Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1864

Pro.polisz pont ott járt. :) Az ára lentebb ki volt írva; ami két éve 2.500 volt, az most 4.700.

Előzmény: triunguis (1862)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1863

Azt mindjárt gondoltam, hogy drága. Miért nem lehet kiírni, hogy mennyi az ár...............

Előzmény: triunguis (1862)
triunguis Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1862
Csillaghegyi kertészet. Postáznak is. Már rendeltem tőlük, szépet küldtek, jól csomagolva. Nem olcsó.
Előzmény: Pro.polisz (1850)
dome07 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1861

Ez a "kiszáradás" okozza a legtöbb gondot a kajszi fáknak, pontosan senki nem tudja megmondani mitől van(kórokozók+alany-nemes inkompatibilitás+hőingás+fagyok). Itt a fórumon is folytak erről viták, szerintem mindent együtt kell vizsgálni; a fa erőnléte az egyik legfontosabb a megfelelő fekvéssel együtt.

 

A Magyar kajszi sem mondható éppen ellenállónak, de ha nagyobb a monília-, mint a fagy-veszély, akkor inkább az(Magyar). A kipusztult fától minél messzebb kéne az újat nehogy ugyanúgy járjon.(Ha már tudtad akkor ugord át)

Előzmény: beller1 (1860)
beller1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1860

dome07 köszönöm Neked a segítséget. Volt már barackfám, de kb. 8 év után kiszáradt ill. elvitte valamilyen betegség. Sajnos nem tudom milyen fajta volt, de nagyon finom volt és rengeteg volt rajta. Nekem inkább akkor a Magyar kajszi lesz a megfelelő, mert sajnos hajlamos vagyok a növényvédelmet "elszabotálni". Nem mindig figyelem, hogy itt van e az ideje vagy még nem a permetezésnek.  Még egyszer köszi a segítséget.

Előzmény: dome07 (1858)
gavrilo82 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1859

Szia!

Bocs, elkerülte figyelmem az írásod!

 

A helyzet az, hogy 3 éves ez a két fám. A bergeron érdekes módon még az első télen elfagyott, uh. vissza kellett vágnom olyan 20 cm-ig...Ezután is nagyon gyengén fejlődött, nem hozott még termést, talán az idén. De valószínűleg az oka az lehet, hogy egy tuja van mellette nagyon közel.

 

A magyar kajszi vastag, életerős, tavaly nyáron 3 szem barackot ettem róla. Mondhatom, hogy a legfinomabb kajszi-íz volt amit ettem eddig... a termés is viszonylag méretes volt/ bár ez lehet h a csekély mennyiség miatt/

 

Da azt hallottam, hogy a gönci magyar még ennél is jobb.. Az nálad nem játszik? Én az idén olyat vettem.

Előzmény: beller1 (1845)
dome07 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1858

Igaz nem tőlem kérdezted, de talán én is segíthetek. A kajszi fajtaválasztásnál döntő tényező a terület fekvése, a téli-tavaszi fagyok döntik el, hogy egyáltalán termeszthető-e sárgabarack vagy sem és ha igen melyik fajta.

 

A Bergeron jobban tűri a fagyot viszont érzékenyebb a kórokozókkal szemben(monília, gutaütés...), tehát precíz növény védelmet igényel cserébe pedig rendszeresen terem, gyakran ritkítani kell. Ez egy késői fajta.

 

A Magyar kajszi kicsit ellenállóbb, de fagyérzékeny. Magyarországon ehhez viszonyítják a többi fajta érését, tehát ezt vehetjük középérésűnek. 

Előzmény: beller1 (1845)
dome07 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1857

Üdv!

 

Azt nem mondom, hogy bevált(még nincs kész nálam), de a kompakt váza korona pont a felsorolt előnyökkel rendelkezik:könnyű kézi szedés, ha nem túl sűrű az ültetés el is lehet férni közte. Itt egy leírás róla: http://portal.uni-corvinus.hu/?id=47584

 

Szerintem metszés után érdemes egy rezes lemosást csinálni; a nagyobb sebeket egyenként lekezelni, erre több szer is van, házilag marhatrágyás, méhviaszos kencéket készítettek régen, de sokkal egyszerűbb megvenni pl a Fagélt. Ez jól eláll és lehet hatásosabb és tovább fedi a sebet.

Előzmény: gavrilo82 (1853)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 1856

Sziasztok,

 

Felénk (GY-M-S) is csak 1200-1400 körül vannak a fák. A konténeresek mindenhol drágák.

