Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 2805

Bár csak tudnám a választ akkor minden megoldódna de sajnos nem sok ötletem van.Ha nálam lett volna ilyen biztos neki álltam volna kísérletezgetni mert nem hagyott volna nyugodni a probléma.Azért gondolok alany problémára mert a saját csemegésemben azt látom hogy az SO4 alanyon lévő fürtök mindig tömöttebbek és jobban termékenyülnek mint a többi.Nálam pl. volt 5BB alanyon csemegém egyáltalán nem működött,a harmadik évben sem tudta elérni az alsó drótot(85 cm) ezért kiszedtem barátomnál lett elültetve ahol első évben már több méteres hajtást produkált! A másodterméssel lehet azért nincs baj mert jóval kevésbé veszi igénybe a tőkét mint fővirágzásban amikor tele vannak fürtökkel a tőkék.Ez is csak egy ötlet a sok közül,és lehet hogy hülyeség,de valóban jó lenne megfejteni ezt a kérdést.

Előzmény: Falusi1 (2804)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 2804

Teszek egy próbát a saját gyökérrel, de az mivel magyarázható, hogy a másodtermés - legalább is nálam - normálisan kötődik és beérik.

Előzmény: Sanci07 (2803)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 2803

Néronál ez a fürtszáradás hasonló probléma lehet mint az Évánál a terem nem terem kérdés csak más jellegü.Minden ismerősömet végig kérdeztem,de senki nem találkozott evvel a problémával! Munkatársamnál 300 tö Néroblo egy sem ilyen pedig egy sem oltvány mind tőlünk vitt vesszőből lett telepítve.Egyre jobban hajlok afelé hogy nem mindegy milyen alanyra van oltva!

Előzmény: Falusi1 (2802)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 2802

Kipróbálom, de ahogy már leírták, miért csak a Néró.

Előzmény: Kramcsák István (2795)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 2801

Hát ez az, és ahogy a szőlő oldalon írtam, a másodtermés pedig megmarad évek óta.

Előzmény: Kulicz (2798)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.09 0 0 2800

Bocs a Lénára gondoltam,de Bírókék néven rengeteg információ van, a neten.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2799)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.09 0 0 2799

Szeretnék információt kérni a KÉNÁRÓL mivel sehol nem olvasható róla.

Előzmény: Kulicz (2792)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.09 0 0 2798

Nem tudom. Vannak feltevéseim, de megakadok ott, hogy miért csak a Néró szárad le?

Előzmény: Falusi1 (2794)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2797

Valóban egy jó kis fűszeres finom szőlő,de szerintem nem muskotályos.De lehet hogy ezt azért nem érzem mert a Csabagyöngyémmel együtt érik és annak azért eléggé muskotályos az íze.Valóban eléggé korai közepes fürtökkel és bogyóval és egyáltalán nem rothad ha sokáig fent hagyod a tőkén töppedni kezd.Én azért kicsit többet vártam a fajtától,azt ígérték hogy a Csabagyöngye előtt érik és különlegesen zamatos. Az tény hogy finom de nem jöttem rá mi benne a különleges.Négy permetezéssel hibátlan minden évben ajánlható fajta valójában.

Előzmény: Kramcsák István (2796)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2796

Sanci07,kérdezem ez egy  fűszeres ,muskotályos ízű  szőlő,?  ettem  az egyik ismerősömnél, a hamburgira hasonlított ,nagyon ízlett,  oltottam most belőle.szerintem minden házi kertbe lehet ajánlani korai, jó közepes bogyó és fürt kitűnő ízzel.

Előzmény: Sanci07 (2793)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2795

Falusi,1.: meg kellene nézetni a talaj ph, értékét ,vegyél  Laknusz  papírt  egy mezőgazdasági boltba,  eső után benyomod  a földbe, vagy ráteszel egy  kis sarat , a túl savas közegben elrúgja a virágot. úgy látszik ,hogy országosan  jelentkeznek a rossz termékenyülések, lehet oka az " égi permetezésnek is".

Előzmény: Falusi1 (2794)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2794

Ha még nem írtam volna le elégszer nekem két Néróm van és évek óta mindig leszáradnak a fürtök és fogalmam sincs miért .Te tudod?

