Keresés

Részletes keresés

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186524

Próba cseresznye .

Csak szóltam, mert nekem sikerült a 17 literesemet oda kozmálni.

Előzmény: lugas. (186522)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186523

Ha jól emlékszem KP/UP határán meredeken emelkedik a vezetőképesség.

Előzmény: lugas. (186521)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186522

Ez egy szimpla falú, de vastag szendvicstalpas, keverő nélküli kukta. Amit én tanultam főzést (öregapám „bográncsos”) abban a szűrt szilvabort főzte. Szilva nélkül. Úgy biztosan nem ég le. Ezenkívül gondolom működne a dupla rácsos kínai megoldás is a leégés ellen.

Előzmény: trakisbandi (186517)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186521

Nagyon leegyszerűsítve mint egy elektromos ellenállásmérő, csak a sóionok töltésáramlását méri. Vagyis az oldatban található különböző sók mennyiségét.

Előzmény: 1zsakkrumpli (186520)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186520
Előzmény: beetee (186519)
beetee Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186519

Mint a rendőrség? Szondával? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (186518)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186518

Most olvastam, hogy lepárláskor érdemes mérni a vezetőképességet, elválasztás is könnyebb lehet (KP/UP).

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186517

Szia !

 

Egy dolgot kifelejtettél a Fűtést.

A 17 literesed dupla falú, vagy legalább keverővel ellátott ?

Mert a reflux + defi plusz fűtést is igényel,ezért leéghet az üst fenék .

 

 

Előzmény: lugas. (186514)
Meister Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186516

A cukorból alkohol lesz. Azaz egy ízetlen, vodka-jellegű ital. Ha abgyümölcs mellé cukrot teszel  az olyan, mint ha egy pálinkát vodkával hígitanál. Az eredmény nem pálinka lesz, hanem hígított pálinka.

Ha a cél aznolcsó alkohol, akkor ennyi erővel száraz kenyérhéjból is lehet cefre.

Nyilván vannak kivételek, pl. a kipréselt szőlőre lehet (nem szabad) cukros vizet önteni, ebből lesz egyfajta csíger, ami lepárolható. Itt cukor és víz nélkül értelmezhető cefre nem tud létrejönni, hiszen nincs nedvességtartalma. De ez sem pálinka lesz.

Előzmény: Levestészta (186510)
endrepp Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186515

Ha nem a minőségi pálinka a cél, hanem a kísérletezés, a gépészkedés inkább a lényeges, akkor ez egy jó időtöltés lehet.

Előzmény: lugas. (186514)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186514

Sziasztok! 

Látom hogy sokan elégedetten használjátok a refluxos tornyokat. De valahogy sehol sem látom a fórumon, hogy valaki egyszerűen berakott egy reflux oszlopot és egy deflegmátort a meglévő kisüsti főzőbe.  

Én arra gondoltam, hogy a 17 literes üstöt így egészíteném ki.  Az üst fölé egy 22mm-rézcsőves toldás, hogy függőlegesbe hozza az oszlopot.  Utána egy 5 tányéros (kínaí egyben) 2” oszlop. deflegmátor, hőmérő, majd az eredeti üst felé lejtő 50cm-re kinyúló (90cm hosszú) lepárlócső. Visszafelé kb.60 cm réz, vagy szilikon toldás, a 22 literes tűszelepes hűtőig. Igaz, hogy így külön vízkörön lenne a deflegmátor, vagy ládányi magasítás kell a hűtőnek- Viszont szerintem még így is stabilabb, mintha a mostanában szokásos teljes felépítményt használnám a könnyű kuktán.

Szerintetek van hiba az elméletemben? Előre is köszönet a segítségért!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 1 186513

FloraVita-nál most 50 % kedvezmény van az élelmiszeripari foszforsavra.

obsitos3 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186512

azért ezt így ne hidd el,amire Te akarod használni,arra ez a cucc nem alkalmas,de két méréssel,UTÓLAG megállapíthatod,mennyi volt az eredeti cukortartalom

Előzmény: Levestészta (186510)
rézműves1 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 186511

Sziasztok...Ingyen üvegek az "adok veszek" topikban...

Levestészta Creative Commons License 2024.09.23 0 1 186510

Köszönöm a segítséget!

 

Ma vettem Brix °fok mérőt, kb. 16 ezer volt a mezőgazdasági boltban.

Még nem kalibráltam be desztillált vízzel, ahogy írták.

