Keresés

Részletes keresés

K.K. Creative Commons License 2018.08.28 0 0 13086

Na ez se jutott még soha eszembe Barbaro hallgatás közben. Amúgy ők is fantasztikus zenekar,  volt szerencsém többször látni őket még a hőskorban,  a 90-es évek elején,  hihetetlen zenészek.  Jorgosz is Both Miklós is a szakma csúcsa.  

Előzmény: sacc/kb (13085)
sacc/kb Creative Commons License 2018.08.28 0 0 13085

Hogyha Crimsonhoz hasonlót kerestek akkor  ajánlom a  Barbarot. 

sacc/kb Creative Commons License 2018.08.28 0 0 13084

Sziasztok! Ki jön a szeptember 5-én lévő A38 Pain of Salvation koncertre?
Ki szereti a Pain of Salvationt?
Lejobb lemezük?

Yannie Creative Commons License 2018.08.26 0 0 13083

Hasonlóképp vélekedek, végül kétszer is elolvastam. A könyvben ajnározott Kérdőjel zenekarral kapcsolatban van valakinek valamilyen élménye? A youtube-on fellelhető videók alapján mintha egy kicsit elfogult lett volna a könyv szerzője.;)

Ám volt egy másik ugyanilyen nevű csapat is, melynek ezen száma talán nem is offtopic: https://www.youtube.com/watch?v=IvIe4t4FyRU

Előzmény: Alternative Thor (13081)
brucemusic Creative Commons License 2018.08.24 0 0 13082

Exactly right! 

https://brucemusic.co.uk/

Előzmény: Alternative Thor (13081)
Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.24 0 2 13081

Hát, a Yesnél elfogultabb és elitistább könyvet sosem olvastam :D Nekem még így is tetszett, de sokszor el kell osztani tízzel, amit ír.

Előzmény: pandeamonium (13080)
pandeamonium Creative Commons License 2018.08.23 0 1 13080

Mi a véleményetek erről a 3 idehaza is megjelent könyvről? (Ezer éve olvastam őket utoljára, de lehet, újra nekilátok...)

- Vasváry-Tóth Tibor: Yes - A rockzene rendszere (1995)
- Ürmös Attila: Pink Floyd (1995)
- Göbölyös N. László: Genesis - A teremtéstől a top-listákig (1987)

Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.23 0 2 13079

Annyit emlegettétek a Yest, elővettem pár lemezét. Tudom, ez most olyan, mintha rácsodálkoznék arra, hogy milyen szép kék a szép kék ég, de a Relayeren pl. a Deliriumban mi a jó atyaúristen zajlik??? Teljesen ufó az egész. Pedig messze nem a Yes a kedvenc zenekarom abból a korszakból, de ez mesés. Igaza van az alant írónak, ilyen zenék sosem lesznek többet, kár is keresgélni.

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.19 0 0 13078

Az egyik legjobbat meg szégyenszemre kihagytuk. Discipline:

http://www.progarchives.com/artist.asp?id=82

A Shatter All Accord az egyik legjobb "újkori" prog album, kicsit olyan, mintha a VDGG és a Crimson összeállt volna 2011-ben egy kis zenélésre. A Rogue instru részeinél rendesen kell fogni a karfát. De a többi albumuk is nagyon jó, és Matthew Parmenter szólóalbumai is minimum egy próbálkozást megérdemelnek.

skanderson Creative Commons License 2018.08.19 0 1 13077

Nekem úgy tűnik, amit keresel nem nagyon találhatod meg. A 1970-es évek ugyanúgy elmúltak, mint pl. a swing korszak, vagy a Barock. Azok a művek amik a kor (egyik) stílusában akkor nem születtek meg, már nem is fognak.

Épp úgy, ahogy ma már képtelenség újabb Sörgyári capricciót forgatni, akkor is, ha számos Hrabal mű van még, ami nem lett megfilmesítve, és az egykor el nem készült barlangrajzokat sincs értelme pótolni.

Ami a legtöbb lehet, az a kor zenei értékei közé tartozó, rövid ideig (néhány év, kb 70-73 a fénykor) kétségtelenül haladó szellemiségű prog. zenekarainak örökségéből a haladó, saját hang megtalálására törekvő hozzáállás átemelése. Ez a törekvés azonban ma már más eredményt fog hozni - erre írtam példákat.

