Keresés

Részletes keresés

olasz66 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 7346

Csak semmi pánik. Szerintem nagyon melegben van,

 

Nem is fogod észre venni úgy fog leforrni.  Mérni kéne minnél előbb!!!

 

Én is jártam már így régebben.

 

Olvasd vissza a hozzászólásaimat,,,, Úgy március eleje körül. Én is kétségbe voltam esve.

 

A konzervest pedig amúgy sem lehet elrontani.

Előzmény: csakisff (7345)
csakisff Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7345

Na megnéztem, most sincs semmi hab, nem is pezseg.

Kb. 1 deci sörléhez, tettem kb. ugyanannyi vizet, langyos volt, két kávéskanál cukrot, annyi, hogy belenyúltam az ujjammal, de a pohárban szépen felfutott. ???

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7344

Miben futtattad fel? Mennyi víz, mennyi cukor, és milyen meleg volt?

Előzmény: csakisff (7341)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7343

Főzök pár éve, de még csak 1x volt, hogy nem habzott, csak pezsgett mint a szénsavas üdítő. Persze előfordulhat.

Előzmény: krulis (7340)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7342

Hab sincs rajta?

Előzmény: csakisff (7338)
csakisff Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7341

Nem akartam megint levenni a fedelét, úgyhogy nem tudom felhabzott-e. (még az első élesztőnél nem habzott egyébként) Ránézzek?

Most megmérhetem a cukorfokát, de az elején nem mértem sajnos.:(

Előzmény: krulis (7340)
krulis Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7340

Felhabzott? A kotyogás nem jelent semmit, néha van úgy hogy nem kotyog, nem habzik fel, mégis leerjed. Arra, hogy megtudd erjed-e a söröd, egy biztos módszer van, mérd meg a cukorfokát, hogy csökkent-e.

Előzmény: csakisff (7338)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7339

Mondjuk mérni nem szoktam, de olyan 20-25 körüli lehet. Eddig -hála Istennek- mindíg jó volt.

Előzmény: krulis (7336)
csakisff Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7338

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. A minap vettem végre egy kezdő sörkészítő szettet, fertőtlenítettem a cuccot, bekevertem, de a kotyogó nem mozdult még 36 óra után sem. Mivel úgy tűnt rendesen le van zárva, levegőt nem kap, hőmérseklet rendben (23-25 fok), gondoltam az élesztő lehet halott, ami több órán át a napon álló bezárt kocsiban volt. (bár azt mondták nem lesz baja tőle) Na mindegy, kaptam új élesztőt (ezúton is köszönet olasznakJ), felfutattam, levettem a fedőt, hozzákevertem. Ismét eltelt több mint 24 óra, de még mindig nem kotyog... Mi a fészkes fene lehet? Köszi előre is!

krulis Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7337

Ha csapos vödörbe erjeszted és van fokolód, mérj egyet. Lehet, hogy szép csendben már le is erjedt...

Előzmény: szsztücsi (7330)
krulis Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7336

Azt írják, hogy 1030-1040 közötti fajsúlyú a jó starter, ha kevés az élesztő, akkor 1020. A sok cukor bestresszeli az élesztőt, biztos ilyen "lakodalom effektus" éri őket, mint amikor ott a halom kaja és nem kívánja az ember.:)

Előzmény: KRISZ2007. (7329)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7335

Szóval sűrítmény. A legolcsóbban a sör.dr-on kapd meg a hozzávaló eszközöket. Ott kapsz sűrítményt is, persze vehetsz a házisörösnél is, ha más típust akarsz csinálni. Az erjesztő vödör nem fog megsértődni. :)

Ami mindenképpen kell, egy csapos-fedeles vödör, meg egy kotyogó. Jó ha van sörlé fokoló az extrakt méréséhez. Ha kupakos üvegbe akarod palackozni, akkor kell egy kupkoló, meg persze kupak.

A többi cucc valószínű van neked is otthon. Fakanál, langyos víz, cukor, mérőedény. Még kell fertőtlenítőszer az üvegek tisztításához. Ehhez mindenki mást használ. Én hypót, vagy kálium-metabiszulfitot 8borkén), de kapsz azt is a sör.dr-on. Meg tanácsokat is, mert nagyon segítőkész a tulaj (OLASZ66 néven irogat itt).

Hol lax? Ha Bp-i vagy talán fel is keresheted.

Ide meg írj nyugodtan, mindenben tudunk segíteni.

Előzmény: mikiholiday (7334)
mikiholiday Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7334

Igazából szeretném minél egyszerűbben csinálni. Bevallom tetszenek a hazisor.hu oldalon található csomagok, és ahogy ott olvastam még így is rengeteg lehetőség van kreatívkodni, változtatni főzés közben. És egyelőre még ezek a lehetőségek is megijesztenek kissé. Bár remélem ez majd javulni fog, némi tudás és tapasztalat összeszedése után.

Előzmény: KRISZ2007. (7333)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7333

Miből szeretnéd a sört készíteni? Malátából, vagy sűrítményből?

