Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
S arról nem beszélve, hogy nem román érdek az út javítása Vidin után, azt összekötni rendesen az erdélyi autópályával.
Pénzük sincs erre, s egyre kevesebb lesz. Ha a dolgok a mostani módon mennek tovább, visszakapják Moldáviát, s akkor ott lesznek hatalmas költséseik. Arra biztos nem lesz pénzük, hogy egy román szemmel harmadrangú úttal foglalkozzanak.
Szóval hiába az EU-s észak-dél folyosó terv, senki se ad rá pénzt.
Ma is jobban megéri - időben - átmenni két határellenőrzésen Szerbiát érintve Szófia-Budapest útvonalon, mint az ellenőrzésmentes, de lassú romániai átutazást választani.
Én csak akkor mentem arra, amikor kutyákkal voltam, s nem volt biztos, nem lesz-e gond Szerbiában a kutyák papírjaival.
Nem akarok ötleteket adni nekik (rájönnek erre maguktól is), de beleférne a jelenlegi útdíjaik emelésébe a híddíj beolvasztása (a honi lakosok ezt valószínűleg nem így látják).
A Szerbián átvezető út ma 21,5€ (BG) (és ehhez jön még a bolgár útdíj, időszaktól függően), ez már önmagában több, mint a RO-BG útvonal 2,5€(RO)+6€(híd)+6,4€(BG)=14,9€-s összege.
(Mondjuk az utak minőségében, a haladás sebességében azért van némi(!) különbség.)
Sokat javítana az utazók közérzetén, ha itt nem kellene várakozni.
(Görögország felé utazva még drágább a szerb pálya (24€), arrafelé haladva több, mint kétszerese lesz a díj a RO-BG útvonalhoz képest.)
Elég érdekes egyébként az egyes országok díjszabása, mert a szerbeknél egy útra (21,5-24€) majdnem akkora összeget kell fizetni, mint Romániában egy teljes évre (28€)...
Személyautóval nekem 50 perc-1 óra szokott lenni Vidin-Calafat és fordítva. Mindig a határrendészet miatt. Kamionnal 4-6 óra, de az más tészta. Remélem január óta megszűnt a várakozás! Akárcsak Nagylaknál!
mivel a szófiai kitérő pár éve már okafogyottá vált, ezért romániának mentem
pár infó:
bp - nagylaki pályahatár /torlódás , magyarok nem tábláznak hány sáv működik, kb 6 sávra duzzadt
kocsisor , végül is csak kettő működőre szűkül ahol ha valakivel gond van akkor az a sor áll , határvadászaink (vagy miafenék) próbálkoztak terelgetni , kevés sikerrel
ez valszeg idén már megszünt/
szebenig autópálya , haladós, egy helyen van egy kerülő szakasz, de nem vészes
szeben pitesti 150 km egybefüggő kocsisor torlódva (oda vissza) ez a szakasz kb 4-5 óra
erre biztos nem megyek többet
pitesti bukarest pálya
körgyűrűn duna felé , na erre sem megyek többet mert kb 100 körforgalom van a hídig
románok jönnek mennek mint a mérgezett egerek , nagy a forgalom romániában , legalább is erre felé
híd - felújítás zajlik, lámpás terelés a hídon, de a sor ellenére kb fél óra volt átjutni
a hídra rengeteg kamion vár , de kikerülhetők
híd díj 2 EUR
rusze - sumen , bulgáriában közel 100 forinttal olcsóbb volt a gázolaj , az út többnyire jó , felfestés továbbra sem az erősségük, éjjel azért jó lenne, forgalom kicsi
sumen - várna autópálya jó minőség , 140km/h val engedélyezett
Erre gondoltam, hogy ez így nem kerülő a Szerbhez képest, kérdés milyen az útvonal minősége.
Egyszer voltam Románon keresztül, de akkor a Transzfogarasin keresztül mentünk és jöttünk át a Kárpátokon és utána Pitesti, Bukarest elkerülő, és Rusze átlépés. Szép, de nagyon lassú volt. Sok a lakott terület Románban.
Nagyon is gázos. Éppen ezért alapos megfontolás tárgyává kell tenni, hogy Románia Schengeni csatlakozása után nem Szerbián keresztül közelítjük meg a Bolgár tengerpartot. Rég jártam az al-Duna útvonalon, de lehet ha jó minőségű, vagy elfogadható az út, akor Ruszét arra kell megközelíteni. Ki járt mostanában arra?
Októberben mentem repülővel. Ott is sajátos volt, hogy sehol senki nem nézte meg az okmányaimat Szófia-Bécs-Budapest és Budapest-München-Szófia vonalon.
Ehhez még annyit, én meg ezt olvastam, hogy az általad leírtaknak a következménye, hogy a tengernek csak a felső kb. 200 méteres rétege alkalmas az életre, mármint addig van élővilága. Az alatta lévő vízréteg halott, az iszap nagyon vastagon lepi el és mérgező nehézfémeket tartalmaz stb. Csak a hullámok nem olyan nagyok és mélyek, hogy azt felkobácsoják a felszínre.
Ami persze logikus, nyilván az emberek a volt tó partján laktak.
Ami azért jó hír: senki se halt bele az özönvízbe, 10 hónap alatt lett befedve kb. 100 ezer km2 terület, azaz mindenki szépen elvándorolt állatostul magasabb részekre.
Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, az ok, hogy a helyén egy sokkal kisebb, kb. fele akkora édesvízű tó volt, majd áttört a víz a Boszporusznál 8 ezer éve, s jelentősen megemelkedett a vízszint. Mindez pár hónap alatt, Az eredeti iszapréteg miatt a víz nehezen átlátható, s az eredeti édesvíz miatt meg kevésbé sós.
Erre nem is gondoltam. Inkább arra, hogy elég szűk a keresztmetszete az öblítésnek és ezért kevés sós frisset kap! Meg aztán elég komoly vízhozamú folyók is belefolynak.
Mi van itt az idén? Lassan vége a nyárnak és teljes a csend. Faszbuk videókon azt látom, hogy Naposparton undorító zöld nyálka a víz 2-3 méterre a parttól befelé? Mi ez?
De jó! Nagyszeben és Pitesti között ki kell irtani az erdőt, hogy tudjanak autópályát építeni! Akkor Debrecen-Nagyvárad-Temesvár-Szörényvár-Craiova-Alexandria-Giurgiu. Én ha biztosan tudnám, hogy a Giu.-Rusze hídon is szívás van másfelé mennék. Szörényvár után Calafat-Vidin-Lom-Orjahovo-Plevna-Sumen. Alsóbbrendű utak, lassabb menet de nem ácsorgok a hőségben. 13 és fél órát ír erre az útvonalra a google , szerintem 16.
Nézz körül Elenitében. Egy zárt üdülőterület, több szállodával különböző igényeket próbálnak kielégíteni. A gyermekeseknek különösen ajánlom, mert egyrészt az egész komplexum zárt, másrészt valahol a gyermekcsapatoknak mindig történik valami. Saját aqua parkja van.
Tudnátok ajánlani olyan Naposparti hotelt, ahol egy 4 éves gyerkőccel jól ellehet lenni, ha nem mindig csak a tengerben akarna fürdőzni? Gondolok itt arra, hogy van gyerekmedence csúszdákkal, jól felszerelt játszóház, animátorok stb... Persze árban se a legdrágább kategória legyen azért (3-4*-os hotelan gondolkodunk félpanziós vagy All inclusive ellátással).Köszönöm előre is a segítséget.
Én meg onnan hazafelé jöttem a 81-esen és nem mennék személyautóval semmiképpen sem másfele. De nem vagyunk egyformák. Alig van forgalom, nincs kamion, ez a legrövidebb, nekem elég is ennyi. Mondjuk én sokat megyek az E-79en kamionnal úgyhogy talán ezért kellőképpen utálom.
Ígértem, hogy leírom a hazautat Románián keresztül annak akit érdekel. Én Kulatánál léptem be Bulgáriába a naposparti nyaralók természetesen nem arról jönnek de a szófiai kerülőn egy az utunk tehát onnantól összefutnak a szálak. Aki Szerbia felé megy haza annak egyértelmű a menet Dragoman-Kalotina. Én egyel tovább mentem a 81-es útra. Kostinbrod-Berkovitsa-Montana-Vidin volt az útvonal. Vidinben megpihentünk és a halálnapon(szombat) indultunk neki Romániának illetve hazánknak. Reggel 9 kor hagytuk egy a nagyon kellemes szállodát és 9:16-kor be is álltunk a jó hosszú sorba. A BW. szerint 0-15 perc volt a várakozás de nem használó írta hanem "hivatalos" tájékoztatás volt. Ez nem tudom mit jelent de nem volt igaz és 45 perc ácsorgás után az asszonyom ráírt, hogy 60 perc feletti a várakozás. Mindezt nem nicknéven hanem a saját nevén. Mit nem akar allah, pillanatokon belül megindult a sor sőt szinte megugrott! A bolgár rendőr mosolyogva szólította nevén a nőmet és kedélyesen érdeklődött merre jártunk, "Vidin Sztarijat Grad Hotel, nice grad" már mehettünk is. A hídpénz a szokásos 6€, aprót nem fogadnak el. A Rovignieta bódé zárva volt így félreálltunk és online megvettük, 14 RON. Rosszarcú emberek adjusztáltak, hogy menjünk a közeli Petrom benzinkútra vegyük meg ott! Nem javaslom csak kényszerhelyzetben. Nincs messze a határtól de ha útközben rendőrbe fut a páciens akkor nincs pardon. Irány Drobeta Turnyu Severin-Orsova-Karánsebes-Lugos(előtte fel a páláyara) Temesvár-Arad(elmegy mellettük a pálya) és a határ. Alapesetben Nagylak de szombat nem alapeset volt. Már Arad előtt írta a mátrix tábla, hogy "Nadlac 240 min" ebből is lehetett tudni, hogy felejtős. Tornya(Turnu)-Battonya 120 perc, szintén zenész. Felmentem Varsándra és Gyulán léptem be. 3 perc volt. Békéscsabától ott az M44, hibátlan autóút 0 forgalommal, egyelőre matrica nem kell. Ennyi volt. Vidin-Gyál 10 óra.
A fele-fele is úgy értendő, hogy a nagy többség nem radikális.
Mondjuk a nyugati elvárások szerinti oroszellenes nem több 20 %-nál. A többi 30 % az inkább amolyan "rossz, amit az oroszok csinálnak, de a hiba csak részben az övék" álláspont.
Köszi, meg a videókat is. Még egy kérdés. Egy dolog a hivatalos politika (engem meg is lepett a nagy oroszellenes narratíva), de a hétköznapi ember szintjén is érződik ez? Magyarul: a bolgárok kevésbé vannak oda Oroszországért?
Holnap este Vidin, Sztarjat Grad hotel. Ott pihenünk meg. Annyiszor mentem el Vidin mellett az elmúlt 30 évben, hogy rendesen várom a helyet! 120lev. 1 éjszaka. Reggeli van.( a vélemények alapján nagyon rendben van pedig nem sok a *)
Nagyon unatkozó embereknek ajánlom https://www.youtube.com/watch?v=AfHhlyRFcAQ videómat, ezen a teljes út látható Szófia és Ravda között! 5 óra, szinte vágatlan, csak a megállásokat vágtam ki.
Az elején kimegyek a szobából a kutyával, aztán az utcán megfordulok, látható az szálláshely.
A végén, a 22. perc után bemegyünk egy medence mellé, az nem a mi szálláshelyünk, ott csak a medence melletti étkezde szolgáltatásait használjuk (jó minőségű lángost csináltak, az első alkalommal elfelejtettem szólni, ne szórják meg bolgár hagyomány szerint porcukorral).
Mi eleve nem szeretjük a luxust, meg mint kutyás embereket nem is engednének be minket "jobb" helyre, így a legalsó kategóriában szálltunk meg. Azaz 2 csillag.
