Tegnap olvastam, hogy a mézet a forralás utolsó 10 percében kell sörléhez adni, mert minnél tovább forraljuk annál több íz és aroma tűnik el belőle, viszont 10 perc kell, hogy fertőtlenítsük. Egészen pontosan 15 perc kell 75 fokon vagy felette, szóval a hűtést sem kell elsietni.
Fél litert csináltam. Tegnap estére szépen beindult. Kb 1,5-2cm hab lett rajta. Igaz, hogy az eddigi élesztőktől volt 10cm hab is, de a lényeg, hogy erjed. :)
Sajnos ezzel a hordóval nem fér be a hűtőbe, úgyhogy át kell fejtenem. A kérdésem az volna, hogy az élesztő nélkül kerüljön a másodlagosba, vagy kell az is bele?
Igen, ez az élesztő nem egy rövidtávfutó! Mennyi startert csináltál? Én 30 literhez kb 600 ml eglszen opálos startert készítettem. Úgy számolgattam, hogy annak elegendőnek kell lenni.
Igen-igen! Meg kellene megint egy dudli. Csak hogy tudjuk kire számíthatunk. :) Meg persze, hogy kire nem. :'(
Tetszik a receptgyűjteményed! Így nem kell keresgélnem, ha valamelyiket meg akarom csinálni. Bár eddig elmentettem azokat, amelyikeket (???) meg akarom majd csinálni.
A Kölsch-öm kicsit lassabban indult meg mint az eddigiek, de ma délutánra egész szépen felhabzott. Nem olyan agresszív mint az előző, de szerintem kevés volt az élesztő, amit Tibeertől kaptam. Pedig csináltam startert is. Lényeg, hogy már pöfög.
Víztamás Péter, ha eldől, hogy esetleg a szeptember 10. nem jó Neked, szóljál rögtön légyszíves, hogy át tudjuk szervezni, még időben. Ne előtte héten jelentsd be, hogy akkor nősülsz!:)
Múltkor írtad, hogy küldjünk recepteket. Ha találsz arra érdemeset azok közül amiket a hopville-re bepötyögtem, akkor nyugodtan kiteheted a "sördoktorra":
Látom, hogy a brouwland elkezdett ausztrál élesztőket forgalmazni, mauribrew a márkájuk, ha jól emlékszem. Nem tudod véletlenül azok mit tudnak? Valami csel lehet a dologban, mert nem nagyon értem, hogy mi indokolja hogy ilyeneket áruljanak.
én eddig Krisz oldatos-fecskendős módszerét alkalmaztam, de most belegondolva ez talán egyszerűbb abban az estben, ha úgyis átfejtem egy vödörbe.
a palackmosástól nekem is herótom van amúgy. mondjuk sörivás után már mindig elöblítem a palackokat, így csak a fertőtlenítős vízzel mosom át, az megvan "hamar". :)
saisson-t csináltál végül? vagy még vársz vele? :)
Régebben én is cukoroldatot csináltam. Fele cukor fele forró víz. Elég sokáig kell kevergetni, mire eloldódik a töménység miatt. Aztán egyszerűen fecskendővel nyomattam a sörlébe. Persze lehet azt is, hogy egybe belekevered a hordóba, aztán palackozod. Én a fecskendős mellett tettem le a voksot.
Most jól belegondolva lehet, hogy legközelebb megint így csinálom. Majd meglátjuk.
Hát ezen nem kellett nagyon sokat gondolkodni! :) Néztem már ezeket a dolgokat, de sajnos most nem tehetem meg, hogy megvegyem őket. Ezért kell agyalnom még egy kicsit, hogyan oldjam meg a fellelhető cuccaimból. De megoldom.
Volna még egy kérdésem. Ha nátrium vagy kálium-metabiszulfitot feloldok vízben, akkor az mennyi ideig aktív? Azt tudom, hogy ha megszáradt, akkor elvileg semleges, de ha mondjuk egy hordóba teszek ebből a folyadékból, és abba gyűjtöm a használt üvegeket, akkor mennyi ideig fertőtlenít?