"...kozben felszeleteltem kb 80 dekanyi friss erdei gombat...)
Te vagy a hibás! :)))
Gondoltam, hogy elkészítem a receptet muflon csontosabb alkatrészeiből.
Nézem a hozzávalókat: minden van itthon, a fehérbort külön leteszteltem, kivéve a friss erdei gomba. Nosza kimentem délután az erdőbe, mert a zöldségesnél nincs ilyen.
1. Akkorát taknyoltam, mivel bottal sántikálok, az egyik meredeken, ahol kigurult a jó lábam alól a kő, hogy széttárt lábbal és széttárt karokkal feküdtem hason, a botom két méterre tőlem, de a szemem, orrom előtt pár centire a kiszemelt vargányával. Na az lett volna szép kép ide. Vágatlanul. :)
2. Megszedtem a 80 dekát a receptedhez, meg 'kicsivel' többet, ezért örömömben átugrottam egy kis akadályt az úton. Most a másik lábam sérült meg az ugrás miatt. Fájdalmas volt a hazaút, vacsorára injekciók kedvenc háziorvosomtól. Így innentől már tényleg veszteg maradok a hátralévő gomba szezonra. Bár a két mankós megoldás még izgat esetleg, de akkor kell egy háti kosár. ;)
Először is, becsülöm és szeretem a vargányát, azért is, mert olyan poétikus, csakis az erdőben hajlandó megteremni. A diót az Isten a vargánya barátjának küldte.
Már rég készítettem, most megint rájárok. Jó volt ez az ismétlés, mert a plussz fűszereket el szoktam felejteni.
A "kastély szakácsnője" verzió - krémsajt, barna csiperke és dió. Az sem rossz, de azért....
Ma rántott csirke, burgonya röszti, paradicsomsaláta lilahagymával és mozarellával.
az nem szetesett, hanem egy kicsontozott combnak a csontos husos resze. amugy erdekes egy allaga van neki. ha villat nyomsz bele, akkor kemeny allaga van, de ha megkostolod, akkor puha.
vajon es olajon csaszarszalonnat piritottam. az elotte borsozott es sozott vadnyulcombokat ratettem, egyutt pirongattam. szortam ra kakukkfuvet, majd egy fej hagymat, 3 gerezd fokhagymat, egy repat, fel feherrepat karikazva radobtam, piritottam. kozben soztam, borsoztam. felontottem 2 deci szaraz feherborra es annyi vizzel, hogy majdnem ellepje. lefedtem, kb 80 percig lassu langon foztem. tulajdonkeppen puhulasig kell fozni. kozben felszeleteltem kb 80 dekanyi friss erdei gombat (varganya, rizike, gereben), majd radobtam. itt nem kell ra viz, mert a gomba kiad majd magabol. kb 15 percet foztem, kozben ellenoriztem, utanaallitottam a sonak, borsnak. ezutan kb 2 deci tejfollel, egy pupos evokanal mustarral habarast csinaltam, belekevertem. felbontottam egy doboz gnochit, beleontottem, puhara foztem. a legvegen egy marek petrezselymet tettem ra. hm, most csak ugyesen nezek ki a fejembol.
Bóti. Sajnos nem tudom már az erdőt járni. Nem mintha értenék a gombákhoz. Piacit nem veszek, mert lábakél. Olyan szinten nem érdekel az ázsiai konyha. Túúdom, a szárítottban is lehet szárított élőlény. Úgy teszek, mintha nem tudnám. Tényleg, vargányát termesztenek zárt helyen?