Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Én egy Fallkniven A2-est viszek túrázni! Bármit meg tudok vele csinálni! Ha kell egy fát is kivágok vele,-ütőfával is használható, a kenyeret is szeli, viszi a szőrt a karomon!.......Nagyon éltartó,-laminált VG10-es penge nem hagy cserben!!!!:)))
Apám svájci bicskája 2004-ben ment a fémhulladékgyűjtőbe a reptéren. Se feladás, se megőrzésre átvétel, semmi, mindössze a gyűjtőedényzetre mutogatás. Ferihegyen.
Nem véletlen, hogy a lapp, finn "túlélők" mindig egy kést és egy baltát vittek magukkal. Nem értem, hogy most miért kellene mindent egy eszközzel megoldani. Pl szalonnázni se állnék neki baltával, mint ahogy fát se késsel vágnék ki. Ray Mears írja az egyik könyvében: mindig egy kisebb tőrt rak el, mellé egy baltát, vagy egy összecsukható fűrészt.
Persze nem csak az ő, illetve a lappok útja járható, de ha ez az út többezer éve ki van taposva, minek tapossak ki másikat?
AZ a kés AKKOR éppen bírta... ugyanakkor lehet, hogy a sajátoddal már nem lenne szerencséd. Tele a net sztorikkal, ahol márkás késgyártó hiperszuper kése nem bírt ki egy kis ütőfázást, pedig ugyanarról a késről van fenn a youtube-on 60 db hard use videó.
Én komolyabb feladatokhoz már inkább baltát használok, túlélő szituációban meg úgy vigyáznék az egy szem késemre, mint a szemem fényére :)
'99-ben repülővel utaztam Svédországba, oldalamon akkori első "komolyabb" késemmel, egy balkezes CRKT Mirage-zsal. Akkoriban 9/11 még kanyarban sem volt, így nem gondoltam, hogy bármi gáz lehet. A 4 db becsekkolásból (BP-Stockholm-Sundsval-Stockholm) háromnál csak megnézték és visszaadták, egyedül az utolsónál volt gond. Ott is tök normálisan közölte a szekus, hogy nem vihetem fel a gépre (szó mi szó, nem egy túl pacifista kinézetű bicska), kitöltöttünk egy lapot, és poggyászként feladták. Hát bizony elég fura érzés volt, szinte meztelennek éreztem magam. Ferihegyen aztán ott figyelt a kis doboz a futószalagon, úgyhogy happy-end lett a dolog vége... bár akkori naivitásomnak hála meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg elkeveredik/ellopják a reptéren :)
Voltam egyszer egy szórakozó helyen, vagy 10 évvel ezelőtt. Teljesen véletlenül, egy kisebb kirándulás után, hirtelen felindulásból mentünk, persze az őrök a kapunál megmotoztak mindenkit. Én, még motozás előtt szóltam, hogy van nálam egy bicska, de nem tudom hova tenni, mert kirándultunk, nem gondoltuk volna, hogy ma még mulatni is fogunk, stb. Az őr kérdezte, hogy milyen késről van szó. Már nem emlékszem, vagy egy svájci, vagy egy kismaskara volt az említett kés. Az őr rám nézett, majd szó nélkül beengedett, de előtte megkért, hogy ne mondjam senkinek, hogy ő engedett be.
Gondolom, ha egy machete van nálam, nem ilyen elnéző. ;)
Nálam is mindig van kés, ha kell, ha nem. Kicsi gyermekkorom óta. Egyszer, kb 6 évesen láttam a cirkuszban egy késdobálót, szerintem minden ott kezdődött, mert nálunk sem volt késes-bicskás senki a családban. Első "komolyabb" késem egy herbertz pillangó volt, aztán vagy 15 évesen sikerült beszereznem nagyon jó áron egy swisschamp-et (akciós volt, egy darab ezresért, egy fesztiválon...ki tudja, hogy került ahhoz, aki eladta nekem). Volt egy kis vadászkésem is vagy 12 évig, azt nagyon szerettem, de egy köszörűs szétbarmolta.
Azóta már rengeteg késem, bicskám volt, számolatlanul. Ha legál méret, az utcára spyderco dragonfly, vagy byrd meadowlark, ha rejtett, cold steel mini pal van nálam, vagy egy toll kés. Melóban byrd crossbill, enni egy szaru markolatos fejesgörbe. A görbét cserélgetem egy kismaskarával, és egy "egyedi" opinellel. Victorinox katonai is van, fűrésszel, és egy kisebb ollóval.
Persze a skandik alapkészlet, ha erdőbe megyek. A hiper-szuper késeimtől mind megváltam az idők folyamán, mert csak a vitrint díszítették. Előny lett az évek során számomra, hogy használjam, merjem használni az eszközeimet, anélkül, hogy félteném őket.
Na igen - a hitelkártyakés legnagyobb előnye, hogy a tárcákat (egyelőre) nem vizsgálják át a beléptetések alkalmával. Mondjuk nekem még nem volt ilyen élményem - vidéken talán kevésbé paranoiásak. Viszont ami késik, nem múlik.
Nos, én egy alkalommal, amikor az ország egyik legfontosabb épületében (na jó, a másodikban) jártam hivatalból, akkor a leadott személyi igazolványszám ellenőrzése utáni táskaátvilágításon fennakadtam.
A biztonsági őrök meg azon akadtak fenn, hogy egyszerre két bicskát kellett, hogy kirakassanak velem. (Egy különleges svájcit és egy még különlegesebb Kocsis-félét. - Hiába no, egy multifunkció mellett időnként kajálni is kell valamivel!) Én meg már attól tartottam, hogy letepertetnek valami különleges osztaggal.
Legközelebb kint hagytam az autómban a kényesnek ítélhető cuccokat...
(Habár utána is gond lehetett volna, csak ügyesen megúsztam mindig. Ugyanis egy picurka svájci lóg a slusszkulcsomon. Viszont a kulcsokat/mobilt/pénztárcát ilyenkor mindig kirakatják egy tálcára, amíg a fémkereső kapun át kell menni. Utána pedig a kiszórt cucc felkapható. Nos, így az ollós-késpengés-körömreszelős apróság rendre átcsúszhat.:)
Az utóbbi években kempingezés során a mindig az autómban heverő dugóhúzós Laguiole szokott kézközelben lenni. Tavaly ugyan más autóval voltunk, de az első dolgaim egyike volt áttenni a bicsakot a másik kesztyűtartójába.
A késpengéje is jó méretű (akár az étkezések során is) , de a dugóhúzója is elkélt mindig (mert ugye sátorban alvás nem zárja ki a helyi borok kóstolgatását - és a szomelier kések őse a lágjol volt, így még kempingben is illik megadni a módját és stílust kell vinni a bontásba:).
Viszont ez a CardSharp pont arra lenne jó, hogy amikor egyéb cuccok híján legfeljebb az ember iratai vannak kézközelben, akkor él-szükség esetén cupp! és kivehető a mai kártya formátumokra méretezett irattartóból. A környezetnek meglepetés, számomra pedig praktikum lehetne!
Itt ne volt veszélye az átvizsgálásnak, tudtam, hogy csak jegyellenőrzés lesz. A Higonokamit csak azért vittem magammal, mert könnyű, lapos, és olyan régen volt már a táskámban. ;)
Egyébként azt hiszem, hogy a családunkban én leszek az utolsó Mohikán. A tesóm nem késmániás, pedig annak idején meggájvert követve kellett neki egy svájci bicska, se a többi férfi/fiú rokonom nem rajong a késekért, még "haddnézzemmeg" szinten se.
Bizony, a mai világban sokkal fontosabb, hogy késimitáló applikációt le lehessen tölteni az ájfonra, majd egy géppisztolyos applikációt, majd egy applikációt kereső applikációt, majd egy emlékeztető applikációt, hogy el ne felejtsük, hogyan kell kinyitni egy konzervet normál konzervnyitóval. ;)
Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet "élesen". Én a munkám miatt sokat telefonálok, de amikor elmegyünk mondjuk moziba, a telefont minden további nélkül itthon hagyom, de a bicskám sose. Amikor viszont a Dalai láma előadásán voltunk a Sportcsarnokban, és tudtam, hogy átvizsgálnak, és bicskát nem vihetek magammal, bizony félkarúnak éreztem magam. Sokszor nyúltam a zsebemhez, és nagyon szokatlan volt a késnélküliség.
Nos, szerintem az a normális, ha férfiembernek - és fiúnak is! - van bicskája. Méghozzá nála. Ezt a nagyapák - és a mi apáink is - így gondolták, ez volt a természetes, magától értetődő.
Csak manapság sajna sikeresen elkorcsosítják az ember ”primitív” hajlamait. Ha értitek, mire gondolok.
Érdekes, nálunk senki nem volt bicskás a családban, én nem tudom, hol fertőződtem meg, de amióta vissza tudok emlékezni (egész korai emlékeim vannak), késmániás voltam. :) A bugyli is úgy lett, hogy állandóan könyörögtem, hogy szeretnék egy bicskát, aztán valami vurstliban vettek nekem egyet.
Ilyen helyeknél szoktam figyelni, hogy ne vigyek se nagy, se értékes (akár csak számomra érzelmi értékkel bíró) kést, mert elvehetik a kapunál az őrök, aztán ez nem a nyugat, úgyhogy nem mindig vennék rá mérget, hogy visszaadják, vagy elküldik postán.
Nálam a bringás táskában egy Vic Angler van rendszeresítve a marokszerszám mellé. Így bicska is van nálam, és a tüskét is ki tudom szedni defekt esetén a fogójával. ;)
Én bugylival kezdtem, pedig nem is vagyok vidéki (azaz nem voltam :)). Aztán nagyon hamar lett egy svájci, már 10 éves koromban, és onnan meg nem volt megállás. :)
De svájci azóta is mindig van, nagy kedvencem maradt.
Egyébként nálam is. És ha véletlenül mégsincs, kellemetlenül érzem magam. Nem mintha állandóan vagdosnom kéne, csak valahogy kisiskolás korom óta van nálam valamilyen bicska, már szokatlan érzés, ha nincs.
de van. ha van egy igazi és melléteszed. egyébként meg legtöbbször nem az eladó termékről tesznek fel fotót és csak akkor derül ki, hogy mit vettél ha már a kezedben tartod. ezért érdemes az árra és az eladóra odafigyelni.
amúgy a másolat is teljesen jól használható, csak a kidolgozása nem annyira részletes. ez inkább csak elvi kérdés.
ezeket a felhasználási területeket azzal a megkötéssel gondoltam, hogy nincs nálad egyéb "céleszköz".
egy nyaralás vagy kempingezés során meg könnyen előfordulhat, hogy nincs nálam normális bicska, de pénztárca meg igen. nekem sok késem és bicskám van, de "csak úgy" szinte sosincs nálam egyik sem. inkább csak ha előre számítok rá, hogy szükségem lesz egy vágóeszközre. persze különbözőek vagyunk és más akár mindenhova is hordhat bicskát. azoknak nem kell ilyen CardSharp.
Tök igazad van, nálam is azért lenne a nyakban hordott kis fix, a táskában hordott svájci, a zsebben lapuló fejesgörbe, meg a csomagtartóban utazó mora mellett, hogy legyen.
Ja, és kicsit ellensúlyozná a kerékpáros edzéseim közben fellépő pengehiányos állapotot, mert ott csak a kerékpáros bicskaszerszámon lévő penge van nálam (igen, direkt olyat választottam, amin van vágóeszköz), ez meg pont elfér a mez zsebében a telefon meg a pénzecske mellett, sem a mérete, sem a tömege nem jelentős.
Csomag/levélbontásra jobb bármelyik késem mert mire ezt előhalászom meg összehajtogatom, addig egykezes folder elő, kicsattint, elvág, becsuk, elrak, ennyi. Kempingezésnél van olyan akinél nincs más? Nálam minimum kettő. Ez ilyen késbuzzer dolog hogy a pénztárcámban ilyet hordok mekkora feeling, meg talán nagyon szükséghelyzetben, de hogy az nálam mikor lenne arról fogalmam sincs. Persze különbözőek vagyunk. :-)
pl. csomag/levélbontásra, vagánykodásra abszolút jól használható. de én el tudnám képzelni, hogy kempingezés közben is jól jöhet ha épp nincs az embernél más, vagy virslistandon egy vacak műanyagkés helyett is jobb választás :)
egy dologra érdemes odafigyelni, hogy sok a hamisítvány. a legegyszerűbb módja az eredetiség megállapításának, hogy 2.500 Ft alatt biztosan hamis. afölött is előfordulhat, de ahhoz már pofa kell.
Ezt a Fox Deimost nem értem mire jó, ekkora késnél inkább már fixben gondolkodnék hiszen zsebben úgysem fér el, vagy ha mégis akkor mást nem kell berakni mellé. A formáját tekintve jó kis csapkodós késnek gondolnám - főleg a markolatkiképzés miatt - de ahhoz meg gyenge a zárja. Vitrinben el tudnám képzelni. A pengeanyaga viszont nem rossz N690Co.
