Keresés

Részletes keresés

sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34096

"De a legnagyobb bajom, hogy szemetelve ég levett levegővel. :(

Fekete füst csíkok gomolyognak a tűztérben. Akácnál ez nincs.

Ha adok neki levegőt, akkor tisztábban ég, de ez pazarlás.

A kéményből is szürkésebb füst jön. Akácnál csak valami áttetsző, ami fél méteren belül eltűnik.

...

A kályhám nem egy gagyi dolog, de mondjuk a primer-szekunder egyszerre állítódik egy közös csúszkával. Ha lehetne variálni az aránnyal, lehet hogy jó lenne a bükk is."

Ebben igazad lehet és ez picit baj is. A primer a gázosodást segíti, a szekunder (ill. ha van tercier) meg a gázok utánégetését előmelegített levegővel. Ha vissza akarod fogni a teljesítményt, de nem akarsz "füstölni", pazarolni, akkor levett primer mellett kell szekundert/terciert nyomni a tiszta égés fenntartásához.

Melyik is ez a készülék?

Előzmény: (M)Ákos (34078)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34095

Mi ebben az esetben csak átvizsgáljuk a dolgot. A tulaj szereintem tudta hogy ez egy rakás sz....r! De azt hitte, hogy mi majd azt mondjuk hogy használja nyugodtan. No én "öreg csóka" vagyok, ilyet csak abban az esetben mondok, ha nem csak ő, hanem én is nyugodtan tudok aludni.

Az a helyzet, hogy ha mi szerelünk, az anyaghányad átutalása után megyünk csak, Így csak a munkát veszíthetnénk, mint ugye ma is, ha nincs fizetési hajlandóság.

Előzmény: tunderlala-3 (34091)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34094

- kéreg alig van, vermikulit belső jobban sérülhet

ezt hogy érted?

én nem vettem észre, amit írsz, füstölést és "szemetelést"... talán tényleg a primer/szekunder levegő egyidejű "állíthatósága" miatt lehet ez nálad?

én pont amiatt szeretem a bükköt, mert szinte semmi szemét nincs vele:)

délután felhordtam a tárolóból a teraszra több mázsát, még csak söpörni sem kellett utána:)

sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34093

Ez is egy kályhás honlap. Mindegy. Van többféle megoldás, csak arra írtam példát. 20kg 3 óra azért elég gyors tűz. Persze neked van már rutinod. Sokan vannak, akik most kezdenek fával tüzelni, aztán nem minden úgy alakul, ahogy a filmekben látják...

Előzmény: sabrinho (34076)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34092

Kire gondolsz? Mindegy, ne válaszolj inkább. Ezt a valaki/idegenezést nem nagyon értem és továbbra is állítom, hogy nem igazán tartozik ide, úgyhogy mellőzhetnénk.

Előzmény: Émile (34068)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34091

ki kell belőle szerelni, amit beleraktatok... ha volt ilyen.

Előzmény: gmkiev (34088)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34090

mivel már bent van, így egyértelműen olcsóbb, mint az árammal való főzés és melegvíz készítés. emiatt nem került a hmv tárolóba elektromos fűtőpatron sem, a helye ott van, de semmi értelme így, hogy gázzal is tudunk melegvizet készíteni nyáron.

a 3 m3 gáz, az 420,- Ft... ennyiből nem főzöl még a legjobb indukciós főzőlapon sem egy hónapig, valószínűleg:)

Előzmény: sur5al (34086)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34089

Izé, csak egy bátortalan kérdés: minek erőltetni ezt a lefestést? Nem nagyon lesz olyan festék, ami kibírja a 800-1000 fokot, ha meghajtod. Ha jól értem műhelykályha, szóval lehet "rusztikus".

Előzmény: bicskeyd (34036)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34088

Van aki mérgelődik, vagy ránk, vagy a szerelőjére, vagy csak nemes egyszerűséggel nem fizeti ki a mi munkánkat. Mint pl.: ma!!!

Előzmény: tunderlala-3 (34083)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34087

a füstcső valószínűleg nem lesz szigetelve, mivel amúgy is cél, hogy a padláson kialakított "alagútban" cirkuláljon a meleg levegő, oda feljusson a meleg vizet szállító csövekhez.... a tűztér le van szigetelve, ha a füstcső is le lenne, akkor nem tudom, honnan máshonnan jutna oda meleg levegő? 

ez a szigetelés annyira "fogja" a hőt, hogy még több órás tüzelés után is simán megfoghatod kézzel, max. enyhén langyosnak érzed.

Előzmény: sur5al (34077)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34086

A HMV éjszakaival is drágább lenne? Nem tudom, persze kollektor kell, akár házi is:D

Nocsak, akkor mégsem olyan rossz az a gáz?:DDD

A főzés? Ki kellene próbálni. A gázt próbáltad, de a villanyt nem. Én indukciós főzőlapot vettem a lakásfelújításkor. Lényegesen egyszerűbb és olcsóbb volt, mint odavezetni a gázt az új konyhába:D Persze új építésről volt szó, de én oda is ezt tennék. Ha áram van, minden van. Persze ha áram nincs, kellhetnek alternatívák, de ez messzire vezet.

