Az Andorban szoktak rosszabb esetben akár 15-20 üres számot is meghirdetni, de a nagyját általában ennek is elviszik a számkérők vagy a túlórások, a másik két garázsban ettől jóval jobb a helyzet.
Látom felébredt mára minden AA HY és AA MH az álmából, készen a jövő heti iskolakezdésre, kivéve az AA HY-824.... ennyire sérült a balesetben? Képek alapján nem volt olyan vészes és már jó ideje áll. Hogy álltok vele?
Szintezési hibája van, valami alkatrész kell hozzá, de logikusan nem mi javítjuk. Engem nem győzött meg, remélem azért majd kékben jól fog szuperálni. Igen, azt csiripelték a madarak, hogy ez lenne a befutó típus a tenderen ár/érték arányban.
A régi MHUk-ban is fos volt a klíma, ez alól az új AA HY és MH-k sem kivételek (mármint hatásfokban értve), de pl. hétévégn az MH-619 meglepett, egészen jól és kellemes hűvöset fújt.
Jó, mindenki más, én szívesen utazok jégkamrában, mert azt szeretem, ez a "BKK hőfok" nekem túl meleg!
Cinkotához megy három busz,plusz kezdeni az örsre mondjuk kiér miután letette a kocsiját 25 percen belül a 276/176-tal.A bogáncsból mondjuk a 31-esre megy a délutános hányszor kell átszállnia,és mennyi idő mig odaér?Hogy ne is egy jó kis árpád hidi 120-ast hozzak példának...délelőttösnek ugyanez visszafelé végzéskor.Ez amiben pl a volán sokkal jöbb (a kék nem) hogy én ott kezdek 99%-ban,meg ott is végzek a busz "mellett",gyakorlatilag átülök a kocsimba és 10 perc alatt otthon vagyok,vagy beérek.
Ezt - mint sok evig gyakorlo buszvezeto - jol tudom, marmint hogy a klimaknak is tud tul meleg lenni, de 28-32 fok minden nyaron van es azert tobbsegeben jobb szokott lenni a dolog.
Hogy a 40 fokban borul a papirforma, az tiszta sor (bar a jo gyakorlat is sokat segit).
41db szh van Keddre felírva az összes garázsban, ebből nyílván elvisznek egy nagy csokrot majd a kollégák, tippem szerint kb 65%ot, a többit pedig majd lejelentik a kollégák.
A klíma kérdés pedig érthetetlen számomra, mert idén többet vannak nálunk a klímások mint bármikor, az már más kérdés, hogy sokszor nem sikeredik elsőre megcsinálni valamit.
Viszont ezeket a klímákat 28-32 fok közé tervezték (a klímások szerint), 32 fok fölött már nem lesz annyira hatékony, viszont tudok pár kivételes buszt, amin valamiért nagyon durva a klíma, de ez ilyen 30ból 1
Az osszes tobbin is (194-es, stb.). De nekem az idei nyaron mindenhol egyontetuen rossz a tapasztalatom, leszamitva talan az uj off Conectokat.
Most peldaul az allitolag legkondicionalt 2-es metron szakad rolam a viz. De iden a teljesen off soroksari madaras aruhaz is a szaunat biztositotta a kedves vendegeinek...
Nem tudom másnak mi a tapasztalata, de a 114-es buszcsaládon közlekedő MAN-okon nagyon gyenge mostanában a klíma hatásfoka. Az első és második ajtó között érződik valami, de ugye most hétvégén első ajtózás van, mindenki fáradjon hátra, csak a második ajtótól hátrafelé fullasztó meleg van :(
Hát ez relatív; valakinek csak kb 10 perc autóval, vagy néhány megálló... Nyilván olyan garázst érdemes választani, ami a lakhelyhez közel van, mert nem mindegy, hogy mennyi időt b@sz el az ember naponta feleslegesen.