Egész jó lett, bár egy jobb képet megérdemelt volna. :) Általában a Bear Grylls késeket azért nem kedvelik, mert túlárazottak. De vannak köztük egész jól használhatóak.
én beszereztem belőle 4-et. nagyon praktikus. kis helyen elfér és bármikor szükség van egy vágó eszközre, mindig kéznél van. összehajtogatva elég stabil, akár faragásra is használható.
nyugodtan lehet bármennyiszer hajtogatni, nem fog eltörni.
Üdv mindenkinek! A Bear Grylls késeket nem sokan kedvelik ,ennek ellenére megbarátkoztam egy compact ultrával! A műanyag nyelet lecseréltem szarvasagancsra réz szegecsekkel! Szerény véleményem szerint praktikus ,sokoldalúan használható kis kés!
Ez egy Mingren 910-es kínai folder, nagyon precízen összerakott holmi. Pengéje 90mm hosszú, 2,79mm széles, 12C27-es Sandvik acélból, markolat zöld G10. Könnyen élezhető, és nagyon borotvára lehet húzni. A liner 1,5mm vastag, az erősebb igénybevételt is bírja.
oys...
Nagyon szép az a Polyák Náder bicska, a kedvenc formám! Bár nekem Révész Náderem van, ami különlegesség benne, hogy szénacélból van a penge, és attól a Meisitz Imrétől származik, aki Ördögh Andrással együtt tanulta a késes szakmát Révészéknél, tőle pedig id. Polyák Imre tanulta a szakma fortélyait. Benne van egy kis késes történelem, ezért különleges számomra!
Ez viszont nem új, hanem már használt-korú, de használatlan állapotú.
De ez tényleg olyan, ami láttán rá lehet kattanni a magyar kézműves darabokra. Eléggé középre zár, jól cvikkol, precízen passzolnak az illesztések, a rugó mellett sem lehet átlátni, sőt, néhány náderre jellemző reszelőnyomos bakni sincs rajta, szépen el van polírozva a megmunkálás nyoma.
Polyákék fénykora lehet.
És ugyebár maga a Náder egy olyan fazon, ami csak úgy sugallja a korai "dzsentri virtus"-t, na ez is nagyon olyan!
(Annyira, hogy még az általam más bicskákon nem kedvelt rézbaknis mivoltát is meg tudom bocsátani neki. - Eddig csak a Calmels-en tudtam ezt elviselni, most már ezen is.)
Így nem beszélünk. Te nem vagy ide való, és remélem, ÖRÖKRE kitiltanak innen!
Ez egy topik, ahol az emberek beszélgetnek és eszmecserét folytatnak egymással, néha összekapunk egy kicsit, de a jó ízlés határain belül, kibékülünk, néha elismerjük a hibáinkat néha nem, de emberek vagyunk, és nem vagyunk egyformák, DE ilyeneket nem mondunk senkinek sem!
Az a véleményem, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül, hogy tényleg ORDENÁRÉ vagy, és ez a stílus nem ide, de még egy kocsmába sem való! Jég veled!
Kocsis Ferit idézve: náder, cakli, völgyelt, egy család. Üdv a klubban! Egyébként szerintem a cakli/náder pengeforma a legjobban használható a magyar kések közül. De a maskara se rossz!
A nagy nyelvtanozás közepette kérdeznék egy késest is, ha nem baj :)
Egyik barátom hozott egy náder bicskát élezésre. Korrekt módon összerakott, termetes bökő, konvex éllel, jó kemény nyitással (bár ebbe besegíthetett a platina és a rugó között termelődött rozsda is). A pengén mesterjel nincs, csak egy RM (gondolom rozsdamentes meg egy MAXI beütő. Találkoztatok már ilyennel, kitől származhat?
PS: Ezek a magyar bicskák... kb. egy évvel ezelőttig abszolút hidegen hagytak, inkább a modernebb formavilágú kések érdekeltek. Aztán egyszer csak katt, kell nekem egy maskara... aztán egy rác... és ugyan eddig a náder forma nem igazán dobogtatta meg a szívemet, de most, hogy kézben fogtam egyet... hmmm... :)
Sosem volt pillangó késem,-de mindig akartam!!:)))
Régebben nagyon felkapott volt az amcsi filmekben,- ahogy látványosan kicsattogtatják szemmel követhetetlenül,-szóval lélektani hatása az vastagon volt!!!!!!!!:)))))
Inkább gondolkozz el azon,- milyen kép alakult ki rólad ebben a közösségben!!!!!!!
Egyébként senki sem kötött beléd,- csak a merénylet,-amit elkövettél az anyanyelved ellen,-az az igénytelenség himnusza!!!!....... Erre akartam felhívni a figyelmedet,-minden bántó szándék nélkül!!!
Tisztázzunk valamit én nem kötötem senkibe, nézétek meg az első hozászolásomat , piton kötött belém. de most is azt mondom inkáb legyen rosz a helyesirásom , mint hogy olyan ember legyek aki a másik emberbe akit nem is ismer beleköt.én hiszek abba hogy aki büntelenül csinál a másik embernek roszat ,az valahol az életbe visza kapja.ÜDV:TÚLÉLŐ KATONA
Mennyiért árulták az Okapit? Engem mellette a Mercatorok érdekelnek. Sajnos a mostani, amit a gyártótól vettem a már ,meglévő világháborús darabhoz képest egyértelműen a német ipar hanyatlásáról tanúskodik. :-(
Megnéztem. Láttam sokkal szebbeket már. Ráadásul nem értek hozzá, viszont kópiát nem vennék, de egy használt esetén nem biztos, hogy fölismerem (biztos, hogy nem). Az eredetiek meg általában papírossal együtt vannak, ha jól tudom. (Persze lehet, hogy ez is, de amúgy sem szívesen veszek használt kést.)
:)) Kicsi a világ! Én a Puskásban végeztem 72-ben! Az volt az utolsó évfolyam,-ami Távközlés technikumi oklevelet adott érettségivel!Hajjjjj,-de régen volt már!!!:)
A természetes anyagokat én is jobban szeretem, de ez az Outdoor nagyon tetszik. A pengével meg majd lesz valami. Vagy kicseréltetem egy simára, vagy így marad. A cakli mellett labdába se rúghat, azt az évi 2-3 alkalmat pedig kibírom így, lyukas-recés pengével. ;)
Ja, a seklinyitó viszont működik, egyszer már segítségemre volt!
A következő, amire pénzt szórok (majd ha lesz), az egy Higonokami lesz. De most úgy tűnik, van időm körbejárni a témát, hogy honnan, milyet, mennyiért stb. Mondjuk ebben az esetben gagyi kizárva, és azt az elvemet is föl kell adnom, hogy ontt veszek kést, ahonnan származik (ez sikerült már néhány esetben), mert sajnos a közeljövőben Japánba nem nagyon megyek.
Nincs kép, már nincs nálam, ajándékba ment. Sztenderd szénacél, 9-es. Kicsit gondolkodtam, hogy veszek magamnak is egy másikat, hogy legyen egy makulátlan is a használatban lévő mellé, de nem állok úgy mostanában, hogy potya késeket vegyek.
Az Outdoor nekem már túlságosan elrugaszkodott, én a fanyelűt kedvelem (amúgy sem szeretem a műanyag nyelű késeket, még borításként sem, közelebb állnak hozzám a természetes anyagok.)
Egyébként a napokban használgattam egy kicsit az Opinel Outdoort, és elég vegyes a kép. Jó, kényelmes, a síp is rendben van, csak az a rece ne lenne a pengén... Sehogy se tudom megszokni, sima pengével lenne az igazi. Persze az is benne van a pakliban, hogy a semi-serrated, serrated pengéket még a konyhakéseknél se szeretem. ;)
Mondom, béke. Pedig én se vagyok moderátor. Ne kapd fel a vizet, nincs értelme. Ez itt nem a harcról szól, ha pedig harcolni fogsz utolsó leheletedig, előbb-utóbb mindenki letilt, aztán kérdezhetsz bármit, senki se fogja látni.
Az lehet, de én osztom az észt,csak elmondtam a véleményem,és elmondtam a körülményeket melyek igazolják az állításomat,mellesleg olvass utána a Vizafogó Álltalános Iskolának és minden kiderül,vita nélkül. Viszont ez a téma részemről lezárva, mert nem ezért járok ide és ez a beszélgetés is méltánytalan! Mellesleg tévedsz, ha úgy gondolod, hogy osztom az észt,itt beszélgetni szoktunk az él társakkal, mindenki megosztja egymással a tapasztalatait és hasonló dolgokat,plusz élményeket, ez nem észosztás,már ne is haragudj,Tisztelt tanár úr vagy Tanárnő,mert ugye ez nem derül ki rólad!
Annyi tapasztalatom van,hogy a fiam 8 évig járt a Vizafogó Általános Iskolába Budapest. XIII. kerület. pont e-miatt, és a feleségem is dixis, ott abban az Iskolában mondjuk lehet, egy kicsit komolyabb szakemberek állapították meg ezt. Nos, innen a tapasztalatom. Remélem, ez kielégíti a kíváncsiságodat, a wikit meg azért linkeltem be, mert nem akartam ezekről beszélni,de végül is mindegy,úgy látom Ti ebből doktoráltatok,és jobban vágjátok mint egy Országosan elismert szakember gárda aki évtizedek óta ezzel foglalkozik!
Hol végeztél pedagógiát, a Wikipédián? A fémismereteid is onnan vannak?
Mennyi tapasztalatod van diszes gyerekekkel, és hányat készítettél föl érettségire? Most igen erősen olyan területre tévedtél, ahova nem kellene, ráadásul most nem csak topikbarát tudatlanságokkal jössz, hanem offolsz is. Hagyd abba.
Florgnak van igaza!!!! A Diszlexia a beszédtanulás és az olvasási zavarokkal kapcsolatos kifejezés!!!!A helyesírás az teljesen más téma,-semmi köze nincs hozzá!!!!
Nem értek egyet,a Diszlexia súlyos helyesírási problémákat és ezek értési problémáit okozza, és aki súlyosan diszlexiás illetve még diszgráfiás is, az egész egyszerűen nem tudja megtanulni a helyesírást,mert nem hallja és nem érzékeli a pl,múlt idő 2TT,vagy a többit helyesírási szabályt alkalmazni. Ezen sok vitatni való nincs,hiszen bárhol is utána olvasol, ugyanezt fogod találni. Erre linkeltem be a Wikipédiás linket, ragyogóan elmagyarázza a problémát. De az ordenáré stílus az természetesen más.
Jön, kérdez valamit. Üvöltve. Az, hogy nem tudja, hogy a csupa nagybetű azt jelenti, az szomorú, de aztán ne jöjjön ezzel, hogy miközünknekünkbármihez is. És még nekiáll feljebb.
OFF: Szögezzük le: a diszlexia nem helyesírási probléma, tehát még véletlenül se keverjük ide.
A helyesírás valóban függ a készségektől is, de maximálisan tanulható, a rossz helyesírás pedig a mai technikai eszközökkel sokkal könnyebben ellenőrizhető, és legalább elviselhető mértékig javítható. Aki erre képtelen, nem hajlandó stb., az egyrészt tiszteletlen az olvasóival, másrészt az anyanyelvét gyalázza meg.
Na, ebbe talán ne menjünk bele, mert ehhez végképp nem értesz. A primitív, műveletlen írás nem diszlexia. A diszlexiások nagy része kiválóan ír géppel.
Ne haragudj, de fontosnak érzem, hogy szóvá tegyem ezt a dolgot, pontosan az általatok piszkált helyesírási problémákról van szó. Halottatok már a Diszlexiáról? Nos, mielőtt leszóltok másokat,érdemes ezt az oldalt csak úgy tájékozódás szinten elolvasni,ugyan is a leghíresebb tudósaink között is vannak és voltak is Diszlexiások és gondolom, lesznek is még, de ettől még ezek az emberek NEM HÜLYÉK!
Ez így fair, nem kell, hogy begurulj és leírd azt a sok-sok pontot, sejtetve, hogy mi mindent tennél az illetővel. Ez itt nem így működik.
Ha rányomsz egy hozzászóló (pl. python 357vagy theraphosa)hozzászólásainak elrejtésére a kis ablak jobb felső sarkában, akkor többet nem fogod látni azokat, és nem idegesítenek fel, mindenkinek (legfőképpen magadnak) jót teszel vele.
A kérdéseidre a választ előbb-utóbb - ha tudja - valaki majd csak megadja.
Nincs baj a sráccal,-de talán most elgondolkodik ezügyben!:)))) Ma már sok helyen a kézzel írt önéletrajzhoz is ragaszkodnak,-amit azért már túlzásnak tartok egy kicsit!!!!
