Klassz, én valószínűleg lépek ha már fut itthon, egy ilyen új 4x4-es lesz ha úgy állnak a csillagok majd, és a régitől csak fájdalomküszöbön belüli többletért kínálják. Akkor majd lesz itt egy 2016-os Urban eladó, évi kb. 12 ezres futással. :-) Bár sok értelme nincs csereberélni, mert loganos írta h szerkezetileg majdnem ugyanaz mint a régi, de másra cserélni meg pláne nincs értelme. /nekem/
A tudatos kísérletezgetésem után kijelenthetem, hogy nem volt helytálló a megállapításom. Ma a csatlakoztatott ELM327-tel is funkcionált a S&S. Viszont ezek után azon agyalok, hogy az elmúlt időszakban hogyan-hogy nem állt le?
Én most egyezkedek velük. Nyilván oroszul könnyebb. A vámra már rég van megoldás :) nem hülyék ők sem. a pénzt WU-n keresztül kell küldeni.
Az árut nem a posta hozza, hanem egy kamion vagy hajó, vagy éppen repülő.
Ők ezt elintézik.
Nyilván ha posta hozza akkor a vám és az áfa az adott. 22-150 euróig csak Áfa afölött vám és áfa is. Az áfa 27% a vám 3-10 % körül mozog. Persze ahhoz az kell hogy a posta kiszúrja ill. felterjessze vámkategóriába (ha ármegjelölés nélkül jön-márpedig úgy jön). Ha felterjeszti akkor kérnek tőled számlát.. Amin persze az az összeg van amit szeretnél hogy legyen. Merthogy az ÁFÁS számla intézménye talán csak nálunk ismeretes :)
Bocsi a pontatlanságokért.
Ha valaki sokallja akkor nem kell rendelni. Ez mindenkinek szíve joga :)
Akkor ezt a kínaiaknak köszönd :) mert alapból nem tiltja le a S&S-ot az OBD-n való kommunikáció. Legalább is próbautak során én a gyári Clip-el, AutoCom-al, és a kábeles ELM327-el sem tapasztaltam még ilyet. Az elején én is használtam vízhőfok miatt pár napig ilyen kínai csodát telefonnal, de akkor az nem tiltotta le. Azóta pedig a vízhőfok kijelzésre a sokkal kényelmesebb, jobb Autool X50 Plus-t használom, ami folyamatosan be van dugva az OBD-be. Ez se tiltja (tiltaná, mert azóta kiírtottam belőle máshogy) le a S&S-ot. Minden esetre ha ez valóban működik, akkor feltaláltad a legegyszerűbb, biztonságos (műszaki szempontból is) megoldást.
Régóta szeretném a kesztyűtartót kárpitoztatni. Tudom, hogy az orosz oldalakon, pl. a dustershop77.ru-n létezik ilyen lehetőség. 1100 rubel plusz szállítási költség. 7 darab filcért egy kicsit soknak találtam ezt. Szerencsére az oroszok nagyon aktívak, ha Dusterről van szó. A minap megtaláltam a neten a kesztyűtartó kárpitozásának a pontos kinyomtatható formáját.
https://www.drive2.ru/l/4675867/ Ellenőriztem és valóban pontos. Így nincs más hátra, mint vásárolni egy sötét filcet kb. 80x80 cm méretben, kivágni a megfelelő mintákat és pl. kétoldalú ragasztóval felragasztani a kesztyűtartó belső felére. Szerintem nagyon jól néz ki és innentől fogva nem zörögnek, csörömpölnek az itt tárolt tárgyak.
Elkerülte a figyelmemet, ritkábban járok erre fele mostanában.
Cserélhető benne a rizsszem izzó. Csak az a kérdés, hogy ilyet hol kapsz, mert ritka. Felénk 1 kisbolt van aki rendelésemre meghozza (arany árban) nagykerek nem forgalmazzák.
Vedd ki a kapcsolót a konzolból. Kis lapos csavarhúzóval a nyomó felületet, ,,kupakot" piszkáld le 2 oldalról vele, ahol a tengelybe van beakasztva. Utána csőrös fogóval húzd ki a sárga izzó tartó foglalatot belőle. Letkered a lábait és kijön az izzó belőle. Visszarakás fordított sorrendben.
Én meg azt vettem észre, hogy ha be van dugva az OBD csatlakozóba a BT-s jeladó, akkor nem áll le a motor. Kb egy hónapja hagytam benn, hogy a víz melegedését figyelgessem, és már-már kezdett idegesíteni, hogy miért nem funkcionál a s-s? Pedig mostanában a kapcsolóját sem nyomkodtam. Tegnapelőtt a kollégám kölcsönkérte az eszközt, és mikor hazaértem, leállt. Most figyelgetni fogom majd, mert szerintem ez nem engedi "alvó módba" a motort. De így tök jó, mert ha szervizbe viszem, úgyis kiveszem, és akkor meg minden gyári.
Akkor itt a nyilvánosság előtt is köszönöm, hogy rám bíztad a jószágot :)
A négykerék meghajtást már próbálgattam picikét és egyből fülig ért a szám. Most alaposan össze tudom hasonlítani a régi és a ráncfelvarrott Dustert. Az a baj, hogy nekem a régi most már jobban tetszik, egy csomó idegesítő automatizmus nincs benne, ami az újabban benn van. Ez olyan őszintébb autó. Persze értem én, biztonsági szolgáltatások, meg minden. De itt most érzésekről beszélünk. :)
Az én gumisom is ajánlja, ez lesz a következő versenyző, ha nem kapok már Firestone-t. Amúgy a Hankook gyártja, azt meg tudjuk, hogy az nem gagyi fajta.
Bár a márkahűségem megmaradt, de a 4x4-est elvesztettem, de remélem jó gazdára talált és ugyanúgy szolgál majd téged is, mint engem..:-)
A Laufenn nedves aszfalton harmatos, hóban, szárazon közepes. A gyári Conti 4x4-gyel párosítva jó kombó, az elindulás biztonsága meglesz, a csúszos lejtőn meg jól jön az extrém rövid egyes fokozat.
