Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.27 0 0 191

Gondoltam, hogy belekötsz, na mindegy.

 

Biztosan tartok valahova, majd kiderül, hogy hova. Biztos a pokol tornácára jutok majd...

Előzmény: tivadar (184)
e_dora Creative Commons License 2005.03.27 0 0 190

A Hamlet-idézet a végén tetszik. Egyébként amit én sosem értek az Ú.N. matreialista vagy racionalista emberekben, hogy nem konkrétan az ebből fakadó metafizikai elvhez ragaszkodnak vagy gondolkodási, rendszerező elvhez (anyagi lét és logika), hanem egy ezeken alapuló, bizonyítottan képlékeny és a világ megismerésében még nagyon gyerekcipőben járó tudományképhez (mittomén, newtoni fizika), ami már napjainkban sem az, ami 10 éve volt, vagy amit a suliban mondtak.

El tudom képzelni pl, hogy az asztrológiára, sőt, a lélekvándorlásra stb is lehetséges racionális, sőt, materialista magyarázatot találni, lehet, hogy a kvarkok viccelődnek vagy egy fel nem fedezett energiavivő anyag vagy vmi sokdimenziós mittommi. Vagy ott a kvantummechanika, amit pl van fizikus ismerősöm, aki egy lapon emlegeti a kártyajóslással, mert hogy olyan félelmetesen más, és annyira nem ért hozzá. Pedig sok minden ismereteinken túli láthatatlan dologra választ adhat, ha csak elvben is.

Szóval lehetne figyelni, lehetne kutatni, sokan teszik is. De a "tudomány" legtöbb képviselője úgy retteg a változástól, idegentől, újtól, és olyan dogmatikusan ragaszkodik a meglévő, lefektetett szabályaihoz, hogy az még egy ortodox vallási hívőnek is dícséretére lenne.

tEKErcs Creative Commons License 2005.03.27 0 0 189
haladóbbaknak:

http://korny10.bke.hu/kovasz/kov2/erzelem.html
e_dora Creative Commons License 2005.03.27 0 0 188

off

 

a gondolkodásról jutott eszembe, már ami a logikus tényszerű és az intuitív válfaját illeti, bármennyire is szeret valaki egyikbe vagy másikba kapaszkodva nagyokat mondani, ez a kettő néhány agysérültet leszámítva minden emberben együtt megvan, a bal és jobb agyfélteke formájában, egyszerűen más funkciók céljára.. általában a nők intuitívebbek (én pl nem :), és a ffiak a kockák - nemrég volt a BBC-n egy jó teszt, ki lehet tölteni, ha valaki tud angolul, megmondja, hogy ffi vagy női agya van-e (a nagyon materialistáknak talán ffi-agyat jelez), gondolom, ez egyfajta adottság is, és nyilván aki erre vagy arra eltolódott, annak valódi nehézséget jelent a "másik oldalt" megérteni, illetve felfogni, megtapasztalni (mert a megértés szó is csak a logikázásra vonatkozhat). na remélem nem túl nagyon off. itt van:

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex/

tEKErcs Creative Commons License 2005.03.27 0 0 187
természetesen az NG havilap, havi 10 millió példány...
Előzmény: tEKErcs (186)
tEKErcs Creative Commons License 2005.03.27 0 0 186
sajnos ebből kimaradtam,

Tivadar, lécci lécci magyarázd el léccives hogy hitbéli kérdésnél (vízerek) miért térsz át a mérhetőségre?

Ugyanakkor a mérhetősége a vízereknek 0 (azaz nulla) de mégis alkalmat adok hogy nevezd meg hogy miként mérhető a "vízér" utána majd adj linket vagy írd le hogy hogyan működik a vízér...

Az hogy a biblia a legnagyobb példányszámban kiadott és lefordított könyv, nem kis üzleti érzékről ad bizonyosságot. D ecélszerű lenne lassan össszvetni, hogy nagyobb befolyása (ismertsége van e) mint a Natipnal Geographicnak ami 110 éves most éppen 25 nyelven jelenik meg és a10 millió példányban naponta. De ez már a Society sziuntjén elenyésző mert naponat a Chanekl-en keresztük kb. 250 millió kontaktust (embert, nézőt) tud magának...

