Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73249

Fogalmam sincs, mi lelhető fel a Teszkóban és a hasonló hipermarketekben... Tornait borszaküzletben veszek, Kreinbachert meg nem veszek, de azt se látom minden közértben. Pusztán az alapboraik ára miatt hoztam fel őket példának - ezeket még megengedhetné magának környékbeli, nem felső kategóriás étterem úgy, hogy megkeressék rajta a szokásos haszonkulcsot.

Tényleg nem értem egyébként pontosan, hogy mi a gondod. Örülj neki, hogy elértél egy ilyen árszintet és ezen el tudod adni a boraid itthon és külföldön, a vendéglősöket kárhoztatni pedig értelmetlen: szűk borbuzi körön kívül az SAP márka gyakorlatilag ismeretlen. A Somló körül pedig 50 kilométeres körben nincs háromnál több olyan étterem, ahol egyáltalán elviselnék az 1500 forintos deciárú bor látványát a vendégek.

Budapesten van számos ilyen, itt meg is lehet találni a boraidat néhány helyen.

Előzmény: BZoltan (73246)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73248

"Itt Velencén jellemző, hogy a helyi pincészetek borai szerepelnek az itallapon."

 

Akkor az kultúrvidék :)

 

Előzmény: Jocó0423 (73247)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73247

Érdekes ez a kérdés, én és a barátaim ha beülünk valahová akkor általában a helyi borokat szoktuk megkóstolni ha nem eget verő a pohár ár.

Ha többen vagyunk, palackkal kérünk, vagy ha a pincér ajánlja a folyóborukat akkor kérünk egy kancsóval és ritkán csalódunk (tudom ez is egy szint, ez van :))

Spanyolban félretették a palackot számunkra ha nem ittuk meg az egészet, asztalszám szerint hozták másnap kérés nélkül.

Itt Velencén jellemző, hogy a helyi pincészetek borai szerepelnek az itallapon.

BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73246

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy az igényes és bisztró kategóriás vendéglátó helyeken a teszkóban is fellelhető Tornait és a minden utcasarkon kapható Kreinbacher lenne az egyedüli járható út.

 

A te véleményedet teljesen aláássa az az alapvető hiba, hogy szerinted mindenki szaréhugyé akar közepesen szar borokat inni.

 

Mondom, amikor egy előétel-főétel-desszert menüért kifizet a vendég 8-10 ezer forintot akkor simán ki kell, hogy tudjon fizetni 3 ezer forintot a borért amit megiszik mellé.

 

 

Teljesen torz amit írsz. Ha egy étteremtől elvárhatom, hogy ne a teszkós alapanyagból főzze az ételt akkor miért ne várhatnám el, hogy borból se a teszkósat adja???

Előzmény: Hepci (73245)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73245

Szerintem te elérted azt az árkategóriát, ami ma Magyarországon vendéglátásban jellemzően csak fine dining helyeken adható el, az adott pincére valamelyest rákattant pincér/szommelijé által.

Ott a környéken nem tudnék mondani 3 éttermet, ahol van realitása a palackos boraid poharaztatásának... az más kérdés, hogy miért nem tartanak mondjuk Tornait vagy Kreinbachert, ha azokat se tartanak.

Ha van olcsóbban adható nem palackos, de jó borod, arra próbálni kellene rábeszélni jobb vendéglősöket, mert a vendéglős jellemzően lusta kutakodni és beruházni sincs kedve.

Én azt tapasztaltam, hogy a jobb éttermekbe járó vendégek többnyire nyitottak, illetve azok voltak már 10 éve is, amikor a Maligánnal próbálkoztam. Amikor kimentem valamelyik asztalhoz és próbáltam nekik ismeretlen borokat ajánlani, általában hajlandóak voltak olyat választani. A ház boraként is olyanokat kínáltam, ami gyakorlatilag ismeretlen volt Budapesten.

Előzmény: BZoltan (73244)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73244

Nem működik, mert látványosan szenved a magyar borpiac.

 

Mondok egy példát. Beszélgettem egyszer egy huszonpárhektáros Napa völgyi borászat emberével, hogy hol is lehet kapni a boraikat. Mondta az arc, hogy sehol. Ott helyben lehet kapni és van Los Angelesben meg New Yorkban 1-1 étterem amik elviszik az összes borát.  Ez alapból azt jelenti, hogy  egy étterem ott elad 30 ezer palack borát egy borászatnak. Hogy aztán az étteremnek van-e egy delikát boltja, tolnak-e cateringet eseményekre vagy, hogy van 100 asztaluk azt nem tudom. De az tény, hogy az a két étterem olyan bort kínál amit a vendégei sehol máshol nem isznak.

