Keresés

Részletes keresés

kiggyo Creative Commons License 2023.11.27 -1 2 101803

Én egyet nem értek:

Capt.iq szerint és mindenki más szerint gyökér a stílusa Eleknek. Neki ez belefér, másnak pedig nem. 

Ezen megy már megint a gittrágás, sok ember elhagyta a topicot.

Mi lenne ha Elek nem lenne gyökér? 

Pillanatok alatt megoldódna minden. Szerintem egy ember megy itt szemben az autópályán, nemhogy màr mindenki más alkalmazkodjon egy gyökérhez.

A gond, hogy ő ezt nem tudja megtenni, mert szorgalmas gyökér.

Előzmény: szilentium3 (101802)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.27 -2 4 101802

Szerinted az mennyire jó dolog , hogy egy szakmai topicból pont a szakemberek mentek el , mert megunták a hülyeségeinek a  cáfolgatását  , meg hogy leugatja őket egy dilettáns kontár ? 

Előzmény: Capt.IQ229 (101800)
Kohbee Creative Commons License 2023.11.27 -1 3 101801

szóval kioktattad magadat hátha így azt hiszik hogy nem elek vagy

bár nem értem de elfogadom hogy el tudod fogadni elek mekegését a mekegésre adott reakciókkal ellentétben

de azt már nem hogy ezt elvárod mástól is

az neked a köznyelvi megfogalmazás hogy több sorban írja le hogy a meleg levegő felfelé száll (?)

az ablaküvegek közötti áramlásnál meg nem foglalkozik azzal hogy viszintes vagy függőleges az ablak(?)

miből jutottál arra hogy ezt mi nem értettük meg ? (esetleg más miatt titulálsz tudatlannak?)

Előzmény: Capt.IQ229 (101800)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.11.27 -5 0 101800

Ja, most nézem, hogy a 101794-ben pont engem oktatott.

Leugathatnám én is, hogy leírta köznyelven is felfogható módon amit én csak tényszerűen, kurtán megfogalmaztam.

Neked nem ment át a köznyelvi megfogalmazás, sem. Maradsz tudatlan fikázó. Ennyi.

Bocs, de sosem fogom elfogadni, hogy a te/ti fikázásotok hasznosabb egy szakmai fórumban, mint elek furcsa stílusú, atyai pofonok közé rejtett oktatásai. És igen, tudom, tévedni is szokott. És igen elismerni sem szokta. Mindenki másként hülye.

Előzmény: Kohbee (101799)
Kohbee Creative Commons License 2023.11.27 -1 2 101799

Ez pont annyira kézenfekvő mint az hogy te meg elek sajátmagát nyalogató nickje vagy.

Eddig szerintem minimum ötvenen "fikázták" eleket a stílusa miatt.  Mind én voltam!?

Ha az fikázás hogy a kioktatásról azt állítom hogy kioktatás akkor vállalom: fikázok.

Köszönd meg te eleknek hogy pár napig magába tartotta az irreleváns baromságit, így reakciók sem voltak.

Előzmény: Capt.IQ229 (101798)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.11.27 -6 0 101798

Ezek szerint nem neked és nem a kollégának szólt a HSZ, hiszen nem értettetek meg belőle semmit. Meg is köszönhetnétek neki.

Bár szerintem ti mindketten ugyanaza a fikázó nickek vagytok. Pár napig pihentetek, jó volt.

Előzmény: Kohbee (101797)
Kohbee Creative Commons License 2023.11.27 -1 2 101797

már hiányzott az érdemi tanács nélküli kioktató mekegés 

de most végre kibuggyant amit pár napig vissza visszatartott 

Kidobták megint azért van új neve?

szilentium3 Creative Commons License 2023.11.26 -2 4 101796

Szia elek :-D ... csak kiugrott a nyuszi a bokorból ;-p

Előzmény: fkghkdkkk (101793)
fkghkdkkk Creative Commons License 2023.11.26 -6 0 101795

"számos hő le-fel szállító "hő-lift" alakulhat ki"

Pl egy lakás meleg álmennyezete és a hideg betonfödém között akár 100-200 db ilyen kis "hő-szállító lift" is dolgozhat egyidőben. Pedig a kalkulátor azt állította, hogy 30 centi légrés nagyon jól hőszigetel :)

A hagyományos fagerendás födémek alsó és felső deszkázása között lévő levegő hőszigetelését is bátran tekinthetjük közel nullának :)

Előzmény: fkghkdkkk (101794)
fkghkdkkk Creative Commons License 2023.11.26 -5 0 101794

"Csomó kalkulátor rosszul kezeli a vastag légrétegeket."

Ha a zárt térben lévő levegő egyik része melegebb a többinél, az a levegő-rész felfelé fog emelkedni eközben lejjebb nyomja a többi levegőt. Ha ezután lehűl, akkor lefelé fog ereszkedni, miközben feljebb nyomja a a többi levegőt.Ugyanezt csinálják a hideg levegő-részek, csak éppen fordítva.

