Keresés

Részletes keresés

Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.24 0 0 139150

Én sem bírtam magammal tegnap du. A Börzsöny tényleg jól adja:)))

 

Előzmény: KajaK_KaraK (139147)
beetee Creative Commons License 2019.06.24 -1 4 139149

Ha már így belementél...

Hoztál egy történetet, ami igazából rólad szólt.

Ha én elmegyek társasággal gombászni és utána úgy készítik el a gombát, hogy az számomra nem szimpatikus, akkor maximum udvariasan megjegyzem, hogy szerintem ezt ezért és ezért nem így kéne, aztán ha nincs foganatja, akkor legközelebb nem kérek belőle. (mondjuk a kilúgozott gombafasít őzlábból azért még akár lehet jó is, de mindenképpen az ehető kategória)

 

De nem szakítom meg az illetővel ezért a kapcsolatot, és kerülöm vele a közös erdőjárást?

Mi köze a kettőnek egymáshoz? Szerintem semmi.

Lehet élvezni valakivel közösen a gombaszedés örömeit és a társasságot, és teljesen mindegy számomra, hogy utána ő a négy fal között mit csinál a saját zsákmányával.

 

nincs találós kérdés.. ;)

Előzmény: Popenka (139144)
KajaK_KaraK Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139148

Megerősítem. :o))

Előzmény: hal40 (139137)
KajaK_KaraK Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139147

Karak meg elment karakozni:

Előzmény: homerx (139125)
Gamma Leonis Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139146

 

A Kelet-Mecsekben töltöttem pár napot a gombásztársaimmal. Ugyan nem volt sok gomba, de azért találtunk ezt-azt.
Jó volna októberben visszatérni, amikor potyog a szelídgesztenye, ami pont most virágzik.

ZsuR Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139145

Koszonom!  

 

Előzmény: heyderia (139140)
Popenka Creative Commons License 2019.06.23 -1 0 139144

Költői kérdést is megválaszolok.

Azóta? Azt kérdezed, azóta? Nem, nem azóta. :)

8-10 éves korom óta gombászok. 18-20 éves korom óta főzök is gombás ételeket. Ez a szörnyű eset 30 éves korom körül történt meg velem Annak meg már... na jó, szóval nagyon régi történet volt ez. Csak sajnos igaz.

Én viszont a legjobbaktól tanultam, gombázni és ételt készíteni is, nagyszerű helybéli emberektől, a Mátrában.

Előzmény: beetee (139135)
Popenka Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139143

"Jáj, nagyon kígyó!"

Gyönyörű képek.

Előzmény: homerx (139141)
homerx Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139142

meg nehany foto itt.

Előzmény: homerx (139141)
homerx Creative Commons License 2019.06.23 0 1 139141

ma Benedek Lajos vendegei voltunk.

 

heyderia Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139140
Előzmény: ZsuR (139127)
gombászok Creative Commons License 2019.06.23 -1 0 139139

Rókagombamártás: (ahogyan tegnap csináltam)

 

- 3 dkg vajon süssél le 15 dkg apróra vágott újhagymát(főzőhagyma, aminek már van feje, de még zöld a szára).

- külön pírítsál le 10 dkg finom füstölt húsos szalonnát(kolozsvári vagy bacon), csíkokra vágva, rózsaszínűre sütve, add a hagymához.

- dobjál rá két púpozott evőkanál lisztet, kissé keverd el(innen kezdve csak lassú tűzön), fehérborssal szórd meg.

- dobjál rá 60 dkg aprított, hosszában felvágott rókagombát(én nem mostam, sőt két napig tisztítás után hűtőben volt, szikkadt, ami még jobban kihozza az ízeit), most sózd meg, és ezt kavargatva sütögesd 10-15 percig, majd öntsd fel 3 dl habtejszínnel, 1 pohár natúr joghurttal és 2 dl vízzel, keverd csomómentesre.

Dobjál rá egy kis ág friss kakukkfüvet, és lassan forrald fél óráig. Kóstolgatva lehet tovább ízesíteni.

Ha nem lenne elég sűrű, tejes habarással sűríthető.

 

Köret: egyben sült marhacomb volt.

 

Előzmény: Bencuc (139136)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 139138

Soha ne legyen rosszabb a helyzet!

 

Előzmény: hal40 (139137)
hal40 Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139137

 :) Rókagombánál csak a keserűgomba  több az erdőben. 

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 1 139136

Én mindig csak ábrándozok, hogy ilyen recepteket megcsinálok, mert mire leszedem meg megpucolom úgy elfáradok, hogy csak na. Nem beszélve a korai kelésről. De ha valakinek van rókagombamártásra jó recept, azt megköszönném.

