Sógornőm anyukája találta ki, hogy gyümölcsös édességhez a pudingport nem tejjel, hanem gyümölcslével főzi meg, kiváló. Ennél picit egyszerűbb a gyümölcslevet simán ételkeményítővel felfőzni, bár nem lesz átlátszó. A sűrűséget ízlés szerint lehet beállítani. Én viszonylag sűrűre főzném, plusz narancsdarabokat tennék bele, és kapcsos tortaforma oldalát használnám a töltésnél: alulra tészta, karima felrak, krém, tészta, krém, stb. Tálalás/díszítés előtt venném csak le a karimát. Valószínűleg nem árt, ha folpackkal kibéleled, hogy ne ragadjon rá a krém a karimára. ribizli
Sokszor lattam (es kostoltam) magaban vagy retegelve vajas kremmel. Pl ribizli lekvart kensz a teszta ket oldalara, es friss ribizlivel toltesz.
A masik - nekem egyik kedvenc - a piskota toltelek. Osszetorod a piskota (vagy mas tesztat), hideg kaveval es rummal aztatod, kakaoport adsz hozza es valami piros lekvart.
Masra nem tudok gondolni, mert a margarint nem eszem, vaj, tejszin meg nem johet szoba.
Lehet kapni olyan tejszint, amiben nincs tej (mutejszin)? Itt van "Coolwhip" a neve - semmi tej nincs benne, es eleg kellemes.
Segítsetek nekem is, legyetek szívesek! Keresek valami narancsos krém receptet, amit tortába lehet tölteni, és egy laktózérzékeny ember is megeheti, vagyis tej, vaj, tejszín nem lehet benne. Valami nagyon könnyű dologra vágynék, nem egy súlyos, margarinos kencére. Tudtok ilyenről?
ZsuR, itt a mi családi receptünk is, bár nem bögre a mértékegység hozzá, de nagyon finom: Mákos őzgerinc 17 dkg mák, 17 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 kk szódabikarbóna, szegfűszeg, fahéj, citromhéj (datolya, füge, birssajt, cukrozott gyümölcs). Összekeverjük, annyi tejet adunk hozzá, hogy omlett-szerű legyen. Kikeverjük, vajazott, lisztezett őzgerincformában lassan sütjük.
Hajlamos kirepedni, és nem baj, ha lágy marad a közepe. ribizli
Varga Gábor vagyok, az illetékes portáltól. :-) A kivis pitéről folyó csevej mellett azt hiszem nem mehetek el minden szó nélkül, hiszen a cél az, hogy örömet okozzak, nem pedig hogy csalódást.
Nos, több felvetést is olvastam. Például, hogy mi kötne meg ennyi tejszínt, és gyümölcsöt ebben a receptben. Nos a tíz deka liszt, és a tojások sárgája - helyes alkalmazás esetén - gyönyörű pudingszerű állapotot tud előidézni ennyi folyadékból is. Olvastam, hogy sehol nincs ilyen, hogy a lisztet párosítják a kivivel. Ez miért probléma? Summa summarum, nekem is, és sok más embernek sikerült már elkészíteni ezt a receptet, fotót is küldtek be róla. Ezt a receptet magam fordítottam olasz nyelvről. Ott is működik.
DE! Mivel a panaszok egyértelműen azt bizonyítják, hogy valami nem stimmel a recepttel, vagy valami trükkje van, amit nem írtam bele - és vagy rájön az ember, vagy nem -, ezért megreformálom a receptet.
Megígérem mindenkinek, hogy e hét vasárnapján előveszem a receptet, és valamit kitalálok, hogy mindenkinek a kellő végeredményt nyújtsa.
Zárszóként annyit mondanék, hogy elnézést kérek a csalódásért, amit ez a recept néhányaknak okozott, én igyekszem mindent megtenni, hogy a sütés öröm legyen látogatóimnak.
Ha rákeresel a Google-ban, találsz egy csomó ilyen "bögrés-mákos" receptet. Pl: Bögrés-mákos II. Hozzávalók: # 25 dkg margarin # 4 egész tojás # 1 csomag sütőpor # 1 csomag vaníliás cukor # 2 bögre liszt (2,5 dl-es bögre) # 1,5 bögre cukor # 2 bögre darált mák # 1,75 bögre tej
Elkészítés: A margarint a tojással, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk felváltva a lisztet, a mákot és a tejet. A kész tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és kb. 200 fokon kb. 40-50 percig sütjük.
Megjegyzés: Hidegen is, melegen is nagyon finom. Feldobhatja, ha a sütit félbevágjuk, és megkenjük áfonyalekvárral.
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojásokat, tejet, lisztet, mákot, végül a sütőport és a fahéjat, és jól összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és kisütjük kb. 40 perc alatt. Ha kihűlt ,deszkára borítjuk, és hosszában kettévágjuk. A lapokat megkenjük a lekvárral, majd a 2 lapot egymásra borítjuk, 1 órát pihentetjük. Felszeleteljük és fogyasztjuk. A tetejét megszórhatjuk vaníliás vagy porcukorral is, de nélküle is finom.
Bögrés-mákos sütemény
* Hozzávalók:
1 bögre mák (darálva) 1 bögre cukor (darálva) 1 bögre liszt 1 bögre tej egy egész tojás egy csipet só 2 evőkanál olaj kiskanálnyi sütőpor (A "bögre" ajánlott mérete kb. 2,5 deciliter)
* Elkészítés:
A felsorolt anyagokat összekeverjük, kizsírozott, (vagy kivajazott), és kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Közepesen meleg sütőben 15-20 perc alatt megsül.