A 6mm-es profilmélység még ebben a szezonban elegendő, gondold át a váltást, a 4x4 télen messze nem egyenlő a már általad ismert 4x2-vel, próbáltam...
2015-ös cikk, de sokat nem változott szerintem azóta: Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött adófizetési kötelezettség keletkezik.
Próbáltam házilag taknyolni hozzá valamit fekete hűtőrácsból, de egyelőre letettem róla mert a szélét nehéz úgy leszigetelni, hogy ne marja a fényezést.
Arra figyeljetek, hogy bizonyos érték felett vámköteles és ami nagyobb baj, hogy ilyenkor a pár százalékos vám mellé rászámolják a hazai áfát is. Ezt célszerű belekalkulálni, hogy az a nyereség, ha esetleg átsiklik a rendszeren sarc nélkül.
Egy telet mentem vele eddig. Nem volt vele gondom, bár nem sok havat látott. Olyan mint a Duster, jó ár érték arányú. A hévégén tervezem felrakni újra.
Bár én itt sokak szerint felelőtlen vagyok, mert a gyári Contival csináltam 4 telet gond nélkül, úgy hogy télen nyáron megyek kb.: 20 ezret egy évben.
Nem életszerű (nem a zseb, hanem ez raktáron van nála, majd eladná másik madárnak, az én rendelésemből meg újabb részt tehet ugyanoda) meg hát jó harminc éve ismerjük egymást, bár ez sem jelent semmit. :)
Téligumi ügyben kérdeznék: Van valakinek Laufenn típusú? Itt az indexes gumis fórumban nagyon nem ajánlotta egy szaki, de a helyi gumis ismerősöm körömszakadtáig ragaszkodik hozzá, hogy azt tegyük fel. Még úgy is, hogy nála rendelném meg a más típusút, akkor is csak ezt akarja adni, hogy mennyire jó és nem bánom meg. Kíváncsi vagyok....
Igen. Oroszoktól megveszed az interfészt, majd feltelepíted hozzá a programot (60000Ft felett úgy tudom) Aztán lesz egy jó drága készüléked, ami így már nem garanciális.
Ez eléggé összevissza van. Elvileg a 4x2-esekben 2016 óta, a 4x4-esekben 2017 óta indirekt (ABS-alapú) rendszer van. De pont most írták a német fórumban, hogy a Renault vissza fog állni a direktre, valamilyen törvényi előírások miatt.
Én is úgy tudom, hogy csak a régebbiek voltak szenzorosak, a ráncfelvarrt széria már az ABS-ről veszi a jelet. Valami kerék fordulatszám ellenőrzéses szisztéma. De nyugodtan javítsatok, ha tévedek.
Bocs, hogy belekotty, de először szerintem meg kellene nézni a bal első ajtó peremét, van-e beragasztva a kezelési könyv 2.22 szerinti matrica! Ha igen, nem kell jeladós szelep, közvetett keréknyomás figyelésű a rendszer. Jómagam Dustere is ilyen rendszerő (2017. 02. gyártás).
Az utóbbi időbe többször észrevettem,hogy tankoláskor szusszan a tanksapka levételkor mintha vákum lenne a benzintankba.Az üzemanyag szellőzőt hol találom?
Sajnos én nem vagyok ennyire kreatív! Ilyenre én nem vagyok képes. A fényerő valóban nagyon nagy. Nem is tudtam lefényképezni feloltott módban, mert kiéget az egész kép. Egy orosz oldalon bukkantam rá, bizonygatták, hogy a Dusterbe is j. Kb. 1200 forint volt szállítással együtt. Gondoltam, egy próbát megér, de nem bántam meg.
Elsősorban loganos mestertől kérdezem, de persze aki tudja, ne tartsa magában: Az egyik ablakemelő és a központizár kapcsolói nem világítanak. Lehet ezekben izzót cserélni? Az ablakemelőét egyszer már próbáltam feszegetni, de nem akartam elrontani...
Úgy döntöttem, mégis veszek téli gumit. Ez a gyári Conti inkább csak nyárira hajaz. Azért három gyerkőccel mégsem rizikóztatok vele. Úgyhogy ez lesz az:
Ettől minden és mindenki megvilágosodik akkora fényereje lehet :) Ötletes, gondolom magad csináltad méretre vágott NYÁK-ra. Az ilyen házi kreatív dolgok sokszor jobbak mint a készen kaphatóak.
Noha már ledesítettem a belső utastér világítását, de az még így is (néha) sötétnek tűnt. Most beújítottam egy sokkal-sokkal fényesebb rendszerre. Amellett. hogy (szerintem) jól mutat, nagyon praktikus is.
Sziasztok, most kerek idopontot a 80 ezres karbantartasra, 1.5DCI 2014. A listan szereplo kotelezo dolgokon kivul van olyan szerintetek, amire nezessek ra/csereltessem ki? Markaszervizben lesz.
Kérdéseim feltevése előtt telefonos érdeklődésemre az Emag azt válaszolta, hogy nem tudja garantálni, hogy olyan futárszolgálat hozza ki nekem a terméket, akinél kártyával lehet fizetni...
A jeladós szelepnek jól felment az ára :( Régebben 12000Ft volt a 4db-os szett, most már 19200Ft listaáron. Mikor kérdeztem miért, az volt a válasz, hogy mert még így is olcsó más gyártókéhoz képest. Annak tudatában, hogy a beszállítói ár nem változott, ez pofátlanság.
Már elég régóta olvasom az itt leírtakat, igaz még csak 5 hónapja vagyok Duster tulajdonos. Felniket én is most rendeltem meg az Emag-ról, de sajnos úgy jártam, hogy előre kifizettem(a rendszerük mindent jóváhagyott) és több napi tétlenség után felhívtam őket és akkor tudatták velem, hogy nincsen készleten és nem is tudják mikor lesz. Így hirtelen felindulásból az Automaxon rendeltem meg, és két nap alatt itt volt. Talán egy ezressel volt drágább, mert 300 Ft/ db volt a szállítás.
2.) Kell-e még venni valamit hozzá, hogy felszerelhető legyen (csavarok, alátét, stb), vagy azt majd az autógumis szaki adja, azaz neki kell kifizetnem?
