Egy sokak számára örömteli bejelentéssel szeretném útjára indítani a "rajongói" klubunkat. Megalakultunk az Úr 2023. esztendejében és egyesek gondolatvilágának varázslatos homályában rögzített régi mottókat is felelevenítünk: "törekedvén az eredetiségre", illetve "áldozni nem akarsz??" Apropója ennek, az "arckönyv" működésének sajátos vonása, hogy "sok információ napvilágra kerülhet és napvilágra is került", de sajnos ugyanilyen könnyen el is tűnhet a szemek elől. Ezt a helyzetet súlyosbítja az ottani csoportok tagjainak és adminisztrátorainak "tevékenysége", ami főként a gyűjtői vonatkozásnak tulajdonítható. A sokféle kapcsolat és ellentmondás letisztázása helyett, így sokakban megmaradnak az évtizedes tévhitek. Ebből következően, sokaknál tényleg csak "elégséges" szintű lesz az egy-egy "csepeli" (Weiss Manfréd - WM) kerékpártípus "rendbetételéhez" felállított tudástár.
Talán nem haragszik meg "madzagos" fórumtag, ha idevágó, közelmúltbéli megjegyzését szintén rögzítjük itt: "Végül is ha a "tudatlannak" megfelelő határozottsággal állítunk bármilyen f@szságot, az szegény elhiszi... Mi pedig hátradőlhetünk. Megint nagyon pallérozott elmék voltunk..."
1. csodatétel rögzíti Papp Máté (pappmate) 2023. március 1-én írt "arckönyvi" bejegyzésének fotómellékletét:
Kommentálásra nem szorul. Érdemes összevetni az Index jelen fórumának 62095 számú (2014. év) bejegyzésével, a 2013. év veterán kerékpár versenyének 1. helyezettjének leírásával és a napjainkra (2023) kialakult "egyre valószínűbb, de korántsem végleges" képével. Fontos kiemelni a "katalógus, reklámplakát" hivatkozásként való említéseit, illetve a "debütál" - "nem összekeverendő" - "WM-ék első színes ( ! )" - "váltja le a tűzzománcos" stb. fordulatokra!
"Kérdés az, hogy tekinthetünk-e minderre megkerülhetetlen dogmaként? " (2014. év) "Én ezért úgy gondolom, hogy ezt a korai időszakot nem árt körültekintőbben kezelni,és bizony a részletekre is kellene figyelni. További kutató munkára van szükség." (2014. év) Kiss és nagyhatalmak azóta is várnak a "drága" információra, DE nem tétlenül, hanem a vasat rakva halomba.
Következésképp, a következő meggyőző bizonyíték nyilvánosságra kerüléséig, még biztosan sokan megmosolyognának egy olyan "merész kijelentést", ami a csodák 1931-es kezdeti forgalmazásának napra pontos tényét kimondaná. Így az eddigi részletek "alapos vizsgálgatása" helyett várjunk. Várjunk. És várjunk.
A következő csodatételt bárki rögzítheti itt a fórumon, hogy ne vesszen nyoma az új információ feltűnésének. Abban majd igazolásra kerülnek a "debütálás" hiteles bizonyítékai - a "blődségekkel" szemben. Kétségkívül még a csapból is ez folyhat a régóta szomjazók poharába. Még a réti boglárkára is jut belőle, de a forrást ne szégyelld!!!
A "rajongói" klub további csodatételről elárulnám elöljáróban, hogy az már a "dupla tűzzománc táblás" WM Csepel kerékpárokat érinti. Gondolok itt ilyenféle varázslatos homály eloszlatására: "Tehát pont ez a korszak és az ötjegyű vázszámok pontosan azok a számok amelyek inkább kérdéseket vetnek fel ,mintsem hogy válaszokat adnának. Itt semmi sem egyértelmű, minden csak feltételes. De egyvalami biztosan tisztázódott mára. A Tűzzománcos korszak a30-as évek közepére tehető. Ezt a fennmaradt katalógus bizonyítja." (2014. év) - pont mint a 6 számjegyű WM Csepel kerékpárok.
"Rajongói" klubtaggá válhat bárki automatikusan, aki a csodatételeket rögzíti, ezáltal önként áldozatot mutat be a "közösség oltárán" a nagyhatalmak előtt. Éljen soká Papp Máté, az első újkori csodatévő!!! Áhítattal várjuk következő elérkezését, illetve a tanúságtévőket.
