Keresés

Részletes keresés

lecso Creative Commons License 2007.05.05 0 0 718
csak hajtókart
Előzmény: Dimma (714)
Dimma Creative Commons License 2007.05.05 0 0 717
Akkor a GÁl LaCi volt az elnök . Az esti pingpongot sajnáltam, de nagyon. 
Előzmény: Dimma (716)
Dimma Creative Commons License 2007.05.05 0 0 716

Akkor már lehet hogy nem találkoztunk. mert én 80 juliusig voltam 75 jan 02töl.

A Horváth jóskával volt szembe a mühelyem.

Előzmény: zöldember (715)
zöldember Creative Commons License 2007.05.05 0 0 715

80-83

Előzmény: Dimma (713)
Dimma Creative Commons License 2007.05.05 0 0 714
Lecsó használtál már TKR dugót?
Előzmény: lecso (711)
Dimma Creative Commons License 2007.05.05 0 0 713
Mikor motoroztál ott. ?AZ öreg már nem a fia a kis ÁRPI foglalkozik veleCsak egy két kép a közel5év eggyütdolgozásról
Előzmény: zöldember (708)
zöldember Creative Commons License 2007.05.05 0 0 712
Ez a lista ár.
Előzmény: lecso (711)
lecso Creative Commons License 2007.05.05 0 0 711
Bárkinek annyi...
Előzmény: zöldember (710)
zöldember Creative Commons License 2007.05.05 0 0 710
50 egy pár
Előzmény: lecso (709)
lecso Creative Commons License 2007.05.05 0 0 709
Neked mennyi a pár?
Előzmény: zöldember (708)
zöldember Creative Commons License 2007.05.05 0 0 708

Szevasz GyusziP20

A wisecó Kereskedő Juhos Árpi 06 70 238 97 58 A vásárlás esetén hivatkozz rám a nevem Vladár Zoli a Kawás Crossos Monorról, és kapsz 20 % engedményt. Akit én küldök hozzá nagykeráron kap alkatrészt. Jó barátok vagyunk. A Zalkában együtt motoroztunk.

Ő indult a P20al a 24 órás Bol d'Oron Franciaországban 1971 szeptember 11-12-én Le Mansban Reisz Janival.

Előzmény: GyusziP20 (685)
GyusziP20 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 707
És te melyiket ajánlanád?Viseco-Yamaha.(Gondolom akkor jó a Yamaha dugó a hengerfejhez, különben nem ajánlanád)
Előzmény: ŐLTF (686)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 706
Nem az a Tóth Pista !  Akiről a Tamás írt az Debrecenben a 80-as években ( lehet korábban is ) egy forgácsoló műhelyt üzemeltetett , több kevesebb sikerrel :)
Előzmény: emzoli22357 (703)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 705
Tamás ,én úgy tudom a nagyolt sonkákat összerakás után köszörűlték össze , és így csak párban lehet egy tengelyű !  De már olyat is láttam mikor nem a sját párjával lett összerakva a f.teng. ,hogy nem csak a csapja nem egytengelyű , hanem még a tengely tövén a köszörűlt sík ami a csapágynak feszűl , az is tizedeket ütött oldakra . Na a módszereddel ezt próbáld egytengelyűre csinálni , mert lehetetlen szabályzás nélkűl !  De nemrég csináltam 1 pár f.tengelyt ey haverunknak és ott az egyikben majdnem 1 tizeddel lejjebb volt a halyt.csap furat a másikhoz képest ,szóval az is a helyreüthetetlen kategória volt . Pedig össze voltak a sonkák jelölve ,ezek szerint vagy régebben cserélték össze őket vagy rosszúl jelölték ,de nem mertem kipróbálni a szétpréseléses cserét ( mi van ha mégsem, és akkor fél napig linkre melózok ,haveri alapon ) inkább maradt az összeszabályzás ,mert az is plusz 3 százados volt és így majdnem jó lett  , 1,5 század maradt benne :)           Egyébként meg a jó esztergagép nem üt ,sőt még a tokmány sem ( mert inkább az szokott ) , de vannak trükkök amivel 0-ásra be lehet fogni akkor is ha esetleg ütne v.milyik  része !
Előzmény: MaTam (698)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 704
Ez a probléma főleg az összebarmolt sokat "átélt" sonkákra jellemző ( mert ha félre van feszítve vagy ütve , már tuti nem központba húzza a tengelyt ) nem a sérülésmentes gyári újakra !  De azok közt is nagyok az eltérések a csapágyfutó méretben , nekem volt  olyan gyári új P21 lux f.tengely ami a szélső csapágyfutónál 25.02-03 volt , de a minuszos a jellemző inkább.   Ezt az expanziós kötést tartom ennek a konstrukciónak a leggyengébb pontjának , és szerintem lenne ettől jobb egyszerűbb megoldás is helyette !
Előzmény: lecso (697)
emzoli22357 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 703
Ez a Tót Pista, az a Tóth István, aki régebben off pereggyel nyomult a hellában, meg az éllessarki pályán? Oda olyan fazonok jártak, mint Neuser, meg a Pupi, ő az?
Előzmény: MaTam (699)
emzoli22357 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 702
Aszondi a kollégád, hogy kioktattalak.... hát nem. És meg sem szóltalak érte, csak mintegy en passant megjegyeztem, nem gizdaságból, hanem, hogy legalébb a profik ne beszéljenek zőccséget. Olyan ez, mint , hogy mindenki hangfalat mond a hangszóróra, a hangfal is egy létező valami, csak az nem az amiről beszélni akarnak, teccikérted?
Szóval nem szenyózás, de becs-szóra.
Előzmény: MaTam (696)
B.R.C. Creative Commons License 2007.05.05 0 0 701
Ne haragudj, nem néztem utána az Értelmező K.sz-ban, de én még  így nem hallottam HASNYÁLNI. (bocsi:) )
Előzmény: emzoli22357 (690)
B.R.C. Creative Commons License 2007.05.05 0 0 700
Hengergörgős csapággyal.
Előzmény: lecso (697)
MaTam Creative Commons License 2007.05.05 0 0 699

