Keresés

Részletes keresés

barbon1 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 7228

Bőven :)

Előzmény: per/sanchez (7227)
per/sanchez Creative Commons License 2011.06.12 0 0 7227

az egy órában már a mosogatás is benne van:)

Előzmény: WriE01 (7226)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 7226

Ezeket a konzerveket hűtéssel együt kb egy óra alatt vödörbe lehet tenni? Mert akkor lehet énis kipróbálok egy-két fajtát.

Előzmény: barbon1 (7225)
barbon1 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 7225

Nem tudom mi van most a fórumon,de több helyen is elveszett az írásom.Köszönöm szépen a válaszokat.Nekilátok akkor bekeverni egy Olasz sörtárstól származó Cider koncentrátumot bekeverni.

krulis Creative Commons License 2011.06.11 0 0 7224

Szintén bolti almaléből csináltam, finom lett.  Jó száraz lett az enyém is, teljesen leerjedt a víz fajsúlyára. Azt olvastam hogy legalább fél évig érlelni kell, hogy tökéletes legyen. Múlt héten kóstoltam 3 hónaposan, tényleg jót tett neki az idő. Ha túl száraz egy kis almalevet lehet hozzáönteni "szervírozáskor".

Előzmény: barbon1 (7221)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.06.11 0 0 7223

Már 3x csináltam, a 3. jó lett mert azt almaléből csináltam. Amit saját almából préseltem az nem lett jó, volt valami mellékíze. Mondjuk az alma is felemás volt, fele érett fele nem. Bolti almaléből érdemes csinálni, mert így is jóval olcsóbb, mintha gyári cidert vennél és nincs vele annyi pacsálás.

Előzmény: barbon1 (7221)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.11 0 0 7222

1X csináltam még csak, de fogok még, csak most kicsit feledésbe merült. Sima s-budgetes 100%-os almaléből erjesztettem. Az biztos, hogy ha legközelebb csinálok, teszek bele egy kis karamellt, mert így nekem kicsit savanyú volt. Amúgy finom.

Előzmény: barbon1 (7221)
barbon1 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 7221

Cider-t csinált -e már valaki? Érdemes vele foglalkozni?

WriE01 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7220

Te korán kelő, csinálj nekem gyorsan egy kategóriát a wikibe, had toljam fel az anyagot.

Előzmény: viztamas (7218)
HPGE Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7219

Egy kicsit sokkal keserűbb (és így utólag, szerintem jobb.. :)

Előzmény: krulis (7212)
viztamas Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7218

regel korán kelek, csak el kell mennem 4-5 órára. akkor ha reggel odadobom, az jó pont, nem? :)

 

a jégakkut a cefrébe gondoltam, csak hideg helyett meleget puffereltem volna vele. :)

Előzmény: krulis (7217)
krulis Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7217

Ezt az éjszaka cefrézőst dolgot én linkeltem be egyszer régen, még nem próbáltam ki, csak a "sima nappali " hűtőtáskás cefrézést, vagyis csak 1 órát hagytam benne. Jól szuperált.  A 80 literes hordó nem tudom mennyire tartja a hőt, szerintem nézd meg azt a hűtőtáskát mennyi fér bele, lehet hogy több, mint gondolnád.  Meg aztán nem fontos 3szoros vízzel cefrézni, elég a 2szeres is.  Az éjszakai cefrézéssel kapcsolatban azóta megtudtam azt is, hogy a malátalisztben sok a laktobacilus és 15-20 óra alatt megsavanyítja a cefrét. Ez jól is jöhet, ha savanyú sört szeretnénk.  Szóval óvatosan az éjszakai cefrével,  későn feküdj, korán kelj.