Előzmény: tunderlala-3 (34059)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34085

nálunk sem szokott maradni

igazság szerint úgy a jó tüzelni benne, hogy amikor újra raksz rá fát, akkor adsz egy kicsivel több levegőt, mint amennyivel égett, hogy jól begyulladjon és kellő hővel égjen (úgy érzem legalábbis).

de akkor késő volt, és ezt nem akartam kivárni, mármint nem adtam rá plusz levegőt, csak rápakoltam úgy félig lefojtva, ahogy volt és otthagytam... aztán égett, ahogy égett... másnapra ilyen lett, sok faszén volt benne.... illetve délelőtt még parázs:)

Előzmény: sur5al (34072)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34084

na legalább valaki érti:D

én mondjuk annyit látok, hogy a hamufiók körüli rész is el van zárva a tűztértől, amikor csukva van az ajtó.

vermikulit, igen

a rostély vason fekszik, úgy emlékszem.... még begyújtás előtt vagyunk, úgyhogy majd nemsokára ha kihamuzok, megnézem direkt neked tüzetesebben.:)

Előzmény: sur5al (34072)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34083

TEljesen igazad van, és így korrekt. 

Már csak azt kérdezném meg, hogy amikor a tulajdonos megkapja a kezébe írásban ezeket, mit szól hozzá? Különös tekintettel a veszélyforrásokra... vagy nem számít, csak occsó legyen? :(

Előzmény: gmkiev (34071)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34082

Nem méregetjük, akörül lehet...

2 óra kb., de nem is fojtjuk le.

Előzmény: sur5al (34070)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34081

Mondom, hogy hiányoztál!:D Gyönyörű az építmény!

Most évek távlatából, hogy szuperál a rencer? Burkolat bevált, nem eset szét semmi? Gondolom a Suprával nincs gond:D

Ja, még valami! Igazából a ventik miatt kerültél elő a tudatomból többször, arról is dobhatnál ide egy-két dolgot. Leírás, kép, esetleg ezek linkjei, mert gondolom annak idején betetted már ide. Legalábbis úgy emlékszem.

Előzmény: HegyenVolgyon (34021)
(M)Ákos Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34080

Piros karikában a gomolygó füst (itt alig kivehető).

Az üveg megússza a kormolódást az öblítő levegő miatt.

sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34079

Mesélj! Érdekel a koncepciód! Alsó égésű vagy felső utánégetős lenne?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33994)
(M)Ákos Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34078

Eddig csak akáccal tüzeltem a kályhámban, de felmerült, hogy legközelebb bükköt hozatok.

Kiderült, hogy a szomszédnál van (mért) 12-15%-os bükk, úgyhogy kipróbáltam.

Összehasonlítási alap a saját 15-20%-os akácom.

Azonos mennyiséget pakoltam be, ugyanakkorákat, ugyanúgy égettem el.

Véleményem a bükkről:

+ jobb gázosodás, túl sok is (-5% nedvességtartalom is bejátszhat...)

- lángok nem olyan szép mély sárgák, én a pirosas összetevőt alig láttam

+ az átizzott fából hosszabb ideig szabadul még éghető fel gáz, több szellem láng a végén

+ parázs magától szétesik kockákra, kevesebb kotorászás szükséges

+ kéreg alig van, kevesebb szemetelés

- kéreg alig van, vermikulit belső jobban sérülhet

- kéreg alig van, gyújtóst kell gyártani (a 3 éves akácomról "magától" leesik, az elég is begyújtáshoz)

De a legnagyobb bajom, hogy szemetelve ég levett levegővel. :(

Fekete füst csíkok gomolyognak a tűztérben. Akácnál ez nincs.

Ha adok neki levegőt, akkor tisztábban ég, de ez pazarlás.

A kéményből is szürkésebb füst jön. Akácnál csak valami áttetsző, ami fél méteren belül eltűnik.

Maradok az akácnál, ha drágább is.

Nem a bükköt szidtam, de nekem nem jött be.

A kályhám nem egy gagyi dolog, de mondjuk a primer-szekunder egyszerre állítódik egy közös csúszkával. Ha lehetne variálni az aránnyal, lehet hogy jó lenne a bükk is.

Szóval, ha valaki tüzelő fajtát akar váltani, mindenképp tegyen egy próbát a 3 éves mennyiség megrendelése előtt :)

sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34077

Hát olyan pont nincs, de tűzgátló van. Az sem bír sokat. Azonban itt egy szigetelt, vízteres készülékről beszélünk, aminek a füstcsöve is talán szigetelve van/lesz. Oda mehet gk. is. Vagy kálcium szilikát, de az elég derága.