Nézd meg kérlek hogy kia alapította, nem minden tanulsá nélküli, hogy ki volt az a filantrop :-)

az őshaza kérdéskörben nekem meg van egy olyan áthidaló elméletem ami teljesen új és a legújabb tudomnányos eredméynekre alapozott:
Ugyanis miár tudjuk, hogy a Fekete tenger az emberi civilizáció idejében töltődött fel a boszporuszi csatornán keresztül, a néhény év alatt lezajló folyamat kiszorította a fekete tenger medencéjében addig ott élő népcsoportokat, köztük a magyarokat, addig szomszédságban lő népektől elszakította a víz de nyelvünkben tovább hoztuk a török rokonságú nyelvkészletünket ami később északon keveredett a finn ugor stb nyelvek jövevény zsvaival...

és egyből magyrázza az özönvíz kérdését és közelebb vzsi a bibliai helyszínhez: Ararat kontra Noé kapitány, meg a bárkája... (ez utóbbi is érdekes számszaki kérdéseket vet fel, de ezt nen bolygassuk hiszen hiszel benne :-)

az ingakisérleteket meg csak addig vedd komolyan amig Eötvös!
Előzmény: tivadar (185)
tivadar Creative Commons License 2005.03.27 0 0 185

"Ép ésszel,"  "józan ésszel", "normális gondoklkodással," "elfogadható érvekkel", "tényekkel" ..............................

 

Nem veszed észre mennyire SÉMÁKban gondolkodol?

Nem hallotál még arról, hogy egyik ember így, a másik meg amúgy gondolkodik?

Ezért van pl, többpártrendszer!

Nemrég dőlt meg a finnugor elmélet.

A egyik újság ezt írja, a másik meg azt, a harmadik meg cáfolja.

 

Mond azt, hogy 'szerintem nem', de ne mond, hogy "normális ember nem hiheti' mert ez már maga sértő.  Mit szólnál ha azt írnám lépten nyomon, hogy aki nem hisz Istenben az egy primitív f..z - pedig hát...

 

Olvass el két "komoly" könyvet a radiesztéziáról, és már nem mondhatsz olyat, hogy "aki hisz a vizerekben, meg a sugárzásokban' az hülye vagy naív:  erre csak azt lehet válaszolni, hogy aki nem hisz ezekben (ugyanis ezek fizikailag mérhetők is) az "hülye, vagy végtelenül primitív" - már boccs, csak idézeted alkalmaztam.

 

Hidd el nekem orvosilag (is) ép az eszem, (egy kis céget vezetek) - és én hiszek (sót  tudok...) ezekben, bár volt idő amikor nem hittem.

Neked nem kell hinni, csak ne hülyézd le a másik oldalt.

Ha jó leszel ,vetek neked kártyát vagy Yi-Chinget...  Vagy megkeresem ingával elvesztett nyakkendőtúdet...

;-))

Előzmény: Törölt nick (183)
tivadar Creative Commons License 2005.03.27 0 0 184

"Ha jól tudom, Jézus istensége katolikus dogma. Minden katolikus hisz benne. Rosszul tudom?"

 

Most velem vitatkozol, vagy a katolikusokkal?  Az Isten szerelmére, tanuljunk már meg disztingválni! Most veled is elkezdjük előlről az alapoknál? Szavakon lovagolni?

Minden ember Isten fia, ki többé, ki kevésbé. Nem érdekelneka dogmák, azért is hagytam ott a templomot, szabad ember vagyok. De azért a hitet megtartom.

Jézus nagyon az Istn fia volt.

 

Te isten földi képmásáról beszélsz, a százados meg a fiáról, ez nem egészen ugyanaz. Az Úr nem az isten, hanem Jézus titulusa.  (az Isten a tulaj,  Jézus az ügyvezető - ha így jobban megy.)