Ebben is van fejlődés: korábban a kutyás turistát leprásnak nézték, most most már csak a felső kategóriás szálláshelyekről tiltják a kutyákat ki.
A gyakorlatban a szállás: fürdőszobás kis szoba dupla ággyal, erkéllyel, semmilyen extra szolgáltatással, lásd két darab törülköző és ágynemű van, onnantól minden a mi dolgunk, nem jön takarítónő, nem dobja ki senki a szemetet, saját szappant/sampont kell használni, nincs internet, 2 tekercs vécépapír, s ha elfogy, a vendég vesz magának a boltban, s természetesen nincs semmilyen étkezési lehetőség. Ez jelenleg 8500 Ft egy napra. (Összehasonlításképpen: ugyanitt egy felsőkategóriás szálláshelyen 35 ezer Ft egy éjszaka, persze abban a reggeli is benne van.)
Az árszint is kellemes meglepetés. Korábban totális pofátlanság uralkodott, olyan 200-500 % közti profitrátával dolgoztak az étkezdék, árudák. Mára ennek vége. Persze most is drágább a bolgár tengerpart, mint Szófia, de az eltérés már az elfogadható tartományban mozog.
Helyszínen egyébként, nem-reprezentatív felmérésem alapján, 70 % a bolgár turista, 25 % orosz/ukrán (ezeket nehéz megkülönböztetni, az ukránok zöme is oroszul beszél, láttam ukrán rendszámos embert oroszul beszélni, talán 2 családot hallottam ukránul beszélni), s 5 % minden más. Lengyel, macedón, szerb, román, holland.
A Románia felől jövés menéssel szemező fórumtársaknak 20.-án írok egy részleteset személyautósra alakítva. Ilyenkor már nagyon gázos a hazamenetel Bulgáriából Szerbia felé és Görögországból Észak Makedónia-Szerbia felől. 18-19én Vidinben szállunk meg az olimposzi riviéráról hazafelé.
Úrvezetőként, személyautóval természetesen így van. Nekem 2 db. 6 kg.-os kötelező, külön a gépesen külön a pótkocsin és 6 havonta kell nyomáspróbázni. A yard titkos fegyvere ez ha minden rendben da valamit mégis találni akar. A Balkánon méginkább. Viszont Görögországban jártam már úgy, hogy parkolóba érkezve elsőnek észleltem bozóttüzet, hívtam a segélyhívót és azonnal nekiláttam az oltásnak. Amikor kiértek a tűzoltók a parancsnok megköszönte, hogy elkezdtem oltani(és a beérkező kollégák is) aztán kicserélte a kiürült készülékeket vadiújakra. Itthon nézett a pirós bután amikor vittem nyomáspróbázni a görög betűs palackokat. Szóval igen jó néven vették, hogy nekiláttam. Az itthon kapható olcsó tűzoltó szpré simán megfelel egy kiskocsiban.
Lehet. Nem értek hozzá. Olyat vettem, amire rámondták, az kell. Kötelező évente hitelesíteni is, ezt sose csináltam meg. Ha majd egyszer valaki ellenőrzi, kifizetem a büntetést. Az ellenőrzés esélye szerintem egy ötös lottón négyes találat nagyságrendje, szóval nem izgatom túl magam.
Alapelvem nem venni túl komolyan semmilyen hatósági szabályt.
Amikor még M II-vel (igaz benzines és 60 lityis tank) többször is megjártam Primorskót én Szegeden megtankoltam és kitartott az uticélig a jelzett útvonalon. A Grand Coupéval meg még nem voltam.
Annyi esély van az autófeltörésre mint mondjuk Siófokon. Szóval vállalható. Utasbiztit a saját jól felfogott érdekében köt az utazó. Belelép a gyerek egy kagylóhélyba, elvágja a talpát, fizeted a kezelést vagy fizesse a biztosító? Ne is bonyolítsuk! Porral oltó az nem kell. Tűzoltó készülék. Mondjuk egy tűzoltó szpré! Tescóba van, nem drága. Nem szokták kérni de elfér a kocsiban.
Sziasztok, szombaton indulunk Bulgáriába, a Napos part és Nesebar környékére autóval, 3 gyerekkel. Kell tartani attól, hogy az autót feltörik vagy ellopják, a férjem tart ettől.
tényleg kötelező egészségbiztosítást kötni? Valamint kell hogy legyen az autóban poroltó? Köszönöm a válaszokat.
Én eléggé átnéztem a török szállásárakat és repülőjegyárakat január-februárban (akkor szoktam foglalni). Néztem Bodrum környékén, Sidében, Marmarisban, Antalya és Alanya környékén. A konklúzió: szállásárakban 20-30%-kal magasabbak a bolgár áraknál, és nagyon sok a borzalmasan alacsony pontszámú. A repjegyek minden augusztusi időpontra drágábbak voltak a Bp-Burgasz járatoknál. A költés egy hét alatt meg nem kompenzálja ezt a differenciát. Én egy tök kulturált, tiszta, egyszerű 45 nm-es szozopoli apartmanban foglaltam (a bookingon 9.4 pontos, de voltunk is már ott pár éve, valóban rendben van), 100 méter a strand, egy hétre 144 ezer HUF (aug, 22-29). Repjegy 4 embernek oda-vissza volt 240 ezer. Én ehhez hasonló színvonalút ilyen áron messze nem találtam Törökországban.
Nem kell idegenkedni tőlük. Az egyszerű emberek ott is egyszerűek és segítőkészek. Én a kilencvenes évek második felében bebarangoltam egész Romániát. Sehol sem találkoztam ellenséges emberekkel, sőt, nagyon is segítőkészek, bármilyen problémában, legyen az akár útbaigazítás, vagy a gépkocsi műszaki hibájának kijavítása. Kétszer még a rendőr is megbüntetett gyorshajtásért (városban 40 helyett 80 km, ezt 1000 forintom bánta, autópályán 80 helyett 160, ezt 500 forintom bánta, leiről átszámítva) ezért itthon jogsi bevonás lett volna, szóval jogos volt a büntetés és még csekket, vagy valamilyen tőszelványt is kaptam. Egyszer Bucurestiben elkeveredve egy taxis kb. 3 km-t vezetett fel a célhoz és nem fogadott el semmit, bárhogy is erőlködtem.
Az igazság az, hogy útjainkat hónapokkal előtte lefoglalom, ennek megfelelően készülök, így nagyon nehéz döntés a hirtelen változtatás. A románoktól pedig - nem adtak rá okot- mégis idegenkedem. Az elmúlt hónapban viszont a Párciumban - Arad, Kolozsvár, Nagyvárad - töltöttünk több mint egy hetet. Rendkívül kellemes benyomások értek. Az a hihetetlenül gyors fejlődés amit tapasztaltam, nagyon meglepett - mégpedig pozitívan. Nagyvárad különösen kellemes benyomást tett Ránk. Szóval magam is küzdök az előítéleteimmel. Köszönöm válaszodat.
Értem. Sokszor elkövetem azt a hibát, hogy a saját szempontjaimat gondolom jónak másoknak is. Románia felé esetleg? Ha Strezimirovci ennyire problémás volt! Ott lehet végig főútvonalon csak az autópálya kevesebb! Montanában hasonlóan meg lehet pihenni egy éjjelre! Számomra bármi jó ha nem kell órákat ácsorogni a határon.
Van igazságod de nekem kell az autonóm jövés menés odakinn is! Ehhez kell az autóm meg foglalkozásomnál fogva nekem nem gond 12-15 óra vezetés. Ráadásul a nőm is besegít. Ez a Thasos, Halkidiki, olimposzi riviéra, Napospart távolság nem gond. Csak már lenne Schengeni Bulgária-Románia! No meg Szerbia, Észak-M. is elkezdhetné részemről a felvételi tárgyalásokat! De még Albánia is!
Követem az oldalt, sok hasznos információt kaptam Én is. Látom azt is, hogy Te mit dolgozol ezért, igy kötelességemnek érzem a véleményed elfogadása mellett megemliteni az enyémet is. Mi idős emberek vagyunk, igy tranzit-állomások igénybevételével utaztunk például a bolgár tengerpartra. Ennek nem csak a kényelem az előnye, hanem új ismereteket, városokat, embereket ismerünk meg. Rendkívül kellemesen csalódtam például Plovdivban. De Nisről is csak pozitívan tudok nyilatkozni. Visszatérve: egy alkalommal a belépő több órás várakozás után (az csak 3 óra volt) elhatároztuk, hogy kerülőúton megyünk haza. Az A3 Kulata irányában Perniknél le az autópályáról irány Strezimirovci. Nem részletezem, még több órás várakozás esetén is inkább Kalotina, mint a fenti kerülőút. Ismeretlenül is üdvözöllek.
Én nem akartam volna ismeretlen tájakon 20 órát autózni. A cél most a strandolás volt. Eleve olyan helyre mentünk, ahol a közelben nem is igazán volt látnivaló. Az érdekes helyek - Trója, Milétosz, Epheszosz, stb. - onnan túl messze vannak, ahová mentünk.
Egyébként volt buszos verzió is, 1700 leva helyett 1400 lett volna 2 emberre.
Pár éve voltunk Isztambulban, ami nekünk bejött. Megnéztem a neten hova megyek, mit kaphatok a pénzemért nem volt semmi csalódás. Nagyon jó áron, nagyon jó szolgáltatást kaptunk.
Lehet kipróbáljuk a tengerüket is, bár én az autózást a repóléssel szemben előnyben részesítem 4 főnél már elég sok a repjegy ára...
Ez a fórum nagyjából olyan szerepet is betölt remélem, hogy az ilyen 5 órák elkerülhetők legyenek! Félre kell állni, meg kell nézni a határkamerákat és nem félni átmenni másik határra! Esetleg csúcsidőben nem Szerbia felől menni!
Négy alkalommal voltunk a tengerparton, Elenitében. Különösebb gondunk nem volt, ár- értékarányos volt a szolgáltatás. Viszont legutoljára 5 órát várakoztattak Kalotina határátkelőhelyen. Igy soha többé. Viszont a tranzit-városok Nis és Plovdiv - legalábbis a belvárosaik - kellemesek voltak. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy ország, amely jelentős részben a turizmusból akar megélni - legalább az EU-s utazóknak - miért nem teszi gyorsabb, rugalmasabbá az átkelést.
A juice az nem ízű szörp hanem gyümölcslè, a whiskey az Jack Daniels a whisky az Johnnie Walker a vodka Finlandia és így tovább. Helyi italok kontra import italok. Ahova tettek minket(Justiniano hotel Okurcalar) az persze nem adott ilyesmit. Efes, raki, vodka(nevenincs) kólaszörp, gyümölcsízű cukrszorup mint üdítőital és gagyi kaja. A szovjetek törtettek mindenért. Vacsorára ebédről megmaradt sültkrumpli, hidegen, kecsappal leöntve! És még sok más. Rémálmomban se jöjjön elő!
Ha ingyen lehetne se mennék oda. Egyszer voltunk, 2 hetet, soha többé. Tudom, hogy GR. drágább de nem érdekel. De még BG.-is inkább, pedig ott 5 éves koromban voltam 1976 nyarán először és utoljára nyaralás ügyben. 5*ost foglaltam, túlfoglalás miatt nem volt hely, 4*osba raktak iszonyú volt. Ultra AI. és 2-3 naponta ki kellett dolmusoznunk az alanyai piacra vagy egy sima utcai kebaposhoz, hogy ne dögöljünk éhen. Az italok kritikán aluliak voltak. Az oroszok csontrészegen a medencébe okádtak! Borzalmasan megszívtuk. Persze csak itthon tudtam meg, hogy nem rakhattak volna kevesebb *os hotelba mint amit fizettem, visszakaptam 8 kilóból 2-t miután egy ügyvéd ismerős írt egy kedves levelet a Green Travel részére. Ez 2011-ben történt. Megegyeztünk a nőmmel, hogy TR. kilőve. Az országgal semmi bajom de egyszer volt Budán kutyavásár.