Addig is óvakodjatok: "Sajnos rengeteg olyan "lelkisérült-beteges hajlamú" gyüjtő van aki nem akarja megmutatni az ilyen kurens darabokat..." (2012. év)
Ez egy régi Victoria kerékpár hajtókar rögzítése. Szerintetek hogy lehet ezt kultúráltan megbontani? Karmos lehúzóval melegítve próbálva a lánckerék töve kezd inkább deformálódni. A hajtókaron lévő lukban nincs menet, hogy egy hajtókar lehúzót bele tekerjek. Kalapálni nem tartom szerencsésnek, mert a hajtókart sem szeretném szétverni, másrészt a golyókon keresztül a csésze futófelületét sem. Valahogy biztos szerelhető, csak én nem jövök rá...
régóta olvasgatom a fórumot, most egy kérdésre szeretnék választ kapni Tőletek! Van egy gyári Csepel-Camping alapokra készült tricikli, amit nem tudok úgy hajtani, hogy egyenesen menjek vele. Kétkerekűvel szerencsére ez még megy. Tudja -e valaki mi a dolog trükkje, állítani kell-e valahol valamit, vagy direkt ezzel akarják a mozgássérült állapotot javítani, hogy különleges figyelem(?) kell hozzá? A hátsó kerekek közül az egyiket hajtja lánc, a másik szabadonfutós. Köszi:Gy.
Van egy kemping kerékpárom, arra gondoltam,hogy lecserélném a kerekeit 16,18" BMX kerekekre szélesebb terep gumisra. Be férne ez vagy nem átalakítás nélkül? Ne kérdezzétek miért:))
Sziasztok! Érdekelne valakit két stronglight ékes orszagúti hajtómű?
Az egyik Competitione típusú egykori felső kategóriás, a másik alsóbb kategóriás, felemás. Az előbbit egy RFG közeptengellyel használtam, ilyen-olyan csészékkel, amit adok hozzá, ha van rá igény.
Új körmös húzófej hazai 2300 ft/db. Gránátagy komplett belsőrész szett (húzófej + fékkónusz + fékhenger + nagykónusz ) 4000 ft/szett. Mindenből több darab van.
Én egy kb. 400-500 mm-er hosszú 20mm-er átmérőjű köracél palástjának a végébe ( végétől 3-4 mm-re ) raktam egy 2-2,5mm-ert kiálló 1,5-2 mm-er átmérőjű csapot . Ezzel szoktam belülről kinyomni a szegecset .
Nagyon használtan vettem Németországban, egy agyváltós, öreg, német gép volt. Felújítottam és akkor már 8 éve használtam. A törés előtt a kormány remegni kezdett, de nagyon fáradt voltam, azt hittem amiatt érzem a remegést. Mindenesetre értékeltem, hogy ott tört ki, nem a Béla király útján, ahol akkoriban rendszeresen jöttem lefelé. Mert akkor feltehetőleg ezt itt nem írnám...
Jó, hogy megúsztad! Milyen bicaj volt, ha már itt tartunk.
Szóval szép dolog az öreg járművek szeretete, és használata de az biztos, hogy állandó odafigyelést, és ellenőrzést igényel. Főleg, ha nem ismerjük az előéletét.
Ellenben továbbra is szükségem lenne ép Csoda villára.
Egy kérdéssel/kéréssel fordulok hozzátok. Ki tud-e valaki segíteni egy repedésmentes Csoda első villával? Fontos lenne. Az alábbi rajzon láthatók a méretek, 1-2 mm eltérés előfordulhat.
A villaszárak felső tövénél, a muffhatáron repedhet meg.
Az alábbi link támpontot adhat, és ez esetben a második betű H 1968-at jelöl. Bár nekem ellentmondás, hogy ez forrasztott (muffos) váz, mégis R az első betű, és nem T. Mindenesetre ez a hivatalos dokumentáció.
Kerékpár típus meghatározásában kérném a segítségeteket. Vázszám alapján nem tudom pontosan belőni. Esélyes, hogy Túra, de mégis "R" az első betűje. Illetve a hajtómű mintája is megkavart (szvsz utólag cserélhették).
Nem tudom, érkezett-e már válasz, de ez inkább TP lesz, csak a beütés nem sikerült tökéletesen. Az évszámot a második betű jelzi, így ez 1976. Csepel Tura, Mátra, Velence lehet leginkább, semmiképp nem prototípus.
bocs, ha nem szokás, tegnap ellopták a fekete favoritomat a belvárosban, muffok réz színűek - ha esetleg valaki látókörébe kerül, az nekem 15.000 forintot megérne. Fotó privátban, ha van itt ilyen vagy kirakom, csak nem biztos, hogy ildomos itt.
