Tudnak nekem segíteni valaki akinek van P-s rendszáma? Budapest XXII. kerületéből szeretném elvinni Tárnokra az autót a lakatoshoz de lejárt a műszakim...
Tessék egy kis olvasgatni való a múlt hétvégémről: Nem birtam tovább a favi karbit... Csütörtökön vettem 4db 95-os fúvókát. Délután gyártottam egy átfolyás mérőt: http://www.skodalista.hu/174490 http://www.skodalista.hu/174475 Aztán lemértem a rendelkezésemre álló fúvókákat: http://www.skodalista.hu/174489 Jobbról balra haladva (átfolyási idő, perc:másodperc): 1. Dróttal szűkitett 94-esnek gondolt: 9:28 (khmmm... ez szűkebbre sikerült mint kellene) 2. Favi 92,5: 7:22 (ilyenből kellene 4 db...) 3. Új 95-ös (mind a négyet lemértem): 6:19-től 6:35-ig szórtak (ezek kerültek a karbikba úgy, hogy az 1-es hengertől dúsulnak a 4-es hengerig) 4. Keihin 95-ös (csak kettő van belőle): 6:57 5. Keihin 98-as (csak kettő van belőle): 6:32 7. Lada 100-as : 6:19 Jó lenne szerezni 4db 92,5-os favi főfúvókát... Vagy egyszerűen csak nekiállok a profi átfolyásmérőmmel kikisérletezni egy hasonló méretűt... Pénteken a karbikat megtisztogattam és a pillangókat tolómérővel "szinkronizáltam", aztán lecseréltem a favi karbit: http://www.skodalista.hu/174476http://www.skodalista.hu/174476 Egyenlőre visszaraktam a bubileválasztót: http://www.skodalista.hu/174477 Még a 120-as AC is túlnyomta a karbikat, de aztán a bubileválsztóval is túlfolyt... Szombaton megnéztem és (szerencsére) csak az első karbi tűszelepe nem zárt. Úszóház leszed megtisztít újra (pár hét állás alatt fehér ragacsos dzsuva keletkezett az alu részeken, volt olyan hely ahol még benzin-nedves volt a karbi, aztán amikor száradt, akkor keletkezett rajta jégvirág szerű ragacsos valami). Bekötöttem még a bowdeneket és pár megszakadt bilincset kicseréltem és örültem a sima alapjáratnak (favi karbival röcögött). Hétfőn reggel örömködés annak, hogy negyed gázzal is sokkal jobban megy mint a favi karbival fullgázon. Lehet újra figyelni a sebesség határokra... Nedves aszfalton 1-esben gázadásra újra elpörögnek a kerekek... Kedden reggel indítás elött lehetett megint felpumpálni az AC-t indítás elött, mert egy nap állás után fellevegősödik valamiért a rendszer (nem tudom, hova szökik a benzin, valószínűleg kipárolog a karbikból). Már megvettem hozzá az elektromos AC-t, így meg van a hétvégi programom is...
a. nem kompatibilis jelet kap idegen gyujtas modul miatt (opto, hall, stb) b. megszakitohezag nem megfelelo, vagy nagyon valtozik, kalapacsot cserelni es beallitani.
Üdv! Azt nem tudja valaki megmondani hogy ford.mérőm miért úgy mér hogy közben pattog egyenes úton állandó fordulatnál kileng rángatózik az miért van????
Megvan az alapjárat, olyan 600 körül melegen. Túl feszes volt a gázbowden. Igaz, most meg nem nyit akkorát. De azért ma meglepetést okoztam egy opelesnek, egy fiatosnak. Meg a hölgy akit hazavittem, meglepődött amikor toltam kettesben egy padlót.
És hogyan tudtad visszahajtaní a rúgót? Én itt a környékemen nem tudok olyan helyet ahol rúgokovácsolásal foglalkoznak... Jő lenne egyenesre hajtaní a tetejét de ha nem tudom megoldani lehet marad úgy ahogy van...Álítólag úgyis vissza lehet rakni...Ha velefekszik a gumiágyba nem lesz vele gond... Köszi szépen a hozzá szólást:)
Ez nem az én futóművem... Neten találtam és ennek is pont olyan a baja mint az enyémnek... Elég nagy a távolság a gumibakk és az ütköző között... Ez a hiba mitől lehet? Rosszul összerakott futómű?Vagy esetleg gyárilág akkor a távolság? Akkor maradhat a rúgóvágásos tervem?
ez a hétvége is jól tellik:) Most hoztam haza a karoszériástól:):) Műszakira kész álopotban áll az őt megillető helyén:):):) Megkapta a 4 új gumipapucsot is:):) Bár még nem a festett forgatott felnik vannak alatta, de ez is egy lépés a szépülés felé:):):) Eurotech 175 per 70 R13:):) Múszaki után lesz mit csinálnom vele... Mégegyszer megkérdezem: könnyen és ügyesen hogyan lehetne az orrát lentebb engedni? Ki ajánja a rúgóvágást? Nekem kb 4ujjnyi távolsá g van a gumibakk és az ütköző között...
Sztem ez a távolság egy kicsi(nagyon) sok... Ha valaki tud ötletet szívesen elfogadom ha megosztja velem:) És előre köszönöm a hozzá szólásokat...
Sziasztok. Úgy néz ki augusztus végén megyek pár napra Gyömrőre ,megejtenék egy motorvételt,ha valamelyikőtök elkalauzolna.Mellesleg az sem árt ha ért a motorhoz(nehogy átku...janak) Megköszönném ,ha valaki tudna segíteni.
Ehhh... Nem érted te ezt! :o) Az ablak teljesen biomechanikus működtetésű és kilics is van, csak a kezelő szervek a képek elkészülte után kerültek föl... Az első ajtókon a fekete bütykök a tükör állító karok.
össze bizony, olyan, mintha legalább 3 szervó dolgozna a gépben! köszi a motyót!
lassan alakul a projekt, ma például rájöttem, miért nem indul 10ből 8szor se hidegen, se melegen a vas! gyújtás átlesve, karbi nem falsol, minden klappol, új önindító, mégsem röffen. egy nyikkantás sem volt. baszki, a szűrő és a karbi kis pöcse közti kb 4 cmes benzincső volt pókháló-mintájú, gyakorlatilag tésztát lehetett volna szűrni vele. kicserél(30 cent árban) és 10ből 10 lett az eredmény. miken nem múlhat a siker!!
en ledes egoket csinalok :D es ugy eleg popecul nez ki de megkosoznem hakuldenel egy fotot a hatsorol ami fele piros fele atlatszo es az elsot lehet kuszobolni szilikonal ;) es ugy eges zjo foleg ha kis amerikai stilust viszel bele es atkotod a hejzetjelzot a kanyarjelzobe ;)
Az elsőből csak olyat lehet kapni ami nem illeszkedik rendesen a házra és beázik miatta, vagy ha túl húzod a csavarokat, akkor el is reped, ráadásul az oldalsóval együtt egy év alatt bemattul, másfél év múlva pedig csúnyán be is sárgul... Ha ilyenre van szükséged, akkor a garázsom mélyén van használt... A teljesen színtelen hátsó búra meg szerintem megacsúnya (persze izlések és hányingerek...), akkor inkább úthenger... A Sziklainál vettem a felül piros, alul szintelent ami egész jól bírja és szerintem szebb, mint teljesen szintelen, de még a szériánál is (főleg Osram Diadem index izzókkal).
Keresgélek ilyen a képen látható 105-130 bal első sárvédődarabot (alsó sarok).
Ha valakinek van kukázandó,vagy felesleges,esetleg nagyban sérült sárvédője,de ez a rész nincs átrohadva,nincs sérülése,akkor flex-szel megoldható könnyen,szín nem számít.
Műszaki változások bejelentése (pl. műszaki vizsga, vonóhorog bejegyzése, betelt forgalmi engedély cseréje, átalakítási engedélyek bejelentése):
- forgalmi engedély - új tipusú forgalmi engedélynél, olyan adatváltozásnál, amely szerepel a törzskönyvön, cseréni kell - műszaki vizsgalap, hátsó rendszámtáblát le kell szerelni, ha vizsgabejegyzés is lesz - átalakítási engedélynél a Közlekedési Főfelügyelet határozata - személyi igazolvány - 6000.-Ft közig. Elj.díj csekken fizetve, ha nem lesz törzskönyv-csere, 12000,-Ft ha a törzskönyvet is cserélni kell - műszaki címke ára 450.- Ft(csekken fizetendő) - személyi igazolvány, lakcímigazolvány - szükség szerint Vámhivatali határozat a regisztrációs díj megfizetéséről.
Az átalakítás engedély beadásának ugye nem feltétele az érvényes műszaki az átalakítandó járgányon? (gondolom én, hisz utána úgyis KPM vizsgára kell mennem a taligával)
hát ha 120as után váltok, remélem nem sokat! (van vmi speckó átalakítandó?)
kösz az ötleteket, a teniszütő fordítása brilliáns!! (tolmács-fordítóként eszembe sem jutott! ezt az égést!!)
a váltó 120as, de 4es, helyhiány miatt nem megy az 5ös, de 3000-t forog 90-nél, nekem ez kielégítő. jobb volna 1100, de ez sem rossz.
a nagylapátos vízpumpa gondolom kötelező lesz, mindig forral a dög, elektromossal is, ékszíjassal is. pedig nincs kánikula. kifele jövet a tátrában...ajjaj, felidézni is fáj!
még egyszer kösz a segítséget mindenkinek, király, h van helpdesk skandináviában is!!! mb
sziasztok egy regi kerdesemet ujra megismetelnem... hol lehet kapni bp-n atlatszo hatso lampa burat ja es elsot is ? sziklainal van ilyesmi ? eloreis koszi
Ezt akartam még írni, csináltam egy házi megoldást a 100-asba. Szerintem nem kókány: a lényeg az, hogy a teniszütő fordítva van feltéve és az a fal át van fúrva. Abból a térből szív ahonnan a hűtőhöz megy a levegő a két kopoltyútól. Rakok képet is.
Nekem a 100-asban 120-as motor a 100-as hengerfejjel, elég kottás:) A hűtés maradt hátul, annyi van alakítva, hogy nagylapátos szivattyú ment a régi helyére, de maradt a gyári nagy átmérőjű ékszíjtárcsa. Nagy melegben Mátrában felfele hajtva 90 fok a csúcs (normál használat 80), viszont dugóban, araszolva lefele megy a hőfok, simán lemegy 70-re, túlhűti.
Frisslevegő szívás nem próbáltad még? Elég előnyösen tudja befolyásolni a hűtést... Olasz országba mentünk nyáron, árnyékban 40 fok volt és hiába hajszoltam a kocsit 80 fok fölé nem akart menni a hűtő folyadék...
Semmit sem csináltam vele. Nagylapátos vízpumpa van a motorban, kb. ennyi, ja meg új gyári hűtősapkát tettem föl.
A 130-as motor elvileg úgyanúgy 80 fokon dolgozik, mint a 120-as, a favi viszont eleve magasabb hőfokon dolgozik, így a 90 fokos hűtővíz teljesen normális. Amire érdemes odafigyelni, hogy a magsabb hőfok miatt nagyobb nyomás ualkodik a favis hűtőrendszerben, ehhez minimum egy új 120-as, de inkább egy nagyobb nyomásra hitelesített hűtősapka (a gyárilag favimocis farosokban eleve ilyen volt) dukál. Ilyet gyáriban szerezni lehetetlen, viszont kaptam egy fülest, hogy valamelyik régi faros Fiaté passzol rá és kapható. Van is nekem egy, ami a felirata szerint 850-eshez való és éppen passzol a Coupé hűtőjére, de menet közben még nem próbáltam.
Hosszútávon szerintem nem lesz jó favimoci farhűtővel, valamit ki kell majd találnod, hogy javítsd a hűtést. Láttam már típusidegen hűtőt elektromos ventillátorral, meg kiegészítő hűtőket (120-as fűtőtestből), de a legtutibb az előrehozott hűtő.
Azért a 130-as motor farhűtővel csak óvatos duhajkodást tesz majd lehetővé - bár Finnországban biztosan jobb a helyzet. NYáron, nagy melegben azért nem nagyon lehet teljes terhelést adni a motornak, mert nem mindig elég a hűtés.
Nekem egyik farosom, amiben ilyen motor van egy egy 110r Coupé, a motor ráadásul növelt kompressziós és tengelyes darab. Sokat szenvedtem a hűtéssel, mire jó lett. Magasabb hőértékű gyertyákat használok és a DDSR karbin keresztü tiszta tiszta E85-tel abrakoltatom a lovakat. Így most jónak tűnik, de a fogyasztás 9 liter környékén alakul átlagban, vagyis pont annyi, amennyi az ezeregyes motorral lenne... A különbség annyi, hogy a gyári 52 paci helyett legalább 70 hajtja a vasat.
A 105-ösben is tengelyes 130-as reaktor dolgozik, de ebben a hengerfejcsatornák kicsit ki is vannak bővítve és átfúvókázott 130-as karbi eteti. Érezhetően könnyedebben mozog, mint a másik, nyomatékosabbnak és pörgősebbnek is tűnik egyszerre. Itt nincs hűtési gond sem, de a fogyasztás szintén 9 liter körül alakul városi használatban 95-ös benzinből.
Szerintem drasztikusan akkor tudnád csökkenteni az országúti fogyasztást, ha a 130-as motorral együtt kicsit nagyobb átmérőjű kereket raknál föl hátra, vagy 120-as váltót szerelnél be. Önmagában a motorcsere csak az érezhető motorerőt fogja meghozni, a takarékos üzemeltetést nem.
Ja. Amikor "felújítottam" a honlapomat, akkor kerestem olyan szolgáltatót ahol megy. A sok ingyenes közül (ahol működik a joomla) ők voltak a legszimpatikusabbak.
Az alábbiakból egyik sem található meg az autómon. Na jó a kamu légbeszívó most igen, mert lecseréltem a karbikat és a favi karbira nincs bekötve, de egy-két héten belül kerül vissza a CV sor és akkor újra nem kamu lesz a légbeszívó...
håt ha szåmszakilag nem is lesz ennyire kedvezö, azert a mostani ållapot (7,8l/100 negyesvåltoval, erötlen, totäl megbizhatatlan motorral, amiböl kiloptåk a kompressziot) utån biztos jobbnak hat! gyakorlatilag plusz 10 fok alatt abszolute nem indul (pedig finnorszågban megesik, most is reggelente pårås-deres az ablak), vizmelegitö megdöglött, 80 ojro volt, most mår berågok lassan. cserebe forralja a vizet ahogy kisut a nap, es budös a lukas kipuff miatt. drogozunk benne drågån. dolcsevita...