Előzmény: Kulicz (2791)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2793

Kékbe nekem csak a Conegliano van íme egy kép éppen a negyedik és egyben az utolsó permetezésem után.

Szerintem két hét jó idő és eszünk!

Előzmény: Kulicz (2792)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2792

Itt az Esther:

A korai kék fajták közül talán jobbak lesznek a következőek:

Kissé már színesednek

Ő kicsit későbbi, de tavaly nagyszerű volt:

Szeretem a korai kék fajtákat, van még a Léna (Bíró kékje) és a Néró.

Milyen korai kék fajtáitok vannak?

Kulicz Creative Commons License 2016.07.08 0 0 2791

Sajnos az Esther nálam még rosszabbul termékenyül, teljes kudarc nálam ez a fajta. Irigylem akinél szép, mert félig magyar, korai és rezisztens. A Néró sem az igazi, három tőkéből egyen maradtak fürtök, a többin leszáradt, ahogy szokott.

Előzmény: Kramcsák István (2790)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2790

kolini: az esther jdei fotó? kár hogy nincs levél a fotón, gyanús nekem  ez, hogy  nem -e- conegliana? az esther nem termékenyül ilyen rosszul, "sok az apró szem".

Előzmény: kolini (2783)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2789

Szia Kulicz!Mint már írtam,az új ültetéseknél ha csapadékos idő van az ültetés előtt és után,nem szoktam locsolni,ültetéskor jól beiszapolom,de azért odafigyelek rá,ha kell árnyékolom is.és nagy melegben hetente kétszer locsolok,de nem drén csövesen,hanem tányérosan.

Az idősebb tőkéknél eddig nem locsoltam nyáron de tavalyelőtt és tavaly muszáj volt locsolni az extrém melegek idején júliusban és augusztusban (árasztásos locsolással).

Előzmény: Kulicz (2782)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2788

simon , liszharmat :, topas, vagy systan , felszívódót javaslok. csak a fürtöket" mosd  le".megismételve 7napra rá.

Előzmény: simon53 (2779)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2787

Kedves Kolini !Nagyon tetszik nekem a Belüj Originalnüj fajtád.Nagyon jó klónt tudtál beszerezni.Sajnos az én Belüj Originalnüj fajtám nem valami bőtermő.Sőt egyáltalán alig van rajta fürt.Már azon gondolkodtam,hogy kiveszem a gyüjteményből.Ha majd aktuális lesz,tudnál-e adni belőle oltócsapot?Cserébe adnák helyette Original fajtát(piros színű).Küldj e-mailt,hogy majd a télen tudjak írni neked.Érdekelnek más fajtáid is.Köszi.

Előzmény: kolini (2784)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2786

Álom álom de szép álom,és még menyi minden kellene,először is nem kellene ellopni az emberek pénzét,lásd kvesztor,budakes ,drb, hagy ne soroljam. miről is beszélünk.SZÉGYEN EZ AZ ORSZÁG,RABLÓK CSAPATA

Előzmény: beetee (2781)
kolini Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2784

Belüj originalnüj, idén sok fürtöt hozott, rövidre metszve

Kismis moldavszkij, most terem elöször, ugy nézem fajta azonos lesz, már most fél kilosak a fürtök, a 17 virágbol 7 fürtöt hagytam

kolini Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2783

Esther

Moldova ,idén sok és hosszu fürtöt hozott

Kulicz Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2782

Szia Szőlőszem, éppen akartam kérdezni, hogy ezeket a nagy fürtű, il. nagy bogyójú fajtákat szoktad-e locsolni? (a freemail továbbra sem működik) Egyenlőre szépen alakulnak a tavalyi fajták:

Bilyj Kokl, kis fürtök, nagy bogyók.

Nagyesda AZOS, nagy fürtök, számukat ritkítani kellett

Szintén nagy fürtöket kötött a Tavria

A Katherina szép hibátlan

Sajnos nem áll módomban locsolni, ezért megnyugtat, ha azt nem tartod elsődlegesnek. Idős tőkékre lettek oltva, tehát kiterjedt gyökérrendszerük van, a terhelésre igyekeztem figyelni.

Van köztünk, aki locsol, esetleg csepegtet?