Ha f tiborka nem moderator akor semi köze hozá hogy én nagybetüzök,és ha pitonka nem rosz ember akor nekem ne szólogason be.velem ne szemétkedjenek . Szórakozanak a ...............
Jóember!!! Segítő szándékkal írtam ám,-amit írtam!!!!!!....... Mi lesz,-ha beadsz egy önéletrajzot valahová ilyen helyesírással????....Az tutifix,-hogy nem kapod meg az állást!:(((( .....Azért, tudod,-az a minimum,-hogy ismerje az ember az anyanyelvét!!!
Az,-meg hogy azt a következtetést vontad le,-hogy ezért "rossz" ember vagyok,-csak mosolyogni tudok!:))))
Köszönöm a választ,igen közte van ,egy ka-bar bowie ,jó kés ,univerzális a penge kialakitása jó túlélésre,és harcra is,1085-ös karbon acél. ezt veszem meg .
Van egy Marttiini hosszú késem 30 centis pengével, aminek a keresztmetszete nyújtott átlójú négyzet! Nagyon jól használható sátorozásnál, fagyűjtésnél,-de a kenyeret is gond nélkül szeli!!! Vagy 30 éve vettem,-amikor még újdonság volt nálunk!:)
Én az enyémhez hozzá sem nyúltam, így eredeti, patinás. :)
Előző nap, egy másik piacon szembejött egy érintetlen, szűz példány, de ott hagytam, mert valahogy nem éreztem autentikusnak. Ma már kicsit bánom...
Ezen, amit végül megvettem, rögtön látszott, hogy már használta valaki, a vájat a nyélben el van koszolódva, maga a penge itt-ott foltos. Na, mondom, ez az, ami kell nekem! :)
Nekem is van egy :-) Amikor kint éltem Tunéziában csak a francia klónját árulták. Kacérkodtam vele, de végül nem vettem belőle, amit azért sajnálok. Itthon egyszer azt mondja egy ismerősöm, lomtalanított a garázsban és talált egy kést, ha kell, vihetem. Okapi volt! csak néhány halpikkelyt kellett kiszednem a rugója alól, megéleztem és most őrzöm.
Nagy részük 2mm - 2,5 mm vastag pengéjű,ritkábban 3mm,efelett meg fehér holló ,végül is a skandi élezést nem falbontásra és tankhámozásra,hanem ésszerű használatra,főleg vágásra találták ki az északiak!
Jó dolog az amit csinálsz, de két észrevételem lenne. A 2 mm munka késnek szerintem vékony, bicskának elmegy. Hőkezelni kell, de ahhoz, hogy színre megállapítsd, hogy jó munkát végeztél-e ahhoz nagyon sok gyakorlat szükséges.
Ha valamelyik mestert megkeresed, kérsz tölük egy darab bármilyen acélt pengének, megformázod, elküldöd valakinek hőkezelésre, jobban jársz.
B terv, vannak kész, hőkezelt pengék amit már csak markolatozni kell.
Szerintem lágy állapotban készítsd el a pengét,ha most kemény akkor nem biztos hogy házilag érdemes kilágyítani, és házilag hőkezelni,,mert biztosan nem lesz olyan jó mint a gyári hőkezelés,de lágyításban és hőkezelésben esetleg tudok neked segíteni,ha elfogadod,majd írj emailt és megbeszéljük. A felület és a külalak létrehozását vegyesen ,mondjuk a külalakot asztali bakköszörűn és a leélezés nagyolását is eltudod végezni,de arra nagyon vigyázz, hogy az acél soha ne kéküljön el,mert akkor kiég belőle a széntartalom,és annak a résznek vége is,tehát erre nagyon vigyázz (sűrűn hűteni vízbe mártással)! A továbbiakat reszelővel is és csiszolással el tudod végezni ez attól füg mennyire vagy eleresztve kisgépekkel. Amennyiben ezek hiányával küszködsz erre az első alkalomra a Praktikeres "szuper kisgépek" kiválóan alkalmasak még akkor, ha csak kikölcsönzöd tőlük. Persze az eddig leírtakat csak lágy állapotban érdemes elkezdeni, így könnyebb a markolat panelt is alakítanod a pengéhez és szépen össze lehet dolgozni, ha ilyenkor kemény a penge és megsérted reszelővel a létrejött karcot vagy mélyebb reszelőnyomot már nagyon nyűgös kiszedni a kemény pengéből. Hőkezelés után már csak szegecselni, vagy csavaroznod és ragasztanod kell, nem tudni melyik változatot választod. A markolat kialakításakor csomagold be a pengét jó vastagon, ne sérüljön, így levédve befoghatod két falap közé és satuban megszorítva könnyebben boldogulsz a markolat kialakításában! Amikor ezekkel a feladatokkal készen vagy készíts egy végső finiselős felületcsiszolást és polírozást,így meglátszódnak a még eddig nem látható apró kis karcok,ezeket is csiszold és polírozd,de ne élezd készre,ezt majd hőkezelés után, amikor a penge megkapja a végleges polírozást. Persze ha nem akarod polírozni, akkor egy csomó műveletet, kilehet hagyni és meglehet spórolni, ez egyéni ízlés dolga. Lehet nem voltam teljesen részletes,de kérdezz és segítünk,ha tudunk ebben biztos vagyok. Sok sikert kívánok,és nagy kitartást, ha készen leszel, küldj kérlek ide képet hogy mindannyian láthassuk az első bökődet!
Az a baj, hogy amelyikre nem az van ráírva Maniago-Italy, az már szinte mind kínában készül, kivéve a drágább sorozatokat, ami amerikai. Azt hiszem a Blackfox nevű mind kínai, ami Fox Knives az olasz, Az FK-MD, pedig a katonai verziók.
"EZT" a Cara Cara-t naponta használom, mert két kezes nyitású és az éppen szabad kezemmel azonnal nyithatom. A penge hossza különösebben nem érdekel, mert nálam egy mindennapos használati tárgy és annak kötelező funkciói vannak. Éltartóssága közepes, de jól fenhető acélon. A farzsebet egyhamar megeszi így én vízszintes fekvő tokban hordom és tartom. Ár-érték arányban nagyon jó, azt a pénzt nagyon megéri.
Tűrhetők, de a helyedben fölmennék a 10. oldalig (ha pont innen akarsz vásárolni) és a KERSHAW Skyline -- SPYDERCO Tenacious -- ONTARIO Rat 1 hármasból választanám vmelyiket.
Igazán köszönöm!Ez eszembe se jutott pedig elég kézenfekvő!Főleg hogy egy elég gyatra teflonról beszélünk.(Ontario RAT5) Csak a vegyszeres tisztításra utaló videók jöttek velem szembe.
De a józan paraszti ész a nemes egyszerűségével megint győzött! :)
Nekem tetszik :) Mivel Suzukival járok, így nincs szükségem szerszámokra, de a múltkor csak vettem egy laposfogót meg néhány csavarhúzót, és akkor jutott eszembe, hogy milyen gáz, hogy nem tudok elvágni egy madzagot :D És ezért vettem ezt :)
Helló! Nem volt még MTech késem, így objektív véleményt sem mondhatok róla - néhány hét múlva megteheted Te...
...azonban én 5000-ért inkább valami Enlan-t (EL-01), vagy hasonlót vettem volna (amit meg is tettem kb. két éve, és bizony nem bántam meg!). Ettől függetlenül lehet, hogy nem jártál rosszabbul ezzel sem.
Nem rázatni, rázni. ;) Ha gatyába rázatod, akkor szerintem a felújítás költsége messze meghaladja nem csak a beszerzési árat, hanem a bicska tényleges értékét is.
Én nagyjából értem, hogy mit akartál írni. Olvass vissza. Amit írtál, igen csak félreérthető, mintha az összes kézművest ledegradáltad volna. Tudom, hogy nem így akartad írni, de ez sült ki belőle, ezért a félreértés. Illetve épp ezért kérdeztem, amire nem válaszoltál, hogy te mit értesz tökéletesen, neked mit jelent a hiba.
Nekem eddig két S&W bicskám volt. Soha többet nem lesz!
Már egy párszor leírtam: az egyik, nagyjából 10ezres kategória volt, szép barnított, gentleman folder. Kritikán aluli, a penge kb a második használat után kikotyogósodott valami elképesztő mértékben. Ja, nem szoktam tankokat hámozni. ;)
A másik nem volt olyan rossz, egy back lockos bicska volt, viszont a penge itt se ült stabilan. Holtjátéka voltfüggőleges irányban, magyarul a penge foka és a rugó között volt egy kis rés, és a penge még nyílt volna tovább. Vágásnál marha zavaró volt. Az előbbit kidobtam a kukába, a másikat, ami azért valamivel használhatóbb volt, odaajándékoztam valakinek.
Kocsis Ferit nem emailben keresgélem, hanem elmentem hozzá Fancsikára, megnéztem a munkáit, és megkértem, hogy készítsen nekem egy Debreceni páros bicskát. Remélem nemsokára elkészül.
Egyébként ugyanígy megnéztem már több késműves munkáit is...
Addig is kíváncsi lennék a véleményére, és ha nem pofáznál bele az nagyon üdítő lenne.
Gyerekek,nem szabad egymást így csesztetni,tudjátok! Élni és élni hagyni! Mindenkit olyannak kell elfogadni amilyen,egyikőnk sem tökéletes és soha nem is lessz az!
Értem,de mivel ez egy nyilvános fórum az is benne van a pakliban,hogy más válaszol,főleg,ha agresszíven támadsz egy köztiszteletben álló személyt,akit mi tisztelünk a munkásságáért!!
Ha nem tetszik a nyilvánosság,akkor keresd meg e-mailban és máris nem szólunk hozzá!!!!
Igen, ez a bicsak, amihez jutottam, ugyanaz a ruszki okapi-klón.
És, szuper! Azaz, nagyon örülök, hogy belinkelted a cikket, mert már azt sem tudtam, honnan szedtem régesrég a képeimet erről, amikor még kezdett kinyílni a csipám a kések iránt. Azóta akartam egy ilyet, most jött össze. Olcsón, de sajnos hibásan. És persze gatyába szeretném rázatni...
Nekem nagyon jó, az a "rengeteg" hiba, amit Feri belerak a késeibe és bicskáiba, csak legalább egyszer mind hozzám kerülne, tudom, hogy most önzőnek tűnök, de nem baj, kell nekem a "Drágaszág".
Ezek szerint nem olvasod a Késportált. ;) Ednek van mindenféle klónja, eredetije is. Ezeket a késes kalandozásos cikkeket többször elolvastam, mind nagyon érdekes! Például ennek a hatására lett végül nagy nehezen Higonokamim. Bár nekem kényelmetlen, meg elég tökéletlen is, de mégis szeretem.
Visszaolvastam a hsz-t, amit írtam. A nagy kapkodásban, újraszerkesztésben kitöröltem 2-3 mondatot sajnos, pedig pont az lett volna a lényeg, az Okapi és klónjairól. Sorry...
Nem-nem, ez egy orosz változata, koppintás, vagy mi! Persze ettől még lehet Okapinak nevezni, csak azt a bizonyos szőrszálat hasogatom. A CS Kudu is egy Okapi klón, csak a gyártó leírása alapján tovább van fejlesztve. ;)
Gondolom, érzelmileg kötődsz ehhez a késhez. Tegnap láttam egy vadi új CS Kudut az EM-ben 3200-ért. A felújítás biztos többe fog kerülni, hacsak nem otthon, a saját kezeddel csinálod. Szerintem nem kell szakihoz vinni, próbálj meg házilagosan legyártani hozzá egy tenyérlemezt.
Kérdés, hogy mit nevezel, mit tartasz tökéletesnek. Mert pl egy robotot be lehet programozni, hogy naponta 18654 tökegyforma mozdulatot csináljon, mindig ugyan úgy, ugyanakkora erővel. A 18654 mozdulat alatt ez a robot elkészít mondjuk 123 kis izékét, 99,9 %-os pontossággal. A 123 izéke egyforma lesz, csak lézeres mérőműszer tud különbséget kimutatni közöttük. Tehát lesz 123 tökéletes izékénk. Embertől ilyen precizitást, monotonitás-tűrést nem lehet elvárni, tehát egy kézművestől se. Egy robotot pedig nem lehet kézművesnek nevezni.
Most nem arra célzok, hogy csak az a kézműves, ami hibás, persze itt is fel kell állítani bizonyos normákat. De egy kézműves termékben mindig lesznek apróbb-nagyobb pontatlanságok.
Üdv mindenkinek a késtopikban! Ősidők óta nem írtam ide a fórumra, bár elég gyakran olvasom különböző témakörökben. Újabban kiújuló enyhe késmániámat ápolandó olvasgattam a hozzászólásokat, véleményeket néhány késről acélról, és mivel látám hogy valaki kérdezett a Gerber Obsidian-ról,gondoltam leíroma véleményemet erről a méltatlanul mellőzött nagyszerű kis késről!