Jgen, jó ha szoros a csapágy. Bár az igazság az, hogy ezt én még csak az OFF motoromon csináltam így. Most Joci próbálja meg a 20-asán. Igazából Ő vetette fel a dolgot.

A századokkal igazad lehet, bár ha ugyanannyit "lóg" a csapágy..de mint tudjuk nem, de én ennél jobbat nem tudokés mint mondtam jó, azonos eltéréseket mértem, tehát nem volt annyira érzékeny rá. (A szerszámból nem szedem ki a centírozás folyamán.)

Sok mindenki sokfélét mond, de.... Most Tóth Pista jutott eszembe. Amikor előszőr és utoljára vittem hozzá főtengelyt - gondoltam meglátom a speciális szerszámokat, meg minden - hát.. megláttam. Mire szóhoz jutottam volna, PÜFF! a nagy éket beverte a sonkák közé, mint mondta: "Csak megindítom!"

Előzmény: Törölt nick (693)
MaTam Creative Commons License 2007.05.05 0 0 698

Érdekes, hogy nem futnak a csapok a sonkával... Amúgy én abból a szerszámból nem veszem ki, hanem a satuból az egészet kompletten. Belsősonka feltámaszt, külsőt üt. Ha jól gondolom, így nem szabad máshol mérnem az excentricitást.

(Vajon nem egy fogásból csinálták? Meg ha a csap nem egytengelyű a sonkával...hát igen azt lehet akkor soha nem lehet egytengelyűsíteni, ha a csapfuratok azonosan lettek a sonkán kimunkálva és ha ki is lehetne, akkor is rázna a szerkezet a körhagyó sonka miatt. Egyszer nekiláttam egy 3 hengeresnek. A Forgattyúsház megmunkálásához jókora acélbugát asználtunk el,hogy az esztergagép "ütését" kiküszöböljük.  Megfelelő ellensúlyokkal is kínlódtunk - a fogház alakja miatt . A megmunkált részben 7 század lett, az eredeti csapágyfutóhoz képest....Akkor abbahagytam az egészet. )

Előzmény: ŐLTF (692)
lecso Creative Commons License 2007.05.05 0 0 697
"mindíg máshová feszíti a négyfele hasított rész"

A fő baj, hogy üzem közben megmozdul.
És akkor jön a barna kopadék, majd a törés.

