Keresés

Részletes keresés

colizoli Creative Commons License 2011.04.14 0 0 166

Vagy egy masik lehetöseg amit éppen a villanyszerelöknél talaltam és elvileg ez illik rád.

 

gyula vitéz válasz | megnéz | könyvjelző 2011.04.14 21:33:11 © (36928)

Néhány hiba lehetséges! Vízkőtelenítés kb. 2évente vezérelt mérés esetén ajánlott, illettve találkoztam olyan HAJDU bojlerrel is / K típus/ amiben a melegvíz cső műanyag volt, és szét málott, így kb. 10L  víz kiengedése után a készülék bekapcsolt, illetve hidegvíz folyt.

Előzmény: Povi_ (162)
colizoli Creative Commons License 2011.04.14 0 0 165

Elvileg csak a hidegvizes bemeneten tudod leengedni a bojlert. Ha te a csapon keresztül leengeded a bojlert akkor forditva van bekötve. Csereld meg, elvileg 5 perc es jo lesz. Ha nem akkor még beszélgetünk.:))

Előzmény: Povi_ (164)
Povi_ Creative Commons License 2011.04.14 0 0 164

A baloldali a meleg, a jobb a hideg. Tapintásos próbával ez jön ki, tehát elvileg jó. :-)

 

Vagy ettől még lehet fordítva, és le kell szerelnem a csöveket, hogy egyértelműen meggyőzödjek róla?

 

Arra gondolok, hogy kikötöm a bojlert, majd kinyitom a főcsapot, és amelyik lyukon folyik a falból a hidegvíz, azt kéne a jobboldara kötni.

 

PZ

Előzmény: nixon70 (163)
nixon70 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 163

Hali!

Hidegvíz jobboldal,melegvíz baloldal.

Így van bekötve?

Mert amit írsz,az tipikus felcserélt bekötésre jellemző!

Előzmény: Povi_ (162)
Povi_ Creative Commons License 2011.04.13 0 0 162

Sziasztok!

 

Nem egészen a topic témájába vágó kérdés, de mégis itt teszem fel, mert ez tűnik a legfrissebb hozzászólásokkal rendelkező bojleres topic.

 

A következő a problémám.

Adott egy 120 literes Hajdú bojler (álló).

 

Fürdés közben nagyon hamar "kifogy" a melegvíz. Kb. 10 l víz használata után a melegvíz folyamatosan hűl, és a végén hiába van már csak a meleg vízcsap nyitva, mégis hideg víz folyik.

 

Először arra gondoltam, hogy rossz már a fűtőszál, és nem fűti fel a vizet rendesen. De múltkor cseréltünk benne mindent (fűtőszál, anód, tömítések), és a bojler leeresztésekor meglepődve tapasztaltuk, hogy teli van forró vízzel.

 

Ami még érdekes volt, hogy a meleg vízcsap nyitásával (és természetesen a bojlerbe befolyó hideg víz elzárásával) majdnem teljesen le tudtuk ereszteni a bojlert (kb. 10 l víz maradt benne), pedig úgy gondolom, a vákuum miatt nem kellett volna ennyi víznek kifolyni a csapon. (remélem nem írok hülyeséget).

 

Tehát a bojler gyakorlatilag teli van meleg vízzel, még se tudom kinyerni belőle.

 

Jelenleg úgy tudjuk használni, hogy fürdés előtt elzárjuk a bojlerbe befolyó hidegvíz csapját.

 

Povi

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 161

Teljesen mindegy, hogy melyik van, mert ígyis-úgyis ugyanazt a "vizsgát" teszed le 5évente.

 

Amúgy meg gázt is bárki szerelhet, csakúgy mint vizet meg fűtést, max. nem hivatalos.