 

Duplán két malomban őrlünk:  te az egyház(ak) tévedései, hülyeségei miatt kiöntöd az egészet, mert így az egyszerű.  Emberi gyarlóságok miatt leszólsz egy Istenembert (aki olyan mint Buddha, Mohamed, vagy Zarahustra, Lao-ce stb.)  Te dolgod. Ráadásul engem is hülyének tartasz olyan tanok miatt, amiről (saját bevallásod!!!) nem is hallottál., vagy nagyon keveset, ami csak a tagadáshoz elég, többre nem.

De Jézust nem hagyom.

 

Mi abban a rosszindulat, ha azt mondom, te nem tartozol a 2 mrd légy közé???

Télleg, te hova tartozol (az OTP-n kívül...) ??  Tartozol valahova?

 

Tartasz valahova?

 

(Másik hsz-hez: mindenki máshol (/ha úgy tetszik más szinten/ van.  Nem azt mondtam, hogy én FELETTED állnék, csupán azt hogy nem vagyunk azonos szinten. Ez talán nem gyalázkodás, ha megállapítom, hogy én a  K12-n vagyok, te meg az A15-ön - egyszerúen tény. Én nem tudok A-ul, te meg nem tudsz K-ul. Ennyi.)

Előzmény: Törölt nick (182)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.27 0 0 183
Remélem, nem leszel olyan kicsinyes, hogy a szóhasználatba belekötsz. Isten Fia vagy Isten földreszállt mása ugyanaz, egy kaptafa. Ép ésszel egyik sem értelmezhető.
Előzmény: Törölt nick (182)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.27 0 0 182

Ha jól tudom, Jézus istensége katolikus dogma. Minden katolikus hisz benne. Rosszul tudom? Valamint, ha jól rémlik, az Újszövetségben is Úrként emlegetik Jézust, ami ugye az isten megszólítása. Jézus Atyámnak nevezi az istent.

 

Máté, 27. 54.

A százados pedig és a kik ő vele őrizték vala Jézust, látván a földindulást és a mik történtek vala, igen megrémülének, mondván:  Bizony, Istennek Fia vala ez!

 

Kezd kilógni a vallásos lóláb.

 

ad4.  Nem mindegy, hogy milyen halott, nem mindegy, hogy mennyire halott és nem mindegy, hogy ki csinálja.  (lsd. még reiki,  stb.)

 

Ebből egy szót sem értek.

 

Húzd ki magad -  te nem tartozol közéjük.

 

És még én vagyok eredendően rosszindulatú. Szerintem téged egyszer lealázott egy nem keresztény ember, és azóta nem tudsz megbocsájtani nekik... :-DD

 

Érveket megint nem hallottam, csak gyalázkodást.

Előzmény: tivadar (181)
tivadar Creative Commons License 2005.03.27 0 0 181

"De mivel egy józan ember nem hihet abban, hogy Jézus az Isten földre szállt mása volt,"

 

ad.1.  Mutasd meg nekem azt az újszövetségi bekezdést ahol ezt állítja valaki!

 

ad2.  Elég undorító vita(?)stílus(?), amikor kijelentünk valamit eleve rosszul, vagy hamisan,  aztán ezerrel elkezdjük cáfolni.

 

ad3.  Kapaszkodj meg, mi emberek valamennyien Isten képmása vagyunk. "Ami fent az lent" H.Triszmegisztosz

 

 

"valamint szintén nem hihet abban, hogy Jézus halottakat támasztott föl,"

 

ad4.  Nem mindegy, hogy milyen halott, nem mindegy, hogy mennyire halott és nem mindegy, hogy ki csinálja.  (lsd. még reiki,  stb.)

 

ad5. Mindössze 1 db halottról, (Lázár) van szó. A többi betegek meggyógyítása volt, az a bizonyos kislány is csak  halálközeli eset volt. J

 

"Jézusnak testvérei is voltak, és hogy József ága felől volt Dávid leszármazottja. Érdekes, nem? És vannak elég izgi részek az Újszövetségben is, pl. amikor a piacon hőbörög az embereivel. Nem épp messianisztikus viselkedés..."

