Köszi az infót. Tulajdonképpen nekem mindegy is, hol lesz, az a lényeg, hogy a közelben:-)
A sörfeszten valóban nem a blues kedvelői voltak/vannak többségben, de bevallom a topic látogatóinak, hogy én meg nem járok sörfesztiválokra hosszú-hosszú évek óta.
Most meg mindenki gyönyörködjön az első idei hóesésben:-)
Na.... A rendezvényt a Gellért szervezi. Valószínűleg saját magától nem kér bérleti díjat... Az eterniti iskola katasztrófavédelmileg nem kielégítő, ezért lesz a régi suliban a buli! (kevés WC, kevés kijárat). Volt a Madison óta több Deák Bill koncert is Nyergesen de szerintem (nem hiteles adat) azokon kevesebb mint 300 ember volt, sajnos.:(
Az eterniti suli tornatermét olyan drága kibérelni? A régi sulié mitől olcsóbb? Amikor az ismerőseim jártak oda gyógytornára, már akkor igen drágának hallották... Pedig az vagy három éve volt. Úgy látszik,az eterniti sulié ezt übereli... Készülök én is,meg jónéhány ismerős is jönne Esztergomból is...
Akkor most hol lesz a december 13-án a Deák Bill koncert?A hírmondóban és a zenész honlapján az eterniti sportcsarnok szerepel,de találtam olyan linket is,ami szerint a régi iskola sportcsarnokában.Pl.a Műv.Ház Facebookoldalán is a régi iskola sportcsarnoka szerepel...
Eterniten is van a Cső utca fordulójában, évtizedek óta betemetve a bejárata, ma már csak azok tudják akik ott gyerekeskedtek. Nem szerették a felnőttek ha benne játszottunk, mert lőszerhüvelyeket lehetett találni, volt pár éles is, egyszóval betemették.
Bármit tudni szeretnél a város történetéről, ha archív anyagot gyűjtenél, egy embert javaslok felkeresni, mégpedig Padányi Lajost, aki ebbe több évtizedes munkát fektetett. Amit Ő nem tud, az meg sem történt. Hálát adok a sorsnak, hogy négy évig tanított és osztályfőnököm volt.
betteb köszi a tippeket, de egyiket sem ismerem :( Viszont érdekelne, csak nem találom sehol sem se facebookon, sehol máshol az említett albumokat : ... valószínűleg csak én bénázok :D
Nos, ezek a bunkerek világháborús maradványok. A légoltalmi figyelök személyes óvóhelyei voltak a viscosaiak. A Búzás-hegyi pedig határ és légtérfigyelésre épült. Az egyik viscosait a háború után el akarták távolítani, (Esze T utca 2 elött) de csak a tetö egyik sarkának a leveréséig jutottak. Robbantani nem lehetett a beépítés miatt. Az 50-es évek végén aztán jött a totál pánik és felszerelték ezeket a létesítményeket páncélajtóval mint akkoriban az összes óvóhelyet. Aztán jött a béke és begyüjtötték a vastag vasakat a legtöbb helyen a bunkerek meg szép lassan régészeti mélységekbe süllyednek. Ha emlékezetem nem csal, a dunaparton 2 db is van. Az egyik a volt nyersvízkút mellett, a másik meg valahol hátul a csónakház mögötti szakaszon. Persze tévedés nincs kizárva.
Lehet hogy ismered a fészbukon Fekete Tibor "Nyergesújfalu régen" albumát vagy Wéber Lackó "Régi nyergesi képek" albumát, de ha nem akkor nézd meg, érdeklődéseddel egybevág. Tibor képei régen és most verzióban vannak fent. Nagyon szép munka.