Az csak 130-asban igaz, amúgy felejtsd el. A 130-asban ugye ötösváltó van extrahosszú 3,9-es difivel... Az MB-ben többet fog kajálni, mint az ezres motor, a változás kb annyi lesz, hogy menni is fog. Nekem mindkét farosban 130 motor van, nem fogyasztanak kevesebbet, mint a gyári motorok.
1000 mb-be kerül, az 14es. nem bakelitre fújva, és az aerodinamikailag nagyon kifogásolható króm csáp-antenna behajtásával, jobb tükör eleve meg-nem létével, dzsoebácsi 130as pumpájával a teljesítendő cél 6. ha ez megvan, örömömben megiszok egy sört. (tudok élni, na!)
"teszkós szárny, csillivilli, pörgős dísztáró és vágott rugó. egy nagy család. no fear matrica, brembo felfestés a gyári fék mellé, sal audio matrica hátra, nagy kocka szelapsapka, ál-alamíneum tankbeömlő,kamu légbeszívó, és cigánykrómos kipufivég strandkorlátból."
Az ilyen autók járatják le a normális kocsikat és tulajaikat. Az ilyen "alkotások" miatt fordul elő rendszeresen az amikor beáll melléd egy apucipénzéből tunningautós csávóka és kiröhög... De csak addig amíg a favorit motor lovai meg nem mutatják mire képesek ;)
teszkós szárny, csillivilli, pörgős dísztáró és vágott rugó. egy nagy család. no fear matrica, brembo felfestés a gyári fék mellé, sal audio matrica hátra, nagy kocka szelapsapka, ál-alamíneum tankbeömlő,kamu légbeszívó, és cigánykrómos kipufivég strandkorlátból. (senkit nem akartam megbántani, de vigyázzatok, ne legyen a skodás ezeknek szinonímája!)
igényes vasakat az utakra!
/tanácsot kérek 130as szívűektől: mit iszik a drága? igaz-e a biblia szerinti 5,9/90kmh?/
Két autőn cseréltünk rugókat: http://users.atw.hu/rwdtuning/index.php?option=com_easygallery&task=category&cid=21&Itemid=27 A fehér volt az enyém... Első négy kép az induló állapot: piros gyári rugóval égnek áll, fehér másfél menet vágva és visszahajtva porban ül... Ötödik kép rugoók balról jobbra: - Vörösnél gyártatott keményebb rugó (ez ment be a fehérbe) - fehérből kiszedett másfél menetet vágott rugó - Vörösnél "összenyomott" széria rugó (ez ment a pirosba) - pirosból kiszedett széria rugó Hatodik kép: gumi ütköző másfél mentet vágott rugó miatt megviselt és egy új... Hetedik képtől: rugócsere után. Mindkét autó kb ugyanolyan magasan/alacsonyan hordja az orrát (a szériánál alacsonyabb, de a vágott rugónál magasabban). A pirosnak kicsit puhább a rugózása, de az sem üt fel egyenletlen utakon... Itt meg a fehér autó hátsó rugó csere (és kaszni felújítás + fényezés) után: http://skodalista.hu/143 Hátulra is Vörösnél gyártatott erősebb rugók kerültek... Egy pár rugó 10..12eFt-ba került annó. Reggel vittem a kocsit, délután a kívánt magasságra beállítva hoztam el (be kell próbálniuk és utána még alakítanak rajta). Sajnos az utlsó elötti mondatod megnehezíti az egész rugó csináltatást... :(
Azért a kamuféktárcsás dísztárcsával nem venném egy kalap alá. :) A vágott rugóval ugyan lehet ültetni, de van pár olyan hátránya ami miatt inkább szériának hagynám, ha nincs pénz erősebb rugóra...
Akkor nem vágok belőle... De mennyibe fájna nekem egy alacsony fútómű? És a hátuljával mit kezdjek hogy magasabb legyen? Mivel elég alacsony nem tudom alá rakni a kereszt dobot mert mindig felüt:( Szóval az elejét ültetni akarom a hátulját pedig emelni... És mindezt úgy akarom megoldani hogy ne nagyon kerüljön sokba... Mivel diák vagyok nincs keresetem... Így nem nagy lábon élek ha a Skodámról van szó... Köszönöm előre a segítségeket... Ha esetleg valaki tud Szabolcs megyéban bontani való 120GLS-t örülnék ha jelezne nekem:) Szép estét mindenkinek:)
Ja, ja... Az utazási komfortból kicsit elvesz, de elég jól lehet kanyarodni vele, a földutakra is be lehet merészkedni, magasabb járdára is fel lehet állni (még a nyári kerekekkel is ami 5cm-rel kisebb átmérőjű a gyári méretnél) és jóval 100km/h fölött is stabil az autó. Amit Junkie írt, hogy szétszedi a futóművet: az egyik lengőkart 5 év után most kell majd javítani a legéscsillapító bekötési pontnál, a szilent gumik, még bírják...
Keresek bontott eldobásra szánt, de még használható, nem széthullott első csapágyakat farosba, külsőre és a belsőre is egyaránt nagy szükségem lenne. Donor autó vontatásához kellene, de emiatt nem bontom meg a futómat és újakat sem kívánok venni. Akinek van, ne tartsa magában ;-) Természetesen nem ingyen!
Itt békésben nemigen láttam még 130-ast.bontóban is max favorit de azok is inkább 40KW-osak Amúgy érdekelne de úgy sejtem ,hogy nekem messze lesz.Vagy nem? Nem akarok nagy tuningot szerintem jó lenne. 40KW-os favorit motor 30.000-hf ha én bontom ki.136/b 50KW 45.000hfkibontva,kopottan de üzemképesen. Úgyhogy érdekel.
Nem bírom ki! Ne vágj a rugóból! Puha rugót rövidebbre vágni komoly balgaság szerintem. Ha zavar költs rá valamennyit és vegyél egy alacsonyabb futót alá. A rugó levágása falusi tuning más néven hülyegyerek tuning. Ha ennyire zavar, vagy tegyél bele zsák cementet, vagy tegyél alá rendes ültetett futóművet. Meg lesz az előnye az úttartásban is. Na nem a cementeszsáknak
130-as motorban nem gondolkodsz? 25 körül már van, nem kell hozzá semmi, simán berakható a huszas helyére és megfelelő előkezelés után nincs az a rendőr, aki kiszúrja. Érzékenyebb, minta favi, de jobb mint a huszas és majdnem úgy megy, mint a favi. Nekem mindkét farosomban tengelyes 130 moci van és királyul szuperálnak.
Sziasztok! Lemondtam a favi motorról nem költök ennyit egy szaladgálós autóra.De a 120-as motorját föl szeretném újítani.Az lenne a kérdésem menyit jelentene ha raknék nagyobb vezérműtengelyt?És milyen fokolásút érdemes? Kösz ha írtok.
Üdv! Én úgy tudom, hogy a 120 Rallyban volt ez amiről beszélsz.Keresek már egy ideje képet a futóművéről, de eddig nem találtam. (Ha esetleg van valakinek kérem ossza meg velem.) Az első stab.rúd hátsó futóba történő beszerelésén már én is töprengek egy ideje, simán bepasszol, és egy kicsi műszaki érzékkel szépen be is lehet faragni. Viszont nemrég felhoztam már ezt a témát, akkor valami ilyesmi választ kaptam, hogy rossz ötlet, mert a stab.rúd az ívkülső kerék felfelé való elmozdulása az ívbelső kereket is felfelé fogja húzni, ezáltal még rosszabb tapadása/úttartása lesz a kocsinak. De az első futóban is ugyanez játszódik le szerintem és ott mégis van ugyebár. Mivel nem a szakmám elnézést ha nagy baromságokat hordok össze-vissza, csak hát ugye mindig jár az ember agya...max nem a jó irányba :-) Amúgy itt egy kép északi kollégáinktól:
Öszinte leszek...Engem leginkább az zavar hogy a Skodám orra a levegőbe néz... Azt szeretném ha vízszintes lenne...Akkor ezekszerint az lenne a jó megoldás ha felemelném a seggét?Vagy vágjak az első rúgóból 1kört a hátsó rúgókat meg cseréljem ki és akkor esetleg egy elfogadható hasmagasságot kaphatok? Azt sem akarnám hogy nagyon alacsony legyen...De az se lenne jó ha magas lenne az eleje és a hátulja is...Nekem egy aranyközép út felelne meg... Amúgy nem nagyon szoktam földúton közlekedni vele...Ahhoz túlságosan féltem:) Szállítani nem nagyon szoktam benne semmit...Max 4 ember és semmi más...Esetleg 10-20kg cuccok rakok bele alkalmanént az elejébe szállítás céljából(Hegesztő,szerszámosláda...stb...) Még gondolkozok hogy mi legyen vele... De azért mindenkinek köszönöm a segítséget:) Skoda4Ever:)
Erről jut eszembe... valami cseh oldalon láttam, hogy az olajos hátsó futóművet úgy alakították át, hogy az autó hátulja állítólag sokkal stabilabb lett. Egyik megoldás egy az elsőhöz hasonló stabilizátor beépítése volt, másik a szárazfutóhoz hasonló a váltóhoz, vagy tartójához rögzített kitámasztókart jelentett. Utóbbi talán még valamelyik korai gyári versenyautóban is alkalmazott megoldás volt, ha jól emlékszem...
Ezekról tudtok valamit, meg lehet-e csinálni valamelyiket, próbálta már valaki itthon? Ér egyáltalán valamit?
Még valami, amit a vágás előtt érdemes számításba vened...
Az ültetés nem csak amiatt csökkenti az autó használati értékét, mert állandóan felüt, tönkremennek az alkatrészek és nem lehet bele rendesen pakolni, hanem azért is, mert a hasmagasság csökkentésével kizárod magad olyan főleg földutakról, ahová korábban simán bementél és ki is tudtál jönni...
Sokoldalú tuning autót nem lehet építeni, ha változtatsz a jelenlegi állapoton, valamilyen irányba, számolnod kell a következményekkel: ültetés + keményítés -> kényelmetlenség + az alkatrészek korábbi cseréje.
Alig van középút, azt hiszem JULES választotta azt az utat, hogy keményített a futóművén, de lényegesen nem ültette le. Vízszintben áll az autó hasa, de nem a porban húzza, maradt rendes hasmagasság.
Nekem '81-es (keskeny) 105-ösöm van (és mindenki bolondnak néz), de nekem városi szaladgálásra megfelel a gyári (nem elfáradt) futómű azzal, hogy a kocsi elejében van egy kb. 40-50 kilós vasúti síndarab (ez kb. 3 cm -es ültetéssel ér fel elöl és sokat javít az autó egyensúlyán is, a tengelyterhelés mérés szerint 47/53 % az autó súlyához képest), így stabil és kiegyensúlyozott a kocsi, ha nem lenne a "billenés" terhelésváltáskor, azt mondanám (szinte) gokartként fordul.
Az hogy olyan sok tengeri volt benne 1szeri alkalom volt...
Nem vagyok én agrár mérnők hogy állandóan gazdálkodjak vele... Ez az én kis személy autóm:) Hát ez most nem tudom eldönteni... Valaki azt mondja érdemes vágni... Valaki azt mondja nem érdemes... Na ebből gyere ki:S:S:S De mivel többen mondják hogy vágjak akkor vágni fogom:) Másfél kör sztem elég lesz... A hátúljába szereztem rúgót... Pont olyan mint a Skoda hátsó rúgók csak annyival másabb hogy vastagabb az anyaga...Ebből adódóan erősebb is...De félú hogy nagyon magas lesz a segge...Szóval ezt is vágni kellesz...Elleszek vele az biztos... További szép estét...
ongyulladastol tud rofogni egyet kettot, nyilvan ha nincs szikra nem attol indul be.. elosztora kene ramerni, a tekercsen 3-6 kOhm-ot kell merni, ha jo akkor elektronikat, rotort es trafot cserelni.
Üdv mindenkinek!! Nagy gondban vagyok favi gyújtással kapcsolatban nincs szikra viszont néha megröffen a motor mikor indítom nagy rángatás közepette állt meg nem tudom mitévő legyek ha valaki tud kérem segítsen........
hmm.. meg erositse meg a lengokart hogy ne szakadjon ki a kemeny teleszkop.. meg rakjon be erosebb szilenteket hogy ne szaggassa szet a belemezelt lengokar.. meg erositse meg a szilentek felfogatasait hogy a kemeny szilentek ne szakadjanak ki a kasznibol..
nem egyszerubb ha nem hasznaljuk malhas szamarnak az autot? :)
Flexelt rugót felejtsd el. Gödröknél fel fog ütni (főleg ha megpakolod 6-7 zsák tengerivel), el fog pattogni... Fékezés közben meg fogsz lepődni... Rugókovácsnál csináltass méretre és keménységre igényednek megfelelőt és lengéscsillapítósnál hozzá való keményített lengéscsillapítót.
Az aksi felújítás gyárilag is így zajlik csak automatizáltan. Akinek nincs ilyen cumoja az ekképpen csinálta (akkus mutatta nekem egyszer) - egy saválló vödör be öntötte ki a savat (minden cellából) - majd egy vékony csövet dugott le a cellák aljáig és megeresztette a sima csapvizet persze fejjel lefele ezzel mosta ki tisztességesen addig mosta míg tiszta viz nem folyt belőle. - ezután hagyta kicsöpögni - majd többször deszt vízzel átmosta - megnézte ellenállás mérővel, hogy van e valami gond - bekeverte a savat és felöntötte vele majd kiöntötte és újra (átmosta vele) - végül csepptöltésre rakta - kisütötte (egy spéci valamivel) - majd feltöltötte és mért ha oké volt a feszültség ezután egy kocsiban is kipróbálta.
Azt mondta a régi öreg akkumulátorok többet bírnak mind az ujjak.
Szép estét mindenkinek:) Jó ez a Fórum mert itt sok ötletet kapok:) De nagyon sok kérdés van még ami bennem ven.... Úgy düntöttem az első rúgókból vágva lesz...De még azot nem tudom mennyi... Vagy másfél vagy két kör... Ki melyiket ajánlja?Hát én kb 100kg vagyok...A kocsiban javarészt 3an szoktunk utazni...Súlyt nem nagyon szoktam az elejébe rakni(Bár volt már rá példa hogy volt benne vagy 6-7 zsák tengeri...:P:Pde bírta a szlovák csoda:)) Nehéz kicserélni a két hátsó rúgót? Hogyan kell annak neki állni?
