Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Mirabolán. Érdekes, hogy a harcot és a gold is mirabolánon van, de nem olyan magasak, mint a faiskolai növények. Amúgy nagyon szép gyökere van, vizes, tőzeges-fürészporos "földlabdával" van csomagolva.
Köszönöm a tanácsot. Meglehetősen sokat olvastam vissza és persze jobb, ha többféle fa van, már az érési időszak eltolódása miatt is. Nekem azonban csak ez az öt fám lesz kajszi. Amúgy most jöttem a madaras áruházból ahol vettem 4 Bergeront és egy Ceglédi óriást. Magyar kajszit is szerettem volna, de az sajna nem volt, Ceglédi óriásból is csak ez az egy. Vettem mellé 3 Stanleyt és 2 Cacanska Lepotica szilvát. Nekem a szilva fontos, mert amiből nem lesz lekvár az folyékonyan kerül elfogyasztásra:) Hát most fogom még kiásni a gödröket és gondolom hétfőn lesz az ültetés. A vásárolt fák gyökérzete csomagolt. Nem bontottam ki, de szerintem valamilyen folyadéktartó nemezbe lehetnek becsomagolva, kívül műanyag zacskó van. Gondolom hétfőig hideg helyen ki fogják bírni. Az ültetést úgy tervezem, hogy a kiásott gödrök aljába szórok trágyát és ültetés előtt hétfőn a trágyára földet és úgy rá a fát.
Saját felhasználásra minképp' több különböző fa ajánlott, akár fánként is több fajtával. Olvasd vissza a topikot(akár másikat is), rengeteg hasznos dolog található itt a szakkönyvek kiegészítéseként-vagy fordítva.
Szilva helyett jobb lenne valami más(nem csonthéjas) fa.
Neten a kínálatuk: Big Red, Pincot, Farbaly, Bebeco, Tsunami, Bergeron. De lehet, hogy a lerakatban van nekik más is, ami nincs fent a neten. A leírásaikból (amit gyorsan elolvastam) jó fagytűrő és késői érésű a Farbaly. Nekem ezekből a fajtákból egy sincs, úgyhogy nagy tapasztalat nincs velük... Kérdezősködj itt a fórumon, hátha van valakinek.
Amúgy a dió ma még nem volt, holnapra kapnak árut (ha sikerül meg is veszem-a kajszit is, csak válaszd ki melyik kell-írd le a sorrendet ami szerint válasszak ha nem lesz nekik valamelyik).
Azért kereslek ha nem gond,tudnál nekem sárga barack fajtákat mondani amit szintén ebből a lerakatba kapható.késői fajta,fagytűrő, ellenálló a betegségeknek.egy db ebből is jó lenne.ha bele fér még.
Sziasztok! van valakinek valamilyen tapasztalata a "Bergeval"-lal kapcsolatban? -(orangenredxbergeron hibrid),-házikertbe lenne.
Más:amennyiben elcsúszok a lemosózással,-sajnos vagy a jövő héten vagy csak azután tudom szerét ejteni,-mennyire éget ha már 1-2 virág virágzásban van,-de még a levelek nem hajtanak? (vegasol)
Ma újra feltérképeztem Bp. III. kerületet :-) : Csillaghegyi, Sylvan*s, New Gard*n
A normál csemeték 2.000 Ft/db. New Gard*n esetében szerintem kártyára még jár 10% kedvezmény. Sztenderd fajták, kivéve Csillaghegy, de ott is kopik a készlet. Az orangered árát rosszul írtam, az 2.000 ott is. A jogdíjasok 4.700 Ft/db. Big Red-et nem láttam se gyökeresben, se konténeresben, de szóban nem kérdeztem rá. Sylvan*sban volt Auróra, Orangered meg Harcot, talán 1 nyeszlett Roxana, nem tudom ez valakinek érdekes lehet-e.
Nem volt különösebb oka, hogy nem írtam árat. Big red, Frisson, Pincot, ezeket rendeltem, 4500 Ft volt darabja + 1700 Ft a postaköltség. Bocs ha felidegesítettelek! :-)
Holnaptól (péntek) az Auchan áruházban 800 Ft-tól árulnak 37 féle gyümölcsfát. 4-e óta a Bauhaus áruházakban 900 és 1100 Ft közötti áron 11 féle gyümölcsfát és 3790-ért diót árulnak. Szerintem érdemes megnézni őket.
Köszönöm a segítséget, nem tudtam, így jól jött. A kiszáradt - már 3 éve - helyére most szilvát akarok ültetni, de ettől kb 4-5 méterre jön egy barack sor 5-6 darabból álló.
Még azt is megkérdezném, hogy szerintetek jó e azonos fajtát ültetni (Magyar kajszit), vagy tegyek közéjük más fajtát is, pl. Bergeront?
Ez a "kiszáradás" okozza a legtöbb gondot a kajszi fáknak, pontosan senki nem tudja megmondani mitől van(kórokozók+alany-nemes inkompatibilitás+hőingás+fagyok). Itt a fórumon is folytak erről viták, szerintem mindent együtt kell vizsgálni; a fa erőnléte az egyik legfontosabb a megfelelő fekvéssel együtt.
A Magyar kajszi sem mondható éppen ellenállónak, de ha nagyobb a monília-, mint a fagy-veszély, akkor inkább az(Magyar). A kipusztult fától minél messzebb kéne az újat nehogy ugyanúgy járjon.(Ha már tudtad akkor ugord át)
dome07 köszönöm Neked a segítséget. Volt már barackfám, de kb. 8 év után kiszáradt ill. elvitte valamilyen betegség. Sajnos nem tudom milyen fajta volt, de nagyon finom volt és rengeteg volt rajta. Nekem inkább akkor a Magyar kajszi lesz a megfelelő, mert sajnos hajlamos vagyok a növényvédelmet "elszabotálni". Nem mindig figyelem, hogy itt van e az ideje vagy még nem a permetezésnek. Még egyszer köszi a segítséget.
A helyzet az, hogy 3 éves ez a két fám. A bergeron érdekes módon még az első télen elfagyott, uh. vissza kellett vágnom olyan 20 cm-ig...Ezután is nagyon gyengén fejlődött, nem hozott még termést, talán az idén. De valószínűleg az oka az lehet, hogy egy tuja van mellette nagyon közel.
A magyar kajszi vastag, életerős, tavaly nyáron 3 szem barackot ettem róla. Mondhatom, hogy a legfinomabb kajszi-íz volt amit ettem eddig... a termés is viszonylag méretes volt/ bár ez lehet h a csekély mennyiség miatt/
Da azt hallottam, hogy a gönci magyar még ennél is jobb.. Az nálad nem játszik? Én az idén olyat vettem.
Igaz nem tőlem kérdezted, de talán én is segíthetek. A kajszi fajtaválasztásnál döntő tényező a terület fekvése, a téli-tavaszi fagyok döntik el, hogy egyáltalán termeszthető-e sárgabarack vagy sem és ha igen melyik fajta.
A Bergeron jobban tűri a fagyot viszont érzékenyebb a kórokozókkal szemben(monília, gutaütés...), tehát precíz növény védelmet igényel cserébe pedig rendszeresen terem, gyakran ritkítani kell. Ez egy késői fajta.
A Magyar kajszi kicsit ellenállóbb, de fagyérzékeny. Magyarországon ehhez viszonyítják a többi fajta érését, tehát ezt vehetjük középérésűnek.