 

Nekem mindegy hogy elkérik-e mert nem érdekel. Engem az bosszant, hogy a gázszerelő igazolványból ekkora ügyet csináltok, de pl. arról senki nem beszél, hogy csak fűtésszerelővel szereltess fűtést, meg arról sem, hogy a kóklerek annyira lenyomják az árakat, hogy egy rendes szerelőnek nincs esélye nagyobb volumenű munkát megnyerni, csak a kóklerek után javítgatni.(ami a megrendelőknek sem jó)

 

Tehát szép meg jó és helyes, hogy a megrendelők (és természetesen a megrendelő az első, mind igényben, elvárásban, stb.) érdekeit védjük, de akkor szerintem ez ne csak a létező vagy nem létező gázsszerelőire vonatkozzon, nem tudom érthetően írom-e le?! :S

Igenis győződjön meg arról a megrendelő, hogy egy valódi fűtésszerelőt, vízszerelőt, kőművest,ácsot, stb.-t hívott ki és nem valami szakirodalomból vagy netről tanult embert.

( természetesen sok esetben én is megrendelőnek számítok )

 

Nagyon szívesen mutogatok bármiféle papírt, ha csak ezen múlik.

 

És tul.képpen a gázszerelői is, egyfajta bizonyítvány, csak nem osztályzatok szerepelnek benne, hanem h megfelelt és h mit csinálhatsz/szerelhetsz.

 

De akkor már szerintem minden szakágban szűrjük ki, hogy ki szakember és ki nem.

 

Rengeteg olyanról tudok, hogy nem vízszerelő a szakmája, gányol össze-vissza és ha számla kell, akkor a havertól kér.

 

Tehát én csak annyit szeretnék, hogy NE csak a gázszerelői igazolvány legyen elkérve, bemutatásra kérve, hanem esetleges szakmunkás bizonyítvány is, más szakterületeket nézve.

Előzmény: Axióma (160)
Axióma Creative Commons License 2011.03.03 0 0 160

Olyan papirja legyen, ha gazellato rendszer barmely reszehez nyul, hogy gazt szerelhet. A reszletek mar majdnem mindeyg, a gaz veszelyessegenek es specialis kezelesenek ismeretet varom el, az meg ugyanaz lesz.

De egyik kerdesemre se valaszoltal. [A kartyas se er semmit vagy az tenyleg ertelmes szures; valamint hogy miert is nem jobb neked ha elkerik, mintha nem kerik, ha mar van.]

Előzmény: Törölt nick (159)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 159

És te tegyük fel egy konvektor tisztításhoz, vagy boyler javításhoz elkéred a gázserelőit? :O

Ha sima gázvezeték és készülék szerelői bizonyítványa van, akkor elküldöd, hogy megcsináltod mással?

Előzmény: Axióma (158)
Axióma Creative Commons License 2011.03.03 0 0 158

Elmesz megszerelni egy bojlert. Mondjuk gazos baja van. A tulaj meg szeretne tudni, hogy te (nagyobb valoszinuseggel, mert tenyleg tanultad) nem fogod felrobbantani. Attol akkor is jobban felnek, ah nem azzal lehet a legnagyobb (anyagi) kart okozni.

Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 157

Én azt kifogásolom, hogy minek legyen nálam?

Gáz MEO-t csak igazolványos ember adhat át.

Készülékcseréhez gáz MEO kell.

 

Akkor minek legyen nálam?

Tűzhelytakarításhoz?

Vagy mihez?

Előzmény: Axióma (156)
Axióma Creative Commons License 2011.03.03 0 0 156

Most lehet hogy nem jol ertem a szitut, de 1 db fenykepes igazolvanyrol volt szo. Elfer a masik 15 kartya (szemelyi, bankkartyak stb.) mellett. A tobbi mellekes bizonyitvanyt csak te hoztad be.

Az 1 db fenykepes se jelent semmit? Mert akkor azt kifogasold, ne pedig azt, hogy miert kell vinned magaddal, mert igy nem kerek a tortenet.

Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 155

Jah, és még vmi. Arra is lehetne buzdítani az ügyfeleket, hogy pl. ha PB-t cserélnek otthon, akkor hívjanak szakembert.

 

Ugyanis a legtöbb baleset nem is a földgáz miatt van, hanem a PB miatt, amikor karakó szörcsögön az alkesz palackot cserél csak épp nem sikerül, meg amikor kiköti a szolgáltató a gázt és a tulaj meg visszaberheli.

 

Amúgy érdekes, hogy a PB sokkal veszélyesebb, mint a földgáz, de ahhoz semmiféle papír nem kell bármilyen laikus elvégezheti, de egy vízóra cseréhez már papír kell. Pfffff......