 

Ezt hívják úgy, hogy működik. Nem azt a nyögvenyelős teszetoszáskodást ami itthon van. Mondom, a mi esetünkben az lenne a normális ha a termésünk háromnegyede a megyében fogyna el.

 

 

A szervírozási körülmények pedig csak ennek a következménye. A vendéglátóhelyeken nem fogy annyi bor, hogy érdemes legyen szakmailag odafigyelni a kérdésre. Nagy árréssel tolják a borokat, hogy legalább abból a kevésből legyen nyereség amit eltolnak.

 

Egy étteremben kétszer annyi bort eladni nem kerül kétszer annyi munkába...vagyis kisebb haszonkulccsal, egyedibb borokkal, képzett szakemberrel sokkal többet tudna minden étterem pörgetni és a nyereség is nagyobb lenne. De ez meló, az meg büdös. Sokkal egyszerűbb leszerződni a Bortársasággal akitől kap ingyépoharat is meg borhűtőt is... és le  van a gond tudva.

Előzmény: Hepci (73243)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73243

Miért ne működne? Ma is mindenki legalább 3-mal szoroz. Ettől még étterem nem bukott meg.

Nézd meg jobb budapesti éttermek borlapjait és számolgass utána.

Mindent tudsz, ami ehhez kell (polci árak és a kereskedők haszonkulcsai).

A szorzásnál sokkal nagyobb baj, hogy elvileg borspecialista helyeken sincsenek normális szervírozási körülmények, túl melegen vagy túl hidegen hozzák ki a bort. Az egyik legnagyobb borválasztékú közeli étteremben (Fióka) pl. nyáron a vörösborokat 25-30 fokosan hozzák ki...

Előzmény: BZoltan (73242)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73242

"sajnos eszembe jut, hogy ismerős kereskedőnél ennek a duplájából megveszem a palackot, és hát az sokkal jobb deal."

 

Ezért mondom azt, hogy ha mondjuk az Oliva tulaja venné a fáradságot és levezetne 45km-t, hogy körbekóstolja a hegyet akkor biztosan találna olyan 500-1000 literes tételt amit egy az egyben lefoglalna és később szépen kimérne. Nekem minden évben van 2-3 olyan tételem amiket szívesebben eladnék egy az egyben egy helyi éttermesnek úgy, hogy akár hetente viszünk nekik pótlást.

 

Pont az a groteszk, hogy elmész egy igényes étterembe és a borlapon seggugyanazok a borok szerepelnek amiket két utcával arrébb megvehetsz töredék áron. Így kell leszoktatni a vendéget a borivásról.

 

 

A hárommal szorzás lehet, hogy bevett gyakorlat, de látható, hogy nem is működik. Neked sem működött, a Szentesinek sem működött.

Előzmény: Hepci (73240)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73241

Ha olyan a (vörös)bor vákumozással se bírja sokáig. Anno elég sok elég drága borunkat kiöntettem pár nap után a Maligánban.

Az inkább a baj, hogy számos helyen nem kóstolgatják és öntögetik ki akkor se, ha szükséges, pedig ennek a műveletnek bele kellene férnie a 3-4-gyel való szorzással képzett árakba.

Előzmény: naivkezdo (73238)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73240

Oké, de tudod, hogy nem ez a valóság, hogy "mindössze" 100%-os haszonkulccsal poharaztatnak.

Még én, a hobbivendéglős se tettem - Szentesi megmondta, hogy kb. 3-mal szoroz mindenki, hát én is megszoroztam 3-mal.

Az ételhez viszonyítás meg erősen szubjektív. Olyan kaját nem tudok otthon csinálni, mint amit egy jó étteremben eszem. Ha viszont iszom mellé mondjuk a juhfarkodból egy decit 2000 forintért, arról sajnos eszembe jut, hogy ismerős kereskedőnél ennek a duplájából megveszem a palackot, és hát az sokkal jobb deal.