Viszont végeztem egy próba mérést. (Most, higítás után)

Bal oldalon 19-19,5 °Brix fokot mutatott, ha jól emlékszem,

jobb oldalon pedig 10-10,5 (%-ot?) ami a várható alkoholtartalom lesz,

ha jól értelmeztem a leírást.

A forrás beindult, buborékol. Raktam bele még tápsót.

Hát ennyi.

 

Legközelebb mérek, számolok, és majd meglátjuk, cukor lehet nem is kell bele.

A cefre cukrozásának nem néztem utána (most már tudom nem kell,

vagy legalábbis az igazi pálinkánál nem is szabad).

De én abból indultam ki, hogy amikor apám vagy 25-30 évvel ezelőtt bort csinált, nekem

azt mondta: 16 és 24 fok között kell legyen a cukorfok.

16 fok alatt ecet lesz, 24 fok felett meg már nem indul meg a forrás.

De kotyogóval 16 fok alatt sem lesz ecet, és 24 fokot a legtöbb gyümölcs cukortartalma 

el sem éri. Talán csak a szőlőnek, annak vannak nagyon magas cukorfokú fajtái is.

 

Szóval fater egykori borászati ismereteiből...cefrére vonatkoztatva nem lehet kiindulni.

 

Előzmény: öreg_néne_b (186505)
endrepp Creative Commons License 2024.09.22 0 0 186509

Az Up-től változékony is lesz a párlat, ezért jellemzően ezeket sokáig érlelik, a Balkánon, Szerbiában sem nyúlnak 1éven belül hozzá, a konyak sem véletlenül tölt annyi időt hordóban. Az az iskola, amit itt Magyarországon a hivatalos szemlélet és a fórum is többnyire elfogad, precíz cefrézéssel, pontos elválasztással olyan eredményt ad, ami pár hónapon belül fogyasztásra kész. Aztán, ha ez valakinek nem tetszik, az persze kereshet más utat is magának.

Előzmény: Vapor53.898 (186504)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.09.22 0 0 186508

Szépen folyik a szilva lefele. 

Figyelget Creative Commons License 2024.09.22 -1 0 186507

Teljesen trollkodásnak tűnik ez. Hiszen, mint írtad, olvasgattál már  itt. Akkor pedig tudnod kellene a cukor-kérdés hozzáállását a fórumnak.

Előzmény: Levestészta (186501)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186506

Ennek alapján ha 28 MM-et mért, akkor az 31 Brix-nek felel meg.

 

Ha Néne becslése jó és a 3kg cukker egy literrel emelte a 21 l-es kezdőértéket, akkor 22 l-ben 6.82kg cukor lett.

Mivel 3-at rakott bele, az eredeti 21 l-ben 3.82-nek kellett lenni.

Az több, mint 18-as Brix-re jön ki, ami irreálisan sok egy őszi almára.

 

Valószínűleg már a mért érték se volt jó ... viszont a pontos értéke amúgy is lényegtelen, mert irtózatosan sok volt.

Előzmény: Vapor53.898 (186503)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186505

3kg cukor annak felel meg, mintha 20l 15 Brix értékű cukoroldatot (ha jól számoltam) öntöttél volna bele az almába!

 

Nem, ha összeöntesz 20 liter 14-es almalevet 20 liter 15-ös cukoroldattal, akkor 40 liter 14,5-ös leved lesz.
Ha beleteszel 3 kg cukrot, akkor kb. 22 liter 28-as oldat lesz, ami már túl tömény.

 

Előzmény: Jolida (186494)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186504

Kisüsti  főzővel alapvetően ugye a fűtés mértékével tudjuk szabályozi a folyamatot. Végül is ez az alap tudás egy kisüsti használatához: cefre főzésnél erősen melegítve amilyen gyorsan lehet át kell küldeni a gőzöket, nehogy visszadeflegmáljon valamit is. Egyedül a felhabzás és a cefre odaégés veszélye miatt van csökkentve a fűtés ideiglenesen a kezdeti szakaszban. A fűtés szabályozásán kívül vannak akik letakarják a sisakot, szigetelik a páracsövet azért, hogy tovább csökkentsék a deflegmációt. Ezt már talán csak úgy lehetne fokozni, hogy a páracsövet fordítva, a hűtő felé lejtve szerelik be.