 

Tehát erre is lehetne buzdítani az ügyfeleket, hogy szakembert kihívni még a PB-hez is :)

Előzmény: Axióma (153)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 154

Az megint más, hogy te munkahelyet keresel, elmész meghallgatásra és kérik a bizonyítványodat, de mindegy.

Ez ugyanígy van a mi szakmánkba is, ezzel nincs gond.

A gond ott kezdődik, hogy kimész mondjuk egy tűzhelyet tisztítani, vagy konvektort és legyen nálad bizonyítvány, mester vizsga és gázszerelői? :D

AMúgy megjegyezném, hogy nem feltétlenül jelenti azt, hogy akinek nincs igazolványa az nem tud annyit vagy még többet, mint akinek van :)

A gázszerelői igazolvány megszerzése is egy nagy kamu, csak lóvészedésre van.

Beülsz egy 3naposnak hirdetett előadásra, amiből megtartanak egy napot mert minden előadónak dolga van, kapsz két feladatot és ennyi volt :D Hurrá!

Jah, és az a két feladat is olyan, amit szakmunkásba tanultál :D

 

De akkor ilyen alapon arra miért nem buzdítjátok az ügyfeleket, hogy a fűtésszerelőtől vagy a vízszerelőtől is kérjenek bizonyítványt? Hogy kizárjuk a kóklerkedőket....

 

Vagy az antik bútort vagy a szállodát eláztatni nem akkora gond, és több 10 milliós károkat okozni? (ezek megtörtént esetek)

 

Persze, a cég felel az okozott anyagi kárért... Igen, csak kérdés, hogy mekkora mértékben....

Előzmény: Axióma (153)
Axióma Creative Commons License 2011.03.03 0 0 153

Ha en programozokent munkat keresek, nem irjak velem ala a szerzodest addig, amig be nem mutatom a diplomamat. En is meg kene sertodjek ezen?

Szerintem a gazszerelonek orulnie kene(!), hogy elkerik az igazolvanyat. Hiszen neki van, semmibe nem tellik hogy nala legyen, ellenben ha az ugyfelek ezt rendszeresse teszik, akkor azok munkajat, akik eddig igazolvany nelkul, "bizalmi" alapon dolgoztak (koklerkedtek), azokat a munkakat ezentul az igazolvanyos gazszerelo kapja.

Ettol fuggetlenul nalam olyan emberek jartak, akikrol elhittem mas miatt, hogy megvan nekik, de sztem a felhaborodas egyaltalan nem jogos, sot.

Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.03 0 0 152

Kedves MKEH!


Szerinted hány gázszerelőnél van ott az arcképes igazolványa?
Vagy mostmár minden szerelő szakmunkás bizonyítvánnyal és egyebekkel a hóna alatt rohangáljon, ha dolgozni megy? :O Meg járkáljunk kiegészítő bizonyítványokkal, amiket különböző előadásokon adnak (Rehau, Hansa, stb.) vagy nem egészen értem...

Mert azt még csak csak megértem, hogy megjegyzed a nevét és leinformálod, de munkafelmérésnél senkinél nincs nála, csak ha MEO bejelentésre megy...Vagy megmondod neki, hogy jöhet munkát felmérni, de hozza az igazolványát?

Érdekes megközelítés, bár nem biztos, hogy rossz. Lehet, hogy Neked van igazad, bár személy szerint ezeket a bizalmatlansági dolgokat nem igen szeretem. Mondjuk szerintem a megrendelő-szerelő kapcsolat nem túl jó, már alapjáraton sem, ez köszönhető a sok kóklernek, eltűnő "szerelőnek", szerelőnek mondott emberek miatt és a nem fizető megrendelők miatt. Tehát szerintem ez a fajta "buzdításod" további feszültségeket generálhat. A szerelő (talán jogosan) sértve érzi magát, mert megkérdőjelezed a hozzáértését, a megrendelő részről pedig megérthető, hogy gázhoz csak gázszerelő nyúljon.

Tehát én inkább a netes leinformálás mellett szavazok :)


A másik hozzászóláshoz: a boylert vagy mit nem fogják engedélyezni a pincében az 99%, bár nem tudom, hogy milyen szolgáltatónál vagy, illetve, hogy hol laksz....