Egyrészt a hétköznapokban is, az idegenforgalomban meg főleg.
Mivel Töröko. nem EU-tag, egy csomó idióta EU-szabály nem hatályos. Pl. lehet AI ellátást kínálni 2- és 3-csillagos szállodában is.
Én tavaly augusztusban voltam nyaralni ott, ebben a szállodában https://www.youtube.com/watch?v=o1HVuX4R12s - 3 csillagos. Komolyan mondom, olcsóbb mint otthon maradni Szófiában. Oké, nyilván nem 5-csillag szint, a videóban látható, hogy a választék szerény a svédasztalon, de akkor is. A tengerparttól légvonalban 80 méterre levő szálloda, AI, benne van az árban a repülő, a repülőtér és szálloda közti 2 óra út.
Minden együtt 30-40 %-kal olcsóbb, mint BG. A boltok is. Nemhogy Budapestnél olcsóbb, de Szófiánál is. Néztem: az egyetlen dolog, ami drágább volt BG-hoz képes az a sör volt.
Végülis nem próbáltam ki, de a haza út összességében rendben volt 13 óra alatt értünk napospartról BP-re. (szerencsére jól bírja a család az utazást és csak kétszer áltunk meg akkor is tankolás miatt)
Bolgár-Szerb határ kevesebb mint 1 óra ez nagyon jó szerintem..
A Szerb-Magyar határ megint vacak volt. Határinfón kevesebb mint 15 perc várakozás megjelölve. Volt 6 autó és több mint 40 percet kellett vártunk. A vizsgálat felületes volt, a de papírokat gondolom kézzel másolták mert az tartott nagyon sokáig. Kifelé és befelé is a magyar határőrök vacakoltak, a szerbek gyorsan intézték az ellenőrzést.
Nagy valószínűséggel a közeljövőben nem fogunk menni Bulgáriába. Sokat drágult az elmúlt 3 évben és kicsit a hotel színvonala is csökkent. Viszont egyértelműen idén voltak a legtöbben itt nyaralni. A hotel és este a "sétálóutca" is tele volt túristákkal.
Mit szólsz a tusványosi beszédhez? Nem politizálni akarok csak ami a turizmussal kapcsolatos téma. Hazánk soros elnökként majd Románia schengeni belépését tekinti prioritásnak! Remélem csak pillanatnyi elmezavar volt OV. részéről, hogy Bulgáriát nem említette! Bulgária nélkül semmit nem ér az egész. Főleg nekem a bolgároknak meg a magyaroknak akik a Fekete-tengert látogatják meg nyaraláskor. Jó lenne ha végre összejönne!
Az egyetlen probléma, ami még megeshet: gyerek nem a szülőjével utazik, vagy csak z egyik szülővel, ebben az esetben ma is érdemes meghatalmazást csinálni. Volt már, hogy valakit megállítottak emiatt.
De most feleség nem enged, mert szürkehályogom van, s csak az egyik szemem van egyelőre megműtve. Azt mondja, nem normális dolog csak 1 jó szemmel ennyit vezetni.
Nos azon még nem jártam és valószínű nem is fogok. Menetben az Olt völgyében mentünk és ott is aludtunk valahol félúton, visszafelé meg Rusze-Pitesti-Transzfogarasi.
Én egyszer mentem-jöttem Románián keresztül. Maxval kollégával egyetértek, iszonyú lassú. Csak akkor javasolt, ha valahol félúton a Kárpátok innenső, vagy túlsó oldalán megalszatok és csak nappal mentek. Egyébként a táj szép (transzfogarasi út) de rohadt lassú, sok kis falu, szerpentin stb.
Mi múlt héten jöttünk ki. Sajnos a határinfó nem volt pontos, azt írta hogy a Tompai határátkelőnél nincs várakozás, de volt cca 2 óra. Már majdnem átkeltünk a határon mikor végre frissítették a valós 2+ órára. A Szerb-Bolgár határon is volt 2 órás átkelés. Szófiáig az út "érdekes" volt mert bár van "autóút" de tele van szórva 50-es, 70-es táblával és a rend éber őreis kint is álltak elég sűrű, így én nem kockáztattam... Azután voltmég egy autópálya lezárás, amit a Waze sem jelzett előre, így a sikerült 5 óra többletet összeszedni az úton.
E miatt elgondolkodtam a Románián keresztüli visszaúton. Visszafelé sem ajánlod azt az útvonalat? Elvileg egyik határon sem lenne várakozás, az hogy nincs pálya nem biztos hogy nagy gond ha lehet 100-al menni az úton és cserébe nincs az a kockázat hogy a pályán van baleset, ami megnöveli az útidőt.
mi a személyes tapasztalatotok, érdemes Várnába Románián keresztül menni Szegedről? Korábban csak Szerbián keresztül mentem, legutóbb 2017-ben, de azóta Romániában és Bulgáriában is készültek autópályák stb. Még a ChatGTP sem tudta egyértelműen megmondani :)
Mi online foglaltuk a taxit https://www.ekotaxiburgas.com/destinations-and-prices/. Korrekt cég, hamar visszaigazolták a foglalást. Burgas repülőtér - Sozopol - Burgas repülőtér 75 EUR. Helyben kell fizetni. Meg kellett adni a járat számot és az érkezés várható idejét. A sofőr már várt, fizetés után már indultunk is!
A termináltól kisétálsz a körforgalomig, beállsz a buszmegállóba, és hamarosan megérkezik a busz :).
Tavaly talán 40 percenként járt, tehát max ennyit kell várnod rá. Figyelj arra, hogy ebben a megállóban legyél, a körforgalom túloldalán is megállnak a buszok, de azok Burgas felé mennek!
3 éve voltunk először. Akkor sikerült januári előfoglalásban nagyon jó áron befizetni a hotelt. idén ahhoz képest 60%-al drágább, de nem találtam - számomra - ár/érték arányban jobbat idén se idehaza, sem a környező országokban:(
Úgy néz ki, hogy balesetet kivéve minden forgalmi helyzetben partiban van sőt gyorsabb az elkerülő. 2,4 km.-el hosszabb mint a városon keresztül és csak az alagutakban(4 db) van sebességkorlátozás. A várost eléggé bekamerázták és tervben van, hogy a 3 sáv 2 re szűkül mert buszsávvá alakítják a külsőt! Nyilván a város szeretne megszabadulni a csak átutazóktól! Logikus.
Talán annyi, hogy kész a belgrádi elkerülő. Ha nem éjjel mész most már nemigazán érdemes a városon átmenni! Ha mégis keresztülmész Belgrádon, figyelj a sebességkorlátozó táblákra!(lassíts ahol kell)
Kicsit lustaságból feltennék egy kérdést, remélem valaki kisegítít. Ez évben is napospartra terveztük a nyaralást. Jövő héten indulunk. Bp-Belgrad-Szófia útvonalon.
Előző évekhez képest kell valami változással számolnom, vagy kb minden ugyanaz?
Nehogy félre érthető legyek! Tehát a matricák nem autópályamatricák de természetesen azokra is érvényesek! Az A1 autópályára is! Romániában és Bulgáriában is! Fetesti és Csernavoda között te gondolom nem akarsz menni! A bolgár tengerpartra elég nagy kerülő lenne, tehát semmi dolgod a matricák megvétele után csak utazni!
Alapvetően igen ezek a virtuális matricák nem autópálya matricák mint itthon hanem útadók. Romániában a matricán felül még kell fizetni a csernavodai híd előtt hídpénzt. Giurgiu-Rusze, Calafat-Vidin között szintén van hídpénz. Ahol nincs híd ott komp jár a Dunán sokkal drágábban. Az útadó minden lakott területen kívüli használatkor kötelező RO-BG területén! Autópálya, negyedrendű mellékút, tökmindegy. Szerintem tök egyszerű megvenni(online) és nem kell szarakodni vele utazáskor amikor 30. vagy a sorban állók között 35°c kánikulában.
Személyes vásárlás a határon. At Európa híd román oldalán van a bolgár ellenőrzés is és a yardok után ott a matricás bódé. Románoknál szintén a határon. Az első benzinkútig lehetnek fakabátok és jól megbüntetnek ha nincs megvéve egyből!
Bulgáriába, Románián keresztül érkezőktől kérdezném.
14 éve voltam ezen az útvonalon és most egy nagyobb és hosszabb út keretében ismét arra mennénk.
Akkor az útdíj matrica megvásárlása egy nagyon rossz primitív dolog volt, főleg Romániában, de a bolgár sem volt nagyon egyszerű. bulgarianauta.5mp.eu
Kérdésem az lenne, hogy a személyes vásárlás változott e valamit? Bulgáriában még mindig benzinkutakon lehet megvenni, vagy egyéb helyeken is? És OK, hogy OFF ország, de Romániai matrica vásárlás is érdekelne az volt kritikán aluli.
Néztem az online matrica vásárlást is, ha valaki vásárolt így az a vélemény is érdekelne.
Mèg most is korán vetted meg. A WIZZ-zzel az a baj hogy az utazási irodák raszerveztek a Pesti és Debreceni járatokra. Egyébként szerintem is általában jobb a Rayner.
Megerősítem. Több évtizedes tapasztalat alapján - bár sajnos 2018 óta nem voltam kint, kovid stb. - Szozopoltól délre akár 20-30%-kal is olcsóbb az élet. Úgy a szállsádíjakat, mint a kaját illetően. Plusz tényleg nyugisabb, csendesebb az élet.
Sok-sok évnyi Görögországután akarunk megnézni valami újat, ami kicsit más, mint eddig, de ez az elnyújtott bulizós aranypart nem igazán a mi műfajunk, viszont jókat hallottunk Bulgáriáról.
Pontosítsuk ezt a "nagyon bulizóst". Én idén ötödszörre megyek Szozopolba, és egy olyan utcában (ami egyébként nincs messze a Harmanite strandtól) szoktam szállást foglalni, amelyik abszolút csendes, nyugis. A Ropotamo-Republikanszka-Han Krum nem "a" város.
Gondolkodunk Bulgáriában az idei nyaralásunk céljaként, de tök ismeretlen országról van szó számunkra, első bálozók lennénk és kicsit elvagyunk veszve a partvidéken.
Burgaszt és környékét látom, hogy elég zsúfolt és bulizós, viszont mi meg pont az ellenkezőjét, kicsit a "nyugger" nyaralást szeretjük, kevesebb tömeggel és csendesebben.
Van olyan része a tengerpartnak, ami ennek megfelelne, persze szép strandokkal körbevéve?
Megint nem lesz RO. és BG. schengeni övezeti tag. A-NL. volt a kerékkötő. Nagyon sok rosszat kívánok mindkét ország kormányának! Kamionnal szinte rémálom már Calafat-Vidin.
Mi az az új párt amelyik a hagyományos orosz-bolgár kapcsolatok visszaállítását tűzte ki célul? Pár hónapja alakultak és rögtön 10%-ot kaptak. Ez itthon scifi. számba menő teljesítmény lenne.
Ez az utóbbi évek nagy mániája, a "transzfer" körüli hiszti. Már maga ez a "transzfer" szó is röhejes, hogy külön kitaláltak rá egy szót.
Szerintem a dolog pofonegyszerű. Vagy veszek egy teljes üdülési csomagot, s ebben benne van a repülőtérről a szállodába utazás is, vagy csak szállodát foglalok, s akkor külön fizetem. Mindkét esetben megfizetem a "transzfert". Pont.
Én sajnos már általában egyedül utazom, soha nem kerestem elöre társat a tsxihoz, nekem jó a busz.
Azonban, ha a mellettem ülökkel szoba elegyek, akkor szoba jön, hogy megyünk be. Megbeszeljük így lettünk összesen harman. Máskor a taxis szedett össze, hogy társuljak 15 levaert elvisz. Korábban már másokkal futottunk össze nyaralaskor a következő evben a reptéren találkoztunk, persze együtt mentünk ki.
