Nem tudom, hogy az Aréna úti kocsiszin, és a Bosnyák tér között, volt-e valami közelebbi összeköttetés. Volt egy villamosvonal a Mézecskalás tér és váci út felé is. Hosszú évtizedekig a vágány benne volt az M3-as autópálya bevezető szakaszában, kerszetbe építve. Persze se előtte se mögötte már nem volt vágány (-nak még nyoma se!) de azt valamiért beépítették a forgalmi sávokba.
Szóval szerintem azon a vonalon el lehetett jutni a máv telepről a Váci útra.
Van itt valahol belinkelve egy hetvenes évekbeli film. Ott el van mondva, hogy automata, vágányfoglaltság által vezérelt biztber volt a vonalon. Értsd: Ha volt vonat a következő állomásközben, piros volt a jelző :)
Ezen a képen viszont nagyítva látszik, hogy az összekötővágány amivel a villamos felöl be lehet tolni a kocsikat, az már kész!
Mintha az első az lett volna (a vágányfektetésben), hogy megépítik a vágánykapcsolatot a 67-es villamossal. Pláne, hogy közben azért próbázott az "új" kocsi, (láttam fényképet UV áramszedővel az Orczy téren!)
Ez a fénykép szerény véleményem szerint korábbinak kell lennie. Megmondom miért, 1973 December 5.-én itt még pusztaság van. Nincsenek meg a kocsiszínhez a vágányok. Nincsenek ajtók a kocsiszínen, és láthatóan építési elemek vannak még a vágányok útjában. Az üzemszerű közlekedés 1973 december 29.-én indult újra, (ha jól tudom) azaz itt 24 nap alatt el kellett készülni. Ami a képen nem nagyon látszik. Az új kocsinak is el kell férnie 40db + a régiek. Szóval ezért nem tűnik reálisnak a kép dátuma.
Tudjátok, mit? A forgalomirányítók közül majd megkérdezzük az öreg szakállas T.Gy. urat, hogy hogyan volt ez az egész rekonstrukció és vonaltoldozás. Ő még dolgozott az állatkerti végállomáson is annak idején.
Az alábbi fotó 1973 december 5-én készült, és éppen építik a későbbi 69-es villamos és a FAV-telep kiágazó vágányát, a háttérben már készen van a kocsiszín csarnoka.
Mivel 1973.12.01-én megindult a próbajárat, amin régi kocsik is közlekedtek, azoknak már itt kellett lenniük, egyébként már november elején itt voltak. Akkor még semmiféleképpen nem húzhatták be őket a mukik, hisz még csatlakozó vágány sem létezett.
Biztos, hogy nem így történt. Szerény véleményem szerint egyszerűen rákötöttek egy mukit, és a Dózsa György úton elvontatták (nem tudom merre, tán Váci út-mézecskalás tér-67-es villamos) útvonalon.
Mivel a 67-es kiágazása szerintem a kocsiszín építésekor került be, így ott be lehetett húzni a kocsikat.