Nem, és nem is tervezem (bár éppen most kapható akciós áron mindössze 5 eFt-ért az egyik hiperben). Megmondom őszintén, hogy nekem nem jönnek be annyira a Bodri borok, mint Flacikának.ABodri Civilis Cuvée Szekszárd 2006-ot (1502. hsz.) és ezt a 2007-es bikát kóstoltam; a magyar piacon 1500-2000 Ft közötti áron reális vételek, de szvsz lehet ezeknél jobb ár-érték arányú borokat is találni. A másik dolog az, hogy osztom a véleményét azoknak, akik azt mondják, hogy ha egy pince "belépőborai" nem tetszenek (vagy nem különösebben tetszenek), akkor nem érdemes a drágább boraikkal próbálkozni. Persze biztosan vannak pincészetek, amik ez alól kivételek.
Bodri Szekszárdi Bikavér 2007. 1,6 eFt-os akciós áron vettem (eredeti ára 2083 Ft). Az árcsökkentés mellett Flacika ajánlása (ld. 1554. hsz.) is segítette a döntést. Ez a hsz. lényegében az 1551. folytatása, ahol egy 2007-es szekszárdi és egy 2007-es egri bikavér szerepel. A Bodri Szekszárdi Bikavér 2007 Faluhely- és Gurovica-dűlőkből származó kékfrankos, merlot, CS és kadarka alapborok házasításából készült. A héjon történő erjesztés után a színlevek külön-külön kerültek elsőtöltésű, közepes égetésű tölgyfahordókba, melyekben hét hónapig érlelődtek. Házasításuk után további fél év érlelés, majd a palackozás következett. Alkohol 14%. Dugó: nem préselt parafa. Színe meggypiros, az oxidáció legkisebb jele nélkül. Illatában főleg piros bogyósok (málna, meggy), kevésbé még gomba, szeder és szilva. Az új tölgyfahordóknak köszönhetően van egy kis vanília is; szerencsére ez nem ül rá az illatképre, éppen csak színesíti azt. Ízében is meggy és málna, kiegészítve egy csipetnyi őrölt pirospaprikával. Alig közepesen testes bársonyos tanninokkal. Savai valamivel jobbak, mint a másik két bikavéré (a meggyel való ízasszociációt tulajdonképpen főleg ezek adják), de sajnos még mindig nem az igazi. Közepesen hosszú utóízében a már említetteken (meggy, málna, paprika) kívül elsődleges szőlőaroma érezhető (szőlőhéjra emlékeztetően). Harmonikus bor, van benne valami elegancia [éppen ezért én nem bikavér néven hoznám forgalomba], de bizonyos területeken (pl. test, komplexitás) többet kellene nyújtania ahhoz, hogy egyértelműen jobbnak kiáltsam ki a másik két bikavérnél. Az viszont biztos, hogy ez a legkönnyebben iható a három közül. Az 1,6 eFt-os akciós ár már korrekt (az eredeti sok).
Mint ismert a vörösboroknak az emésztés folyamán hasznosítható vastartalma jelentős, bár különböző. Gondolom ez helyfüggő. Van valamiféle ismeretünk arról (netán mérték analitikailag) mely magyar borvidékeink adják a vasban leginkább dús borokat ?
"vagyis addig emelik az árukat, amíg a keresletet le tudják szorítani a kínálat szintjére. "
Az árképzésnek ez csak egy lehetséges megközelítése. Nem minden prémium kategóriás bort ezen logika alapján áraznak be.
Az árból semmiképpen nem tudsz a kereslet-kínálat viszonyra következtetni. Füleg azért nem mert nem feltételnül tudod a palackszámot. Nem mindegy, hogy egy 500 palacknyi tétel 15 ezer forint vagy egy 50000 palacknyi tétel. Ugyanis amddig az utóbbi esetben esélyesebben várja a termelő a megtérülést addig egy kisebb tétel esetén a termelő ívesen legyint arra, hogy mennyi idő alatt fogy el a bora... már ha érdekli, hogy elfogy-e Ennek ékes példája a Ráspi Máté cuvée amit köztudomásulag nem akar eladni a gazda.
Az sem igaz, hogy a minőséget egy szint felett ne lehetne emelni. A minőséget mindig lehet növelni. Az más kérdés, hogy az átlag fogyasztó a felső tartomány nüansznyi különbségeket már nem érzi.
A matematikai fügvényalazís szerint amúgy ugyebár az, hogy valami végtelenül sokáig tud növekedni az nem azonos azzal, hogy valami a végtelen felé növekszik... tehát az, hogy a minőségnek adott esetben van egy felső határa az nem azt jelenti, hogy a felé a határ felé ne lehetne végtelenségig közelíteni.
