Keresés

Részletes keresés

Tibeer Creative Commons License 2011.07.02 0 0 7466

Végül egy kis unikum is előkerült. Nem bírják ki nélkülünk! :-)

Előzmény: krulis (7464)
krulis Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7465

Eddig kétszer szárazkomlóztam. Először csak úgy beledobtam a "nyúltápot", aztán amikor átszifonoztam a palackozós vödörbe próbáltam megszűrni. Nagyjából sikerült is, de az utolsó 2-3 palack rostos komlóital lett. Másodszor egészkomlóval próbáltam, beletettem szütyőbe, azt viszonylag egyszerű volt eltávolítani. Végül is múködik mindkét módszer...

Előzmény: per/sanchez (7460)
krulis Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7464

Itt egy videó az amerikai serfőző találkozóról a szokásos majomkodással:

 

http://www.brewingtv.com/episodes/2011/6/28/brewing-tv-episode-39-nhc-2011.html

 

Nem is bográcsoztak...:)

Ja és a 19. perc környékén előkerül egy üveg unikum.

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7463

Ja, igen! Én csináltam a pörkölt árpát. Meg a csokit is. Azt most először.

Mindíg csinálok valamilyet, aztán kitalálok hozzá valami receptet. Általában egészen ihatóak. :)

A csokinál az az érdekes, hogy már láttam 3-4 félét, mind más sötétségűre volt sütve. Szóval csináltam egy elég sötétet, ami még nem atom szén.

Előzmény: per/sanchez (7459)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7462

Én nem használok zsákot csak úgy simán beleszórom a forraláskor is, meg a száraz komlózásnál is.

Előzmény: per/sanchez (7460)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7461

Jó lesz az! Stout, vagy mi a szösz! A karamell majd kicsit meglágyítja. Talán. Bár, most olvastam, hogy Krulis fél kg-ból csinált kandist, lehet, hogy én is belerakhattam volna annyit a 25dkg helyett. Igaz az enyém dark. Majd szept.10.-én kiderül. Számotokra. Mert én már egy hónap múlva élvezni fogom. :)

Előzmény: per/sanchez (7459)
per/sanchez Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7460

Esetleg vki használt már komlózásnál tölthető teafiltert? Vagy szárazkomlózásnál?Vmi tapsztalat ezzel kapcsolatban? Most (ősszel(:) gondolkodom, hogy kéne IPA jellegű sört csinálni, ott meg jól jön a szárazkomlózás. Ti hogy csináljátok?

per/sanchez Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7459

fél kiló csokimaláta? Kemény:)

A pörkölt árpát te csináltad házilag?

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (7451)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7458

HELYESBÍTEK: A Citromsavval semmi baj nincs! Áldott legyen az Ő neve ... :) Valamivel összekevertem. Olyannyira a barátunk, hogy minden egyes sejtünk dns-e mellett nagy mennyiségben megtalálható. Szóval, bocs minden szem citromsavtól.

Előzmény: KRISZ2007. (7457)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7457

Citromsavval csináltam, még mindíg jobb mint a DAP. Bár ez sem tartozik a kedvenceim közé. Valami gomba toxikus mellékterméke. Bár, ha jobban belegondolok az alkohol is az.

Na mindegy, agresszív keserű lett, és még mellé savanykás is. A karamell íz pedig valami távoli látomás csupán. De a sima karamellem az zsííír. ...és még sötétebb is.

Előzmény: krulis (7454)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7456

Pont ma ebédkor nézegettem a hopville-es bejegyzéseidet, és láttam ezt a lefety receptet. Gondoltam magamban ennek a főzését jól eltitkoltad, de így már értem. Ezek szerint nekem sikerült elsőnek megnéznem, még mielőtt kiírtad volna a linkjét.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy sikerül. Össze fogod hasonlítani az igazival? Ha olyasmi lesz, mindenképpen megcsinálom én is.

Előzmény: krulis (7453)
krulis Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7455

Mondanám, hogy legyen most pörkölt, de a gulyáslevesnek az a nagy előnye hogy nem ég le, nem kell folyton figyelni valakinek.

Előzmény: KRISZ2007. (7448)
krulis Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7454

Ez érdekes, mert nekem is keserű lett kicsit. Gondolkodtam is hogy nem teszem hozzá, de úgy voltam vele, hogy fél kiló szirup megy 25 literbe, nem nagyon érződik majd ki. Ráadásul ezt 120 fokon csináltam az eddigi 140 helyett mert világosabbat szerettem volna, és kevesebb ideig is forraltam. Viszont nagyobb fokozaton főztem mint az előző kettőt, szerintem ez volt a gond, rémlik, hogy olvastam is, hogy lassan kell felmelegíteni. Majd legközelebb kiderül...  

Előzmény: KRISZ2007. (7449)
krulis Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7453

Ma főztem, új receptet próbáltam ki.  25 liter Lefety -et csináltam, ami egy Leffe hasonmás szeretne lenni. Recept:

http://hopville.com/recipe/748477/belgian-pale-ale-recipes/lefety-leffe-clone

 

Ez volt az utolsó kísérlet az abbey 2 élesztővel, 1065-ről indul.  Igazából saisont főztem volna ma, de jövő szombaton is főzőnap lesz és az lassan erjed, nem biztos, hogy át tudtam volna fejteni még a secondarybe. Utánna pedig jó pár hétig csak lefetyelés lesz, főzés nem nagyon.:)  Jók ezek a belga élesztők nyárra, nem kell parázni a hőmérséklet miatt és tök érdekes, hogy mennyire más sör lesz belőlük hasonló alapanyagokból, mint az eddig használt élesztőkből.   