Nem vettem magamra amit írtatok, igazatok van kar görcsölni most mennyi a busz mennyi a taxi, mikor ezen költségek töredéke a nyaralás árának. Én csak segíteni próbáltam másoknak.
Úgy látom nincs válasz az elmúlt 3 utazásom során kimentem a körforgalomhoz. Két ízben csatlakoztam más utasokhoz a taxiba. Taxis szinte mindig van a körforgalomnal.
Egy esetben a repülőn idegen utastarsaimmal beszéltem meg hogy együtt keresünk a körforgalomnal taxit.
Egyik sem tartott tovább néhány percnél. Látják hogy jössz a reptér felöl mennek elebed.
Előre ki kell alkudni a viteldijat a pénzt bemutatni, hogy ennyi és leva. Amit kialkudtal azt tartják. 40 vagy 50 leva a Napospart attól függ hogy sikerül. Óra nélkül mennek a rendes taxi is feketén mehet, de vannak akik valójában nem is taxik.
Ha nem gyerekekkel vagytok teljesen járható út, nem kell tartani töle
Megkérdezhetem , hogy melyik transzfert választottátok a reptérről a hotelbe ? Jövő héten megyünk és szükségünk lesz valamire amivel eljutunk a hotelig.
Árprobléma nálam nem volt csak megígérték, hogy 0 önrészes bizti van erre elém tolja a 700€ önrészes szerződést! Otthagytam. A másik is bólogat, hogy ok és elém tolja a 400€-s szerződést! Na akkor köszönés nélkül távoztam. A recepciós meg intézte a dolgot és jött egy hölgy a hotelba, hozta a 0 önrészes biztit, fizettem(deposit nem volt) és elköszöntünk. Én így szeretem.
Igen, ez az egyik legnagyobb előnye a helyben történő kölcsönzésnek. Ha van helyi kontakt vagy jó alkudozó készséggel rendelkezel, simán jobb áron hozzá lehet jutni a kocsihoz.
Jól tetted, hogy leírtad, ha valakit zavar majd továbblapoz :)
Jut eszembe, korábban tőled olvastam a Koruldi-tó túraleírását. Persze csak utólag találtam meg -valamikor este a szálláson, miután visszaértünk a kb.15 km-es gyalogtúráról- na azt kifejezetten imádtam :-))
2020-ban Korfun letét nélkül béreltem autót minden probléma nélkül. A hotel recepcióssal jóban voltam és ő intézte. 2 helyi kölcsönző(Ag. Stefanos) is meg akart malmozni az önrésszel de végül sima ügy volt.
Igen, többek között ezért is bátorkodtam leírni a friss tapasztalatainkat, élményeinket, mert olvastam, hogy te nem a klasszik tengerparti nyaralásban, hanem körútban gondolkodsz.
Ez nem a saját tervezés problémája. Én is úgy csinálom csak 25 éve. Mindenkinek más a nyaralás, neked így nekem úgy. Mindenkinek írom akit érdekel és se kutyám se macskám a market centrál ferihegy pénzváltója, hogy ott nekem valahogy mindig sikerül levát vennem. Nem Bp. Nem megyeszékhely. Vecsés határában a Tesco áruházban. Ha valaki repülővel megy és a kocsiját itt hagyja parkolóban, előtte vehet levát! A reptéri árnál 25 forinttal adott volna többet 1 kanadai $ esetében ha szükséges lett volna. Szóval elfogadható első költségekre akinek útba esik.
Nyilván az utazásotok nem pusztán ennyiből állt mint amit ide leírtál, valamint az elején kissé nehezen indultatok be, de összességében semmi olyat nem olvastam ami elvenné a kedvem. Ha valaki privát szervezésben indul útnak, számos nehézségbe ütközik, de ezektől a kalandoktól lesz emlékezetes az út, utólag pedig csak nevetsz rajta...
A taxis lehúzásról jutott eszembe, hogy ilyen esetekben (is) hasznosnak bizonyult az offline google translate.
Szeretem az ilyen típusú utakat, talán annyiban csináljuk másképp, hogy már szívesebben járunk be 1-1 térséget bérelt kocsival mint tömegközlekedéssel, de ez is inkább a látnivalókra szánt idő, rugalmas szálláskeresés és egyebek miatt alakult így.
Szófiai érkezéshez elég jó bérlési árakat találtam, köszi az ajánlást.
Egyelőre WizzAir/Burgaszban gondolkodunk, de még nincs semmi lefixálva.
Nekünk azért is lenne fontos a kocsi, mert szállást soha nem foglalunk előre és ad egyfajta rugalmasságot, ha késő estig túrázunk valahol. Sőt a sátrazástól sem ijedünk meg ;-)
Az egyik ami sokat változott Covid óta az a kocsibérlés. Kevesebb autó többszörös áron. Az évek alatt bevált gyűjtőoldalakon sokszor megfizethetetlen áron futnak a kocsik. Pl. tavaly Ciprusra menet eleve alig volt szabad autó, ami maradt az pedig irreális áron. Helyben sem volt nagyobb választék, de közel fele annyiért.
Amúgy kisebb kölcsönzőkben simán lehet alkudni szerte a világban, akár még a kaucióból is engednek.
Akkor már duplán extrémeztünk, mert 5 éve egy Szófia - Banszko (Pirin-hegység)- Plovdiv - Szozopol - Szófia kört nyomtunk. Akkor nem volt semmi fennakadás. Most se lett volna, ha - némi késéssel- nem este érkezik a röpzink.
Idővel majd elfelejtjük a nehézségeket, vagy már csak nevetünk rajta, viszont a szép emlékek megmaradnak. :-)
De igen, lehetett volna, utólag már látom, hogy ezt kellett volna tenni, de nem szívesen használom a kártyámat külföldön.
Ráadásul előttünk pont fizettek kártyával, és valami nem volt jó, meg nagyon lassú is volt. Mivel a recepciós azt mondta, hogy nincs messze a váltó, gondoltam, hogy gyorsan elintézzük, mert váltani mindenképpen kellett volna így is - úgy is.
De mondjuk én még olyan helyen nem jártam, ahol az EUR-ra nemet mondtak volna. :-)
15 éve saját szervezésben utazunk (voltunk már sokkal nehezebb terepen is, pl. Szíria, Irán), én már nem szívesen alkalmazkodnék senkihez sem, épp elég a kis családon belül magunkat elviselni. :-)
Persze kényelmesebb, ha van autó az ember feneke alatt, ezt nem vitatom, vagy az is jóval egyszerűbb, ha egy utazási iroda leszervez előre mindent, és nem kell gondolkodni.
Indulás előtt amúgy próbáltam levát váltani kies kis városunkban (megyeszékhely), de nem találtam több váltónál sem.
Érkezéskor a reptéren váltottunk valamennyit szar árfolyamon, de az elment metrójegyre és kajára, a hotelre már nem volt elég.
Sose értettem azokat, aki kis összegeknél filléres árfolyomkülönbségekkel bajlódnak.
Most voltam Törökországban, eleve BG-ban vettem török lírát. Biztos nyerhettem volna mondjuk 3-4 levát azon, ha a legjobb árfolyamot keresem, de nekem ez nem ér meg annyit.
Mit lehet ehhez hozzátenni!? Ja, amit mindig szoktam tanácsolni. Az első költségekre legyen az utazónál az adott ország fizető eszköze! Biztos drága itthon a leva, de nem csúsztok meg. Tisztellek, becsüllek mert én ha nekem fizetnének sem mennék ilyen utazásra Bulgáriába.
Tömegközlekedéssel utaztunk. (5 évvel korábban már jártunk Bulgáriában egy másik körúton.)
Szófiába Ryanairrel repültünk, szerencsére nem késett sokat a gép (kb. +3/4-1 órát). Szófiában nagyon szuper, hogy a metró kimegy a reptérre, egyszerű a bejutás a belvárosba (1 metrójegy 1,6 leva - ugyanannyi mint 5 éve volt, csak a forint romlott rohadt sokat azóta, így a leva euróhoz rögzített árfolyama miatt minden jóval többe kerül nekünk, magyaroknak).
A Lavov Mostnál foglaltam szállást (Lion Hotel). Nem lett volna rossz, de a személyzet egyáltalán nem volt kedves és segítőkész. Másnap reggel kijelentkezéskor nem fogadták el az eurót, levánk meg még nem volt. Vasárnap lévén semmi nem volt nyitva a környéken, a szállodás az Operával szemközti váltóhoz küldött el minket. Sajnos ez totál borította a napunkat, és a későbbi terveinket is. Nagy nehezen megtaláltuk a nonstop váltót, és levával felfegyverkezve visszarobogtunk a hotelbe, majd a központi buszpályaudvarra.
Ott kiderült, hogy aznapra már a Biomet busztársaságnál minden jegyet eladtak Veliko Tarnovóba, így átmentünk a vasútra.
Vasárnap csak 2 pénztár volt nyitva, jókora sorokkal. Fél óra sorban állás után végre mi következtünk, de kiderült, hogy rossz helyen álltunk sorba, mert ott ki tudja milyen szuper jegyeket adtak el, de a sima belföldi jegyért le kellett menni az alagsorba egy másik pénztárhoz. A következő vonatra is már csak másodosztályon volt hely, kényszerűen megvettük ezt, pedig tudtam, hogy az necces lesz (a VT-i apartmanunk tulaja írta, hogy csak azt ne).
Visszamentünk a fenti kasszához, hogy akkor vonatindulásig megvesszük a Várna-Szófia viszonylatra tervezett éjszakai vonatra a hálókocsijegyet. Ekkor már csak 1 kassza működött. 3/4-óra sorban állás után végre mi jöttünk volna, és talán még jegy is lett volna, mert a hölgy már a neveket írta volna be a rendszerbe, de mivel indult a vonatunk VT-ba, így nem tudtuk befejezni a tranzakciót, hoppon maradtunk.
A vonat másodosztálya eszméletlen lepukkant, zsúfolt és retkes volt, légkondi nuku, de legalább az ablakot le bírtuk tépni. 4,5 órás szenvedés után érkeztünk meg VT-be (VT előtt 1 átszállás volt).
VT-ban is megpróbálkoztunk azzal, hogy megvesszük a hálókocsira a jegyeket, de elhajtottak minket azzal, hogy vasárnap nem lehet, majd csak másnap. Mialatt ezt ügyeztük, az utolsó taxit is elvitték a VT-i állomás elől, és ott álltunk a semmi közepén jármű nélkül. A vasutas is csak a vállát vonogatta, amikor próbáltunk segítséget kérni. Nem messze volt egy buszmegálló, egy pasi ácsorgott ott, aki bizonygatta, hogy bármikor jöhet busz, de miután itt is elment 3/4 óra busz nélkül, és végre felbukkant egy taxi, leintettük, és 7 leváért bevitettük magunkat az óvárosba, ahol a foglalt apartmanunk volt.
Eszméletlen szívás nap volt, hulla fáradtak és éhesek voltunk. Egyetlen éttermet találtunk a közelben (Summer Garden), más lehetőség híján beültünk oda, és 70 leváért megvacsoráztunk. Jó volt, de kerekedett a szemünk az árakon.
A másnap délelőtt a kajabeszerzéssel ment el. Az óvárosban még kisboltot is alig-alig találtunk, ki kellett menni busszal egy külvárosi bevásárlóközpontba. Délután a Tsarevetsben bóklásztunk, este pedig az óváros utcáit róttuk.