 

Szerintem rókagombánál nem árt, ha folyóvíz alatt lemosod, ha pl. pörköltet csinálsz belőle, kicsire kell vágni, akkor jobban elfő belőle a víz, és így annyi más a készítésnél, hogy pl. csiperkénél esetleg kell felönteni kis vízzel, itt ez a víz majd az lesz, amit a gomba a mosáskor beszívott. Ha viszont sütöd, párolod, vagy meg akarod mutatni a gomba alakját egy fogásban, akkor az biztos, hogy óvatosan, szelektálva kell szedni, már terepeni kicsit tisztogatni, és otthon is óvatosan. Ha nem egymagam végezném a szedést-tisztítást-főzést, akkor én is csínján bánnék a vízzel. De legalább már jó pörköltet tudok főzni belőle.

 

Én azt mondom, ha a napokban találtatok, és főleg avarban, amennyiben bejön holnapra a viharokról a jóslat, kedden menjetek vissza, hátha több is kibukkan. Ha csupasz erdőtalajon szedtétek nem olyan sanszos, hogy megint lesz, amennyiben maradéktalanul átfésültétek a terepet. Ha viszont nem hül vissza holnap a vihartól az idő akkor ne menj ki. Hiába nő egyik nap, ha megszeded és onnantól fogva jön a hőhullám, ami kicsit is otthagysz, megáll a növésben és akár 2 nap alatt leszárad. olyankor már csak a nyirkos völgyek alján marad meg valami.

Előzmény: gombászok (139129)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 2 139135

Költői kérdés: és te igényesebb vagy az ételre azóta?...

 

;)

Előzmény: Popenka (139133)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139134
Lájk.
Előzmény: Popenka (139133)
Popenka Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139133

Volt egy ismerősöm, kollégám, egyszer meghívott gombászni, mert a környékükön felütötte nagy mennyiségben a fejét a nagy őzlábgomba. Szedtünk is vagy 4 nagy kosárral. A meglepi ezután jött. Ismerősöm csap alatt lemosta az őzláb kalapokat. Vizet forralt, ebben megfőzte. Lecsöpögtette, majd valami aprítóval ledarálta. A masszából fasirtot csinált. Bármi másból csinálhatta volna, akár reszelt fűzfából is.

Mikor a magam csendes módján elmondtam, hogy az erdei gombát én meg se mosom, akkor kiakadt, azt mondta szó szerint: ő ennél igényesebb az ételre.

Találós kérdés: gombásztunk-e közösen azóta?

Előzmény: homerx (139132)
homerx Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139132

kiveve a roka. a tobbit nem mossuk.

Előzmény: gombászok (139131)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139131

Hát, akkor felejtős.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (139130)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139130

Szerintem gombája válogatja. Vargányát pl nem jó ötlet mosni, de ha szedtél már szakadó esőben rókagombát, akkor láthattad, h nem árt neki a víz, viszont nagyon sáros lesz. Vagy pl homokon szedett fenyőpereszkénél a fogad alatt ropogó kvarcszemcsék is elég meggyőző érvek a mosás mellett, indokolt esetekben akàr a szent doktrina ellenében is.

Előzmény: gombászok (139129)
gombászok Creative Commons License 2019.06.22 -1 0 139129

Ne zuhanyozd!!!

Semmiféle erdei gombát nem mosunk!!

A terepen leválogatjuk: ami sáros, és a gombakés keféjével nem tisztítható, az maradjon a helyén.

Tegnapelőtt -4 éve ismert terepen- 70 deka róka ugrott elénk, ami eddig rejtőzött. Másnap semmi. Holnap megnézzük???

Mai menű: marhacomb sütve-párolva, rókagomba mártással.

Valamikor a franciéknál ettem ilyet, hát, azóta is keresem ezt az ízvilágot, lehet, meglett!!

Mártás: fiatal hagyma vajon sütve, liszttel meghintve, gomba rádobva, sütögetve, sózva, borsozva, tejszín, joghurt, tej, víz a sűrűség beállítására, ja és a lényeg: húsos füstölt szalonna, kakukkfű a háztájiból, no meg egy kis száraz pezsgő a szószba.

Előzmény: Bencuc (139117)
beetee Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139128

Valami trópusi őzlábgombácska...

A cserepes virágoknál előfordul.

A szaporítóhelyeken jönnek-mennek a földkeverékek, kókuszrostok, és van ahol túléli a sterilizációt pár spóra..

Előzmény: ZsuR (139127)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139127

Mi nott nekem a viragcserepbe???

Bencuc Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139126
U, az messze van. De érdemes a Mátrába eljönni most. És nem is kell magasra menni.
Előzmény: Obi_Wan_ (139124)
homerx Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139125

boklaszok boklaszok, egy kis vukkra lecsucsulok, VUUUUUK!

 

Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.22 0 0 139124

Nem, Pest kozeleben, de a Matrát ismerem v mennyire.