Esetleg valakinek lenne ehhez egy részletes leírása? Nagyon hálás lennék... Kb 4éve van meg a Skodám de csak mostanában kezdtem el jobban belebújni:) Szóval nekem csak most kezd átalakulni a vérem olajjá... De azért eddig is csinosítgattam a Jó Öreg Skoda 105LS-emet:) Egyedi festés...Forgatott felni széles gumikkal...Nem semmi hangtechnika van benne...Gyári színre fújt hátsó szárny...Ford Escort ülések...stb...stb... Csak hát műszaki előtt sokmindent vissza kell alakitaní... De mihint megvan a mászaki újra rakok vissza minden rá:) További szép estét és köszönöm mindenkinek aki segít nekem elindulni a Skodás élet rögös utján:)Egy kis vontatás nem árt az ujjoncnak:)
Nem témába vágó,de csinált már valaki újrafelsavazást akksiban? Egyik ismerősöm azt állítja,hogy neki is volt egy cellazárlatos akksija,kiöntötte abból a savat,de csak abból az egyből,és desztillált vízzel átöblítette vagy 4x hogy kijöjjön az aljáról a trutyi,majd új akkusav és töltés után már jó lett.
Hm? Bár mondjuk én ebben a szempontban elég pesszimista vagyok.
...vagy egy minimálisat vágni a Lada rugóból is lehet. Először be kell próbálni, menni vele néhány km-t és utána meglátod, hogy áll. Én inkább 2x vágtam kevesebbet a Merci rugóból, mint 1x sokat.
A Lada első nem biztos, hogy a legjobb választás lenne hátra. Puhább a rugó anyaga, viszont hosszabb. Lágyabb lesz a rugózás és ha nem viszel magaddal utasokat a hátsó ülésen vagy nagyobb súlyt az ülés mögötti csomagtérben, akkor negatív lesz a kerékdőlés, ami miatt főleg vizes úton, kanyarban hamarabb elveszti tapadását a gumi.
A Merci (W123) rugóval is vigyázni kell, mert a jobbos és a balos nem egyforma keménységű (állítólag nem középen van a motor). Össze kell állni valakivel, 2 garnitúrát venni és az egyik viszi a 2 keményebbet, a másik a 2 puhábbikat, a lényeg, hogy 2 jobbost vagy 2 balost.
Nekem a 2 menettel megrövidített gyári rugóhoz nem kellett összehúzó. Betettem a rugót a helyére, az alsó lengőkar alá be a krokodil, ahogy emeltem fel és a kocsi súlya terhelte a rugót, pont annyira nyomta össze, hogy az alsó lengőkar felért a függő aljáig.
Köszönöm a hozzá szólásokat:) Sok segítséget kaptam:) Lenne még egy kérdésem... Rúgóöszehűúzó nélkül hogy lehet berakni alá a rúgókat? Sajnos ezt nem tudok szerezni...Szóval enélkül kellene megoldanom...
Előre csináltam még toronymerítőt, ami rendesen megtámasztja a gátló bekötését. Ez is egy olyan alkatrész, amit meg tudsz venni 8-10e-ért, illetve elkészülhet 2e-ből.:)
Hátra is Merci(123as) rugót szoktak belebarmolni a kodába.:) De ha már itt tartunk, akkor a 30e-s rugó, hogyan készül?;) Nem egy lengéscsillapítós és rugó készítő szakival beszéltem. Senki nem beszélt le a dologról. Elkészült, belekerül és jó lett. Speed Kupán is bizonyított.:) Nekem nem kell több...
Olajos futóhoz szerintem a legjobb választás a lada első rugó.Kicsit emel a hátulján, nem lesz terpesztés és maradhat a gyári gátló is(plusz nem ráz annyira mint a merci rugóval). A merci rugót is be lehet tenni csak sokkal keményebb és mindenképp kell hozzá kemény gátló is.Még ezekhez egy pár lada rugót sokkal olcsóbban és könnyebben lehet szerezni mint a merciét.Az elsőkből kicsit lehet vágni úgy is ,hogy tudjál pakolni a csomitartóba.
Csak rugót, a gátlók már előtte cserélve lettek, a szilentek maradtak. Arra most lenne lehetőségem futómű cserével. A gyári rugóhoz képest alacsonyabban, a vágott gyárihoz képest magasabban állt az orra - kb. vízszintben volt a kocsi. A sport gátlókkal ez a rugó tökéletes volt, rendben feküdt az úton. A vágott gyári rugóhoz képest ez maga volt az álom. Nem nyöszörgött. Tartottam egy terhelés próbát is, 220kg homok beköltözött a csomagtartóba - attól még 3cm-et ment le az orra :D
Az ára nem volt azért kevés, 30. De én azt mondom, hogy megérte.
Tátrás: Te csak rúgót cseréltél a te skodádba vagy gátlót,szilenteket is? Mik voltak a tapasztalataid a rugórol?(keménység,magasság csökkenés) Jah és esetleg emlékszel rá mennyibe került?
Az a rugó pár most költözik át első futóművestől egy másik autóba :) Aki azért szeret pakolni előre annak a rally-t ajánlom, aki pedig nem fél a parkolástól szerintem jó a pálya rugó is.
Én már nagyon sokat kerestem skoda 120-ba tuning ültető rugókat,de nem találtam. Ha tudnál dobni egy linket vagy elérhetőséget, képet róla, árat vagy egyebet akkor azt én is nagyon megköszönném! Én eddig csak a vágásról halottam, vagy rugókováccsal csináltatni, vagy edzeni tovább a gyári rugót... De ha tényleg van sport rugó amit csak bele kell dobni az nagyon jó :D
Sajnos gyárilag ilyen. A seggét Lada (lágy) vagy Merci (kemény) rugóval lehet emelni. Az elejét rugóvágással lehet ültetni, delehet kapni tuning ültetőrugókat is.
A hátsó rugóidat cserélni kellene mert elfáradtak szegények:(
Vagy veszel hozzá eredeti Skoda hátsó rugókat, vagy Merci 123-as hátsó rugóit is be lehet tenni azokról azt olvastan, hogy erősebbek.
Az eleje tényleg elég magsan van a gépnek:)
Milyen rugók vannak benne?
Vagy gyárit tegyél bele, ha az van benne akor le kell "csípni" belőle egy kicsit, általában 1,5 menetet szokás (igény szerint van aki többet is) ettől egy kicsit lejjeb ül az eleje.
Szép napot mindenkinek:) nekem egy olyan próblémám lenne hogy van egy Skoda 105LS farmotosom és elég magas az eleje:( Szerintetek mi lehet a baj vele? Mit tudnék tenni azzal hogy alacsonyabb legyen? Álítólag nem gyrilag ilyen...A két első lengéscsillapítómat meg is ölte a hosszú rúgóút:( És a segge meg nagyon alacsony...Bár ezen a 2 képen nem úgy tünik de ha egyenes felületen állók meg akkor egy ujjnyi távolság van csak a gumi és a sárvédőperem között...Ezzel mit tudok kezdeni? Köszönöm előre a segitségeket:)
Köszönöm a tippeket! Szerintem is a hengernél van valami gubanc. Gyújtást komplett cseréltünk 120-asról favira, a hiba mégi megmaradt. Gyertyát is cseréltünk. A szelephézagot 200 km megtétele után ellenőriztük és újra beállítottuk 0,2-re.
meg azt se felejtsuk hogy a vashengerfejesnel sincs szimering, megse kopi a gyertyat.. a szimering csak "tokeletesiti" a rendszert, de ha nincs vagy mar nem tomit az se okozhat gondot..
a karbi es a kozponti gyujtas elemek (eloszto, trafo) hibaja nem eredmenyez 1 henger szar - tobbi jo esetet, akkor egyforman szar mind a 4 henger.
mindenkepp lokalis problema lesz, vagy abban a hengerben nincs kompresszio, vagy a gyujtaskabel vagy a gyertya vagy az elosztofedel. gyurutores sem kizart, szimering nem tud annyira folyni hogy bekopje a gyertyat. nekem amikor generalozva lett a motor a hengerfejes mutatta hogy milyen kokemeny fadarabszeru karikak voltak a szimeringek, tehat ennel szarabb akkor se lehet ha nincs ott semmi, de megse kopte a gyertyat sehol..
A gyújtást nagy százalékban kizárhatjuk (nem valószínű, hogy a 120-as és a favi gyújtás ugyanazzal a hibával sújtana). Szelepszárakat nem cseréltünk, Mazsi szerint jók voltak (én már csak összerakva láttam a mocit, meg ugye nem vágom annyira ezeket a dolgokat). Szerintem annyira nem kapta szét a blokkot, hogy a gyűrűket is ellenőrizze, így arról nem tudok nyilatkozni (tegnap szóba is került a gyűrűtörés, mint lehetséges probléma). A karbim a karbigurutól (junkie :D) származik, valószínűsítem, hogy csaknem tökély. Falslevegőre is gondoltunk, húztunk kicsit a szívócsonk csavarjain, de nem jött be.
Sikerült akksit szereznem egyik ismerősömön keresztül. Valami Tudor nevezetű (sose hallottam róla),használt vagy féléves,a gazdája eladta az autót és kicserélte,ez meg porosodott kb.1 hónapot,de 4e-et megért.
Rámértem alapjáraton,és 14,4-el töltött,minden elektromos dologgal meg 14,2. Nem sok ez?Bár a bibliában még nem néztem utánna.
Igazából elsőre - még a 120-as gyújtással - mi is arra fogtuk, hogy az nem jó, de majd a favi gyújtással jó lesz! Betettük tegnap a favit és hát nem lett jó... Kompressziót házilag sajnos nem tudtunk normálisan mérni. Van Mazsinak mérője, de nem működik rendesen (pontatlan). Azért megpróbáltuk az első két hengerben: kb. hasonló értékeket mutatott. Igaz, azt sem tudjuk pontosan hogyan is kellene mérni? Alapjáraton vagy fordulaton? A gyújtásról tudod, amit tudni kell. Megforrasztottuk a vezetéket ami az elektronikához megy az elosztóból és így működik.
Sziasztok! Segítség kellene... :( Nemrég bekerült a favorit motor a kocsiba. Az alap konfig: favi 136 blokk, felicia hfej 0,4 mm síkolás, felicia veztengely, 136-osra megcsinált Jikov karbi, 120-as gyújtás. Hibajelenség: 3000 fordulat alatt hirtelen gázadásra döcögős gyorsulás. 3000 felett nem csinálja. Gyújtás 5 fokon (kipróbálva 0 és 10 fokon: ugyanaz a hiba). A 120-as gyújtást azóta favira cseréltük, a hiba maradt. Tegnap hazafelé úton némi füstöt véltem felfedezni magam mögött. Otthon üresben rárúgtam néhányszor a gázra 4000-5000 fordulaton és tényleg: fehéres-kékes-szürkés füst hátul a kipufogóból. A víz nem fogyott még, folyamatosan figyelem. Jelentős olajfogyást sem tapasztalok. Nincs dzsuva sem a vízben, sem az olajban sem az olajbeöntőn. Kb. 800 km-t mentem összesen a favi motorral. Amúgy alapjárat közeléből (800-900 fordulatról) másodikban és harmadikban is szépen feláll a gép, de csak finom gázzal. Ha kicsit odanyomok neki (mondjuk 1/3 pedálútig), rögtön döcögősre veszi a figurát. Még valami: van 3 szép barnás-szürkés gyertyám, meg egy kokszos-fekete az egyes hengerből... A gyertyák újak, kipróbáltuk egy másik kocsiét is, azzal sem jó. Gyújtókábelek vadi újak. ???
Nekem most 2 új és 1 használtan vett aksim van. Egy autóra.... Ha egy aksit használok, és kettőt feltöltve beteszek a garázsba az meddig bírja majd? Ha mondjuk 4 év múlva meghal az aksim ami a kocsiban van és lemegyek az egyikért a garázsba és beteszem az jó lesz?
Ez érdekes amit írtál,és igaz! Én is valami hasonlót gondoltam magamban,de még senkitől nem hallottam! :)
Amúgy Skodás spanomnak is Exide van,vagy 10 éve már,de ő se tudja h miért ennyire jó neki.Az autó munkaautó,és a második 120-asában teljesít.Ő is annyit csinált,hogy vett a Tecskós fekvős polifoamból egyet,és azt kivagdosta úgy,hogy körbe legyen véve az akksi mindenhol,kivéve a teteje, maradt szabadon.
Anno 4 éve mikor csináltuk az enyémet,az akkori Jász akku már 5-10perc fékpumpálásnál feladta,mert leszívta a féklámpa,igaz lelehetett volna kötni,de elfelejtettük.Aztán az ő akksijával indítottuk a nyers motort,nem nagyon akart élet belé menni,nem keveset nyüstöltük,egyszer sem kellett rátölteni,utánna áttette az övébe,és elsőre ahogy kell indított.
Csak azt nem tudom,hogy a Perion,Power sas,Jász akku-k milyen árban vannak,meg milyen technológiával készültek. Mert igazából jobb lenne minél kevesebből megúszni,de azt se akarom hogy az első mínusznál meg már tölteni kelljen. Ha meg 4 évet bír,akkor minek vegyek 15-20e ft-ért,én szinte heti 1-2 alkalommal használom.
Szintén akkuvásárlás előtt állok, ezért körbejártam a témát.
A szomszédom mondta, aki autóvillamossági szerelő és mindenféle utólagos kütyük (műholdas védelem, multimédia stb.) beépítésével foglalkozik, hogy szinte teljesen fölösleges drága akksit venni. Egy átlagos akksi élettartama 4 év, ezt a gagyibb (na jó, középszar) akksik is tudják, de a drágák sem élnek 4-5 évnél többet.
Az akku élettartamát a nagy hőingadozás csökkenti drasztikusan, a nagy meleg és a hideg is káros. Ezért van az, hogy jobb autókban hőszigetelt fedél alatt van a motortéri akksi és sok autóban már nem is a motortérbe rakják az akkumulátort... A motortérben egy forró nyári napon meghajszolt autóban a leállítás után 70-80 fok is simán lehet, ez nyírja ki az akkut, meg a téli mínuszok.
Faros Skodánál a meleg nem jétszik, de ha télen nem használod minden nap az autót simán érdemes lehet bevinni belőle az akkut, mert évekkel hosszabbítható meg az élettartama.
Érdekességként mondta a szomszéd, hogy mionden olyan akksi, amit gyárilag szerelnek az autókba legalább 2 évvel tovább húzza, mint az ugyanolyan, de külön, boltban vásárolt és utólag beszerelt. Szerinte azért van, mert egyrészt az autógyárnak nem jó, ha az autó garanciális ideje alatt akkut kell cserélni, másrészt az akkugyártól tudják, hogy a tulajok többsége a 4-5-6-7 éves autójába és utána néyévente mindig olyan márkájú akksit vásárol, mint amilyen gyárilag is volt benne (mert az milyen sokáig bírta).
Szóval meggyőzött róla, hogy a legolcsóbb olyan akkut vegyem meg, amit rendes egyéves garival kapni lehet.
Nekem Exide extra volt ez,50Ah-ás,szürke színű. Haveromat kérdeztem,neki is ilyenje volt/van Kadett-jében,aztán anno szerzett egy egyéves Exidet bele 1évet bírt,vett újat az 3-at,most Banner-ja van 1,5 éve.