 

Előzmény: KRISZ2007. (7451)
viztamas Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7452

remélem, most sikerül összehozni a búzát búzát. :)

Előzmény: KRISZ2007. (7451)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7451

A holnapi sörfőzés előkészítve.

Sweet Chocolate Stout lesz, azaz Édes Csoki Fekete. 4,5kg pils, 0,5kg csoki maláta, 0,25kg pörkölt árpa, és 25dkg cukorból készült karamell.

Ki mit főz a hétvégén?

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7450

A hagyományos most is finom lett. ??? Mi van a másikkal?!

Előzmény: KRISZ2007. (7449)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7449

Próbáltam sötét kandiscukrot csinálni. A színe még csak barna, de olyan atom keserű, hogy a sörbe biztos nem teszem bele.

Most csinálok egy hagyományos égetett cukros karamellt. Az eddig mindíg finom lett.

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7448

Esztergomban a Gran Campingben. Mint mindig. Lehet sátorozni, van konténer szállás, faház, szoba, kinek mi tetszik. Van bográcsozó hely, szalonnasütés. Lehet úszni, ha lesz még akkor víz a medencében. Van teniszpálya is. Már, ha valaki nem sörözni jön. :)))

MI LEGYEN A KAJA??? Ez mindenkinek szól aki jön!

Előzmény: szsztücsi (7447)
szsztücsi Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7447

Hol is lesz?

Előzmény: krulis (7441)
csakisff Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7446

Ezek szerint az nem túl hideg neki, tud még érni abban???

Komoly kis jegyzőkönyvet írtál a laborvizsgálatról.:)

Előzmény: olasz66 (7443)
olasz66 Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7445

Felbontottunk egy olasz féle saját sört is és azzal át ellenőriztük a mérő eszközöket is . Jól mértek.

 

(egy kicsit várni kellett ,mert az olasz félének ,nagyon lassan megy le a habja (((-.  )

 

Viszont a refractometer, az enyémnél ugyan annyit mutatott mint a fokolók.

 

Nem értem,

 

 

olasz66 Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7444

Számomra ez, továbbra is rejtély ,,,,,, Megkostóltam,,, az íze jó .( Sőt,, meglepően jó)

 

Valami kis édességet azért éretem benne, de az valószínüleg, a palackozásnál hozzáadott cukortól lehetett.

 

Két nappal a palackozás után, után elég sok CO2  volt már benne.

 

Kiráztam a CO-t belőle. majd három féle fokolóval, és egy Brix-es refractométerrel is bemértem..

 

A fokolók egyformán mértek ( Brix-es,, Gravitis.. és a magyar Fehér féle fajsúlymérő )

 

Csak a refractométer mutatott 4 Brix-et (ezt nem értem most sem)

 

A színe tiszta átlátszó volt és alkohol is volt benne (éreztem)

 

 

Előzmény: csakisff (7442)
olasz66 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7443

4 fokon

csakisff Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7442

Ha vkit érdekel, Olasz kollégánál megtörtént a bevizsgálás:), viszont sajnos továbbra sem sikerült megoldani a rejtélyt.:( Nem a fokoló volt a hibás, együtt is 1,001 mértünk - legfeljebb.:)

A segítséget, "vendéglátást" köszi ezúton is!;) A söröd egyébként hány fokon volt a hűtőben?

Előzmény: olasz66 (7435)
krulis Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7441

Ha sok komló kerül a sörbe, akkor kell akár 2-3 hónap is, hogy kisimuljanak az ízek. Próbálj félretenni egy üveggel és kóstold meg szeptemberben. Ja és persze a "fórumadóról"  sem feledkezz meg, biztosan olvastad már, hogy minden főzetből félreteszünk egy litert a találkozóra.:)  Jössz szeptember 10-én?

Előzmény: szsztücsi (7436)
csakisff Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7440

Igen, cukrot tettem. Elvileg 20 C-on kell mérni, a lé meg 21 volt, gondolom itt különösebben nem kell korrigálni. Egyszer azért csak megfejtjük!:)

Előzmény: negyojo (7438)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7439

Majd habzik, ha lesz benne szénsav. Türelem. És finomabb is lesz a palackozás után pár héttel már letisztul az íze is. A 15-20g cukor jó bele, de azt tudnod kell, hogy 20g-nál már csak lehűtve tudod majd kitölteni, különben fut.

Előzmény: szsztücsi (7436)
negyojo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7438

Cukrot tettél hozzá bekeveréskor? A hõmérséklet korrekciót figyelembe vetted méréskor?  Utóbbi  miatt már szívtam én is , hideg volt a lé amikor mértem.

Előzmény: csakisff (7424)
barbon1 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 7437

15-20 gramm/üveg ,attól függően,hogy mennyire szereted szénsavasan és mennyi ideje pihenni.

Előzmény: szsztücsi (7436)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!