Most nem a dudlin van a jelentkezés, hanem a sörfőzés.infón. Az, hogy ott van jobb, mint a dudli, de nem lehet azt is bejelölni, hogy ki mennyi fővel jön.
Sajnos a hűtőbe való tartályból kiszakadt a csap. Vagyis csak ereszt. Sajnos ez még ragasztott csappal készült. Kell keresnem valamit, amibe át tudom fejteni a kölsch-öt.
Ezzel együtt Olasz élesztő kínálata is bővült, csak titkolja!
Én már összeírtam, mit fogok rendelni a brouwlandról, de szerencsére ma amikor Olasznál jártam az utolsó másodpercben lebukott :)
Krulis javaslatára S05-öt akartam rendelni, de legutóbbi kirándulásán hozott magával az Olasz (talán pont az én kérésemre?!), csak a shopba nem tette fel.
Mindenesetre nagyon köszönöm, nagyon kiváncsi vagyok egy s05-ös láger jellegű sörre. De előbb az akciós búza és IPA konzervet csinálom meg holnap, mert most nem lesz időm all grain-re.
Ott van az angol leírás az utolsó linken. Nagyon egyszerű. Bár ha jól meggondolom, ez egy egyszerű karamell, csak citromsavval, és vízzel készül. De szerintem a színe és az íze végképp olyan kell, hogy legyen. A karamellt (égetett cukrot) sem muszály feketére pirítani. Meg lehet állni halványabb színeknél is, aztán víz bele felfőz, és mehet a sörbe. Szerintem. Én így szoktam csinálni.
Volt a télen egy söröm, amit 13C°-on erjesztettem. Barnakenyér íze lett.
Nem a fekete sört unjuk, ponthogy azt akarok főzni, csak kellene bele valami, hogy most egy kicsit más legyen. Lehet teszek bele egy kis mézet, vagy nem is tudom mi menne a stout kávés ízéhez.
én igen. valszeg egy belga búza lesz (az élesztőt leszámítva).
én annyira nem unom a fekete sört, hogy fogok megint csinálni!
ittam fekete krusovicét. a cseheknél a cerny sörök jellemzően gyengébbek a világosnál. nagyon ízlett, finom nyári ivósör.
ami viszont nagyon érdekelne, hogy melyik malátától lesz kenyéríze a sörnek. tudja valaki? nemrégiben ittam egy bolgár feketét is ( a nevére nem emlékszem), annak még kenyeresebb íze volt - mondjuk nekem az már sok volt.
a különbségek a színárnyalatból adódhatnak sztem. amúgy sima szőlő- és gyümölcscukor. (meg biztosan másban is, avegyész kollégák majd útba igazítanak.)
Na tegnap este megkostóltam a nem kotyogó nem habzó sőr lét. Hát szerencsére az íze finom szénsavas még édes, de már egész sőr ízű. Csak azt nem tudom, most meddig erjeszem?. Mert ha jól számolom akkor hétfőn indult be.
A Belgian Candy Sugar Light-ot te magad csináltad a wikis leírásod alapján?
És ha jól számolok 45-50g-ot adtál ehhez a recepthez?
Ezt a cukrot lehet szerinted helyettesíteni a boltban kapható kandis cukorral? Vagy az nem ugyanaz? Abból van itthon bőven, mert a teákhoz én azt használom, talán egyszerűbb lenne ezt feloldani, mint egy kiló cukrot elhasználni.
Én azért teszek bele vizet, hogy megóvjam mindenféle levegőben levő fertőzéstől. Abban a konyhában tartom, ahol a menüt, meg a pizzát is csinálom. Az elmúlt időszak romlásai után jobbnak láttam, ha minden eszközzel védem. Zavarni meg nem zavar, csak napközben vagyunk ott, akkor meg tök poén ha kluttyog. :) Olyankor mindig szaladok oda beleszagolni a levegőbe. ;)
A kotyogóra tényleg nem lehet adni. Az előző sörömnél volt vagy 10cm hab, mégsem kotyogott, aztán harmadik nap, amikor már összeesett a hab, elkezdett másodpercenként kotyogni. A mostani sörnél (Kölsch) nincs csak 2cm hab, egyet nem kotyogott. Viszont sör illat érződik a hordó körül, úgyhogy gondolom, valahol nem zár tökéletesen a hordó. Pedig gumitömítéses-fémpántos hordó.
Azért érdekes, hogy ilyen rövid idő alatt hab, meg kotyogás nélkül leerjedt. Mert ha nem kotyog, az egy dolog, lehet nem zárt rendesen a fedő, vagy a kotyogó, de ilyen gyors erjedést még nem láttam hab nélkül. Vagy esetleg túl híg volt, vagy kevés cukor volt benne?!
Lehet, hogy másodjára már rendesen lezártad a tetejét? Az elején én is a kotyogást figyeltem, aztán amikor nem kotyogott rendesen gugliztam agyba-főbe (nem volt még index sörfórum) és nagyon sok történetnek az lett a tanulsága, hogy a kotyogásban nem lehet megbízni, a mérés a lényeg. És ahogy Olasz is írta, ízre is meg lehet állapítani.
1001 nagyon kevés. Jó a fokolód, a fajsúlyt nézted, nem a cukorfokot? Próbáld ki mennyinek méri a vizet. A lényeg az, hogy a sör finom legyen, a többi csak statisztika.:)
Ha kicsit kevesebb élesztőt adok hozzá vagy nem csinálok startert, akkor szoktak néha ilyen "csendes erjedések" előfordulni. Illetve ez élesztő és sörtípus függő is. Az a lényeg, hogy leerjedjen rendesen, ha kicsit magasan marad, akkor lehet parázni, hogy majd az üvegben beindul és szökőkút lesz. A túl alacsony végső fajsúly a kisebbik rossz szerintem. Jobb, ha száraz, kevésbé testes a sör, minthogy kicsit édeskés maradjon. Bár mégegyszer mondom, az 1001 gyanúsan alacsony, egy másik fokolóval is meg kellene mérni, ha van rá lehetőséged.
A következő a helyzet: egyáltalán nem édes a cucc, de nem is savanyú, olyan vízízű kb. némi állottsörös-élesztős beütéssel. A sűrűség meg olyan 1,001, jóindulattal 1,002:)