Ennyire gagyi lenne ez? Mert nekem úgy adták be hogy ezt Rolls Rollys-ba rakják,meg prémium márkákba,aztán fél évvel később haverom mondja hogy Fiat gyári akksi a szejcsentótól a Bravóig+Lancia is ilyet rak gyárilag,hát akkor kösz,tényleg prémium! :(
De az a baj,hogy nekem már benne kellene lennie az autóban,meg vasárnap is,mert nagyon kell majd! Nekem meg Eger mellé eljuttatni nem olyan gyors,de azért kösz!
Majd holnap vagy pénteken valakivel bemegyek E-be,megnézem Obi Tecskó hogy mennyiért mit adnak,meg 1-2 akksis boltba,de azok úgy is +2-3e ft.
Amúgy rájöttem hogy ezeknek is lepattintható a teteje akármennyire is gondozásmentes! És a bibi meg is lett,a 6 cellából egybe be lehet látni tiszta átlátszó a lötty,a többi meg zöldes színű mint a fagyálló. Ez az egy cella nem pezseg ha elkezdem tölteni. És pont kijön,mert 6*2V=12V - egy cella,és így most 10,83Voltot mérek,ami pont kevés hogy indítson nekem. :S
De miért ne akkor jön ez is amikor megvagyon húzva a szíj! :(
Megint kibírt 4 évet az akksim! Nem jövök rá mi a kínja,4 év és vehetek újat! Emlékszem anno 2éve vittem el a méhbe az eddig benne volt akksikat,a gyári nem volt csak meg,azaz 5+1 meg most = 7,ebből 7*4=28,de még most lesz 27.
Pedig Exide volt benne,meg anno hiper szuper akksiként vettem,520-as indítóárama van,és egy 50Ah-nak nem rosz,azaz idáig,mert egyik cellája behullott az állítólagos gondozásmenteskének!
Nnna, meglett a bűnös. Bár a CO állítással egyidőben jelentkezett a hiba, nem ez volt a melegedés oka, hanem a termosztát ment el sz.rni. Gondoltam szólok, nehogy valakinek álmatlan éjszakái legyen amiatt, hogy vajon mi lehet a skodámmal :)
Most, hogy ezt mondod mégiscsak kellene nekem. A dupláját is hajlandó vagyok fizetni érte, mint amennyit megér, úgyhogy darabja kétezeré' mehet?! :-)))
A két hátsó Wolfrace felnit javíttatni kellene, mert kicsit ütnek. De ha találnék valami szépet 6 collosban(ami felmegy 4x130-ra), akkor lehet inkább mégiscsak lecserélem őket.
LR felni megvan, ütöttek-kopottak,de a versenyautón azt használom már évek óta.
4x100-as ATS 30k-ba kerül, lehet át kellene furatni az osztókört és akkor lenne választék...
Ennyire szeretnél megválni a Wolfracektől vagy csak kellene még egy garnitúra felni? Az LR felnik megvannak még? Az Apollokkal még terveim vannak, nem adom el, még szükség lesz rájuk :)
Persze, megvan a biblia. :) Csak nemnagyon (najó egyáltalán nem) szoktam szerelni, gondoltam egyszerűbb, ha megkérdezem. Azóta tekergetettem jobbra-balra (főleg balra), de semmi változás, ugyanúgy fölmegy 100 körülre a vízhőfok.
nekem szerencsére régen kellett cserélni, úgyhogy nem tudom a mostani árakat, saccra 30 körül megvan, de javítson ki valaki ha hülyeséget mondok. skodaklkubbon van fennt boltlista, kinézed a hozzád legközelebbit és egy telefon után pontosan fogod tudni. szerelő meg attól függ, h hol laksz... én csak a sajátomat tudnám ajánlani, mint gondolom mindenki.
Help! Favorit motorhoz akarok gyújtást. Most még a 120-assal megy. Két megoldásban gondolkodom: favorit gyújtás vagy optoelektronikus. Mindkettőről hallottam már jót és rosszat is. Várom az építő jellegű hozzászólásokat!
Azóta visszamentem hozzá, emlékezett rám, azt mondta, hogy csak a CO-n tekert. Két csavar van egymás alatt a gázbowdennél. A CO a nagyobbik, vagy a kisebbik fejű? Bár lehet, hogy nem kéne tekergetni, ha még ezt sem tudom :)
Ha nagyon elszegényítette a keveréket, akkor attól melegedhet... (márpedig, ha kevés CO-t akart, akkor valószínűleg szegényebb keverék felé állította...)
Tegnap zöldkártyáztattam a 120-as skodrimat. A "szakinak" nem sikerült olyan beállításokat találnia a karbin, amivel átment volna hivatalosan. Mondjuk nem sokáig próbálkozott, azt mondta, hogy inkább oldjuk meg okosba.. Szerintem csak erre ment ki a játék, bár fiatal gyerek volt, lehet, hogy tényleg nem ért hozzá. Mindegy nem is ez a lényeg. Hanem amióta tekergetett a karbin nagyon melegszik a motor. Kb. 10 perc alatt már 100 fokon van, alapjáraton viszont visszaesik 85 körülre. Eddig a legnagyobb melegben is 80 volt a maximum, és kifejezetten lassan melegedett be. (Télen pl csak 70ig melegedett, amit keveseltem is..) Nemrég lett síkolva a hengerfej, szóval elvileg az tökéletes állapotban van.
Mi a véleményetek erről? Szerintetek összefüghet a karbi állítgatás a túlhevüléssel? Vagy csak véletlen egybeesés?
Nekem egyelőre csekély a tapasztalatom szerelés terén, úgyhogy lehet, hogy inkább elvinném szervízvbe. Mennyibe kerül egy teljes kuplung és hova érdemes vinni, ahol viszonylag emberi áron megcsinálják ezt nekem?
Tegnap Tokolon voltunk es logoltam a fordulatszamokat az ido fugvenyeben. A kapott timeslip (fotocella adatok) alapjan es az attetelekbol ismert kerek meret melett elegge erdekes dolgok derultek ki. :)
Az elemzett futamban a tavalyi 14.14-es rekordomat dontottem meg 13.97-re, bar a nap folyaman a dontokben 13.88-is osszejott. Sajnos benthagytam ugy 0,15 masodpercet a rajtnal, mert a tavalyi 1,9-es 60labat sajnos csak 2,0x idokkel sikerult abszolvalni. Az eddigi 152km/h-as 402meteres sebessegemet is megdontottem 160.00km/h-ra!!! Volt egy kis hatszel, ami biztos segitett, de nem volt szamottevo es altalaban mindig van egy kis enyhe hatszel Tokolon, ugyhogy szel tavaly is volt :). Az eredmenyek pontosak, visszaellenorizve a timeslipet 0,02masodperc kulonbseg van.
Az adatok: kerek: 165/65R13 valto S100 (4,44) szeria
I. fokozat: 0-45km/h, 2.08masodperc
II. fokozat: 45-80km/h, 2.21masodperc I.-bol II.-ba ejtes 7400-5900f/perc
III. fokozat: 80-123km/h, 3.25masdopec II.bol III-ba ejtés 7300-5700f/perc
IV. fokozat: 123-158km/h, 6.5masodperc III.-bol IV-be: 7500-5400f/perc
Attetelbol es kerekatmerobol visszaszamolva 6100fordulatnal megyek 100km/h-val. A diagrambol igy 0-100km/h-ra 5.63 masodperc adodik pesszimistan szamolva.
Amit idaig is tudtam, hogy ezzel a kerek atmerovel pont 200m elott valtok III-bol IV-be, igy a 200-as reszidom valoszinuleg 0,1-0,2 tizeddel jobb is lehet egy nagyobb atmeroju kerekkel, amivel 200m utanra tudom tolni a valtast.
A 100-as valto hatarait pedig elertem, mert max fordulattal megyek at a celon Iv.-ben. Ami meg problema, hogy a 4. tul nagyot ejt, de ez majd a jovo zeneje lesz ennek a megoldasa :)
Aki konnyitesen gondolkodik, annak egy kis info ;) A kocsi velem egyutt 730kg korul lehet a motorban pesszimistan 125loero van.
A log kutyuert es a letolto progiert koszonet tAB-nak.
Én akkor jártam így, amikor a kuplung munkahengerében eltörött a rugó és néha megszorult. Kőkemény volt a pedál, kicsit nyomkodtam, és jó lett 2-3 kuplungolásig. De azt éreztem, hogy megáll mint a szög a pedál.
Nekem is volt ilyen régen, akkor a kuplung szerkezet karjaiból nálam le volt törve pár darab :S Ki kell kapni a motort és rögtön kiderül a probléma, de ha már hozzányúlsz a kuplunghoz, akkor az egészet egyben érdemes cserélni(szerkezet, tárcsa, kinyomó csapágy). És nem érdemes gatyit venni, mert a multkor olvastam itt a fórumon h az utángyártott csapágy pár ezer kilomotért bír és megadja magát. Sok sikert a szereléshez!
Eladó egy 135-ös "FAROS"(nem favi) motor kompletten Szelepek szimeringezve,gyűrűzve,lendkerék,ékszíjtárcsa könnyítve,280-as vez tengellyel,álló webber karbival papírok nélkül. 46000 pénz.
ha érdekel írj, vagy hívj. mail.:darkbull@citromail.hu,tel.:06302963556
Sziasztok, kuplung problémám van a 120-asommal. Gyakorlatilag nincs rugalmassága, és sokszor nem is lehet lenyomni tövig, mert valahol időközben elakad. Valószínűleg teljesen meghalt, mert már váltani sem tudok, ha próbálok, akkor mindenféle szörnyű hangokat hallok, nyilván mert kuplung híján összeérnek dolgok, amiknek nem kéne. 1-esbe már el sem megy a váltókar, de talán ez is csak a kuplung egyik mellékhatása.
Az autó egyébként egész jól működött eddig, nem mondom, hogy magától váltott, de azért a 21 évéhez mérten egész jól teljesített.
Mi lehet ennek oka és hol kell megoperálni a jószágot?
A videón jól látszik a kurbli vége, ehhez tartozik egy olyan csavar, amin van két kiálló köröm. Néztem a 1000MB alkatrészkatalógust, de abban nincs ilyen csavar, nem tudom, hogy a videón szereplő autó korai verzió volt, és később ezt a csavart és a nyílását elhagyták, vagy miért nincs a katalógusban.
Az AC előtt fémházas szűrő van, amit simán beapplikáltam a benzincsőbe. Tudtam, hogy valami orosz vasból van, azt hittem Volga, de ezek szerint UAZ, mint amit p130 linkelt. Ez kiszűri a dzsuva nagyját, elég időnként kivenni és kilöttyinteni belőle a leraködott piszkot. Utána ott az AC szűrője, ebben már alig lerakódás. A homasitás műanyagszűrő pedig csak azért van, hogy lássam nincs-e piszok a rednszerben. Ez sima papírszűrő átlátszó műanyag házban, de ez két éve tiszta.
Szia, én is most kezdtem E85-öt használni, bárdinál (vagy ahova szállít) ALC FF010 cikszámú benzinszűrő tökéletes. Nekem S100-asban van jelenleg. Azt tapasztaltam, hogy ahol nincs nyomás alatt (AC előtt) oda is érdemes (kell) tenni bilincset a csövekhez mert az E85 elkezdett szivárogni.
Én nem kísérleteznék ilyennel de Te tudod. Szerintem a szűrő nem akkora tétel, hogy ne legyen nálad tartalék. Az átállás után pedig normális, hogy telemgy a szűrő, mert a szesz mindent leold.
Youngboys / Dóthuszárt keresd:
dhuszar@freemail.hu
Elvileg a 100-as blokkjába nem tudta beépíteni a 73-as (GLS púpos) hüvely-dugó garnitúrámat. Szinte új állapotú volt (vállak nélkül, hónolás még látszik)...
Lenne egy kérdésem: Mekkora vállal lehet még használni egy hüvelyt? Az enyémen érzek egy kicsit de nem tudom h az még jó-e vagy kuka. De ha van valakinek elfekvőben egy hüvelygarnitúrája akkor vevő lennék rá!!!!!!!!(csak a hüvelyek kellenek)
Nézd már meg a 61340-as hozzászólásomban a felső nyilas képet,feltéve ha te ennyire szétszedted a gyújtásodat!
Neked van ott az a perem,vagy valakinek aki szedett már szét?
Mert azóta amióta a jómúltkorában szétszedtem,és köszörültem le abból a peremből,azóta valamelyet könnyben mozog,ha a membránnál megszívom,de hiába raktam fel a kocsira,a szisztéma ugyanaz maradt!
Gázadásra -5fok az előgyújtás,aztán emelkedik,de ez mind így állóhelyzetben,de menet közben harmatfing az egész,mintha egy fullig megpakolt utánfutót húznék,és gázadásra inkább torpan mint gyorsulna.
:..............(
A membránt is jó nehéz megszívni,új szar az egész!
A festés akkor ok. A második rész: voltunk pár éve egy talin, Dunaújvárosban, ott láttuk a régi gépedet. Éppen elhúztál mellettünk, mi csak ledöbbentünk a hangon meg a látványon:) Akkor még nem nagyon tudtuk a ma szinte általános tuningokat. Nagyon emlékszem akkor még a favorit motor nagy dolog volt. Csak ámultunk milyen leömlő van rajta meg amikor láttunk dupla karbit, meg amikor ezek a motorok elkezdtek ordítani... Szóval tényleg végeláthatatlan. A tengely megvan már egy ideje, Normié volt 296 Szuromi, a hf túl lett síkolva de beszereztem az új 135-ös hüvelygarnitúrát, most meg a leömlőt. A sarokban pihen a hosszú 5-ös száraz futó, 2 garnitúra motorsport felni, és akkor ott van a párom Gardéja is. Lassan alakulgat majd az is:) Szóval megvagyunk fertőzve, nagyon:)))
Klubon keresztül. Ha felhívsz elmondom a menetét (a klubon fenn van a számom). Elvileg pofon egyszerű és utána pl. az összes Allianz irodában intézheted az ügyeidet...
Az új kocsidra köss klubos kötelezőt. Ez független attól, hány autód van még és egy nagyságrenddel olcsóbb. 5-6 e Ft a klubtagsági + 16-17 e az éves kötelező. Válogathatsz a klubok között is: Skodaklub, Bogárklub, TWK és a biztosítók között is: Allianz Hungária, Generali, Uniqa. Mind kb. azonos feltételeket biztosít. Annyi, hogy az AH-nál asszem éves 200 Ft-ért a neked okozott kárt a saját biztosítód fizeti és nem neked kell pl. a KöBével kínlódnod...
Nekem mindkét farosom AH-nál van biztosítva, sőt annyira jófejek voltak, hogy az Ocit is odavittem (persze rendes tarifásra).