Egy kis statisztikát csináltam a magyar vörösborok áráról a három legismertebb internetes borküldő cég honlapjáról merítve az adatokat. Mesterségesen 6 árkategóriát hoztam létre: 2 eFt alatt, 2-3 eFt, 3-4 eFt, 4-6 eFt, 6-9 eFt és 9 eFt felett. A borok fele az első két kategóriába tartozik (23% és 27%). 16% 3-4 eFt, 15% 4-6 eFt, 9% 6-9 eFt, 10% 9 eFt feletti árú. A legdrágább 5 bor: Ráspi Máté Cuvée 2006 50.000 Ft, Gere Attila Cuvée 2007 25.000 Ft, Gere Kopár 2003 19.990 Ft, Bock Magnifico 2006 19.600 Ft, Bock Capella 2006 17.400 Ft. Ahogy már korábban is írtam: "Azt gondolom, hogy kb. 4-6 ezer Ft felett már nem a borért fizetsz, hanem valami másért." A magyar vörösborok 19%-a (nem a mennyiségé, hanem a választéké; összesen 50-55 ilyen bor van) esetében a 6 eFt feletti ár arra utal, hogy ezekre a borokra nagyobb a kereslet, mint a kínálat: vagyis addig emelik az árukat, amíg a keresletet le tudják szorítani a kínálat szintjére. A minőség oldaláról közelítve meg a kérdést – legalábbis elméletileg – a 4-6 eFt-os borok között is vannak ugyanolyan jó minőségűek, mint az az 50-55 magyar vörösbor, amely 6 eFt-nál drágább. A minőséget csak egy bizonyos szintig lehet emelni ("brutális" hozamkorlátozás, kézi szüret az optimális időben, bogyóválogatás, kíméletes préselés /kisebb lékinyerés/, drága hordók használata stb.), ugyanakkor az ár emelésének nincs felső határa.
Te nem pendítesz, hanem minden adandó alkalommal elismétled ugyanazt a szakmai valótlanságot, én meg minden alkalommal vagyok annyira türelmes, hogy tényekkel, érvekkel és szakmai konkrétumokkal cáfolom. Te a konkrétumokra rendszerint személyeskedéssel és/vagy cinizmussal reagálsz... amit én rendszerint nehezményezek.
Ez nem kölnivíz... én elfogadom, hogy van sokféle módszer amivel tisztességes és jó bort lehet csinálni, szerintem az lenne a jó, ha te is elismernéd és nem fikáznád úton, útfélen a tőled éltérően gondolkodókat.
A tejfeles csirkemell hűsítő/frissítő savanyája és az aszú olajos-ásványos-botritiszes cukorbombája nem harmonizál egymással. Legalábbis szakértő szájakban. De ezt te is tudod... Viszont egy akkora suttyó, mint én, simán ihat tokaji küvét (Hudácskó) a nógrádi házikolbászhoz (Termann). Mint tegnap történt. :)
Alapjában száraz fehéret. A klasszikusok főleg illatos fajtákat ajánlanak: Tramini, Muscat lunel (sárgamuskotály), Muscat otonel, Sauvignon blanc, én viszont feltehetőleg Irsai Olivért vagy Cserszegi fűszerest innék hozzá. Esetleg ezek valamilyen cuvée-jét.
először is elnézést szeretnék kérni tudatlanságom miatt, de lenne egy boros kérdésem. most kezdek kicsit jobban belemélyedni a borok világába. Az lenne a kérdésem, hogy tejfölös csirkemellhez milyen bort ajánlatos/érdemes felszolgálni?
-Bizony magánügyed, mert amit én megpendítek, azt Te soha meg sem próbáltad, halvány lila fingod sincs róla, de akadémiai székfoglalót kreálsz belőle. -Az meg hogy kutyaéletű vagyok, az meg az én magánügyem. -Azért ne gondold, hogy haragszom, csak nem egyformák a kölnivizeink illatai. És hogy ne legyek teljesen offtopik:
Egyébként én vagyok egy orbitális marha, hogy egyáltalán felveszem a kesztyűt. De nem tehetek róla, egyszerűen igazságtalannak tartom, hogy ameddig a nagyipari termelésmódot lehet megawattal népszerűsíteni és szabad minden más módszert leszólni addig azonnal mélységes ignorancia és cinikus gúny a válasz ha valaki merészel ez ellen egy szót is szólni.