Azután tisztázó főzésnél pont ellentétes módon lassan felfűtve megy ugye a főzés, hogy jól el lehessen választani a párlatrészeket egymástól. Egyedül a „biztos KP”, a főzés közepén van újra megemelve a fűtés a deflegmáció csökkentése miatt, többen ezerrel tolják neki ekkor, néhányan gondolom takarják a sisakot, páracsövet is. Azután az UP közeledtével ismét visszavesznek a fűtésből mert újra kell a sisak deflegmáló hatása, hogy az UP-t élesebben el lehessen választani.

Azt látom, hogy nem az az elfogadott szemlélet, hogy visszarakosgatunk az UP-ból (bár ugye senki sem tiltja), inkább arra törekednek, hogy EP-KP és KP-UP határnál ne szaladjon el a hő. Nem csak az élesebb elválasztás érdekében, hanem amiatt is,  mert – ahogy írtad - pont az EP után, később meg az KP-UP határán vannak az igazán jó dolgok, aminek kiszedéséhez idő kell. A legtöbben - gondolom -egyszerűen a fűtés szabályozásával meg tudják oldani ezt, mások hűtik (vizet spiccelnek a sisakra, vagy a páracsőre rakott vizes rongyra), vagy éppen takargatják a sisakot (ahogy itt olvastam a régebbi bejegyzésekben).  Az egylépcsősöknél  ugye a deflegmátor vízhőmérséklet szabályozásával oldják meg azt, hogy mi mehet tovább. Ott is azt látom, hogy amíg lehet (amíg csepeg), EP elvételnél alacsony hőmérsékleten tartják a deflegmátor vizét, az UP határnál meg amíg tudják,  a deflegmátor hűtéssel próbálják kitolni a KP határát.

Régebben itt leszólták a Pistoriusom, hogy álpista, most már értem, hogy miért. Ha nics szabályozva a hűtése, akkor csak töményít (amitől persze élesebbek lesznek az elválasztás határai), de nem segít abban, hogy időt nyerjek, amíg megkapom az EP és UP „ajándékát”. Amíg nem csinálom meg szabályozható hűtésűre (vagy nem építek egy csöves deflegmátort, vagy veszek az olasztól), kipróbálom úgy, hogy a tisztázó főzés elején nem rakok bele vizet (vagy csak keveset), EP elvételnél xy hőfok alatt tartom a vizét, majd EP elvétel után feltöltöm vízzel, meglátom hány fokra áll be magától, és azt a hőfokot próbálom tartani amíg lehet. Ez csak egy ötlet.

A csatolt képen German Jakab 3 Pistoriusos rendszere a Kukolla facebook oldaláról

 

Előzmény: obsitos3 (186469)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186503

Azt írtad, hogy csak a levét erjeszted az almának, így mustfokolóval (MM, magyar mustfok) mért értékből ki tudod számolni a Brix értéket. A Brix refraktométernek az az előnye, hogy elég a cefréből egy-két csepp és mérni tudsz, mustfok számoláshoz meg az erjeszteni kívánt cefréből ki kell préselned valamennyi levet (neked az van, így most nem probléma, de sűrűbb cefrénél mókolni kell) , hogy a mustfokolót bele tudd rakni.

 

 

Előzmény: Levestészta (186495)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186502

Köszönöm a segítséget.

Most hogy behigítottam, már buborékol is a vízzár.

(A vas, a régi vízvezeték gömbcsap csak nehezéknek van a cső végére kötve,

hogy víz alatt tartsa légző fekete csövet.)

Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186501

Értem. A cukor akkor nem is biztos hogy kell.

A következő alkalommal mérni fogom én is mindenesetre.

Előzmény: Jolida (186498)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186500

De igen... nem kellett volna?

Csak langyosra volt melegítve, nem forróra.

Előzmény: Jolida (186499)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186499

Ugye a levet nem melegítetted fel!

Előzmény: Levestészta (186497)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186498

A kíváncsiság kedvéért kimentem a kertbe és levettem egy Jonatán almát (jó savanyú almám van).

14 Brix-et mértem rajta, ez szokott kicsivel kevesebb, mint 6l 50%-ost adni 100kg-ra vetítve.

 

Soha, semmihez nem rakok cukrot, ami lejön, az lejön.

Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186497

Szirupot csináltam a saját léből, mert ha csak beleöntöm nem oldódik fel.

Több lépcsőben, mert hát tényleg sok volt a cukor.. :-)

Beleöntöttem, és úgy lett összekeverve.

Előzmény: Jolida (186496)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186496

A cukrot csak belezúdítottad és elkeverted, vagy csináltál egy szirupot és azt öntötted bele?