De azt hiszem felreertetteml . . . nekem az az makos piskota/kevert suti kellene, amit gyerekkoromban ettem :)), citromhej is volt benne, es csak porcukor a tetejen. . .az Anyu ozgerinc formaban sutotte. . .
Zsur, remélem, nem értetted félre, ez nem a bögrés-mákos, hanem egy almakrémes torta piskótája. Vagy ez (vagy ilyesmi) ismert volt a könyv nem is olyan régi megjelenése előtt is?
Na, akkor it van az ultimate máktorta, szintén ebből a könyvből: körtés mákkrémtorta. Piskóta: 2 tojás, 60 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 50 g finomliszt, 50 g hámozott, darált mogyoró, só, 1/2 kk sütőpor, 1 citrom reszelt héjja, 30 g olvasztott vaj Krém: 2+3 dl tej, 1 narancs reszelt héja, 1/4 kk fahéj, 200 g darált mák, 100 g reszelt fehércsoki, 120 g babapiskótamorzsa, 5 ek rum, 1 tasak vaníliás pudingpor, 60 g cukor, 50 g vaj, (6-8 felezett körte, 100 g sárgabaracklequár, 30 g natúr pisztácia)
26 cm-es tortaformát kisütőpapírozuink. Sűtő 180 fokra. Tojást, porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyoró+liszt+só+sütőpor+citromhéj keveréket, majd a langyos vajat. Tortaformába öntjük, körbeforgatjuk, középső magasságon 25 percig sütjük (eléggé vékony lesz). Kihűtjük, papírtól megfosztjuk, majd vissza a formába.
A kérmhez 2 dl tejet felforraljuk a narancshéjjal, fahéjjal, bele a mákot, 1 percig főzzük. Tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a fehércsokit, piskótamorzsát, rumot. A 3 dl tejben eldolgozzuk a pudingport és cukrot, épp besűrítjük, majd tűzről lehúzva belekeverjük a vajat, végül összedolgozzunk a mákmasszával. Rá a piskótára, kihúl, 3-4 órát a hűtőben pihen. Ezután jöhet rá a zárójeles többi dolog. Én sokszor nem is kenem meg a receptben leírt felforrósított lekvárral meg nem teszek rá gyümölcsöt, hanem azonnal felfalom :) Amúgy nagyon jó ribizlivel is, szóval ezt nem részletezem, innen már fakultatív. Na, tetszik?
Ahogy akarod, akkor köszi mégegyszer. Vannak itt szép számmal európai cukrászdák, ráadásul a legnevesebbek is: Pierre Hermé (mondjuk ő lehet, hogy kifinomultabb, egy hét múlva meglátogatom), vagy Paul Basset, aki meg a Spektrum tévén főzte a kávéit, és a kávézójában vannak olasz sütik, torták. De pl. némelyik japán torta is elég gazdag, kedvencem a zöldtea-csoki kombó. Azért csinálom ezt, mert ez az egyik kedvencem, nem túl édes és valamennyire magyaros. Meglátjuk, hogy mit szólnak hozzá, de hát én is megszoktam (elég gyorsan) a japán kajákat. Az első kultúrsokkomat itt akkor kaptam, mikor a tesóm hozott nekem paprikás kolbászt és piros aranyat :D Szóval nem ízetlen az itteni konyha, ha az ingerküszöb lejjebb száll. A szusik, szasimik (nyers hús) megfelelően elkészítve baromi jók, ettem már nyers pacit is. Nem hiszem, hogy otthon lehet enni igazi szusit. Még itt is van különbség köztük minőségben. A japánok a gyengébb fűszerezés miatt sokkal több ízárnyalatot képesek megkülönböztetni, és a nagyon fűszeres kaják persze ezért kissé bántóak is lehetnek nekik. Az ízek mellett meg számunkra majdnem egyenrangú érzéki inger az ételek állaga, azok kontrasztja is, de ezt nem tudom érzékletesen leírni. A ruganyos halakra, zselékre, zöldségekre kell itt gondolni. Az alga is jó, szárítva is vagy levesben. :) Nem sznobériából kedveltem meg (pl. a tintahal meg a garnéla továbbra sem a kedvencem), hanem mert egyszerűen bejött, felfedeztem, mi az értéke számomra.
Nincs mit, az úttörő ott segít, ahol tud! A japánoknak nem lesz túl extrém egy ilyen süti? (Nem vagyok japán konyha-hívő, szerintem totál íztelen, meg a nyers halak, és pláne az algák, brr...) Egy fotóval dokumentáld a művet! ribizli
Ribizli, nem is tudom, hogy háláljam meg! A renomémat mentetted meg, komolyan! Van valami kívánságod, vigyek haza valamit neked Japóból? Fűszer, különleges ételalkotóelem... persze csak reálisan! :)
Sziasztok! Nagy segítségre lenne szükségem! Holnap tortát szeretnék sütni a japán barátaimnak, csak az a baj, hogy a családom elérhetetlen, és nem tudom megkérdezni a mákos almakrémtorta piskótájának receptjét. A Lajos Mari-Hemző Károly "66 torta" c. könyvében van a recept, a "különleges torták" szekcióban. Ha valaki leírná ide nekem címszavakban (csak a piskóta, a krémre emlékszem), annak hálából küldök egy szeletet! Van még 11 óra 45 percem a totál égésig! :) Köszi előre is!