Keresés

Részletes keresés

szsztücsi Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7316

Mennyi idő múlva kezd el dolgozni az élesztő? Tegnap tettem bele este 5 körül.

WriE01 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7315

Nem is éreztük az ízét :)

Tegnap felbontottunk egyet a mézes gyömbéresből. Mostanra igazán jó lett.

Előzmény: krulis (7314)
krulis Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7314

Tegnap olvastam, hogy a mézet a forralás utolsó 10 percében kell sörléhez adni, mert minnél tovább forraljuk annál több íz és aroma tűnik el belőle, viszont 10 perc kell, hogy fertőtlenítsük. Egészen pontosan 15 perc kell 75 fokon vagy felette, szóval a hűtést sem kell elsietni.

 

Eddig mindig 60 percig forraltam a mézet.

krulis Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7313

Szuper!

 

Konzerves meggyből vagy sörkonzervből?

 

 

Előzmény: olasz66 (7310)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7312

Fél litert csináltam. Tegnap estére szépen beindult. Kb 1,5-2cm hab lett rajta. Igaz, hogy az eddigi élesztőktől volt 10cm hab is, de a lényeg, hogy erjed. :)

Sajnos ezzel a hordóval nem fér be a hűtőbe, úgyhogy át kell fejtenem. A kérdésem az volna, hogy az élesztő nélkül kerüljön a másodlagosba, vagy kell az is bele?

Előzmény: Tibeer (7311)
Tibeer Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7311

Igen, ez az élesztő nem egy rövidtávfutó! Mennyi startert csináltál? Én 30 literhez kb 600 ml eglszen opálos startert készítettem. Úgy számolgattam, hogy annak elegendőnek kell lenni.

Előzmény: KRISZ2007. (7306)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7310

Azt hiszem hogy végre sikerült a meggy söröm.

 

Konzervesböl. 8hét kellett hozzá.

 

Ma este elfogyott belőle egy rekesszel. (nem vót rossz )

olasz66 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7309

Ki fogom próbálni az ausztrál élesztőt is, bár én sem értem ,hogy mitől lenne jobb az eddig forgalmazottakhoz képest??? (  Már van nálam fél kiló )

Előzmény: krulis (7302)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7308

Jó lenne néhány magyarul,részletesen leírt  írt recept.

 

 

 

 

Előzmény: krulis (7303)
Tibeer Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7307

:-)

Előzmény: krulis (7305)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7306

Igen-igen! Meg kellene megint egy dudli. Csak hogy tudjuk kire számíthatunk. :) Meg persze, hogy kire nem. :'(

Tetszik a receptgyűjteményed! Így nem kell keresgélnem, ha valamelyiket meg akarom csinálni. Bár eddig elmentettem azokat, amelyikeket (???) meg akarom majd csinálni.

A Kölsch-öm kicsit lassabban indult meg mint az eddigiek, de ma délutánra egész szépen felhabzott. Nem olyan agresszív mint az előző, de szerintem kevés volt az élesztő, amit Tibeertől kaptam. Pedig csináltam startert is. Lényeg, hogy már pöfög.

Előzmény: krulis (7305)
krulis Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7305

Víztamás Péter, ha eldől, hogy esetleg a szeptember 10. nem jó Neked, szóljál rögtön légyszíves, hogy át tudjuk szervezni, még időben.  Ne előtte héten jelentsd be, hogy akkor nősülsz!:)

WriE01 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7304

Köszönöm.

Előzmény: krulis (7303)
krulis Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7303

Múltkor írtad, hogy küldjünk recepteket. Ha találsz arra érdemeset azok közül amiket a hopville-re bepötyögtem, akkor nyugodtan kiteheted a "sördoktorra":

 

http://hopville.com/brewer/recipes/zolakoma

Előzmény: krulis (7302)
krulis Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7302

Szuper, most már van minden, mint a búcsúban.:)

 

Látom, hogy a brouwland elkezdett ausztrál élesztőket forgalmazni, mauribrew a márkájuk, ha jól emlékszem. Nem tudod véletlenül azok mit tudnak? Valami csel lehet a dologban, mert nem nagyon értem, hogy mi indokolja hogy ilyeneket áruljanak. 

 

 

Előzmény: olasz66 (7294)
krulis Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7301

Ezt tervezem:

 

http://hopville.com/recipe/733298/saison-recipes/saison-dupont-clone

 

Ez alapján, néhány dolgot módosítottam abból a megfontolásból, hogy fogyjanak el a régi malátáim, komlóim:

http://brewersroundtable.com/library/recipes/beer/saison/saison-dupont-clone-recipe-all-grain/?id=3&page=saison_dupont_clone

 

 

 

Előzmény: WriE01 (7300)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7300

Milyen recept alapján csináljátok? Vagy már belinkeltétek ide? Nem találom a keresőben :(.

