Keresés

Részletes keresés

erobika Creative Commons License 2016.09.10 0 0 911

Igaz.

 

Egy valós LINER Class A4 pacific gőzmozdonyról mintázták, ami korának kiemelkedő konstrukciója volt 180/km/h végsebességgel.

Előzmény: bimboka48 (910)
bimboka48 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 910

SZIA  GABICA! KÖSZÖNÖM!

 

Igaz lehet  e ?   Egy  mesében szereplő  gőzmozdonyt valós  vonatról  mintázta e meg az írója , avagy csak  képzelete  szülötte   gyermekek  nagy  örömére 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri2 (909)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 909

Gratulálok Pannika!

Előzmény: bimboka48 (908)
bimboka48 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 908

SZIA  GABICA! 

az alant lévő    csak  tipp   Mindezektől függetlenül  a  napi  tejecskémről  nem  mondok   le   A  táplákozás  " tudósok "  mindig  találnak  valamit amivel az  embereket  rémísztgessék  

Előzmény: bimboka48 (907)
bimboka48 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 907

 csontritkulás megelőzéseA tehéntej nincs jó hatással a csontok egészségére

Bizonyára te is rengetegszer hallottad már, hogy a tej erősíti a csontokat, mert magas kalciumtartalommal bír. Ennek következtében pedig jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekek növekedésére, valamint idősebb emberek esetében segít megelőzni a csontritkulás kialakulását. Nos, ez nem egészen igaz így.

A tehéntejben lévő kalcium ugyanis az emberi szervezet számára nagyrészt hasznosíthatatlan. Ezen kívül további hátulütője is van a tejtermék-, valamint az állati eredetű fehérjefogyasztásnak. Az a felesleges fehérjemennyiség, melyet az állati eredetű táplálékokkal – tejtermékek, húsok fogyasztásával – veszel magadhoz, megnöveli szervezeted kalciumszükségletét, ezáltal pedig felemészti a csontokat. Szinte  hihetetlen de ennek a cikknek  olvasása után  ledöbbenve kissé   de  sajnos   IGAZ  az állításod   bár közvetett   úton van  csak   hatásra a csontritkulásra  

Előzmény: Sallai Gabri2 (906)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 906

Kösz Pannika!

 

A tehéntej emésztéshez sok kálciumra van szükség, így – jobb híján – a szervezet a csontokból vonja el ezt az ásványi anyagot, ami aztán oszteoporózishoz vezethet. 

 

Igaz ez?

Előzmény: bimboka48 (905)
bimboka48 Creative Commons License 2016.09.01 0 0 905

SZIA GABICA!

 

GRATULÁLOK!

 

Így  igaz  az igaz   de mit  össze vetyengenek  rajta  lásd a tojás s egyéb más esetét  s a végén már kiderül  hogy minden egészséges amit őseink  fogyasztottak  No persze mértékkel   

Előzmény: Sallai Gabri2 (904)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.08.31 0 0 904

Szia Pannika!

 

Igaz!

 

A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak. Energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, valamint szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez.

Előzmény: bimboka48 (903)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.29 0 0 903

KÖSZÖNÖM!

 

A  zsírok káros  hatásáról  sokat  hallhattunk Igaz lehet    hogy   befolyásolja e  a szalonna  /ami  tömény  zsír/ az  izom összehúzódásokat , vérnyomást és  javitja  a szervezet ellenálló képességét  ? A legújabb  kutatások alapján !

Előzmény: Törölt nick (902)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.26 0 0 902

Igen kérem!

Arról vagyon szó, hogy az eredeti az bizony kakasból készült. Legalább is sokak szerint.

Az más kérdés, hogy az idők során sok tekintetben módosult a dolog, hiszen van ahol még galambot is főznek bele.

A témához még adalékként esetleg olvasd el a 901. számú, erobikának írt válaszomat is.

 

A lényeg, hogy gratulálok!

Tiéd az új feladvány készítésének joga. :)

Előzmény: bimboka48 (898)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.26 0 0 901

Igen bizony. A kakasra gondoltam. Ez a döntő szempont.