 

Viszont informálni szeretnélek benneteket, hogy az obiban 999 ft-ér vannak csomagolt gyökerű fák.

Kajszikból vannak a hagyományos fajták, de megtalálható a kínálatban a harcot v. a lassan elfeledett korai piros.

 

Tavaly a húgom ültett, mind megéledt és szép.

beller1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1855

Olvasd el légyszíves az 1845-ös hozzászólásomat. Köszi.

Előzmény: gavrilo82 (1853)
buga1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1854

Ok! Akkor ha sikerül, megveszem azt az egy darabot. Majd jelentkezem amikor meg lesz. Pénteken csak estefelé érek haza (kb. 6 fél hét körül). Ha neked megfelel akkor is,nekem mindegy. Persze lehet szombaton is...

Előzmény: régimaszek (1852)
gavrilo82 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1853

Szeretném megkérdezni, hogy kajszihoz /orangered, hargrand, gönci magyar/ mely koronaforma vált be nektek legjobban? Mit ajánlotok? Végül is a cél az, hogy jól is nézzen ki, kézzel jól szedhető legyen a gyümölcs, és azért el is lehessen férni a fák körül.

 

Valamint mikor ajánlanátok a metszést? Van valami "házi praktika" -azaz valamilyen szer, amivel a metszési sebet "lekezelitek" vagy mindenképpen venni kell? 

 

Szemzést mikor lehet elkezdeni ?

 

Köszi előre is!!!

 

régimaszek Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1852

Nekem az jó, ha megtudod venni 1db-ra lenne szükségem van már más fajta csak ilyen nincs.Elmegyek érte a a határ közelébe,pénteken délután vagy te mond meg neked mikor jó. adok egy telsz-ot, csörgess meg vissza hívlak. 06302479554

Előzmény: buga1 (1849)
buga1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1851

Szerintem van több kajszi fajtájuk is, csak nincs mindegyik feltüntetve. Ugyanígy volt a Plantexnél is: a katalógusukban nincs Harlayne, de a telepen kapható.

Előzmény: Pro.polisz (1850)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1850

Ha jól látom van Big red kajszijuk is:

http://www.kohaplant.sk/2007030004-marhule

Nálunk itthon kapható valahol?

buga1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1849

A magyarral azon a környéken nem sokra fogsz menni (bár a magyar helységnévtábla még ott van, de már csak az öregebbek tudhatnának magyarul). Lehet,hogy a határig el tudnám vinni (nem messze lakom onnan).

Előzmény: régimaszek (1847)
buga1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1848

Ma telefonáltam nekik. Azt mondták,hogy éppen a héten rendeltek ebből a fajtából is és a hétvége felé (csütörtök vagy péntek) meg is kapják. Suhángként árulják kb. 130-140 cm magasságal. Estleg ha arra dolgoznánk még segíthetnék beszerezni (lehet,hogy el is tudnám hozni).

Előzmény: régimaszek (1837)
régimaszek Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1847

Hát azt nagyon megköszönném hogy megkérdeznéd kapható-e és mikortól.Egy cím, helységnév ,tel szám,Aztán ha magyarul is megtudom magam értetni akkor nem lesz gond.

Előzmény: buga1 (1838)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1846

Talán Tardicot idén megmutatja magát, bár tényleg fiatal fa. Nem is mondom hol vettem :-)

A fagy tekintetében nem tudom másnak mi a tapasztalata, de nálam virágzásban a ceglédi óriás és a ceglédi arany közt kb. 7-10 nap lehet, bár nem számoltam a napokat (érésben nagyobb a különbség!). Azt meg nem lehet mondani, egyik héten még lehet fagy, de a következő héten már biztos nem. Magyarul kicsi az esélye, hogy fagy esetén csak egyiket viszi el. De lehet nincs igazam :-)  A fekvésnek lehet nagyobb szerepe, fügés/déligyümölcsös topikokban ki van tárgyalva...

beller1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1845

Szerettem volna priviben megkérdezni, de sajnos nincs megadva a mail címed. Fa vásárlás előtt állok és pont a Bergeron és Magyar kajszi közt vacillálok. Megkérdezem a véleményedet a két fajtával kapcsolatban, mik a tapasztalataid? Köszi előre is a választ

Előzmény: gavrilo82 (1823)
Xenil Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1844

Tardicotom nincs, de Szabó Zoltán elmondására tudok hivatkozni. Érdekes, hogy jó fajtának írják de rólad és atifocin kívül nem láttam, hogy valakinek lenne e ebből a fajtából.