Én is szívesen főznék egy ilyet. Aztán akár össze is hasonlíthatnánk ősszel :).

 

Előzmény: krulis (7299)
krulis Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7299

Még várok, de lehet csak vasárnapig. Neked sikerült szerezned élesztőt hozzá?

Előzmény: viztamas (7293)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7298

:) Igen. Ez kb olyan, mintha azt mondanám, hogy nem értem miért nem erjed a sörlevem, hiszen ott van mellete egy zacskó élesztő az asztalon. :)))

Viszont tényleg megy www nélkül. Viszont nekem nagyon lassan töltődik be. Pedig gyors szokott lenni.

Előzmény: WriE01 (7297)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7297

Ott van a http előtt :)))

Néha én is csak kattintok eszetlenü, és meg se nézem mire :)

(de azért megy www nélkül is).

Előzmény: KRISZ2007. (7296)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.20 0 0 7296

Csak a : hiányzik.

Előzmény: WriE01 (7295)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7295

És mikorra frissül be? Már van?

 

Amúgy a címedben szerintem nincs www

 

Előzmény: olasz66 (7294)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7294

Hát,,,,, Hülyeséget nem akarok mondani. Nem tudom. Szerintem egy napnál tovább biztosan nem.

 

Frissül a komlókinálatom: http//www.sor.dr.hu

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (7287)
viztamas Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7293

én eddig Krisz oldatos-fecskendős módszerét alkalmaztam, de most belegondolva ez talán egyszerűbb abban az estben, ha úgyis átfejtem egy vödörbe.

 

a palackmosástól nekem is herótom van amúgy. mondjuk sörivás után már mindig elöblítem a palackokat, így csak a fertőtlenítős vízzel mosom át, az megvan "hamar". :)

 

saisson-t csináltál végül? vagy még vársz vele? :)

Előzmény: krulis (7292)
krulis Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7292

Én palackozós vödröt használok, az aljára löttyintem a cukrosvizet és ráfejtem a sört.

Előzmény: WriE01 (7291)
WriE01 Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7291

Ha a hórdóba keverem be, akkor nem keveredik fel nagyon az élesztő?

Előzmény: KRISZ2007. (7290)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7290

Régebben én is cukoroldatot csináltam. Fele cukor fele forró víz. Elég sokáig kell kevergetni, mire eloldódik a töménység miatt. Aztán egyszerűen fecskendővel nyomattam a sörlébe. Persze lehet azt is, hogy egybe belekevered a hordóba, aztán palackozod. Én a fecskendős mellett tettem le a voksot.

Most jól belegondolva lehet, hogy legközelebb megint így csinálom. Majd meglátjuk.

Előzmény: WriE01 (7288)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7289

Mai jeles napon megfőztem életem első Kölsch sörét.

Az egyszerűség kedvéért APÁK NAPI KÖLSCH-nek neveztem.

4kg pils, 0,2kg müncheni, 45g keserű komló. A Kölsch élesztőt Tibeertől kaptam. Köszönet érte! 12,6l cefrézővíz, 14l máslóvíz. 65-67C° 90perc, 60perc komlóforralás.

Eredetileg csak 40g komlót akartam beletenni, de becsúszott. :)

20,5l 12,5 B° sörlé lett. Kihozatal: 64%

 

BOLDOG APÁK NAPJÁT MINDENKINEK!!!

WriE01 Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7288

Hatalmasakat pukkannak minden nap az üvegek (van hogy 2x is kinyitom). A kupakosokat meg fagyasztóban teszem kitölthetővé.

Azt hiszem, a következő palackozásnál én is oldott cukrot fogok a palckba tenni. Az talán könyebben kimérhető és gyorsan adagolható.

 

Előzmény: KRISZ2007. (7274)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.19 0 0 7287

Hát ezen nem kellett nagyon sokat gondolkodni! :) Néztem már ezeket a dolgokat, de sajnos most nem tehetem meg, hogy megvegyem őket. Ezért kell agyalnom még egy kicsit, hogyan oldjam meg a fellelhető cuccaimból. De megoldom.

Volna még egy kérdésem. Ha nátrium vagy kálium-metabiszulfitot feloldok vízben, akkor az mennyi ideig aktív? Azt tudom, hogy ha megszáradt, akkor elvileg semleges, de ha mondjuk egy hordóba teszek ebből a folyadékból, és abba gyűjtöm a használt üvegeket, akkor mennyi ideig fertőtlenít?

Előzmény: olasz66 (7286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!