ne értsen félre senki, nem konkrétan a kézzel fogható kép kell vagy elvenni akarom a képékét vagy ilyesmi. :) Nekem bescanelve teljesen jó! :) A bunkeres infót meg köszöntem, sejtettem hogy valami hidegháborús téma lehetett. :)
Karban kell tartani őket, mindig békében kell készűlni a rosszabb időkre. Elődeink jó minőségben megépítették, bármilyen katasztrófa idején jól jöhetnek. Nekem is van az udvaromban, simán lehet a földalatt a házak között közlekedni. A Viscosa óvóhelyét régen rendszeresen karbantartottuk, készen állt az azonnali befogadásra ágyakkal, takarókkal, működő gépészettel és élelmiszerrel, vízzel. Manapság ha megyek a póstára és benézek az üvegfolyosón csak koszt és szemetet látok. Szerintem balgaság azt hinni, hogy ránkköszöntött az ezeréves béke ideje. Persze nem kell pesszimistának lenni és rettegni, de nem haszontalanok ezek az óvóhelyek, kár, hogy a város nem fordít energiát a működőképességük fentartására. Mondjuk népünk elég sokszor kerűlt nagy bajba azért, mert nem hitte el, hogy előre kell gondolkodni, lásd a tatárjárást ahol az urak nem hitték el, hogy átkel a hágókon a kán serege. Nem sok kellett a végleges kipusztuláshoz. Ha megnézed az égicsatornákon bemutatott ismeretterjesztő filmeket, akkor láthatod, hogy más országokban bizony karbantartják az óvóhelyeket, összekötik a metróhálozattal és egyre inkább terjednek a sajáterős magánóvóhelyek is. Mondjuk az amerikaiak készülődése 50 évnyi muníció beraktározása már beteges, de még fegyverkészletet is beraktároznak bunkereikbe, a magánéletben meg bankárok, orvosok, autószerelők stb., tehát átlag hétköznapi emberek. Miért is teszik? Remélem tévednek, de mi van ha nem?
Nem biztatlak. Az ereklyéket mindenki kincsként őrzi. Legfeljebb egy másolás erejéig (vagy addig sem...) várható, hogy megválnának tőlük.
Bunker...
Szó szerint az. Hivatalosabban személyi óvóhely. Harci cselekmények alatt hatásos védelmet biztosított kézi fegyver kövedékek és repeszek ellen. Hidegháborús hagyaték... Macerás szétszedni őket (jóféle vasbeton...) ezért vannak még, ahol vannak.
Régi fekete-fehér vagy megsárgult képeket gyűjtök nyergesről. Akinek esetleg van ilyen a birtokában és szívesen megosztaná velem illetve elküldené, annak rettenetesen örülnék. Csak mert a google-ről összevadászott képek elég karcsúak, meg az olyan más... Szóval aki tudna küldeni szívesen elfogadom és várom a zjankovits@gmail.com e-mail címre. Előre is Köszönöm! :)
Meg felvetődött egy kérdés hátha tudja rá valaki a választ. Van a "Duna-telepen" kettő, a búzás-hegyre felvezető úton egy bunker vagy mi. (meg még kitudja hol van még, cska most így hirtelen ezek jutnak eszembe... :) ) A kérdésem az volna hogy azok mire szolgáltak anno valamikor, mert akárhol néztem eddig utána, nem találtam semmi hasznos infót... És kiváncsi lennék :) Köszönök előre is mindent :)
Este azért megcsináltam. Sokkal szebb formátumban, ez csak másolat.
Kb. ilyesmire gondoltam:
Tisztelt Leendő Túratársak, Érdeklődők!
2014. 04.26-27-én tervezem végigjárni Nyergesújfalu nevezetesebb, és sokak által ismert, vagy éppen nem ismert helyszíneit. A túra célja nem az, hogy a város összes utcáját végigjárjam (járjuk), hanem csak a jellemzőbb, a város jelenéhez, múltjához köthető fontosabb, értékkel bíró helyszíneket felkeressük, megörökítsük mai állapotában.
A túra első napján (2014. 04.26-án szombaton) a város egyik nevezetes pontjától, a Vadkörtefától történne az indulás.
A 2014.04 26-i útvonal röviden:
Vadkörtefa - Szénás-völgy – Német-völgy – Halastavak – Sportpálya – Hétforrás – Íjászpálya – Dunapart (jó idő, és alacsony vízállás esetén a Templomig ) – Közösségi – Ház – Sánc-hegy (az összes látnivalóval, mert, hogy van bőven ) - Eternit - Vadkörtefa
A Templomtól az útvonal a „kis-közön” át haladna a régi focipálya felé, az úgynevezett Greclin keresztül. Gondolom sokan még nem, vagy nagyon régen jártak arra, érdemes felfedezni azt a részt is.