 

ad6.  Ebben mi a vicc? Igen, voltak testvérei, igen, kizavarta a kereskedőket a templomból - ennyi.  (Látod, milyen rosszindulatúan felületes vagy? Mint a párttitkárok 198-ban...)

 

"A 2 milliárd pedig szintén nem érv"

 

AHa. Az ateista tudósok ennek töredékei, de azért ők számítanak. Értem...

A Biblia a világon a legtöbb példányban és legtöbb nyelvre lefordított könyv. Nyilván ez is a legyek miatt van... Húzd ki magad -  te nem tartozol közéjük.

 

Mégis azt javaslom olvass, tanulj! Akkor sokkal kevésbé lógna ki az antiteista lóláb...

 

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 180

Na tessék, nincs érved, ezért fel akarod függeszteni a vitát.

 

Továbbá egy picit elhamarkodottan ítélsz.

 

--- úgy tűnik, te csak az ateista világképet fogadod el valóságnak, pedig ez nagyon, nagyon kevés;

 

Ez ugyanis nem igaz.

 

--- a vallásos iratokat csak addig a mélységig tanulmányozod, amíg a te elméleteidet alátámasztja, addig megfelelnek, aztán már nem;

 

Ezt miből szűrted le? Honnan tudod, hogy milyen mélységben tanulmányozom én a vallásos iratokat?

 

--- ha neked a világvallások és az ezoterikus ismeretek mindössze :DDDDD, - akkor ezt én tovább nem minősíteném...;

 

Az ezoterikus ismeretek (radiesztézia, aura, kézrátétel, asztrológia) tényleg ennyit érnek, és nem többet.

 

---az, hogy te valamit "nem hiszel" ez egyáltalán nem vita érv - ezt jó ha tudod; Ez mindössze annyit jelent, hogy te nem értél még el arra a bizonyos szintre - semmi többet!

 

Milyen szintre? Amire te már felértél? Óh. És honnan tudod, hogy az a szint magasabb? Szerintem például aki hisz a vízerekben és az energiavonalakban, az hülye, vagy legalábbis igen-igen naiv. Miért előbbrevaló a te véleményed, mint az enyém? Én tiszteletben tartom a vallásod, csak megpróbáltam rávilágítani, hogy a dogmák nem történelmi tények. Ezért kell hinni bennük. Mert nem igazak :) De attól még felőlem hihet benne aki akar.

Ellenben te folyamatosan az én alsóbbrendűségemet hangoztatod.

Előzmény: tivadar (179)
tivadar Creative Commons License 2005.03.26 0 0 179

Javaslom függesszük fel a vitát, mert értelmetlen.

Sértéseket én is tudnék írni, de nem teszem, Mumu kedvéért.

Az érvek számodra úgysem jelentenének semmit, mert te olyan érveket vársz, melyek materialista szinten megállnak. Más érveket egyszerűen nem veszel figyelembe. Nincs jó megoldás.

 

Hiányosságaidat illetően:   (kizárólag az itteni szereplésed alapján:)

 

 --- úgy tűnik, te csak az ateista világképet fogadod el valóságnak, pedig ez nagyon, nagyon kevés;

 

--- a vallásos iratokat csak addig a mélységig tanulmányozod, amíg a te elméleteidet alátámasztja, addig megfelelnek, aztán már nem;

 

--- ha neked a világvallások és az ezoterikus ismeretek mindössze :DDDDD, - akkor ezt én tovább nem minősíteném...;

 

---az, hogy te valamit "nem hiszel" ez egyáltalán nem vita érv - ezt jó ha tudod; Ez mindössze annyit jelent, hogy te nem értél még el arra a bizonyos szintre - semmi többet!

 

Talán elég ennyi ahhoz, hogy transzcendens dolgában mi nem tudunk -sajna- vitatkozni. Se kultúráltan, se kultúrálatlanul.

 

(Tanmese: van egy fiatal kutyám, aki majd megdöglik azért, hogy megsimogassam. De még ennél is erősebb benne az undor, hogy hozzáérjen a testéhez bárki. Így aztán minden nap csóválja magát, majd amikor feléje nyúlok, riadtan elugrik. Ez van...)