Egy vastag légrétegben folyamatosan kavarogni tud a levegő, számos hő le-fel szállító "hő-lift" alakulhat ki, ezek nagyon leronthatják a légréteg hőszigetelését. Minél vékonyabb a légréteg, annál kisebb lesz a kis hő-liftek mozgástere, egy idő után elkezdik egymást is akadályozni. Ezért van pl az, hogy pl két üveglap közötti légréteg 14 milliméter légréteg vastagságnál hőszigetel legjobban, az alatt és felet egye rosszabb a helyzet.

Sajnos sok kalkulátor mozdulatlan levegővel számolja a légréseket, ami súlyos hiba.

Előzmény: Capt.IQ229 (101763)
fkghkdkkk Creative Commons License 2023.11.26 -5 0 101793

"mitől indulna meg a páravándorlás , ha a szerkezetben van párazáró réteg (akárhol) ?"

Párazáró rétegen keresztül nincs páravándorlás.
Van a párazáró réteggel körülvett üreg (lakás) Ha a lajkást körülvevő párazáró réteg hibátlan (tökéletes), akkor nincs kifelé páravándorlás még akkor sem ha a lakásban sokkal magasabb a páranyomás, mint a lakást körülvevő külvilágban.
ebben a zárt üregben (lakás) a vízpára nevű gáz egyenletesen oszlik el (egy idő után), tehát a levegő minden köbcentiméterében ugyanannyi víz lesz Tehát a lakáslevegő minden pontján ugyanannyi fokon lesz a harmatponti hőmérséklet.
Ahol a lakáslevegő a harmatpont alá hűl, ott a levegőben lévő pára folyékony vízzé válik. Ha ez a hideg felület pl egy párazáró réteg, akkor a párazáró réteg (fólia?) lakás felőli oldala fog vizesedni.

Amire sokan nem gondolnak:
- ahol pára csapódott ki a levegőből, ott csökkent a levegő víztartalma, tehát azon a ponton egy picivel szárazabb lesz a levegő
- de a parciális eloszlás törvénye miatt a vízpárának egyenletesen kell eloszlania, tehát a pára a lakás többi részéről elindul a vízkicsapódás irányába, ahol a víz folyamatosan kicsapódik.... így valósulhat meg egy belső pára-vándorlás a párazárt üreg (lakás) belsejében.
Sőt, tulajdonképpen maga a parciális eloszlás folyamata is egyfajta belső páravándorlás.

Az effajta vizesedés ellen csak az jó megoldás, ha a házban az összes párazáró/párafékező réteg olyan helyre van beépítve, ami soha nem hűl harmatponti hőmérséklet alá.
Aki nem 100% biztos abban, hogy pl a födém rétegrendben a párazáró fólia SOHA nem tud harmatponti hőmérséklet alá lehűlni, az inkább ne tegyen párazárót sehova.

Ha valami nem volt érthető, kérdezz nyugodtan.

Előzmény: szilentium3 (101773)
fkghkdkkk Creative Commons License 2023.11.26 -5 0 101792

"Amint kültéren van egy kis légmozgás, azonnal áramlik be rajta keresztül a hideg a konyhába."

A lakás szellőzése olyan lehet, hogy a belső légnyomás egy picivelalacsonyabb a kinti légnyomásnál, így amikor nem működik a szagelszívó ventilátora, akkor a csövén befelé áramlik a kinti levegő.
Vagy pl fúj a szél odakint és belefúj a szagelszívó csövébe.

Előzmény: tungesz (101783)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.25 -3 2 101791

Értem én , hogy gőzmozdony , de mi hajccsa ? :-D:-D:-D 

Előzmény: trebront (101790)
trebront Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 101790

akkor ismétlem a válaszom: a parciális nyomáskülönbségtől. (részletek: középiskolás fizika/biológia).

az mindegy h szoba levegő, vagy vasbeton födém.. ezek csak a közegek.

és egyben feladtam a magyarázást.. majd talán valaki más folytatja, ha van kedve.

talán még ennyit: a fing ki akar jutni a gatyádból a liftbe, aztán a liftből az előtérbe.. nem a levegő =nem lesz szél, csak a fingszag szeret mindenhova eljutni. de ha valaki már erősebbet fingott előtted a liftben, akkor az ő fingja fog bejutni a te gatyádba, hajadba, tüdődbe és nem a tiéd fog kijutni onnan...

Előzmény: szilentium3 (101789)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101789

Födémről volt szó . 

Előzmény: trebront (101782)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101788

Kell oda visszacsapószelep . Én kettőt is raktam be a szagelszívóhoz , egy a belső falsíkon , egy a külső falsíkon és pluszba kívülre egy rovarhálós lamellás rostély . 

https://ventilatorbolt.hu/termek/oka-a-visszacsapo-szelep/

kiggyo Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101787

Nekem is teka van, annak a tetején van egy visszacsapó gyárilag. A tiéden nem volt? Ha nem akkor kéne bele valahol tenni egyet, akár a kifúvónyílásnál. Abból is van visszacsapós elvileg.

trebront Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101785

1) visszaáramlásgátló szelep

2) elforgatni a csővéget (leginkább lefelé), h ne érje szélnyomás

tungesz Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101783

Sziasztok!

lehet OFF topic de hátha tud valaki segíteni.