Előzmény: Bencuc (139122)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139123

Kapitális példány:

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139122

Te itt laksz Hevesben?

Előzmény: Obi_Wan_ (139121)
Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139121

Köszönöm mindkettőtöknek.

Előzmény: Bencuc (139120)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139120

Én nem szoktam ezt így nézni hogy milyen magasan. Azt kell mondjam gyakorlatilag most bármerre mész Heves megyében, mindenütt van a hegyekben. A vastag lombszőnyegű ritkásabb tölgyeseket viszont érdemes kerülni. Ott már lement/nem is volt most, ami meg még nő, az nagyon elszórtan. Kinyírta őket a kánikula. De így is sok fele lehet most szedni, viszont csak kevés erdőrész van ahol tömeges. Szóval hosszú túrákra kell készülni.

Előzmény: Obi_Wan_ (139118)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139119

Szerda Börzsöny 5 kg körül: 350 - 400 m, viszonylag sík terep, öreg tölgyes gazdag cserjeszint. Volt még 400 m körül meredek  Ny tàjolású tölgyesben.

 

Előzmény: Obi_Wan_ (139118)
Obi_Wan_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 139118

Kérhetek egy tájolást és magasságot a sárga rókára?

 

Köszi előre is.

Előzmény: Bencuc (139115)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139117

Nem jó mert én zuhany alatt tisztítom, de már fel van dolgozva

nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139116

Azért, illene megtisztítva tenni a hűtőbe, és legalább egy konyhai papírtörlővel takard le!

 

Előzmény: Bencuc (139115)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139115

Megint dübörög a szezon

 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139114

Köszi!

Előzmény: nagypapi51 (139113)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139113

Csak fagyasztva. Hűtőben, papírzacskóban 3-5 napot is kibír.

 

Előzmény: Bencuc (139112)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.20 0 0 139112

Emberek, a rókagomba hűtőben is megkeseredik, ha beteszem egy napra, vagy csak fagyasztva? 

Popenka Creative Commons License 2019.06.19 -3 0 139111

Ugyanmár! Az a gomba nem igazán egyértelmű. Én a kékülést vetettem fel, mert valami vagy nem kékül, és pont. Vagy kékül, de ebből kétféle van: gyorsan kékül vagy nagyon lassan. Ettől függetlenül zavarba ejtő a tönkje, mert a tönk vagy szemcsés, vagy hálózatos, vagy ilyen, mint ez, hogy alul szemcsés, felül hálózatos. Nagyon is jó kédést tettél fel, mert az, hogy a tönk felszíne milyen, és a kékülés nagyon lassú a tőled származó információ alapján, a kettő együtt nem teszi teljesen egyértelművé, ehhez még hozzá a tönk alakja, ami nem hasas, szóval nagyon is helyénvaló a kérdésed, bárki is képzeli ezen a fórumon magát nagytudásúnak. Hol is vannak ők? Beszéltem.

Előzmény: nyinaaa (139109)
Tendrei Creative Commons License 2019.06.19 0 0 139110

Bezzeg a keserűknek minden összejött, a szemeteknek...:-)

Előzmény: Tendrei (139106)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.18 0 0 139109

Így utólag, igazad van. Csak ez a fránya kékülés megzavart.

Előzmény: Luridus (139108)
Luridus Creative Commons License 2019.06.18 0 1 139108

Szerintem szinte minden jellemzője látszik a gombádon (a kékülés csak a megvágás hiányában nem).

Előzmény: nyinaaa (139107)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.18 0 0 139107

Helyes volt a sejtés, egy idő után megadta magát, bekékült.:) Mi alapján jött a tipp, ha szabad kérdeznem? A tinóruk mindig megkavarnak, annyi féle van..

Előzmény: Popenka (139105)
Tendrei Creative Commons License 2019.06.18 0 0 139106

100 százalékban megerősítem... Pont ez a helyzet.

Előzmény: nyúlfüligomba (139098)
Popenka Creative Commons License 2019.06.17 0 0 139105

tényleg nem? egy incifincit sem?

a megvágott hús milyen színű?

Előzmény: nyinaaa (139104)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.17 0 0 139104

Nyomásra, vágásra nem kékül.

Előzmény: heyderia (139103)
heyderia Creative Commons License 2019.06.17 0 0 139103

Milyen változékonysági jel hiányára gondoltál?

Előzmény: nyinaaa (139102)
nyinaaa Creative Commons License 2019.06.17 0 0 139102

Kedves Gombázók!

Vajon milyen tinóru fajba botlottam ma bele?