 

Abban teljesen igazad van, hogy nincs teljesen 100 %-os biztonságú forrás az eredetiről, de például Magyar Elek János gasztronómiai szakíró Az ínyesmester szakácskönyve című művében (ez egyébként a gasztronómiai irodalom egyik legismertebb műve ma is) így írja le a receptjét:

 

Egy szép nagy, megtisztított kakast (kiemelés tőlem) aprólékával és tarajával (taréjt, ha tudunk szerezni, minél többet tehetünk bele), 1/2 kiló elsőrendű hízott leveshússal (legjobb a fartő), 1/2 kiló marhacsonttal megfelelő nagyságú fazékban, 3-4 liter vízben, födő alatt lassan főzünk. Körülbelül 1/2 órai főzés után beleteszünk 1 kiló leveszöldséget, 1/2 fej kelkáposztát, karikára vágott zöldpaprikát (amikor lehet), pár szárított vagy friss gombát, egy fej friss paradicsomot vagy egy kanál sűrű konzervet, néhány karfiolrózsát, egy deci zöldborsót, 10-15 hüvely zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és tovább főzzük (legalább 3 és fél óra hosszat), nagyon lassan, halkan bugyborékoltatva, míg a hús egészen megpuhul. Akkor leszűrjük a levest.

"A kakas húsát lefejtjük a csontokról kisebb darabokra vágjuk a zúzával, májával, tarjával és a különböző zöldségek egy részével együtt. Mindezt belerakjuk a tálba öntött levesbe (melynek fölösleges zsírját leszedtük), sós vízben kifőtt vékony metélttel vagy apró májgombóccal (esetleg mindkettővel) és kevés, apróra vágott snittlingel együtt. A pompás marhafartőt sem hagyjuk ott, hanem egy kis ecetes tormával vagy snittlingmártással feltálaljuk.

 

Viszont mivel bimboka válaszolt először, bár ő sem foglalt állást egyértelműen, most ő kapja a pontot.

Pardon!

Előzmény: erobika (899)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 900

emiatt nem  írtam  én  sem oda  hogy  igaz  é  vagy  hamis  !!

Előzmény: erobika (899)
erobika Creative Commons License 2016.08.26 0 0 899

Hmmm... Érdekes a kérdés feltevés.

 

Kicsit utána kutakodtam, de nem derült ki számomra bizonyosan, hogy az Újházi által kedvelt húsleves, mely később Újházy tyúkhúsleves néven híresült el és vált közkedveltté, tyúkból-e, vagy kakasból készült. Ezt igazán csak Vampetics bácsi tudná megmondani, akinek a városligeti éttermében fogyasztotta a színész húslevest, mivel Vampetics bácsi készítette el a színész kívánsága alapján, aki nagy ínyenc volt. 

Kortársai közül Krúdy Gyula és Nagy Endre határozottan állították, hogy az Újházi-féle húsleves kakasból készült, és a  benne főtt kakastaréjnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak. A másik érdekesség, hogy vén kakasból kellett főzni, "amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. "

 

Amennyiben erre gondoltál, nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az állításod igaz-e vagy hamis.

Előzmény: Törölt nick (895)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 898

Újházy Ede a századelõ jeles színésze magas, nehéztestû ember volt. .... Széles harcsabajuszos, mély és dörmögõ hangú, - a megszólalása a színpadon és az életben is mindig eseményszámba ment. ... A szakma leginkább jeles szerepeirõl emlegeti. .. A nagyközönség szemében gasztronómia-történeti alak is. Pályafutását számos legenda övezi, ezek egyike "tyúklevesének" története, mely elválaszthatatlan a mai Gundel elõdjétõl, a Wampeticstõl. .... Ott született a nevezetes leves. Krúdy sokszor írta meg - õ is jellemzõen többféleképpen - legendás eredetét. Közülük a legismertebb a harmincas évek eleji, a Magyar Hírlapbéli. (1932. július 17). .... innen ment át a köztudatba.  E szerint Újházy Ede látogatásai során elbeszélte, hogy õ az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelõ zöldséggel párolt leves kedvelõje. Másnap a figyelmes fõszakács kedveskedett neki  a késõbbi tyúkhúsleves elsõ változatával. A Mester megkóstolta. További utasításokat adott a készítéshez. Így alakult, finomodott olyanná, ami a századfordulótól napjainkig a rangosabb vendéglátóhelyek kínálatából még véletlenül sem hiányozhat. ... Ma úgy tudjuk, hogy valószínûleg Nagy Endre írta meg leghitelesebben az Újházy-leves készítésének igazi titkát. A Mesterrõl plasztikus és hangulatos portréképben olvashatjuk:
"Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõniük, amíg belemálltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztetõ figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált." …. "Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Álljon itt a receptje ennek a levesnek egy másik könyv, a VILÁGHÍRÛ MAGYAR ÉTELEK (ISBN 963 8581 3 X) alapján. 
Ebben a kakas helyett már a könnyebben beszerezhetõ tyúkhús szerepel, de persze olvasva az elõbbi idézetet, ha hozzájutnak, bátran elkészíthetik az eredeti gondolatok és vágyak alapján is. A betegeknek jobbulást, az egészségeseknek viszontlátást a játszótéren, mindenkinek jó étvágyat kívánunk:

