Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 1025

Ja, majd jóra nézzük ! A kazán ,a szén ,és az autó csak nem sértődik meg !

Előzmény: refse2 (1024)
refse2 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 1024

Mindegy hogy csinálod, csak jó legyen :)

Előzmény: kavicsos64 (1023)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 1023

Ha visszabontanám az ugyanez a tető lenne csak 1 csomóponttal ,minden más megmaradna ,és hosszabb szarufák kellenének ! De már nem is annyira lényeges mert a tető lécet verem felfelé és délután vagy holnap cserepelek ! Köszönöm a segítséget ! Hamarább kellett volna ide találnom !

Előzmény: refse2 (1022)
refse2 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 1022

Ez így sehogy sem fog neked összejönni.

Elöl még csak lesz valamilyen tűzfalad, de hátul hogy hozod össze?

A garázs fölötti gerincet bontsd vissza és forgasd el 90 fokkal.

Előzmény: kavicsos64 (1019)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1021

Akkor a vápa alján is tető léc van, meg a vápa oldalán is tetőlécből van kialakítva a lemez tartója ?

Előzmény: Mezőföldi 2 (1018)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1020

A traktorhoz valóban értek talán, de a tetőhöz egy szálat sem !!

Előzmény: Mezőföldi 2 (1017)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1019

Azóta már én is gondolkoztam más megoldáson ,jobb lett volna a garázs falánál emelni egy tűzfalat, és fél tetőt raknia garázsra az kevesebb bajjal járt volna mint ez a tetőfajta !

Előzmény: refse2 (1016)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1018

De sajnos ez már megvan.

És itt semmi bonyolultság nincs. Egy egyszerű vápaképzés.

Annyi kell hogy sűrített lécezés kell  a találkozástól egy egy szarufától. Abba behelyezni egy vápalemezt,   azt flexibilisan rögzíteni majd rámenni a héjalással.   Vápa lemezeket előre gyártva árulnak  .. korc előkészítéssel. ezek sík lemezek, egy erős felületen pl. betonjárdán  a korcolás illesztése után összekalapáljuk, majd fel a tetőre az előzően kiképezett  vápaágyba, ott helyre sajtoljuk, rögzítjük és rácserepezünk.

Nekem vannak ferde sőt vízszintes vápáim is. Mind bevált !

Van  33 fokos és  45 fokos tetőnél is.

Tény hogy a hó   a vápánál megyűllik... főleg a vizszinteseknél, de minden megoldható

Előzmény: refse2 (1016)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1017

Egy gépésznek ez nem lehet probléma. Azok a mesterei a térben való ábrázolásnak ill. a megvalósításnak.

Előzmény: kavicsos64 (1015)
refse2 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1016

Én biztos hogy nem így terveztem volna.

Lesz egy baromi hosszú és lapos hajlatod, amibe a hó nagyon szépen megül.

Ebből semmi jó nem származik.

Ha nem raksz tetőfóliát mindig be fog szivárogni a víz a hajlatnál.

A hosszú hajlat nagyon vastag keresztmetszetű gerendát kíván.

Persze mindent meg lehet oldani, de ahhoz felkészült szakember kell.

Olyan megoldás jobb lett volna, hogy a gerinc nem 45 fokos szöget zár be hanem 135 fokosat ahogy az alaprajz is adja.

Így az egyik oldalon egy rövid hajlat, a másik oldalon egy rövid él keletkezik.

Azt meg se merem kérdezni hogy az építési engedélyen hogy van?

Előzmény: kavicsos64 (1013)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1015

De csak 1 a baj én gépész vagyok ((::!!

Előzmény: Mezőföldi 2 (1014)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 1014

Persze hogy megoldható. Ilyeneket már 100ée is simán kiviteleztek. Ügyes ács mindent megold !

Előzmény: kavicsos64 (1009)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 1013

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145050947&t=9198378&openwith=2 Igy néz ki az elforgatása a garázsnak ! A vápa csatlakozása az ami most izgat !