Fiatal tölgyes/fenyves határán, változékonyságra utaló jelet nem mutat. Köszönöm!

trombitagomba Creative Commons License 2019.06.17 0 2 139101

Tart még a vargányaszezon:) A feldolgozás üteméhez igazítjuk a gyűjtést.

trombitagomba Creative Commons License 2019.06.17 0 0 139100

Ügyes:)

Előzmény: homerx (139095)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.16 0 0 139099

"Az elmúlt tíz napban hatszor voltam a VH-ban és Dél-Börzsönyben, de mindig ilyen fél kosarak jöttek össze, pedig a jól ismert, jól termő helyeimet jártam végig."

 

Ez teljesen jellemző kép a mostani szezonról. El kell menni más helyekre vagy újakat keresni. A szokásosak nem biztos, hogy most úgy adják. Bár mostmár kicsit késő, mert a meleg betett nekik, nem úgy van mint másfél hete. De ez a viharos idő talán megint fordít a helyzeten. 

Előzmény: nyúlfüligomba (139098)
nyúlfüligomba Creative Commons License 2019.06.16 0 0 139098

Ma délután fél óra kutyasétáltatással egybekötött gombászás VH-ban. Róka nagy marékkal, pár galamb, kicsit több piruló és csomó fiatal keserűgomba, öreg és fiatal érdestinorú, végül három négy jó állapotú vargánya, na meg egy jó pár öreg használhatatlan is. Igazából szeretem az ilyen vegyes összetételű félig telt kosarat eredményező sétákat, különösen ha róka is van benne.

Múlt vasárnap és előtte is pénteken voltam ezen a helyen és akkor nem volt ennyi gomba, akkor azt gondoltam, hogy nem érdemes ide mégegyszer kijönni pedig pont csütörtök-péntek lett volna a jó időpont. Nemrég mondta valaki itt fórumon, hogy jókor jó helyen kell lenni. Az elmúlt tíz napban hatszor voltam a VH-ban és Dél-Börzsönyben, de mindig ilyen fél kosarak jöttek össze, pedig a jól ismert, jól termő helyeimet jártam végig. Volt ahol elég sok, de fiatalka vargánya fogadott, másutt meg már mások jártak előttem, vagy éppen nem volt kedvük kidugni a fejüket a vareszoknak.

Remélem lesz még eső és meg lesz az eredménye, de eddig sem volt rossz eddig a szezon, végül ha kis eredménnyel, de lehetett gombászni, két héten belül találkozhattam lila pereszkével és trombita gombával.

Bencuc Creative Commons License 2019.06.16 0 0 139097

Eléggé megsínylették ezt az időt. De mihozzánk már megjött a vihar, jó ideje tombol. Ha lesz még a héten egy kettő, biztos lesz jó szezon ennek is. 

Előzmény: homerx (139095)
homerx Creative Commons License 2019.06.16 0 0 139096

pufokhivok hajra :)

homerx Creative Commons License 2019.06.16 0 0 139095

reggel ott folytattam, ahol tegnap abbahagytam.

 

Előzmény: homerx (139076)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139094
Ez kellet már csak, hogy jobban legyek.
Előzmény: beetee (139093)
beetee Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139093
Előzmény: Bencuc (139091)
Popenka Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139092

3 darab kisróka, egyetlen bokor. Nulla. Olyan helyeken jártam, ahol máskor ilyenkor már van. Lesz! Júliusban, de lesz! Kicsit pár nappal július előtt talán már.

Előzmény: Bencuc (139091)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139091

Fuhh, még mindig jó sok van :O

 

Rókákal mizu? Nekem most pihi van mert beleléptem egy tüskébe. De hét elején már tuti körbejárok.

Előzmény: Popenka (139090)
Popenka Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139090

Én is a gyakorlati vonatkozást emelném ki. Ezt szedtem ma. Nyilván mind nyári vargánya, mert nyáron szedtem. Pont. Perdef. :P 

Ezt egyszerre kellett lehoznom a hegyről, ezért levettem a felsőruhát, abba kötöttem, ami a kosárba nem fért, ezután félpucéron futottam a szúnyogok elől, miközben két kezemmel esélyem se volt megzavarni a vérszívókat.

Mert megérdemlem. :)

(50-60 szétérett öreg vargányát otthagytam)

Előzmény: Bencuc (139087)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139089

Most hogy így nézem ezeket a fotóidat: nagy régen még a kezdetek kezdetén találtam 2 nagy nyálkás fénylő kalapú tinórut az erdeifenyvesben ősszel, akkor azt hittem fenyőtinóru, meg is ettem, de utána mikor több fenyőtinórut találtam rájöttem nem az volt. Azóta se tudtam mi lehetett, most a képeid láttán nagyon gyanús hogy ízletes volt.