Ezért gyakran iszom viszonylag olcsó bort jó étteremben is, leszámítva, ha látok valami ismeretlen, nagyon izgalmasnak tűnő tételt a borlapon.

Előzmény: BZoltan (73237)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73239

A vacuvines jellegű technológiák valamennyit segítenek, de a palack kibontásakor és az első pohár kitöltésekor keveredik annyi levegő a borral ami már elindíthatja a lejtően a gyengébb borokat.

 

Ez egy általános tapasztalat egyébként mindenhol ahol poharaztatnak. Sok híres, sztárolt és drága borról tudják a vendéglősök, borbárosok, hogy nem érdemes nyitva eltenni, mert 1-2 napon belül megkukkannak.

Előzmény: naivkezdo (73238)
naivkezdo Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73238

De miért kell, hogy szetessen? Vacuvines cuccal levegő kisziv, dugozva. 

Előzmény: BZoltan (73230)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73237

Ezt a témát már egyszer végigrágtuk. Egy pohár borunk bruttó önköltsége úgy 500Ft. Oldja meg a kedves vendéglátó, hogy mondjuk egy 100%-os haszonkulccsal megérje neki kipoharaztatni.

 

A veszprémi Olivában egy marha stefánia 4600Ft, egy desszert pedig úgy 1600, az előételek meg úgy háromezer körül vannak. Vagyis egy háromfogásos vacsora 9000 forintja mellé férjen már el háromezer forint két pohár borra.

 

De nem én akarom megszakérteni itt a magyra vendéglátást :) De az nyilvánvaló nonszensz, hogy egy tányér ételért 4-6 ezer forintot simán elkérnek/kifizetnek egy menő helyen, de ha egy 500Ft önköltséges bor kell eladni akármennyiért akkor beindul a háddekéremezés. Ráadásul a bort nem is kell megpucolni, megfőzni és tálalni. Benyúlt a pincér a borhűtőbe, kiönt egy egységet a pohárva és ennyi. 

Előzmény: Hepci (73232)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73236

Biztos vannak példák arra, hogy olcsó technoborok jól bírják az állást. Az én teljesen egyéni tapasztalatom az az, hogy az adalékanyagoktól mentes, komolyabb beltartalmú természetes borok jellemzően jobban bírják.

 

Van szerencsém évente többször minőségellenőrt játszani (felkérésre) a Somlói Borok Boltjában és ilyenkor 50-60 napok/hetek óta nyitott palackot kóstolunk végig. Az eredmények mindig borítékolhatóak.

Előzmény: Hepci (73233)
naivkezdo Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73235

Megtiszteltetés, köszönöm:)) 

Előzmény: BZoltan (73231)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73234

De tetszik a kihívás, a következő alkalommal tekintettel leszek a kérdésedre :)

Előzmény: naivkezdo (73227)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73233

Honnan veszed a szétesést? Az éttermekben gyakran ajánlott fehér technoborok jobb darabjai (pl. Nyakas sárdonné) simán kibírnak nyitva egy hetet.

Előzmény: BZoltan (73230)
Hepci Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73232

Az a baj, hogy a vendéglátásban szokásos haszonkulccsal a boraid decijét 1500 Ft körül mérnék.

Ennyiért tényleg csak fine dining közeli helyen lehetne eladni (támogató sommelier által), olyan meg nem sok van a környéken.

Előzmény: BZoltan (73229)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73231

Az elfelejtettem mondani neked, hogy konkrétan te voltál az első a világegyetemben - rajtunk kívül - aki a 18-as juhfarkunkat palackból kóstolta :)

Előzmény: naivkezdo (73218)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73230

"egy normal etteremben van egy borlap, amirol a vendeg valogat."

 

Ohh, még csak közel sem erről van szó. Egy normál étteremben a pincér az aki bort ajánl. A vendégek elenyésző töredéke hoz önálló döntést. A jellemző az, hogy a vendég lapozgatja a borlapot miközben a pincér szépen eladja neki azt amit el akar adni.

