Na megnéztem, most sincs semmi hab, nem is pezseg.
Kb. 1 deci sörléhez, tettem kb. ugyanannyi vizet, langyos volt, két kávéskanál cukrot, annyi, hogy belenyúltam az ujjammal, de a pohárban szépen felfutott. ???
Felhabzott? A kotyogás nem jelent semmit, néha van úgy hogy nem kotyog, nem habzik fel, mégis leerjed. Arra, hogy megtudd erjed-e a söröd, egy biztos módszer van, mérd meg a cukorfokát, hogy csökkent-e.
Egy kis segítségre lenne szükségem. A minap vettem végre egy kezdő sörkészítő szettet, fertőtlenítettem a cuccot, bekevertem, de a kotyogó nem mozdult még 36 óra után sem. Mivel úgy tűnt rendesen le van zárva, levegőt nem kap, hőmérseklet rendben (23-25 fok), gondoltam az élesztő lehet halott, ami több órán át a napon álló bezárt kocsiban volt. (bár azt mondták nem lesz baja tőle) Na mindegy, kaptam új élesztőt (ezúton is köszönet olasznakJ), felfutattam, levettem a fedőt, hozzákevertem. Ismét eltelt több mint 24 óra, de még mindig nem kotyog... Mi a fészkes fene lehet? Köszi előre is!
Azt írják, hogy 1030-1040 közötti fajsúlyú a jó starter, ha kevés az élesztő, akkor 1020. A sok cukor bestresszeli az élesztőt, biztos ilyen "lakodalom effektus" éri őket, mint amikor ott a halom kaja és nem kívánja az ember.:)
Szóval sűrítmény. A legolcsóbban a sör.dr-on kapd meg a hozzávaló eszközöket. Ott kapsz sűrítményt is, persze vehetsz a házisörösnél is, ha más típust akarsz csinálni. Az erjesztő vödör nem fog megsértődni. :)
Ami mindenképpen kell, egy csapos-fedeles vödör, meg egy kotyogó. Jó ha van sörlé fokoló az extrakt méréséhez. Ha kupakos üvegbe akarod palackozni, akkor kell egy kupkoló, meg persze kupak.
A többi cucc valószínű van neked is otthon. Fakanál, langyos víz, cukor, mérőedény. Még kell fertőtlenítőszer az üvegek tisztításához. Ehhez mindenki mást használ. Én hypót, vagy kálium-metabiszulfitot 8borkén), de kapsz azt is a sör.dr-on. Meg tanácsokat is, mert nagyon segítőkész a tulaj (OLASZ66 néven irogat itt).
Igazából szeretném minél egyszerűbben csinálni. Bevallom tetszenek a hazisor.hu oldalon található csomagok, és ahogy ott olvastam még így is rengeteg lehetőség van kreatívkodni, változtatni főzés közben. És egyelőre még ezek a lehetőségek is megijesztenek kissé. Bár remélem ez majd javulni fog, némi tudás és tapasztalat összeszedése után.
Szeretnék belevágni a házi sörfőzésbe. Már régóta régóta nézegetem a hazisor.hu oldalon a sörkészítő készletet. Aztán tegnap rákadtam ezen a fórumon a sor.dr.hu oldalra, ahol még négy féle készlet található.
Sajnos számomra egyáltalán nem világos, hogy a jelentős árkülönbségű készletek közül számomra melyik lenne a megfelelő. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Mit ajánlotok? Miért? Mire figyeljek?
Abba a sörlébe amelyikbe felfuttattad az élesztőt, nem tettél esetleg túl sok cukrot, mert az akár el is pusztíthatja őket. Felfutott rendesen? Habzott?
Én ha felfuttatom az élesztőt, akkor még inkább felhígítom a sörlét kb a duplájára, így a cukortartalma a felére csökken, és így jól fel szokott habzani.
Elírtam 12 gramm és nem csináltam starter, csak próbáltam egy kevés sőrlével illetve cukorral felfutattni, valószínű, hogy nem volt jó az élesztő tegnap este a következő élesztő adag már
jobban nézet ki, bár reggel nem láttam, hogy nagyon beindulna. Most kb egy 18-20 C helységben van lehet ez a baj ?
Tuti az 1/4 maradt csípős. Az enyém azért maradt csípős, mert nem tudtam, hogy ha nem forralom ennyi ideig akkor csípős marad. Szóval a recept írta, hogy forraljam fél órát, de azt nem, hogy miért. Na én meg mondom, nehogymá' fél óráig pazaroljam az energiát, elég lesz annak 5 perc is. NEM VOLT ELÉG! Mintha erőspaprika lét ittam volna. ARGHHHH!!! Jó tapasztalat volt.
Még ilyen sört nem csináltam, de majd fogok, csak fel kell szaporítanom az ivós sörkészletet, hogy a "különlegességekre" rátérhessek.
A 3/4-ét 30 percig, az 1/4 -ét 15 percig forraltam. Az utóbbiból maradt egy nagyon kicsi csipősség, de jó az bele, majd meglátod.
Vettem pár hete gyömbérsört az angolboltban kíváncsiság képpen. Persze sörhöz semmi köze nem volt, se malátát, se komlót nem látott. Na az csípett rendesen, de megittam, ha már ilyen drága volt.:)
Legalább fél órát kell forralni a gyömbért, hogy ne legyen csípős. Amikor először csináltam (nem sörbe) nem tudtam, olyan erős lett a tea, hogy alig bírtam meginni.
Csináltam egy adagot én is belőle a találkozó óta, vasárnap palackoztam, jól sikerült. Nagyon kicsit csípős lett, ezek szerint nem forraltam olyan intenzitással mint az előzőeket, de nem bánom jól áll neki.:)
Dolgozni azonnal elkezd, csak ha kevesen vannak, akkor nem látványos. Ha elég, akkor pár centi hab lesz rajta. Ha sok, akkor sok hab lesz rajta, akár ki is futhat. (Mint nekem nemegyszer.)
A lényeg, ha nem látod hogy felhabzik 24 óra elteltével, akkor újra be kell oltani, nehogy romlásnak induljon.