 

A körbetekerős, jégakus módszert erjedéskor szeretnéd használni? Tavaly nyáron működött, 3-4 szer is körbetekertem az erjesztő tartályt valami tök olcsó cuccal, azt hiszem  padlószigetelő volt vagy mi, arra emlékszem, hogy kék színű.:)

Előzmény: viztamas (7214)
krulis Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7216

Az ammonium a jobb barnulás miatt kell, azt olvastam. Kétszer már csináltam szalalkálival, legközelebb a citromsavasat próbálom ki. Bár ha tényleg rákkeltő, akkor felejtős a kóla és sok más üdítő, a dobostorta, édesanyám szalalkális süteményei, bolti barna  sörök egy része, stb...  Annyira nem parázok miatta, de ha a citromsavval is működik a dolog, akkor inkább azt favorizálnám...

 

Digitális sütőhőmérőt használok, teljesen jó.

Előzmény: viztamas (7213)
viztamas Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7215

olasz!

 

ha van eladás holnap, engem is érdekelne pár élesztő.

 

ez: beeryeast WYEAST 3724 BELGIAN SAISON ALE050.089.1

 

és ez: beeryeast WYEAST 3944 BELGIAN WHITE050.042.1

 

az utat kibírja amúgy simán hűtőtáska nélkül is.

 

köszi.

viztamas Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7214

úgy néz ki, hogy holnap kevés időm jut a főzésre, ezért kitaláltam, hogy éjaszaka fogok cefrézni egy valamiben.

 

van egy 80 literes hordóm (hdpe, élelmiszer minőségű), de picit műanyagszaga van. meg a fala is vékony.

 

talán van hűtőtáskám is, de az kicsi.

 

vannak még 25-30 literes vödreim.

 

szigetelésre csak polifoam matracot tudnék használni + van pár jégakkum. meg dunsztot tudnék csinálni talán.

 

van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? krulis, te nyomtál ilyet, nem?

viztamas Creative Commons License 2011.06.10 0 0 7213

én fél éve kb. írtam egy cikket a kandiscukor otthoni előállításáról, talán be is fejeztem. majd előkeresem most. arra emlékszem, hogy ammónia nem kellett hozzá csak (citrom)sav. citromlé pl.

 

a kandiscukor sima invertcukor, a szukrózt (répacukrot) hidrolízis útján glükózra (szőlőcukor) és fruktózra (gyümölcscukor) kell bontani. a színárnyalatot a hőmérséklettel lehet szabályozni, de ehhez cukorhőmérő kell. én ennél a pontnál akadtam el. :)

 

cukorhőmérőt tud valaki?

Előzmény: krulis (7211)
krulis Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7212

Köszi a felajánlást, ezt a cseh mókát sajnos kénytelen leszek kihagyni. Olyasmi lett, mint a Grabanc IPA?

Előzmény: HPGE (7210)
krulis Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7211

Itt írja:

 

http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/februar/cola.html

 

meg itt is :

 

http://www.healthiertalk.com/cancer-cola-can-3452

 

Ebben a wiki szócikkben lehet, hogy nem a cukor és a víz szó összekeverésével van a legnagyobb probléma...:)  Sok helyről ollóztam össze ezt a kandiscukor dolgot, ez tűnt a legértelmesebb módszernek.  De ezek szerint az ammonium és a cukor magas hőmérsékleten rákkeltő anyagokat is létrehoz.  Amúgy volt olyan verzió is, hogy citromsavat adunk hozzá DAP helyett, az inverzcukorhoz a sav is elég, a barnuláshoz kell az ammónium. Gondolom ammonium nelkul is barnulni fog, csak talán nem olyan mértékben. Legközelebb kipróbálom.

 

Végül is csak 40 liter sörömbe tettem szalalkálival készült kandiscukot, majd kitalálok nekik valami frappáns nevet.:) Vagy teszek rá olyan fekete keretes figyelmeztetést, mint a cigisdobozokon van. 

 

Amúgy igen, a DAP az az élesztő tápanyag.

Előzmény: KRISZ2007. (7208)
HPGE Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7210

Szia!

Én voltam az elkövető! Az volt az első igazi főzött söröm, (valamikor márciusban) mert addig csak konzervekkel próbálkoztam. 

Még, jó hogy hallgattam rátok, és nem öntöttem ki, mert talán már 10 üveggel sincs belőle, úgy elfogyott.

