Igen, bár alapesetben szerintem a drawbarok az élő játék valós befolyásolására nélkülönözhetetlenek, a nagy sztárok is azért nagyrészt fix beállításokat használnak. Arra meg pont jó a drawbar preset, akár a Hammond fekete oktávján is...
Volt már, de a "rajzolás" lényege, talán itt van legpéldaértékűbben bemutatva (sajnos röviden).
Jogos :) Hát igen, így nehéz ügy sajnos. Mondjuk az látszik, hogy az Electro nem csak orgonára van kihegyezve. Talán ez a legnagyobb előnye és hátránya is egyben. Mondjuk a legtöbb régebbi egymanuálosnál eleve az kompromisszum, hogy 1 drawbarkészlet van, és valamilyen gombbal váltható, hogy melyik manuált állítsa... Én VK7-nél pl. nem is használtam egy idő után az alsó manuál állítgatásához drawbarokat, túl körülményes volt így használni. Szerintem az a ritkább, ha egymanuálosnál több drawbarkészlet, vagy könnyen váltható drawbar preset tartozik.
Unison... szerintem max. Vox/Farfisa esetén lehet valami értelme, de valószínűleg nem terjedt el, így ki is került. A parametrikus közép nem hiányzik nekem, én kicsit úgy tekintek ezekre egy színpadi hangszernél mint potenciális veszélyforrás, pláne korlátozott hallási viszonyok közt (színpadon monitor) el lehet vele menni az erdőbe. Finom állítgatásokra haszons. Viszont lehet rosszul hallom, de mintha a C2 EQ-ja a torzító/leslie szimuláció előtt helyezkedne el a láncban, tehát lehet finomhangolni akár a torzítás karakterén is vele. Ezt persze nem 100% bizonyossággal mondom.
Electro-nál szerintem már egyszerűbb programot váltogatni mint ezekkel a programon belüli drawbar preseteket két kézzel legyűrni :) De sosem volt olyanom, nem tudom.
Az Electrohoz képest elhagyták a parametrikus közepet az EQ-nál, van viszont a C1-nél unison funkció - jelentsen is az bármit egy orgona esetében + dupla drawbar készlet 3-3 gyors drawbar preset gombal. Hmmm. Az Electron a drawbar gombok (2x9) mind lehet gyors preset drawbaroknak, de a szerencsétlenek egy shift gombhoz kötötték, hogy 2 kéz kelljen hozzá.
A gyors modellváltás után átrendezték a gombokat az eredetihez hasonló fekvésűekre. De a hangja is kissé vastagabb lett. Kihozhatták volna egyből. Dögösebb dizájn.
Igen, ezt néztem én is, sajnos ez tulajdonképpen visszalépés a C2-ben... Engem ez nem érint, nem akarok rajta zongorázni :) Pad-ekkel kipróbáltam az orgonahang layerezését, ott igazából nekem jobban is működik hogy annak a hangerejét is az expression pedal vezérli. Ahogy Tehtube írta, Legendben már nagyon okosan van megoldva ez.
Szerintem e funkció részleges elvesztésêvel is jobb sokkal a C2, főleg 2.0 oprendszerrel (C2D engine)
Jól kihallottad. Ami lényeges, erre már figyelni kell, tehát önmagában azonnali összehasonlítás nélkül elfogadható ajánlat. Ezt le is írtam a videó megjegyzésében. Míg az elemi hangok meglepően élethűk, amikor több szól belőlük, összetettek lesznek, a digitális vékonyodik, kevésbé tiszta.
A hosszú hétvégén még készítek egy jobb felvételt az eddigi tapasztalatokkal.
...tömören és SZUBJEKTIVEN!:.-(már csak a rossz fülem miatt is)-: én úgy hallom egész idő alatt, hogy az A-100 nyíltabban, áttetszőbben szól mint a Legend..(torzítva is!) -.olyan a különbség mintha valaki jól kinyitott szájjal beszél, vagy csak félig nyitva szájjal.-ezt az egyszólamú solofiguráknál is, de mégjobban a tömör, akkordos példáknál is így hallom -....ha vakon hallanám itt ismeretlenül a 2 orgonát és választanom lehetne a magam izlésére, az A-100-ra szavaznék, mindegyik demo-részletpélda esetén. Hangsúlyozom, ez általános hangbenyomás, amit nem hiszem hogy tweakelésslel nagyon befolyásolni lehetne-? IMHO!!......... V.