A probléma az ilyen fekete készülék cserékből és beépítésekből van leginkább.

Sajnos el kell fogadni, hogy a gázműveknek a kéményseprőknek is meg kell élni valamiből. Készüléket akarsz cserélni, gázterv, gáz MEO, kéményseprő, stb. a MEO-ba csak az a bukta, hogy az egészet átnézik és hiába van ott 50éve, és ment át 50éve, ha a mai szabályoknak nem felel meg (amit követni szinte lehetetlen), akkor csinálhatsz új hálózatot vagy ki kell javíttasd.

 

U.i.: Várom véleményed az én megközelítésemről, az eleje talán kicsit kirohanásnak tűnt, de én eléggé sokat dolgozom, hogy a megrendelő-szerelő kapcsolat, ha lehet javuljon (természetesen embereket nem tudok megváltoztatni) és ezt egy "kis" támadásnak vettem / éreztem "ellenem" :D

Előzmény: MKEH (151)
MKEH Creative Commons License 2011.01.22 0 0 151

Nem véletlenül kell elkérni az Arcképes gázszerelői igazolványt.

 

Itt lehet megtudni többet, és leinformálni a szerelőt: http://www.gazigazolvany.hu

Előzmény: kapanyél1 (150)
kapanyél1 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 150

Bizony az illegális bekötésekkel baj lehet,nem azért mert az balesetet okoz (persze okozhat) hanem inkább ha ellenőrzik és nem tudod a szabályos tervek és kivitelezések meglétét igazolni hamar leszerelik a gázórát és új tervekkel kivitelezéssel és MEO val  rakják csak vissza ami meglehetősen költséges. Kölönösen hátrányos,ha a fűtési szezonban teszik azt. Egyébként minden új és az előző készüléktől eltérő tipusú és teljesítményű készülékre akarsz cserélni új gáztervet és új MEO-t kell csinálni, függetlenül attól,hogy az előzőt mikor csinálták. Ez törvény és ha valaki nem tartja be leszerelik a gázórát és még büntetést is kiszabhatnak.

 

Ez esetben mindenképp terveztetni és kivitelezési engedéllyel kell hozzáfogni. Addig ne is vedd meg a készűléket.

Előzmény: csiba00 (149)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 149

Szakemberrel még nem beszéltem. De nem tudom mi lehetne a kifogás a pincében való elhelyezéssel kapcsolatban. Semmi nincs benne, csak raktárnak van használva. Ahol a bojler van, az egy külön zárható kb 10m2-es helyiség, nyitható ablakkal. Sok ismerősnél a lakótérben, pl fürdőszobában van bent kémény nélküli gázbojler. Persze, hogy szereztek-e rá engedélyt, vagy csak egy szaki feltette, azt nem tudom. Mindenesetre már jó pár éve élnek úgy.

Előzmény: kapanyél1 (148)
kapanyél1 Creative Commons License 2010.12.23 0 0 148

Létezik olyan,hogy Qvadriga parapet és kémény nélküli, de nem biztos,hogy pincébe engedélyeznék.

Előzmény: csiba00 (147)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.23 0 0 147

Sziasztok!

 

Le szeretnénk cserélni jelenegi gázbojlerunkat egy olyanra, aminek nincs kéménybekötése. Pincében lenne a bojler, egy külön helyiségben - kb 10m2, nyitható ablakkal. 3 főre kéne, így én olyan 80l körülire gondolok.

Nem ismerem az ilyen készülékeket, ezért tudnátok ajánlani pár jó márkát, típust? Nem szeretném, ha olyat adnának el nekem szép szavakkal körítve, ami valójában nemis annyira jó.

csiba00 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 146

Köszönöm a válaszokat!

 

Mindenképp ki kell köttetni, mert ugyan abba a csőbe megy bele a vegyes kazán is. Azt meg rendszeresen használjuk. Így fals levegőt is kap a vegyes kazán, tehát nem lesz olyan jó a huzat a kazántesten belül. A másik meg az, hogy ha netán egyszerre bekapcsolna a két készülék, akkor az nagyon jó táptalaj a kátrányosodásnak. Most ezt jelenleg úgy próbáljuk kiküszöbölni, hogy ha megy a vegyes, akkor nem használunk meleg vizet.