Ha holnap (pénteken) 6 után a Deák tér környékén leszel viszek egy kóstolót, mert a párommal kimegyünk egy kis cseh sört iszogatni.

Üdv!

Előzmény: krulis (7172)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7209

Jaaa, ez el van mentve. Ezt az oldalt néztem eddig is, csak nem vettem észre a wiki címet a tetején. Azért KÖSZI!

Előzmény: WriE01 (7207)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7208

"100 fokig egyenletesen emelkedik a hőmérséklet, ott kicsit megáll,  majd amikor elpárolog a cukor, megszilárdul az egész massza, ezután tovább emelkedik a hőmérséklet."

 

ŐŐŐ Szerintem ezt ki kellene javítani. Gondolom ez víz akar lenni.

... és tényleg DAP kell bele??? Jéj! Az élesztő tápanyag, ha jól emlékszem. Ammónium??? A sörbe?! Íjjjj!!!! Ez van a colafélékben is, ha jól tudom. Ez az a ammóniás-szulfitos karamell?! Cudar dolgokat írnak róla. Többek közt rákot okoz. Sajnos. :(

WriE01 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7207

sorfozes.info

A szerkesztéshez regisztráció kell.

Előzmény: KRISZ2007. (7206)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7206

Hol lehet megtalálni ezt a wikis izét? Nem mintha nagyon értenék hozzá, de kíváncsi vagyok rá, aztán ha rájövök a működésére, talán még irogatok is pár dolgot.

viztamas Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7205

ez nagyon egyszerű!

 

kell sört főzni az ünnepre és akkor nem felejted el. :) + ki lehet védeni a "na ne! már megint sört főzöl...", stb szituációkat. :)

Előzmény: krulis (7199)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7204

Húú, ez nagyszerű. Gyorsan kitalálom mit akarok és átküldöm.

 

Neked meg jó utat és elnefelejts jegyzetelni!!! :-)

Előzmény: olasz66 (7202)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7203

Én is nyomkodtam, és elég zavaros. Nem vagyok biztos benne, hogy amikor megnyomom a beküldés gomot, akkor úgy és ott jelenik meg a szöveg, ahogyan én szántam.

PL:

Csináltam egy leírást a qbrew progiról. De azt nem akartam betenni az adalékok alá. És új kategóriát nem tudtam csinálni. Valószínű, hogy ha már egyszer végigcsinálja az ember a lépéseket, akkor már minden sima lesz.

Előzmény: krulis (7200)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7202

Szombaton szakmai napokat tart a Brouwland. Meghívtak. Ki is megyek.

 

Ha eladás is lessz, akkor mindenképpen hozok élesztőt. Mennyire lessz szükséged?

 

Varásnap reggelre érek vissza.

Előzmény: WriE01 (7184)
krulis Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7201

Még a télen rendeltem az abbey2 élesztővel együtt céltudatosan a nyári melegre készülve, azóta áll a hűtőben és várja, mikor jön el az ő ideje.:)  Ha mosol élesztőt ( és adsz is nekem:) ) , akkor odaadom szívesen és kipróbálhatod. De tényleg kell neki a 30 fok feletti hőmérséklet, hogy befejezze. Szakaszosan erjeszt, habot növeszt, összemegy, habot növeszt, összemegy...

Előzmény: viztamas (7198)
krulis Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7200

Nyomogattam én is a wikit, nem minden egyértelmű, de ki lehet logikázni. Írtam is bele hasznos tartalmat a cukorszirup készítésről.:) 

 

Azért egy leírás tényleg nem ártana hozzá, talán elég egy ilyen FAQ -szerű, "Hogyan lehet..." kezdetű kérdések és rá a válaszok. Este ha lesz időm, majd csinálgatom. 

Előzmény: viztamas (7197)
krulis Creative Commons License 2011.06.09 0 0 7199

Inkább azt állítsuk be, hogy mikor van az asszony születésnapja, névnapja, stb.. Ezeket könnyen elfelejtem, az átfejtést nem szoktam...:)

Előzmény: viztamas (7197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!