Harmadnap délelőtt megvettük a buszjegyeket Várnába a buszpályaudvaron, majd harmadjára is megpróbálkoztunk a hálókocsi vonatjegy megvásárlásával. Kiderült, hogy az óvárosban van egy kis jegyiroda, legalább nem kellett kitaxizni a pályaudvarra. Itt természetesen nem beszélnek angolul, telefonon kellett valakinek elmondanom, hogy mit szeretnék, és az illető fordította a jegypénztárosnak. A rendszer nem online, bár azt gondolnánk, hogy ez már viszonylag alap a 21.században. A jegypénztáros úgy telefonált Várnába, hogy van-e még szabad jegy a hálókocsira. Sokadik próbálkozásra vették fel. Az elsőre kinézett vonatra nem volt, az pénztáros le is rakta a telefont. Volt viszont egy másik, kicsit későbbi vonat is, kértük, hogy kérdezze meg azt is. Újabb telefon Várnába. Már elkezdte a nevünket, születési dátumokat felírni, felcsillanó reménysugár....aztán közölte, hogy bocs, erre sincs hely hálókocsin. Talán ülőhely van - de ez se derült ki pontosan, mert igazából nem kérdezte meg.
Itt is feleslegesen csesztünk el 1-1,5 órát.
Ekkor végleg feladtuk a hálókocsis vonat tervet.
Maradt a busz, de ebből mindenképpen nappalit szerettünk volna, ami plusz egy, nettó utazással töltött napot és +1 éjszaka szállást jelentett.
Aznap délután kisbusszal egy közeli falucskába, Arbanasziba utaztunk, mely híres a számos régi templomáról, gyönyörű falfestményeiről. Kellemes hely volt, nagyon tetszett, és még megnéztem volna pár templomot, de a gyerek már a második után unta, és a busz is elég ritkán járt, így a délutánival visszamentünk VT-ba, ahol egy, a Művészeti Galériánál levő szuper kis bárban zártuk az estét, ahonnan fantasztikus kilátás nyílt az óvárosra.
Következő nap Biomettel Várnába utaztunk (3 óra utazási idő). A taxisok meglepően normálisak voltak 5 éve is, de itt sikerült kifogni egy faszit, aki pont dupla áron vitt minket az apartmanunkhoz. Eleve dupla tarifáról indult az órája, és dupla tarifával is pörgött. Bosszantó, hogy tudod, hogy éppen most vernek át, de nem tudsz vele vitatkozni, mert nem beszéled a nyelvet.
Várna hatalmas pozitív csalódás volt. Én egy ronda nagyvárosra számítottam, ehhez képest a belváros is szép és kellemes volt, és a tengerpart is viszonylag tiszta, a tenger pedig valóban meleg és tiszta.
A strand és a pihenés annyira beszippantott minket, hogy nem is volt kedvünk vergődni a további felfedezésekkel, pedig terveztük a kőerdőt, az Aladzha kolostort, esetleg más közeli tengerpartokat (Albena) megnézni. Na majd legközelebb.
Várnából szintén a Biomet társasággal utaztunk Szófiába. A buszok mindig pontosak és tiszták voltak, de érdemes előre megvenni náluk a jegyet, mert mindig azt láttuk, hogy ők tele vannak.
Várnában a tulaj ajánlott egy appot, amin taxit tudtunk rendelni (ebből derült ki, hogy korábban pont dupla áron hozott el a hiéna a pályaudvarról a belvárosba, a normál ár 6 leva volt).
Szófiában a Visito Apartmentsben szálltunk meg. Az apartman 10-15 per sétára van a Lavov Mosttól. Maga az apartman jó, csak az elhelyezkedése előnytelen: a környék elég lepukkantnak tűnt, és a metrómegálló 10-15 perc séta.
Másnap a Déli buszpályaudvarról indultunk Borovetsbe (Szamokovban átszállással). Szófiában a szamokovi busz hamar megtelt, volt aki le is maradt róla, és a pályaudvaron hagytuk. A pályaudvar után megálltunk még egy helyen: itt még 2 ember akart felszállni a teli buszba. Egy aggastyán és egy középkorú nő. Az aggastyán a sofőr spanja lehetett, őt felengedte, pedig normális ülőhely se volt már. A nő kiakadt, elkezdtek egymással ordibálni, és a busz ajtaját csapkodni. Az öreg reszketett mint a nyárfalevél, de úgy b...szkodta be a kocsiajtót mint a szél. Mindenki csak nézett. A nő végül lemaradt. Én is ideges lettem volna a helyében...
Szamokovban van egy jó kis piac a buszpályaudvar mellett és az állomástól nem messze egy-egy Billa, Lidl. Itt bevásároltunk, amit tudtunk, és milyen jól tettünk, mert Borovetsben ugyan nagyon sok kisbolt van, de mindegyik csak csoki-cukor-pia szentháromsággal tele, normális kaját sehol se lehet venni - legalábbis így nyári időszakban.
Borovetsben első nap laza kis bevezető túraként a Fekete sziklákig túráztunk. Másnapra még éppen jó időt jeleztek, így célba vettük a Muszalát. A Yastrebec gondolalifttel felmentünk (felnőtt 25, gyerek 10 leva oda-vissza). A felső állomástól könnyű séta a Muszala menedékház és tó, majd innen erős, sziklás kaptató a Jeges-tó és az Everest-menedékház. Innen már csak egy "ugrás" lett volna a csúcs, de mi a gyerekkel csak az Everestig másztunk, a párom feljutott a Muszala-csúcsra (2925 m). Szuper szép volt, megérte szenvedni.
Visszafelé úton délutánra már összeálltak a felhők, pötyögött az eső. Szerencsére pont időben értünk vissza a Muszala menedékházhoz, mert akkor már erősebben esett, rossz lett volna a csúszós köveken caplatni lefelé. A menedékháznál ettünk egy meleg levest, és igénybe vettük a WC-t. Romantikus lehet egy ilyen hutban aludni, de amilyen állapotban a WC volt, én még a saját hálózsákot is kimosnám 3x utána, és talán még egy bilit is vinnék inkább magammal.
Az erőnk végén jártunk, mire végre visszaértünk a gondolalifthez.
Másnap sajnos a Sitnyakovo lift pont szünnapos volt, így gyalog túráztunk fel a lift felső állomásáig, majd a közelben levő sziklás kilátópontokig. A Chakar Voivoda menedékház sem lett volna már messze, de nem volt kajánk (és a Sitnyakovo felső állomásánál minden be volt zárva, így venni sem tudtunk) + az esőfelhők is gyülekeztek, így erről a túráról lemondtunk, visszasétáltunk Borovetsbe. A 15-16 km azért aznap is meglett.
Borovetsben egyébként pont egy nemzetközi jazzfesztivál volt, így 2 este is ingyenes koncerteket hallgathattunk. Utolsó este egy koreai zenekar zárta a sort, amit a koreai nagykövet és a felesége is meghallgatott. Mivel este későn a VIP szektor szinte teljesen üres volt, lazán beültünk a nagyköveték mögé, senki nem foglalkozott vele, szerintem örültek, hogy vki egyáltalán feltöltött pár üres helyet.
Utolsó előtti nap visszautaztunk Szófiába, ahol délután még a Régészeti Múzeumra jutott idő, majd este a Paradise Centerben a Burrata Italia nevű étteremben ettünk egy finom búcsúvacsorát.
A hazafelé járat időben indult, nem lehet panaszunk a Ryanairre: a gép se késett, a fel- és leszállás is okés volt, a csomagunk se veszett el.
Ár - érték arányban ismét jó volt az út, bár a forintgyengülésnek köszönhetően jóval drágább lett, mint 5 éve volt.
Most valahogy több nehézségünk támadt a szükséges procedúrákban (busz/vonatjegy vásárlás, pénzváltás, boltkeresés - bevásárlás), mint korábban, de ennek nagy része az első napi megcsúszásból fakadt.
Spanyolországban ugyanez fordult velem elő. Az előzetesen foglalt kocsit nem adták oda, mert valami hatalmas kauciót akartak, de azt a kártyakiadó bank elutasította. Mire maga az alkalmazott szólt halkan - beszélek spanyolul -, hogy menjek a szemben lévő céghez, ott jobbak a feltételek. S tényleg: olcsóbb is volt, meg kisebb kaució is.
Megírnád a kocsibérléssel kapcsolatos tapasztalataidat? Előre foglaltál vagy kint?
Az utóbbi pár évben -mióta elszálltak az autóbérlési árak- többször előfordult, hogy helyben sokkal olcsóbban találtunk kocsit. Bulgáriában nem voltunk még és érdekelne ki mit tapasztalt, mennyire jellemzőek az utcai kis kölcsönzők?
Szeptember első felében mennénk, nem tipikus tengerparti nyaralás a terv, hanem egy 10-12 napos bolgár körút.
Igen a Kavatsira! OK, megnyugodtam, akkor nem csak engem tojnak le magasról :-))
Köszönöm szépen, most gondolkodtunk rajta, mert 2008-ban voltunk ott, és a tengerpart valóban csodás, minden este besétáltunk Sozopolba, sétáltunk, vacsoráztunk, mindig vettünk valamilyen gyümölcsöt stb., stb., egyszóval, szuper nyaralás volt, négyesben mentünk a fiam+barátnője (ma már felesége) is jöttek velünk. Úgy rémlik, hogy akkor még volt közvilágítás és működött a kemping területén az a 2-3 emeletes hotel is. Egyébként, mi anno Románián keresztül mentünk ... az is sima 16-17 órás út volt.
Ami azt illeti, akkor is érdekes volt a vizesblokk, ami a tisztaságot illeti, pl. ha későn mentünk, akkor már csak hideg vízben zuhanyozhattál (ki kellett tapasztalni, hogy délután mikor kell otthagyni a tengert ahhoz, hogy még jusson meleg vagy langyos víz) az ajtó nélküli zuhany-fakkok (persze egy lepedő kellett csak és volt "ajtó", mert valami nagyon okos ember a zuhanyfüggönynek megcsinálta a helyet, csak éppen nem volt felfűzve) , vagy a nem működő kilincs a wc-ken okozott némi fejtörést, de megoldottuk :-) Egyszóval, a kemping és a part csodás volt, a vizesblokk pedig a nagy jóindulattal még az éppen elviselhető kategórián belül maradt, pl. a mosogatóba persze még csak véletlenül sem tettem volna semmit (ellentétben a bolgár kempingezőkkel), de szerencsére kempingezés terén teljesen felkészültek vagyunk (nagy müa mosogatótál és stb., stb.). A hatalmas, so-so normálisan megnyírt sövénnyel körülvett parcella ára viszont meglepően ALACSONY volt akkoriban is, pl. egy balatoni kempinghez képest.
Összességében, akkor nagyon jól sikerült a nyaralás.
A higiénia a vizesblokk témában, most a covid és a majomhimlő kapcsán egészen más kategóriába került, pláne, hogy most már kisgyerekeket is vittünk volna és inkább a faházakra pályáztunk ..... de ez így akkor teljesen felejtős. Ha Bulgáriát választjuk, akkor inkább Sozopolban, vagy valahol a parton egy apartmant foglalunk le.
Nem válaszoltak sem e-mail-re, sem messenger bejegyzésre, telefonon is próbáltuk a végén, hasztalan....
Így júl. 10-én este elindultunk Sozopolba, 1250 km-es útra. A magyar-szerb (Tompa) és a szerb-bolgár határt kb. 40-50 perc, lassú, de folyamatos haladás után léptük át, kb. 15,5-16 óra volt az út. Betértünk Sozopolba, váltottunk levát, irány a kemping.
A kempinghez érve azt tapasztaltuk, hogy a kemping nyitva, van bőven hely, több telepített lakókocsit felszedtek, de........
a toalett, zuhanyzó, mosogató régi, ELHANYAGOLT állapotban, karbantartás nincs (hiányzó szaniter, becsukhatatlan ajtó). Takarítás látszólag nincs, csak a szemetet viszik el. Ár a "szolgáltatáshoz" magas, ráadásul a vizesblokkhoz kaukció ellenében kaptunk belépőt (kemping ár: felnőtt 5 leva, autó 10 leva, nagy sátor 25, kis sátor 10 leva). A négyszemélyes bungallók minősíthetetlen állapotban vannak.