Az általad keresett jellemzők leginkább talán Roine Stolt (Flower Kings) több kísérletében jelennek meg, legutóbb a Jon Andersonnal készített Invention of Knowledge produkcióban. A lemez szerény közönségsikert ért el prog berkekben is. Én speciel szeretem, a Yes Tales  lemezére emlékeztet.

Előzmény: pandeamonium (13066)
divaoni01 Creative Commons License 2018.08.15 0 1 13076

Asszem Robert Fripp volt az aki először megmutatta számomra a zene szédítő mélységeit.

Crimson-on túl is.

Előzmény: Alternative Thor (13074)
K.K. Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13075

Nagyon egyetértünk.

(King Crimson - In The Court Of The Crimson King (40th Anniversary)
DTS HD Master Audio
2009 Surround Mix
2009 Stereo Mix
2004 Stereo Master Mix

Additional Content

The Alternate Album)

Előzmény: Alternative Thor (13074)
Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13074

Egyrészt szerintem a Court a világ legjobb lemeze. De tényleg. Másrészt még ennek tudatában sem adnék ki egy forintot sem az ilyen kiadványokért. Nem érdekelnek a mono single remixek és hasonlók. Remaster? Annak a lemeznek? Minek?? :) Úgyhogy rossztól kérdezed :)

Előzmény: pandeamonium (13071)
Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13073

A Maudlint hallgatgattam jó pár éve, de erre a lemezére konkrétan nem emlékszem, csekkolom!

Előzmény: Silencer_ (13069)
pandeamonium Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13072

Tetszetős lista, lesz mibe beleásnom magam, köszi!

Előzmény: ÖRWEIN (13070)
pandeamonium Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13071

Na, ez az, épp ezen vagyok, hogy ilyeneket találjak! :)

Az In The Court...-nál a 2009-es, 40 éves jubileumra kiadott, 5 CD-s verziót érdemes bezsákolni a remaster és egyéb csemege miatt, vagy ezek sokat nem nyomnak a latba? (A Pincében rendelhető belőle kb. nyolcféle kiadvány tizenezrekért, szóval nem egyszerű a képlet...)

Amúgy a King Crimson-debüttel úgy vagyok, hogy szerintem onnan datálható a tradicionális prog rock kialakulása, ők ugyanis mindenki mást megelőztek vele: '69-ben mind a Yes, mind a Genesis még csupán tábortüzes "tinglitanglit" tolt, bár a Floyd addig kinyomott 3 lemezt is, talán az Ummagumma lehet még a vetélytársa ebben a "versenyben". (Mondjuk, azt gondolom, a Court letisztultabb, kiérleltebb annak ellenére is, hogy bemutatkozás.)

Előzmény: Alternative Thor (13068)
ÖRWEIN Creative Commons License 2018.08.15 0 1 13070
Silencer_ Creative Commons License 2018.08.15 0 0 13069

Most bukkantam rá a Maudlin of the Well nevű zenekarra (melyből később a Kayo Dot alakult), a Bath c. lemezüket hallgattam meg eddig többször. Az akusztikus részeknél nekem eszembe jutott a King Crimson, érdemes próbát tenni vele.

Előzmény: Alternative Thor (13068)
Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13068

"N​os, a N​ursery/Selling-korszakos Genesishez​, ​​​​a King Crimson-debüthöz vagy a Close/Relayer/Tales-érás Yeshez ​hasonló, "mesélős", kifejtős, epikus prog rock bandákat hajkurászom"

Ha találsz ilyenből színvonalasat, azonnal szólj, lécci :D

pandeamonium Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13067

Azt én is! Szegény Piotr elvesztése bizonyára rányomja a bélyegét a hangzásra/hangulatra, pedig már az előző is elég melankolikus lett. Jók a lengyelek death metalban és progban egyaránt. :)

Előzmény: music picture (13065)
pandeamonium Creative Commons License 2018.08.14 0 1 13066

​N​os, a N​ursery/Selling-korszakos Genesishez​, ​​​​a King Crimson-debüthöz vagy a Close/Relayer/Tales-érás Yeshez ​hasonló, "mesélős", kifejtős, epikus prog rock bandákat hajkurászom, ezekhez képest Wilson kicsit más világot képvisel, persze nem minőségben (a zseniális The Raven That Refused... szólója mondjuk nyomokban tartalmaz efféléket). A Haken meg szerintem a Yes-áthallások ellenére is közelebb áll a Riverside/DT-féle heavy proghoz; a Beardfish jammelősebb, elszállósabb, keményebb hangvételű, inkább Astra/Hypnos69-vonal, ha jók a radarjaim. A The Tangentet pedig ezer éve nem hallgattam, de amennyire emlékszem, ők valóban olyanok, amiket keresek.