Több mint egy évvel a BKV-s teszt után az ArrivaBus is leteszteli ezt a vackot. Azért titkon remélem hogy az E1-es tenderre nem ilyeneket akarnak hozni, a BKV-s tesztnél nem voltam tőle elragadtatva és több gond is volt vele a teszt során.
Például a palota váltó fordák NCAval lennének adva a Bogiból, a 100E pedig 3 ajtós MANal az Andorból, és akkor csak a Deákig utazna a szerencsétlen andoros kolléga, nem pedig palotára.
Ez egy példa, több ilyet is találtam, és akkor még az éves rezsi kmről nem is beszéltünk.
A baj az, hogyha egy NCAnak szoftveres kínja van a Bogiban, akkor csak a kézrátétel jöhet szóba, mert gyári diagnosztika nincs hozzá. Valami univerzális van, de például azzal nem tudtak regenerálást indítani. Lehet ez azóta változott, én csak azt tudom, hogy az Andorból kocsikáztattunk oda elektromágust regenerálást indítani.
A fő gond hogy az összes telephelyük a pusztulat semmiben van,a délelőttös végzés után kinlódhat vissza a saját autójáért,a délutános meg kezdés előtt mehet a pusztából az xy végállomásra ahogy tud..azért a bkv garázsok nem ennyire elbszott helyen vannak.
Ez OK, bár továbbra sem értem, hogy ezt a problémát hogy oldaná meg az átcsoportosítás, magyarán mivel lenne jobb, hogy a munkavállalónak nem a Conectóhoz, hanem az MAN-hez kellene qrwa sokat utazni...
A fordák átvariálásával viszont el lehetne érni, hogy az Andorosok ne a város végén, hanem gyakorlatilag helyben kezdjenek.
Korábban szó volt arról is, hogy közösségi autókat vetnek be erre a célra, de persze ebből se lett semmi. Megoldás lehetne még, hogy kifizetnek pluszban még vagy egy órát a végállomásra jutást kompenzálandó, de szerintem erre sincs esély.
(A 100E-vel kapcsolatban pedig annó pont azt az infót kaptam, hogy mindenki oda akart kerülni... Aztán persze sokan rájöttek, hogy nem olyan istenkirályság az, mint amire számítottak.)
A szólóknál nincs gond velük, javarészt kis/közepes forgalmú vonalakon járnak, és tavaly pont emiatt a 105-ösről levonult az Arriva (ugye addig Bogáncs adott oda C2 szólókat).
Oda valóban jók lennének, vagy esetleg 223E-re, 54-esre, 159-re.
Tudom utólag már nincs mit tenni, de nagyon el lett szúrva, hogy azon az egy ajtón ment a spórolás. A szólóknál nem tudom hogy válik be a két ajtó, de a csuklósokat semmiképpen sem lett volna szabad 3 ajtóval engedni.
Persze, hogy nem valók, de még a 20E, 30-as családra sem. A MAN-eket sokkal inkább lehetne küldeni helyettük a 97E-re (off BKV-s kocsikkal vegyesen), meg a 34, 106-ra.
A 8E-re nem való a 3 ajtós csuklós MAN, ahogy a 133E-re sem. Pótolt már a 8E-n, borzalmas volt rajta a Rákóczi úton és a Thököly úton is, gyakorlatilag a második ajtótól hátrafelé alig lehet elférni, annyira szűk az utastér és a sűrű utascsere miatt a harmadik ajtótól hátrafelé se nagyon mennek be az emberek.
A palota váltó fordákra lasszóval vadásztuk az embereket, és ha esetleg szabadon van sok szám, tuti a palota váltó marad meg. Nem véletlen adja most a Bogi. A 100Ere is lasszóval vadászták az embereket az elején, pedig az Andorban voltak rá fix emberek. Az egész az utazási időről szólt, hogy a munkavállaló mennyit utazik ingyen.
Például Érdről bejön a kolléga, és utazhat ki palotára. Ez csak egy példa a sok közül. Én se maradnék itt sokáig így. Szóval lenne értelme a mozgatásnak, és nem ilyen formában mint most.