Előzmény: szölőszem (2778)
beetee Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2781
Atti6909 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2780

Neten rendelt oltványok. A meglévő szőlőlugas mellé telepítek csemege fajtákat. A meglévő lugas borszőlő,de még a termését nem láttam (tél elején költöztem).  Azon kívül még van 20 tőke amit én metszettem,de szőlő maradvány nem volt rajta. Az idén szépen hajtottak,de termés egyiken sincs. Ezeket majd szeretném átoltani.

simon53 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2779

SOS! Pár tőke szőlőmet megtámadta valami vész. Segitsetek mi ez, peronoszpóra lisztharmat vagy valami más?

Megmenthető még, mivel permetezzek?

szölőszem Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2778

Én a Dél -Alföldön lakom,homokos területen.Egy méter mélyen van egy vastag agyagréteg.Azt tapasztalom,hogy minden szőlőfajta kiskoruktól kezdve eltérő módon növekszik.Mivel nekem minden fajtából csak egy tőkém van,össze tudom hasonlítani az induláskori növekedési erényüket.Sőt fajtán belül is nagy eltérések vannak.Csak egyetlen példa:tavaly tavasszal ültettem síma vesszős Teleki 5 C-t.összesen 25 vesszőt.Ebből 7 nem hajtott ki.A többi 18 eltérő módon növekedett.Volt amelyik csak 15,volt amelyik 30 de volt egy amelyik másfél métert nőtt abban az évben.A körülmények azonosak voltak.Mindegyiket csak júliusban és augusztusban (a nagy melegek idején) locsoltam hetente kétszer fél-fél locsoló vízzel.

Maci-p-vel értek egyet,hogy a szőlőt alapjában véve nem kell locsolni.Nyilván a telepítéskori időjárás nagyban befolyásolja az eredés sikerét,de nem ez az egyetlen szempont.Az is fontos,hogy a fiatal csemetét a régi helyére ültetted,vagy szűz földbe(lásd: újratelepítési betegség,a honlapomon írtam róla). Sokat számít az is, hogy oltvány,vagy saját gyökerű a kis csemete,valamint a talaj összetétele.

Tehát nagyon összetett ez a kérdés.

Atti6909 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2777

Nekem tavaszi a telepítés. van amelyiken már szép 10centis hajtás van.:(  A fagy tett kárt bennük,de kihajtottak. A 10-ből kettő nem élte túl sajnos.  Homoktalaj,hetente locsolom kétszer. 

pintjano Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2776

Én is elmúltam hatvan éves, de 40-et nem képzelek el (túl sok lenne)...

Lényeg, az ősszel ültetett szőlőnek -régebben-- a második évben sem

adtam vizet, s volt amelyik nehezen találta a vizet és alig nőtt, már ki akartam vágni, de a következő évben megerősödött.

Jövendő lakhelyemen Nagyecséren a csurgóra is ültettem szőlőt-nő mint a bolond-- azon gondolkodom

hogy csatornát teszek fel, túl sok a viz. S meg is támadta egyiket a pernoszpóra (nemes szőlő).

Itt ahol még lakom, egyik tőke--Zweigelt-- mert sok eső volt idén, korábban--sárgultak a levelei, túl sok volt a viz neki (csatorna kifolyó ott van, s tartály folymatosan túl telt)... Most, hogy szárazság van kezd kikupálódni. üdv PJ

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2775)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2775

Mindenben igazad van.Én már elmúltam 60 éves nem sok időm van várni.Az a röpke negyven év ami még hátra van.Én a telepítésnél gyorsítom fel a növekedést.Az oltvány vesszőimen 40 centire vannak a gyökerek,a pet palack 30 centi mélyen beásva ,a palack alján olyan kis vágás,hogy egy fél nap kell,hogy a víz kifogyjon belőle.Ezt csak az első évben használom ,ha gyengébben ered adok még neki egy évet így telepítés évében akár három méteresre is megnő, amit már második évben 1 veszőt hagyva lehajthatok,vagyis a három éves oltvány már megmutathatja magát.Tovább nem locsolom,mivel a gyökerei is közel olyan hosszúak lesznek,kihúzom a palackot.Amelyik ültetett veszőt nem locsolom talán 30 centit nő első évben ,így a gyökere is.

Előzmény: Maci_P (2774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!