Szuper volt az első is, nekem tetszett. Eléggé jól elválik azért a két hangszer még így is. Az A100 hangján szinte érződik a súlya is. Lendületes, a perkája nagyobbat üt, de azért a Legend is teszi a dolgát, nem vall szégyent. Simán egy másabb évjáratnak is betudható. A key kontakt kihagyások viszont jól prezentáltak szintén az A100-on. Gratula! :)
Készítettem egy másikat. A lezli mögé tettem a Tascam felvevőmet. Sikerült jól szinkronizálnom a videóval. A hang így elég jó dinamikus, csak túlvezéreltem, gyakran bereccsen. Szeretnék egy jobbat, ígyhagyom a cuccot aztán folytatom. Fülessel jó sztereó, dinamikus és kevésbé különbözik a két hangszer. A100 frekiváltót behangoltam, Legend hangszín jellemzőit a legközelebbre tettem.
...jó megoldás az RCA bemenet!...de akkor talán figyelembe kéne venni, hogy a további része a láncnak (pl. trafók, etc.) még hozzáadhat némi "partizán" "autentikát" a száraz Live- hangjához! Mindenesetre így is megállapíthatók a hangbeli különbségek, még az én beteg fülemmel is...
...-Úgy látom, a mai telefonokkal egyszerün lehet hangilag kielégítő felvételeket csinálni?! V.
Legendből száraz jel be a Hammond előfoki RCA bemenetébe a swell doboznál. Az A0-28-ban keveredik össze így a két hang. Létrára tettem a Samsung G. A21 telefonomat amivel felvettem.
..gratulálok a nem kis és mérvadó erőfeszítésért!, -írok majd hosszabb kommentet, de már most tisztázzunk valamit: jól értem?- hogy a Live (szárazon) és az A-100 paralell rávannak keverve (kiegyenlített hangerővel) egyazon Lesliere? amit aztán mikrofonnal (vagy telefonnal direkt?) vettél fel? V.
Csak rávettem magam, kipróbáltam. Megint egy unalmas videót készítettem mint Hal Tsuchida :-)
A száraz Live szól, a zengető, lezli, (torzítás) az A100-é. Az 1970-es gyári modellezés van a legközelebb az A100-amhoz általában. De itt-ott más modellek élethűbbek.
Az elemi hangok megszólaltatása meglepően azonos. A néhézség akkor kezdődik, amikor egyszerre sok és éles hangot kell megszólaltani. A digitálisok kivékonyodnak, kissé halkabbak lesznek az analóghoz képest, ahol összeadódnak az azonos hangok.
Amin ezen a típuson még dolgozni kell, egy árnyalattal mélyebben emeli ki a magasat a chorusvibrátó, meg egy árnyalattal több amplitúdó moduláció kellene a hangrángatásba. Remélhetőleg a decemberi frissítésnél meglépik.
Kicsit egy olyan összehasonlítás, ahol a hangzásbeli tulajdonságaikat mérem össze. Ahogy a megjegyzésekben is írtam, számomra alapvetően már elfogadható.
Ez általában nem jellemző felhasználás részemről, mert az aktívboxon hallgatom monóban, csak a saját effektkészletével.
Na megnéztem a velocity-t pár MIDI felvételével...
A menüben ha "Hi-trigger"-t állítok be, akkor egy középérték velocity-t küld fixen. Ha "low-trigger"-t, akkor küld MIDI velocity-t mindkét manuálon (de az orgonahang is mélyebb nyomásra szólal meg). Az lett volna hasznos, ha ez manuálonként állítható lenne, és akkor az alsó pl. küldene velocityt fixen, a felső nem feltétlenül. De mondom, nekem pl. ez nem probléma, a zongorákhoz, stb. más vasam van, ez marad is így :)
A torzítókkal kapcsolatban igazad van biztosan, zenekari környezetben valószínűleg után kell állítgatni, lehet úgy az egyébként nekem vékonykának tűnő gitárkombó szimulációk se rosszak...