3.) 1db acélfelni súlya mennyi kg? (a szállítási limit miatt fontos, mert 30 kg-ig lehet egy csomagot PostaPontra szállíttatni).
Szia, nem tudom, mennyit csökkent a szélzajon, mert ritkán megyek 100-nál gyorsabban. Inkább az optika miatt vettem, nem tetszett ott az a rés az üveg és a tető között. Az LZParts-ról rendeltem, de azt hiszem, már nem kapható náluk...
Ilyen a rövíd nálam töltött idő alatt nem volt, de volt, hogy az éppen távirányítóval kinyitott autó csomagtartó zárja nem nyitott. De egy újabb zárás és nyitás után kinyílt.
Olybá tűnik, hogy a megbízható elektronika kifejezés nem 100%-osan fedi a valóságot.
Egyik (régi) hozzászólásodban írod, hogy Te beszereltél a szélvédő és tetőlemez közé védőgumit. Gondolom, ez a szélzaj ellen véd. Honnan lehet ezt beszerezni?
A Clio4 kijelző befér (az árnyékoló marad a daciás), leglábbis DerBaum elég sokaknak beépítette már. Barkácsolni kell, mert mások a felfogatási pontok.
Valaki javasolta itt, hogy a műszeregység csatijának 7-es lábát be kellene kötni a processzor megfelelő lábára, és lehet, hogy akkor működne a visszafelé léptetés is, feltéve, hogy a szoftverben nincs direkt kikapcsolva a funkció. Ehhez ki kéne deríteni, hogy melyik láb lenne az, de nem tudom, hogyan. Kéne hozzá a műszeregység részletes dokumentációja, kapcsolási rajza.
Esetleg ha van kedved, kipróbálhatnád, hogy a visszefelé léptető gombot bekötve a 7-es lábra nem működik-e véletlenül. DerBaum kipróbálta és persze nem működött, de az már elég rég volt, ki tudja, talán változtattak azóta rajta.
Én a Clio műszeregységét nem építem be, bár tud pár plusz dolgot, nem tetszik és stílusban is elég idegen egy Daciában :) De akinek tetszik, hajrá, az utat már valamennyire kitaposták :)
Köszönjük a segítséget! Én is csak ajánlani tudom annak, aki kedvet kap hozzá, és megcsinálja magának. Eleinte úgy voltam vele, hogy egyáltalán nem hozott ,,lázba" a téma. Aztán a hűvösebb időkre gondolva, felmerült, hogy még is csak jó lenne állandóan látni a medianavon a külső hőmérsékletet, ne azt a primitív fedcompot kelljen millió gombnyomással léptetni. A többi extra dolog, használata meg jött magától a BIC beépítéssel, átállításokkal. Úgy látszik, hogy a tervező mérnökök belelátnak a felhasználók fejébe :) . Engem pl. a fogyasztás nem különösebben érdekel, számomra csak egy viszonyítási szám. Mióta azonban van ECO menü is, ami több adattal szolgál mint a fedélzeti computer, valahogy tudat alatt jobban figyelek a kíméletesebb/takarékosabb üzemmódra. Persze a fogyasztás csökkenésben nagy szerepe van az állófűtésnek, így a mindig melegen induló motornak is.
A másik hasznos dolog még a BIC-el, hogy így át lehet konfigurálni a Medianav Evolution-t (szoftver verziótól függően) hogy ne gyújtás ráadás után kb. 14 másodperccel kapcsoljon be a készülék (MN1-nél ez még kb. 30 másodperc) hanem már ajtó nyitásra ,,éledjen". Ekkor bekapcsol készenléti üzem módba,és mikor az motort beindítjuk, rögtön bekapcsol főképernyőre, szól a rádió (vagy media) és rükvercbe kapcsolva rögtön van tolatókamera kép is. Az motort leállítva, kulcsot kivéve ugyan úgy szól tovább, nem kapcsol ki. Ajtó nyitásra visszaáll készenléti helyzetbe (mint ha a gombjával kapcsolnánk ki, nagy óra kijelzés) és 2 perc után teljesen kikapcsol magától. Ezzel már teljes értékű az autó ezen rendszere, tudja mindazt mint egy Renault Clio vagy Captur. Kár, hogy egyedül a fedélzeti számítógép nem léptethető 2 irányban, még a beépített állítható intervallumos , 2 nyomógombos Clio bajuszkapcsolóval sem. Németek építettek be Clio4 km óra műszeregységet a helyére ,csak tudnám hogy a fenébe fért be, mert teljesen más alakja van. Vagy csak a panelt és a számlap-kijelző felületet tették át egy Dacia km óra műszeregység házába?
Ha turbos, akkor inkabb 1.5 dci....kiforrott tizeneve gyartjak es a 90 lovas verzion hasonlo aru mint az 1.2 turbos....... lenyegesen kevesebbet fogyaszt....
Én várnék az újra, abból is a szivóbenzinesre. A turbós sokkal csendesebb üzemű, nagyon jól gyorsul és nagyon jól (sokat) iszik. És a turbó sem egy matyóhímzés. Ha megteheted az új megjelenése után még várnék pár hónapot. Csiszolódik a gyártás, a szervizek riportjait figyelembe veszik, a beszállítók gyártási minősége javul és egyáltalán a kihullanak a nem jól teljesítők közülük. A nagy kérdés, hogy mennyivel lesz drágább? Nem hiszem, hogy sokkal, nem engedhetik meg maguknak...
úgy alakult, hogy egy Duster vásárlása előtt állok. Az évi 15 000 km (ebből 2 500 km autópálya) mellett egyértelműen a benzines verzió a befutó. Mivel elsősorban könnyebb terepen használnám (földutak) 4x2-ben gondolkodom. A kérdésem az lenne, hogy 1,6 és 1,2Tce motorok melyiket választanátok pro és kontra. Érdemes lecsapni még a kifutó szériára vagy inkább várni az újra?
A legutóbbi hozzászólás óta kiderült, hogy nem csak a Megane3-platformos BIC-eket lehet felébreszteni a 2-es láb átmeneti 12V-ra kapcsolásával, hanem a Kangoo2 / Master3-ból származóakat is. Ezen kívül a km-műszeregységen a v10.00 szoftververzió is elég ahhoz, hogy a fogyasztási adatok is láthatóak legyenek a MediaNav-on. Ezeket kb. 2015 közepétől gyártották, az Euro6-os autókba már ez került.
