Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
ja, hát igen a rézgálic. Apám permetez dehát nem tud eléggé vigyázni. Az hogy leárnyékolja az nekem nem lenne baj ( van elég szőlő..), amit mondasz hogy szőlpő elszivja tápanyagot. na az inkább .
Sajnos nagyon kicsi a birtok és fullra tele van szőlővel. Viszont van zalában agyagos talajon még terület, akkor oda ültetek inkább kajszit.
De érdekes hogy a göcseji szőlőshegyünkön lévő szőlősorba tett kajszi ugy ahogy elvan 30-40 éve. Bár elég változékonyan terem. Valami régi magyar fajta.
Pedig úgy tudom a meszes talajt szereti a kajszi ( ugye?)
Viszont érdekes hogy nemrég ( 3 éve ) tettünk be egy almafát a szőlősorba és ugy néz ki szépen elvan, terem is.
Gond van! A kajszi-szőlő párosítás nem jó ötlet. A kajszi elveszi az éltető (fürt nevelő, érlelő) napsütést a szőlőtől a szőlő pedig az erőteljes dús gyökérzetével a tápanyagot a kajszitól. Vágj ki egy párméter szőlőt és nevelj kajszit orsófának a helyén.
Igen, a katlankorona egyik előnye, hogy hamarabb fordul termőre. De a metszés, ritkítás, permetezés, szedés is könnyebb, továbbá a napfény kihasználtság is tökéletesebb. (Nézd meg a következő évi metszés videóját is.)
Sziasztok. A Balaton part Keszthelyi-hegység déli lábához szeretnék kajszit ültetni. A helye egy szőlő sorban lenne- napsütésben. A problémám az hogy eddig 3 kajszi is kipusztult onnan az elmult évtizedekben, mintha nem szeretnék a talajt vagy a helyet. Szerintetek mi lehet? Van valakinek hasonló helyen kajszija? Esetleg a szőlőre használt permet ( mégha nem direktben is kapja) negativ hatással lehet a növényre?
A videon látott metszésel hasonlóan vágtam vissza én is tavaly egy bergeront kivéve a sudarat amit nem metszettem vissza ilyen erősen. Ennek ellenére nagyon szépen növekedett a fa. Szerinted ez a katlan forma hamarabb hoz termést és vágjam vissza tavasszal én is a sudarat. Délután készítek róla majd képet mert ez a videó elbizonytalanított.
Köszönöm! Ültetéskor én is hasonlóan drasztikusan vissza szoktam vágni a csemetéket (illetve őszi ültetéskor tavasszal vágom vissza). Csak most kicsit elbizonytalanodtam hogy a csonthéjasoknál esetleg többet ártok mint segítek vele...
SZiasztok! csak egy vélemény, ne csipdossátok metszegessétek a fiatal csemetéket ültetés után legalább két évig.Csak a betegséget viszed bele.Majd alakíthatod még eleget. Sajnos én is bele estem ebbe a hibába,van itt a fórumon tőlem sokkal tapasztaltabb és jártasabb kertész,én sem hittem nekik. Eredmény amit elkezdtem csipdosni ideje korán mind cserére szorult.Had erősödjenek szerintem lesz idő őket metszeni de csak módjával.
2012-ben ültettem el, 2013 tavaszán úgy láttam, hogy nagyon alacsonyan vannak az ágai ezért mindegyiket levágtam tőböl, sebkezeltem többször permeteztem az év folyamán. 2013 őszére is csak 10-15 centis hajtásokat produkált a törzs magasabb helyén ezeket a hajtásokat gyengének gondolom és a régi levágott sebek környékén már elkezdett mézgásodni a törzse - .
Ma vettem Ceglédi aranyat és Bergeront... :-) Ha nem jön közbe semmi, akkor holnapután el is ültetem (addig elvermelve várja a sorsát).
Többször is dicsértétek itt ezt a két fajtát, egy-két hete tervezem a beszerzését, ma szerencsére hozzá is jutottam.
A Bergeronnal vacilláltam egy darabig, de aztán a sok méltatás miatt beadtam a derekam. :-) Ez a fajta volt már itthon egyszer több éve, de valamiért kikerült a fajtalistából. Most kap még egy esélyt. A Ceglédi arany meg egyszerűen csak érdekel, mert finomnak jellemeztétek, azt meg bírom, ha a kajszi jó ízű.
A hibáit (mindkét fajtának) pedig majd meglátjuk...
Esetleg kora tavasszal elküldöm bárkinek a levágott részt a korona/suháng tetejéről, akit érdekel valamelyik fajta.
(Január harmadik dekádjában még úgyse ültettem gyümölcsfát...)
Az ősszel vettem pát kajszit (Rakovszky) és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes-e a talajt meszezni? Nálunk nem meszes a föld (inkább fekete, tőzeges) és gondoltam nem ártanék neki, ha picit adnék neki. Ilyenre jó a mészhidrát vagy az oltott mész?
Erről a fajtáról valakinek van e valami információja?
Bergarouge R Avirine cov.–A2914 Nagyon tetszik amit olvastam róla,szeretnék egy ilyen fát majd.Illetve aki közel lakik Budapesthez az esetleg küldhetne nekem egyet természetesen fizetem a fát és a postát is csak ne kelljen elmennem érte.Egy fáért kicsit drága lenne.
Nálam a Farhial kerül a helyére, ha feladja a küzdelmet...a magyar kajszi elvileg kisebb szemű, de többet terem, mint a gönczi...aztán ki tudja. Ültettem apósnál göncit, elég gyenge növekedésű. A Pannónia is egy magyar kajszi változat, később érik, dícsérték.
Sztem az idén nem fogok sok kajszit enni...ma végignéztem a fáimat,1-2 fajta kivétellel az összes virágrügy csúcs pirosodik,a Hargrandon találtam fél centis friss levélhajtást...ennek már nem kell -20 fok,hogy elfagyjon.
Az őszik rügye is duzzad...de a többi is....nagy gáz van készülőben.