Szia. Megkérdezném,., hogy a képen látható kerékpár alsó törött táblája , miből van alumíniumból, vagy rézből? ha emlékszel még rá, illetve, ha megvan még neked. Köszönöm az infót előre is , helló , Cajonga, ja , és Köszönöm ha hat év után válaszolsz erre a levélre,. Köszönöm!
Szép napot kívánok, arról érdeklődöm , hogy az évente megrendezésre kerülő Gödöllői Kastélytúra időpontját nem tudja-e véletlenül valaki ( szeptemberre augusztus 9-ig kell megkérnem a szabit)? Szíves segítséget előre is köszönöm Tisztelettel Zoltán
Szuper képek, de én amolyan használati útmutató félére gondoltam. Úgy emlékszem valamikor volt rá utalás, hogy mellékelt a gyár az agyakhoz. Kenés, üzemeltetés, karbantartás, ilyesmi lehetett benne gondolom.
Sajnos a beillesztgetés itt elég kaotikusan sikerült, és a képek elnevezése (kormegjelöléssel) is vszleg elveszik, de az alábbi számú bejegyzéseken elvileg megtalálod őket:
Lepper hátsó váltó, Sachs Huret első... nem tudom, mi eredeti belőle. 27", 10 sebesség. Capriolo nem lehet 1996-nál előbbi, aztán fene tudja, de elvileg a 90-es évek végén már nagybátyámnál rohadt.
És van rajta egy német, 1996-os rendőrségi ellenőrzési matrica.
a legrégebbi szakmai fórumként itt tenném közzé hogy, eladósorba került egy aprólékosan restaurált
1941-es ffi Csoda kerékpár.
Álljon itt pár kép, de a gépet érdemes inkább személyesen megnézni és további kérdéseket feltenni a Speedbikeban, 1188 Budapest, Pestimre Nemes utca 2.
Azért kértem segitséget mert a veterános világ nerőben más mint a mai új kerékpárok világa és árszabása. A veterán világban komoly szakik vannak komoly tudással, amihez én nem érek fel. Lehet ez neked ujdonság, vagy meglep. Sajnálom hogy tényleges tanacs helyett tőled csak ilyen hangnemet kaptam, de lehet ezzel palastolod hozzánemértésed. Mindig az a leghangosabb aki paladtol valamit. Mondjuk a szerelők szakmai csoportjában is ilyen kellemes stílusod van...na de a stílus maga az ember. Aki segített annak köszönöm!
"Tudom mennyi most egy kemping... sőt az összes csepel bringa árát... csepel márkaboltos lévén... :-)"
Ha te csepel márkaboltos vagy, akkor miért kértél segítséget a beárazáshoz??? A kempingekből több százezret/ milliót legyártottak, értéktelen hulladékok! Hozzám is került jó pár, egyikre sem költöttem egy fillért sem, inkább kidpbtam vagy el ajándékoztam :DDDDD
Jó 30 évvel ezelőtt Németországba mentem egy időre dolgozni. Tudtam, hogy ott járhatok biciklivel is dolgozni. Vettem itthon egy új Csepel Camping biciklit és kivittem, hiszen ott csak egy hónappal később kaptam fizetést. Na ez volt életem egyik legrosszabb beruházása! Akkoriban Németországban a használt kemping bicikliket ingyen is odaadták...
Nagyon köszönöm! Fekve tárolták, de attól még a gumik tényleg öregszenek, bár ugye meglepő hogy sok sok régi kemping gumi a tüdőszínű pl, milyen állapotban van pedig használják. A zsír igencsak besűrűlt, ez is adott. Megmondom őszintén, aki használatra veszi az barbár, annak nem is adom el, semmi esetre sem. Gyűjteményi darab, ott van méltó helyen. Vagy tényleg megy licitre vagy e-bayre. Tudom mennyi most egy kemping... sőt az összes csepel bringa árát... csepel márkaboltos lévén... :-) Nagyon köszönöm a segítséged és a hozzászólást. Szép napot! Zoli
Ha a használati értéket nézzük: Egy új Csepel Camping most 95 ezer forint. V-fékkel, alacsonyabb átlépési magassággal, nem ékes hajtókar rögzítéssel, alu felnivel.