A kemping sátorozásra használt parcellái elhanyagoltak, közvilágítás nincs (lámpa nem árt). Sövény, utak elhanyagoltak .... hiszem, hogy ez csak jobb lehet, de ebből csak a pénzt veszik ki, semmire sem költenek.
A kempingben csak zömmel bolgár turistákat láttunk, Neszebárban találkoztunk egy magyar párral. Neszebárban, ahol mindig hömpölyög a sok turista, most éppen csak, hogy voltak...
A Kavatsi part csodás, minden este takarítják, simítják, elviszik a szemetet. A víz tökéletesen tiszta volt, utolsó nap volt csak sárga zászló. A parti "éttermekben" átlagban 70 leváért ettünk (négy felnőttként) főétel + sör/innivaló. A városban lévő Lidl-ben közel hasonló árak voltak mint nálunk.
Hazafelé hétfőn este 7-kor (hazai idő szerint) indultunk, határokon csak annyit álltunk, míg scannelték a személyinket, magyar határőr (Tompa) kinyittatta a csomagtartót, de csak ránézett. 14 óra lett az út, Belgrád előtti tankolással.
Neked válaszoltak már? Írtam én is nekik, de semmilyen választ nem kaptam, mi augusztus második felében terveztük, de ha ilyen bizonytalan, lehet, hogy mégsem ezt fogjuk választani.
Erre nem emlékszem( az árra) mert bevallom nem érdekel. Szeretem, megveszem ha van. Most direkt ránéztem, a görög pont a duplája a dán krémfehérnek! A bolgár duplája(volt) a görögnek? Ez nem semmi. Legközelebb viszek egy hűtőtáskát csak sirene-nek! Nem rémlik olcsó e vagy drága BG.-ban, de hozok haza legközelebb.
Hát akkor nem volt rá kereslet. A magyarok jobban szeretik a dán és a görög fetát, a bolgár feta íze szokatlan a magyar szájnak. Meg persze drága is volt, a görögnek a duplája.
Van ilyen cég most is de nem Budapesten és élelmiszerrel nem foglalkozik. A Cora hipermarketeket átvette az Auchan és nem látok Sirenet. Kb. másfél éve vettem utoljára itthon a Dunaharaszti Tescóban. Azóta nem láttam. Kiszelo molokót meg soha.(itthon)
Sajnos nagyon ritkán látok itthon. A hűtőm meg nem elég nagy ahhoz, hogy sajtot hozzak haza BG.-ból. Elég nagy görög fan vagyok de el kell ismerjem a sirene sokkal jobb. Meg persze a kiszelo moloko! Marha érdekes, hogy tejcukor érzékeny lévén elég óvatosan kell fogyasztanom tejet, tejterméket. De ezekből mehet együtt paradicsomlével, lecsóhoz! Soha semmi bajom.
A fő eltérés: a jó bolgár lángos tésztáját este keverik be, majd megy pihenni reggelig, míg a magyar verziót inkább azonnal sütik. Emiatt a bolgár verziónak kicsit más lesz a textúrája, s gyorsabban sül.
Az egyik bolgár-magyar kölcsönös kultúrsokk a lángos.
A bolgárnak leesik az álla a fokhagymás magyar lángostól.
A magyarnak meg a pucukorral meghintett bolgár lángostól.
Csak az röhög az egészen, aki mind a két kultúrában nőtt fel egyszerre, mint én, de mi kevesen vagyunk.
Bevallom, lángosügyben inkább magyarpárti vagyok, azaz sósan szeretem. Bár adok hozzá bolgár adalékot is, mert a legjobban bolgár fetasajttal szeretem. De a lekváros és porcukros lángost kerülöm.
Csak okoskodok mert a fiam szakács egy étteremben! Nem tudom, hogy Bulgáriában mi a helyzet ez ügyben de itthon nem nagyon használnak olajat már a sütésre az éttermekben. Legalábbis a fiam ahol dolgozik(dolgozott) már régen pálmazsírban sütnek. Olcsóbb és többször használható mint a napraforgó olaj. Talán pálmazsírban sütött lángost ettél és ezért nem volt olajos íze!
Korébban volt itt pár gasztro bejegyzés is, így ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Kintéltünk alatt volt reggelire lángos, ami kicsit kisebb volt mint az itthoni, viszont sokkal kevésbé volt olajos. Ez valami bolgár speckó termék vagy csak nagyon ügyesek voltak a szakcsok akik sütötték, vagy valami tutt olajeltávolító technikájuk volt?
Van tippe valakinek hogy mi volt amit ettünk mert szívesen megpróbálnék itthon ilyet csinálni.
Szeretem a lángost, de az olajban sült dolgokat kerülöm ha csak lehet.
Van egy globális probléma, ami nem specifikusan bolgár, hanem minden olyan helyre igaz, ahol nincs egész évben turisztikai szezon: minden év teljesen más, hiszen új a személyzet, sőt sokszor a tulaj is, de a vezetés mindenképpen új.
Szóval lehet, hogy x hely ma szar, jövőre meg szuper, vagy fordítva.
Nekem mesélték, hogy az utazási irodában beszélték le a bolgár útról a jelentkezőket, mondván, hogy nem azt kapják a pénzükért, amit ígértek nekik. Nekünk ez az idei ravadinovoi szálloda tökéletes volt. Sőt, élőben jobban nézett ki, mint a képeken. A kajával sem volt semmi gondunk, a környezet és a part is kiváló volt. Igaz, mindent direktben intéz a feleségem, nem utazási irodával megyünk.
S persze a török tengerparttal nem lehet versenyezni. Sokszor a szabályok miatt.
Egy példa. BG-ban tilos az AI ellátás 4 csillag alatt, míg TR-ban 2 csillaggal is lehet.
A turisták kb. fele AI-t akar, szóval ezek el is vesztek BG számára.
Persze van egy hatalmas külső tényező is: az árakban. A bolgár infláció 15 %, a török meg 45 %. Viszont a bolgár leva rögzített, míg a török líra, márpedig utóbbi árfolyama majdnem a felére esett 1 év alatt. Azaz külföldi szemmel TR folyamatosan olcsósodik, míg BG drágul.
Egyszerűen a tengerparti bolgár idegenforgalom minősége nem jó. Az egész a kispénzű turistákra lett építve. Lásd alkoholturizmus angol focihuligánoknak.
Viszont azóta az árak felmentek, s most már az olcsóság se akkora.
A szófiai bolgár ismerőseim 80 %-a nem a bolgár tengerparton nyaral - ez azért egy sokatmondó adat.
Szinte csak azok mennek a bolgár tengerpartra itt, akik kifejezetten bulizni akarnak.
Egyébként hasonló a Balatonon is volt. Hozzá voltak sozkva a balatoni vállalkozók, hogy a szart is el lehet adni, mert mindig lesz vevő. Aztán hirtelen nem lett. Egy katarzis kellett a helyzet normalizálódásához.
Ez igy van. Viszont a háború miatt elmaradnak az orosz és az ukrán turisták. Nélkülük kell megtölteni a tengerpartot. Ezt viszont csak Európából lehet, ráadásul versenyben a török tengerparttal. A megoldás csak az lehet, ha messzemenően kiszolgálják - Kalotinánál is - a turistákat, mert ők viszik a pénzt, a megélhetést. Ha ez nem történik meg, akkor az a hatalmas, ár- értékarányban kiváló kapacitás mely a parton kiépült - kihasználatlan marad. Ne legyen igazam.
Schengen, ahogy az eurózóna is elsősorban politikai kérdés.
A buta holland, belga szavazók komolyan hiszik, hogy a balkáni maffia nem tud bejönni hozzájuk, míg RO és BG nincsenek a Schengenben. S senki se meri elmondani nekik, hogy a nem-Schengen semmilyen akadályt nem jelent az utazásban, sőt letelepedésben.
Érdekes az emberhiány ebben az esetben. Amikor RO-BG belépett az EU.-ba nem szabadult fel állomány a román, görög határról? Azok átirányítása nem merült fel? Törökország NATO szövetséges. Ott nem csökkent a tagság(NATO) után az őrizet? A makedón határ nem bonyolít komoly forgalmat, csak Kalotina ahol olyan a forgalom, hogy kellene növelni a kapacitást! Persze jó lenne Vidin is de ott a híd kapacitása a mérvadó. Ma már látszik, hogy alul lett méretezve. Pedig mekkora öröm volt a megnyitáskor!(részemről is) Ma már 4-6 órás várakozás simán megesik ott a magamfajtának. A legjobb mikor várakozás közben eljön egy nagy pihenőidő és 9 órát kell mozdulatlanul egy helyben állnia a kamionnak! Úgy utálom, hogy szó sincs Schengenről RO.-BG. esetében!
Aki Erdély felöl megy Bulgáriába, számítson arra, hogy a Vöröstoronyi hágónál Lazaret környékén javítják az utat, ezért kb másfél órás torlódás várható. Ezt leszámítva jól lehetett haladni. Ruszénál 20 percet, Ártándnál 7 percet várakoztunk.
Így érthető, hogy nem RO felől közelíted meg a Fekete-tengert. De ha Hercegszántó is bedugul(ez nagyon ritka) a Dunántúlról én az M6-ot választanám és Udvar(HR) Izsép-Kiskőszeg-Bezdán(SRB) és máris a szokott úton mehetsz Verbász-E75-Nis!
Persze, el kell fogadnunk. Más. A tenger felé - pihenésképpen - Plovdivban töltöttünk egy teljes napot. Rendkívül pozitív benyomások értek. Kellemes antik óváros, múzeumok sokasága, vidám belváros. Tetszett.
Köszönöm figyelmességedet. Dunántúliak vagyunk, szeretjük mielőbb átlépni a határt, hogy "más világot" lássunk emberközelből. Délre - Topolya vagy Verbas irányában - a megállóhelyünk mindig Nis. Tavaly gypsy fesztivál volt, az idén jazz. Nyugdíjas amatőrként nagyon élveztük. Szeretjük ezt az élhető várost. Meg aztán a határhelyzethez mindig optimistán állok hozzá. Szeptemberben a Neretva völgy és Mostar a cél, a bosnyák határon nincs ilyen gond. Nap mint nap látom, hogy milyen sok információt adsz az utazóknak. Nagyon-nagy segítség,köszönjük és fogadd elismerésemet.
Lehet, hogy unalmas és fárasztó vagyok de 4-5 óra napon aszalódás helyett nem lenne jobb Calafat-Vidin vagy Giurgiu-Rusze felől belépni? Tudom nem sok a pálya, kamionok vannak, lassabban lehet haladni. De az al dunai szakasz kimondottan szép táj! Figyelni kell mert bunkó módon vezetnek a románok ez tény de azért nem olyan rémes. Az utak jók, Szófia után meg ugyanott vagy a kőrgyűrűn. Rusze felől meg hamar ott a tenger. Esetleg jól esik a zúzának az olcsó rovignietta!
Nem irónia. Talán lehetne megoldás, ha több ideiglenes kaput telepítenek vagy ideiglenes átkelőhelyet létesítenének a törököknek. Szerintem csak pénz és döntés kérdése. Bár Hercegszántónál is álltunk egy órát úgy, hogy egyedül voltunk. Negyedszer voltunk az elmúlt 10 évben Elenitében. Minden esetben - különösen beutazáskor - 4-5 órát várakoztunk. Az idei nagy melegben való várakozás miatt egy ideig nem vágyunk vissza. De nem szeretnék vitát, természetesen elfogadom mások érvelését is.
Ez van. Idén is pont így csináltam, vasárnap 22:30 indulás, Tompa 20 perc, Prohor Pcincki 15, Doirani 15. Vissza csütörtök 09:30 Evzoni 45perc, Presevo 45, Tompa 5. Szerintem ugyanez BG.-felé is működik! Ha meg valaki fél az ismeretlen kishatártól, ott a RO-BG. útvonal. Főleg a Tiszántúlról!