Előzmény: Törölt nick (176)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 178

Jézus életéről az egyetlen nagyjából kortárs forrás az Újszövetség. De mivel egy józan ember nem hihet abban, hogy Jézus az Isten földre szállt mása volt, valamint szintén nem hihet abban, hogy Jézus halottakat támasztott föl, ezért meg kell próbálni kihámozni belőle az igazságmagot, és lefejteni róla az ideológiai körítést. Javaslom, olvasd el a következő könyvet: Knight-Lomas: A Hiram-kulcs

Nyilván nem szentírás, de vannak benne érdekes dolgok.

Pl. arról elfeledkeznek a hívek, hogy Jézusnak testvérei is voltak, és hogy József ága felől volt Dávid leszármazottja. Érdekes, nem? És vannak elég izgi részek az Újszövetségben is, pl. amikor a piacon hőbörög az embereivel. Nem épp messianisztikus viselkedés...

 

A 2 milliárd pedig szintén nem érv. Nyilván ismered a legyek és a szar hasonlatát.

Előzmény: tivadar (177)
tivadar Creative Commons License 2005.03.26 0 0 177

"A többit, amit írtál, nem kommentálnám, mindez az istenember utólag kitalált ideológiai körítése."

 

Ha az Újszövetségben irottak számodra nem jelentenek semmit, tehát nem hiszed el amit oda írtak,akkor világosíts fel, te milyen iratokra hivatkozva állítod fentieket?

 

Mitől lettél te ilyen végtelenül okos és intelligens, hogy simán eldöntöd, melyik irat igaz és melyik nem?  Hja, így egy kijelentéssel mindjárt 2 milliárd (keresztény) ember elé lehet ugrani. Congratulation...

Előzmény: Törölt nick (174)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 176

Na figyelj, bubi. Az okádás asszem inkább rád jellemző, főleg ha felhúzod magad.

 

(Valahol valaki, aki vallásos v.szeg lealázott és azóta nem tudsz megbocsájtani a hívőknek.)

 

Tévedsz, nem lennél jó kriminálpszichológus.

 

Kevered az infókat és összekotyvasztasz belőlük egy látszólag fölényesen magabiztos elméletet. De az alapvető hiányosságok árulkodnak.

 

Jó. Kérek érveket. Addig nem tudlak komolyan venni. De érvek legyenek, ne hittételek és dogmák, mert azokkal nem lehet vitatkozni. Addig csak mocskolódás, amit írsz.

 

Én nem gyűlölöm a keresztényeket, és téged sem utállak, hiába gondolod ezt a nagy sértődöttségedben. Picit óvodás a magatartásod. Várom, hogy rávilágíts a hiányosságaimra.

Előzmény: tivadar (175)
tivadar Creative Commons License 2005.03.26 0 0 175

Keveset tudsz, azt is rosszul.

(Valahol valaki, aki vallásos v.szeg lealázott és azóta nem tudsz megbocsájtani a hívőknek.)

Kevered az infókat és összekotyvasztasz belőlük egy látszólag fölényesen magabiztos elméletet. De az alapvető hiányosságok árulkodnak.

 

Tedd ezt, merülj meg fenékig a kereszténygyűlöletben, aztán ha már kellőképp kiokádtad magad, felejtsd el az egészet, vagy kezd el a legelején.

 

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 174

Mondták már, hogy paranoid vagy? Nem akarlak én téged bántani. Csak azt mondom, amit gondolok.

 

A többit, amit írtál, nem kommentálnám, mindez az istenember utólag kitalált ideológiai körítése.

 

 

 

Előzmény: tivadar (173)
tivadar Creative Commons License 2005.03.26 0 0 173

Mit kellene szólnom ?

Hogyan lehet ezt a két embert egy lapon említeni egyáltalán. Barabásnak köze nem volt a messiássághoz.

Bar Abbás valóban azt jelenti amit írtál, egy újszülöttnek minden szülő olyan nevet ad, amilyet akar.

