Keresés

Részletes keresés

SkóT Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26369
zakka:
A Kaiser's beszámoló már nem aktuális. Nem voltam netközelben egy jó darabig, vírussal küzdöttem, aztán meg takarítással stb.
A lényeg az, hogy jóleső tempóban nagy hajrával 36:49-et futottam, ami jobb mint amit vártam a sérülésem miatt, de rosszabb, mint amit egészségesen korábban terveztem. Talán ha nem lassítok Tompusz haveromnak segítendő.....
Eléggé meglepett, hogy sokkal gyorsabb vagyok mint a marathonosok, ezért nem tudtam hova tenni a tempómat.

Sepi, Pen:
A Crosfutásról saaajnos lemaradtam, volt helyette alkalmazott gazdaság matematika estig pff...
Ettől függetlenül szervezhetnék egy futást valamikor. Délutánonként is jó, meg hétvégéken is.

066:
Lesz ebből a közös futiból valami?

SkóT Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26368
Kedves Mester,

csatlakoznék előttem szóló társamhoz és megkezdeném a felkészülést a BBp zárónapi félmarathonra. (nem bíírom tovább futás nélkül!!!!)
Edzéstervre vágyom......
Az előző hetit el se merem küldeni, mert gyakorlatilag 80km kerózásnál többet nem tudtam kipréselni magamból. Na jó.. van kifogásom is. Hét napból három full suli volt.

Előzmény: FUTURE (26356)
zsuga Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26367
30km:)
Előzmény: Hiver (26366)
Hiver Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26366
Zsuga!
Emléxel, Ferrara utáni héten én is össz. 18 kilit futottam. Ezt azért csak nem sikerült alulmúlnod?!
A "mestert" meg majd megpróbálom mindenféle női trükkökkel rábírni, hogy hasonló edzéstervet kapjatok, mint én :o)
Előzmény: zsuga (26365)
zsuga Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26365
Kerékbetörésen kívül minden jöhet:) Olyan keveset futottam ezen a héten (éves minimum hét!), hogy lelkiismeretfurdalásom van. Remélem azért el tudok aludni.
Előzmény: FUTURE (26362)
zsuga Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26364
A 8. ponthoz az én esetem is passzolt, fordítva: szépen sikerült az uccsó 1-2km-en fejreállnom:(( (Ha jól emlékszem Nyuszi is jól elfáradt...)

Ha gazdasági fogalom akkor a kémhatás sem lehet perdöntő:))) Akkör legyen gyümi amit szívesen esznek a gyerekek, zöldség amit nem:))

Előzmény: iSTVán a dombfutó (26360)
sneci Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26363
Felejtsd el snecit! Ő is lexikonból idézett!
és soha nem tartotta magát tökéletesnek!:)
Előzmény: iSTVán a dombfutó (26361)
FUTURE Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26362
Lesz programcsomag, csak még egyelőre töröm a fejem, hogy mely kínzásnemeket válasszam! :-)
Előzmény: zsuga (26359)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26361
Akkor mégiscsak elsüthetem, ami miatt a 2. félidő elejét elszalasztottam. Azt írja a biológiai lexikon, hogy a gyümölcs nem biológiai, hanem gazdasági fogalom - ha egyáltalán fogalomnak lehet nevezni -, ezek alapján arra következtetek, hogy nem lehet rá tökéletes definíciót mondani. (Persze snecié nagyon jó, nem az ő hibája, hogy nem lehet tökéletes :-))
Előzmény: zsuga (26359)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26360
A szokásoknak megfelelően érdemes volt végigolvasni, mert sok benne a hasznos ötlet és kellő precizitással körüljárt a téma.
Pár kiegészítés.
A 8)-as ponthoz a tatai helyzetem nagyon passzolt, néhányszor nehéz volt a döntés. Nem kis kavics esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy mindenütt jól döntöttem... (Akárki fogja futni nálunk ezt a részt, erre nagyon kell figyelnünk.)
Egy igazán fontos pont kimaradt: mit mond a főnök! És akkor már innentől kezdve felesleges fejet törni. Csak igen látványos hiba esetén igazolódik be, hogy másképp jobb lett volna, hiszen nincs két egyforma szakasz.
Aztán azt hiszem az is bejött valamelyest, hogy a 3. és 4. napon a végét futottam, mert élveztem, hogy sorra érhetem utol az embereket, és mindig volt előttem legalább távoli cél, hogy utolérhessem. Persze az első 2 napi második szakaszoknak is megvoltak az előnyei. Fő a pozitív hozzáállás.
Remélem a csapattársak alaposan áttanulmányozzák a leírtakat, és okosan döntenek (ez utóbbi persze természetes :-)).
Előzmény: FUTURE (26356)
zsuga Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26359
Kedves Mester!

