Nem tudom mi van most a fórumon,de több helyen is elveszett az írásom.Köszönöm szépen a válaszokat.Nekilátok akkor bekeverni egy Olasz sörtárstól származó Cider koncentrátumot bekeverni.
Szintén bolti almaléből csináltam, finom lett. Jó száraz lett az enyém is, teljesen leerjedt a víz fajsúlyára. Azt olvastam hogy legalább fél évig érlelni kell, hogy tökéletes legyen. Múlt héten kóstoltam 3 hónaposan, tényleg jót tett neki az idő. Ha túl száraz egy kis almalevet lehet hozzáönteni "szervírozáskor".
Már 3x csináltam, a 3. jó lett mert azt almaléből csináltam. Amit saját almából préseltem az nem lett jó, volt valami mellékíze. Mondjuk az alma is felemás volt, fele érett fele nem. Bolti almaléből érdemes csinálni, mert így is jóval olcsóbb, mintha gyári cidert vennél és nincs vele annyi pacsálás.
1X csináltam még csak, de fogok még, csak most kicsit feledésbe merült. Sima s-budgetes 100%-os almaléből erjesztettem. Az biztos, hogy ha legközelebb csinálok, teszek bele egy kis karamellt, mert így nekem kicsit savanyú volt. Amúgy finom.
Ezt az éjszaka cefrézőst dolgot én linkeltem be egyszer régen, még nem próbáltam ki, csak a "sima nappali " hűtőtáskás cefrézést, vagyis csak 1 órát hagytam benne. Jól szuperált. A 80 literes hordó nem tudom mennyire tartja a hőt, szerintem nézd meg azt a hűtőtáskát mennyi fér bele, lehet hogy több, mint gondolnád. Meg aztán nem fontos 3szoros vízzel cefrézni, elég a 2szeres is. Az éjszakai cefrézéssel kapcsolatban azóta megtudtam azt is, hogy a malátalisztben sok a laktobacilus és 15-20 óra alatt megsavanyítja a cefrét. Ez jól is jöhet, ha savanyú sört szeretnénk. Szóval óvatosan az éjszakai cefrével, későn feküdj, korán kelj.
A körbetekerős, jégakus módszert erjedéskor szeretnéd használni? Tavaly nyáron működött, 3-4 szer is körbetekertem az erjesztő tartályt valami tök olcsó cuccal, azt hiszem padlószigetelő volt vagy mi, arra emlékszem, hogy kék színű.:)
Az ammonium a jobb barnulás miatt kell, azt olvastam. Kétszer már csináltam szalalkálival, legközelebb a citromsavasat próbálom ki. Bár ha tényleg rákkeltő, akkor felejtős a kóla és sok más üdítő, a dobostorta, édesanyám szalalkális süteményei, bolti barna sörök egy része, stb... Annyira nem parázok miatta, de ha a citromsavval is működik a dolog, akkor inkább azt favorizálnám...
én fél éve kb. írtam egy cikket a kandiscukor otthoni előállításáról, talán be is fejeztem. majd előkeresem most. arra emlékszem, hogy ammónia nem kellett hozzá csak (citrom)sav. citromlé pl.
a kandiscukor sima invertcukor, a szukrózt (répacukrot) hidrolízis útján glükózra (szőlőcukor) és fruktózra (gyümölcscukor) kell bontani. a színárnyalatot a hőmérséklettel lehet szabályozni, de ehhez cukorhőmérő kell. én ennél a pontnál akadtam el. :)
Ebben a wiki szócikkben lehet, hogy nem a cukor és a víz szó összekeverésével van a legnagyobb probléma...:) Sok helyről ollóztam össze ezt a kandiscukor dolgot, ez tűnt a legértelmesebb módszernek. De ezek szerint az ammonium és a cukor magas hőmérsékleten rákkeltő anyagokat is létrehoz. Amúgy volt olyan verzió is, hogy citromsavat adunk hozzá DAP helyett, az inverzcukorhoz a sav is elég, a barnuláshoz kell az ammónium. Gondolom ammonium nelkul is barnulni fog, csak talán nem olyan mértékben. Legközelebb kipróbálom.
Végül is csak 40 liter sörömbe tettem szalalkálival készült kandiscukot, majd kitalálok nekik valami frappáns nevet.:) Vagy teszek rá olyan fekete keretes figyelmeztetést, mint a cigisdobozokon van.
"100 fokig egyenletesen emelkedik a hőmérséklet, ott kicsit megáll, majd amikor elpárolog a cukor, megszilárdul az egész massza, ezután tovább emelkedik a hőmérséklet."
ŐŐŐ Szerintem ezt ki kellene javítani. Gondolom ez víz akar lenni.
... és tényleg DAP kell bele??? Jéj! Az élesztő tápanyag, ha jól emlékszem. Ammónium??? A sörbe?! Íjjjj!!!! Ez van a colafélékben is, ha jól tudom. Ez az a ammóniás-szulfitos karamell?! Cudar dolgokat írnak róla. Többek közt rákot okoz. Sajnos. :(
Hol lehet megtalálni ezt a wikis izét? Nem mintha nagyon értenék hozzá, de kíváncsi vagyok rá, aztán ha rájövök a működésére, talán még irogatok is pár dolgot.
Én is nyomkodtam, és elég zavaros. Nem vagyok biztos benne, hogy amikor megnyomom a beküldés gomot, akkor úgy és ott jelenik meg a szöveg, ahogyan én szántam.
PL:
Csináltam egy leírást a qbrew progiról. De azt nem akartam betenni az adalékok alá. És új kategóriát nem tudtam csinálni. Valószínű, hogy ha már egyszer végigcsinálja az ember a lépéseket, akkor már minden sima lesz.
Még a télen rendeltem az abbey2 élesztővel együtt céltudatosan a nyári melegre készülve, azóta áll a hűtőben és várja, mikor jön el az ő ideje.:) Ha mosol élesztőt ( és adsz is nekem:) ) , akkor odaadom szívesen és kipróbálhatod. De tényleg kell neki a 30 fok feletti hőmérséklet, hogy befejezze. Szakaszosan erjeszt, habot növeszt, összemegy, habot növeszt, összemegy...
Nyomogattam én is a wikit, nem minden egyértelmű, de ki lehet logikázni. Írtam is bele hasznos tartalmat a cukorszirup készítésről.:)
Azért egy leírás tényleg nem ártana hozzá, talán elég egy ilyen FAQ -szerű, "Hogyan lehet..." kezdetű kérdések és rá a válaszok. Este ha lesz időm, majd csinálgatom.