Barabás egyébként rablógyilkos volt. Ám a zsidó papság annyira rettegett Jézus tanításaitól, az őket leleplező tisztánlátásától, hogy felbíztatták a tömeget, hogy inkább a betegek tömegét meggyógyító, lelkeket megvígasztaló tanítót ítéljék el és így a rablógyilkos megszabadult... Jellemző a tömegek erkölcseire...

 

Azt egyébként tévesen tudod, hogy Jézus lázadást szervezett volna. Épp ellenkezőleg, sokan akarták őt vezérnek, de ő minden alkalommal elhárította keményen, mert ő az agyakban és a lelkekben akart rendet tenni, és amúgy is "az én országom nem ebből a világból való"  (ország = uralkodás).

 

De ha szándékosan bántani akarsz tedd csak nyugodtan, ki fogom bírni...

Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 172
Egyébként komolyan kíváncsi lennék, hogy mit szólsz ahhoz a tényhez, Tivadar, amit a 165. számú hozzászólásban írtam le.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 171

Tivadar, előszöris leszögezném, hogy nem vagyok primitív, nem vagyok ostoba, nem vagyok ateista, nem vagyok tudatlan, és a hívőket sem akarom lealázni. De keresztény sem vagyok.

 

--- Jézus tetteit és nagyságát még más világvallások ill. ezoterikus tanítások is messzemenően elismerik;

 

Hát ez aztán érv, most erre mit tudok mondani :-DDDDDDD

 

---Jézus tettei önmagukért szólnak és semmiféle védelemre nem szorulnak;

 

Jézus tetteit igen erősen félremagyarázták az utódok, elsősorban Pál. A katolikus egyház minden tana ezen a félremagyarázáson alapul. Ezt egy hívőnek elég nehéz lehet belátni, de azt hiszem, hogy akinek van egy kis sütnivalója és nem elvakult szentlélek, az beláthatja.

 

--- én mint korábbi r.kat, jelenleg felekezet nélküli szabadvallású, Jézust továbbra is az első helyen tudom csak elképzelni az emberek között;

 

Szíved joga, hihetsz ebben az ostobaságban. Az viszont egyértelmű, hogy Jézus nem volt a Mindenható fia, "tanainak" semmi köze nem volt a későbbi keresztény dogmákhoz, és ami a legfontosabb, eszébe sem jutott a kereszten, hogy ő most minden ember lelki üdvéért hal meg. Ez csak utólagos ferdítés, azzal a céllal, hogy a ferdítők ebből politikai tőkét kovácsoljanak. Vallást alapítani jó buli.

 

Ennyi.

Előzmény: tivadar (170)
tivadar Creative Commons License 2005.03.26 0 0 170

Hazudnék, ha letagadnám, hogy reagálástok eléggé fájdalmas számomra.

Mumu még csak megpróbál egyfajta ostyát használni, de azért...

 

Túl azon, hogy

--- Jézus tetteit és nagyságát még más világvallások ill. ezoterikus tanítások is messzemenően elismerik;

 

---Jézus tettei önmagukért szólnak és semmiféle védelemre nem szorulnak;

 

--- én mint korábbi r.kat, jelenleg felekezet nélküli szabadvallású, Jézust továbbra is az első helyen tudom csak elképzelni az emberek között;

 

   mélységesen megdöbbentő számomra ez a primitív és felszines hozzáállás, ami ostoba ateista klisékből merít és süt belőle az ellenséges, tudatlan, és mindenképp a hívőket lealázni akaró szándék.

Nem kell hinni, de gyűlölködni sem.

 

"Bocsássd meg nekik Uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek!"

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 169

Jézus egész "munkássága" (ha ven neki ilyen) egy nagy felfújt lufi, a levegőt bele pedig az evangelisták és Pál szolgáltatták. Valószínűleg meglepődnének a hívők, ha visszautazhatnának az időben, és megtekinthetnék Jézust, aki valószínűleg nem volt egyéb, mint egy, a magasztos jelzőket (Isten fia) politikai céljaira felhasználó, nem túl sikeres önjelölt népvezér, akit rövid úton hatástalanított a zsidó vezető réteg a rómaiakkal összefogva.