Nyavalyámból felépülve, fáradtságból feltöltődve újra futhatnékom támadt:)) Megtisztelne ha a BB-ig összeállítana egy jó kis programcsomagot, formában tartásra esetleg formafokozásra....

Ui: Lehet, hogy rosszul emlékszem, de néhány hete egy polihisztor azt fejtegette, hogy a paradicsom is gyümölcs (kémhatása miatt, és így pl más zöldségekkel együtt (pl paprikával) ne is együk!!)

Előzmény: FUTURE (26358)
FUTURE Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26358
Bocs. :-) Jó étvágyat!
Előzmény: iSTVán a dombfutó (26357)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26357
Úgy nézem a vacsorám negyedórát csúszik... :-)) (Éppen indultam volna...)
Előzmény: FUTURE (26356)
FUTURE Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26356
Néhány kérdés a Bécs-Budapest váltóverseny szakaszainak elosztásához:

1) Mi az általános erősorrend a futók formája alapján? Ezt egyszerűen el lehet dönteni az aktuális félmaratoni, maratoni eredmények alapján. Persze azt se árt belekalkulálni, hogy vannak, akik nem egynapos futók (pl. István) és gyorsabban is regenerálódnak.
2) Ki az, aki a hosszabb, és ki az, aki a rövidebb távokat bírja jobban? Ez is megmutatkozik az eredményekből és a felkészülés jellegéből. Ha valaki egész nyáron ötezerre készült, akkor azt nem biztos, hogy a sopron-győri napon rajthoz kell állítani.
3) Az 2. kérdés persze nem csak sík viszonyokra vonatkozik: Ki az, aki a hegyi hosszabb, illetve a hegyi rövidebb szakaszt bírja jobban? Egy alföldi srácot nem biztos, hogy hegyen kell erőltetni. De a 2. és a 3. kérdés között lehetnek átfedések is, például van akinek a hegyi rövid és a sík hosszú szakasz fekszik egyszerre.
4) Ki az, aki bolyban tud igazán kibontakozni? Őt talán első vagy második embernek kell tenni, mert addig majdnem biztos, hogy van boly. –Balázs- pl. előélete miatt valószínű, hogy sokkal jobb bolyban.
5) Ki az, akinek mindegy, hogy bolyban fut-e? Ők vihetik nyugodtan a 3.,4. szakaszokat. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem tudnak, sőt utálnak bolyban futni.
6) Ki az, aki akkor jó igazán, ha sűrű a mezőny? Magyarul, van aki sokkal motiváltabb, ha mondjuk első ember, és sokan vannak körülötte, sokakkal tud megküzdeni.
7) Ki az, aki egyedül is jó, vagy szívesebben fut egyedül? Vannak olyanok, akik ráállnak egy tempóra, és egyáltalán nem zavarja őket, hogy két kilométeres körzetben nincs ellenfél. Illetve vannak olyanok is, akiket kifejezetten zavar az ellenfelek jelenléte. Az 4.,5. és a 6.,7. pont két különböző dolog, a bolyozás és a mezőny sűrűségének kérdése egyáltalán nem ugyanaz!
8) Ki az, aki bizonytalan? Sokan attól tartanak, hogy eltévednek, és ez a bizonytalanság rányomja bélyegét a futásukra is. Nekik nem kéne olyan szakaszt futni, ahol nem tudhatják maguk mellett kísérőjüket. Van egy olyan mondás, hogy: „Én úgy futok, mint aki előtt a cél nem bizonytalan.” Ez nagyon illik erre a kérdésre.
9) Ki „szeret szerepelni”? El kell ismerni, hogy minden csapatban lehetnek nehéz esetek. Ők ne fussanak első szakaszt, mert nem lesz mellettük a kísérő, aki minden kívánságukat (kétpercenként víz, szőlőcukor…) lesi, nyavalyáikkal foglalkozik. Bár az is lehet, hogy ha nincs mellettük senki, tehát nincs kinek „előadást tartani”, akkor jobban fognak futni. :-)
10) Kik a kimondott hegyimenők?
11) Ki futotta már a korábbi években az adott szakaszt? Nyilván aki már futotta, annak fejben megvan a pálya. Esetleg ki lakik a környéken?
12) Ki lehet jó hajrás?
13) Ki bír reggel futni? A soproni 7 órás kezdés nyilván nem fekszik olyannak, aki általában délután ébred. Izmai reggel alkalmatlanok a futásra.
14) Ki szokott az adott napszakban edzeni? Sokan délelőtt edzenek, nekik sokkal jobb lehet egy délelőtti szakasz. Ráadásul még az anyagcseréjük is a délelőtti futáshoz igazodik. Csak annyit akarok ezzel, hogy kisebb a valószínűsége, hogy WC-problémáik adódnak.
15) Ki az, aki nem hajlamos elfutni az elejét? Nyilván a higgadt fejűeket kell az első szakaszon indítani, akiknek van annyi esze, hogy nem megy el rögtön az élbollyal.
16) Kit akadályoz esetleg menstruáció?
17) Kit kell sérülés, vagy bármilyen sportorvosi dolog miatt pihentetni?
18) Ki bírja jobban a meleget? Ő futhat várhatóan meleg napszakban.
19) Ki bírja jobban a hideget? Ő nyugodtan kezdhet reggel, hűvösben.