A BKK pedig nem fog szerződést módosítani, nekik szerintem a legjobb az, hogyha mi fizetünk nekik kötbért, és nem ők nekünk km pénzt. Legalábbis mióta a 3 betűs feltört emberszámban mint a talajvíz, azóta ez a tendencia.
Mondjuk annak a pár NCA-nak a Bogáncsba rakása azért nem volt valami nagy ötlet, mert elég szar állapotban vannak és mégis azokat adják ki, hiába áll bent hétvégén is a csomó új MAN... Sokkal több értelme lett volna inkább a szerződésmódosításnak, hogy mehessen új busz a 97E-n és a 8E-n is. (Ugyanígy nem látom, hogy mit oldana meg az MAN-ek átcsoportosítása: a munkaerőhiány a nagyobb baj, nem a buszok műszaki állapota. Inkább azt kellene megoldani, hogy az emberek maradjanak itt hosszú távon is, ne lépjenek le 1-2 év után...)
Annyira nem rossz a helyzet, hogy akcióterv kelljen, most azért rengeteg a szabadság is, szeptemberben szerintem tarthatóbb lesz a helyzet. Viszont hosszútávon, jó lenne ha a cég vezetősége is összekapná magát, és realizálná, hogy bizonyos dolgokban fejlődni kellene, és meghallgatni azt amit a többség mond. Én régóta mondom, sőt csináltam is erről egy belsős doksit, ami a buszok garázsonkénti jobb elosztásáról szól, csak arról, hogy ember barátabb módon legyenek a váltások stb.
Amikor ezt a komplex csomagot a vezetőim elé tártam, már a puszta gondolattól is rosszul voltak, hogy a Bogáncsba NCA kerüljön. Most mégis ez van, most már csak MANokat kéne hozni az Andorba, és jobban elosztani a kapacitást. A dokumentum tartalmazta azt is, amiért nem akarják ezt, és most is ez a gond, hogy akkor költeni kéne a szerelők továbbképzésére. Minek képezzük, ha utána elmegy?? Ameddig ez a szemlélet fent, addig nagy változást ne várjon senki, jön a 3 betűs és lepótolja, meg az a pár saját, akit még nem kergettek el.
Amíg mondjuk 1, vagy 2 Arrivás kocsi helyett megy BKV-s, nem gond, de az érintett vonalakon kb 3-5 BKV-s kocsi is megfordult. Főleg a Bogàncsban lehet nagy baj most, meg az 1-es pótló is viszi a buszokat (habár hétfőtől megkaphatná a BKV azt, holnap úgyis véget ér a nagykörúti villamospótlás.)
Július elején 1db Bogáncsos forda volt a 8En. A hónap végére pedig visszakapta a Bogáncs a fordákat. Emiatt a variálás miatt volt a 8ason ekkora káosz. Az 1VP pedig nem segít a dolgokon az Andorban, de a nyaralások miatt ahogy én láttam a Bogáncs sincs a toppon
Mivel az Arrivánál a többségnek fix fordája van, ezért a szabadnapos leváltókra maradtak ezek a 8E fordák, de mivel most abból sincs elég, nekik se lehetett lepasszolni.
A 3 betűsnél most jobb a helyzet szerintem, vagy csak a szervezés jobb, ebbe nem látok bele.
Nálunk például nincs tartalék, GT, KT, semmi. Néha 1-1 napra van 1 ember tartalékban büntetésből, de ennyi, bár ha lenne is, szerintem semmit sem segítene a dolgokon.
Eddig is az volt, illetve a megrendelő (BKK) rosszul rendelte meg a szolgáltatást. Például hétvégén a 97E nem a mi sarunk volt. A 139es szintén nem teljesen a mi sarunk. Mondjuk úgy, hogy valahol hiba csúszott a gépezetbe. Viszont az biztos, hogy az augusztus kedvezőtlen lesz, és lesz lehetőség túlórázni.