És valószínűleg Jézus is meglepődne, ha látná, hogy micsoda kultusza alakult ki az idők folyamán. Szerintem fel sem bírná fogni az egészet. Nem voltak neki emberbarát gondolatai, legalábbis nem több, mint bármelyik másik kortársának. A "Megváltó" keresztényi jelentése merő kitaláció, és az én véleményem szerint az egész keresztény vallás, pápástól, mindenestől egy nagy agyrém.

 

De a fontos az amivel maadtunk:ez a keresztenyseg humanizmusa,az ewmeber tisztelete.

 

Azt hiszem, erről a kereszténység hivatalos államvallásá történő emelése után, azaz az őskereszténység letűnte után már nem beszélhetünk.

Előzmény: Mumu (168)
Mumu Creative Commons License 2005.03.26 0 0 168

Ez egy eleg tavoli hozzaallas  Jezus egesz munkasagahoz,de ketsegtelen behelyezve a tortenelem kereteben lehetseges .

Mi akik azert itt elunk a 21-ik szazadban,mar tobbszor tapasztaltuk hogy lehet ujra es ujra atirni a tortenelmet akar az utolso eveket is..Ha egy tortenesz nem vesszi szamba csak a romai jelenteseket szamukra ez valobban igy nezhetett ki.De mi tudjuk es ez nem csak valasosok beallitasa hanem a tortenelmi Jezus tetteinek alapjan is bizonyithato  hogy  a mai nyelven koncepcios per  megrendezesenek ertelme  az volt hogy torekveseit mint a kiralysagra vagyo akcionak  minosithesek igy halalra itelhessek.Lehet hogy fel fogtak de inkabb nem a tanitasa iranyat melyseget es uzenetenek forradalmi voltat.Szamukra csak egy zavaros gndolkozo nyugtalan izgato volt.

Szukseg volt hogy tanai elerjek az igazsagara fogekony reteget es azok a tarsadalom aljan elok voltak nagyjabol es egy par tiszta ember ,gondolkozo.A szellemi valtozasra megerett tarsadalombol a legjobbak aztan erre a tortenesre epitettek az uj  kovetelmenyek megfogalmazasat  es lattak el azzal a miszteriumal amelyre szukseg volt a mondanivalo konyebb terjedeseert,osszekotesevel a divinitas (Istenseg) -hoz eros ellensulyal lattak el a magat megmutato ellenseges hatalommal szemben.Mert a divinitas orokkevalosaga lekuzdhetelen .Ilyen fanatizmussal tudnak a mai ongyilossjeloltek is a halalba menni mint annak idejen az oskeresztenyek az arenaban...

Hogy ugy a mai peldak mogott mint valoszinu akkori tettek mogott is lehetseges volt egy ebbol profitalo ,ezeket az akciokat koordonalo szervezett az majdnem biztos.

De a fontos az amivel maadtunk:ez a keresztenyseg humanizmusa,az ewmeber tisztelete.

Előzmény: Törölt nick (164)
KanOne Creative Commons License 2005.03.26 0 0 167
Na lyól.

Előzmény: tEKErcs (166)
tEKErcs Creative Commons License 2005.03.26 0 0 166
kanone
ha lenne egy kis "eszed" nem fogalmazol pongyolán:

"mivel a szögek a test súlyát csak néhány óráig tudják megtartani"

a szög ugyanis bírja, a készcsontoik nem bírják ezért verik a csoklóba ahol már egyáltalán nincsennek kicsi gyange csontocskák, hanem sing és orsócsont.

A rómaik csak tudták!