20) Ki, hogy viseli a szelet? A Kisalföld kellős közepén nem valószínű, hogy egy nádszál kislányt kell „bevetni” a második napon.
21) Ki, hogy viseli az esőt? Vannak, akik könnyen kifagynak. Ők egy hosszabb, esős-szeles szakaszon ha belassulnak, és leesik a vércukruk, nagyon „megdőlhetnek”.
22) Egyáltalán ki az, akinek esőcipője van? Én például a jelenlegi versenycipőmben nem vállalnék egy hegyi szakaszt mert lehet, hogy csúszkálna. És az is előfordul, hogy valakinek csak egy cipője van, így másnap esetleg nem tud a „csónakban” futni. Ilyenkor el kell dönteni, hogy melyik napot vállalja a kettő közül – persze csak ha nincs más megoldás.
23) Ki fussa az első szakaszt? Az eddig elhangzott érveken kívül az, akinek a csapatában nagyon egyenlőtlenek az erőviszonyok, de „meg akarja magát méretni”. Például ha egy csapatban van négy amatőr és egy profi, a profinak úgy van igazán motivációja, ha az első szakaszon teszi oda magát, és nem mondjuk a harmadikon, amikor a hozzá mérten lassú emberekkel kevésbé élvezetes megküzdenie.
24) Miért lehet érdemes a legerősebb embernek első szakaszt futnia? Általában mindenki az első szakaszra teszi az ászokat. Persze vannak kivételek, hiszen sokszor pl. nem az első szakasz a leghosszabb. Mindenesetre az általánosan jellemző, ha úgy tetszik hagyományos vonás, hogy a legerősebb ember kezd. És ehhez nem árt alkalmazkodni, mert már az elején elmehet a szekér. Ez egy kicsit pszichés tényező is: Ha az első ember jól fut /márpedig ha az első ember a csapat legjobbja, az valószínűleg jól is fut :-) / akkor az pozitívan befolyásolhatja az egész csapat aznapi teljesítményét.
25) Ki ne fusson utolsó szakaszt? Nos, a tűkön ülő, nem bírom már-típusú embereket érdemes a nap elején letudni, mert különben megkergülnek, mire megkapják a saját „adagjukat”. Ez nagyon fontos kérdés, sokan hajlamosak túlpörögni, ha a saját rajtjukig még órák vannak hátra.
26) Kinek lehet jó utolsó szakaszt futni? Annak aki kimondottan nyugis, sokat megélt futó, akit nem ránt görcsbe a várakozás.
27) Ki a leggyengébb láncszem? A dolog leírása felér egy 12 asztalos 24 órás szimultán sakkjátszmával, úgyhogy csak néhány dologról. Ami evidens: annak a csapatnak, amelyik helyezésért küzd, a leggyengébb, vagy a pillanatnyilag leggyengébb emberét kell leginkább pihentetnie. Ez egyrészt azért jó, mert amíg ő pihen, a gyorsabbak küzdenek az értékes másodpercekért; másrészt, mivel pihent képes lehet az utolsó napi befutón kiugró teljesítményre. De ez lehet a taktika fordítva is: a kevésbé jó futó amennyire lehet tehermentesítse a többieket a 4. napon, hogy aztán az utolsón a négy „jobb” pihentebben futhasson /ehhez tudni kell, hogy az utolsó napon a négy legjobb idő számít/. De ez csak egy lehetőség a sok közül, a ki pihen mikor kérdésre…
28) Ki fusson minden nap? Természetesen a legjobb. Persze, hogy ki az, az sokszor csak verseny közben derül ki. És, hogy még egyszerűbb :-) legyen, közel azonos képességű csapattagoknál a legjobb személye is folyton változó.
29) Az se lehet utolsó kérdés, hogy két rivális csapat esetében /például a Sneci-, és a Zsuga-féle csapatok összecsapásánál/ ki kivel fusson? Érdemes az ellenfél csapatösszeállítását is figyelemmel kísérni, és a futójuk mellé „párnak” olyat beosztani, aki jól ismeri a másikat. Ilyenkor sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a másik futás közben meglep egy váratlan húzással /pl. ha jól ismerem Kis Pistát, akkor a szakaszelosztásnál mellé kérem magam. Ha szokásához híven elfutja az elejét, nem megyek vele, mert később úgyis utolérem. :-) Ha mindez egy ismeretlennel történik, lehet, hogy megpróbálok vele menni, mert nem tudhatom, mi lesz dologból…/. Ha a két nagy rivális csapat nem kimondottan az egymás elleni eredményre, hanem a minél jobb időeredményre hajt, akkor a hasonló képességűeket kell párokba rendezni. Így húzhatják egymást a legjobban.
30) Melyik a legfárasztóbb nap? Egyértelműen a második nap a kritikus (egyéniben is), amatőr csapatoknak ez a legkeményebb, és ezzel még nincs vége, mert a 2. nap fáradtsága a 3-on jelentkezik.
31) Talán még egy nem elhanyagolandó szempont, hogy ha valakinek térdfájása vagy valami hasonló van, akkor annak esetleg előbb kellene futni, ne gémberedjen el vele egész nap a kocsiban, aztán meg alig lehet pályára állítani. :-)

