Egy jégrácstartó a hütőből vagy egy kis tepsi allul tele vizzel , csak nehagyd kifogyni
nem kekk méricskélni
A hiba a lámpa felejtsd el Nem részletezem mert mert már tőbszőr írtam épitsd meg a szabályzót és kész nem nagy duranás türelem kell hozzá meg pár forint
Sziasztok!Még soha nem keltettem de szeretnék építeni egy hungaroceles gépet.A hőfok szabályozását szoba termosztáttal oldanám meg,a fűtést két darab villany körtével.A hőmérsékletet lázmérővel mérném.Ami gondot okoz a pára tartalom mérése és szabályozása.Hallottam már olyan gépről aminek az alján víz csatornák vannak,és meg van határozva melyik időszakban hány csatornát kell feltőlteni.Van-e erre valami szabály amit alkalmazhatnék hogy ne kelljen mérni a pára tartalmat.Vagyis hány négyzetcentiméter vízfelület kell egy köbdeciméter légtér párásításához.Időszakokra kivetítve.Ennek számításánál a tojások térfogatát ki kell-e vonni??Ha valaki rendelkezik erre vonatkozó adatokkal kérem ossza meg velem.A géphez már minden alkatrész meg van,de nem szeretnék páratartalom mérőre költeni. Köszönöm!!
1958-ban vásároltam egy 80 tojásos Gergely-féle keltetőgépet, amely PETRÓLEUMLÁMPÁVAL működik. Semmi panaszom nem volt rá, de évekig nem használtam. Mostanában "leporoltam", és gondoltam beüzemelem. Most az a problémám, hogy a termosztátnak, amiben etiléngáz van, csökkent a teljesítménye. Meg tudná valaki mondani, hogy hol lehetne ezt a két részes termosztátot feltöltetni?
Papirfirma? Én 57 éves kárpitos vagyok Egész életemben érdekelt a technika ,biologia,stb az elő gépemet 79ben csináltam . Rengeteget méricskéltem lázmérővel.
Aztán 15 éve eljutotam szőgletes hungarocel egy táblából készült géphez .
hajszáritó biztositotta a meleget termosztát a hőfokot
futéskor ment a venti.négy oldalról tijás magasságban kilyukasztot habban 4 lázmérő a csucs hőt mutatta.
Aztán találkoztam a rádiórchnika 1999/6 Szij István (Minden tiszteletem az ővé)
Egy egysezrü de maszmálissan tőkéletes leírással.Sajna valószinű meghalt már.
Megépitettem Egy pc ventilátor egy nyáklap elektonikával a nyákon távtartón egy hajszáritó cekásza . Drót álványon ami a pc venti két távolabbi lyukába volt dugva.
Ez igy tokéletlen volt lefelé fujt középen . de viszont mérte az áramló levegőt el nem engedte 38 c lőlé. De a szélek hidegebbek voltak , helycserável oldotam a gondot. Aztán láttam egy huk100 kompact fejet és rájőttem a hibámra egy csöbe hejeztem el alulra a ventit és at érzélelőt folé a fütőtestet azt fuja . Aztán alulemezzel lezártam főlá a trafót és egy müanyag ételtartoba az elektronikát
Igy elértem azt hogy a tojás tetejéről leszivja a levegőt és méri fent kőzépen meg szétteriti a gép tetején 9 6mm lyuk van az éleknél nincs szigetelve a széle meg olyan meleg mint a közepi .
Libákat és gyöngyöst meg kacsát, tyukot szoktam keltetni
Akinek kiszárad a keltetője az figyelmetlen . Ne irjon ojat hogy pipirforma. Mert ojan nincs : van jo meg rosz . A tyúk ha kiszárad megdőglik . A kelés arány a tojástól is függ . A tárolástól is fűg . Nekem hoztak egyszer gyöngyi tojást 3napra hütőbe teték 20-2 kelt ki .A barátomnak küldtek fácántojás 20-1 az is megdőglött.
amiket írtam fejböl írtam . Segíteni probáltam . A tykot kell utánozni Ha azt papirformának tartja valaki csak megjeyzem élöbb volt a tyúk midt a papir.
Kerestelek telón, de elfoglat lehettél a közpomt szerint :)
Mind1 az a lényeg, hogy s szögletes gépben reggel este cserélgesd a tojások helyzetét, és akkor nem lessz gond. A muttim mindíg így csinállja, mert így jobb a kelési arány ! Na CSÁKÁNY !
sziasztok--Köszönöm a jóó tanácsokat Neked is meg mindenkinek aki próbált segiteni!!!Ha még van gyakorlati tapasztalat szivesen venném--persze csak ilyen gépre való!!!csákány
A papirforma az egy dolog . Napi forgatás regel este papirforma .