Előzmény: Levestészta (186495)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186495

Köszönöm a tanácsot!

Megfogadom.

Sajnos Brix fokot csak hétfőn fogok tudni mérni, ha kinyit a kertészbolt 

és veszek mérőt.

Előzmény: Jolida (186494)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186494

3kg cukor annak felel meg, mintha 20l 15 Brix értékű cukoroldatot (ha jól számoltam) öntöttél volna bele az almába!

 

Hozd fel a pincéből a melegre (rakd ki a napra, amíg 20C fokos nem lesz) és kezdd el hígítani.

 

Én kezdésnek simán felönteném 10l kézmeleg vízzel (legalább melegszik a cefre is) és rámérnék.

Próbáld levinni a Brix értékét 18 alá (addig önts vizet hozzá, míg el nem éred a kívánt értéket).

18 Brix felett csak a kifejezetten cukortűrő élesztők dolgoznak jól.

Előzmény: Levestészta (186488)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186493

Brix fokban nem tudom hány fokos.

Előzmény: Levestészta (186492)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186492

Na jó, megpróbálok utánaolvasni alaposabban, mert úgy látom

az alapismereteim hiányoznak.

Előzmény: Levestészta (186491)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186491

Tehát ki kell vennem belőle kb. egy litert,

20 °C fokra felmelegíteni és úgy mérni.

 

Brix fokolónál (ha azt használsz) mennyi érték a cél?

És mennyi az a limit, alsó és felső aminél még megindul a forrás?

 

A pince kb. 10°C -os.

Rakjam ki a szabadba?

A házba nem hozhatom be, mert a feleségem nem hiszem hogy támogatná...

Előzmény: Jolida (186489)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186490

Hát ilyen műszerem nincs még...

De majd beszerzek akkor.

A mustfokoló nem jó? Ami úszik és sűrűséget mér?

Előzmény: Jolida (186489)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186489

Remélem nem mustfokolóval próbáltál mérni! :-p

Az szőlőlére jó, másra sem.

 

Egyébként milyen cefre ez, hogy ennyi cukrot vágtál bele?

 

Ilyen cukortartalomnál (és ilyen hideg helyen) élesztő legyen a talpán, amelyik késztetést érez -jelentős- szaporodásra. :-o

 

Az optikai /refraktométer/ Brix mérő használható eszköz ... ha nincs túl sok szárazanyag a mintában.

https://kezirefraktometer.hu/cukortartalommeres

 

Minden ilyen mérőeszköz 20C fokra van kalibrálva, ha 10C fokos levet mérsz vele, többet mutat a ténylegesnél.

Előzmény: Levestészta (186485)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186488

Hát azt, hogy csak 21 liter almalevem van,amit ki is préseltem, tehát nagyrészt lé,

és csak kevés rost és szilárd alma van benne.

De nem volt túl édes - kóstolásra, ízzre-,

ezért raktam hozzá 3 kg cukrot.

Minden mérés, számilás nélkül.

 

Most azt gondolom, lehet azért nem forr, mert túlcukroztam...

Tudom hogy ez szentségtörés, de ha így van vissza kellene higítani

abba a tartományba, ahol még dolgozni tud az élesztő, és forrni kezd.

 

Most vettem a főzőt, ez lenne az első kísérlet - az sem baj ha nem lesz túl jó,

most csak a főzőt akarom kipróbálni, azért is ilyen kevés a mennyiség.

 

Idén lesz még "rendes" cefrém is, de ott már nem akarom elrontani.

Lehet nem kellett volna egyáltalán cukrot bele tenni?

Ti hogy szoktátok meghatározni, mennyi cukor mennyen a cefrébe? 

Előzmény: öreg_néne_b (186487)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186487

Csak folyadék-folyadék oldat (pl. víz-alkohol) esetében értelmezett a tf.% (v/v), cukorra nem.
A 28-as Brix sok.
A "cukortartalom beállítás" mit akar jelenteni? :o

Előzmény: Levestészta (186486)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186486

Akkor a must fokoló Öshle fokot mér?

Vagy csak a sűrűségből térfogat százalékot (v/v%)

Annyi mindennek utána olvastam, de a cukortartalom beállításból nem készültem fel..

Előzmény: öreg_néne_b (186484)
Levestészta Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186485

Vagy Öchsle-fok?

 

Ha jól mértem a cefrém kb. 28 °Brix fokú.

Túlcukroztam?

Hideg a pince?

Hígítani kellene rajta?

 

Help please!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!