Magamról annyit, hogy nem vagyok súlyosan késmániás ugyanis amikor néhány éve nézegettem a tetszetős "modern" egykezes késeket rájöttem, hogy mivel a csavarhúzó, meg az olló amit állandóan használok a majd 20 éves Victorinox Outrideremen (jah, még a csipeszke is fontos), egyiken sincs rajta, ugyanakkor drágák, a Leatherman cuccok meg túl nagyok, és szintén nem pénztárcakímélőek, hamar megúsztam a kórt. (Ezentúl az általánosan elterjedt biztosítómechanizmusok sem nyerték el a tetszésemet.)
Aztán Kb 1 éve találtam egy parkolóban nem messze egy a világ légitársaságai által jól ismert vulkántól a földbe szúrva egy Obsidiant-t. (Most nem írom le hogy a kőből amibe bele volt döfve a sorban állók közül senki sem tudta kihúzni rajtam kívül mert ez így nem volna igaz.)
(A "hol"-ra csak azért térek ki, mert szerintem pont nagyon passzol a bicsak nevéhez, és a helytől nem messze begyűjtöttem pár valódi obszidiánt)
Rögtön észrevettem rajta a csavarhúzó-sörnyitó-reszelő kombinációt és megállapítottam magamban hogy lám, rájöttek most már az egykezes kések gyártói is hogy ez kell. De ahogy elnézem a piacot ez még manapság is ritka.
Szóval a kedvencem rajta a nyitása. Nem tudom milyen lehetett új korában de ez vajpuhán jár a bronzszerű "csapágyon". Holtjátéka egy picit több mint a svájci bicsaké(aminek ugye nulla), 1-1,5mma penge csúcsánál. Ha az ember megnyomja a "biztosító" gombot az oldalán, elég egy csuklómozdulat és ki lehetpattintani a pengét, olyan sebességgel mintha rugós késünk lenne. (Át is lehet azzá alakítani állítólag meglehtősen egyszerűen de nem tudom hogy ez itthon legális e,mindenesetre tulajdonképpen felesleges is, mert akkor a becsukáshoz kell két kéz, így meg ahhoz is elég egy)Ha nyitott állapotban megfelelő szögben tartva megnyomom a gombot, akkor Földanya autómatikusan zárja a kést, de ez ugyanúgy megoldható egy csuklómozdulattal is.A penge rendes nyílásáról kattanás tályékoztat,de azértkicsettintésnél nem árt ellenőrizni hogy bekattant e. (Ugye milyen jól hangzik?) Gyakorlatilag fogásváltás nélkül lehet nyitni zárni a kést, és ezt úgy, hogy az újjunk egy pillanatig sincs a penge útjában! A külön biztosítóval nyitott, és zárt állapotban is rögzíthető a penge.
Hátul a fém rész egyik oldala kissé meg van hosszabbítva hogy könnyebben lehessen használni üvegtörésre, és ugyanezzel az oldallal nyugodtan lehet ütni, kalapálni is, nem alumíniumból van. (Bár szöget beverni csak nehézkesen lehetne vele.) A Klipsz erős, jól tart, és leszerelhető. Mélyen ül vele a kés a zsebben, vízszintesen szemlélve szinte csak a klipsz teteje áll ki. Ha a késért nyúlok akkor a hüvejk és mutatóújjam közé fogva azt, pont a kioldón lesz a hüvejkújjam, illetve ahogy előhúzom pont a markomban terem, tehát az előhúzás, és a nyitás szinte egy mozdulat, nem kell ehhez sem fogást váltani. A nyitószemölcs is nagyon kézreáll (nem voltam ez előtt egy egykezesbicsak-szakértő), azzal is egy álom nyitni. A Klipszből ki van kerekítve egy darab, hogy bal kézzel is kényelmesen elérhessük a nyitószemölcsöt. Mivel csak egy oldalon van nyitógomb, ha bal kézzel akarjuk csuklóból nyitni a mutatóújjunkal "fel" kell nyúlni a gombhoz változtatva a rendes fogáson, de ez sem nehéz. Vagy lehet rendesen nyitni a pöcökkel. A nyitógombot egyébként nem kell megnyomni ha szemölccsel nyitjuk a pengét, az ugyanis csak épp hogy helyén tartja a pengét, csak a csuklós nyitáskor kell megnyomni hogy akadálytalanul mozoghasson a penge. Záráshoz természetesen muszály megnyomni.
Mivel a kés nem túl széles, és a vége felé szépen elkeskenyedik, észre sem veszem hogy a nadrágomon van, nincsenek rajta kiálló részek amik zavaróak lennének. Fogása kellemes, a bemélyedésnek elöl, és a tenyérbelapuló formának hála szúrni is biztonságosan lehetne vele nem valószínű a kéz előrecsúszása még így sem, hogy a felső oldalon semmilyen ujjtámasz nincsen. (A tenyerünkön feltámaszkodik)
Az eszközök sajnos nem állnak pont tengelyvonalban, és nem záródnak. Ugyanakkor viszont mivel állandóan ott vannaka kezem ügyében, inkább nyúlok ezekért ha nem valami nagy szerelésre készülök, és pont ez az amirea dolog ki van találva.(Az Outrideremen amúgy még nincs csillagcsavarhúzó, lehet hogy nem is outrider a neve, hanem az elődjéről beszélek.)
A penge drop point (van erre magyar szó?) kialakítású és a homorú élrésznek köszönhetően finoman lehet vele szeletelni, ugyanakkor oldalról erősebb mint a Victorinoxé. Az íves, pengehosszhoz képest hosszú éle miatt jobban szeretek vele vagdosni mint az egyenesebb pengéjű késekkel, húzó, csuklóból döntött mozdulat esetén több élhosszt lehet így használni mint egy egyenes pengénél, ezekkel a mozdulatokkal kicsit tompább kés esetén sem kell elkezdeni fűrészelni. A pengehát meg van vékonyítva, ha valaki gonosz, akkor harci kést is tud belőle farigcsálni.
Anyaga 7Cr17MoV rozsdamentes acél. Ez valahol a 440A és Az AUS8 körül lehet, mert a 440A hoz képest van benne vanádium, viszont több benne a króm mint az AUS8-ban. Éltartását nem tudom megítélni, ehhez azonos körülmények között kéne sokat bróbálgatnom más késekkel egyetemben, de ehhez hasonlóan megfent kések kellenének, stb. Volt hogy 2 héten keresztül napi 5-6 órában lágyszárú növényeket metszettem vele. Különösebben nem tompult ki de persze a végén már nem volt egy borotva.
A fenti anyag nem annyira szuperhiper acél mint amivel sok -egyébként jóval drágább késnél- találkozhatunk manapság, de azért azt nem árt tudni hogy sok "felsőbb kategóriás"acél (a laminált szendvicsszerkezeteket leszámítva) sokkal ridegebb, tehát nem nem biztos hogy pld egy ilyen pengeméretben egy mondjuk s30v vagy 440c acél leejtés esetén tovább megmaradna. Bár ez irányú gyakorlati tapasztalataim korlátozottak, és nehéz is az ilyesmit a gyakorlatban mérni. (Vagy inkább drága, szuper kések esetében). Viszont a korrózióállósga nekem bizonyított, mert 2 hónapig laktam vele közvetlenül a tengerparton, és sokszor egész nap sós vízben "állt" velem együtt anélkül hogy egyszer is átmostam volna édesvízzel,és rozsdának nyoma sincs rajta. Az egy szem rugójáról nem tudok nyilatkozni mert nem szedtem szét,de a csavarok,meg a váz sem rozsdásodik. Úgyhogy az én esetemben ez az acél nagyon is bejött. Lehet hogy a Mjölnir is ebből van, már csak a sós tengerek miatt is. Bár arrafelé akkor már inkább a Sandvik termékei a népszerűbben.)
Mindenesetre nálunk ez a sósvíz dolog nem annyira jelentős. Ugyanakkor ha belegondolok ha valaki nem napi 8 órában vagdos a késével, akkor tényleg nem biztos hogy érdemes 3x-szor ennyit kiadni egy jobb acélért. Kivétel ugye a Mora ami egész jó acélból van, és hihetetlenül olcsó. A Morákat szemlélve, és a svéd munkabér szinteket, egyébkén érthetetlen számomra hogy hogy lehet hogy a 440A-s, és a felsőbb kategóriájú acélokból készült kések között óriási, sokszoros árkülönbségek vannak, ugyanakkor azonos gyártó azonos felépítésű kései esetén elvileg csak a nyersanyagár adja a különbözetet.(Hőkezelés itt is ott is van természetesen) Ha egy nagy márka Sandvik szintű (tehát mondjuk 440c vagy aus10) acélból gyárt kést,egyből 2-3x szoros árat kérnek a késért, akkor is ha az acél Kínából jön. Sőt sokszor az egész kést ott gyártják. A Sandvik meg Svédországban gyártódik ottani költségekkel...
Szóval visszatérve a késre, a fogása nagyon kellemes, nem túl vékony, a kydex miatt kevésbé csúszik ahhoz képest mintha csupasz fém lenne, és kevésbé fagy hozzá a kezünk. Mivel azonban a kioldógomb, és a biztosító is kiáll a markolat síkjából, kesztyűben is könnyen,gyakorlatilag egy kézzel kezelhető. Ja és mivel nincs rajta gumi borítás, azon sem kell aggódnunk hogy 1-2 év alatt lerohad róla a markolat, vagy hogy esetleg olajjal érintkezik...
A nemrégiben körülnéztem a kések világában, hogy megnézzem milyet vennék ha most kéne kést vásárolnom,hogy ne kelljen parkolókban keresgélnem a világ végén, és rájöttem hogy egyszerűen nincs másik hasonló kés a piacon az árkategóriájában meg pláne nem. A Gerber valamiért már csak a 06 manual combat foldernél használja ezt a nyitást, de az csak fogazott éllel szerszámok nélkül feketített alu nyéllel kapható. Ráadásul a fordított csíptető(hegy felül),és a hosszabb markolat miatt nem lehet ilyen gyorsan elővenni, pedig a rugós hadi változatnál pont ez lenne a cél.(Hacsak valaki nem kívül hordja) Az acélja viszont tény hogy jobb. A biztonságos gyors egykezes zárás meg még a Benchmade tengelyzárával oldható meg, de a nyitás már ott sem ilyen kellemes, ráadásul jóval magasabb árkategória. (És csavarhúzók, stb ott sincsenek beépítve.) Még a SOG késeinél is van valami hasonló nyitás, de azok is 30-40000 forintokba kerülnek, és semmilyen eszköz nincs rajtuk.
Szóval összességében ez a kés bár ránézésre nem annyira tetszetős mint sok csillivilli darab, de így több mint egy év után (Amiből egyébként több hónapot a szabad ég alatt töltöttem ezzel a késsel az oldalamon, az Outrideremmel, meg egy Morával a hátizsákban.) az az érzésem hogy egy utolsó porcikájáig megtervezett nagyon hasznoskis eszköz. Az egy mozdulatos elővétel meg nyitás miatt a Victorinox vágás és csavarozás, feszegetés tekintetében szóhoz sem jutott mellette. Ha valaki ügyes, a sörnyitót könnyen átalakíthatja egyébként konzervnyitóvá is ami egy újabb funkciót jelent ami túrázásnál nagyon hasznos. Egyszerűen nem értem hogy sem a kés sem a nyitása nem tett szert nagyobb népszerűségre. (Bár a tecsős tesztelők nem sok rosszat mondanak róla)
Multifunkciós eszközből még tervezek egyet beszerezni, és miután ára és tudása alapján kiválasztottam a Swisstech multi max-ot, rájöttem hogy itthon senki nem forgalmazza, pedig pont az ára miatt biztosan volna rá kereslet. A Gox.hu-n van egy jó kis teszt az elődjéről. A Késes eszközök kiesnek mert a kés funkció egyiknél sem olyan kellemes mint ennél a késnél, és mind nagyobb ennél, kisebb pengék, és kényelmetlenebb nyitás-zárás mellett. (A Skeletool cx (meg a síma)még súrolja a szintet, de a kés nyitása annak sem az igazi, és nem is olcsó.)
Szerk.: Közben beszereztem pár swisstech cuccot, a csiptetés hiányát leszámítva nagyszerű kis darabok. Viszon olyan kicsik és laposak, hogy akár nyakban is lehet hordani őket.
Összességében szerintem tehát egy nagyon jó kis késről van szó, amely tudását tekintve meglehetősen egyedi, és kiválóan átgondolt. És mindez nem túl borzasztó áron. Jobb acélnak sokszoros áron meg tényleg csak akkor van értelme, ha valaki egész nap használja a pengét de olyankor már eleve nem a bicska a megfelelő eszköz.