Festésnél az a lényeg, hogy fémtisztára fújd rá a cinkspay-t és mielőtt összefogdosnád, előtte menj egy pár kilómétert, hogy jól "ráégjen".
Az új leömlőd mivel nem folytja már le annyira a mocit, így tovább lehet forgatni, úgyhogy kell mostmár bele egy sportvezérműtengely is, ahhoz meg mondjuk kell egy kicsit nagyobb kompresszió és egy kicsivel több benzin. Úgyhogy belekezdtél a végeláthatatlan tuningőrületbe! :-)
Semmi gond! Csak arra gondoltam, hogy a rapid csonk ma már érték és megérne egy csereberét, hogy eggyel több sértetlen példány maradjon. Persze csak ha vállalható a távolság, de ennyit én sem akarok utána menni. Esetleg ha a közelben lettél volna. Állat az a négyleömlő, talán egyszer nekem is lesz...
Köszi! Ha most nem szánom rá magam akkor szerintem soha nem lesz, így is évek óta vágytam rá:) Ideiglenesen gyorsan fel is csavaroztam nehogy eltünjön:) És ha alapban azzal lenne lefújva, ezt ami rajta van letakarítanám kromofággal?
Nem ezt mondtam, teljesen kulturáltan álltam hozzá. Az a gond, hogy egy autósboltban dolgozó ember nem tudja mi az E85, bioetanol, alkohol satöbbi. A filtercenteres emberben volt annyi, hogy nem vitte el a balhét, mert ő ki akart szolgálni, nem a pénzemet elvenni, és adni érte valamit. A startosok meg annak ellenére nyugodt szívvel adták el, hogy nem voltak kompetensek a témában. Ha én autósboltban dolgoznék azért tisztában lennék azzal, hogy van ilyen üzemanyag. Akit meg nem érdekel a munkája... Egyébként meg nem fogom alapból beledobni a szűrőt a kocsiba. Szerzek E85-öt befőttesüveget, és beledobom a szűrőt. Más kérdés, hogy a boltos elégedett ügyfelet akar aki visszajön, vagy pár fillér hasznot.
Csak óvatosan ezzel, hogy "kifizeted a káromat, mert szart adtál!" ;)
A gyártó által javasolt üzemanyagtól való eltérés kizárólag saját felelősségre történhet. Az E85 üzemanyag használata garanciavesztést eredményez, még ha nem is az üzemanyag miatt adódik a probléma. Az átalakításokból és az elektronika nem szakszerű beszereléséből adódó károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a Janóék által ráfújt ezüstös hőálló festék hosszútávon nem viseli el a hőt, kell az a cinkspay ami viszont bírja.
Bandázs az is jó, egészen jól lefogja a kipuffról felszálló hőt, csak egy kicsit drága (kb. 8-900Ft/méter) és viszonylag sok kell rá (kb. 13-15 méter)...
Szerintem a hőálló festékek elviselik a kipufogó hőjét. Vagy nem? A másik van valami spéci bandázs ami hőszigetel, erről tudtok valamit? A kipufogócsonkot bandázsolnám le.
Szép új leömlő! :-) Ha tartósan ilyen szépnek akarod, akkor pár kilóméter után ha leégett már ez a kályhaezüst festék, akkor még a rozsdásodási folyamat beindulása előtt ajánlatos lefújni cinkspray-vel. Tesco-ban néztem 2200Ft, holland gyártmány asszem...
Ha lekerül a nevedről az autó, akkor tudod átvinni a bonuszodat egy másik autóra. A megoldás tehát, hogy vagy eladod, vagy végleg kivonatod a forgalomból a kocsit.
A totálkárosra tört kocsiról a biztosításom át lehet kötni majd másik autóra? Allianznál most egy 2 és fél éves jogsira Bp-iként évi 67 ezret sikert fizetni. Ugyanezt most 100ért akarják adni (netes kötésnél). Én meg ragaszkodnék a 67 ezerhez ha lehet.... Lehetséges?
Merre vagy helyileg? Az én szívócsonkom alulról meg van csiszolva, mert Dzso bácsinak is hozzáért a 4 leömlő. Így viszont nem lehet bekötni a csonkfűtést. Ha nem vagy túl messze tőlem (Veszprém megye), elboltolhatnánk a szívókat.
Nem teljesen. A rapid csonkban nagyobb átmérőjű tőcsavarok vannak, ezért tágítani kellett a kipufogó felfogató lyukain. Konkrétan az én esetemben: a rapid csonkban (amit kifogástalannak vettem....) csak 1 tőcsavar volt meg, ez eddig OK. Egy tőcsavar-hely menete ki volt nyalva, ide átmenő csavar+anya került. A harmadik tőcsavar-hely mellől egy darabka ki volt törve az öntvényből, ide is átmenő csavar+anya került. Szóval ahogy vesszük... :)
Sima 120-as kipufogónak vettem egy pápai autósboltban 3.700.- jó magyar pezetáért. Szerintem semmi különös, egy sima utángyártott dob, csak még szép tiszta, mert nem látott autót alulról. :D
Összeállt a kocsim új szíve: favi 136 blokk, 50 kW feli hengefej és vezérműtengely, 136-os karbival. Az esztétikán lesz még mit csiszolni, de első a jó működés :). Már csak be kellene tenni, de júliusban műszaki és nem akarok 3 motorcserét 3 hónap alatt. Pedig már nagyon kíváncsi vagyok!
Kaszni olyan amilyen. Játszó autónak pont jó (persze fel lehet újítani, ha szükséges). A motorja meg egy elég erős 120-as (az előző motorom bleseje dolgozik benne).
koszi nem kell, megoldom. ha normi eddig turelmes volt, par hetet meg kibir :) meg amugy sem talalkozunk majus elsejen, hacsak nem te is a taszari gyorsulason leszel, amit erosen ketlek.
Filtercenter Kondorosin nem hallottak E85-ös szűrőről. Azt mondta a tag, hogy inkább nem adja oda. Persze előtte megfenyegettem, hogy ha a feloldódó szűrő megerőszakolja és megöli az injektoromat (csak más sorrendben), akkor behozom és javíttatják. A Startnál bevállalták. Azon gondolkodom, hogy a szűrőt beledobom egy palack tiszta E85-be.
megjegyeznem, hogy a norauto nevu szemetdombon vettem az M5teszkoval szemben egy szinten 300 forintos szurot. akkor raktuk ossze a dellortokkal a kocsimat az uj ko-csi bolt fele 10ezer penzbe kerulo ac pumpammal. kiprobaltam a gepet etanollal, es tokeletesen muzsikalt kb. 50 km-ig. balszerencsemre a benzinszurot nem csekkoltam, egesz addig, amig az auto rejtelyesen meg nem allt. nem indult, gyanus volt, az ac nem zummogott. hatramentem, csekkoltam a kontaktokat, minden ok, ezutan lattam a benzinszurot, aminek a belseje habos trutymova oldodott fel. leveve a benzinpumpat a bemeneti csovebol kis kemeny habdarabok estek ki, szettortek a belsejet. ezutan normitol kaptam kolcson egy normalis szurot, amivel utana gond nelkul ment a kocsi alkohollal, most is azt hasznalom 2/3 E85 1/3 95 uzemmel karbival..
szerintem az alkohol nem a tankot pucolja ki hanem a 20 eves porozus gumicsovekenek adja meg a kegyelemdofest. nem feloldja, mert az baromsag, az etil alkohol nem oldja a benzincsovet, csak az eloregedett gumi repedeseibol kimossa a darabokat.
en 2 tanknyi tiszta e85-ot autoztam el es SEMMI nem jott ki a tankbol, a papirszuro olyan makulatlan tiszta volt utana mint ujkoraban. kozvetlenul az e85 tankolas elott csereltem az osszes benzincsovet ujra. osszefugges?
injektorosnal vigyazni a benzinszurokkel nehogy ne legyen meg a rendszernyomas. vagy 1 gyarit, vagy 1 annal kisebb ellenallasut lehet betenni..
Figyi, nem kell azt a dolgot túlsplázni. Én 300 forintos műanyag szűrőt vettem, a célnak tökéletesen megfelel (én ki szoktam most, ha nagyon dzsuvás és évente cserélem), de ha nagyon profi akarsz lenni, vegyél márkátől függetlenül olyat, ami szétszerelhető és fémből van. Az alkohol a tapasztalataim szerint a műanyagot nem bántja, viszont kicsit korrodálja az "álámínejumot" és hamarabb kirepedeznek tőle a gumialkatrészek. Ami viszont kicsit gázosabb, hogy úgy vettem észre, a karbiban hamarabb keletkezik vízkő, mint benzinnel. Az egri tali előtt szét is kell kapnom a karbit egy kis takarításra... Tényleg, Egerbe a Rapid Coupéval???
Az a cél, hogy kiganézzuk a tankot. Aztán ki tudja, lehet rákapok. Állítólag a vezérlés meg is tanulja az alkoholt. Csak ugye ha feloldja a szesz a szűrőt, akkor az szétkúr mindent: ac, injektor satöbbi. Nem tudtok valami konkrét márkát és típust adni, ami biztosan beválik? 3 Baros új AC-t vettem egy rablás volt. Viszont a tankot azért szeretném valamennyire kitisztítani, mert állt a verda egy ideig. És sajnos még most is. Hát ezért akarok alkesz lenni:)
Ne aggódj, semmi baja nem lesz az injektornak az E85-től. Először csak keveset tegyél a benzinbe, majd idővel akár tisztán E85-tel is járhatsz. Viszont ami az injektor szempontjából fontos, hogy érdemes egy plussz benzinszűrőt na rendszerbe iktatni, sőt akár kettőt (egyet az AC elé, egyet utána). Eszméletlen dzsuvát old ki az E85 a tankból és az üzemanyagrendszerből (extrém esetben dugulás is lehet a rendszerben...).
Egy éve használok tiszta E85-öt a Coupéban (persze karbival), de minden hosszabb út előtt kidzsuvázom a mechanikus AC szűrőjét is, meg az utólagosan a karbi elé berakott szűrőt is. Ha valahol szemrevételezés során törött, repedezett, ősrégi sz@r, nedvesedő benzinnel érintkező gumialkatrészeket találsz, ezeket az E85-ös üzem előtt érdemes újakra cserélni, amúgy a régebbi injektorral szerelt autókban nincs kockázata a szeszüzemnek.
Hát ettől kikészülök! Nem tudják az autósboltban, hogy mi az E85. Meg is mondtam, hogy ha szétkúródik tőle az injektorom akkor beviszem és megjavíttatják. A filtercenteresek inkább nem adták ide. :)
A küszöbb az javitandó.Be. sárvédő Homlokfal kissé törött a többi az jó.A fenéklemez egyben.Csomagtér fenék egyben.Je.sárvédő újszerü.A hátsok is nagyon jó állapotuak.Első-hátsó doblemez teljesen egyben.Elől két tipusidegen kényelmes üllés.Automata biztonsági öv.A fülke egyébként lelakott állapotú.
Megkérdeztem, nem tudta pontosan, mivel ő csak okmányirodás, de tudomása szerint van egy időkeret amin belül még simán levizsgáztathatod és azon felül viszont kpm. De az hogy ez menyi idő kérdezd a helyi kf-et , mert azt nem tudta megmondani. Bár megígérte , hogy megkérdezi majd nekem, uh előbb utóbb megírom. Szerintem tuti hogy valami nevetséges időkorlát van megadva ,de aztán lehet hogy évek:-) Üdv!
Haveromat fékkel szűrték már ki. Forgalmi 30napra korlátozva. Mert ugye ha nincs féked az veszélyes, meg kell csináltatni de 1 hónapig azért még mehetsz.......... Ennyit a rendszerről. (Vagy ugye amikor a finnek mennek a ladával amin se bizti, se műszaki se ZK és talán még jogsi sincs mert benzinnel megy.....)
Eladó forgalomból kivont S-100 120-as motorral, 5 sebességes váltóval, elől hátúl széles futómüvel,új lengéscsillapitókkal+alkatrészek külön. dhuszar@freemail.hu Egyben vagy darabban is...
Hát szerintem nem ennyire jóságosak a vizsgán. Ha nem "előműszaki" vagyis nem egy műszaki vizsgát megelőző vizsgálat, hanem éles vizsga, és ott nem felel meg a követelményeknek, akkor érvénytelenítik a forgalmit.
Most gondolj bele egy szélső helyzetbe: ha elfossa magát a féked, ugyan van még érvényes műszakid, de megállít az útszéli kpm ellenőrzés, és kiderül, hogy a kocsid első fékjei nem fognak. Azt fogják mondani, hogy jó, de majd a vizsgáig csinálja meg? Nem, azt mondják, hogy most itt autó letámaszt és busszal haza, majd vontassa el a gépjárművet.
Nem tudom, hogy ez a motorcsere mizéria mennyivel enyhébb, de nekem már érvénytelenítettek forgalmit üvegfólia miatt...
en utolag fizettem, szoval szerintem ha megbukik aboszolut semmi nincsen. ha van vizsga a kocsin akkor annak lejartaig mehetsz vele, fuggetlenul a bukastol.
Tán nincs semmi ha megbukik,azaz ilyen formában mint mondtad,mert amíg az előző érvényes rajta,addig tán engedik még,bár lehet hogy ez csak 1-2 helyen van.
Nálam még mindig napirenden van a favimotor papírozása. Bontóból vettem, számlával, ezzel nincs gond. El kellene vinnem valami komoly/normális vizsgahelyre, ahol megmondanák, hogy amúgy (fék, futó, egyebek) átmenne-e kpm vizsgán. Amúgy mi van ha megbukik kpm-en? Azonnali forgalmi elvétel, főbelövés vagy mi?
Teljesen egyetértek veled! Ami nem megfelelően működik az ne vegyen részt a forgalomban! Én speciel ahogy haladtam a kocsi felújításával, minden lépés után vittem a helyi műszaki bázisra és rokoni kapcsolatnak hála, azonnal tesztelve lett minden. Így az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel bátran merek 3 napot menni az autóval, mert tudom, hogy tökéletes a fékem-futóművem-gátlóim-stb...Mivel én is motorcserével fogom végezni így rám is kpm vizsga vár, nem is tartok tőle. De a lényeg az egészben, hogy akkor létezik külön szigorított azaz kpm vizsga, minden más műszaki vizsga "elvileg" azonos kritériumok és szabályok szerint történik, eltekintve az egyéb feláras szolgáltatásoktól.
a muszaki vizsga mint olyan elvileg ugyanolyan szabalyok es kriteriumok alapjan kene tortenjen mindig mindenhol. a "kpm" vizsga hirhedt a magas bukasi aranyrol, de az en autom motorcsere utan "kpm" vizsgan volt es semmi gond nem volt. jo fek, jo futomu, minden mukodik, miert bukna meg. nyilvan az az auto ami nem fer bele a tureshatarba az megbukik, de az nem is baj, szerintem ne kozlekedjen olyan auto amin pl szar a fek, akkor se ha skoda.