Ahhoz pedig, hogy a sebességváltásra vonatkozó pontszám is megjelenjen, az szükséges, hogy a MediaNav-ban a sebességváltó típusa manuálisra legyen állítva. Ez ddt4all-lal a "Configuration" / "Specific configuration" alatt a "Gearbox type Configuration" pontnál állítható, BVM-re kell állítani. Mondjuk hacsak nem egy automata váltós autóból származik a MediaNav, ez BVM-en kell hogy legyen alapból.
Lehet hogy nagyot néztek volna a munkások a gyárban, azt a konfigurációt soha nem akarták gyártani, csak a prospektusok meg a reklámok kedvéért lett kitalálva :)
A 4-5 században élt Oszlopos Simeon egy aszkéta, aki állítólag 37 évet töltött oszlopok tetején. "Hogy a köréje sereglő, őt szentként tisztelő és tőle csodákat váró emberektől megszabaduljon, egy oszlop tetejére költözött, bevezetve ezzel az aszkézisnek ezt a formáját. Az első oszlop magassága 1,76 m volt, majd mindig magasabb, végül az utolsó 16 m."
Szerintem az aszkézist ő is egy acess Dusterban kezdte...
Sziasztok, tegnap lattam egy tetosin nelkuli Dustert. Ranezesre egy feher fapados kivitel volt, fekete lokharitos. Elolrol nem lattam, szoval fogalmam sincs, hogy Duster I vagy II, de fura volt igy "lefejezve":).
Nem, nem az uj Duster! Amikor lesz itt kinn olyan, kuldok rola fotot!
Engem évente legalább 5-6 alkalommal. Budapesten...
Vidéken nyilván ilyen szempontból könnyebb mert nincs annyi ellenőrzés. Itt mész aztán levillog, vagy csak este hazafelé az útszélén, de volt olyan is, hogy reggel munkába indulásnál álltak az utca elején. Szonda,forgalmi, jogsi, körbenézi, lekéri...
Mikor vidéken laktam sohasem volt ilyen. Maximum ha valami akció volt.
Van olyan ismerősöm vidéken, aki rommá törte a Vectrát, hozott egyet külföldről, átrakta a rendszámot és azóta is azzal jár kb 5 éve... Sem műszakin nem veszik észre ("Janikám holnap bevihetem? Lejár a műszaki.") Sajnos a felelőtlenség faktor nem számít/nem érdekli. Nyilván nem ő az egyedüli...
Most a VÉDA szűr elvileg mindent lát. Kivéve amit nem. :)
Előtte bemártották a Mitsut egy pár százalékos fogyasztási csalás miatt...
(Amin Európában csak röhögni lehet, hisz itt kb minden kocsi 20 százalékkal többet fogyaszt, mint a katalógusban.)
Leesett a részvények ára, a Renault meg felvásárolta.
Nem jó ez, de marad még igazi japán gyártó:-)
Na de én akkor sem értem, hogy ki fizet 1 millióval többet egy Clioért, Micráért, na meg most majd egy Mitsu akármíért, amikor ugyanazon motorral és technikával megkapja Sandero formájában...
A puccosságot tudom meg kell fizetni, de miért lenne jobb és megbízhatóbb egy Clio, mint egy Sandero?
Kíváncsi leszek mit találnak ki, de szerintem Európába a fentiek tekintetében tök felesleges forgalmazni a Mitsu márkát.
De hibrid és elektromos téren, ha összerakják a Nissan és a Mitsu tudását, még jó is kisülhet belőle.
Olvastam a fejlécben a Renault alapú Mitsubishikről szóló cikket és felkeltette az érdeklődésem, hogy most mi micsoda.
Könnybe futó szemmel szoktam gondolni a Pearl Harbort bombázó Mitsubishi motoros vadászgépek történetére. (Semilyen szinten nem legitimizálom a II. vh. embertelenségeit, de a tengelyhatalmak győzelme esetén más volna a világ...)
Viszont a végső győzelem a szövetségesek részéről bizony megtörtént, ha már a Mitsubishi is a Renaulté.
A vikipédia írja a Renaultról:
A cég jelenleg „Renault-Nissan” csoport része. Övék a:
44%-a a Nissan-nak (a Nissan viszont 15%-ban tulajdonos a Renault-nál)
80%-a a Renault Samsung Motorsvállalatnak
20%-a az AB Volvo-nak (akik 100%-os tulajdonosai a Renault Trucks-nak)
99%-a a Dacia-nak (eszerint maradt benne egy kis román is...)
Sajnos nem készült kép a kimentésről. Csak a már itthoni, délutáni képet tudom prezentálni némi átszabás után.
A gumim, szerintem írtam többször is, Bridgestone dueler (félterep nyári), 8-10000 km futással.
Az ok a mély, folyton vizes agyagba vágott traktornyom, ami kb hasmagasságú volt, de nem látszott a gaz miatt és minkét vajúba belekerültem. Kitekerni nem sikerült, csak tolta az elfordított kereket, tolatni sem sikerült és a későbbi kitekerés már csak a kerekek alatti gödröt növelte.
Emelő csoda, csörlő nincs, csak vontató kötél a készleten.
A Niva, Vitara csak kinlódott hiába ástam ki a már ülő vonóhorgot és az egész hátulját. Nem tudtak meg sem mozdítani és közben végképp beástam úgy, hogy a jobb oldalon forogtak a kerekek a baloldaliak kevésbé. Ha volna difizár az elején még talán segíthetett volna.
Ma aztán a traktor is úgy kezdte, hogy elkapart a hátsó kereke, de a bekapcsolt öszkerék megtette a hatását.
Hátra húzta ki, semmi nem akadt. Itthon aláfeküdtem 3 szál gazt vettem le, egyébként nagy megdöbbenésemre az autó alja a legtisztább. Gondolom a fűtől.