Na ezennel vége a kisregényemnek :)
UI: Miután tényleg nem találtam semmi hasonlót, és az ára nem annyira vészes, vettem magamnak egyet tartalékba, arra az esetre ha ezt elveszíteném. Kibontva kellemetlen meglepetés, hogy pár apró részlet nincs olyan finoman kidolgozva mint azon amit találtam. Pld.:Nincs lekerekítve a nyitóbütyök, és a nyitóbütyökkel a gomb megnyomása nélkül csak nagyon nehezen nyitható, ami a régebbinél nem így volt, ott nagyon finoman jár az egész. Azontúl itt vagy nem bronz a csapágyazás, vagy rajta van egy fehér műanyag borítás, mert a bronz nem látszik.Sajnos most nem sikerül teljesen szétszednem mert egy részen erőltetnem kellett volna, de úgy tűnik műanyag van a bronz helyett. Van viszont átmenő fém tengely. Elméletileg egyébként a teflon lehet itt annyira hasznos anyag mint a bronz, ha a csúszóképességet, meg kopásállóságot nézzük. Mindenesetre itt szinte semmi holtjátéka nincs a pengének. Ezentúl a kioldógombot erősen be kell nyomni hogy ne érintkezzen a penge tövével a zár, így fékezve azt, és gátolva a finom pengenyitást. Szóval alapból,legalábbis az újabbaknál némi bejáratásra, módosításra szorul a cucc. Kis műszaki érzékkel egyébként ezek a gondok mind orvosolhatóak. Javulás viszont hogy a fém végrészek kissé le vannak kerekítve, és az eszközök kinyitva szinte tengelyvonalban vannak.
UI2: A csiptető tizedmiliméternyit belógó csavarjai nehezítették a nyitást, ezek végéből egy picit lecsiszolva már ez is majdnem oylan finoman jár mint a régi, már csak a nyitószemölcsöt kell lekerekítenem.
"Egy olyan emberről beszélünk, aki egy az egyben lopta a stílusát, és ezen az sem változtat, hogy formailag máshogy oldja meg. És még ő kritizál, meg hiányolja az újításokat, szóval a lehetőség adott meg lehet mutatni! Nekem ezek után nem kell tőle semmi!"
Bár erre a beszólásodra is gondoltam,meg a máséra is,tehát egy kicsit neked is szólt,hidd el vigyázni kell az ilyen kijelentésekkel! Az okos ember szerintem,így is tesz!
Magamba szálltam kicsit. Szóval a formákat konkrétan nem, de a stílusa eléggé hasonlít egy másik készítőére. Ez talán önmagában nem baj, sőt lehet hogy le is egyeztették, de ha ilyen nagy újító, miért nem talált ki magának saját stílust? Egybként meg egy "akárki Joe" vagyok a fórumon, mindenki eldöntheti, hogy igazam van, vagy sem. : )
Kellő tisztelettel megjegyezném azt hogy, sok embernek akik ebben és más késes topikokban írogatnak,fogalmuk sincs arról hogy egy alap caklinak az elkészítése mennyi időt és szakmai tudást igényel, és egy véletlen icipici hiba,azonnal tönkre is vághatja,még az utolsó műveleteknél is! Persze itt nem az igazából tényleg hozzáértő él társakra gondoltam,hanem azokra akik fene nagy okosságokat írogatnak és mindenki mást leszólnak,csak azért hogy ŐK legyenek a nagy fiúk! Nem kell itt srácok kitalálni a Spanyol viaszt, azt már megoldották. Ezek a késes urak tudják, hogyan kell legyártani egy kést vagy egy bicskát,borotvát vagy baltát,ha meg tényleg olyan munkát lát valaki, ami nem üti meg a szintet, lehet talán annak a késkészítőnek kellene személyesen felróni és reklamálni, de nyilván ehhez bátorságnak is kellene járulni, és még egy gondolat, mivel Te vagy a vevő ha ilyet látsz ne vedd meg, ilyen egyszerű! Azonban semmiképpen sem itt és más fórumokon kellene szapulni valakit! Szerintem vigyázni kellene az olyan kijelentésekkel, mint pl, hogy mástól lopta a stílusát, még ha így is van, azt majd a CÉH eldönti és méltóan jutalmazza is.
Csendben jegyzem meg, nincs tökéletes munka, sem tökéletes ember.
Törekednie kell a kézművesnek, hogy lehetőleg a tőle telhető legjobbat nyújtsa, de lehetetlen nem kell várni sem magunktól sem mástól.
(Most a "gazdasági optimum" kérdéskörére nem térek ki, az egy külön fejezetet igényelne. Fáradt is vagyok ennek taglalásához, meg másokat sem akarok ezzel fárasztani. A lényeg csak annyi, hogy a gazdasági optimum nem mindig esik egybe a "legjobb termék"előállításával.)
Szerintem Zsákinak teljesen igaza van. Sok a rossz minőségű munka és ezen nincs mit szépíteni.
Ami engem elszomorít az, hogy a mívesen többen is egyetértettek azzal a felfogással, hogy nem kell tökéletesnek lennie az elkészült munkának.
Én meg azt mondom, hogy ha azt egy Népi Iparművész minősítéssel rendelkező mester készíti akkor igenis tökéletesnek sőt, osztályon felülinek kell lennie.
Egy olyan emberről beszélünk, aki egy az egyben lopta a stílusát, és ezen az sem változtat, hogy formailag máshogy oldja meg. És még ő kritizál, meg hiányolja az újításokat, szóval a lehetőség adott meg lehet mutatni! Nekem ezek után nem kell tőle semmi!
Én úgy tudom, Polyák-féle páros vagy villával, vagy kanállal kérhető.
A mívesen az egyik éltárs talált egy olyan hármas kést, ősrégit, ami villa, kanál, és kés is volt egyben. Azt hiszem, német gyártmány volt. Kocsis Feri a kérésére elkészítette újonan, igazi Kocsis minőségben. Azt, hogy megint vállalna-e ilyen munkát, azt nem tudom, tőle kéne megkérdezni.
Képet most nem tudok mutatni, a míves fórum nálam nem működik.
IdézleK :''''''annak ellenére hogy te több ízben is belekeverted Feri munkásságát. az hogy 10 éve nem volt innováció egyes készítőknél, gondolom az idő hosszát akarja érzékeltetni, nem szó szerinti 10 évről van szó."""""
Nem én kevertem bele Ferit,hanem azon az ominózus fórumon Zsákai!
Amúgy Kocsistól pld az 'Alaska, a 'Hermes"vagy még sorolhatnám,mi ha nem új termékek?
De sorolhatnám a legtöbb neves késkészítőt,szinte valamennyinek vannak folyamatosan új termékei,pld Angelerót,vagy A.S.H.-t említeném ,szinte minden egyes darabjuk egyedi darab és kuriózumnak számít!
Vagy Szüri mester ?De sorolhatnám szinte mindet,ezeket az embereket nevezte kishíjján megélhetési készítőknek ott azon a fórumon{legalábbis én ezt olvastam ki a szavaiból és a többiek reakciójából is},holott ezen gyártók mindegyike minőségileg is tesztelt darabokat készít,amit Zsákai egyenlőre nem mondhat el magáról,vagy valaki használt már tőle bármilyen kést?
Ez a vélemény részéről már a koránál fogva is tiszteletlen volt,a szakmaiságáról nem is beszélve........
Rá kimondottan rossz hatással volt az a bizonyos díj,ez tette arcossá szerintem!
Igazából nem is akartam ezt a vélem közzétenni,csak ahogy a belinkelt videót megnéztem,hogy mennyire szerénynek és alázatosnak állítja be magát,az csapta ki nálam a biztit!!
Ez engem is nagyon érdekelne, mert még mindig keresem az ideális 'kanálgépet', és ha ez egy magyar kézműves bicska 'személyében' öltene testet, akkor kifejezetten elégedett lenék...! ;-)
Az itthoni öt szalonnázó (négy helyről) 96-98 mm-es pengehosszal rendelkezik. Ez tekinthető az általános méretnek. Van még Feritől egy extra méretű szalonnázóm is, annak 112 mm-es a pengéje. De láttam már kisebb szalonnázót is, annak kb. egy centivel rövidebb volt a pengéje. A rácbicska annyiban különbözik a szalonnázótól, hogy szélesebb a pengéje és a nyele, így markosabb, masszívabb bicska, ami az étkezésen kívül erősebb igénybevételre is alkalmas.
Engem még mindig nagyon érdekelne, hogy milyen is lehet a Páros kés kanalas változata? Villa helyett kanállal van? Vagy egy harmadik emelet lenne a kanál? Szép-e? Jó-e? Praktikus-e?
én nem Zsákait akarom védeni mivel nem is ismerem, csak nem értem miért ellenszenves neked az irománya. figyelmesen végigolvasva az egészet ez egy szakmabeliek közötti bizalmas hangvételű felvetésnek tűnik minden kioktatástól mentesen. általánosságban beszél a széria késekről, bicskákról (amiket én korábban vásáriként emlegettem - és meg is kaptam érte a magamét) és semmiképp sem egy Kocsis elleni kampány, annak ellenére hogy te több ízben is belekeverted Feri munkásságát. az hogy 10 éve nem volt innováció egyes készítőknél, gondolom az idő hosszát akarja érzékeltetni, nem szó szerinti 10 évről van szó.
A P40es szalag nyoma,rettenetesen mély nyomot hagy,és azután még 400-600-800-1000-1200 finomságok jönnek ezt hívják finiselésnek,láthatsz a 800as szalagból valamit,de nem sokat,ám ha mégis van ilyen,emberből van mindegyik késmíves, JA és ne feledd csak az-az ember nem téved aki nem dolgozik!
Ezen viszont nem tudom hogy mit értesz,mert ha a markolat tüskés késekre gondolsz,a toldást biztosan nem fogod látni csak akkor ha szétszeded a kést!
- tüzihegesztési problémák: koszos a tűz stb.
Minden késkészítőnek vannak széria kései,ez azért van,mert nem mindenki rendelkezik jobb anyagi lehetőségekkel,hogy megvegye a full drága késeket vagy egyszerűen csak attól komolyabb késre nincs is szüksége a mindennapokban, természetesen mint mindig erre is ép úgy szükség van, mint arra aki a Vojkó típusú késeket rendeli!
Ezt légy szíves értelmezd mondjuk egy 'Kocsisra "lebontva!
Vagy bárkire,10 éve nem volt egy új vasa????????????????????
Nagyon jól ismerem a Feri munkáit,és hidd el nagyon sokat beszélgetünk szinte majd minden nap,és ezt vedd a szó legszorosabb értelmében,mindig a szakmai szempontokat szoktuk megbeszélni, mindenkinek vannak hibái, mint ahogyan Feri mondaná ez teszi emberivé, és ez így van jól!
Azonban ha olyan terméket látsz egy késestől amiben már szembetűnő ordenáré hibák vannak,azt neki nehezményezd,mert lehet sok olyan embert megbántasz ezzel akár akaratlanul is,aki késkészítéssel foglakozik, és csak esetleg olvassa a topikot,de nem szól hozzá!
Úgy érzem mintha tíz éve alábbhagyott volna a késmívesség fejlődése. Egymás munkáját dicsérgetjük, méregetjük és közben elfelejtünk szakmailag új dolgokat kitalálni, mutatni. Az utóbbi kiállításon kifogásolható termékeket is láttam (méregdrágán): - csiszolási hibák: P40 nyomok - polírozási hiányosságok - tüzihegesztési problémák: koszos a tűz stb. - illesztési hibák: itt nem a természetes alapanyagok zsugorodásáról beszélek.
Kérdezem én hogy kaphat egy ilyen minőséget gyártó ember céh tagságot, iparművész címet. Véleményem szerint fel kéne állítani egy szakmai zsűrit, ami kimondja hogy "vedd vissza azt a kést, csináld újra!" Ne rontsd a céh hírnevét, főként ne a sajátodat.
Úgy érzem, ha erről nem beszélünk hamarosan "Kis Kínát" alapítunk.
Többen azt hiszik, hogy annyiból áll a egész, hogy egy darab vasra két szegeccsel fadarabot illesztünk. És valahol igazuk van! Hiszen egy-két embertől hasonlókat látnak. A laikus egyszerűen kérdez: Miért annyi az annyi? Hiszen a sarkon megkapom tized annyiért. És erre már nincs válasz. Természetesen nem azt mondom, hogy nem kell széria kést készíteni, kell olyan is, ami az egyszerű ember számára is elérhető... Ennél a típusnál a fémismeret minimális tudása nyilvánul meg, a mívesség kategóriát nem éri el. Felépítésük olyan mint bármely konyhakés, azaz köszörűs munka.
Én azért jöttem közétek hogy míves késeket lássak, ahol megmozdul a fantázia és a fémműves ismeretek kiegészülnek. Ne feledjük el! Régen komoly útja volt annak hogy valaki mester illetve céh tag legyen.
Ezt légy szíves értelmezd mondjuk egy 'Kocsisra "lebontva!
Vagy bárkire,10 éve nem volt egy új vasa????????????????????