Előzmény: homerx (139078)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139088

De az legalább nem szerepel főcímen egyik könyvemben sem a tinóruknál a nyári vargányát marginalizálandó. De nem is ezért feszegetem a témát, hanem inkább azért mert ha kezdő gombászként a könyv alapján próbáltam volna belőni a talált vargányát, eléggé összezavarodtam volna így, hogy egyik könyvben a nyárit még az ízletesbe veszi, másikban külön, de csak pár mondatban említi, miközben meg azzal van tele a kosár. Hál istennek ez nem okozott nekem gondot, mivel ilyeneket kezdetben mások társaságában gyűjtöttem, akik kiműveltek így vagy úgy, de ha a könyvre kell támaszkodjak, biztos átsiklottam volna a nyárivargánya fölött. Ahogy egyébként hittem ezt mind a mai napig, hogy az a ritkább. 

Előzmény: heyderia (139080)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139087

Van azért gyakorlati vonatkozása mit hogy emelnek ki a könyvben. Nyári időszakban azért nem ez a jellemző felhozatal. 

Előzmény: homerx (139078)
hal40 Creative Commons License 2019.06.15 0 1 139086

A héten folytattuk a DDK-t, Zalakarostól mentünk Simonfáig. Gyönyörű a Boronka vidék, a zselici táj. Komfort érzetünket  sajnos eléggé lerontotta a brutális meleg, ami az árnyékos erdőben elviselhető lett volna, ha nem társult volna hozzá pokoli szúnyogtámadás. 

A kosaras kép nem saját gyűjtés, egy helyi bácsi szedte.

Jelentősebb gomba mennyiséggel a Zselicbe érve találkoztunk, itt már galamb, tinórú is akadt a túraútvonal mellett.

 

üdv

homerx Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139085

Ezek kozul a sotedehusu rokaval szoktam soxor osszefutni.

Előzmény: heyderia (139082)
heyderia Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139084

Má megint itt van a .............

Lehet, hogy ki leszek tiltva egy időre.

Előzmény: heyderia (139083)
heyderia Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139083

Szerencsés ember:-)))

 

Előzmény: homerx (139081)
heyderia Creative Commons License 2019.06.15 0 2 139082

Mikor Rimóczi prof. 2-es vöröslistás fajnak jelölte az számomra elég furcsa volt, ráadásul az egyik gombásztárs kérdésére megerősítésre került, hogy a nyári vargánya belefoglaltatik a Boletus edulis (ízletes vargánya) körébe, ezért nem kapott az külön védelmi értéket.....

Ugyanilyen besorolást kapott a kékesedő üregestinorú, a feketedő (most sötétedőhúsú) rókagomba, rózsás tönkgomba (most még rózsás kacskagomba), a fakó tinorú,  a foltosodó tinorú,  a kalapos pöfeteg, a lemezes pöfeteg, a nyálkásgalócák, a többinek magyar neve talán nincs is, oly ritkák.

2 =ERŐSEN VESZÉLYEZTETETT FAJOK
Ritkán megjelenő, igen kis ökológiai tűrőképességgel rendelkező fajok, melyek elterjedési területe a dokumentumok szerint rohamosan csökken, melyek az utóbbi évtizedekben több területről eltűntek, melyek biotópja igen sérülékeny, veszélyeztetett (IUCN: Endangered /EN/).

Előzmény: homerx (139081)
homerx Creative Commons License 2019.06.15 0 2 139081

errol nem tehetek, ezzel van teli a haztaji :)

Előzmény: heyderia (139079)
heyderia Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139080

Olykor a bronzost sem egyszerű a nyáritól elválasztani, hogy tovább növeljük a hullámokat:-)

Előzmény: Bencuc (139077)
heyderia Creative Commons License 2019.06.15 0 2 139079

:-) Főleg mészkerülő bükkösökbe jársz, nem is csoda.

Előzmény: homerx (139078)
homerx Creative Commons License 2019.06.15 0 1 139078

nem tudom, mit vagytok igy beindulva. visszaneztem hirtelen 3-4 ev oszi kepeit 2013-15 korul, es az osszel szedett varganyaim 80%-a izletes.

 

Előzmény: Bencuc (139077)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139077

Persze, meg a kékhátú és dióízű is. Ami azért gyakori. Szóval én akkor sem értem, ha eleve említi hogy ritka, és a nyári a gyakrabban szedett, miért nem azt tárgyalja részletesen az ízletes helyett? Nem arról van szó, hogy adott egy mérgező gomba, amit mutassunk be, mert jó ha felismeri. Ennyi erővel bemutathatná az amerikában spring kingnek nevezettet, ami nálunk nincs, a nyárit meg beteszi a lábjegyzetébe. Kb. hasonló lenne a logikája. Ha idehaza a nyári gyakoribb, minek azt bemutatni helyette, ami alig van? Átnéztem az idei képeim, speciel a rengeteg gomba közt így képen egy ízletest se látok, szóval ha szedtem is, annyira kevès, hogy elvész a fotón. Bronzost pl. többet látok. És a nagyját nem is meszes talajon szedtem. 