én egyszer forgatom naponta. A vizet naoonta fel kell tőlteni , de nem minden hol Szára hejen naponta a barázom kút pincébe csinálja ott kibirt egy keltetést egy feltőltés .
Ott viszont Strucot nem lehet keltetnni. Ha kifogy a viz komoj károsodást okozhat aszalt tojás lesz. Nekem nagy tálcában van a viz egés felülétü buborékos foliával tudom változtatni a páratartalmat.5l viz van benné a gyáriban vak 0.5l azért kell naponta tölteni . Két nap alatt teljessen kiszárad .
Hali! Igen amit írtál az a papírforma. Én a saját tapasztalatomat írtam. Az első keltetésemnél így csináltam és a 4. napra kifogyott a víz és lement a páratartalom. Utána a szellőztetés után állt be nehezen a páratartalom. Írtam is, hogy nyugodtan próbálkozzon, kísérletezzen.
A szellőztetés fontos 4 mapig nem utána viszont a tyúk is megteszi . Igy adja tutára a tojásnak , hogy nem a tyúkban van . az egy stresz a tojásnak ami segiti az élet elindulását kézi forgatásnál ez magátóljőn gépinál meg hüteni ís kell viz permettel .
A páratartalom tisztán levan irva tyúkféle két szélső . kacsaféle a kőzépső is hozzá jőn. A hőfók a tojás tetején értendő mert az alja hidegebb.
Ha tulsok nem száradnak a cibék . Ha kevés , beszárad a tojás.
Kevés az ha nincs a keltető alján víz .
sok ha vizben álnak a tojások . Nem eszik jan forron a kását........
Nálam is volt két ijen Az egyiknek csalt a hőmérője 2c fokot
Ez mindennél előfordulhat. Higanyos lázmérő ellenőrzés kell ha kétej merül fel és hitelesitésre is azt használom.
Amúgy ez az egy tőkéletes keltető komojan kivan találva végűl ez lett a háziépitésű keltetőm mintája.
A rosz fejet kicserélték gari után egy tízesért.Újra.
Az árkokat hideg vizzel kell feltőlteni forgatás előtt vizzel permetezni 7 nap után szellőztetés 10p +anyi perc ahány fok van a hejségben. Hűteni kell a tojást szellőzés kőzben ezért kell permetezni.
A koccanás elpusztitja az embriót , vagy sujosan károsítja.
Hali! Sajnos az első 2 keltetés nagyon rossz arányban kelt, de ez lehet az én tudatlanságom miatt is. A 4. keltetés ha jól emlékszem 80% körüli volt. Amit tanácsolni tudok az az, hogy mindig langyos vízzel töltsd a tálcát és ne szellőztess sokáig csak pár percig. Az a baj ennél a gépnél hogy a páratartalom leesik szellőztetéskor és nehezen áll vissza. Nekem van fácán bölcsőm is és a kisebb tojásokat abba rakom (kis koccanás szerintem nem baj).
Nem jártam még Kemencén, most pillanatnyilag nem is tudom merre van :s
Sok sikert a keltetéshez és nyugodtan tesztelgesd.
Hogy küszöbölhetőek azok a dolgok ki hogy pl kikelt a csibe nagynehezen a tojásból de még a keltetőben elpusztul 10-12 órán belül,illetve volt pár db olyan tojásom hogy bennevolt a kifejlett csibe kis folyadékkal körülvéve és nem kelt ki hanem elpusztult még a tojásban?Ezeken a kikelt csibéken látszott hogy valami nem ok mert volt amelyik félig kirúgta magát a tojásból és elpusztult vagy ami kikelt nem is volt annyira életképes.Szóval ez a mesterséges keltetésnél sajnos előfordul vagy megakadályozható ha igen hogyan?Kotlóssal keltetve eddig max annyit tapasztaltam hogy belefulladt a tojásba a csibe pár nappal a kelés előtt de ami kikelt az általában meg is maradt... Több tojást is keltettem most és volt hogy 12 db-ból 4 kiesett a lámpázásnál majd a 8-ból 2 elpusztult közvetlen a kelés után 2-ben pedig halott volt a csibe.Szóval ezeken szeretnék javítani ha lehetséges és valamit rosszul csinálok.Ha nem akkor ez az én tanulópénzem :-D. Köszi az eddigieket és a továbbiakat is...
köszzi Józsi--milyen %-ban keltek pipik??Szélén is megvolt a hőfok???--azt hallotam a szélső tojások nemnagyon kelnek ki a cug. miatt..Vizet melyik rublikákba öntöttél--és igy mennyi volt a páratartalom???Néztem forgatásnál koppantak a tojások mikor átbillentek -ezt kipróbáltam már--ezt hagytad úgy????--csak azért szeretném tudni- ne kelljen annyit sza...kodnom vel.Amúgy ugyis leellenőrzöm csak igy megkönnyitenéd a dolgom!..ha van pár jóó tanácsod azt is megköszönném!!!Kemencén-én itt lakom- nem jártál vmikor-néztem a honlapodon ismerősnek tünsz!!