Azon gondolkoztatok már, hogyan lehet szerelni egy olyan P20 főtengelyt, ami szorosra van illlesztve belül?
Arra gondolok, hogy összehúzáskor a kúp megfeszülve fixálja a tengelyt, még mielőtt a helyére kerülne.
A szétszerelés is érdekes lenne....
Előzmény: Törölt nick (695)
MaTam Creative Commons License 2007.05.05 0 0 696
Hmm.... Igazad lehet, mert teljesen logikus amit írsz. Erre soha nem gondoltam eddig. Érdekes, hogy ennyien rosszúl mondják....hisz eddig nem szóltak meg érte.  Szóval, mostantól "centrírozás", de becszsóra!
Előzmény: emzoli22357 (690)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 695
 Ha a belső sonka csapágy futója kicsit minuszos ( elég pár század ) akkor meghúzásnál mindíg máshová feszíti a négyfele hasított rész , főleg ha az is szabálytalan vagy nem egyforma ellenállást fejt ki  sz.tem !
Előzmény: ŐLTF (692)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 694
Kíváncsi leszek rá !  Már csak azért is erőltettem ezt a témát mert pár hónapja a másik fórumon rákérdeztem és majdnem lehülyéztek néhányan :), aztán lassan kiderűl ,hogy a BRC és te is rendesen átsúlyoztátok . Akkor ,hogy is van ez ?  Statikusan vagy dinamikusan súyoztátok a f.tengelyt ?
Előzmény: ŐLTF (691)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.05 0 0 693

Egyébként én örülök , hogy beírtál ide is , és ne vegye el a kedved , hogy tanár létedre egyből kioktatnak ( de emzolinak ebben igaza van ) , mert te is jól tudod a helyes kifelyezését ennek , sőt ............ !  A szerkentyű amit írsz az én olvasatomban egy forgattyús ház megfelelője , szóval szerintem semmi nem kell hozzá , de azt hiszem ez így nem tökéletes , mert csak szoros belső csappal működik úgy-ahogy , de ha lötyög a csapágyban 1 pár századot már nem fogod be mindíg ugyanúgy  !  Értem az elképzelést és osztom is annyiban ,hogy ami a c.padban 0-ás, berakva ( összehúzás után ) már századokat üt  , nem egyszerű az biztos .  Viszont én nagyon sok f.tengelyt csináltam már és nem mindet lehet egyformán megcsinálni , főleg ami nem gyárilag párban készűlt sonkás ,hanem már cserélt az egyik része ,na ott már csak a szerencse segíthet a legtöbbet .  A legjobb az összeszabályozás/összeköszörülés az összepréselés után .  Nekem is van néhány rendhagyó ötletem ezzel kapcsolatban , de majd akkor ér valamit ha bevált :)    Meg a BRC-től és ŐLTF-től is hallottam nagyon elgondolkodtató részleteket ehhez a témához , és kezdek rájönni ,hogy jól megcsinálni még bonyolúltabb mint eddig hittem !

Előzmény: MaTam (688)
ŐLTF Creative Commons License 2007.05.05 0 0 692
Hasonlo elméletet követek én is, csak van egy rossz tapasztalatom: ha a belső sonka nem szalad a beső tenellyel  (egybe db) egyébként nem ttudom milyen okból, akkor azt akár hányszor kiveszem mindig más eredményt mutat. Sajnos 10-ből 5 ilyen. Igy aztán ebből ft. már nem lesz.
ŐLTF Creative Commons License 2007.05.05 0 0 691
Elméletileg egy lánelme számolta ki (már rengeteget csinált) oly modon hogy az elkerülhetetlen vibráciot olyan fordsz.ra tette amit a P-20nem ér el (18000)
Előzmény: Törölt nick (687)
emzoli22357 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 690
Bocs, de most sokadszor látom a centírozás szót, ami helytelen.bár sokan hasnyálják. Amiről te, és a többi ilyesmire utaló is beszél az centRÍRozás, hiszen nem centized egy szabócentivel a gatyaszárat, :) hanem a cenTRIcitását ellenőrzöd, illetve állítod be. CenTRum azaz középpont, innen ered a szó,semmi köze a centihez, ami valaminek a századrésze.
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.04 0 0 689
Szevasz Tamás !  Én a tömegek ellensúlyozását feszegetem ( már megint ) nem az egytengelyűsítést , de a P20-nál az sem semmi :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!