Amit a régi bajonetteknél láttam (van egy apósomnak is, az is olyan), az arra volt jó, hogy a lenagyolja a durvább hibákat. Igazi élezésre alkalmatlan.
Egyébként konyhakéseknél is lehet ilyet látni, hogy önélező tartó, ott nem tudom, milyen lehet, de az biztos, hogy nem bánik finoman a pengével.
Igen, ezekről én is tudok, sajnos csak a neten láttam. Véleményt hallottam róla, az egyezik a te véleményeddel, csak még annyit tettek hozzá, hogy hülyeség. Innen alakítottam ki a saját véleményem, jócskán leegyszerűsítve a dolgokat, hogy nem létezik. Köszi a kiigazítást!
Nem létezik. Időnként felbukkan egy-egy ilyen hülyeség, akár bajonettel kapcsolatban is, de mindig kiderül, hogy marhaságról van szó. Elméletben működhet, de a valóságban...
Szerintem,ha készítesz egy olyan pöpec késtokot, és most itt egy kemény merev tokról gondolkodom, akkor akár lehetséges is, ha bele tudsz szerelni valamilyen rugós ráfeszítéssel, mondjuk két darab gyémánttárcsán direkt erre a feladatra jól megélezett keményfém lapkát, ami minden berakáskor és kihúzáskor élezi a pengét!
Azonban két aggályom is van a dologgal szemben:
1.) Nem jó mert folyamatosan és nagyon drasztikusan fogyasztja a pengét
2.) Minek állandóan élezni,elég azt egyszer normálisan mesteresen megélezni,és sokáig jó,ha meg nem vigyáz az élre a manus,hát akkor kezdheti újból élezni,legalább gyakorol.
Mindent összevetve,jól hangzik,csak szerintem hülyeség,bár lehet hogy ezt csak én gondolom így!
Igen, róla írta Kocsis Feri: "Iszonyat tehetséges ember. (Csak kicsit lusta. Még szerencse. )"
Valamint Le Goff Csabi is elismerően beszél róla, tehát a kései, bicskái biztos, hogy rendben vannak. Azon kívül szerintem emberileg is oké lehet, különben nem lenne ennyi elismerő vélemény róla.
Ott szerintem egy beszélgetés folyt a megélhetésről és a készkészítésről. Lehet, hogy Zsákai véleménye szöges ellentétben áll a tiéddel vagy az enyémmel, de én inkább úgy éreztem, hogy ideológiát szeretne gyártani a késkészítés mögé, és elfelejti, hogy a mai korban az ideológia édes kevés a megélhetéshez. Aztán persze lehet, hogy neked van igazad, nem tudom. De mindenesetre szép késeket készít, bár a maskarájának a pengeformája eléggé egyedi. Inkább vadászbicska penge, mint maskara.
Azt hiszem, róla írta a Kocsis Feri, hogy tehetséges ember, de szerencsére lusta. ;)
Ennek majd utána nézek, Feri viccnek szánta, és egyben elismerésül nyilatkozott róla.
Én sem láttam semmilyen arcoskodást,ezért is kértem, hogy illetékes Úr,másolja már be azt a szöveget! Egyébként ha lett volna ilyen a Kocsis Feri,meg a Szálkai,vagy Szasza,stb. leoltották volna egyből,de a beszélgetés a topikon egyáltalán nem erről szólt és nem ilyen hangulatban,elismerik a munkáját és szeretik,akkor most mi is a gond?! Jó lenne, ha emberek nem kezdenének el puszta irigységből és rosszmájúságból belekötni olyan emberekbe és leszólni embereket,csak azért mert ők képtelenek bármilyen ilyen jellegű alkotásra! Előre bocsájtom,ha valaki most megbántódott,hát van ez így,ha olyat ír ami másoknak nem tetszik és főként alaptalan!!!!!!!!!!!!
A késmívesen,hol olvastál róla? Bemásolnád azt a szövegrészt ide is, nekünk egyszerű halandóknak? Nekem az a véleményem, hogy aki ilyen késeket és bicskákat tud elkészíteni olyan körülmények között, amivel a "Zsák" rendelkezik, az biztosan rendben van szakmailag, és nem hinném, hogy ezek a kések és bicskák csak valami bóvli és dísztárgyak lennének, meg vannak, ezek rendesen csinálva ez nagyon jól látszik és igen szembe tűnő!
Ügyes az nem kétséges,láttam a honlapján a munkáit,de ahogy a filmben előadja,sőt kihangsúlyozza,hogy milyen szerény és alázatos ,na ennek szöges ellentétét olvastam saját írásaiból a Késmívesen.............
Tulajdonképpen azért néztem meg a honlapját is,hogy ki ez az ember,milyen múltja van,honnan veszi a bátorságot,hogy megkérdőjelezze a nagy nevű készítő szakik népművészi munkásságát és megélhetési kényszermunkásokká degradálja?
Mindenesetre nálam kiesett a pixisből unszimpatikus viselkedése miatt,de ez legyen az én bajom!
Amúgy az sem elfelejtendő vele kapcsolatban,hogy tényleg szép késeket készít,de ez ahhoz hogy meg is vegyék kevés,lehet,hogy csak dísztárgy,használati értéke meg nulla,hiszen még egyikőnk sem használt tőle származó kést,főleg nem tudja alátámasztani a tartósságát egyenlőre,az általa szapult mesterekkel ellentétben,akiket nem véletlen tisztelünk!
Passz... eredetileg rostfrei beütő nélkül kértem, de azt a választ kaptam, hogy az sajna nem megy :) Gondolom egy nagyobb adag pengét kinyomhatnak egyszerre, aztán abból dolgoznak egy jó darabig. Talán ez egy korábbi nyomásból származik, de ez persze csak tipp.
Persze hogy használtam, 11 körül hozta a postás, délben pedig rituálisan felkoncoltam vele egy szép szelet rántott húst :)
Ja, plusz egy adalék: még azelőtt postára adták, hogy az árát elutaltam volna... ez azért sokat elárul az üzletpolitikáról is. Ezúton is köszönet a készítőnek!
A héten megérkezett a neten rendelt Révész nagyrácom: sandvik acél, alpakka paklik, wenge markolatpanelek, díszített rugó. A penge FFG élezést kapott, leheletnyi élszalaggal.
Mivel a méreteket illetően a honlapon nem sok infó van, méricskéltem is egy kicsit:
Teljes hossz: 203 mm
Markolat: 111 mm
Penge: 92 mm
Élhossz: 85 mm
Pengevastagság: 2 mm
Tömeg: 83 g
A kidolgozás, az összeszerelés minősége ezúttal is remek. A penge erősen, stabilan rögzül, középre zár. A feketébe hajló wenge panelek és az alpakka paklik a tradicionális formákkal párosulva igen elegáns megjelenést kölcsönöznek a bicskának.
Egyetlen, említésre alig méltó hibát fedeztem fel: a pengeháton, a pengető közelében apró beköszörülés található.
Régi vágyam volt már egy ilyen bicsak, és maximálisan elégedett vagyok a végeredménnyel. Már csak egy szép fekete bőrtok hibádzik hozzá :)
http://www.pozitivnap.hu/kultura-es-szorakozas/szegenyen-es-boldogan-zsakai-istvan-portre-videoval
A kidolgozás minősége, és ha jól tudom az árak is Kocsis Feriéhez hasonlók.
http://istvanzsakai.blogspot.hu/
Aha! Na, épp ezért kérdeztem amit kérdeztem. Én eddig kb 4-5 Laguiole bicskával futottam össze, mind könnyen nyíltak, mind körömvájatos volt, sőt, az egyik hátsózáras, lehelet könnyű rugóval. De valahogy éreztem, hogy lágjol-tapasztalatom hagy némi kívánnivalót maga után... ;)
A Laguiole kések nyitása nem túl nehéz általában. DE! Ez akkor igaz, ha az eredeti szokás szerint a hegyéhez közelebb esik a körömvájat, illetve ott, a szélesebben szabad pengerésznél van megfogva (távolságából fakadóan, ugyebár erő*erőkar ... még szép, hogy könnyű). Ennek nyitószemölcsös megoldása pedig még könnyebb kezelésű, legfeljebb baromira szokatlan (a kinézete is).
Viszont a távolkeleti utángyártmányok egy része, mint pld. a L'Eclair fantázianevű lágjolok sajátossága, hogy a más bicskákon szokásos helyre, a pengeközépre tették a körömvájatot. Na, ott már sokkal-sokkal nehezebben nyitható, mégiscsak érezhető a rugó ereje!
Ellenben az ilyen francia tájkésnek sajátossága, hogy a légy/méh alatt egy visszahajló ívben fut össze kinyitva a rugó és a penge, így aztán a kinyitás végén is komoly erőszükséglete van, majd a becsukáskor is sokkal erősebben kell bánni vele - szinte már egyféle zármegoldásként is funkcionál ez.
Teljesen igazad van, de mint említettem, nekem azért jó, mert szinte mindig valamelyik körömházam, vérig be van szakadva és ez olykor nagyon kellemetlen és fájdalmas is tud lenni. Sajnos ez a diabéteszem miatt van, emiatt nekem ez a megoldás jobban bejön, egyébként nem szeretem a nyitó pöcköket sem, de muszáj kompromisszumot kötnöm saját magammal!
egy barátom eladna egy spyderco scorpius-t. Használt, kicsit karcos a markolat, de tökéletesen működik. Irányára 15e HUF, ha esetleg érdekelne valakit, írjon az itteni emailomra. Köszi.
Ha nagyon könnyű a rugó, akkor elvileg arra a két kis bigyóra nincs is szükség. Én, ha lenne ilyen késem, leszed(et)ném, és körömvájat vagy nyitóbigyók nélkül használnám. Szerintem a legrosszabb helyen van az a két kis göb, így szinte mindig útban van, nem csak a sonkaszeletelésnél, de akár paradicsom vágásánál is. Hegyhez közel, így a kés megakad szinte mindenben. Vagy rosszul gondolom?
Én ugyan nem sok lágjolt próbálgattam eddig, de amiket néztem, nyitottam, azoknak nagyon könnyű volt a rugója, kb, mint a svájci, vagy még könnyebb. Ezek szerint itt is vannak olyan bicskák, amelyek erősebb rugóval készültek.
Amúgy a caklim emberesebb nyitású, mint a kisfejes, de azt is két ujjal nyitom, a körmömet nem is használom. Mutató és hüvelykujjam közé fogom a pengét, és szépen nyitom. Körömvájattal, körömmel nem lenne kényelmes.
Visszatérve a lágjolra: nem hiszem, hogy a rugó erősebb lenne, mint a Kocsis-caklin. Ha azt tudom nyitni ujjal, akkor a lágjol is menne. Ez a két kis bütyök egyébként nekem nem tetszik, de maga a kés mutatós.
Nekem is van egy ilyen megoldású damasztpengés, bár engem nem érdekel, hogy Paki, mert terepen nyúzom, mellesleg sokkal könnyebb kinyitni, főleg hogy nekem a cukor miatt szinte mindig be vannak szakadva a körömházaim. Tehát nekem használhatósági szempontból bejön ez a dolog, nem utolsó sorban elég jó a penge is, bár egy kicsit át kellett alakítsam, az élét szalagcsiszolón,így élesebb remek a metsző képessége, és jobban tartja az élét, mint az N695. Nekem ez a tapasztalatom.
Akik a kommentekben kérdeznek, azoknak mind válaszoltam már egytöl egyig. :) Majd a weboldalon lesznek árak, most indult el a dolog, és sajnos egyszerre nem megy minden.... és evvel le is zárnám részemről a vitát... Ha valaki ír nekem, arra válaszolok egyenlőre ennyi :)
Ez mind O.K., de Zsolt bicskája nekem sokkal inkább csak funkcionálisnak és militáris kinézetűnek tűnik, még a kontúrok alkalmazása ellenére is, mint a végleges verzió. Utóbbi jobban tiszteleg, akár a bakni létével, akár a domborítottságával.
Azt azért még hozzátenném, hogy egy kézműves fejest a Spy fejesével nem lehet összehasonlítani. Két külön kategóriáról beszélhetünk, a Spyderco modernizált formája ha úgy tetszik, tisztelgés egy magyar bicska előtt.
"Minden bicskám a NIT (Népi Iparművészeti Tanács ) által zsűrizett. Ez adja a védelmet, amelyet készítési mintaoltalomnak neveznek."
Khm. nincs olyan, hogy készítői mintaoltalom, van használati meg formatervezési.
"A használati mintaoltalom a szabadalmazható találmány színvonalát el nem érő új szerkezeti kialakítások védelmére szolgáló oltalmi forma. A mintaoltalom alapján a minta jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon. Az oltalom ideje 10 év, ezt követően a minta közkinccsé válik."