További érdekes módosítások C1-C2 közt, hogy a C1-nél nem lehetett megoldani hogy a percussion némítsa a 1'-es regisztert, itt hálistennek ez már javított, illetve azt hiszem a keyclick is fixen beégetett érték volt. Mondjuk szerintem ezek tipikusan azok a beállítások amiket egyszer kell csak beállítani, aztán marad is úgy :)
Gratulálok! Vélehetőleg elfogadható áron vetted. Sőt biztos, mert elfogadtad! :-)
A C2 a kiigazított felületű, javított hangú hangszer. Meglapően gyorsan cserélték le annó a C1-et, mégis igen elterjedt addig.
Az biztos hogy a Roland évtizedekkel megelőzte kortársait torzítók terén, de a Legendem alapján akár elfogadhatók ezek az egyszerűbb torzítók is. Otthon, szobában aktívboxon jobban kijönnek a hiányosságok. Túl szúrós, zeizegős. Ámbár koncerten meg a megszokott érték duplája is megfelelő, teljesen másképp szól. Szóval élőben teljesen más beállítás lehet a jó.
Ugyanaz a kissé keményebb Fatar TP80 van benne mint Viscount, Crumar orgonákban. Könnyen megszokható. Én ezeken zongorázom is, szóval elmegy a billentyűzet mindkettőre. Kiküldi-e a velocityt? A C1 nem.
Ezúton is köszönöm szépen a segítségeteket, amiket még szeptember-október tájékán kaptam, mikor Hammond klónt kerestem.
A helyzet az, hogy minden óva intés ellenére egy Nord C2-t sikerült vennem, nagyon tetszik! Update-ltem a Nord C2D engine-re, így a beépített Leslie effektje is sokkal jobb lett, szerethető a sound általában. Alább az én meglátásaim olvashatóak:
- Sokkal könnyebb volt megszoknom a LED-es drawbarokat mint gondoltam
- Tök jó a torzítója is, annyi, hogy szerintem 60% felett már túl sok bármilyen műfajba ("Perfect Strangers" sound kb. 50% drive-al már elég)
- Gyenge pontjai: Szerintem nem jó a két gitárerősítő szimuláció, ebben a régi VK7-em erősebb volt, szóval klasszikus Deep Purple-höz meglátásom szerint egy külső erősítő dukál hozzá. A reverbnél nem beállítható, hogy a Leslie effekt előtt legyen, vagy utána, nincs spring/plate reverb. Egyébként szépen szólnak.
- Jelenleg csak szoftverekkel vetettem össze: VB3, IK multimedia B3X (ezek fellelhetőek sajnos itthon, VK7-em már nincs meg). Soundra valahol a két szoftver között tudnám elhelyezni. a B3X-ben valamivel vastagabb hangú a beépített Leslie, legalábbis a stúdióhangfalokon így hat, maga a sound (pl. keyclick hangja) a VB3-hoz áll közelebb. Ha szárazon hallgatom az orgonajeleket, a szoftverektől nagyon nehezen megkülönböztethető. Chorus/Vibrato szerintem lényegesen jobb mint anno a VK7-ben. - Waterfall billentyű... nem tudom a Fatar mechanika ilyen-e a többi klónban, engem inkább csak halványan emlékeztet a B3 billentésére, de egyébként megteszi, jól játszható.
- MIDI velocity: Én úgy tapasztaltam, küld ki velocity-t, de sajnos low triggerre kell állítani hozzá a billentyűt. Igazából ezt én nem bánom, mert zongorázni nem akarok rajta. Ha layerezném az orgonát valami más hangszínnel, lehet még ergonómikusabb is, ha azt is a swell pedál szabályozza a velocity helyett.
- Hammond engine-n kívül a többi orgona is szépen szól, sajnos nekem ezek nem túl érdekesek, nem fogom használni. Talán a sípos orgonát...
- Súlyra igen kellemes.
Hogy érdemes-e ilyet vásárolni 2022-ben? Szerintem ha jó áron talál az ember, a C2 még mindig egy jó választás.Update-lni C2D-s motorra pedig abszolút megéri! Köszönöm ezúton is a segítséget!
Igen! Láttam, hogy amerikai hammondosok import reverbbel zúznak és nagyon elégedettek. Én is szeretnék olyat! (vagyis már van, de mégegy még jobb lenne :-) )