Ezen, ha így laposan állt a kerekein 20 évet, akkor külső-belső gumikat kell cserélni, kb. 10 ezer forint.
Nem tudom, akkoriban milyen minőségű kenőanyagokat használtak, de a szerves vegyületek idővel átalakulnak. Én használatba vétel előtt átzsíroznám.
Az egy év garancia már biztos lejárt, csak a papír van meg mutatóba.
Ha valaki használni szeretné, szerintem 65-75 ezernél többet nem ér (gumik, nincs garancia, foglalkozni kell vele stb).
Más a helyzet, ha mint múzeumi tárgyat nézzük. Ahhoz még túl fiatal. Még vagy 30 évig tartogatni kell megfelelő körülmények között.
Fel kell pumpálni kb félig, és nem a kerekein állva tárolni. 50 évesen talán már lesz értéke.
Fel kell rakni aukciós oldalra, és a piac majd beárazza.
Azt ne hasonlítsd egy ilyenhez amiből sem hirdetési portálokon se veterán fórumokon, sem közösségi oldalakon nem lehet látni ennyire gyári eredeti példányt, papírjaival. Erre konkrétan nincs példa, mert látni se lehet ilyet ebben a formában. Fóliás csepel kerékpárok kb a 90-es évek vége óta nem léteznek semmilyen formában. Ez kb az egyetlen az egész országban, évtizedekre visszamenőleg.
Elég régóta foglalkozom javítással, kerékpár adás-vétellel. Nemrég egy srác jött hozzám alkatrészért, egy Novussal, ami csak egy picit volt használva, egyébként patika állapotú, ...25-ért vette.
Igaz megfejtettük már az Atlas lánctányér történetét, viszont az enyém nem teljesen látszott a képen (A legrozsdásabb kerékpáron lévő) hogy mégis milyen típus az..
Az előttem válaszolónak volt igaza, mégpedig egy korábbi lánctányér, bár a hajtás elvben egyáltalán nem voltam otthon és nem is foglalkoztam vele eleget...
Így, most a hajtás összerakásnál elakadtam. Rengeteg keresgélés után kiderítettem milyen elvű lehetett egyáltalán a hajtás rész.
Harangcsapágyas, négyszög alakú tengellyel.
Vásárolni szeretnék! Akinek van eladó 1930-as évekbeli komplett hajtása, lánctányérja nagy valószínűséggel vevő lennék rá !
Esetleg nagy segítség lehet ez a német weboldal alkatrészek keresésében a többi fórumtársnak.
Véleményem szerint egy igazi ritkaság van a birtokodban. A képeid alapján szép, eredeti állapotban maradt meg. Megőrzésre, és ebben a mivoltában való konzerválásra, feltétlen érdemes! Sok sikert kívánok a komplettírozásához.
Bár nem gyári kiegészítő, az érdekesség kedvéért mégis megosztok veletek pár fotót a csehszlovák Pionyr gyermeknyereghez saját kezűleg készített lábtartóról. Minden alkatrészét úgy alakítottam ki, hogy korabeli hangulatot árasszon, hihető legyen, hogy a kerékpár gyártásakor, azaz a '40-es évek végén készült. Elsősorban a hasítékolt, félgömbfejű csavarokra, és a lemezből sajtolással készült, ún. kivágásos anyákra gondolok. A bilincsek bükkfa hasábokból készültek, majd lakkoztam őket. Az 1948-as Kék Csodámra kerültek.
Hátha valaki kedvet kap hasonlóhoz...
Ezzel a pár fotóval szeretnék boldog karácsonyi ünnepeket kívánni minden szaktársnak!
WM Appollóhoz keresek nyaktáblát. Tudom, hogy nagyon ritka és kicsi az esély, de hátha valakinél ott lapul a fiókban. Vétel és csere is szóba jöhetne. A nagyon szépen egyben lévő Apollo kerékpáromra kellene.
A második, négykörös lánckerék több mint valószínű, hogy cserélt, mert ez a minta jóval később, a Tura kerékpárokon jelent meg. E típust a Varsa könyv idevágó táblázata szerint 1948-ban kezdték gyártani, de feltételezésem szerint valószínűbb, hogy a valóságban inkább az 1950-es évek elejétől.