De ha minden klappolna, még akkor is ki lehetne úgy játszani, hogy például irreálisan magas árat kérnek a buszokért.
Így van.
Törvényes keretek között mindent lehet kérnie mindenkinek, ami az ő érdekeiket támogatja - ez a szolgáltatás megrendelője, illetve a potenciális szolgáltató oldalára is egyaránt érvényes. Ha pedig az egyik félnek nem tetszenek a feltételek, akkor vagy eleve nem száll be a játékba, vagy olyan feltételeket szab válaszul, ami a másiknak nem fog tetszeni.
Itt szolgáltatásvásárlásról van szó, az operátor úgy oldja meg az igényelt szolgáltatást, ahogy akarja és tudja, az is lehet, hogy nem az övé a busz, hanem ő is bérli vagy lízingeli valahonnan, így egy harmadik fél buszát elég nehezen lehetne ajánlgatni egy negyedik cégnek... Ráadásul ez a közbeszerzéssel is elég nehezen lenne összeegyeztethető, szerintem.
(De ha minden klappolna, még akkor is ki lehetne úgy játszani, hogy például irreálisan magas árat kérnek a buszokért.)
Remélem a BKK most már csavart egyet a történeten, és kikötötte, hogy csak olyan gépekkel pályázhatnak, amikre az aktuális szerződött BKK-szolgáltatóknak, illetve a BKK-nak elővásárlási jogot jegyeznek be.
Igen, a többi elektromos lesz, azok még nem zárultak le, bár túl nagy meglepetés nem várható, 3-ból kettőn csak az Arriva indult, a harmadikon az ITK a másik versenyző, akik múltkor igen csúnya árakat adtak.
A Guzkósok elkéstek egy hiánypótlással, ami automatikusan a kizárásukat jelenti. Mivel így már nem tagjai a közbeszerzési eljárásnak, nincs lehetőségük kizáratni az Arrivát, még ha találnának is fogást rajtuk. Legközelebb talán majd jobban megnézik a papírokat, amit beadnak, mert azon szálltak el, hogy a leírás és a jellegrajz nem stimmelt össze.
Ma reggel szépen meglocsolta a Rákóczi utat és folytatását az egyik "öreglány". A nyomok szerint a Huszár utcánál törött el a mécses és az Erzsébet hídon állt meg a gép.
Kis idő múlva már ott állt a szervízautó is, az FKFV meg szórta a homokot a nyomokra, ebből az a tippem: nem fagyálló volt...
Hát persze, nem az a jellemző más cégnél se, hogy az adott telephely duplán b@sszon ki magával (egyszer, amikor nélkülözni kell a "jó" buszokat, majd másodjára amikor visszakapják lelakva...) Ahogy korábban is írták, ezek között már nehéz lenne jót találni, de azért kötve hiszem, hogy ezek képviselnék a krémet (amivel én voltam a múltkor, abban végig világított a piros hibalámpa, de azt mondták, hogy jó az, amíg megy... Végül is mondjuk tényleg le bírta dolgozni a napot).
Úgy hallottam, hogy pontosan a leginkább elfogadható (pl. gazdás) gépek lettek átpasszolva, mivel az ottani műhelynek nincs rá úgymond lehetősége állandóan szerelgetni őket.
Nem tudom mit nézel, de én most így kapásból két csuklóst találtam, ami nincs kiadva (tovább nem kerestem), fura is lenne amúgy, ha minden ki lenne adva mert eleve 6 szólóval és 6 csuklóssal többet vettek, mint amennyi a szerződés szerint kell... És ráadásul ez csak a csúcsidőre vonatkozik, azon kívül, illetve hétvégén és tanítási szünetben értelemszerűen még több szabad busz van.
Na meg feltételezem nem a legjobbak lettek átpasszolva, ráadásul nincs is felkészülve a műhely az üzemeltetésükre. Amúgy logikus is lenne, hogy ne a hulladék fusson, amikor ott áll bent a garázsban egy csomó új busz...