Előzmény: refse2 (1010)
Mr.V. Creative Commons License 2017.08.31 0 0 1012

semmi válaszfal se lesz, ami később merevítené ezt, vagy valamilyen mestergerenda? ha ezek nincsenek, szerintem tényleg kell az, amit előírt a tervező. 8,2 m fesztávon már a saját súlyától is hajlik a fa, ha nem most, majd 1-2 év múlva

Előzmény: elemes (1007)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 1011

Köszi már egy cérna segítségével megoldottam ,meg megnéztem a házakat !  A mellék épület olyan mint az L alakú ház csak itt az L talpa nem derékszög hanem 45fokban fordult ! Sajnos a telek keskeny és az autó másként nem tudna beállni !

Előzmény: refse2 (1010)
refse2 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 1010

"egyenes, és 45 fokos elforgatás csatlakozás"

Kifejtenéd hogy mire gondolsz?

Ha képet vagy rajzot mutatnál könnyebb lenne a helyzet.

Előzmény: kavicsos64 (1009)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 1009

A tetőben egyenes, és 45 fokos elforgatás csatlakozását hogy lehet megoldani ? Helló mindenkinek ! Ez itt az 1 forintos kérdés ((::!!

Mariusi Creative Commons License 2017.07.24 0 0 1008

Egy méretezést mindig megelőz egy terv készítés.

Az a terv lehet vázlat, nagy vonalakban kidolgozott rajz vagy precíz léptékhelyes mérteket feltüntető  műszaki rajz, ha ez megvan akkor jöhet csak az alkotó elemek  méretezése, ami itt a szelvény méretét jelenti .

Tehát dobjál fel egy valamilyen rajzot a tovább lépés céljából !

Előzmény: elemes (1005)
elemes Creative Commons License 2017.07.23 0 0 1007

Ez az, hogy elképesztően túlméretezettnek tűnik.

Vannak ezek a szeglemezes előregyártott tetők még abba is kevesebb mint feleennyi fa kell.

9 méter a fal külső szélei között van, a belső szélek között 8.2

Előzmény: Varek1 (1006)
Varek1 Creative Commons License 2017.07.20 0 0 1006

Az a 30 cm nem sűrű egy kicsit ?

Nos az én  fa tetőszerkezetem a következő.

A födém borított gerendás födém  8 x 16 -os gerendákkal 0.9 m -es kiosztásban alul- felül 2,5 cm deszka borítás meg ami még kell rá.

de gondolom a  tetőszerkezeten a fedélszéket érted. 

Az nálam a 10 x 12 m es födém felett a következő ?    5x 6 m -en un . székállás . Magassága 2 ,4 m, 4 db 12 x 12-es  oszlopon nyugszik egy szelemen keret.

Pont a napokban mértem,   hát ott van  a legnagyobb szelvény az az  16 x 20 cm. a támasztók a karok  úgy 10  x  10 gerendák.  A  székre  a szarúfák támaszkodnak. Ezek  8 x 16 cm -esek.

Az alsó szelemen állás is csak 10 x 10-es szelvényű.

Van nálam is olyan szelvény mint nálad ,de az egész szerkezetnek csak kb.  15   % -a.

Most hogy  újra figyelmesebben olvasom azt a fa tetőszerkezetet inkább fa födém szerkezetnek kellene nevezni.

Amúgy az a 9 m fesztáv  kissé nagy. Nyilván ez az oka annak a 'túlméretezésnek' !!

Előzmény: elemes (1005)
elemes Creative Commons License 2017.07.20 0 0 1005

Egy 9 méter széles tégla falazatú (betonfödém nélküli) épületre fa tetőszerkezetet méretezett egy szakember: 15x20 cm-es (vízszintes) gerendákat 30 cm távolsággal kéne elhelyezni. Ezt elképesztő túlméretezésnek érzem (nem lesz padlástér, a gerendáknak csak a burkolatot és a rá fektetett hőszigetelést kell tartaniuk). Nem tudok most mit tenni, csak pufogok, mert milliókat kell kidobni értékes faanyagra.

KovPet11 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 1004

Sziasztok!

Készítek itthon egy előtetőt a teraszra. Szerintetek a képen látható konstrukcióhoz kell ereszt szerelni? A terasz szélétől nagyjából 1m-t nyúlna túl.