Én már húztam ki a Vitarámmal így elakadt- gazdája szerint " mindenen átmenő" Nívát. Két 20 centi széles 2 méter hosszú padlót tettünk az első kerekek elé, kicsit alá. A padló szabad vége alá pedig keresztbe két két magasított téglát, ami már a szárazon volt. Erre húztam rá a Nívát, egész pontosan rángattam rá és így sikerült kiszabadulni. Az én kocsim az szárazabb utszakaszon volt és az én autómon kimondott terep gumi volt,van. Akadt fenn így egy másik vadász barátom Nissan Navarrája, azt meg se tudtam mozdítani, de két kísérelet után abba is hagytam, nehogy valami törjön a kocsimon.
Csak találgatunk, de a "minél télibb" gumi az a jobb sárban is, de nem az az igazi. Oda terepgumi kell, amit nem nagyon használunk, mert minek, meg meg lehet őrülni olyan zajos aszfalton:). A téli gumi profiltömbjei vannak legközelebb a terepéhez, a lamellák rugalmasak, a trutyi sokkal jobban kimegy belőle, mint a négy évszakosból vagy a nyáriból.
Nagyon kíváncsi vagyok a kolléga kihozására. Én traktoros bevonására vagy nem széttörő pallók lerakására gondolok és a kettes fokozatra. Az off Pajeróm elején volt csörlő, szépen kitudtam húzni, ha volt mibe akasztani:). Különben elég keskeny a horhos ahol az autó elakadt, nem látom a másik oldalát a fotón. Ha ott még lett volna hely esetleg, az arra kormányzással, ESP kikapcsolással talán fogott volna valamit a gumi.
Találgatunk csak, elméleti off road is hasznos lehet, még ha nincs két egyforma sár, emelkedés, bármilyen külső körülmény sem. Kíváncsi vagyok!
A vonatással kapcsolatban sajnos nincs ötletem, mert eleddig ilyesmire nem volt szükségem. Pedig ránézésre ennél sokkal ijesztőbb gubancaim is voltak, nem ritkán ugyanilyen, vagy még ilyenebb hígfos sáros dágvány traktornyomokban. Ezért fura számomra, hogy 4x4-be kapcsolva nem tudtál kimenekülni. Alighanem a gumi miatt. Ha téli gumival mentél, akkor biztosan az a hibás. (Ha nem, akkor tévedtem, és ne olvasd tovább.) Ezért is írok, mert egyszer én is megszívtam vele. (Méghozzá a betonon bármilyen téli körülmények között nagyon bevált minőségi hankokkal.) Olyan helyen, ahonnan a gyári mislen nem (!) négyévszakossal mindig kijutottam (vagy könnyedén, vagy nagy ritkán eléggé komoly kínlódás árán). A mostani csukázós időszak előtt direkt ezért nem tetettem fel a téli szettet. Nem is volt gondom az elmúlt hetekben. Baráti javaslatom: sáros terepre nehogy bemerészkedjetek téli gumival ilyesmi helyekre.
Az éjszaka belecsúsztam egy traktornyomba. Sem Nivával, sem egy őrült, kocsit nem kimélő Vitarással nem tudtuk kihúzatni, mert teljesen felhasalt, mind a 4 kerék már "lóg a levegőben" a próbálkozások miatt.
A kérdésem, amire sürgős tanács kellene, hogy ha hátra vontatjuk ki, mert a helyi adotságok szerint az tűnik kevésbé kockázatosnak, ha hasal az autó a levontatáskor leszakadhat elől valami műanyag?
Vagy mindenképp előre próbáljam meg kihúzatni?
Van két képem, de a sötét miatt nem mutat eleget. Ekkor még nem is volt sáros, utána kezdődött a java sározás...
Hallottam én is ilyen szinesfém orientált gondolkodást!!!
:) :) :)
Viccet félretéve én is azt tapasztalom vadászatra menet, hogy néha egész korán kinn a vad. A diesel motor hangját megszokta, jár elég traktor, de a lámpára tényleg ugranak.
Köszi a mérést és szomorúan olvasom. Akkor ezek szerint nem Duster lesz a következő autóm. :( Esetleg még a 2018-as modellnek van esélye, bár nem túl nagy. Szerintem érdemi változás nem lesz ebben.
37 cm fül belső szárától másik fül belső száráig. De az iso csatlakozók nem úgy vannak kitalálva, hogy három személy utazzon hátul. Nekem egy bébiülés, egy magasító hátul, köztük még elfér az "oldalbordám", pedig így három gyerek után már nem túl keskeny a csípője. Eleve az iso csatlakozók belső füle az övcsatok alá esik. Ez azt eredményezi, hogy az ülés már belóg a középső utasrészbe.
Mérni most nem tudom, de felnőtt már nem fér be közéjük. Viszont 3 gyerekülés isofix nélkül befér lásd a régebbi hozzászólásaimban a képeket. Beköthetőek és csukható az ajtó. De szorosan...
Le tudná esetleg valaki mérni, hogy a két szélső hátsó ülésnél a belső isofix csatlakozók között mennyi hely van? Az egyik nagy kérdés, hogy a két gyerekülés között mennyi hely marad hátul.
4x4-nél hátra is kell a lánc, mert az összezárás miatt az el.kuplung nem szereti az átmérő különbségből eredő feszültséget. Ilyenkor inkább lánc előre, és 2 kerékkel kell menni.
Ahogy itt már korábban topiktársunk írta, előre kell a hólánc, hogy a vonóerőt és a kormányzáshoz szükséges oldalvezető erőt meg tudjuk tartani. Vannak azért a Duster esetében finomságok is. Ha igen mély sárban, vagy olyan hóban, ami a küszöb tájékára ér és nem porhó, be kell kapcsolni a nyomatékzárat, ez viszont még a viszonylag rövid idő miatt is kikapcsolhat a lamellás kuplung felmelegedése miatt. Ilyen viszonyok általában rövid távon adódnak, amíg az ember ki nem jut a takarított utakra. Ha nincs komoly emelkedő, a hajtott első kerékre megy a lánc, automata 4WD-ben lehet hagyni az autót és a lánc kímélése miatt igen lassan érdemes menni. Már ha nagyon muszáj egyáltalán menni ilyenkor:)
Szerintem hajtáslánc és gyakorlat függő, hogy egy pár vagy két pár hólánc. Nyilván hátra is kellene, ha annyira nagy az ellenállás, de az csak az orosz, igen elmebajos videók világa:)).