Erre nem tudok válaszolni, de megkérdezem, ha komolyan érdekel. Az én esetem is hasonló: Kocsit megvettem még 1 év ZK és műszakival anno, de egyből kivonattam a forgalomból ideiglenesen. Kötelezőt így nem is kellett kötnöm. Az ideiglenest mindig meghosszabbítom, amíg egyszer csak el nem készül majd a kocsi. Akkor szigorított vizsga és még ugye a kötelező megkötése és fülig érő mosoly.... -Ha meg talira akarok menni közben és épp működőképes a kocsi akkor veszek egy ideiglenes forgalomban tartási engedélyt és GO- ....De igazából most azt se tudom, hogy van ez a szigorított vizsga. Van aki azt hajtogatja, hogy minden vizsga egyforma már, van aki meg, hogy van külön kpm vizsga még....nem tudom.
Szétborítottam ma én is az enyémet! Elég macera elsőre szétszedni,de nem vész,emberi kéz rakta össze,de ebben az esetben elég trehányul!
A kis fülek,amiből 4db van,ez fordulna el vákum hatására,mind a 4 hozzáért a külső házhoz.
Aztán azt gondoltam emiatt nm müxik rendesen,majd vákumszabályzót hiába szívogattam,sehogy sem akart elfordulni! :S Így nem is értem hogy mehetett mégis el a gyújtásfok,mikor szorult az egész,és meg sem bírtam mozdítani még csavarhúzóval sem! :S
Majd azt a részt is kikínlódtam,szétszedtem,és az álló-mozgó résznél egy kis váll van,és annyira passzentra összerakták,zsírnélkül,így hogy mozogna rendesen.
Aztán kis fúróba való köszörűvel leszedtem kicsit a felületből,bezsíroztam mindent,így már mozog jól,csak elég nagy erő kell a membrán mozgatásához szerintem.
A régi elég könnyen mozog,meg mozgat,de az már lehúzott sokezer km-t.
Hali! Csak akkor kell új ZK és forgalmi ha az ideiglenes kivonatás időtartama alatt ezek érvényessége lejár, de akkor viszont szigorított vizsga kell. Nekem kb 2hete adta ezt a válszat ugyanerre a kérdésemre az okmányirodás barátnőm...Én meg hasonló cipőben járok csak az én lábam 2 mérettel nagyobb :-)
Én úgy olvastam hogy új kell mindkét okmányból, de lehet h valamit félre értettem. Rendszámot elveszik, ahhoz is valami díj, macifasza és kijön egy csinos összeg:)
Igen, én is azt hiszem hogy hónapokra talán nem érdemes vacakolni vele. A biztosítás nem játszik, az be van fizetve. Már csak az a kérdés hogy a teljesítmény adót meghaladja e a kivonás öszege. Ha 1800 forint lenne csak az ideiglenes kivonás akkor még elgondolkodnék a dolgon. De a neten úgy olvastam hogy új forgalmi új törzskönyv kell a visszahelyezésnél ami megdrágítja a játékot és akkor nem éri meg.
Apropó: GLS motort elvitték? Van egy ismerősöm aki motort keres:)
De miért akarod kivonatni? Az 52 lóerő után becsengeted a gj adót (nem egy horror összeg), meg befizeted a klubos kötelezőt (amit már amúgy is befizettél egész évre) és csá. Majd, ha újra használni akarod elviszed egy műszakira és csináltatsz rá zk-t és boldogan használod. Az ideiglenes kivonás csak akkor éri meg, ha spórolni akarsz a gj adón és a biztosításon, vagy hosszabb időre - szerintem legalább egy évre - letámasztod a vasat, pár hónap miatt nem érdemes az ideiglenes kivonással vacakolni.
Szerintem nem kell új forgalmi meg törzskönyv. Bejegyzik a forgalmiba a kivonást, meg a visszahelyezést is. Ha nem ballagsz be visszahelyeztetni, 6 hónap után automatikusan újra forgalomba kerül.
Egy kérdés: Jól számolom hogy ha kivonatom a kocsimat ideiglenesre, majd visszahelyeztetem a forgalomba akkor az nekem kb 20 rongyomba fog fájni? Tehát kell új forgalmi majd meg törzskönyv? De mi a frásznak? A mostani forgalmi is szinte üres. Lejárt a forgalmi, zk még jó, biztosítás is megvan egész évre. De a közel jövőben egy nagyobb meló lesz rajta, tehát nem tudom majd használni hónapokig. Akkor érdemes kivonatni vagy nem?
Hasonlóan gondolom én is, eléggé körüljártam a témát itt is, másutt is. Nem akarom a kompressziót az egekbe emelni, egy mindennapokban használható autót szeretnék. Megpróbálom az arany középutat: 3 tizedet mondok a mesternek, aztán meglátjuk mit mutat a hf utána.
toltoceruza viszonylatban nem sok a 4 tized, hengerfejnel viszont nagyonis. 1mm-es sikolas 136-os motornal szeriakozeli tengellyel a hasznalhatatlansag hatara. a 136-os mar emelt kompresszios motor, tovabbi sikolas felesleges es ertelmetlen.
4 tized az nem sok! Belegondolsz,hogy egy Rotring ceruzában a bél 0,5 azaz 5 tized,és olyan vékony majd mint egy hajszál.
Azzal a 4-5 tizeddel nem sok bemaródás fog eltűnni! :S
1mm már viszonylag jól "letakarítja" a felületet,emel is a kompresszión kicsit,gondold át,vagy ha ismerősöd csinálja akkor nézd meg milyen lett a 0,4-es,és ha nem jó akkor még szedess belőle.
Sziasztok! Volt már itt is téma, de már sürget az idő: mennyi legyen a hf síkolás? A konfig: farosba favorit motor, 50 kW felicia hengerfeje és kiscsapos felicia lxi vezérműtengely. A probléma: a hf fagyálló marta gödrös és sajnos kissé görbe is. Tehát síkolni kell, de nem tudom eldönteni, hogy mennyivel. Első nekifutásra 4 tizedre gondoltam, de valahol (itt?) azt mondták, nem sok értelme van ekkora kompresszió emelésnek, mert a tengelyem nem extrém nagy (csak 19-19 fokkal nagyobb, mint a favié). Szóval legyen néhány század (amennyit feltétlenül kell) vagy csapassam le 4 tizeddel?
Skoda Fabiaba keresek gyári symphony cd lejátszót. Akinek van elado várom levelét a xanic_3@hotmail.com e-mail címre. Bocsi ha esetleg ez a comment nem ide illő. Előre is köszönöm.
Most ezzel a gyújtásnak mi a prostitált anyja baja lehet! :S
Mint mondtam 10-15fok közé lőttem be,állóhelyzetben szépen is vette afordulatot látszólag,meg az előgyújtás is csak felfelé ment ahogy kell,csak lehet lassabban!
Erre mentem egy 30km-es utat,és azt hittem soha nem érek oda. Azokon a helyeken ahol sima gyújtással 4-ben lazán kisgázzal ment,ennek majd padlót kellett nyomni,meg 1000-2000 között nyomatékosabbnak érződött,de felette meg csak torpant,és nehezen ment. Egyszer tudtam vele 80-at kihozni,de már olyasmi fílingje volt amíg azt elért,mintha trabiban ülnék. Eléggé béna lett a motor vele,mintha 15-20 lóval kevesebb lenne benne,meg olyan vérszegényhangja volt erőlködésnél,mintha nem kapna anyagot,pedig kap.
Aztán az út felénél 2000 környékén elkezdett piciket rángatni,majd ez az út vége felé már majdnem hogy folyamatos volt,csak az járt a fejemben hogy fel ne adja,de kibírta nehezen. Így mivel vittem a régi elosztót,visszacseréltem,és megint megy mint a golyó!
Szét lehet szedni valahogy? Már kíváncsi vagyok mi kínja lehet,mivel több mint 10e-ben van benne,és nem tudom normálisan használni!:S
Jól dolgoznak, de szeretnek vastagon számolni... Ha Székesfehérvár még belefér a "vonzáskörzetedbe", tudok segíteni, van itt egy profi rugókovács, ha nem kérsz számlát 6-7 ezerért összekovácsol 1 pár skoda rugót amilyenre szeretnéd.
Nem ismerem Vöröséket :) Én Pápa mellett lakom, ha ez egy Bpesti cég - ahogy én azt gondlom - akkor az utiköltséggel együtt már nem biztos, hogy olcsóbb. Van itt esetleg Veszrpém megyei, aki papírozott favorit motort? A KPM hozzáállása érdekelne, na meg az ottani műszaki vizsga sikerességének esélyei... Papíros motorom már van, a beépítő is adott, már csak a papírmunkát kell megoldani, illetve a KPM vizsgát sikeresen abszolválni. Csak sok rémhírt hallottam ezzel kapcsolatban.
ezt en is eljatszottam, igaz csak egyik oldalon :) osszerakas utan tul nagy volt a kulonbseg a ket oldal kezifekero kozott es autoszereloi utasitasra kibontottam a rosszabbik oldalbol a vasat es beletoldottak. utana nagyon patent lett, elteres alig merheto :)
a fekerovel amugy nincs gond kezifeknel sem, menet kozben nem lehet vele blokkolni, de mar 2-3 kattanasnal megofogja az autot (olyan 7 kattig lehet huzni)
Köszi! Azért így tényleg feljebb van az orra, mint a vágott rugóval. Azt nem vitatom, hogy funkcióját tekintve sokkal jobb, mint a vágott. 30 ropi viszont elég húzós egy párért. De legalább lehet kapni... :)
boleslav hősei! tudom, hogy valahol le van írva,de ez a totalcaros kép a cultos 100asból kinek a kertjében áll? (klimatizált humidorfunkciós garásában, nappalijában,...)
ilyen belteret szeretnék felújítás után, kivéve a kék festést. igényes hegesztések, nincs olajmaszat (nálam egyeduralma van a beltérben), tyúkbélnetvörk kereszbekasul, egyszóval kinek lehet gratulálni, és egyúttal hozzáadnám a lányom, és hívhat apunak. cserébe segítene pár ötlettel. mb
Lehet, hogy volt már párszor szabályozva a dob, és/vagy kopott a fékpofa, nyúlott a bowden. Ha eléggé szét vannak nyílva a fékpofák (utánállító szerkezet) előfordul, hogy a kézifékkar (a dobon belüli) előbb eléri a féltengely csapágy házát, minthogy teljes erővel feszítené a betétet a dobnak. A karon nem tudsz tovább húzni, mert fizikailag nem lehet, de a fék mégsem fog teljesen. Ilyenkor szokták sufnituningolni azt a lemezdarabot, ami a két pofa közt van vízszintesen (belehegeszteni a bevágásba, hogy előbb feszítse a kar).
Amúgy az miért lehet,hogy ha belesatuzok csúszik mind a négy kerék,és majdhogynem azonos ponttól,de ha kéziféket húzom csak lassul. Emelkedőn ha tehetem inkább sebességben hagyom,meg teszek alá követ legalább egyet,pedig már majd kitépem a kéziféket. Az sem lehet hogy nem húz rajta eleget,mert többször állítottam utánna,így 4-5katt-tól tovább nem nagyon lehet húzni.
Az ár miatt egy ideig én is gondolkoztam, de végül nem bántam meg.... (nem rábeszélni akarlak) Kiszeded a régit és be az újat. A toronymerevítőhöz meg 4 lyukat kell fúrni és becsavarni (ezt csomitartó festés után kéne csak). Olcsóbb megoldás itt is van, a két rugótorony széle közé behegesztesz egy zárt szelvényt vagy csövet.
Köszi a választ! A leírásod figyelemfelkeltő volt ezért megérdeklődtem, hogy mibe kerül. És most szomorú vagyok... :( Amúgy ezek a cuccok plug&play működnek? Nem kell alakítani semmin?
De! Ha beállítom 7-10fok közé az előgyújtást,akkor gázadásra nem felfelé,hanem lefelé csökken az előgyújtás úgy 5 fok körülre,majd további gázra már szépen kezd emelkedni.
Ha viszont kb.10-13fokra állítom,akkor minimálisat csökken az elején,"áll" 10 fok fölött picivel,és olyan 2000 fordulat fölött megy el 13felé.
Most melyik a jó beállítás szerintetek? Vagy valaminek gyíkja lenne? A megszakítóssal alapjárati 8fokról 2000-nél már majd 15fokon volt,igaz mint korábban írtam ez így ment tovább vagy 30fok felé. :s
Valamin meg kell tanulni kiszedni mert egyszer sorra kerül az ami az autón van. Azt meg tényleg ki kéne pucolni majd :P Amúgy megoldódott. Kézi csiszoló egyik fejével be tudtam nyúlni a torkokba a fúvókák alá, csak macerásabb volt...
A rugó benne van és kapott egy első futómű beállítást is. A merevítő még nincs. A különbség már így is félelmetes :) Keményebb rugók ("rally rugó néven adták), jó úttartás, stabil az autó. Gyári állapothoz, majd a vágotthoz képest is egy álom. A puha gyári rugó megvágva már nem volt elég sokszor felütöttek a hibák és a vágás miatt elveszett rugalmasságot nyöszörgéssel pótolta. :) Ez most megszűnt. Kocsi orra ugyan magasabban van mint a vágott rugókkal, de kb. vízszintes az autó. 220 kg súlyt kellett előre bepakolnom, attól 3 cm-ert ment le az orra csak és ekkor kezdte azokat a dolgokat produkálni amit a vágott rugóval már akár üresen is...
ismét lenne egy kérdésem, most cseréltem műszerfalat gls re, (4 kör órás volt előtte csak nem ford szám mérős) és az a gond h a vízhőfokmérő beáll 120 fokra ahogy megkapja a gyujtást és marad is ott, na most aza vicc h ha visszakötöma régi műszert azzal is ez van, de mielőtt nem nyúltam hozzá addig jó volt:D segítséget előre is köszi
Leszedtem a 2932es Jikovot a kocsiról. Már csak emlékbe maradna miután szétszedem és pucolás után festem. Vagyis csak festeném, mert nem sikerül már a pucolás sem. Leszedtem a karbi fedelet, ki kéne szedni a fúvókákat, de sehogy sem sikerül. Körbefújtam WD 40el, majd fogóval próbáltam de sehogy se jön ki..... Mit kéne?
1-1-re, 15-15-re, van egy kis saru az értelemszerűen mérete miatt adott, a másik árnyékolás a kimaradt sarura (ezek jönnek az elosztóból). Ez a kettő az elektronikán a 2 középső, de egyértelműen fel van tüntetve. Amit még kérdezel 31 az, az amit írtak is test, simán felcsavarozod az elektronikát, így a karosszériáról megkapja azt (mint a trafó, fesszabályzó) tehát nem kell külön kábel neki, így nincs is se az elosztóból se az elektronikából még egy kábel emiatt. De egy kép többet ér 100 szónál:)
Ha fellazítod mindkettőt, akkor nem biztos, hogy a felsőn (szelep!) is fog jönni a folyadék. Úgy próbáld, hogy csak a felsőt lazítod ki. Egyébként meg ha nagyon bent fog, akkor valószínű, hogy a főfékhengered kuka...