Illetve az első képen pirossal jelzett elem egy rétegelt ragasztott tartó lenne. Milyen keresztmetszetre kellene méretezni, hogy ne hajoljon meg középső alátámasztás nélkül?  Én 15-20x12-esre gondoltam. (A szarufák 5x15-ösek, hajópadlóval burkolva azon pedig zsindely.)

Sárgamacska Creative Commons License 2017.06.01 0 0 1003

Valamikor régen a faiparban bevett kötésmód volt a ragasztás ( kivéve az ácsszerkezeteket ).  Enyvvel, majd később más ragasztókat használtak. A sok feltétel között az egyik leglényegesebb az erős  össze nyomás volt.

Ma már az asztalosok is ritkán ragasztanak. Majd mindig   facsavaroznak.

Igaz a mai gépi behajtás lényegesen más mint a régi facsavarozás.

Előzmény: samoly (1001)
refse2 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 1002

Azért nem jó a ragasztás, mert ezek tartószerkezetek.

Senki nem bízná az életét egy ragasztott karpántra.

A jó ragasztáshoz egyébként tökéletesen sík felületek(gyalult) és nagy nyomóerő is kell.

Ezt a helyszínen nehéz megvalósítani.

Karpántnál még az eltérő szálirány is bekavar (a karpánt bütüjébe máshogy szívódik be a ragasztó mint az oszlop oldalába)

A ragasztás pedig nem "jelzi" a túlterhelt állapotot mint például a csavarozott, szegezett kapcsolat.

Ha túlterheled a ragasztott kötést, akkor elpattan és "volt tartás-nincs tartás".

Előzmény: samoly (1001)
samoly Creative Commons License 2017.06.01 0 0 1001

Amúgy nem tudom hülyeséget kérdezek-e, nem akarok ilyent csinálni, de a csapolásokat (mondjuk ahol a könyökfát beeresztem az oszlopba) nem lehet, nem szokták ragasztani valamivel? Nem konkrétan pur habra gondolok, de valami hasonló megoldást miért nem alkalmaznak? 

Csak fantáziálok, nem hallottam még erről.

refse2 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 1000

Igen, jó megoldás az egybe dúc és a fogópáros verzió is.

Egy hátránya van: nehezebb összeállítani!

Előzmény: samoly (999)
samoly Creative Commons License 2017.05.29 0 0 999

Köszönöm a hozzászólást, megjegyzést!

Sajnos valóban, én is rájöttem hogy a 12x12 méretben egy kicsit gyenge, de az izgalom hevében bevásároltam a tüzépen már 2 hete. Vissza kellett volna vinnem, kicserélni-becserélni.

Az általad megrajzolt megoldáshoz hasonlót találtam ki, vagyis segítettek kitalálni, egyben lesz a könyökfával az amit te támasztó dúcnak rajzoltál. Egyfajta függesztőmű lesz, párhuzamosan a szarufával, és nem a 12x12 gerenda lesz a kötőgerenda, hanem 2 5x15 palló, ami között a főszaru lesz (így fogópár is egyben, ami a talpszelemenen ül). Ebből lesz 3 ilyen főszaru minden oszlopnál.

Előzmény: refse2 (998)
refse2 Creative Commons License 2017.05.27 0 0 998

Nagy vonalakban jó az elképzelésed.

Az oszlop és szelemen méretében én 15×15 ben gondolkodnék.

Szarufában meg legalább 7,5×15 ben.

A 6 oszlopos megoldás is elég.

A metszetet kiegészíteném két dúccal:

A tetőd elég terjedelmes lett.

Komoly erők lesznek benne.

A csapolásokat nem lehet kispórólni belőle (ezt is jól érezted).

Egyenlőre ennyi.

Előzmény: samoly (997)
samoly Creative Commons License 2017.05.23 0 0 997

Sziasztok!

Ugyan az utóbbi időben kicsit "csendes" ez a fórum, mégis megpróbálok némi segítséget kérni.

Magamról annyit, hogy nem vagyok ács, de kisebb dolgokat már építettem (melléképületek, kiülők, gyerek házikók, ilyesmi). Nem vagyok szakmabeli, csak hobbi. Most egy kicsit nagyobb fába vágtam a fejszémet, szeretnék egy autó beállót építeni, nyeregtetővel, hajópadló+zsindely borítással. A kerti kiülőm is ilyen (zsindely), a gyerekek kis házikója is ilyen, ezt is ilyenre szeretném.