Ezeket a fekete, műanyag részeket mivel szoktátok ápolni? Én ArmorAll-t használtam eddig, de nem olyan, mint régen volt. Valakinek van jó ápolója matt részekre?
Fenntartva a laikusságomat, a hozzászólásom is laikus lesz...
Most gyorsan megpróbáltam a két gumira rákeresni, de arra jutottam, ha nagyjából egyformák, eredményeiket és árukat ilketően is, akkor a mérleget én a részeredmények függvényében dönteném el.
Azt gondold végig, hogy a teszten található úttipusok közül melyik számodra a legilyesztőbb. Nyilván nem a száraz, hanem a havas, a jeges, vagy a vizes közül melyiktől tartasz jobban és a két gumi közül a teszten az olyan úttipuson melyik hozott jobb eredményt.
Ez lehet a döntésben talán segítség!
Mert embereket megkérdezni, hogy kinek mi jött be? Az túlon túl szubiektív.
A valóságban talán nincs is nagy különbség, de a lelkünknek szüksége van erre a döntéshizatali tortúrára. Szóval sok örömet, aztán megelégedett, biztonságos autózást kívánok!
Nem rendelkezem hajós végzetséggel, de tényleg jártam két évet Pesten a Hajózási Szakközépiskolába, ma Lékai...
És ott a diák társadalomban tényleg az ököljog uralkodik, ott láttam eddigi életemben egyedül kivert fogakat és most belegondolva valóban velem is megtörtént, hogy egy konfliktust úgy oldottunk meg, hogy közel szó szerint a vérét vettem a másiknak.
De ez több mint 20 évvel ezelőtt történt! Eddig soha eszembe sem jutott, hogy ezt ténylegesen újból így oldjam meg.
Ami sokkal nehezebb ügy és sokkal kevesebbet beszélünk róla, az nem egy emelkedőre, hegyre a felmászás, hanem a leereszkedés onnan. Ugyanis itt a gumiabroncson sokkal több múlik, mint a felkapaszkodásnál. Ha nem megy fel, hát istenem, nem megy fel. Visszaereszkedik, megfordul, hóláncot rak. Hiába van terepjáróban, SUV-ban lejtmenet vezérlő, az elektronika csak azt az off-road alapigazságot igyekszik a vezető helyett megvalósítani, hogy lefelé csak motorfékkel, esetleg hozzá még nagyon-nagyon finom lábfékkel (ha nincs lejtmenet elektronika) lehet az autót leengedni, mert ha megcsúszik, az abroncs elveszíti a tapadást, csak a lejtő vége állítja meg az autót. Ott meg bármi lehet:)
Hóban, vagy csak simán csúszós, dimbes-dombos úton a téli gumi nélkülözhetetlen .
Vannak extrém helyzetek is, időre kellet kijutnom a Genfi Autószalonra, de lejtős kerti parkolómból csak úgy tudtam levergődni, hogy hóláncot raktam fel. És nem volt hó, csak sár, az off autón meg téli gumi.
Először azt gondoltam, hogy hajós (tengerészeti) képzettséggel is rendelkezel, ugyanis ott dívott az a durva módszer, hogy áthúzták a matrózt a hajó alatt.
Igaz, ezt a modernebb időkben már betiltották.
Aztán, ezt a hsz.-edet olvasva megértettem... :)))
Neked jogod van ahhoz, hogy biztonságban, nyugodt körülmények között közlekedj, neki meg ahhoz, hogy ne gyilkolásszák meg úton-útfélen...
Ám, ez érdekes kérdés.
Mindkét félnek vannak jogai, csakhogy ezek a jogok (annak ellenére, hogy mindkét fél részéről valósak), gyakran ellentétesek egymással.
Nehezen található középút, vagyis olyan megoldás, ami mindkét fél számára elfogadható.
Itt lép a képbe az ősi reflex: "Jó, akkor agyonütöm!", és a némileg humánusabb változat, mely szerint ügyvédhez fordulok.
A jogi rendezéssel az a szomorú, nagy baj, hogy általában az nyeri a pert (évek múltán), akinek több pénze van jobb ügyvédre, esetleg mindig eggyel több ("harapós") tanúja van...
Gyűjtöttem tapasztalatot négyévszakos és téli abronccsal egyaránt.
Mindkét fajtával eljutottam a célig, de a négyévszakosra mindig sokkal előbb kellett felraknom a láncot, a télivel (hozzávetőlegesen azonos útviszonyok között), többnyire lánc nélkül is eljutottam a célig.
Ez engem meggyőzött arról, hogy a téli megfelelőbb a zord viszonyok között.
A négyévszakost hamar "nyugdíjaztam", megmaradt nyárinak, miután elkopott, már csak kifejezetten nyári és téli került a felnikre.
"Hímoroszlán" hajlamom van jó bőven, tehát, ha nem muszáj, nem dolgozom, inkább heverészek, de a kerékcserék beleférnek, sporttevékenységnek tekintem, egy kis mozgás sohasem árt... :)))
Igazad van, télre téli gumit. Venni fogok. Eldöntöttem.
Már csak az a kérdés, melyiket: Sava Eskimo HP2 vagy Fulda Kristall Control HP2??
A legújabb ADAC teszt alapján nagyjából egyformán teljesített mindkettő, de mivel többször van latyakos-vizes út, mint havas, ezért a vizes úton jobban teljesítő Fulda felé húzok kicsit. Az árukat tekintve alig van különbség...
Tőlünk nyugatra még azt is nézik baleset esetén hogy ne legyen 4 évesnél régebbi a gumi. Van e hólánc. És hogy mi a profilmélység. Azt nem tudom hogy öszkeréknél mit kell csinálni ha kihelyezték hegyekben a hólánc használata kötelező táblát? Mi jártunk úgy osztrákoknál hogy megyünk felfelé és egyszer egy kanyar előtt ott a hólánc tábla. Nagy okosan mentem tovább mert járható volt. 100 méterrel feljebb alig bírtam megállni a kocsival annyira csúszott az út. Azonnal feltettem a láncokat. Paráztam rendesen mert balra az erős lejtő, jobbra meg csak fák. Miután lejöttünk egy osztrák hölgy épp odaért és segítséget ajánlott. látta hogy ismeretlen volt a szitu de megoldottuk.