Tamás felfedezése és összeszedett anyaga az Atlas bicikliről, továbbítani tudom, sajnos hozzászólni nem mert nem ismerem/jük a bicikli teljes történetét, mivoltját. Nagyon megköszönnénk mindketten ha valaki ismeri az Atlas biciklit. 1930-as évektől egészen a 40'-es évekig. Veteránkerékpár fórumot visszapörgetve és a gportált nézegetve. Köszönjük.
Amit leszűrt hogy 3 fajta lánckerékkel adták ki őket (ez lehet több is, nem tudni több infónk nincs)
Ugye a korai széria Muffos változata.. és köztük a Muff nélküli változat.. Egyedi lánctányér ismertetőjelével. Utolsó képen az én példányom. Na most az enyémnek a lánctányérja eredetinek tűnik, Hagyományos kör alak majd kerekített T formában végződik
Felfedtünk egy lehetséges 3.-ik példányt Atlas bicikliből!
Kedves Tamás aki sajnos nem tud regisztálni az oldalra, így nem is tudott nekem máshogy írni csak e-mailen keresztül.. Küldött nekem néhány képet az Atlas biciklijéről. A hasonlóság alátámasztja azt a tényt hogy létezett muffolás nélküli Atlas bicikli! Nagyon sok a hasonlóság a bringám és Tamás bringája között. A lánctányér érdekes szempont, mert nekem eredeti alkatrész rajta. Arra jutottam hogy több változat létezett. Az eddig feltöltött képeket nézegetve és a mi példányaink az első szériás példányok közé tartoznak. 1929-1935-ig talán.. 1940-től pedig a kiadott muffos váz szériát adták ki. (Pontosan nem tudom, több atlas biciklit kellene skubizni és megtudni milyen évjárat szerint kezdődött a muffos változat. Mindenesetre a veteránkerékpár.gportalt megpróbálom elérni és felteszem a képeket a változatainkról.
Az alábbi váz beazonosításában kérném a segítségeteket:
Dédnagyapai hagyaték (vagy inkább a menekülő németeké) a 2. világháborúból. Apám állítása szerint a váz, kormány, villa, sárvédők amik biztosan nem lettek cserélve. A sárvédődísz egy sas volt. A váz száma: 630129. Szerencsére a dísz talpazata megmaradt, a neten keresgélve egyetlen fajta sasnak találtam ilyen talpazatot. Lehet hogy Adler? Nézegettem néhány oldalt, de nem tudom ez kizárólag márkajelzés volt, vagy a kor optikai tuningja? Sok alkatrész az évek alatt kicserélődött: a hátsó agy 70-es évekbeli Super Granat, a dinamó DDR Ruhla, a lámpák Csepel, a nyereg és a markolat meg gáz... Szeretném méltó módom felújítani apámnak.
Egyébként létezhetett újkorában kék színben? Mert a fekete festék alatt több helyen milliméteres kék foltok jönnek elő... Előre is köszönöm.
Segítséget szeretnék kérni tőletek. A kert végében akadtam egy elvileg (Hátsó kerékagyból kiindulva) 1929-es Atlas kerékpárra torpedo aggyal.
Sokat olvasgattam keresgettem erről a tipusról de ilyen régi Atlast még nem találtam. Nincsen rajta jellegzetes "muffolás" sem a vázon sem a villán. Viszont amit látok rajta úgy ondolom hogy eredeti, persze ebben is érdekelt lenne a szakszerű észrevétel hogy mi nem képzi az eredetíségét. Rézzel befuttatott váz, fa markolatos, érdekes első szériás kormány, ahol a stucni rész nem íves előre fele. Váz száma: 27005 Réz névtáblás. Atlas emblémás csengő és fékkar. (Elől hajlott a váz ebből kifolyólag gondoltam hogy akkor tűnhetett el róla a muffolás vagy nem is volt rajta? Képeket töltök fel, a 4 hónapja megtalált állapotáról. A jelenlegi állapota szétszedett.
Szívesen. Varsa Endre Magyar kerékpárok című könyvének egyik táblázata mindössze 106 férfivázas Velencét említ - 1978.- így több, mint valószínű, hogy ez Tura.
Gondolom női vázasokról van szó., A Turának az alsó-, és felsőcsövei párhuzamosan futnak, a Velencénél pedig szögben állnak (a nyeregcső felé haladva közelítenek egymáshoz). Ezen kívül az akkori Turáknak a felsőcsövük végig egyenes, míg a Velencénél ívvel csatlakozik a nyeregcsőhöz.