Készítettem egy vázlatot, 2 autónak kellene helyet adnom, ezért ekkora (sőt, talán kicsit nagyobb is lehetne). Csatoltam képeket róla, tényleg vázlat, csapolások még egyelőre sehol, csak hogy lássam milyenek a méretek, hogy is nézne ki. Az oszlopok-gerendák 12x12-esek, a szaruzatot egyelőre 5x10 pallóból gondoltam, de ez még lehet hogy változik valami erősebbre.

Ez már a sokadik rajz, próbáltam beszélni róla ácsokkal, akik mégis a szakmában vannak, de mindhárom akit eddig megkerestem, mást mondott. És persze elbizonytalanítottak.

A fő kérdésem igazából az, hogy ez az egész így méretezésében megfelelő? Nekem olyan érzésem van, amikor nem csak a rajzot nézem, hanem az udvaron a lebetonozott lábakat (a sarkok vannak csak meg egyelőre), hogy a 3-3 oszlop lehet hogy kevés lesz, kellene inkább a 4-4. A rajzra nézve viszont nem tűnik fogpiszkálónak. Egyáltalán a szerkezet amit megrajzoltam, életképes?

Tudom, elvileg ha nem is lenne gerinc szelemen, akkor is meg lehetne oldani, ha a fogópárok megfelelő helyen vannak megfelelő méretben. De azért gondoltam ilyenre, mert szeretek egyedül dolgozni, nyugodtan, úgy ahogy én akarom, nem kapkodva. Nem sürgős, hétvégeken csinálom. És a szaruzatot így (ezzel a gerinc szelemenes, kakasülős megoldással) egyedül könnyebben meg tudom csinálni. Nameg akkora egyenes placcom sincs, ahol normálisan össze tudnám rakni a szaruállásokat előre a földön úgy, hogy ne legyen eltekeredve.

Nem tudom a képeken mennyire látszik, de kb 6m x 6m (picit szűkebb).

Előre is köszönöm a segítséget-véleményt, a szaruzattal kapcsolatban is szívesen veszek tanácsot, hogy ha az 5x10 padló gyenge, akkor milyen legyen inkább helyette? 
(láttam én már ennél sokkal gyengébb szerkezeteket is, obi-praktiker vonalon, ezért vagyok bizonytalan).

Másik nagy agymenésem, hogy nem szeretnék gyári kötőelemekből sokat használni, most itt a szeglemezre gondolok, amivel gyakorlatilag csapolás nélkül méretre vágás után akár össze is lehetne dobni.  Persze szeg és csavar valószínűleg lesz itt-ott, nem mondom hogy fémmentes szerkezetet akarok :)

Már 2-3 hónapja olvasgatok, próbálkozok, tanulgatok, hogy milyen csapot hogy kell rajzolni-kifaragni, eddig egész jókat sikerült összehoznom. De az egyik képen  berajzoltam pirossal, hogy melyik pontokon nem tudom eldönteni, hogy hogyan oldjam ezt meg. Valójában nem kellene a kötőgerendának és a szelemennek egy síkban lennie, úgy könnyebb lenne megoldani, csak olyan érzésem van, hogy nem árt az, ha a szelemen a kötőgerendát "nyomja" lefelé, az úgy biztosabb. Mondjuk ha inkább rajta lenne, becsapolva, akkor a magasság problémámat is megoldaná, nem kellene aggódnom, hogy ha megint 2 méter magas autóm lesz, hogy férek be.
Ti milyen megoldást használnátok a sarkokon? Én már ezen agyalok napok óta.

Hm, kicsit zagyvára sikerült, mert túl sokmindent akartam elmondani, remélem a lényeg érthető lett :), de összefoglalom. Hol a hiba a rajzban? Mit oldanátok meg másképp, ismerve a fenti körülményeket? 

Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.

Palási Creative Commons License 2017.05.06 0 0 996

Van erre egy másik kifejezés is.

Az un. sudarasodás.

Előzmény: Ép-itt-ész (995)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!