Vagy csak simán lecsavarják a kupakot, lehet forró motornál is, csak szép lassan kell, hogy a nyomás lassan lecsökkenjen, és ne fröccsenjen a képedbe a folyadék.
Német oldalakon olvasható, hogy a hátsó ablaktörlő intervallum kapcsolóját (is) újra lehet programozni. Ehhez nem szükséges másik ablaktörlőkapcsolót beszerelni, mint az első ablaktörlő esetén A ddt4all-ban egyszerűen megoldható ez.
Az eredeti gyári beállítás intervalluma: 0-40 km / h 7000ms 40-70 km / h 5000ms 70-255 km / h 3000 ms 255-Vmax km / h 3000ms
Ezen értékek szerint túl gyakran törölt és erre semmi szükség.
Az általam beállított intervallumok: 0-40 km / h 17000ms 40-70 km / h 12000ms 70-90 km / h 8000ms 90-Vmax km / h 5000ms
Véleményem szerint ezek célszerűbbek az eredeti beállításnál. Persze a puding próbája az evés. Ez az első esőnél kiderül! Persze azért ezt nem várom olyan lelkesen....
Loganos azt hiszem értette a 4x-5x áthúzomat és lereagálta a poént, amit én az egyik Hadházi László féle sztorinól aplikáltam a témához.
A tényleges megvalósítást amennyiben rendelkezünk vizuális fantáziával el lehet képzelni, de egyébként a valóságban nyilván annyira lehetetlen, mint ahogy én róla képzelem, hogy egy újjal is hozzáért ahhoz a Volvóshoz.
Hadd gangsúlyozzam, ahogy itt szájkaratésságról volt szó, ott is nyilván egy olyan extrém esetben, amikor látod, hogy a télre jól felkészült autóstárs felkészületlensége az ok, hogy az autóink párosodásba kezdtek.
Egyébként is ezt a túlreagálást nem értem! :)
Agresszióról itt szó sincs, csak kapuról szárnyakkal! (Ha értjük Magyar o. és Ausztria hasonló határtevékenysége közti kommunikációs különbséget...)
Szóval ez sem más mint nyomatékosított nonverbális tájékoztatás, avagy hülyebiztos magyarázat, mentális igény szerinti oktatás. De, hogy önbíráskodás?!?
Szia, de nem ugy ugrik ki, mint amikor fekezek, hirtelen kormanymozdulat, es ott marad a memoriaban a tempomat sebessege. Hanem szo szerint mintha nem lenne bekapcsolva. A gombbal ki es ujra be kell kapcsolnom, hogy mukodjon. Erdekes.
En is CrossClimate-ra cserelem jovo ev elejen. A belinkelt teszten is irtak, hogy:
"Száraz és vizes úton – fagypont felett – az újszerű nyári és a Michelin CrossClimate egész éves abroncs remekelt". Nalunk nincs nagy fagy, telen meg repulunk hazafele, remelhetoleg nem jon be egy jegkorszak hirtelen, amint gumit cserelek:)
Lehet nem vagyunk egyformák, Nekem valahányszor belémjöttek az első mindig az volt hogy segíthetek e valamibe, esetleg hivjak e mentőt. Sosem tudthatjuk miért történik egy baleset. Ha valaki épp rosszul van akkor is neki kell esni? Furák vagytok. De tudom ez nem általános. A jogi dolgokat meg eldöntik a zsaruk vagy a bíróság. 2017 van. Gumi kérdést én lezártam annyival, hogy ezerszer jobb egy akármilyen de évszaknak megfelelő aminek a profilmélysége még 4mm felett van. Nagyon furának tartom hogy itt pár éves autókról van szó és már megy az okoskodás. Mert más beszélgetős helyeken arról van szó van e még alja a kocsinak, vagy hogy az amugy is 20-25 éves benzines vagy dízel motorok a jobbak, rosszabbak... Én azért rendeltem új Dustert mert ahogy írják sokan az első 5-7 évben csak szervíz. Semmi meglepetés. Nekem ennyi épp elég a pénzemért. Ennyi. :) De azért mindig lesz egy 3" Rothenberger csőfogó a kocsiban hátha kell az erőkar. :D Ha meg az számít ki mekkora akkor hagyom a francba a fogyókúrát, jó nekem ez a 109kg ami van. :DDDDDD Hát kell mert milyen arcokkal lehet összefutni. :DDDD Mordulok egyett azt adnak egy betétlapot, nem lessz semmilyen autó alatt áthúzás.. :D Bocsi hogy nevetek. :D
Épp azért nyikorog, mert már felkeményedett. Ennek biztosan van következménye a tapadásra is, főleg nedves burkolaton. Nem az az igazi baj ezzel a gumival, hogy télre nem jó, hanem hogy nyárra se nagyon/nem sokáig (akármi is van ráírva).
Na a rágcsálós kis dögök betették magukat a motorháztető alá. Gyakorlatilag elfogyasztották a motorháztető-szigetelést, ami egyszerűen darabokra hullott. Szuper. :(
A nyikorgás inkább a gumi keményedése, mint a kopása miatt lehet, nekem 3 éves lesz, de nincs benne 20000 km se, de nekem is nyikorog. Jövőre biztos lecserélem őket valami normálisra (CrossClimate?).
Az utobbi par hetben produkal olyat az auto (2014 DCi), hogy mintha kiugrana a tempomat-bol. Nem ugy, mint peldaul fekezesnel, hanem szimplan a kapcsolo bekapcsolt allasa mellett teljesen kilep a tempomat programbol, mintha en kikapcsolnam. Jon 2000 km mulva, kb egy honap a 80.000-es szerviz, akkor megnezetem, raadasul meg boven garancias.