Tudnátok segíteni abban, hogy hogy tudom eldönteni hogy Csepel Tura vagy Velence típusú a kerékpár??? A vázszám első betűje utal a típusra, de az egyező mindkét típusnál. Vázszám: TI 096389.
Még egy kérdésem lenne,ha jol tudom a 1969-es gyártmányú csepel túra, velence kerekei fekete színűek voltak, jol gondolom???
Ez a csomagtartó volt a kerékpáron...ez Csepelre való??? Jól tudom, hogy a Tura típusokon nem volt csomagtartó???
A HB Majestic nagyon hasonlít, de az én vázamon nincs rajta a Majestic felirat. A kis alutábláról nagyjából lemostam a festéket és az oroszlán lábánál nincs HB felirat.
Azt hiszem, félreérthető voltam. Azt tudom, hogy WM beütés a vázban azt jelenti, hogy a Weiss Manfréd Művekben készült. Arra lennék kíváncsi, hogy azon belül milyen típus lehet? A sárvédőn a W embléma mit jelenthet? Esetleg nem eredeti a sárvédője? Ja, és azt is tudom, hogy az egyik pedál egy szovjet gyártmány, utólag rátett.
Ne zavarjon meg hogy a leírásban szerepel a PY10 is,a két váz gyakorlatilag ugyanaz,a festésük és a felszereltségük volt eltérő. Az egy '74 körüli darab,ha a tiéden pl a fék a "sima egy forgáspontos patkó" akkor egyértelműen újabb modell.
Ez egy PX10-es országúti a 70-es évek közepe-végéről. '79 előtt szinte lehetetlen pontos évjáratot kibogarászni a vázszámból,a peugeot nagyon szétszórt volt 79-80-ig. A narancs szín viszonylag ritka,illetve a króm hiánya a villáról szintén,de ez egy PX10.
Ami segíteni szokott az eredeti matricázás a vázon,és a rászerelt alkatrészek típusa,pl a kerékagyakba be van ütve a gyártási év(4 karakter,gyártás hete/gyártás éve ebben a sorrendben) és a típus,és a rajta lévő cuccok úgymint hajtómű,fékek,kormánystucni,váltórendszer.
Keresd meg a vázszámát és azonosítsd be pontosan a típust. A francia országúti gépeknek komoly tábora van kint és nagyon jó a dokumentáltsága. Ha megvan a típusa biztosan találsz hozzá alkatrészt. Esetleg az egész gépről tegyél fel egy képet(ahogy már javasolták) és jobb eséllyel lesz segítség..
A nyak rúd (kör keresztmetszetű rúd a villa fölött) görbült meg. Úgy gondolom, ezt nem lehet teljesen egyenesre visszaalakítani. A görbülés nem nagy mértékű, de jól látható. A szétszedés előtt nem is tudtam róla, pedig nyilvánvalóan a felső és az alsó csapágyak ferdén forogtak.
Készítek rövidesen képeket.
A rúd hossza ~200mm, de még megmérem pontosan. Valahol azt olvastam, a Peugeot-nál ez (volt?) a szokásos méret.
Belefutottam egy pofonba, hátha van valakinek ötlete.
Van egy öreg Peugeot, országúti bringám. Használtan vettem, elég régen. Elkezdtem felújítani, kisebb átalakításokkal (a váltókart a kormányra szerelném, stb.) A szétszedés nem ment könnyen, és utána derült ki, hogy az első villa rúdja meg van görbülve. Feltehetőleg az előző tulaj belerongyolt valami nagyon keménybe. Ezt nyilván nem lehet visszaegyengetni, kell helyette egy másik villa.
Van egy másik bringám, az is régi, abból akartam kivenni a villát. De kiderült, hogy a rúdja sokkal rövidebb. Mit lehet tenni? Hol lehet még ilyen régi villát beszerezni? A Guglit már kipróbáltam. De gondolom az Interneten amúgyis kockázatos ilyesmit beszerezni, hiszen van még 3-4 mérete, ami eltérő lehet.
(a másik biciklit azért nem akarom felújítani, mert a váza nekem kicsi)
Sziasztok! Ma került hozzám egy 28"-as egyenes vázas női Csepel Mondial, egész tűrhető, megkímélt állapotban, de tárolási körülményei miatt nem kevés rozsda van rajta. Első fékje már bovdenes nyomófék. Ötjegyű vázszám szerepel rajta. Valaki meg tudná ez alapján becsülni, milyen idős lehet az öreglány?