Azért szedtem ezt a pár :-) kérdést össze, mert lehet néhány szempont, amellyel esetleg újat mondok, illetve, van egy csomó olyan dolog, ami teljesen evidens, csak éppen nem jut mindig az ember eszébe. A kérdések persze nem egyenértékűek, van ami fontosabb, és van ami kevésbé. És persze más fontos egy bulicsapatnak, és más egy eredményhajhásznak :-).

iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26355
Esetleg a dinnye beazonosításában még segíthetnél!
Előzmény: sneci (26349)
tasi- Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26354
Udv!

Jah, ez a mai 20-as valoban kellemes volt. Hogy egy esetleges kovetkezo alkalommal egyedul is vegig tudjak menni a helyes uton, afelol ne'mi ketsegeim vannak, mert ha valahol elfelejtek jobbra tartani, akkor a konnyu 20asbol maris konnyu 30as kerekedhet :)

--
Tasi

Előzmény: Hiver (26338)
tasi- Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26353
Gabi!

A tesztazason masnap nem versenyzo himnemu egyedek is reszt vehetnek ? :))

--
Tasi

tasi- Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26352
Udv!

MadGuy: udv a topikban :) Ha jol tudom, a BSI honlapjan vannak edzestervek kezdo futoknak is. Hajra es mindent bele :) Az elejen valoban gyorsan fox fejlodni :)

--
Tasi

Előzmény: MadGuy (26323)
sneci Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26351
Pontosan.:))))
lágyszárú növényeknek föld alatti, vagy feletti szára, vagy termése.

Csak belerángattál, pedig nem akartam ennyit írni!:))
sneci

Előzmény: Hiver (26350)
Hiver Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26350
És a zöldség meg az, ami nem gyümölcs? :o)
Előzmény: sneci (26349)
sneci Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26349
Ha tudnám, beírtam volna!:)
Röviden: gyümölcs a fák, cserjék közvetlen táplálékul szolgáló termése!
sneci
Előzmény: Hiver (26347)
Hiver Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26348
Görény? Menyét? Nyuszt? Nyest? Esetleg hermelin nyári bundában?
Előzmény: iSTVán a dombfutó (26341)
Hiver Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26347
Most keressem meg? Legalább annyit árulj el, hogy melyikbe?
Előzmény: sneci (26340)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26345
Majd ha összeállítottam apámnak a statisztikát (most éppen nyomtatjuk, azért van kis szabad időm), kijavítottam a dolgozatokat (esetleg megnéztem a meccs második félidejét), szóval lehet, hogy nem ma lesz! :-)
Előzmény: _Iteo_ (26343)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26344
Apám (biológia szakos) egy tankönyvi definíciót tud: a gyümölcs fán ill. bokron terem, és húsa cukrot tartalmaz. Ettől van ugyan néhány eltérés a hétköznapi szóhasználatban, de nagyjából jó lehet.
Előzmény: Hiver (26337)
_Iteo_ Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26343
FB FAQ-t mikor kapjuk? :)
Előzmény: iSTVán a dombfutó (26341)
sneci Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26342
Jó Nektek, én le se mentem futni(kicsit nem igazán érzem jól magam:( ) Holnap dokinéni....
sneci
Előzmény: Hiver (26338)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26341
Valamit én is láttam!
Hosszú farka volt, de nem mókus, mert a teste is sokkal hosszabbnak tűnt, és roppant vékony volt, színezése felül barna, alul fehér. Talán valamelyik kisragadozó, de egyelőre nem tudtam azonositani ("azonosítatlan szaladgáló lény" :-)))
Előzmény: Hiver (26338)
sneci Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26340
Valamelyik topicba már írtam régebben.
sneci
Előzmény: Hiver (26337)
Hiver Creative Commons License 2002.10.06 0 0 26339
"több erős nemzetközi csapat"
Na ne ijesztges már! Remélem ez csak marketingfogás volt!
(Mindenki maradjon csak otthon, rossz idő lesz!!! :o)
Előzmény: zsuga (26335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!