Előzmény: öreg_néne_b (139073)
homerx Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139076

reggeli fikasetalas

 

deszegregator Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139075

"...  Van egy erdei fenyő, tölgy elegy bükkaljai riolittufán, itt a fagyokig főleg bronzos, császár párosra vadaszom (utóbbira természetesen csak fénykép formában), itt ha kedvező, nem száraz az ősz, szoktam néhányat találni, légyölők társaságában..."

 

Kimaradt egy fontos dolog : Ilyenkor már  itt nincs nyári vargánya! Érdekes módon a melegigényes bronzos, császárg. hozza a termőtestet, de nyári az véletlenül sincs! Az októberre akkor szokott átjönni, ha már szeptemberben beindul. Sokkal stabilabb az októberi bronzos. 

Előzmény: deszegregator (139074)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139074

Látszik hogy nem követed régóta a fórumot, vagy más fórumokat (pl. netgombász), külföldi fórumokat. Ha követnéd, mi sem lenne természetesebb, mint a két fajt külön kezelni. Pl. a szlovák gombász fórumokon a lucosokban szinte csak ízletest látni. Én októberben, novemberben találok néha pár darabot. Van egy erdei fenyő, tölgy elegy bükkaljai riolittufán, itt a fagyokig főleg bronzos, császár párosra vadaszom (utóbbira természetesen csak fénykép formában), itt ha kedvező, nem száraz az ősz, szoktam néhányat találni, légyölők társaságában, illetve esetenként máshol is, őszi gombák gyűjtése során. Hozzateszem sajnos ritkán. Az egri piacon még soha nem láttam ősszel ízletest, ebből is gondolom, hogy a Bükk nem igazán adhat számottevő termőfoltokat.

Nagyon ritkán mosok gombát, esetleg esőtől sárral felverődött rókát. Inkább otthagyom ha olyan földes  gomba.  Ha a vargánya ilyen, némi szikkasztás után kefével szépen letakarítható, kivagható a rossz rész. Az enyhén kukacjáratos gombát szárítani szoktam, nagyon ínséges időben volt már hogy fogyasztottam is közvetlenül, azzal vigasztalom magam, hogy hús is kell bele, meg hogy mennyit megeszik az ember pl. cseresznyével. Szárítás folyamán a kukacok kimenekülnek. Ha szárításhoz gombát mosol, garantáltan nem lesz kitűnő szárítmányod. Ki kell dobni amivel a mechanika nem bír. Készételhez is minőségvesztéssel jár, főleg az áztatás, esetleg egy gyors folyóvizes mosást alkalmazok esetenként még nem darabolt gombán. 

Előzmény: Bencuc (139072)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139073

Ahogyan a hánytató galambgomba és az aranytinóru (mindkettő savanyú talajon, magas hegységben él) is legfeljebb nagyon ritkán kerül elő nálunk, mégis ezek szerepelnek a könyvekben.

Előzmény: Bencuc (139072)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139072

Én annyit hozzátennék még ehhez az ízletes-nyári vargánya dologhoz, hogy bár régebbi határozókönyveim vannak, de egy részük már megkülönbözteti az ízletest és a nyárit. Sőt, arra is kitér, hogy az ízletes a ritkább, ennek ellenére mindegyikben az ízletes van kiemelve és bemutatva, a nyári pedig csak "lábjegyzetben". Na ebben abszolúte nem értem a logikát. Én pl egy darabra nem emlékszem hogy találtam volna, biztos találtam amúgy, de nem sokat, mert akkor feltűnt volna. Mi értelme akkor az ízletest kezelni a lényeges fajként? Nem tudom a legújabb könyvekben mi a helyzet, de ez teljesen illogikátlan számomra. 

Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139071

Egyébként ez a rózsás szín a kalapbőr alatt: én mindig lehámozom a kalapbőrt a vargányáról, de még így is, ha beáztatom a gombát darabolás után (hogy kijöjjön a kukac) egyes darabokon megfigyelhető egy idő után rózsaszín elszíneződés. Ennek lehet köze ahhoz, hogy esetleg az a darab ízletes vargánya, vagy ez teljesen más sztori? 

Előzmény: deszegregator (139062)
Bencuc Creative Commons License 2019.06.15 0 0 139070

Gondolom akkor emiatt van, hogy a régi könyvben az ízletes leírása a nyári vargányáénak felel meg:

 

http://mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/85.HTM

 

"A tőnkön hálózatos recézettség, finom, sötétedő barna rajzolat látszik, néha az egész tönk hálózatosan recés, máskor csak a felső harmada. Öreg gombán a hálózat elmosódhat."