Előzmény: mikiholiday (7331)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7332

Reméljük, hogy hamarosan jól beindul. Esetleg mondj még egy Miatyánkot. ;)

Előzmény: szsztücsi (7330)
mikiholiday Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7331

Szeretnék belevágni a házi sörfőzésbe. Már régóta régóta nézegetem a hazisor.hu oldalon a sörkészítő készletet. Aztán tegnap rákadtam ezen a fórumon a sor.dr.hu oldalra, ahol még négy féle készlet található.

Sajnos számomra egyáltalán nem világos, hogy a jelentős árkülönbségű készletek közül számomra melyik lenne a megfelelő. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Mit ajánlotok? Miért? Mire figyeljek?

Köszönöm.

szsztücsi Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7330

De, lehet hogy sok volt a cukor. Mindegy a tegnapi jól nézet ki, csak a lében még nem látom a hatását. Illetve csak nagyon szerény habzás látszik.

Előzmény: KRISZ2007. (7329)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7329

Abba a sörlébe amelyikbe felfuttattad az élesztőt,  nem tettél esetleg túl sok cukrot, mert az akár el is pusztíthatja őket. Felfutott rendesen? Habzott?

Én ha felfuttatom az élesztőt, akkor még inkább felhígítom a sörlét kb a duplájára, így a cukortartalma a felére csökken, és így jól fel szokott habzani.

Előzmény: szsztücsi (7327)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7328

Akkor beleeresztem az élesztőt is.

Előzmény: Tibeer (7325)
szsztücsi Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7327

Elírtam 12 gramm és nem csináltam starter, csak próbáltam egy kevés sőrlével illetve cukorral felfutattni, valószínű, hogy nem volt jó az élesztő tegnap este a következő élesztő adag már

jobban nézet ki, bár reggel nem láttam, hogy nagyon beindulna. Most kb egy 18-20 C helységben van lehet ez a baj ?

Előzmény: KRISZ2007. (7320)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 7326

Ez most konzerves volt.

Előzmény: krulis (7313)
Tibeer Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7325

A második fele tulképpen alsó erjesztés, így az élesztő biztosan kell neki.

Előzmény: KRISZ2007. (7312)
viztamas Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7324
Koszi, nagyon kedves!:)

Ha jól tudom, nincsen más időpont a kempingben.

Sztem jó lesz amúgy, másnap van a szuletesnapom, családi rendezvény lehet a gond. De majd befoglalom a napot. :)

Javítottam is. :)

Előzmény: krulis (7305)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7323

Tuti az 1/4 maradt csípős. Az enyém azért maradt csípős, mert nem tudtam, hogy ha nem forralom ennyi ideig akkor csípős marad. Szóval a recept írta, hogy forraljam fél órát, de azt nem, hogy miért. Na én meg mondom, nehogymá' fél óráig pazaroljam az energiát, elég lesz annak 5 perc is. NEM VOLT ELÉG! Mintha erőspaprika lét ittam volna. ARGHHHH!!! Jó tapasztalat volt.

Még ilyen sört nem csináltam, de majd fogok, csak fel kell szaporítanom az ivós sörkészletet, hogy a "különlegességekre" rátérhessek.

Előzmény: krulis (7322)
krulis Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7322

A 3/4-ét 30 percig, az 1/4 -ét 15 percig forraltam. Az utóbbiból maradt egy nagyon kicsi csipősség, de jó az bele, majd meglátod. 

 

Vettem pár hete gyömbérsört az angolboltban kíváncsiság képpen. Persze sörhöz semmi köze nem volt, se malátát, se komlót nem látott.  Na az csípett rendesen, de megittam, ha már ilyen drága volt.:)

Előzmény: KRISZ2007. (7321)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7321

Legalább fél órát kell forralni a gyömbért, hogy ne legyen csípős. Amikor először csináltam (nem sörbe) nem tudtam, olyan erős lett a tea, hogy alig bírtam meginni.

Előzmény: krulis (7318)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7320

Az elvileg rengeteg.

Csak úgy beleszórtad? Nem csináltál startert?

Ha csak beleszórtad, akkor próbáld meg párszor erősen felkeverni.

Előzmény: szsztücsi (7319)
szsztücsi Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7319

20 gramm száraz élesztő kb. 20 liter sőrléhez

Előzmény: KRISZ2007. (7317)
krulis Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7318

Csináltam egy adagot én is belőle a találkozó óta, vasárnap palackoztam, jól sikerült. Nagyon kicsit csípős lett, ezek szerint nem forraltam olyan intenzitással mint az előzőeket, de nem bánom jól áll neki.:)

Előzmény: WriE01 (7315)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.21 0 0 7317

Dolgozni azonnal elkezd, csak ha kevesen vannak, akkor nem látványos. Ha elég, akkor pár centi hab lesz rajta. Ha sok, akkor sok hab lesz rajta, akár ki is futhat. (Mint nekem nemegyszer.)

A lényeg, ha nem látod hogy felhabzik 24 óra elteltével, akkor újra be kell oltani, nehogy romlásnak induljon.

Hány literbe, mennyi élesztőt tettél?

Startert csináltál? Ha igen, az felhabzott?

Előzmény: szsztücsi (7316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!