 

A kulcs egyébként nem is a borlap, mert az rendszerint csak egy olvasnivaló. A kulcs az a poharaztatott borok listája. Ha a borlapon van 50-100 bor akkor a poharaztatott borok listája max 5-10 bor. Már ha van ilyen... mert sajnos a legtöbb étteremben nem poharaztatnak. Ennek pedig nincsen egyszerűbb oka annál mint az, hogy a vendéglősök akik nem poharaztatnak bort azok nincsenek képben. A legtöbb olcsó technobor amiken jó nagy árrést akar az éttermes fogni, azok bizony atomjaikra esnek szét a bontást követő fél napon belül. Vagyis melót kellene fektetni az éttermesnek abba, hogy kiválassza azt az 5-10 bort ami kibír akár 1-2 hetet is bontva. De ez már odafigyelést, szakértelmet és szándékot követel. Na az az ami nincsen. 

Előzmény: altimus (73219)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73229

Vendégként jártam sok helyen, de amikor a családommal vagy a barátaimmal megyek valahova kajálni akkor velük akarok foglalkozni és nem azzal, hogy a pincérnek marketingelem a borainkat.

 

Egy régióbeli étteremtől elvárom, hogy a saját régiójának a termelőit ismerje és látogassa.

Előzmény: Hepci (73220)
BZoltan Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73228

A Viatorról hallottam már jókat. Mondjuk a Pannonhalmi cég borai engem még nem győztek meg. Közepesen unalmas technológiai borok minden egyéniség és egyedi karakter nélkül. Amúgy ők egy nagy cég akiknek van főállású marketingese és kereskedője. Úgy egy kicsit könnyebb :)

Előzmény: bigup (73224)
naivkezdo Creative Commons License 2020.02.01 0 0 73227

Akkor részemről tárgytalan:) 

Előzmény: Törölt nick (73226)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73226

Szívesen, csak annyiban írtam hülyeséget, h furmint az a juhfark :)

Előzmény: naivkezdo (73218)
bigup Creative Commons License 2020.01.31 0 1 73225

A Percze éttermet, és a Macok bisztrót azt én is kiemelném még. Az utóbbinak nemcsak a konyhája, de a borlapja is példaértékű.

Előzmény: blend11 (73205)
bigup Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73224

Győrben a pannonhalmiak elég jól képviseltetik magukat, szupermarketekben, trafikban is lehet kapni a régió boraiból, fesztiválokon sok helyi pince bódéja van kint etc. Két szép éttermi élményem is a környékhez tartozik: a Viator Pannonhalmán, és a Szél fiai fogadó Nyúlon, és ezeken a helyeken is a helyi itókák mennek (Pannonhalmi Apátsági Pince és Prisztóka Tibor egészen kiváló minőségű házi borai). A pannonhalmi régió elég szépen képviselteti magát ott helyben, igaz, több Győrben és környékén lévő étteremben is lehetne ilyen választék. Szóval ott elég ügyesek az önmenedzselésben.

Előzmény: BZoltan (73209)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73223

Hála Istennek, vagy sajnos? Tököm se tudja de egyre többen vannak olyanok mint Ő.

Előzmény: Hepci (73222)
Hepci Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73222

Tényleg, nem kérdezem ki őket, melyik pártra izgulnak. Bár pártokra csak alemberek izgulnak.

Van egy ex-Maszop-aktivista kuncsaftom, aki büszkén mesélte Gyurcsótány sikere idején, hogy szétbacták a Fidibuszt - éjjel letépték a palkátjait és felragasztották helyére a győzedelmes Gyurcsótányt, sejj.

Aztán egy másik alkalommal panaszkodott, hogy szétbacta őket a Fidibusz, és az ellenérdekelt arcok sportszerűtlenül letépték éjjel a plakátjaikat és felragasztották a helyükre a felcsúti bonsai stadionépítő fáraóét.

Végül kiábrándult - már csak kertet épít és tökmindegy neki, ki kit bac széjjel. :)

Előzmény: Jocó0423 (73203)
Hepci Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73221

Szerintem az érdeklődő/ínyenc vendégek (nyilván nem én vagyok az egyetlen ilyen hazánkban) bármilyen jobb étteremben olyat (is) innának, amit még nem ismernek és lehetőleg a régió terméke.

Tehát az a vendéglős nagy marha, aki Kisvárdától Körmendig mindenhol BT- meg Veritas-borlapot tart.

Előzmény: altimus (73219)
Hepci Creative Commons License 2020.01.31 0 0 73220

Veszprémben, Győrben, Szombathelyen azért van jó étterem az Oliván kívül is, ahol beleférne árban a borod poharaztatása.

Végigjártad őket?

A kereskedőid elsősorban Budapesten nyomulnak...

Előzmény: BZoltan (73209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!