Előzmény: heyderia (139048)
Popenka Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139069

például arra

(nyilván az öreg gomba nem érdekes, én hozzájuk se nyúlok, ezzel is próbálom védeni a termőhelyet)

Előzmény: deszegregator (139068)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139068

A nyári vargányánál sárgás tónusú lehet ilyen esetben a gombahus a kalapbőr alatti részeken. Ez még általában felhasználható. Erre gondolsz? Nyilván egy nagy romlott gomba érdekes dolgokat produkálhat. 

Előzmény: Popenka (139066)
Popenka Creative Commons License 2019.06.14 -1 0 139067

Magabiztosság nélkül nehéz véleményt formálni és vitázni, ugyanakkor még mindig elismertem, ha nem volt igazam. (sok embert megleptem már ezzel, ez az igazán "sajnos"...) Ez vita, nem háború!

Előzmény: Podaxis (139063)
Popenka Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139066

Látom, hogy téged is mi zavar. Engem is, téged is, mint gyakorlatban terepen sokat mozgó embert.

Felsorolnak 5 sajátosságot, egymással szembe állítva. Ha az egyik 5 teljesül, akkor ez, ha a másik 5 akkor amaz.

Rohadtul (elnézést) nem így van. Találunk olyan gombákat, ahol az 5 sajátosság keverve van jelen.

 

Még egy gondolat. A felsorolt 5 tulajdonság statikus elem. A gomba növekedési szakaszaiban nem biztos, hogy egyszerre jelen van mind az 5.

Lásd te is hiányolod a kalapbőr alatti elszíneződést. Tapasztalatom szerint elég fiatal gombán ilyet soha nem fogsz találni, később viszont bármelyiknél bemosódik a szín, főleg csapadékkal. Ennyit erről.

Előzmény: deszegregator (139062)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139065

Ez inkább nyári, mint nagypapié.

 

Előzmény: deszegregator (139062)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 2 139064

Ilyen zsíros fényű és gyűrött kalappal az ízletes vargányák rendelkeznek.

 

Előzmény: heyderia (139060)
Podaxis Creative Commons License 2019.06.14 0 3 139063

Elnézésedet kérem, nem akarok én senkit megbántani, próbáltam óvatosan fogalmazni (tájékozatlanságot írtam), csak magabiztosságot éreztem több kijelentésedben is, amelyek nem úgy vannak. Egyébiránt genetikai forradalom részesei vagyunk, ahol a tudományos nevek igen gyakran változnak, az ember csak kapkodja a fejét. Lépést tartani ezzel, csak úgy lehet, ha folyamatosan követi az ember a szakirodalmat. Ennek a fórumnak nem is ez a célja, témát lezárom ezzel. 

(A nyári és az ízletes vargánya igen, genetikailag is különböző faj.)

Előzmény: Popenka (139058)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139062

Köszönöm a segítséget! Mivel ebben az időszakban az esetleges nyűvesség miatt szinte minden vargányát legalább hosszirányba felvágok, biztosan állíthatom, hogy egyetlen példány sem mutatott a kalapbőr alatti hús részben rózsaszínű, vagy barnás elváltozást a fehér kalapperemű példányok között sem. Számomra fontos hogy biztosan el tudjam különíteni, leginkább a téma iránti érdeklődés miatt, de persze azért is hogy külön tételű szárítmányként végezhesse. 

Szintén egy fehér kalapperemes nedves időben. (Itt is határozottak a nyári bélyegek a gombán.) 

Előzmény: heyderia (139051)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 1 139061

A fajta kifejezést, termesztett, tenyésztett, dolgokra szokás használni.

Azt kérte Popenka, hogy erről ne nyissunk vitát, de úgy látom az álláspontjával kisebbségben maradt.

Előzmény: deszegregator (139059)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139060

Mindketten leírtuk érveinket, ennél többet nem tehetünk az ügy érdekében:-))

Előzmény: nagypapi51 (139057)
deszegregator Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139059

A fajta kifejezést, termesztett, tenyésztett, dolgokra szokás használni. 

Előzmény: Popenka (139052)
Popenka Creative Commons License 2019.06.14 -2 0 139058

(Nem is mondtam, hogy szakmám lenne ez. Magyarázatból pedig értek. Ezt csak zárójelben.)

Világos, hogy jónéhány fogalmat ki kell már dobnom abból, amit évtizedekkel ezelőtt megtanultam, és új nevezéktant kell ezek szerint megszoknom, ha ilyesmi szóba kerül. Az is világos, hogy a fórum ehhez a témához kevés, nem is terheljük tovább az olvasóit. Azt pedig készséggel elhiszem és nem vitatom, mert nem tudom ellenőrizni, hogy az ízletes és a nyári vargánya genetikailag mennyire megkülönböztethető. Pont arról beszéltem, hogy a faj meghatározás nem lehet csak morfológiai önmagában. Jól látod, hogy a felfogásbeli különbség, ami zavar. Én még egészen más módon tanultam rendszertant és más módon a faj besorolást. Számomra a faj messze nem a legkisebb zsák, amibe az egyedeket gyömöszöljük. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy hülye lennék a genetikához. Ráadásul nagyon szívesen tanulok bárkitől ebben a témában is. (Ismét csak zárójelben mondom, hogy elég nagy illetlenség ez esetben azzal kezdeni az érvelést, hogy "sajnos....elég nagyfokú a tudatlanságod", és középiskolába küldeni a vitapartnert. Magam is a saját szakmámat nem középiskolai szinten művelem és tanítottam sok évig. Zárójel bezárva.)