Előzmény: KanOne (163)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 165
És nem is kell olyan messzire mennünk, hogy Jézushoz hasonló "messiásokat" találjunk: Barabás nevének jelentése (bar+abbas - az Atya fia) egyértelmű. Ő megúszta a keresztet, ellenkező esetben most talán ő lenne ott minden templom oltárán.
Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.26 0 0 164
Én ebben nem igazán hiszek, Jézus azért halt meg, mert Palesztinát rómaiellenes lázadásra akarta rávenni. A rómaiak úgy végeztek vele, mint mindegyik ilyen önjelölt zsidókirállyal.
Előzmény: tivadar (161)
KanOne Creative Commons License 2005.03.26 0 0 163
"egy keresztfára szegezve"

Igen.
Erről most aktuálisan a fülöp-szigetekei néhány fanatikus jut eszembe, akik több ezer hívő érdeklődésétől kisérve keresztre feszíttetik magukat.
Van aki már 15-ször megcsinálta.
(hobbi?)

u.i. : az elterjedt hiedelemmel (és a művészetben ábrázolttól eltérően) a legújabb kori kutatások szerint a kezeket nem a tenyéren át szögezték a fára, mivel a szögek a test súlyát csak néhány óráig tudják megtartani (aztán kiszakadnak a húsból), hanem a csuklón át (a sok kis apró csont között át lehet ütni a szöget).
Előzmény: tivadar (161)
Mumu Creative Commons License 2005.03.26 0 0 162

Igy van.

Mi a modern ember szamara ez az esemeny?

-A hivo,egyhazat koveto ember a mindenevben visszatero gyaszt ugy fogadja ahogy az egyhaza keri:fohaszal,bojtel,varakozasal a Feltamadas remenyeben.

-A bizonytalan szamara es a tortenesz szamara egy esemny amely megvaltoztatta a vilagot.

Jezus kivegzesen kivul az emberi tortenelem ismer olyan mindennaposnak indulo esemenyt amelyet a konjunktura (itt ertsd a tortenelmi felallast,szellemi keszseget stb.) felnagyit es  hatasa tul lepi az akkori realis tortenet perimeteret (hatarat )

Azert mert valamilyen okbol a tarsadalomnak szuksege volt egy olyan katalizatorra,amely jelenleteben meg fogalmazodhatott egy uj orientacio,egy uj erkolcs,egy uj geopolitikai felallas.

Jezus eseteben hogy ugy mondjam "a levegoben volt" elegedetlenseg erkolcstelenseg kapott egy olyan ellene kuzdo host,akinek a kultuszabol kialakult egy ujabb elvrendzserre a fejlodo emberi szellemnek.

Az Isten nem maradt haragos,bosszuallo hanem -ugymond-lekuldte fiat az embereket nevelni,szenvedni ertuk es tole elkerulheto halalaval,aldozatot hozni ertuk.

A tortenelmi Jezus -irjak az epigonok-a gyengeket,az elnyomottakat es a nyomorultakat vedte,az artatlanokat szerette,a vetkeseknek megbocsajtott.

Elerkezet az ot kovetok szamara a humanizmus,az emeber szeretet amely addig ismeretlen volt mint ertek a kor gondolkozasaban.Az Egyistent a tozparanvcsolatot mar megjelenitette a zsido gondolkozas,Jezus kovetoi -keresztenyek a mar elfogadott Istent toszteloknek elhozta az emeber egyenlosegenek gondolatat es az ember gyarlosaganak toleralasat es segitseget.

Az mar nem a Jezus hibaja hogy rendjen ahogy szokott a kultuszanak lettek anyagi haszonelvezoi, lasan a szokott intrikak es ellensegeskedesek,kiepitik az eszmere epitett infrastrukturat ,a vagyonra torteto egyhazat,nomenklaturat,ritualekat a papok megmagyarazasara,a a valalsal megelehetsi szinten foglalkozok prioritasait es igy az egyme torzitasat...

De  a Nagypentek csak az aldozatrol szol-szamomra.A keresztenyseg szocialis eszmejenek alapjai szuletnek meg a  martirium tiszteeteben.

Hogy aztan  egy par evszazaddal kesobb a  keresztrefeszites valodi napjat puspoki hatarozattal at tettek ugy hogy a feltamadas vasarnapra essek,hogy a Via Dolorosa utjat utolag (meg nincs haromszaz eve )a jeruzsalemi kereskedok ohalyara az uzleteik elotti utcakon keresztul  szabjak meg (a kivegzes helye pontos marad) az mar a felepitmeny mercantilitasa...

 

Előzmény: tivadar (161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!