"A formatervezési minta az ipari és kézműipari termékek, vagy azok részletének külső megjelenése. A termék alakján és színein túl a termék külső megjelenését befolyásoló valamennyi jellegzetesség a mintához tartozik, így a felhasznált anyagok sajátosságai, illetve a felület kiképzéséből adódó jellegzetességek, valamint a terméken elhelyezett díszítések is. .. A formatervezési mintaoltalom lajstromozással szerezhető, amelyet a Magyar Szabadalmi Hivatalnál tett bejelentésben lehet kérni.A formatervezési mintaoltalom a bejelentés napjától számított öt évig tart. A mintaoltalom további öt-öt éves időtartamra legfeljebb négyszer újítható meg. A megújítások révén elérhető maximális oltalmi idő huszonöt év. "
Rég nincs Népi Iparművészeti Tanács ( a megszűnéséről az 11/1992. (I. 20.) számú kormányrendelet rendelkezett)
És természetesen az, hogy a NIT valamit zsürizett anno, nem jelenti azt, hogy az bármiféle oltalom alatt állna.
Halas bicskát meg régóta készítenek szerte európában, Angliától Csehországig, Szlovákián át Magyarországig, de készült ilyen Japánban is.
Akad-e közöttetek olyanvalaki, aki egy kézmíves magyar bicskát - mondjuk egy fejesgörbét, vagy nádert - adományozna egy damasz'pengés (nem francia) Laguiole késért cserébe?
(Esetleg egy szép darabért még megfejelném egy ~'60-as évekbeli Wüsthof bicskával is az ajánlatomat.)
Én nem foglak keresni, ha lesznek árak az oldalon, megnézem, és ha megtetszik valami, vásárolok! :-))
Továbbra sem értem (most ezt nem kifejezetten neked írom), hogy miért jó mindekinek egyenként válaszolgatni az árral kapcsolatos kérdéseire, mint azokat feltüntetni az oldalon.
"Figyelj, engem személy szerint egyáltalán nem bánt a véleményed, tiszteletben tartom, még akkor is, ha nem értek vele egyet."
"Az pedig nem érdekel, hogy szerinted ki kezdte. Hogy tisztán láss: az se érdekel, hogy IGAZÁBÓL ki kezdte."
Látod, ez a baj. Csak ismételni tudnám magam, azt pedig nem akarom.
Akkor máshogy. Nincs kedvem visszalapozni, nincs kedvem megnézni a legelső Opineles hozzászólásod, nincs kedvem megint azon agyalni, vitatkozni, hogy miért jó/rossz egy kés, nincs kedvem senkit se győzködni, nincs kedvem a magam igazát hangoztatni, nincs kedvem a te igazadat hallgatni. Ebben a témában. Oké, utálod. Rendben.
Ha veszed a fáradtságot és visszalapozol, akkor láthatod, hogy nem én kezdtem az opinel témát (amit szívből utálok) sőt, próbáltam indítványozni, hogy hanyagoljuk a témát.
És mit csináljon az, aki Opineles ÉS magyar bicskás??? Komolyan, hagyjuk már ezt!
Tudom, téged nem lehet meggyőzni, nem is akarlak. De vedd már észre légyszíves, hogy ezek a hozzászólásaid, akármennyire is szólásszabadság van, csak olaj a tűzre, és feszültséget generál! Gondolkozz már egy kicsit, mielőtt írsz, vagy legalább is számolj el hirtelen párezerig, és felejtsd el a meggyőzhetetlenséged bizonyítására törekvő hozzáfűzni valóidat.
Figyelj, engem személy szerint egyáltalán nem bánt a véleményed, tiszteletben tartom, még akkor is, ha nem értek vele egyet. Sőt, mindenki tiszteletben tartaná, ha nem jönnél elő nap mint nap olyan véleménnyel, ami homlokegyenest ellentmond a világ pármillió felhasználójának a véleményével. Oké, egyszer már elmondtad. Oké, nem lehet téged meggyőzni. De Te se próbálj minket meggyőzni az ellenkezőjéről.
Sokan teremtenek értéket a világon. Pl az az uriember is, aki ezt a francia bugylit kitalálta. Vagy az a japán uriember, akinek a Higonokamit köszönhetjük. Vagy az a francia, aki az első Douk-douk bicskát megalkotta.
Vagy Sziráky mester, akinek a halasbicskát köszönhetjük.
Mindegyikük más úton indult el. De azt nem mondanám, hogy az egyik út volt a jobb, vagy a másik. Más volt, és kész, de eredményes utak voltak ezek, ha tetszik neked, ha nem.
Mindezt csak azért kérem tőled, mert tényleg jobb lenne úgy fórumozni, hogy normális hangnemben irogatunk egymásnak, normálisan kérdezünk egy-két dolgot. Max egyszer-egyszer vitatkozunk egy kicsit olyanokon, hogy pl mennyi a műanyag a stabilizált mamutagyarban, vagy mennyire tarós éle van a VG-10-es Spyderconak. De a deszültség generálása nem vezet sehova.
Az pedig nem érdekel, hogy szerinted ki kezdte. Hogy tisztán láss: az se érdekel, hogy IGAZÁBÓL ki kezdte.
:) Tarjányi úr még nem is élt, mikor Nagypapa Halas bicskát gyártott.
Ö is csongrádban volt inas egy Kéry nevű késes mesternél. 1943-1946-ig. Épp ezért gyártotta ezt a formát, ami megegyezik a szegedi mintára készült halas bicskával.
Hogy mindannyian tisztán lássunk, megkérdeztem Tarjányi Úrtól, hogy pontosan mit is jelent a halasbicska védelme.
A következő választ adta:
Minden bicskám a NIT (Népi Iparművészeti Tanács ) által zsűrizett. Ez adja a védelmet, amelyet készítési mintaoltalomnak neveznek. Ez annyit jelent, hogy ugyanabban a formában nem lehet másnak eladásra készíteni. Ha valaki változtatásokat hajt végre rajta (méret, külalak, forma, stb) akkor készítheti.
Ezen kívül kaptam még képeket az eredeti halasbicskáról. Ez azok számára lehet érdekes, akik kedvelik az értékteremtő kézművességet, és az elkészült tárgyakhoz kapcsolódó legendákat.
"Tudom, most sokan meg orrolnak ezért, de az Opinelt ne nevezzük már minőségnek, miért mondom ezt, az utóbbi időben négy olyan konkrét esetről tudok, amikor horgásztársaim, csak a szerencsének köszönhetik hogy nem vágták el csontig a kezüket faragás közben és tűzgyújtás közben, mert kitört a stiftet tartó fa a penge forgás pontjánál, vagy egyszerűen csak leugrott a biztosító gyűrű egy komolyabb faragási műveletnél, na ne már"
Szóval nem hagyott nyugodni a történet, és utánanéztem egy kicsit müszaki szemmel a dolognak!
Arra jutottam, hogy kíváncsi lennék hogyan tört ki a stiftet tartó fa a penge forgáspontjánál, mikor egy acélgyűrűvel van merevítve, és a az van megszegecselve.
Így tehát a legrosszabb ami történhet, hogy egyszerűen a nyél kettétörik a forgáspontnál a megeröltetés során, vagy kitépi a penge a szegecset a gyűrűből, ami azért lássuk be, nehezen elképzelhető.
A másik pedig ami a zárat illeti, állítőlag leugrott a helyéről. Ezt sem értem, mivel a penge nem a külső gyűrűnek támaszkodik, hanem a belsőnek. Ebben az esetben csak úgy lehet leugrasztani a gyűrűt, ha a bicska kinyitásakor záró helyzetben van, de akkor is ultrahülyének kell lenni, és nagy erő szükségeltetik hozzá. Ha a zárat aktiváltam nyitott állapotában, és úgy próbáltam becsukni a kést - ami elég nagy hülyeség valljuk be - szóval akkor sem sikerül leugrasztani, ha meg még nagyobb erővel próbálnám, akkor már deformálódik a külső gyűrű, és a nyél is. De ehhez megint csak állat módon kell bánni vele.
Tekintve, hogy hol tart a magyar gépipar (meg a többi iparágunk is), hadd ne essünk már hasra attól a gyakorlattól, amit ebben szerzett valaki -- bocs', de a Burkina Fassó-i acélipari miniszternek se fogok hinni késekkel kapcsolatos kérdésben. Japán piaci köszörűsnek valószínűleg igen. A képzésedtől meg pláne nem fogok hasraesni; ahová én jártam, onnan ugyan csak templomi egerek és könyvmolyok kerültek ki, de az biztos, hogy már az érettségin sem engedtek volna át ilyen primitív helyesírással és általános tájékozatlansággal.
Facebookon mindenki meg tudott keresni eddig (személyesemm dolog a face megkeresés azért ragaszkodom hozzá)... sajnálom, hogyha nem látható itt elérhetőség.
Van itt jópár éltárs, akinek a véleményére lehet adni, aki idegesít, azt pedig le lehet tiltani. Bár a reakciók akkor is láthatók maradnak. Nagy a net, sok a megmondó ember... Előbb-utóbb rájössz, hogy ki az, aki a feszültséget generálja, no, vele, velük nem kell foglalkozni. ;)
Olvass vissza pár oldalt. Theraphosa "picit" szarkasztikus volt, mert annak idején a Polyák bicska vásári szekcióját az egyik éltárs 3pálcás bóvlinak mondta, valamint az Opinelről is ez volt a véleménye. Theraphosa erre reagált így, mert tisztában van az éltárs eléggé megalapozatlan véleményével. Röviden ennyi. ;)
Ha már késekről beszélünk, akkor ajánlom a szentendrei Késes Múzeumot meglátogatni és a " Szankovits "késkészítő dinasztia által készített un." kiskakasos" késeket megnézni! Ma Szankovits Tibor késkészítő mester által készített kések repertoarjából lehet választani.
Nekem csak bikkfa markolat jutott a 8-ból "rozsdás" pengével, de már másfél évtizede teszi a dolgát. Az ütöm vágom használat során kicsit keskenyebb lett a penge a rengeteg élezéstől.
A vékony pengének köszönhetően, pl. gyönyörűen ki lehet csontozni vele egy disznócsülköt! :-)
Nekem nincs gépipari ismeretem, viszont ismerem a bicskákat. (A foldereket nem, de a magyar bicskákat igen.)
Pár oldallal ezelőtt a Spyderco féle fejesgörbéről volt szó, ahol Te a fejest, mint hungaricumot emlegetted. Figyelmedbe ajánlom a bugylit, mint bicskát, amit a vásárokban krajcárokért adtak/vettek. Minden kissrácnak volt, aztán jól elhagyták, és vettek egy másikat. Ezt a hagyományos bugyli formát pl Polyák is gyártja.
Ha az Opinelről az a véleményed, ami, akkor a bugyliról, mint (többek között) magyar bicskáról mi a véleményed?
Már csak azért is kérdem, mert a bugyli egyike volt a legolcsóbb, legsilányabb minőségű bicskáknak. Az Opinel rm változata pedig Sandvik 12c27 mod acélból készül...
Tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre. Mert ha az Opinel szerinted bóvli, akkor a bugylit egyszerűen kritikán alulinak kellene tartanod.
Te (és Fáisceruza) kezded mindig újra a rettenetes szakértelmeddel ontani az oktondiságot egy tradicionális késről, ami 200 éve bizonyítja, hogy tökéletes arra, amire megtervezték.
Mellesleg,szerintem ezen a fórumon,nem sok helye van a kötözködésnek, és nincs is értelme,viszont ez minősít téged is,de ITT hagyjuk abba mert ennek nincs semmi értelme azt gondolom!
Ha lenne műszaki vagy Gép Ipari ismereted, akkor te sem lennél más véleménnyel! Egyébként piszokul nem érdekel, hogy ez éppen kinek tetszik vagy sem, az önálló vélemény alkotás jogát fenn tartom! Mellesleg ez pont olyan,mint amikor el akarják magyarázni egy gépészmérnöknek, hogy a fából készült abroncsos kerék jobban fut mint az autók kicentrírozott gumiabroncs kereke. Lássuk már meg a fától az erdőt!
Én az enyémet pont azért vettem, mert kíváncsi voltam, hogy egy ilyen iszonyat egyszerű kés mitől ilyen népszerű évszázadok óta. Azóta tudom.
Én sem kíméltem az enyémet, már új hegye van (betonra esett egyszer heggyel), a penge fekete, de szeretem, és még mindig tökéletesen funkcionál, pedig kb. 5 éves. És biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó Opinelem.
Tény, és való: a konstrukció egyszerű mint a faék, ám pont emiatt gyártható olcsón, nagy tömegben, ráadásul a funkcionalitása mesébeillő.
Jó, volt már olyan Opinelem, amit én fejeztem be, mert nem volt végig leélezve a penge, de ezért a pénzért belefér, tekintve, hogy utána magas használati értékhez jutottam.
Nekem az a fajta kés, amit bátran használok, mert ha tönkremegy, kuka, és kiveszem a fiókból a következőt. Jelenleg asszem 3 darab áll a fiókban, mert amit használok, az vagy négy éve nem akar tönkremenni, pedig nem kímélem.