Apró gyümölcsű, nem magvaváló fajta, Augusztus elején érik. Gyümölcskeménysége a Bergeronénal jobb, ezért hosszabban tárolható. A gyümölcse narancspirossal bemosott. Nekem nem ajánlotta , visszont ha teremne nálad érdekelne, hogy te mit tapasztaltál.

Pár kép:

Előzmény: Pro.polisz (1828)
Xenil Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1843

Sziasztok!

Szerintem ez azzal magyarázható, hogy az Aurorának nagy a virágrügy sűrűsége akárcsak az Anotnio erraninak. Valószínűleg a március közepi fagy általánosan károkat okozott nálad, de mivel sok volt a virágrügy ezért több megmaradt, mint az Orangerednél. Ezért is írják ideális korai fajtának a gyümölcsét leszámítva, mert ha fagykár van, akkor nem igényel ritkítást és hagy egy kis csemegézni valót.

A mostani fagykárt szerintem az okozta, hogy az enyhe időjárás, és a meleg hatására elkezdett kilépni a nyugalmi időszakból és ez károsíthatta a rügyeket, valószínűleg az Orangered kevésbé érzékeny, tehát nagyobb a mélynyugalmi igénye. 

Korai fajták közül itt nem tárgyaljátok, de érdemesnek találnám a Leskorát, ami az Aurorával egy időben érik. Később virágzó típus, és a betegségekkel szemben ellenálló, csak nehézkes a beszerzése. Ugyancsak jó fajta a Ledana is az Aurora után 4 nappal érik. Szintén Lednice-ről származik és ez is nagyon ellenálló fajta.

Előzmény: Mozo66 (1841)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1842

Igen, az Auróra nagyon jól bírta a tavaly márciust.

Előzmény: Mozo66 (1841)
Mozo66 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1841

Érdekes módon a koraiság nem függ össze a fagytűréssel . Nálam évek óta a legjobb fagytűrést a Sylred mutatja pedig ez jóval az Orangered előtt érik . Az Orangered abszolút egy fagyérzékeny fajta , mivel korán virágzik nála a Pinkcot a Sweetred is jobb fagytűrő . Amúgy a a fagytűrést sem lehet általánosságban kezelni , mert kérdés , hogy milyen fejlettségnél mekkora fagy éri a növényt . Erre érdekes példa , hogy tavaly a március közepi fagyban az Orangered szinte teljesen elfagyott az Aurora nagyon jól átvészelte , sok maradt rajta az idei január végi - 13 ban viszont az Aurora fagyott el nagymértékben és az Orangereden alig látni fagyást . Tsunamit most ültetek arról még nincs tapasztalatom .

Előzmény: budai2 (1839)
emberevics Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1840

Szia!

A kajszi metszési idejében nem foglalnék állást, de az biztos, hogy metszés előtt az olló fertőtlenítése, metszés után azonnali sebkezelés csökkenti a rizikót. Ezen kívül minél kevesebb sebzés.

Előzmény: gyula.uw (1829)
budai2 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1839

Tsunami kajszi.

Tegnap késő este egy német oldalon (sajnos nem mentettem el) összehasonlító elemzést olvastam korai kajszik fagytűréséről.
Azt a (számomra) meglepő eredményt közölték, hogy 2012-ben, amelyik meglehetősen fagyos volt náluk, a Tsunami kétszer annyit termett, mint egy másik korai fajta az Orangered. Vagy az Orangered a fagyérzékenyebb, vagy a Tsunami a fagytűrőbb, nem tudom eldönteni. Mindenesetre bekerült a csatatervbe egy Tsunami beszerzése.

buga1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1838

Esetleg rájuk csörgethetek holnap, hogy van-e éppenséggel a lerakatukon. Mellesleg nem messze tőlük melózom (keresztül utazom a falun).

Előzmény: régimaszek (1837)
régimaszek Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1837

SZia! köszi az infot,én nógrád megyében lakom,nem gondoltam hogy ilyen közel van hozzám,még helyismeretem is sahyban. ukrán óriás diót most rendeltem ,konténeres 6000ft/ db.

Előzmény: buga1 (1832)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1836

Lehet az alannyal van gond. Nálam is van, ami jól tűri a metszést, és van, ami mézgásodik.

Előzmény: gyula.uw (1829)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1835

A Csarli-féle új oltvány még nem indult meg, de a korábban ültetett kajszik rügyei már pirosodnak...

Előzmény: Camrom (1830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!