Természetesen közben belefuthatunk pár olyan látnivalóba is, amiért érdemes lesz megállni, vagy bekanyarodni egy másik utcába.
Aki részt szeretne venni a túrán, annak csupán annyi a teendője, hogy reggel 9-re ott lesz az indulás helyszínén, és mehetünk is.
Teljesen önellátó módon, szintidő nélkül képzelem el a dolgot.
A leírt útvonal könnyen teljesíthető, a kora délutáni órákra végig is járnánk. Talán annyi lenne még, hogy aki tud, hozzon magával kamerát,fényképezőgépet, mert az én lehetőségeim korlátozottak ilyen téren, bár megoldom. Itt szeretnék megkérni valaki hozzáértőt, hogy ha megvalósul a terv, utána megvágná, szerkesztené a videókat, fotókat, intézné ezt az oldalt, mert erre időm nem sok van. Előre is köszönöm.
A 2014.04.27-i útvonal:
Nyergesújfalu – Bajót – Pusztamarót (Oda-vissza 20-25 km)
Indulás 08 óra 00-kor, a Vadkörtefától. Ez egy izmosabb túra lesz, bizony nem 5 perc alatt érnénk ki .Itt szeretném felhívni a figyelmet a kényelmes, bejáratott sportcipőre, mert nincs annál kellemetlenebb, mint sajgó lábbal, és vízhólyagokon gyalogolni órákig. Szintén önellátó túra lenne, esetleg egy ottani sütögetéssel. Hazafelé gondoltam egy koccintást, a résztvevők által választott helyen. Aki nem bírná, Bajótról busszal is haza tud menni, de szerintem gyalog az igazi, a Magyar-hegyen keresztül.A túra nem verseny, nincs időhöz kötve, bár sötétedésig mindenképpen haza szeretnénk érni, gondolom.
Várom a javaslatokat, hozzászólásokat, esetleg a kritikát a tervvel, az útvonallal kapcsolatban.
Én decemberben bejárom az egész távot, annak alapján, valamint a javaslatok szerint pontosítok majd.
Nem mellékesen egyedül is megcsinálom a túrát, de csapatban jobb lenne.
Természetesen az időpont egy héttel változhat előre-hátra, mert áprilisban lesz a Nyerges 20/40 teljesítménytúra is, nem ütközhet a két program, már csak azért sem, mert a 40-es távon én is indulni szeretnék :-)
A medve az medve, nem maci, brumi, füles és hasonlók. Egyszer szívesen látnék egyet élőben a vadonban, de csak távcsővel, jó messziről és pont az ellenekző irányba haladva.
Sokat túráztam már a Duna túlsó felén, és eddig én is kizárólag barátságos emberekkel találkoztam a szlovák nemzetiségű falvak kocsmáiban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak olyan falvak, főleg a középső és a keleti részeken, ahol nem mennék be a kocsmába, de ott nem szlovák, hanem valami más nemzetiség, azt hiszem talán norvégok laknak.
Idén, szeptember elején vettem részt egy nyergesi-lábatlani baráti társasággal Alacsony-Magas Tátra túrán.
A fullos felszerelésű(több milliós) alkalmi túristától, a a helynek megfelelő korrekt, és alkoholilag(ezek mi lennénk, persze túrafelszereléssel :-) ) felszerelt emberekig, itt minden játszott.
Apróság, hogy a hegy alatt készültségben állt egy Mi-8V típusú mentőhelikopter.
Nem vettük igénybe:-)
Soha többet nem fogunk itt sátorozni(macik), de életem legszebb élményei közé tartozik ez a túra.
Ja, és a közvélekedéssel ellentétben nagyon barátságosak voltak a Tátralomnic alatti kis szlovák faluban, ahol ingyen ittunk a helyi hostinecben, átszámolva 200 Ft volt egy Staropramen:-)))))))))))))