TEKA páraelszívóm van a konyhámban kültéri kivezetéssel. Amint kültéren van egy kis légmozgás, azonnal áramlik be rajta keresztül a hideg a konyhába.

Kívülről megnéztem a kivezető csövet. Púrhabbal körbe van fújva, ahol átjön a falon (plusz takaró rostély is van rajta, ami persze nem hőszigetel csak a rovarok ellen véd), de ugye maga a kiáramló cső legalább 15 cm átmérőjű és ömlik be rajta a hideg az elszívó motoron át.

Erre van esetleg valami javaslatotok ezt hogyan lehet szigetelni? 

Bárhol máshol (ismerősöknél, családon belül) jártam ilyet nem tapasztaltam sehol.

Előre is köszi a választ!

trebront Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 101782

te vagy az, elek?

hát akkor nézzük egyszerűbben, kihagyva a fizikát:

befingasz a liftben: nem marad a gatyádban a szag, hanem kitölti a teret. ez a parciális fingnyomáskülönbség.

és mitől lesz páranyomás különbség =páraáramlás egy lakásban/szobában?: tőled

a konyhában főzöl, fürdőben zuhanyzol, ahol vagy lélegzel/izzadsz, az ottani koncentráltabb (nagyobb) páranyomás próbál eloszlani a lakásban.

Előzmény: szilentium3 (101778)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101781

Trebronttól megkaptad a választ.

Az, hogy nem érted, az alapvető hiányosságok kérdése, azt nem lehet megválaszolni.

Tudatlanságból mész bele atomfizikai kérdésekbe. Pedig elég lenne az alapösszefüggéseket érteni és használni némi logikát.

EZEK UTÁN érthető a kapott válasz.

Előzmény: szilentium3 (101780)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 101780

... tudod itt választ adunk , nem házi feladatot ... mert ugye akkor a topic létezésének nem lenne értelme ;-p

Előzmény: Capt.IQ229 (101779)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 101779

Ebben az egyszerű kérdőmondatban hirtelen két feladatot is át kellene nézned.

Az első a parciális nyomás és a nyomás közötti különbség a tárgyal témakörben.

Nagyon fontos. Ha megérted pár buta kérdésre is választ kapsz mielőtt megkérdeznéd.

A másik, hogy párazárt légtömör szerkezet NEM LÉTEZIK szintén a tárgyalt témakörben. Űrállomást most hagyjuk.

Kérlek nézz utána, tanulj.

Előzmény: szilentium3 (101778)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101778

De mitől lenne nyomáskülönbség egy párazárt légtömör szerkezetben ? 

Előzmény: trebront (101774)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101777

5cm elég .

Előzmény: jutin (101776)
jutin Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101776

hagyjál az OSB és a gyapot között légrést

Mekkora légrést illik hagyni?

Előzmény: szilentium3 (101749)
trebront Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101775

vagy másképp: szobán belül azonos a pára(nyomás), nincs vándorlás, de a párazáró rétegnél sokkal hidegebb lehet, ha az a külső=hideg oldalon van, ezért ott kicsapódik. ha a belső/meleg oldalon van: ott nem hűl le, ezért nem csapódik ki.

Előzmény: trebront (101774)
trebront Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101774

páravándorlás a pára parciális nyomáskülönbségétől indul meg (mint minden más).

de a kicsapódáshoz nem kell extra pára a levegőben.. vagy páravándorlás, elég ha a levegő lehűl, és azzal éri el a harmatpontot.

Előzmény: szilentium3 (101773)
szilentium3 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101773

No még egyszer , mitől indulna meg a páravándorlás , ha a szerkezetben van párazáró réteg (akárhol) ? 

Előzmény: trebront (101772)
trebront Creative Commons License 2023.11.24 0 0 101772

páravándorlással nincs gond.

csak az a gond, ha harmatpont alá kerül olyan szerkezetben (vagy a páranyomás felől szomszédosban) ami ezt nem tudja elviselni.

lásd kieg.hőszig nélküli fafödémre tett perlit+techn.szig+felbeton: ekkor a pvc rétegnél már harmatpont alá kerül a pára és kicsapódik. szerencsére ezek a techn.szigetelések csak a betonozás idejére kellett h vízzáróak legyenek, így sok esetben ma már páraáteresztőek és a perlit sem esik össze a nedvességtől. ugyanitt általában a nem légzáró faablakokon és kéményeken simán megtörtént a légcsere és a párakiegyenlítés, így nem volt gond: az egész egyben problémamentes rendszer volt.

ebbe kavart bele:

1) légzáró=párazáró új nyílászárók

2) nyitott kémények helyett zárt égésterűek

3) talán a belső oldali "design" 1cm-es eps táblák is

4) talán még a diszperziós festék is

nem is lett volna gond, ha ugyanekkor feldobtak volna 20cm hősziget a padlásra és betesznek gépész.légcserét (rekuppal). de azt szinte senki nem csinálta, mert nem látja a szomszéd, és nem arra volt választási támogatás

Előzmény: szilentium3 (101771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!