Viszont ez ritkán védhető ki. A mai modern tömegnyaralás szerves része a tömeg. S mivel a szabályok egyre keményednek, a tömeg össze is torlódik a határokon.
EU-s határon pl. KÖTELEZŐ minden egyes ember okmányát beolvastatni a rendszerrel, csak ez 20-30 másodperc. Mondjuk ha egy átlag kocsiban van 4 ember, s előtted áll 50 kocsi, az már önmagában kb. másfél óra. Feltételezve, hogy a hatósági emberek gyorsan, s a rendszer optimálisan működik.
55286. Ezt a hozzászólásomat ajánlom elolvasni! Aug. 11. csütörtök. Lehet, hogy nem is lesz olyan nagy a Szerbiából ki, Bulgáriába be forgalom!(inkább a visszafelé) Persze ha kiindulási pontot is adtál volna! De fő a bizalmatlanság!:-))
Tulajdon képpen magunk ellen beszélek mert nekünk így a kellemes. De mégis! Legalább aki ide ír ne szívjon a határokon! Bár a múlt szombaton a kis határok is bedugultak, az legyen annak a problémája aki nem érti meg, hogy a hétvége felejtős turista(törökvonulós) időben! Olyan szállást foglalok 10 éve ahol kedd, szerda, csütörtök, tökmindegy!
Tegnap hazajöttünk. Itthoni időpont szerint fél 11kor indultunk napospartról és éjfélkor már itthon (Bp) is voltunk. Bulgár-Szerb határ kevesebb mint egy óra, Tompa fél óra (határinfó tévesen azt írta kevesebb mint 15 perc....). Nagyon patent volt minden, 3 rövid megálló, szerencsére mindenki bírja a kocsiban ülést....
Ellenben kifelé a Szerb-Bolgár határon (Kalotina) sok kilométeres torlódás (még határ előtti alagúton is túl nyúlott 37 fokban, nagyon sajnáltam őket....
Pont ezt mondtam pár napja itt: ez a bolgár idegenforgalom egyik alapelve.
A vállalkozó kiszámolja, idén x hasznot akarok. Aztán ha kevesebb ügyfél van, emeli az árat, hogy kijöjjön a tervezett haszon.
Tulajdonképpen ez a fő ok, ami miatt a bolgárok nagy része nem megy a bolgár tengerpartra. Persze más ok is van: pl. Szófiából egyszerűen közelebb van a görög tengerpart.
Szozopol óvárosában voltunk. Nincsenek külföldiek, szinte csak bolgár turistákat láttunk-hallottunk. Az éttermek közül is sokban alig van vendég. Azt mondják 55 ezer leva a bérleti díj egy szezonra. Sokan be fognak zárni mert nem tudják meg ezt sem kitermelni. Az árak magasság, magas az infláció itt is. A forintunk meg k.va gyenge. Irigylik tőlünk a 2.40 -es benzinárat.
Tavaly után idén is Bulgáriát válaszottuk a nyírlás helyszínének. Okulva az előző évből Röszke helyett Hercegszántót választottuk. Itt gyakorlatilag nem volt sor. Igaz a városi, országúti autózgatás biztos okozott kb. félóra többlet utazási időt, de sokkal jobb mint araszolva (pláne 4 órát mit tavaly...)
Szerb Bulgár határ szűk másfél óra.
Összességében Bp-ről 15 óra alatt értünk le, ez szerintem rendben volt.
A Naval múzeumtól néhány méterre van egy üzlet, ahol lehet fizetni készpénzben is. Supermarket - 42 "Graf Ignatiev" Str / Супермаркет - ул. "Граф Игнатиев" 42
Minden olyan objektumban, ahol ki van téve a "BLUE ZONE" feliratú matrica, ott vásárolható készpénzben is parkolójegy.
A maximális tartózkodási idő 3 óra.
A maximális időtartam elérésekor a rendszer nem fogadja el és nem számítja fel a további fizetési kísérleteket, és az ügyfélnek a Kék Zónán kívülre kell helyeznie járművét.
Új 3 órás időszak kezdődhet, miután 30 perc eltelt az előző időszak lejárta óta.
A Delfinárium környékén megtudod oldani fizetés nélkül is a parkolást.
Bárhol meg lehet állni, ahol "zóna" felirat van, s ott maximum 3 órát lehet tartózkodni.
A gond a fizetés. Bolgár sim-kártyával sms-t kell küldeni egy adott számra és kész. Idegen sim-kártyával nem lehet nyilván. Mivel nekem bolgár mobilom van, sajnos nem tudom mi az alternatív fizetési mód. Majd valaki megmondja itt, aki járt arra nem-bolgár mobillal.
Igazán használható infót nem tudok adni, mert én a bolgár tengerpartnál olcsóbb helyre megyek nyaralni, de annyit megosztanék, hogy a bolgár piac sajátossága, hogy a kevesebb vásárlóra áremelkedéssel reagál, azaz nem úgy, ahogy a szabad piac lárhatatlan keze csinálja a nagy - egyébként értelmetlen - könyvek szerint.
Szóval én arra tippelnék, az inflációnál magasabb mértékben emelkedtek az árak.
Ne foglalkoztasson az téged, другарят Иван, augusztus 22-én nem lesz már Balatonfüred sem, Vlagyimir Vlagyimirovics leatomozza az egészet a gecibe. ;-)
Többször voltam augusztus végén szeptember elején. A nappalok rövidebbek, későn verödik fel az idö és korán húvösödik. Delutan rendszeresen feltamad a szel. Ez időjárástól fuggetlen.
Voltam egyszer szeptember második hetében. 7 napból 5 kellemes, napos-fürdős volt, 25-30 fok között. És volt olyan hét augusztus utolsó, szeptember első napjaiban, hogy többségében esős volt. Ez már eléggé lutri.
Sziasztok! Szeptember 2-án megyünk Bulgáriába a Napospartra egy hétre repülővel. Remélem minden rendben lesz ,
mert ahogy olvasom rengeteg a járattörlés. Engem az időjárás érdekelne, aki járt már ilyenkor kint. Ilyenkor lehet még fürdeni, napozni? Néztünk 9 éves átlag időjárást, de 22-25 fokot írt. Remélem azért picti van esély ennél többre...
2017-ben jártunk itt, kellemes meglepetés volt, szívesen maradtam volna még pár napot. 2019-ben Európa Kulturális Fővárosa lett, biztos sokat szépítettek rajta.
Mi tavaly aug. közepén Strezimirovcinál jöttünk vissza Bulgáriából, mert Kalotina tele volt utazókkal. A határon egy autó volt előttünk, de az kamion volt és ezért kellett 10 percet várnunk. Nem a 439-es utat választottuk és Surdulicanál értük el az autópályát. Az út jó volt, de vannak benne kanyargós részek. Ha Kalotina tele van érdemes erre kerülni.
Esetleg, miután hazajöttetek megtennéd, hogy néhány mondatban leírnád itt is a tapasztalataidat? Talán, mások is szívesen vennék a fontosabb friss információkat.
Jeff... hát nem találok szavakat. Nagyon köszönöm. Jövő héten, ha minden igaz ott leszünk, esetleg arra jársz, jóféle magyar vendégszeretettel várunk. Zöld sátorral leszünk.
Néhányan visszajeleztek a bolgár nyelvű kérdéseimre, illetve volt aki megfuttatta tematikus oldalakon, helyi csoportokban.
Összegezve: A Kavatsite kemping az idén két különböző cég vezeti, külön kis tételekben ketté van osztva. Nyitva vannak. Az autó 10 BGN, személy 5 BGN, sátor 25 BGN éjszakánként. Hely rengeteg. Van villany, de világítás nincs a területen. Vizesblokkok dzsuvásak. Ezt írják...
"Каваците +359893949868 25 лв. на палатка 5 лв. на човек 10 лв. на автомобил"
Feltételezem a 39-esre gondolsz! Sastav Rekánál kezdődik a 439-es Preslap, Kalna, Gradska, Strezimirovci. Néhány éve jártam arra, lassabb mint Surdulica felől. De járható ha a közelmúltban nem volt durva eső, vihar és nincs kidől fa az úton keresztben.
Ha e hónap akkor egy napon megyünk(Nis-ig ha neked úgy jó). Szóval én az elbizonytalanító hsz.-ek ellenére úgy csinálnám, hogy:Legkésőbb a Tehssaloniki, Skopje, Vranje balra, Sofia, Pirot jobbra 1500m. táblánál kimennék a Gazprom Pertol benzinkútra! Free Wifi és először is a Pirot fizetőkapunál milyen hosszú a várakozás?! Aztán a kamera Szerbiából ki! Ha olyan a jelzés amilyen tegnap volt amikor néztem én gondolkodás nélkül mennék tovább Vladicin Han, Surdulica, Strezimirovci. De ha izgulsz és korábban akarod megnézni akkor OMV Lapovo vagy Aleksinac. Én így csinálnám. Jó utat!
Teljesen igazad van. Ma 8:30-kor Röszkén hat sorban 100 m hosszan álltak, most 9:45-kor pedig csak öt autó (legalábbis kifelé a szerb oldalon). Én is folyamatosan nézem a kamerákat, hogy eldöntsem 13.-án melyik határon érdemes átmenni Bulgáriába (Kalotina, vagy Strezimirovci). Ha minden jól megy kb dél körül érnénk a határra. Valaki használta már a 439-es utat Vlasotince után?
Edirne és 11-én. Egy menetben akarom elérni,ezért nagyon rosszul érintene, ha 5 órát kellene valahol várakoznom. Ez az egy menet még azért alakult ki,mert akkor még kellett a teszt és az antigén teszt csak 48 óráig érvényes.
Néztem a német iskolaszünet napokat és elvileg csak pár nap múlva várható török roham, de hát nem igazán kiszámolható ez.
Útvonaltervezés normál és utána útvonal tervezés Strezimirovci-n át. A két érték kivon egymásból és a következő 10-esre kerekít. Ez lett az eredmény. Ezt nehéz elszúrni. Igaz, a forgalom be volt kapcsolva a Google Maps-ben...
Megpróbáltam újra és teljesen más értéket kaptam. +50 km és + 1 óra.
Nem értem, lehet mégis elnéztem valamit vagy a kiinduló pont miatt volt más az érték.
Nekem az a tapasztalatom, hogy idegenforgalmi szezon idején bármikor lehet hatalmas torlódás, akár úgy is, hogy most nincs, majd 1 óra múlva meg lesz. Kiszámíthatatlan.
Azaz a legjobb hosszú várakozásra számítani minden esetben. Aztán ha szerencséd van, kellemesen meglepődsz.
A másik megoldás: csak október és április között utazni... :-)
Én csinálnék egy google útvonaltervezést és a piros vonalak hosszúságát figyelembe véve döntenék! Ugye az a mobiltelefon jelek számából következtet! A kamerák alapján Röszke felől is kellemes a sor Horgosra és annak a 3 szorosa volt a piros vonal Kalotina előtt amikor én néztem. Nem kérdés, hogy merre mennék.
A kamerák a két határ között vannak telepítve.Legalábbis Tavaly Szófiánál még ránéztünk,hogy kerüljünk-e Strezimirovci felé.Úgy döntöttünk,hogy fölösleges,mert csak öt autó áll ott...
Igen,a szerb határ előtt,de a két határ között,és a bolgár oldalon több kilóméter sor állt,és azt nem mutatta semmi.Így nagy szívás volt...
A határtól Szófia kb. 60 km. Az, hogy mennyi idő alatt érsz oda, forgalom és útfelbontásfüggő. Senkitől ne várj pontos időmegjelölést mert neked úgysem az lesz!
Vasárnap indulnánk, de nem aggódok, nem először megyünk. Velük mindig nehézkes a kommunikáció, nem ez az első eset. ... és a közelben három másik kemping: Zlatna Ribka, Gradina és Athopol előtt a Delfin
Nemrég, néhány sozopoli polgár jelezte nekem, hogy a Kavatsite kemping nyitva van, de nem tudnak árakat közölni. Úgy tudják ketté van osztva, de semmi egyéb.