Hali stegere! Nekem pont ilyen van. Idén kezdtem el vele keltetni. Mindenképp lényeges a hőfok kontrollálás mert nem biztos hogy annyi a hőfok bent mint amit ír a kijelző. Erre én higanyos lázmérőt használok. (nálam nem sok az eltérés) A páratartalmat egy kicsit nehéz volt beállítani, de rájöttem arra is. Én a szellőztetést hanyagoltam inkább.
Persze keltetőtől is függhet, hogy meddig hagyod bent. Mivel keléskor magas páratartalom van a keltetőbe nehezebben száradnak fel. Legalább is nálam a hungarocel gépben nehezen száradnak fel. Ezért egy előmelegített dobozba szedem ki őket ahol inni tudnak és rosszalkodni is :). Enni elég másnap adni nekik, de inni fontos hogy igyanak mert gyorsan kiszáradhatnak.
sziasztok--Lenne egy kérésem:: Vettem 1 új fsk-100hu-tipusú keltetőt-forgatóval- és azt szeretném kérni akinek van ilyen megoszthatná velem a jóó és rossz tapasztalatait??!Kössz előre is
Én ek tükrős támpával felszerelt ládába szoktam tenni ha fázik alámegy ha nem elmegy alóla vizet kel nekik adni másnap már esznek is .Ha a bélsár kimegy belőe A keltetőbe 24 oráis maradhatnak de ott roszalkodnak.
A kikelt csibéket meddig ajánlatos benthagyni a keltetőben?A délután kelt csibéket benthagyhatom holnap reggelig a keltetőben hogy erősődjenek?Kikelt már pár csibém és ki is van pattanva tojás viszont amíg nincsenek felszáradva gondolom bentmaradhatnak.De így annyira széttúrják a bentlévő tojásokat hogy a keltető széléig kitúrnak mindent ahogy mozgolodnak :-).Szóval hány órahosszat tarthatóak bent a kikelt csibék?
Én is ilyet használtam idén és 100% meg voltam vele elégedve. szerintem ami tartsa a hőmérségletet rendesem az csak jó lehet./teszteltem eleget/. véleményem szerint meg kelési arányban is jó.
A keltető hőfoka irányadó . De a gép állitsa kkor is jó ha 37,5-37,8 közt bárhol hejezkedik egy rétegü keltetőbe a tojások tudják a dolgukatmivel alul 35fokos felül 37,7 betudja magának az ideális belsőfőt allitani. Az elsőnaptól fontos a forgatás .
Én ha tőbb generációt keltetek távolabb tőlem az ujakat szép sorba kőzépre a lámpázottakat ,előre meg a bujtatokat dátummal felfelé és nem forgatom .
Napi egy forgatás elég .permetezni viszont minden forgatásnál kel.
Folyamatos keltetésnél az utolsó napokat hogy kell megoldani?Értem ezt úgy hogy a bentlévő pl 2 hetes tojások mellé teszek be frisseket viszont a kelés előtti régieket az utolsó 4 napban ugye nem kell forgatni csak szellőztetni az újakat meg pár nap után kell forgatni.Hogy oldom meg azt hogy a kelés előttieket nem mozgatom de mellette a frisseket forgatom és pakolgatom?Vagy hogy a frisseknek magasabb hőmérséklet kellene a régieknek viszont alacsonyabb.Összejött még egy adag tojás és szeretném azt is a keltetőbe tenni,jövő hétvégén kelnek a régi tojások de addigra a frissek között is lenne több mint 2 hetes tojás ezért nem akarok addig várni...van valami köztes hőmérséklet ami mindkét adag tojásnak megfelelő?
Csak félek hogy olyan bonyolult lesz, hogy végül egy kotlóst kell szereznem. Van most is 7 db tyúkom, de kettőshasznosítású hibridek és félek hogy nem fognak elkotlani, rossz kotlósok lesznek vagy csak ugye nem akkor kotlanak, amikor tojást tudok szerezni.
A termosztát az jó termosztát . de szobanagyságu ra vagy lakásra.
Komojra forditva a szót kicsibe elérni azt amit a tyúk tesz nem kőnyü .
A temosztát ki -be kapcsol egy 1000 wattos fütőtestet tedd hozzá az érzékelőt és fogd meg a cekászházat vagy ha kicsit távolabb rakod akkor még durvább.