Sziasztok!
Nekem van egy elképzelésem a főtengely centírozásáról - használtam is - és szerintem jó. (SzabóJoe66-is most így fogja csinálni.)
A lényege, hogy kell készíteni, egy olyan esztergált hüvelyt, ami méreteiben, kialakításában egyezik a forgattyúsház belső csapágyfészek méreteivel. Ebbe bele kell szerelni - labirinttal együtt - a főtengelypárt úgy ahogy az a motorban lenne, tehát megfelelően öszehúzatva, egy kis játékú csapágy párral. A sonkák, már teljesen szabadon vannak, tehát a szerszámnak a belsőcsapágyfészkekkel vége.
Ezzel tehát modelleztük a valós állapotot, feltételezve, hogy a gyári forg. ház pontosan van munkálva - az-az egytengelyű. A sonka és az expanziós rész egy anyagból van, tehát nincs mit csinálni vele. Az így elkészített szerszámot befogom a satuba - nem túl erősen, hogy a csapágy ne szoruljon - és indikátor órával mérem az egyes szélső oldalak szabadon kiálló csapvégeit. (Itt nincs se csapágy, se megfogás, semmi.) Az eltérés helye nyílván mutatja, hogy merre kell mozdítani a szabadon álló sonkán. Kiveszem az egész cuccot, bronzkalapács, majd vissza a satuba, újabb mérés. Persze nem tudom ugyan oda visszarakni, de nem is akarom, nincs jelentősége. Hozzáillesztem az órát és kész.
Lehet azt mondjátok, hogy ez baromság, de az alábbiak az érveim:
- A belső expanziós rész, a forg házban is így fog állni.
- Egzaktul mérhető oldalanként az eltérés.
- Nem kell ki-be szedegetni pl. egy futterból - ha jól írom - a főtengelyt és remélni, hogy ugyan oda sikerült visszaraknom.
-Kiszűrtem egy pl. esztergagép ütését.
- Egyszerre készülhet a főtengelypár.
És végül: kipróbáltam! Ha rámértem, aztán satuból ki, majd be és újramértem - alakítás nélkül - ugyan ott, ugyan annyi eltérést mértem. Többször próbálva is jó volt. Tehát agzaktá vált az eltérés helye és mértéke.
G.Janinak mondom, hogy ezt akkor találtam ki, amikor szegény Béke Laci bácsi centírozta az OFF RD 350-em "két csúcs között" és szemmel láttam, hogy üt. Ahhoz egyébként, egy szétnyitható szerszámot csináltam, mert nem bontható középen. (Amúgy 3 tized volt benne, a csúcson....)
Amúgy é nem vagyok "racés" 20-asos, csak öreguras, így elnézést ha egyeseknek megbotránkoztató volt amiket írtam..... Tamás
Próbából eleinte