RAW esetén sem mindegy a gépen beállított WB. Hiába pl a RAW fájl, ha pl az autowb sárgába tolta el az eredeti expot, mert abban az esetben bizonyos színcsatorna kiéghet, amit utómunkával sem lehet feltétlenül helyrehozni.
Teljesen manuálban volt minden. Mit kellett volna leszabályozni az elektronikának?
Sajnos, azt már nem tudom visszaellenőrizni, hogy milyen blendével készítettem a képeket. De úgy emlékszem, hogy azon sem változtattam. Azért erre már nem mernék megesküdni. Elvben a közelítéstől nem függ az expo.
Így utólag van valami módszer arra, hogy a 3 képet azonos színvilágúra alakítsam?
Szerintem a túlexpo miatt látod másnak a színeket.
A WB-t állítsd a vakuzáskor fixre, vagyis hogy vakunál fixen állítsa a vakunak megfelelőre (5600K talán).
A közelítés-távolítás esetén azért is változhat az expo, mert vagy a pentaxos fw, vagy nem tud eléggé leszabályozni az elektronika, ezért túlexpós lesz.
A váz beállításánál kellene kezdeni, fix 5600 kelvin, és utána nézd meg, változik-e. A 2-3-as képek kissé túlexposak az 1őhöz képest. És ne jpegben fotózz, amíg tesztelsz, mert a lr vagy más képes képenként más színt csinálni jpegből.
Minden körülmény azonos volt. A világítás egy villanj körte reflexernyővel balról hátulról, jobbról pedig derítőlap. Csak az első képnél jóval közelebb volt a kamera a tárgyhoz, mint a másik kettőnél. Jól látszik, hogy ettől gyökeresen mások lettek a színek. A két utóbbihoz lényegében hozzá sem nyúltam, az első még pirosabb volt, de megpróbáltam közelíteni a többihez. A WB vakun volt a Lightroomban.
Mi az oka, hogy a távolsággal változik a szín? És hogy lehet elkerülni?
Amatőrként kérdem, hátteres képeknél, hajfényhez, oldalról-felülről világítva milyen fényforrást ajánlanátok? Két "stúdió" vakum van, jobbról-balról, de hiányzik egy harmadik fény.
Az a nagy kérdés, hogy tuti azonos- e a beállítás, az EX II-es nem minden beállítása egyforma az I-essel. A II-esen pl a villanás kikapcsolható, hogy csak af vagy master villanás legyen. EXII-nek más a C-Fn is
Annyit tennék még hozzá, hogy a Nikon vakuk még talán kicsit rövidebben is villannak az "átlagnál".
(Nagyobb teljesítményű Metzek pl. tipikusan 1/200-ot villannak full fényerőn, Nikon SB-80DX-et mértem, emlékeim szerint kb. fele ennyi a villanási ideje.)
mint korábban írtam, igen, rájöttem, hogy van elővillantás, csak nem figyeltem fel rá. "abban is én tévedek valószínűleg, hogy nem végez elővillantást, én arra gondoltam, amikor már fókuszálás közben villog a vaku, hogy fényt mérjen. de ha jól látom, okával figyelve, az expó pillanatában villan többet is, és gondolom akkor mér. "
lehet, ismét pongyolán fogalmaztam, természetesen arra értettem az expó pillanatában történő villantást-mérést, hogy néhány szempillantással előtte. :-)
Annak idején, amikor megvettem első DSLR gépemet engem is izgatott ez a kérdés. Ha jól emlékszem hosszú záridővel és a hátsó redőnyre szinkronizált vakuval láthatóvá lehetett tenni a 2 külön villanást...
Ez részben attól is függ, hogy mit értünk (avagy te mit értesz) pontosan az expo pillanatán.... :)
Szigorúan véve nem az expo pillanatában mér (ami egyébként sem egy pillanat, bár többnyire valóban elhanyagolhatóan rövid idő), hanem közvetlenül előtte. De nem úgy előtte, ahogy bekapjuk a gyógyszert közvetlenül étkezés előtt, tehát nem fókuszáláskor, olyankor messze van még az expó.... :)
Amikor lenyomod a gombot (teljesen), hogy akkor MOST!, na kb. akkor kinyomja a mérővillantást (vagy van ami többet is), gyorsan megnézi mi jön vissza, hogy mire a tükör felcsapódik, zár kinyílik már tudja mekkorát kell a vakunak villannia.
Vázaktól, rendszertől függ, hogy pontosan mennyi idő van az elővillantás és a tényleges (az expo pillanatában történő) villanás között, D70-nél megmértem, kb. 1/8 másodperc. Amennyire emlékszem ez viszonylag hosszúnak számít, volt egy időszak, amikor arról is lehetett olvasgatni a szakirodalomban, hogy nem jó ez a kis késleltetés, mert épp egy nagyságrendbe esik az emberi reakcióidővel, és sokszor belepislogást okoz, mert az elő villanásra pislantó modell lemarad ugyan, de a fő villanásra épp csukva lehet már a szeme.... (Én személyesen nem tapasztaltam ezt, a feleségem különösen ügyes belepislogó, de neki elővillantás nélkül is ugyanolyan jól megy.... :)
Szóval az a valószínű, hogy nálad is van elővillantás, csak olyan gyors, hogy nem tűnik fel.