Valószínű mindenképp gáz bojler mellett fogok dönteni, csak akkor olyan lesz, aminek nincs kéménybekötése. Sok ismerősnél van ilyen, ráadásul ott a laktérben, és még élnek:)

Dunit Creative Commons License 2010.12.12 0 0 145

 Tanulmányozdd a GMBSZ-t és egy gázszerelővel konzultálj  !

 ne a kéményseprővel, ők biztos azt mondják : kell, ebből élnek  - elég jól !!

Előzmény: csiba00 (142)
Dunit Creative Commons License 2010.12.12 0 0 144

 Hát azírt nem teljesen így van  !

Egy gáztüzhely is gázberendezés, mégse kell hozzá kémény !!

Előzmény: CiluHS (143)
CiluHS Creative Commons License 2010.12.12 0 0 143

Minden gázzal működő berendezéshez szükséges kémény! Valahol el kell vezetni az égésterméket... azaz, ha nincs kémény, akkor csak villanybojler jöhet szóba. Annál inkább a betáp lehet gond, mert nappali áramról használva 4x annyiba fog kerülni a melegvíz, mint a gáz...

Előzmény: csiba00 (142)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 142

Üdv!

 

Tanácsot szeretné kérni bojler ügyben. Jelenleg van egy 110l-es gáz bojlerünk. De ez le kell cserélni, mert kéménybekötéses, és meg kell szüntetnünk azt a bekötést. Máshova meg kéményt nem igen tudunk neki csinálni.

Milyet éri meg helyette venni? Pincében van  a bojlet, ott is egy külön zárható helyiségben, aminek van saját ablaka.

Megfordult a fejemben a villanybojler is, de ahogy olvastam több helyről, azt nem tanácsolják annyira. Elég lenne egy 80 liter küröli is, mert 2-3 embernek kell a meleg víz. Ha gázost vennénk, akkor mindenképp csak olyan jöhet szóba, aminek nincs kéménycsatlakozása.

Milyet ajánlanátok? Villany, gáz? ÉS esetleg tudnátok egy-két megbízható márkát javasolni.

 

KalásziM Creative Commons License 2010.12.10 0 0 141

 Újnál gariban ki kell cserélni vagy az izzót , vagy megnézni nem e  a kötés lazult meg  !!

Előzmény: Gabesz.77 (138)
KalásziM Creative Commons License 2010.12.10 0 0 140

 A bojlereken van un. biztonsági fűtés, így kár kihúzni a hálózatból.

 Persze le is lehet ereszteni a vizet belőle. Mind a két csatlaqkozász oldani kell és a víz szépen kifolyik.

 

 

 Más : ha csak abszolute rosszul szigetelt az épület, akkor kell vízteleníteni az egész rendszert.

 Egy valamire való épület fűtés nélkül minimális fűtéssel is áttelel.

 

 4 jól megválasztott időpontban kell csupán befűteni.

 A minisz 10 fok alatt kritikus, de csak akkor ha már 10 napja van.

 Hacsak nem a világ végén van, ezzel a módszerrel megoldható az áttelelés.

 Egyébként is vagyonbiztonsági szempontból is rá kell nézni egy épületre !!

 

Előzmény: deskart (139)
deskart Creative Commons License 2010.12.09 0 0 139

Nagymamánkat magunkhoz költöztetjük, ám a régi házban van egy nehány x éves hajdú bojler. Mivel az épület fűtés nélkül marad, persze ez is ki lessz "húzva" gondolom akár szét is fagyhat. Hol és mivel lehet leereszteni/ lekötni/ kihúzni??? Tudjátok "jó vón mé a"... Köszi.

Gabesz.77 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 138

sziasztok

 

most lett beüzemelve a frissen felszerelt új villany bojler.

 

Működik viszont a kontrol lámpa nem világít. Ezt tudja egy sima villanyszerelő javítani (érintkezési hiba?), vagy garanciás dolog? Anyira nem egetverő probléma csak zavaró ...

nixon70 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 137
Látom,írtál oda is:-)))
Előzmény: tomi_245 (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!