több lesz az éjszakai fogyasztás...
Tegnap végigmentem tételesen az idehaza engedélyjel rendelkező TERMELŐ inverterek listáján ... és a legvégén kibökte a szemem a VOLTRONIC INFISOLAR 5kW
Itt meg is szólalt nálam a csengő, hogy az ugyanaz mint az MPP Solar Hybrid 5kW (rebrand-elve árulják Voltronic termékeket). És tényleg.
Nem lesz ez így örökké, nyakában a konkurencia.Széles Gábor energiacellája okafogyottá teszi majd az összes napenergiás és fosszílis energiaforrást. Ha összefogtak volna Pataki Attilával már rég kész lenne.
„Beszéljünk például a gravitációról. Matematikailag leírjuk, de a fizikai modell nincs meg. Azt sem értjük, hogy a Földre érkező idegen lények hogyan kapcsolják ki. A magánvéleményem egyébként az, hogy kikapcsolható a gravitáció. Az erő ugye energia, vagyis a gravitációs erő is az, így, ha uraljuk a gravitációs erőt, energiát nyerhetünk belőle.” - Széles Gábor
Mindenesetre a kep lattan ra kellett jonnom, kene egy rendes rajzot csinalni mar a rendszerrol, mert csak a szoftveres es vezerlo resz van dokumentalva rendesen, hogy tudjam mihez nyulok.
Mar leirtam parszor korabban mas neven akkor amikor neked is mas neved volt. Semmi kuonleges nincs benne es alapvetoen nem is celja a sziget uzemu mukodes normal esetben. Hanem a celja az a fooyamatos ellatas akkor is amikor halozatrol nem lenne. Persze ilyen komolyabb aramszunet evek ota nincs, igy kn. teljesen okafogyott a dolog igazabol, max jo hobbi, ha nag,on unatkoznek.
Amikor klímáról beszélünk (én legalábbis) úgy értelmezem, hogy meglévő klímaberendezés, amit a nyári hűtés miatt szereltünk a lakásba (valamikor) és mivel ez már meglévő, nem igényel befektetést, viszont "kiválóan" lehet vele fűteni. Ezt pedig NEM radiátormagasságba szereltük, és nem csöveztük be a lakást keresztbe-kasul, hogy télen meleg legyen a fürdőszobában tőle :o
A légfűtést már réges-régen kitalálták, 50 évvel ezelőtt is volt a szomszédomnak, nem újdonság, ezt én is tudom. De ha légfűtésről beszélünk, vagy fordítva felszerelt klímáról, akkor az nem meglévő dolog. Ha viszont új, akkor a kialakítás költségeit figyelembe véve - szerintem - vannak sokkal értelmesebb és élhetőbb megoldások