:D naszóval a kocsi 3 évig állt, ideiglenesen kivonva a forgalomból és most akarom visszatenni. lényeg h a fékerő nagyon gyenge, már kicseréltem a a gumigyűrűket a munkahengerben, így valamivel jobb lett, de a fék csak egészen benn fog lényegében koppanáson, pedig már azon a spanoló tüskén is tekertem ki nem keveset a munkahenger alatt a fékszervőtányér vagy micsoda tetején:D most ott tartok h első fék van, de annyira kispanoltam azt a tüskét h a tárcsába belesúrol:D úgy teszteltem, h felemeltem a kocsit és egy ember benn ült nyomta a féket első kereket nem lehetett forgatni, mondjuk a hátsót nem tudom,, azt nem néztem meg szóval csak sejtem:D de érezhető h hátra nem hat, voltam vele próbakört menni és elég nulla a fékerő:S és ha fellazítom a fékmunkahengeren a 2 alucsőnek az összekötőcsuklóját, és nyomom a féket akk az alsó azaza első fékkörnél nyomja ki az olajat a felsőnél meg nem, csont száraz pedig a munkahengerbe fnt is befolyik az olaj, szóval nem értem én ezt:D köszi a segítséget!!!!!!
Ja, hogy akkor nem jön, ha nyomod a fékpedált!? :O) Hogy tesztelted? Első fékkör be volt kötve, a hátsó meg nem? Azt hogyan nézted, hogy hátul nincs fékerő?
Az miért van h a fékfőmunkahengeren csak az alsó körön folyik át az olaj, a felsőn akármit csinálok vele nem jön át egy csepp olaj se:S Am 87es fékszervós 105 ösről van szó segítséget előre is kösz
- gyári Rapid szívócsonk bővítve, hosszú tőcsavarokkal - átfúvókázott 2105ös lada karburátor tökéletes állapotban - nyitott lada légszűrőház légszűrővel - byfx féle saválló tüte közbetéttel együtt (kellemes torokhang!)
A nagytengelyes motoromat fenti tartományban is nagyon jól kiszolgálta! Ár: 25.000,- 06-20-9980-717, de inkább email: viddani@gmail.com A cucc Bp. 21.kerületben(Csepel) van. Komoly érdeklődés esetén az ár alkuképes!
"Adolf Hitler, a Harmadik Birodalom feje 1943 végétől egy új fegyverben látta a végső győzelem lehetőségét. Egy, a radar számára láthatatlan, körkörösen szálló repülőgépszerű építménnyel akarta visszaszerezni a náciknak Európa egét. Egy Prágában működő Skoda-gyárban, a Führer közvetlen irányítása alatt építették meg a prototípust, bár a terv eredeti kitalálóját, Andreas Epp repülőtábornokot nem engedték az építés közelébe. Az 1997-ben elhunyt egykori náci tiszt a megemlékezéseiben írt a titkos ufóprojektről: - Hallottam, hogy Prágában a repülő korongomon dolgoznak. Dühös voltam, hogy ellopták az ötletem. Ezért odautaztam, és belopóztam a gyárba. Amit ott láttam, azt senki nem hitte el nekem: a fejem felett egy furcsa tárgy repült, de nem voltak szárnyai - írta Epp. Összesen 12 darab prototípust gyártottak le az SS megbízásából. A sugármeghajtású gépek propellerrel is működtek - nyilatkozta Henry Stevens angol repüléstörténeti kutató."
szia! magánnyomozó iroda. vagy fogadban rózsával be a helyi okmányirodába. a tuti viszont, hogy nekimész kama3-zal. akkor felírják neked a helyszínen. :)
Üdv egy kis segítséget szeretnék kérni azaz olyan személyt keresek aki tudna nekem segíteni rendszám alapján tulajdonosnevet és lakcímet megtalálni emilben az sk120@citromail.hu ra kérném hogy írjon előre is kösz
ez miez? http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=38210831&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=22900&makeModelVariant1.modelId=2&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&customerIdsAsString=&tabNumber=2
Tőcsavarnál nem fog segíteni a "balmenetes cucc". A csavarkihajtóval csak csavart lehet kiszedni... Úgy tudod leszedni, ha lefúrod az anyát. Aránylag pontosan kell eltalálni a tőcsavar tengelyét, mert a felnibe is bele lehet fúrni. Először egy kisebb fúróval 3..5, aztán lehet egyere nagyobbakkal, amíg el nem fúrod a menetet is. Aztán kerék le, fékdob le és tőcsavar csere. A tőcsavart meg egy nagyobb kalapácssal ki lehet ütni, csak a másik oldalán a csavar körül egy csővel kell megtámasztani, hogy ne törjön szét a dob. Az új tőcsavart is így lehet berakni. Egyébként nem biztos, hogy a menet ment tropára, lehet, hogy a tőcsavar forog el a dobban. (én is vettem már olyan tőcsavarokat amik elég lazán mentek bele a dobba) Esetleg gumisnál még meg lehet próbálni légkulccsal leszedetni...
OLYAN KERDESEM VAN HOGY A SKODAM 120 L OLYAN ROBLEMAVAL KÜSZKÖD HOGY HA NEGYESEN MEGYEK VELE 50km/h SEBESEGEL ES TARTOM EGYSZERUEN A MOTOR BESZAGAT MINTHA KIAKARNA UGORNI A HEJEROL NEM TOM MI OKOZHATYA A GYUJTAS TOKÉLETES LÉTEZIK OJAN HOGY SOK OLOMPOTLOT TETTEM BELE ES AZERT CSINAJA VAGY HA VAN OTLETETEK IRJATOK KOSZI
10 rugo korul volt a 16 db mangorolt acel tocsavar. esztergalyos megcsinalja neked szerintem jol. csak az anyat is potolni kell majd valamivel. gondolom.
Egyelőre nincs mire, és nagyon jól fogja. Nem nyúlok még hozzá, és megpróbálok szerezni... Utána gumis és ezek, hátha tudnak segíteni. Ha nem akkor marad az anya megfúrása és a bal menetes cuccok betekerése. :(
ertem en, de ha cserelni kell, hat cserelni kell. ha elnyirodott, akkor annyi neki. nekem kovacs gyula szerzett itt budapesten egy garnitura hosszu tocsavart, de esztergaltatni lehet szerintem mindenhol. esetleg egy gumis szakmuhelybe probald bevinni a kocsit, hatha van valami specko eszkozuk, amivel le tudjak szedni a kereket.
A baj az, hogy ezek hosszabb tőcsavarok, a felni miatt kellett. Akármit nem tudok a helyére tenni (a felnivel együtt vettem, nem tudom hol lehetne). Az anya zárt végű dísz, a vége a felni oldalával van egy vonalba. Próbáltam fogóval benyúlni, hogy miközben tekerem húzzam is, hátha megindul. Nem fértem hozzá... Gond nincs vele, mert nagyon fogja a felnit ez az anya is, de ha ez a kerék lesz defektes, vagy eljön a téli gumi szezonja az már probléma :(
jo kis felnid van, papanak is tetszik szerintem ;) ha nem jon le a megszakadt menetu kerekanya, az maceras lesz, de valahogy le kell varazsolnod, mert a doblehuzo kulonben nem fog odaferni. miutan leszenvedted a kerekanyat, meg a kereket is, valoszinu ugye, hogy a tocsavar menetet is elnyirta. ekkor a doblehuzoval leszeded a dobot a nagy anya leszedese utan, majd megprobalod kiszedni a tocsavart. azt pedig a dob belseje fele fog kijonni, meghozza, ha erosen nyomod, mert hosszanti bordakkal van belenyomva a dobba. tehat vagy szerkesztesz ra egy kinyomo szerkezetet, vagy kalapaccsal addig utod, amig ki nem jon. az uj tocsavart a megpucolt hosszbordas reszbe behuzni pedig a masik oldalrol egy anyaval tudod pl.
hali, ha a vilagosbarna 120asodrol van szo, abban ne probalj ilyen muveletet, mert a tocsavar hosszanti bordakkal van belefogatva a kerekagyba, le kell venni a kerekagyat, (vagy ha olajos futod van, es a hatso kerekrol van szo akkor doblehuzoval a dobot), majd egy kinyomoszerkezettel, mondjuk a doblehuzo vegere szerkesztett valami oldalra kinyulo lappal kinyomni a tocsavart az agybol. nagykalapaccsal is lehet probalkozni, tobbnyire sikertelenul, mert ugy nem valszinu, hogy kijon, es szetcsapod vele az agyat/dobot.
Ma kicseréltem a téli papucsokat a nyárira. Úgy néz ki beszakadt az egyik tőcsavar... A kereket rendesen fogja. A meghúzás irányába nagyon könnyű tekerni az anyát, lazítás fele pedig nehéz. "Szerencsére" az anya a felnibe belesimul, így nem lehet hozzáférni. Mit lehet ilyenkor tenni ?
Segítséget szeretnék kérni, 105 ös skodába GLS fordulatszámmérős műszerfalat szeretnék beépíteni, a fordulatszámmérőnek a jelet honnan kell levenni? A kocsiban gyárilag nem volt ford szám mérő. Előre is kösz a segítséget!
Van egy eladó Janó féle 60-as sport kipufogóm 120-as skodára.Csak lecsavarozod a régi gyárit és fel ezt.A kipufogó novemberben lett felrakva, megvan a garancialevél is, azóta kb. max. 500 km lett belerakva! A vég cserélve lett rajta egy ovál dtm-es végre. Brutális kinézet, brutális hang! 13 000 HUF Pár napig még fennt van a kocsin, meg lehet hallgatni. Új ára 15000+vég 06-30-508-2850 roland85@freemail.hu Roland
120-as gépem van 'hagyományos' Jikov karbival. Az a bajom vele, hogy ha egy kis gázt adok akkor torpan (ha jól tudom ez a hivatalos megnevezés).
Alapjárat ok, ha nagyobb gázt adok vagy padlózom akkor is jó.
Már többször szétszedtem, de még mindíg rosz.
Arra gondolok, hogy az 1. toroknál a pillangó szelepnél van 3 kis átmérőlyű furat (az egyik a vákuum gyújtás szab.). Talán a másik kettőnél lehet dugulás?
Jól raktam össze a gyújtást anno,kínlódtam vagy félóránál is többet,mire a rotor is pont odafordult abba helyzetbe amit a könyv ír,azóta nem hiszem hogy arrébb ugrott volna 1-2 fogat! :)
"Na röviden:ha beállítom 0-fokra a főtengelyt,kihúzom a gyújtást (rotoros részét),és pikk-pakk beledugom a favi elosztót,nagyjából becélzom az előgyújtást,kábelek rá,és akkor elvileg ugyanúgy indulnia kell az autónak,aztán strobival belövöm pontosra a gyújtást."
Így kell működnie... (persze, ha a "fogaskerekes rész" nincs jó pozícióban berakva, akkor a gyújtókábelek sem oda kerülnek ahova a biblia írja...)
Mit értesz ezalatt a "sőt" alatt? Nem tyuning elosztó ez! :D
Amúgy a favi elosztó témában még vannak hiányosságaim,már az összeállt hogy mit hová kötni,meg mi kell a beállításához (hová kell fordítani betevéskor)
Azt nem tudom,azaz laikus szemmel vizsgáltam,hogy ok belemegy átmérőre,hosszra az elosztórésze egy natúr 120-as alsó meghajtórészébe,de a körmök az elosztó tengely alján is ugyanúgy stimmelnek-e mint a 120-nak?
Na röviden:ha beállítom 0-fokra a főtengelyt,kihúzom a gyújtást (rotoros részét),és pikk-pakk beledugom a favi elosztót,nagyjából becélzom az előgyújtást,kábelek rá,és akkor elvileg ugyanúgy indulnia kell az autónak,aztán strobival belövöm pontosra a gyújtást.
VAGY! Az egész gyújtást ki kell húznom a fogaskerekes résszel,és úgy visszajátszani hogy jó helyen legyen a gyújtás majd?
igen, ez a tablazat az andrt konyvbol szarmazik. a konyvben 2200 es 2300 szerepel, valojaban 3222 es 3223. (a teljes cikkszamot nezve a konyv el van tolva 2 helyi erteket, minden karbi cikkszamanak a vege 00, igy lett a 3222 00-bol 2200 pl.)
Köszi! Az egyik hiba az volt , hogy elfelejtettem beállítani az új fékmunkahengerhez a szervótüskét ezért fogott csak az utolsó 3-4cm-en a fék, a másik meg, hogy elcsesztem a fékköröket és felcseréltem az elsőt a hátsóval ( ...nem szerelek többet éjjel =) ). Miután korrigáltam ezeket a hibákat egyből tökéletesen működött a rendszer. Te hogy haladsz az első futóddal?
igazabol nem veszes melo, siman hetkozben megcsinaltuk ugy hogy minden nap mentem az autoval dolgozni, szombati versenyre kesz akartam lenni. kesz is lett. :)
ugye az elso fazis utan siman mukodokepes az auto, a muvelet megvan szuttyogva is 5-6 ora alatt. a masodik fazis nekem egy ejszakam volt (este 8-tol reggel 4-ig), es akkor mar indulhatott volna, ha tudom hogy az injektort meg kell kocogtatni mert le van ragadva. masnap reggel tAB tippje alapjan kocckocc es pocroff es azota megy.
szuk 2 nap a munka. egyik nap motor ki, lendkerek + fogaskoszoru + FHP jelado befuras, masik nap az elemek beepitese, becsovezes, gazbovden atfuzese, elesztes stb.
az mpi papiron ugyanannyit tud mint a kozponti, valoszinu egy hajszalnyit jobb emisszioja van, de lenyegesen bonyolultabb szerkezet (immo, kopogaserzekelo, 4 injektor, sortrafo..)
Igen be kell húzni az biztos. Amúgy tetszik a befecsi rendszered:) Azért elég időigényes lehetett a beépítés. Én is szeretnék majd egy hasonló injektoros rendszert, csak nekem is bennt figyel a 280-as tengely... Kíváncsi vagyok mi a különbség a felícia központi rendszer meg e között? Vagy hogy a hengerenkénti sokkal jobb e, mert nem is biztos.