Előzmény: Törölt nick (33992)
sabrinho Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34076

Az én kályhám átlag feletti méretű. Egyszerre befogad 25 kg fát. A túl gyors tűz itt sem jó, mert érezhetően kevesebb energia marad a kályhában (nem forrósodik annyira át) mint ha ideális huzatot adsz neki. Persze az ellentéte sem jó. A "hideg" tűz a kályha legnagyobb ellensége. Sokkal könnyebben kátrányosodik, mint más tüzelőberendezés. Hidd el, rutinnal lehet látni, mennyi levegő kell neki. Az enyém egy ajtós. Begyújtás után ujjnyira hagyom nyitva, fél óra múlva, mikor minden hasáb lángol, kb. 0,5 cm-re zárom. Így ég le a 20 kg átlag töltet 3 óra alatt! Ezután még mindig csak úgy zárom az ajtót, hogy a szellőzője még ki van tekerve. Majd megfelelően kicsi parázsnál teljesen lezárom.

A te általad leírt (linkelt) begyújtási módszer azért nem tetszik, mert nem szeretem, ha a fa eldől a kályhában és veri az oldalát belülről. A legtöbb kályhás honlapján az alul begyujtórést hagyó rakás olvasható.

Előzmény: sur5al (34069)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34075

Ja, ezt támogatom én is. Legalább nyithatóra.

Előzmény: skarabeus01 (33986)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34074

"A tesztek azt mutatták, hogy vegyesben és faelgázban elég harmatosan muzsikált."

Hő! Vizes fához képest?

Előzmény: joevagyok68 (33974)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34073

Na, ez a másik. Az akác vizesen. Lehet, hogy ég, de nem jól. Jobban, mint a tölgy vizesen, de persze a vakok között félszemű a király ugye.

Ha csak vizes fát tudsz venni, akkor nem csak a munka miatt, hanem a hatásfok miatt is jobb a gáznál maradnod vagy brikettet venned. Az legalább száraz. Vizes fával fűteni nem feltételen lesz olcsóbb, mint gázzal! A pontos számokban esetleg kérdezd a számzsonglőrt:D

Persze ha akarsz kínlódni a vizes fával, hogy a végén a senyvedő tűz látványában gyönyörködhess, az sok pénzt megérhet:DDD

Előzmény: Szlacsi (33971)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34072

Én örülnék neki, ha maradna egy kis faszén ill. parázs, de nem nagyon akar. Túl jó lett a legutóbbi módosítás.:) Vagy sokat szellőzik a réseken. 

Köszönöm!!! A fotók nagyon jók, mindent értek. Nagyjából hasonló elvet követtem én is. Az ajtóra/hamutálra gondolok. Mondjuk nálam nincs szigetelés és a levegő (primer/szekunder) az ajtón keresztül lép be.

Ez vermikulit, igaz? A rács is vasban van vagy ott is van valami más anyag?

Előzmény: tunderlala-3 (33969)
gmkiev Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34071

ilyenkor fénykép. Majd jegyzőkönyvben rögzítjük a kifogásainkat. Különös tekintettel a vaszélyforrásokra, lásd füstcsövezés, kulcsos ötrétegű csaztik, elektromos vezérlsé hiánya stb.

Muszály így tenni, mert egy hét múlva már mindenki másképp emlékezik.

Előzmény: tunderlala-3 (34062)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34070

A start előtti pillanat? Ölég szép! Ez mennyi? 20kg? Mennyi idő alatt ég le?

Előzmény: tunderlala-3 (33962)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34069

"A huzattal közben lehet játszani, az ideális, ha minél kevésbé tombol a tűz, mert hiába cs. kályha, akkor is a varjakat fűtöd."

Füstgáz hőfok mérése nélkül ez eléggé hazárdjáték lehet. Abból, hogy hogyan tombol a tűz, semmilyen következtetést nem lehet levonni, hogy mennyi járatot és hogyan melegít a füstje. Én úgy tudom (de lehet rosszul) a cserépkályha a gyors (2-3 óra) tüzet szereti, ezért vékonyabb fák valók bele, nem úgy mint egy légfűtéses kandallóba/egyszerű kályhába.

A begyújtásra több mód is van, ez itt állítgatós:

"A tűztérbe állítva kell beraknunk a fát, kissé a hátfalnak döntve, hogy amikor elhamvad, ne az ajtó felé roskadjon. Leghátra a vastagfa darabok, majd ez elé az azoknál 2-3-szor vékonyabbak kerülnek, legelőre pedig a vékony gyújtós szálak. Valamelyik alágyújtós-féleséggel könnyen tüzet tudunk indítani, ami elölről hátrafelé és föntről lefelé haladva ég."

http://biotippek.hu/fatuzeles.html

Előzmény: sabrinho (33953)
Émile Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34068

Amúgy ide (is ) tartozik  a téma csak,  vannak akiknek büntudatuk van !!

"de valakik azt is eladták az idegeneknek."

nem kell sok fantázia a valakik megnevezéséhez !! 

Előzmény: sur5al (34065)
sur5al Creative Commons License 2012.12.07 0 0 34067

Nagy különbség van abban is mit fűtesz. Ha puffert, lehet neki tolni, pislákolással nem melegszik fel. Légfűtőben a vastag ideálisabb, ahogy írtad is.

Előzmény: halaloszto (33943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!