Előzmény: Podaxis (139055)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139057

Ja, és a gombák nem olvasnak szakirodalmat... :)

Előzmény: nagypapi51 (139056)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139056

...kalapja gyűrött és nem repedezett...

ezek harmatos friss gombák, előző nap nyomuk  sem volt. Akkor repedezik, ha nagy meleg és szél van (sztem)

Előzmény: heyderia (139054)
Podaxis Creative Commons License 2019.06.14 0 6 139055

Sajnos  genetika és a taxonómia terén elég nagyfokú a tájékozatlanságod. Itt fórumozók közül többen oktatjuk - Heyderia is - ezt az amúgy elég nehéz témakört. A téma messze túlmutat e fórum lehetőségein. Azonban már egy középiskolás középszintű biológia tankönyv  is sok mindent tisztáz a leírt gondolataid tekintetében. Erről az alapról lehetne elindulni. A jelenkorban a filogenetikán alapuló taxonómiát semelyik kutató sem vonja kétségbe, természetesen a makro- és mikromorfológiát is felhasználva. A taxonok határai, főleg a faj felettieké természetesen mindig fognak szubjektív elemeket is tartalmazni, de ezek a felfogásbeli különbségek nem ott vannak, ahol te gondolod. Faj alatti taxonok már nincsenek, a fajták a mezőgazdaság szakkifejezései egy adott faj morfotípusaira. A faj a legkisebb taxonómiai egység, a nyári és az ízletes vargánya külön faj. 

Előzmény: Popenka (139052)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 2 139054

Nyári vargánya:

- kalap nemezes, száraz, nem ragadós, kalapbőre repedezésre hajlamos

- kalap széle nem fehér szélű

- a hús a kalapbőr alatt nem színeződik el

- az egész tönk hálózatos

- a tönkön található hálózat a világosbarna alapszínnél sötétebb.

 

Ízletes vargánya:

- a kalap ráncosodik, zsíros fényű, gödrös, nedvességre ragadós

- a kalap széle fehér szegélyű

- a hús a kalapbőr alatt barna, rózsaszínű, bíborvörös

- többnyire csak a tönk felső része hálózatos

- a tönkön látható hálózat a világosbarna alapszínnél világosabb, fehéresebb.

 

A képen látható gombák kalapja gyűrött és nem repedezett. A hálózat fehér, nem sötétebb, mint a tönk. Abban megegyezünk, hogy a kalap széle fehér, számomra ezek tipikus ízletesek, ahogy írtad a harmadikat meg egyébként is annak határoztad. Nem szoktak elegyedni ezek a fajok.

 

Előzmény: nagypapi51 (139053)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 139053
Előzmény: heyderia (139049)
Popenka Creative Commons License 2019.06.14 -3 0 139052

A "fajta" kifejezés bármilyen rendszertanban használatos, még a gombáknál is, ezen ne nyissunk vitát, a fogalom simán értelmezhető, még akkor is, ha szimplán morfológiai jegyek alapján nevezzük nevén az élőlényt. A termesztésnek vagy nem termesztésnek ehhez semmi köze. Jól látod a kérdésem lényegét: szimplán alaktani jegyek alapján megkülönböztetünk fajt, avagy nem. A hagyományos-történeti leíró élettan valóban morfológia alapján dolgozik, dolgozott évezredek óta.

Kérdés: milyen mélységig mehetünk el. Négy jegyet kiemelünk és akkor szétválasztunk két fajt, vagy kiemelünk még 4-et és szétválasztunk 6 fajt? Avagy megelégszünk az alfaj, fajta, változat fogalmakkal.

A tudás nő, túlnő a morfológián, én ebben bízok. Persze, ivaros szaporodásnál könnyű fajt alkotni, ivartalannál előtérbe jön a morfológia, mint majdnem egyetlen kapaszkodó. A morfológia a gombászok legjobb barátja, ez is igaz. :)

 

Előzmény: heyderia (139048)
heyderia Creative Commons License 2019.06.14 0 1 139051

Igy igaz, a kalapbőr eltérése pedig a párologtatás miatt alakulhatott ki.

Előzmény: deszegregator (139043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!