Egyébként, még ha úgy is tűnhet, eszem ágában sincs kukacoskodni, csak hát konkrétan a kb. '69-75-ig tartó - javarészt - angolszász iskola mai, fiatal képviselői után halászgatok a zavarosban, és bizony nem egyszerű az élet. :)

Tényleg jól jön minden ajánlás (műfajtól függetlenül), lesz miből csemegézni, kösz mindenkinek!

Előzmény: skanderson (13064)
music picture Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13065

Eszméletlenül várom az új Riverside-t én is!!!

Előzmény: divaoni01 (13052)
skanderson Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13064

Visszaolvastam a kapott válaszokat, és a következőket nem láttam, de figyelmedbe ajánlanám:

Steven Wilson (Porcupine Tree)

Tangent (Andy Tillison)

Riverside

Perfect Beings 

Haken

Beardfish

Előzmény: pandeamonium (13061)
Markov Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13063

A kanadai Mysteryvel is érdemes lenne egy próbát tenned (ha még nem ismered)! Leginkább az anno Yes-énekesként is funkcionáló Benoit Daviddal készült anyagokat ajánlom - de a Delusion Rain is kiváló.

Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13062

Akkor hagyd, a Diagonal sem biztos, hogy az, amit most keresel (talán az Anekdoten sem). Valóban, számomra minden zenekar közül a Crimson az első, szerintem ők közelítették meg leginkább a tökéletességet a "könnyű"zenében. Ezért is szimpatikusabbak a rájuk emlékeztető zenekarok. Hát, az ő hangzásuk éppenséggel távol áll az "archaikus-ódon szimfo-progtól" :), sokkal közelebb a jammelős zajokhoz. Amikor viszont szép, akkor tiszta és gyönyörű.

Mondjuk én azt a fajta sterilitást, ami pl. a lentebb dicsért Unitopiát is jellemzi, sosem szerettem, tökéletesen felmondják a Genesis-leckét, még egy Gabriel-hasonmást is sikerült beszerezniük, csak az innovációt nem hallom a zenéjükben. De ez legyen az én bajom.

Rendben, Astra megjegyezve!

pandeamonium Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13061

Az Astra The Weirding-je isten, ám ők is meg a Hypnos is inkább retrós, jammelős pszichedeliában utaznak, és ez tök jó, de koszosabb, zajosabb, "hallucinogénebb" a hangzás, mint az archaikus-ódon szimfo-prog esetében. Ami mondom: egyáltalán nem baj. Az Anekdotent rég hallgattam, akkor tetszett (egyedibbek voltak az átlagnál, úgy rémlik), a Diagonalt viszont abszolút nem ismerem.

Amúgy meg az olasz prog metalos Astra is egész jó, csekkold le! :)

Előzmény: Alternative Thor (13058)
pandeamonium Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13060

Az olasz-vonallal próbálkoztam valamikor 20 éve, ám pont a nyelv(ezet) miatt hasalt el nálam. Pedig bírom a népet focistul, pizzástul, kultúrástul stb. Na, de akkor adok neki még egy esélyt, hátha 20 év alatt én is kellőképp beértem. :)

Előzmény: Törölt nick (13057)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13059

És persze Van Der Graaf Generator, ha jól látom senki nem említette, lehet, hogy nálad is kimaradt? Plusz a rengeteg Peter Hammill szólóalbum, még a legrosszabbak is simán jóra hallgathatóak.

Előzmény: Törölt nick (13057)
Alternative Thor Creative Commons License 2018.08.14 0 0 13058

Az Astrát ismered? Főleg az első lemezt. Az angol Diagonalt? Hypnos 69? Anekdoten?

Előzmény: pandeamonium (13056)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.14 0 1 13057

Én még mindig azt mondom, hogy akkor vesd bele magad az olasz vonalba:

http://progarchives.com/subgenre.asp?style=28

Ebben benne van a különlegesség, frissesség, a "MÁS", izgalom, amellett, hogy sok mindenben (főként dallamosságban) olyasmi, amit keresel.

A Big Big Train az English Electrictől visszafelé is jó (Underfall Yard, Difference Machine, Gathering Speed).

A bónusz ajánlatom pedig a Magma :)

Előzmény: pandeamonium (13056)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!