Nem értek egyet mindenben, és lehet hogy most meg köveznek, de az én véleményem az, hogy bicskának nem nevezném azt amibe saját markolat faanyagába van a penge bele stiftelve, na ez a rettentő gyenge műszaki megoldás és nem a Kínai bicskák amik hibátlanul vannak összerakva."
Annyira szeretnék egyszer valami olyat létrehozni, ami csak annyira vacak, mint az Opinel, és csak annyira népszerű és sikeres. Ha ez összejönne, nekem és leszármazottaimnak a következő néhány száz évre nem lenne anyagi problémája valószínűleg.
Az Opinelben, igazad van, de az sem szar csak egész egyszerűen egy bugyli bicska, mert annak gyártották, erről a bicskáról nekem is meg van a véleményem, de ilyet mégsem mondanék! A Polyákról lehetne vitatkozni, nekem van tőle fejes görbém is és szalonnázóm is, mindegyik teljesen rendben van és hibátlan kivitelezés!
Szerintem ezt ne nagyon hangoztasd mert jogi problémáid lehetnek belőle, ugyan is ez kimeríti a Hitelrontás és szándékos üzleti károkozás tényét!
Az opinelről ne beszélgessünk mert szót sem érdemel.
Kicsit lentebb írtam már, hogy van itthon egy elfogadható minőségű aratóm Polyákéktól, meg egy nagy konyhakés amit szintén szívesen használok, de amit a karácsonyi vásárba kivittek árut, az kritikán aluli volt. Ez van.
A fával sehogy se folytatom. Tegnap leszedtem róla a festéket. Majdnem 24 órán keresztül állt lenolajban, ma reggel áttöröltem. A nyelével már nem igazán akarok semmit se csinálni, bár szerintem még egyszer le fogom csiszolni és újra beáztatom lenolajba.Jobban tetszik az ilyen nyers, szinezetlen markolat.
A pengével még lesz dolgom. Megéleztem, de még ráfér egy kis csiszatolás. Ma csak felpolíroztam, eltüntettem a karcokat, és az élt tettem nagyjából rendbe. Most borotvál, de nem még tökéletes.
Egyébként jó áron voltak a bicsakok, de nem rontom az eladó üzletét, lehet, hogy változtak az árak. Konkrétan a halaséra, és a "görbékére" is emlékszem.
Igazad van, én már hetek óta nem keresek egy-két oldalon. Sőt, nem is hírdetek, mióta visszajön a válasz tőlük, hogy a hírdetésemben fegyvert árulok, és ilyen-olyan szabályzatra hivatkozva törlik.
Köszönöm a kiegészítést! Én már láttam a hírdetett bicskákat az apródon pár hete, árakkal együtt. Eddig azt gondoltam, megmaradt készlet kiárúsítása. Örülök, hogy fennmaradt a Név.
Én most szereztem be egy 9100 auto Stryker-t,-és igen gonosz kis jószág!!!..... Ha szelídebb holmit akarsz,-akkor egy Benchmade 750 pinnacle is megteszi, az szinte mindig nálam van!!! Ködös, elérzékenyűlő tekintetek,-papirzsebkendő legyen nálad,-zavartan megköszönik!!!!............:)))))))
Üdv.Igazából pont a delica/endura nem jön be,esetleg még a resiliance,+ 99%ban inkább csak "gyűjtemény" célból szeretném,vannak más késeim,de azok nem hoznak lázba,ezért vmi profi modern foldert szeretnék,a felsoroltak tetszenek,meg persze még sokan mások is,pl. wenger ranger,bár a többcélúság nem feltétel,készülök fehovára,remélem lessz választék,ha esetleg addig nem találnék
Első vagy pláne hosszú távon is egyetlen késnek valami józant vegyél, mint az Endura/Delica. A felsoroltakból csak a Vantage Pro jöhet szóba (de az Endura jobb). Ezek a látványos ívek, amikor a hegy fölfelé és a markolat lefelé hajlik, eléggé behatárolják a kés használhatóságát. Húzó vágásra jó lesz, de tolásra (pl. ághegyezés) vagy egyenesen előre szúrásra, pl. lyukfúrásra, gyakorlatilag használhatatlan.
Üdv.Egykezes kés vásárlás előtt állok,van pár kiszemelt áldozatom: pl.: rajah III, kershaw tremor 1950(ez nagyon tetszik) spyderco chinok/persian, buck vantage pro,szerintetek melyik (jobb,elérhetőbb,szerethetőbb,használhatóbb,strapabíróbb)A tremor a bejövősebb,de nem sokat tudok róla,lehet itthon be sem lehetne szerezni sajna,vagy esetleg kinek van ilyen?köszönöm
De nyilván nem volt elég a presztízse az "OFFICIER SUISSE" nélkül. Márpedig, ha kb. ugyanannyiért készült azonos cég berkein belül, de csak olcsóbban és ritkábban lehetett eladni, akkor a mai világban ez már lehúzza a redőnyt.
(Még jó, hogy idejében bemálháztam belőle én is egyet.)
A Bethlen Gábor utca Thököly út felőli oldala jó sűrű hely. Csak egy száz méteres szakaszon , az utca egyik oldalán találunk kozmetikust, fodrászt, virágboltot, két vegyesboltot, egy italboltot, ruhaboltot, pékséget, trolivégállomást. És ezeket a régi neonbetűket, amik alatt[...] Bővebben!Tovább »
Ez egy NDK holmi, nekem is van, nagyon régen bírja a gyűrést, pedig nem kíméltem (bár utóbb már csak a konyhafiókban hever, hirtelen gyorssegélynek, ha nem találom a konzervnyitót). Persze nem egy svájci minőség, de teljesen rendben van.
Ma sikerült beszereznem egy svájcibicska klónt, 800 forintért.
Elég jól sikerült darab, ahogy a fotókon is látszik.
Egy victorinox spartannal fotóztam közösen, hogy össze lehessen hasomlítani.
A fő különbségek, hogy a klónban nincs fogvájó és csipesh, van viszont fűrész, amiről az eladó nem is tudott, mert 6 pengésként hirdette, és a termékfotókon sem volt kinyitva a fűrész.
Egyből feltűnt, mert szélesebb volt egy réteggel.
A késpengéket újrafentem, borotvaélet lehet rá csinálni. Hogy mennyire tartós, az majd elválik.
A bringás szerszámkészletet fogja kiegészíteni, mert nem az a sajnálnivaló árkategória.
Nem bántottál meg, miután elküldtem a választ, rájöttem, hogy felesleges ezen rugóznom. Peace, meg minden, a kés sorsa pedig eldőlt, használati eszköz lesz belőle. ;)
Így jár, aki munkaidő végén, hazamenés helyett agy nélkül fórumozva write only módba kapcsol.... nem ismertem a szóban forgó modellt, utána sem olvastam, az itteni eszmecseréből meg úgy vettem ki, hogy a folder neve "Ethnic folder", nem pedig Hungarian, és erre reagáltam izomból.
Egy szót sem szóltam, de azt is baromi halkan... :(
Mert a chinese az nem? :) Az ethnic sorozat tárgyalt darabját úgy hívják, hogy Hungarian Folder és ennél pontosabban és okosabban nem is nagyon lehet elnevezni egy világszerte árulni kívánt darabot.
Az Ethinc sorozatban ha jól látom hat kés van (Navaja, Nilakka, Chinese, Puukko, Des Horn és Hungarian) és ebben benne van egy magyar, szóval inkább a seggünket verjük a földhöz, hogy egy magyar tervező magyar kése megugrotta a pókos cég feljesztési/gyártási/marketing döntési láncolatát és egy neves késgyárnak van Hungarian nevű kése. (és tanuljunk nyelveket)
Készséggel elhiszem, hogy ebben igazad van, mert sem latinul, sem görögül nem tudok sajnos, de miért nekem mondod? Angolul viszont viszonylag elfogadhatóan tudok és a hozzászólásokat az angol ethnic szó téves értelmezése generálta. Bár abban igazad van, hogy a latin és görög nyelvi gyökerek ismerete hasznos az indogermán nyelvek tanulása, értelmezése, illetve nyelvi logikájuk feltárása során. (A latinban a népi, nem inkább az angol popular szóra emlékeztető szó lehet?)
Ma megkaptam a kést gőzeke1 éltárstól, köszönet neki!
Ronda mobilos képet tudok csak megosztani, viszont a kés egyben van! Jó, a penge egy kicsit foltos, és félre van fenve, a nyél kopottas, de amúgy masszív kis kés! Szó szerint kicsi, a teljes hossza 13 centi! A penge biztosan ül a markolatban, és a kés súlypontja is teljesen korrekt, pont a bakni illesztésénél van. Az a tervem, hogy egy kicsit felújítom, a nyelet talán megcsiszolom, majd kap egy bőrtokot. Szép kis nyakkés lesz belőle!
Szeretnék megosztani veletek egy nagyon pozitiv tapasztalatot : még az ünnepek alatt vettem egy Ganzo 201 es multit a Blade shopban. Sajnos rossz szérát fogtam ki, a tulaj irta ,hogy vigyem vissza kicseréli , jan. közepe táján jön új szállítmány.
A multimon volt pár gyanus dolog, lefényképezte és elüldte a forgalmazóhoz a képet, hogy ez milyen cucc,mert eddig nem ilyet kapott. Azt irták neki,hogy ezentúl ilyet fog kapni,ez az új széria.
Vissza jelezte,hogy Ő ebből egy darabot sem kér köszöni szépen.
Nem volt a régi szériából egy darab sem, ezért azt mondta,hogy kapok helyette egy Ganzo 301-et, ami teljesen új és eredeti, így is történt.
Mondtam, hogy ez a duplájába kerül,erre azt válaszolta,hogy ez legyen az ő gondja.
Ilyen hozzá állással. üzetpolitikával nem találkoztam gyakran életem során, hogy inkább bukik pár ezer ft-ot,mint egy vevőt károsítson meg ,és logó orral távozzon. :)))))))))))))
Egyetértek Teraphosával, és nem a nyelvtudásról van szó szerintem.
Az "Ethnic" kifejezés nagyon általános.
Egy csomó "ethnic" foldernél (pl. Zulu, Chokwe, Chinese) tudtak utalni a kés származására, akkor egy fejesgörbénél ezt miért nem teszik meg? Nem tudtak elég hangzatos nevet kitalálni?
Óóóó! Most nagyon megleptél! A kést természetesen szívesen elfogadom, köszönöm neked! Nekem a szerda lenne a legjobb, a telefonszámod még a múltkor felírtam. Holnap valamikor felhívlak, megbeszélünk egy megfelelő időpontot, én elég rugalmasan tudok mozogni. Egyébként a Gellért térnél dolgozom, onnan 10 perc alatt odaérek bringával. Köszönöm még egyszer!
A konfrontálodást meg nem kell véresen komolyan venni. Ettől szerintem még nem dobálnak rám követ, nem hiszem, hogy bárkit is megbántottam volna itt a topicban. ;)
Köszönöm megértésed, de igazán kérlek ne konfrotálódj miattam. Nem éri meg. Neked.
Én nem valószínű, hogy még valaha írok ebbe a fórumba, mivel teljesen hidegen hagynak a kések, és azok bármely tipusa. Valamint az is, ki mit ír. Te itt maradsz, Neked még nyilván hasznos lesz az itteni részvétel.
A három korrekt szakértő úrnak is adtam ajándékba egy-egy kést, igazán örömmel adtam, megérdemelték.
Amikor találkoztunk nagyon sajnáltam, hogy az az ominózus MORA kés nem az volt amit kerestél, mivel nagyon szimpatikus, korrekt embert ismertem meg Benned. Mivel elég jó fogású, és éles a kés, befogtam konyhai munkára, ezt említettem is akkor Neked.
Azonban ha közben meggondoltad volna magad, és úgy gondolnád, hogy ezt a picike MORA-t is érdemesnek tartod betenni a gyűjteményedbe, megtisztelnél vele, ha elfogadnád ajándékba. Tudod általában mikor érek rá, ha kell, írd meg mikor,- és ahol a múltkor találkoztunk szívesen és jó érzéssel átadnám Neked.
A te rönköd ellen ez a fejsze se lenne túl hatékony. Ez elsősorban a könnyen hasadó (jelemzően még nyers ) kuglik ellen lehet jó célszerszám. Kis probléma, hogy a üzifának leszállított rönkök 10-20% nem jól hasadó, görcsös fa.
Mindenesetre ki próbálnám én is, de ennyi pénzért nem vagyok annyira kíváncsi. :))
Igazából csak példa volt a bottartó , de erdőben , pl ha úgy hozza a helyzet, és a vadfotózáshoz az álcahálóval picit jobban álcáznám magam, akár kötelet, gallyat vágni, ilyen általános célra gondoltam.
Amúgy a nem fogazottat néztem, a sima pengét kedvelem.