Egyelőre csak ennyi infó. Mostanában lenne az utazás?
Próbáltam néhány sozopoli fórumon is érdeklődni, de nem igazán tudják, hogy mi a helyzet a Kavatsival. Talán még lesz, aki utána néz és még visszajelez.
Hát.... Sozopolban a Kavatsi kemping nem válaszol e-mail-re, sms-re, massenger üzenetre, telefont nem veszik fel (vagy foglalt vagy bemondja, hogy mással beszél).
Továbbra is áll, ha valaki a környéken jár nézzen be oda, nagyon köszönöm.
Kiril Petkovnak nem volt színpatikus, hogy már nem a Balkán Európa puskaporos hordója! Gondolta tesz róla. De úgy tűnik nem lesz hosszú a kormányfői ciklusa!
Nem akartam bonyolítani de így van. Egy időben voltak csibészek akik a régi sok nullás levával piszkoskodtak. Én szemrebbenés nélkül vettem át a határon csencselő ürgétől és hasonló faarccal adtam át neki a kivont DM.-et! Először elborult a tekintete aztán röhögve keresett nálam nagyobb balekot! Régi szép idők! A mi forintunk bezzeg tartja magát! Szarul de büszkén.
A bolgár leva árfolyam stabilitása az €-tól függ mivel árfolyama ahhoz kötött, állandó 1,95583. 1999 07 05 az utolsó bolgár pénzreform, addig a DM-el volt 1/1 a BGN. Litvániában én bizonytalanság helyett hülyeséget érzek. Valakik teszteltetik egy kicsi ország vezetőivel egy nagy ország tűrőképességét. Nem értem miért növelik a feszkót a semmiért egy orosz orosz tranzit akadályozásával. Észtország bizonytalansága szerintem(nem hozzáértőként) a 38-40% orosz lakosság.
Teljesen egyetértek Veled, de azért a leva árfolyamstabilitása az itteni lakosságnak nagyon jó lenne. Butaság az EURO mindenhatóságát és annak hiányát jelző szónoklat, hisz pl. a CZK erősödött az euróval szemben a háború kitörése óta (rengeteg menekült mellett, energiaszegényen), tehát az EURO bevezetése önmagában nem old meg problémát szerintem (lásd 2008. évi görög tapasztalat). Az észt infláció úgy gondolom (hozzá nem értőként) az egyik balti állam (Litvánia) bizonytalanságából eredhet, de ne legyen igazam.
Amióta kész a Calafat-Vidin híd nem kompozok a Dunán. Előtte a Bechet-Orjahovo komp volt használatos Vidin mellett. A Giurgiu-Rusze híd nem jó ha már Szilisztránál leszel?
van valaki Sozopolban? Nézze meg legyen kedves, hogy nyitva van-e már a Kavatsi kemping, fogad-e sátorozókat. Ha igen, legyen kedves befotózni a bejáratnál a kifüggesztett árakat. Nagyon köszönöm.
A lényeg: téves az a ballib szöveg, hogy az euró bevezetáse paradicsomi állapotokat eredményez.
Jelenleg pl. a ballib csodaállamban, Észtországban a magyar infláció duplája van. Pedig hát ott minden tökéletes: se "oligarchák", se korrupció, se nagy állam, se tisztességtelen verseny, ráadásul jogállam van és eurózóna.
Én csak arra tudok gondolni, hogy az észt infláció oka az, hogy Zorbán elküldte a tanácsadóit Tallinnba, a naív észtek meg hallgattak rájuk.
A reptéren valószínű, hogy arcátlanul keveset adnának a pénzedért. Off de leírom. Múlt hét végén sok év után hazajött a sógorom Kanadából, szerencsére pont elkaptam sorban állás közben(a reptéri váltó előtt). 260 forintot adtak volna 1 CA$-ért!
Ryanairrel repülünk Szófiába, este 17:40-kor érkezik a gép (remélem nem fog sokat késni). Lozenetsben foglaltam egy apartmant, a legközelebbi metrómegálló a Vasil Levski Stadium. Ez jó környék? Nem para?
Várost nézni nem tervezünk, másnap reggel továbbállunk Veliko Tranovoba.
Pénzt váltani vajon hol tudunk ennyire estefelé? Vagy esetleg másnap reggel? De jó lenne még érkezés napján elintézni. A reptéren gondolom sz@arul váltanak...
Én repjegynél jártam úgy, hogy kb. 3000 Huf-al drágább lett a tényleges levonás után a zárolt összeghez képest. Felettébb bosszantó. :-( Erstés kártyám van amúgy.
Tényleg nézd majd meg egy pár nap múlva, mikor már lekönyvelték! Most még csak zárolva van. Attól tartok lesz az 210 is.. Főleg, ha erste-s, vagy otp-s kártyád van.
Értem. Hitelkártyám nincs, csak debit. Útdíjat meg apró dolgokat fizetek vele külföldön. Úgyhogy nem tragédia ahogy számolja az €-t. Majd azért utána nézek. A nőm fiatalabb nálam, már a modern kor nője, kp.-t alig használ. Én mozgásomban korlátozottnak érzem magam ha nem dagad a pénztárca.
Fogalmam sincs mi az. Kp.t használok BG.-ban mert ahol tankolni szoktam nem lehet kártyával fizetni. Viszont olcsóbb a többinél és én 650-700 litert is szoktam egyszerre tankolni a kamionba. De Görögországban, Olaszországban is kp. fizetek ha kell valami. Csak biztonsági tartalék a kártya.
Most fizettem úzletbe a leva 207 ft-ra jött ki. Katasztrofális. Holnap fizetem a szállast majd meglatjuk. A benzin ahogy láttam 3.5 leva körül van pontosan nem emlékszem.
Taxi tarifa 50 leva volt a Napospartra négyen voltunk nem alkudtunk, a szálloda kapujába vitt. Ez egy fekete fuvar volt, de hivatalos taxinak tünö jármű kiirva nem dolgozik. A buszmegállóban fogtuk
Alapvetően BG-ban úgy ment a rendszerváltozáskor az új rend tervezése, hogy semmihez se értő emberek összeültek és mindent megvalósítottak, ami éppen eszükbe jutott. Pl. valaki azt mondta "hűha, az USA-ban van alelnök, legyen nálunk is", s lett. Így ma az egyetlen európai ország alelnökkel, s máig gondolkodnak azon, mi a szerepe, mert ilyen nincs azon kívül, hogy ha az elnök meghal/lemond, akkor átveszi a helyét.
S más hasonló teljesen bizarr dolgok, pl: nem lehet alkotmányt módosítani új választás nélkül, képviselő nem lehet miniszter, az elnöknek nem világos mi a szerepe, stb.
Mo-on ugyanez meg úgy ment, hogy az MDF és az SZDSZ jogászai találkoztak, kb. 5 ember lemásolták a nyugatnémet alkotmányt, majd az alapján tettek enyhe változtatásokat. S azért arra figyeltek, hogy legyen valami koherencia is a rendszerben.
Mo-gal ellentétben BG-ban ritka a normál kormány, mely megalakul és szépen ki is tölti a 4 évét. Míg Mo-on csak ilyen volt, kivéve a Gyurcsány-Bajnai váltást 2009-ben, de ott is maradt ugyanaz a kormánytöbbség.
BG-ban viszont sokkan nagyobb a változatosság. Simán buknak a kormányok, szétszélednek a pártok, nem lehet tudni időnként ki kormány és ki ellenzék, stb.
A magyar alkotmányos berendezkedés eleve stabilabb. Ennek 2 fő eleme:
- a magyar választási rendszer aránytalan, míg a bolgár arányos, azaz BG-ban aki nyer, az se nyer túl sokat,
- Mo-on konstruktív bizalmatlansági indítvány van, azaz csak úgy lehet a kormányfőt leváltani, ha rögtön van új jelölt, ez pedig nehéz ügy, ezzel szemben BG-ban sima bizalmatlansági indítvány van, azaz megbuktatható a kormányfő új jelölt nélkül is, ez pedig könnyű, mert nem nehéz valami ELLEN támogatást szerezni.
Mi a helyzet politikailag? Azt hallottam, hogy az egyik koalíciós párt kilépett a kormányból a makedón csatlakozás lehetősége miatt. Állítólag ez a Petkov nem képviseli kellőképpen a nemzeti érdekeket! Lehet, hogy időközi választást kell tartani?
Biztosan vannak rossz tapasztalatok a taxival. Mi pontosan egy éve négyen 40 levaert mentünk a Napospartra. Úgy verödtünk össze a buszmegállóban. Előre kialkudott, erkezeskor mindenki fizette a maga 10 levajat. A busz 7, vagy 8 leva volt. Nem ez volt az első eset.
Én úgy láttam a taxisok rá vannak szorulva minden fuvarra.
Vasárnap megyek, majd beszámolok, hogy mi a helyzet.
Valaki megtudna mondani a friss üzemanyagárak Bulgariaba.
Olvastam egy fórumban jó tanácsként, hogy írjam le az összeget amiben megállapodtunk a taxissal, mert előfordulhat , hogy végül magasabb összeget követel a hotelnél.
Ismersz esetleg olyan taxitársaságot , aki megbízható ?
Mi a burgaszi reptérről taxival szoktunk menni Napospartra.Már régóta ismerjük a pasit,mindig megbízható volt.Igaz,legutóbb már 30 eurót kért egy útra(biztos vannak olcsóbbak is),de nekünk bevált.
Sziasztok, Foglalásunk van egy hotelbe , de tanácstalan vagyok jelenleg abban, hogyan jutunk a reptérről a hotelig. Mennyire jellemző, hogy esetleg taxival ? Gondolom , biztos van busz , de nem szeretnék csomagokkal cipekedni . Nem vészes távolság, kb.38 km , de nem tudom mennyire megbízható és milyen áron dolgoznak a taxik . Van esetleg valaki ismeri a helyi lehetőségeket ? Köszi a választ .
Változott pár dolog a régi bevált menethez képest, hiszen Bulgáriában az üzemanyag árak felnőttek a szerbhez. Régen egyértelmű volt, hogy Szerbiában nem tankolunk csak ha vészhelyzet van. Egyébként ahogy itthon úgy odaát is lehet €-val fizetni tankoláskor, de minek? Meg a pálya díjat is minek? A bankkártya bonyolult vagy nincs neked? Az itthoni módon működik ott is a dolog. Megveszed az €-t mondjuk 395 forintért és a kúton beszámolják 335be. Szerbiában 118 rsd`1€. Neked majd beszámolják 100ba, hogy jól érezzék magukat. Ebben neked nincs nagy üzlet szerintem. Kártyával meg deviza közép árfolyam környékén ha nagyon kell az a szerb üzemanyag. Bulgáriában meg megint sima ügy a kártyás fizetés. Útadót meg előre a vinetki.bg. oldalon. Ha 1 hétre mész akkor is érdemes a hónapos matricát(virtuális) venni mert ugyanannyi mint a 2 db. hetes. És a hetesből 2 kell mert csak 7 napig érvényes nem 10 mint a miénk! Én úgy csinálnám, hogy a magyar határon gégéig tankolni a kocsit! Szerbián át tankolás nélkül, pályakapunál kártyával fizetnék. Lenne nálam 200 leva a bolgár belépésnél első tankolásra(határon van benzinkút nem egy) ha esetleg nem megy a kártyás fizetés valami ördögi okból. Aztán irány a tengerpart! Gyakorlatilag 5-6% ami nem pálya a tengerig ha Burgasz felé mész.(Bp.-ről számolom Röszke felé) Nagyjából ennyi de ha valami nem tiszta, tisztázzuk!
A szerb határ és Szófia között. Mármint ha BG-ban a déli autópályát választod, azaz Szófia-Burgasz. Ha az eészaki autópályát, azaz Szófia-Várna, ott a pálya közepe, kb. 60 % nincs meg.