Üdv urak! Segítséget szeretnék kérni féktémában! Kicseréltem a 120-asomon a komplett fékrendszert az utolsó csavarig( csövek,nyergek,dugattyúk,karmantyúk...minden)..egyedül a fékszervó maradt a régi.Előre 130-as fékek kerültek. Elkezdtem a könyv által előírt módon és sorrendben a légtelenítést ám hiába nem jön már sehonnan levegő a pedál csak az utolsó 5 centiméteren keményedik fel és kezd fogni a fék. Viszont 10perc állás után újra könnyen tövig benyomható a pedál. Aknából nézem közben a csöveket és az egész rendszert, de sehol sem ereszt, nincs semmi nyoma, hogy bárhol is eresztene. Tud nekem valaki valami tanácsot adni? Előre is köszönet!!!
Hali van egy kérdésem hogy, váltóról kapcsolatban az ,hogy csapágy hangot ad ki amikor üresen jár a motor, de ha a kuplung pedált benyomom akkor elhallgat, nem ad ki hangot. Ez a hang most mi adja nyeles-tengely csapágy vagy kinyomócsapágy?
2. BALATONFÜREDI TUNING TALÁLKOZÓ 2009.ÁPRILIS.18. BALATONFÜREDI NAGY KEMPING http://www.carfeeling.hu
2009.április 18.-án a balatonfüredi nagykempingben második alkalommal kerül megrendezésre a találkozó. Egyedi építésű autók, neves hazai tuningcégek, kiállítók, rally autók, gyönyörű tuningautók, lányok, zene és színes programok várják a kilátogatókat.
PROGRAMOK: Kiállítások Hangnyomás verseny Felvonulás Szépségverseny Hengerfej hajító verseny Kerékcsere verseny stb.
Bővebb infó: wwww.carfeeling.hu
A RENDEZVÉNYRE MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!!! AZ IDEI ÉVBEN MEGHÍVÁSOS ALAPON TÖBB EXKLUZÍV AUTÓ KERÜL BEMUTATÁSRA!
kontakt: Oláh László, Császár Attila mobil: 06 70 545 01 19, 06 30 3 66 88 40 email: csaszi@totalcar.hu http://www.carfeeling.hu
Köszi a tippeket. Át fogok nézni mindent. A meghajtó nem lehet olyan rossz állapotban mert a régi 120-as elosztóval nem ugrált ennyit (minimálisat). Az elosztó már gyanusabb. A vákuum nincs bekötve, mert nem tudtam olyan méretű vákuum csövet szerezni, mivel a 120-aséhoz nagyobb belső átmérőjű kellett. A vákuum dob rá van fogatva jól az elosztóházra, de a csöcs a vákuumcsőnek az lötyög a dobon.
Ellenorizd le, hogy az elosztot meghajto fogaskerek nem kopott illetve, hogy a meghajto csapagyazasa nem kopog?
Ha kiveszed a gyujtaselosztot, akkor a meghajto rovatkajaba belenyulva egy csavarhuzoval nem kotyoghat sem forgatva a csavarhuzot sem pedig a csapagyazas (radialis iranyban) nem kotyoghat. Ha megis akkor a fogaskerek vagy a fogaskereket a tengelyre rogzito csap kopott es a csapagyazas is neha tonkremegy (radialis kotyogas).
Ha a gyujtaselosztot vizsgalod, nezd meg, hogy az eloszto tengelye nem kotyog? Ez lathato abbol is, hogy az eloszto tetejen a muanyag pipa kozepso erintkezojebe a fedel kozepen levo erintkezo nem pontszeru hanem nagyobb atmeroju kort jart bele.
Ami meg gond lehet, az eloszto aljan levo csapos resz forgatasra kotyogasa.
A vakumot nem tudom bekototted-e, de erdemes azt is atnezni, mivel lattam mar olyan elosztot, ahol a vakumdob haza le volt szakadva felig es a motorjarasa a rezgest atadta a vakumdob rudjan keresztul es rangatta az elogyujtast.
Szorozd meg kettővel mindkét tengelyt, mert elosztó fordulatszám és elosztó szög van rajta...
Az egyáltalán nem gáz, ha a maximális előgyújtás (teljesen nyitott röpsúlyoknál) 30 fok fölötti, SŐT.
Na ott még nem kérdeztem. De ez annyira skoda specifikus dolog hogy szerintem esélytelen. Csináltatni lehetne, de két darabot nem csinálnak nekem. Már a montimnál is elhajtottak amikor a telómba kellett volna rugó:)
Ja értem. Nekem a favi könyvbe az van hogy 4200-as fordulaton (136x motoron) 25-34 fok kell legyen. De most hogy mondod a régi gyujti rendszerrel is jócskán leszaladt a skáláról fordulaton:) Pedig akkor nem szabadna neki! Ezzel nem szaladt le a skáláról de az alapjárat rettentően pontatlan lötyögős szar.
Na üdv minden kedves Skoda tulajnak! Bár én nem vagyok a tuning híve (mondjuk, kevés a ca$h, haha), és csak egy 19.D felicia tulajdonosa vagyok, azért egy ilyen láttán mindig elérzékenyülök: http://www.videoriporter.hu/vr/player/1320/reporter/count Biztos lehetne "prób", de én elfogult vagyok :)
Ok! Értem amit mondasz,de az enyém nagyon elmegy! A könyv is max.15-17 fokot mutat grafikonon,aztán ha jól veszem ki "leszabályozza".
Majd ha rádugom a strobit,felveszem telóra,feltéve ha lehet majd valamit látni. :)
Rúgócsere egyszerűbb ha szerez egy használt jobb állapotút és abból,de akkor meg felvetődik az,hogy miért nem az egészet cseréli. Mondjuk kolléga Favi gyújtásánál jó lenne bele a sima megszakítós rugók is nem?
Az a minden stimmel egy kicsit azért túlzás... A 120-as hüvely alja, ami belemegy a blokkba, az 1mm-el nagyobb átmérőben. Azt le szokták esztergálni. A 105-ös HF meg maradhat, azzal közelíti a GLS kompresszióját.
Gázadásra persze hogy növekszik mivel ezért van a röpsúly. Alapban olyan 8-10 fok az jó, de nekem olyan 15 és 5 között ugrál. Na most az a bosszantó hogy mindösszesen a röpsúly rugók lehetnek kinyúlva. Amúgy semmi baja az egész elosztónak (szerintem). De mivel olyan boltot még nem láttam ahol ne küldtek volna el a halál véreres farkára mikor röpsúly rugót kerestem, ergo ezért dobhatom ki az anno 6 ezerért vett elosztót. Sziklaiék tartanak elosztó tengelyt, de annak se sok értelmét látom mivel azért elég ritka hogy lógjon maga a tengely a házban. Aztán úgy rémlik mintha kijjebb lenne hajlítva a tányéron a rugó fül (az újon) ezzel kiküszöbölve a rugó nyúlást?! Nem tudom. De elég fapados megoldásnak tartom ha annak szánták.
:S Nekem is lötyög,igaz megszakítós de nem sokáig!
Nekem úgy összességében majd 1cm-ert,már a tököm ki van vele,meg ugyanaz a jelenség,ill. kis fémes zörgős hangok a röpsúly felől,így lehet az neked is.
Amúgy nekem olyan ez a gyújtás,hogy alapjárat 8-10fok,gázra egyre növekszik az előgyújtás,majd kimegy a világból! :S Azaz a blokkon lévő skálán túl, vagy 30 fok felé!
Egy kis segítséget kérnék favi elosztó ügyben. Ma beszereltem egy bontott favi gyujtást a kocsimba. A gyujtás jel több mint 5 fokot ugrál vele! Vezlánc kilőve, mert az előző elosztóval jól viselkedett. A favi elosztót szemügyre véve annyi látszik hogy a rotort finoman mozgatva van neki egy elég nagy holtjátéka. A tengely végében lent a csap nem lóg, legalábbis nem éreztem hogy lötyögne. Akkor ez most röpsúly? Én csak arra tudok gondolni. Lehet kapni egyáltalán külön röpsúlyrugókat?
A 105-ös blokknál a hengerpersely fészek d75,003mm
A 120-as blokknál a hengerpersely fészek d76,003mm
Ha esetleg további kételyeid vannak akkor az a legbiztosabb, hogy amikor új hüvelygarnitúrát vásárolsz mérd meg a boltban a 105-ös és a 120-as hüvely szoknyarészét.
Amikor az enyémet csináltattam d74,95-re esztergáltattam és szépen bement a helyére.
A lényeg, hogy a 120-as hüvely szoknyrészét le kell esztergáltatni d75-re, és így már be tudod illeszteni a blokkba. A hajtókarokat nem kell cserélned azok a két típusnál azonosak. Ha egy kis plusz nyomatékot szeretnél akkor a 105-ös hf-et tedd vissza.
Én még a vezérműtengelyt is kicseréltem egy 280-as ra, ha már egyszer szét volt szedve:)
Sziasztok! Eladnám jó állapotú frissen kipucolt és tömítés cserélt skoda 100 Jikov márkáju karburátoromat. Nekem 1 Kadett c coupen üzemel jelen pillanatban, de mivel 35ös gyári solex gyári karbit vásároltam rá így megválnék tőle 8000Ft-ért!
A MiniRally. hu Csapata azutón szeretne mindenkit meghívni 2009-ben rendezendő versenysorozatunkra.
Mellékeltük a Meghívónkat melyből bővebb információkat kaphattok a versenyről.
Helyszín : Kiskunlacháza, reptér
Versenyidőpontok :
I. forduló 2009. március 21. II. forduló 2009. április 19. III. forduló 2009. május 16. (Rábaring, a pontversenyben nem érintett) IV. forduló 2009. augusztus 1. V. forduló 2009. szeptember 04. (a pontversenyben nem érintett) VI. forduló 2009. szeptember 05. VII. forduló 2009. szeptember 06. (a pontversenyben nem érintett) VIII. forduló 2009. szeptember 26.
Huhhh, még jó, hogy a zárt céges mélygarázsban hagytam a Zőccséget a hétvégére. Most beugrottam érte, aztán azzal megyek haza a hegyre, de figyelem ám, nehogy kiberheld az önindítót meg a vezérműtengelyemet! :))
Keresek jó állapotú 1,2kW-os Felicia önindítót, valamint Felicia nagycsapos gyári vezérműtengelyt. Budapest vagy Érd környéke előnyben! Tel: 06-30/291-1775 Köszi!
- Ne hianyozzanak belole fuvokak. Ha potolni kell darabja 2000-3000Ft.
- A pillangokat, ha nyitogatod, akkor ne akadjon, ne legyen darabos (ne legyen csapagyas), javithato, de jobban jarsz, ha nem kell.
- Az se baj, ha nem tokig dzsuvas, mert belul takaritani a jaratokat nem leanyalom es ezernyi hibalehetoseget tud produkalni, ha valamelyik jarat el van dugulva.
Felnifüggő, ha német és eredeti akkor nem fog felmenni a Samara agyra (az 58,5 vagy 58 mm, míg a németek 56 vagy 57. Ha Renault (60 mm) akkor felmegy csak nem központosít :)
hmmm, lehet, h hülyeség amit mondok de hátha... lehet , h szar az indexed vagy a kapcsolod és valamennyire zárlatos és átenged valamennyi fesz.-t. alednek asszem kisebb a nyito feszültsége, ha jól tudom akkor 0,4 v, és ezért lehet, h a ledes lámpád folyamatosan világít és a normál izzó meg nem. de lehet h ez csak az én fejemben van igy :D mérjél rá egy fesz mérővel a pólusokra kikapcsolt index állapotban, hátha van ott fesz....
Sziasztok.Fölraktam a fehér burákat előre-hátra,Ledes égőket raktam de az indexel van egy kis gondom,ha hátra berakom e led égőt akkor egyfolytában világít.Ha visszarakom a normált (hátra) rendesen mükszik.Mi lehet a gond? Kösz ha írtok.
Nem akar vele versenyezni,csak nagyobb autókat legyorsulni. Igaz az Audi A6 2.5 tdi-t most is veri 130-140-ig, meg a hasonló kategóriájú autókat,de ez nem elég neki. Nekem ez is elég lenne, de nem vagyunk egyformák.
Nem Kehin,hanem Mikuni karbisór volt rajta,egyébként jó lett megmérette Ausztriában a teljesítményt és 103Le és 117Nm lett. Késöbb a 3. henger karbija rosszalkodni kezdett, és nem akart vele már szenvedni, és kerűlt rá egy visszahajló csonk,2 Solexal.Most még brutálisabban megy, de az egyénnek ez sem volt elég, most egy 1.5-ös fábia mocit építek neki, favorit blokkba. Nagyszelepes fábia fej,290/290-es Metalex-es tengely, minimálisan könnyített lendkerék+egy kis okosság. Ezzel remélem már megelégszik, ha nem akkor még lehet nagyobb tengellyel, esetleg 1.6-ra, de az már a vége. Elvégre az 1.5-ös tudni szokta a 130Le-t,és a 150-165Nm-t. Az 1.6-rol már nem is beszélek.
Ha jól akarod csinálni, akkor először lambda monitort kéne beszerelned, de a ladás srác a honlapjukról ezt meg kell tudja csinálni. A másik amire szükséged lesz az egy szinkron teszter. Ha nincsenek szinkronban a karbik, akkor többet fog fogyasztani és kis terhelésen (ahol legtöbbet fogja használni az utcán) gyengébb lesz a motor.
Lenne egy ket elado 120as alkatreszem. Pl. 55amp csapagyazott generator (2 eve es azota nem volt hasznalva), uvegek: korbe es egy futoszalas hatso. Muszerfal orakkal, 2 szelesitett 14es felni aztan lehet akad meg.
Csak azért kérdeztem, mert most csak egy lefixált favi elosztóm van és mérésnél a gyári görbével akarom összehasonlítani, ehhez fog kelleni egy széria favi elosztó, de úgy néz ki kapok kölcsön, ha addig nem sikerül vennem bontottat... A lambda monitor meg tényleg jó. Már tudom (nem csak sejtem), hogy túl dús keverékkel közlekedtem. Most E85-tel szegényítem a keveréket a megfelelő szintre. Úgy néz ki, hogy 10..15l E85 fog kelleni egy teli tankba.
Szia. Igen szervósat. De tegnap megvettem, ma délelőtt beszereltem és ebéd helyett lelégtelenítettük... :o) Az udvaron kipróbáltam jó lett, asszem jobb lesz mint a 19-es volt új korában...
Keihin karbisoros százast sikerült megcsinálni? Kipróbáltad? Milyen?
Ma eladtam szeretett favimat:(. Kicsit azért sajnáltam mert sok közös élményem volt vele pozitív és negatív értelemben egyaránt. Várpalotára került. 220.000ft ért vitték el alku nélkül. De az alufelnik megvannak ha esetleg valakit érdekel 40e-ért vihetők gumival együtt.
Szelepek kint és a szemem is épségben! :-) Köszönöm a segítséget mindenkinek! Viszont azt vettem észre, hogy egyik szelep könnyebben míg a másik nehezebben jön ki a HF-ből. Ez miért lehet?