Hozzávalók

· 2 kg tyúk

· 250 gr tisztított sárgarépa

 

Az  eredeti   leves  kakasból  és nem  tyúkból  készült a fenti  leírás  alapján 

Előzmény: Törölt nick (897)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.26 0 0 897

Nem erre gondoltam. A színész nevéről nincs szó, éppen azért írtam le mindkét írásmódját.

Előzmény: bimboka48 (896)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.26 0 0 896

hamis az  állításod  mert   ténylegesen  a  színészről  nevezték  el  

Előzmény: Törölt nick (895)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.26 0 0 895

Köszönöm!

 

Azt állítom, hogy a közismert és közkedvelt Ujházi (vagy Újházy) tyúkhúsleves elnevezés a lényegét tekintve téves és nem a híres színész nevének eltérő írásmódjai miatt.

Igaz ez?

Előzmény: bimboka48 (894)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.25 0 0 894

Gratulálok!  

 

Így   igaz  az  igaz

Előzmény: Törölt nick (893)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.25 0 0 893

Bizonyos esetekben szerintem igaz.

Pl. a D-vitamin esetében - főleg annak fényében, hogy manapság egyre inkább óvják az embereket a sok napon tartózkodástól - a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D vitamin mennyiség kevés.

Előzmény: bimboka48 (892)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.09 0 0 892

Köszönöm  Gabica !    

 

Igaz e  ? Egyes  vitaminok  pót  bevitele  befolyásolja  e a  rák és  érrendszeri  betegségek megelőzését  és a gyógyulási  folyamatát   ! Avagy  csak  előírt  mennyiségekben fejtik  ki  a kellő  hatást ?

Előzmény: Sallai Gabri2 (891)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 891

Gratulálok Pannika! A második a helyes, mert az író 74 évet élt!

Előzmény: bimboka48 (890)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 890

Kiegészítésként  a  HALLEY üstökösről  van  szó  a feladványodban Elnézést  a  pontatlanságért  Gabica  !

Előzmény: bimboka48 (889)
bimboka48 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 889

Szia  Gabica!

Két  ici  pici  tippem  :         hamis : ha a keringési időnek a  vikipédiában  megadott   76  évet vetted  figyelembe 

                                         igaz : ha a tényleges  keringési időt 75,3  évet vetted figyelembe

Előzmény: Sallai Gabri2 (888)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.07.28 0 0 888

Kösz Gabika!

 

Igaz-e, hogy Mark Twain ugyan akkor született és halt meg, amikor egy híres üstökös megjelent az égen?

Előzmény: erobika (887)
erobika Creative Commons License 2016.07.27 0 0 887

Gratulálok Gabica!

Előzmény: Sallai Gabri2 (886)
Sallai Gabri2 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 886

Szia Gabika!

 

Igaz

 

Abraham Lincoln fia, Robert 1864-ben leesett egy vonatperonról, Edwin Booth színész mentette meg. Alig egy évvel később az ő bátyja, John Wilkes Booth ölte meg Lincoln elnököt a Ford Színházban.

Előzmény: erobika (885)
erobika Creative Commons License 2016.07.26 0 0 885

Köszi.

 

Igaz-e, hogy aki megmentette Abraham Lincoln fiát (leesett egy vonatperonról), annak egy családtagja ölte meg később Lincoln elnököt a Ford Színházban.

Előzmény: Törölt nick (884)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.25 0 0 884

Pontosan így van.

Gratulálok!

Előzmény: erobika (883)
erobika Creative Commons License 2016.07.25 0 0 883

Igaz.

 

Az angolszász országokban a nő köszön előre, az általad ismertetett ok miatt.

Előzmény: Törölt nick (882)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.25 0 0 882

Köszönöm!

 

Köztudott illemtani alapszabály, hogy egy nő és egy férfi találkozásakor a férfi köszön először a nőnek.

Vagy mégsem?!

Azt állítom, hogy hogy van olyan területe Európának, ahol a nő köszön először, ezzel mintegy engedélyezve a férfinek, hogy az köszöntse a hölgyet. Igaz ez?

Előzmény: bimboka48 (881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!