Illetve ha mar ennyire gumizunk mostanaban, ti mennyit futottatok a sajat gumikkal. Nekem ugye negyevszakos van az eleje ota, lassan 80e km, kell lassan cserelni? A kis butykot meg nem ertem el, de elkezdett mostanaban tobbet nyikorogni az uton, aztan lehet ennek semmi koze semminhez...:)
A Garancia plusztól idézem magam korábbról (Service Pack-em nincs, nem tudom, mit tartalmaz):
a plusz 2 év "garancia" az valójában nem is az. Az van ráírva, hogy "Szervíz szerződés". Eleve csak a "mechanikai és elektromos alkatrészek" hibáinak javítására vonatkozik (valamint az ilyen hibák által okozott további hibákra). Kifejezetten nem vonatkozik a következő alkatrészekre: "gumiabroncs, keréktárcsa, kárpitok, burkolatok, műszerfal, légbefúvók, dísztárcsák, műszerfal kézi vezérlőegységei, hamutartók, akkumulátor, mokettszőnyeg".
Gyakorlatilag az autó üzemképességét garantálja.
A 4.5 pontja pedig leírja, hogy az Assistance nem hosszabodik meg automatikusan.
Nem tudom, én falusi vagyok. Felénk úgy működik, hogy ha szívóznak velem, és ki akarnak nyírni, akkor agyoncsapom az illetőt. Aztán majd az ügyvédek eldöntik mi lesz :) Nagyvárosi suttyóéknál (szerintem 50 év felett volt) meg ezek szerint úgy működik, hogy a 3-szor akkora Volvójával mindent lehet, mint nekem a Fiat Pandával. Leszoríthat, beletolhat az árokba, stb. De ha kiszedem az autóból utána, akkor neki jogai vannak. Hát lófaszt! Az ilyen csak ebből tanul. Amúgy én tök nyugodt vagyok. Nem szoktam kiabálni, dudálni, és villogtatni mint a sok hülye. De a testi épségem mindenféle törvénynél többet ér.
A Garancia pluszt sajnos előzetesen nem publikálja a Renault. Tulajdonképpen nem kopó alkatrészekre vonatkozik. Én megkötöttem. 46 ezer forintot nekem megér, még úgy is, hogy egy kicsit kötve vagyok a kötelező szervizek miatt a Renaulthoz. Nekem sikerült elintéznem, hogy erre vigyem az olajat, olajszűrőt és a pollenszűrőt. (Ezeket féláron szereztem be.)
Azt gondolom hogy senkinek sincs joga önbíráskodni az utakon, sem valós, sem vélt sérelem esetén. Néhányan estek már pofára, hogy üldözőből üldözött lett.
Ez nekem még sose jutott szembe, de most, hogy mondod :) Úgy már jártam, hogy a Volvója tetején ugrált a barom, hogy ne érjem el. Meg is álltak szurkolni páran.
Ez is adhat némi támpontot azoknak, akik négyévszakosban gondolkodnak.
Részemről továbbra sem kérdés: télre télit!
Mellesleg, ha családdal utazva valaki belém jönne négyévszakossal, vagy "neadjisten" nyárival, hát egy 4x-5x áthúznám a kocsija alatt, hogy miért kockáztatta az életünket...
Magam sem értem miért ne lenne megfelelő az a gumi amivel a gyár kiadja a kocsit használatra. Pláne egy prémium márkás gyártó terméke. majd jön a kérdés hogy az 1.2 turbós benzines miért eszik 10 litert off riad gumikkal városi dugóban mert szokott tavasszal járni pecázni és kell rá a terepes gumi. :D
Minden évben ez időtájt fellángol ez a vita: négyévszakos vs. téli. (5-6 hónap múlva a vita tárgya négyévszakos vs. nyári...) Egy biztos. Ezt nem az autógumi gyártók gerjesztik. Vannak, akik azt hiszik, hogy ez nekik "jó buli". Valamiféle összeesküvéselméletről is lehet időnként olvasni, hallani. Ha a rendszer valakiknek jó, az a gumiszervizek, akik ezen időszak alatt keresik meg az éves bevétel jó harmadát. Az autógumigyártóknak ezen rendszer fenntartása nem igazán gazdaságos. Az ideális nekik az lenne, ha csak egyféle gumit forgalmaznának. Igazából mi kényszerítjük rá őket a sokféle gumi előállítására, fejlesztésére. Igazából ezért drága az autógumi. Az én véleményem szerint, ha valaki nem hegyvidéki környezetben él, egyébként normálisan vezet, éves átlagban 15-20 ezer kilométert, akkor neki bőségesen elegendő egy jó minőségű négyévszakos gumi. Ezzel megtakarít 4-5 év alatt kb. 60 ezret, (plusz egy napot), azaz ennyivel szegényebbek a gumisok. Én a négyévszakos gumival még mindig elérkeztem oda, ahová a téli gumisok.....
Négy évszakos gumi: télen használható-e? (2017. 07. 04.)
Évről évre egyre több magyar autós választja a négy évszakos gumit. Az első vásárlók ilyenkor persze bizonytalanok, így szinte minden alkalommal elhangzik a tipikus kérdés is: télen használható egyáltalán a négy évszakos gumi, van olyan jó, mint a téli abroncs? A valódi kérdés valójában inkább az, hogy mikor éri meg a négy évszakos abroncs, a téliesítetthez képest ugyanis ez a gumi ma már nem jelent komoly hátrányt téli körülmények között.
A fejlesztéseknek köszönhetően a négy évszakos gumi télen alig jelent kompromisszumot.
A gumiabroncs gyártók folyamatosan fejlesztenek, vagyis keresik a még jobb tapadást biztosító összetételt és mintázatot, a fogyasztásról és csendes futásról sem megfeledkezve, de mi a helyzet a négy évszakos gumikkal? Nos, ha a 2000-es évek elején kellett volna válaszolnunk erre a kérdésre, akkor igazat adtunk volna azoknak, akik úgy vélik, a négy évszakos abroncs igazából nyáron és télen egyaránt komoly kompromisszumok megkötésére késztet. Manapság ez már a folyamatos fejlesztések kapcsán nem igaz. Szinte minden prémium gyártónak van négy évszakos abroncsa, de általában véve a kínálatban megtalálhatók az olcsóbb, közepes és drágább árfekvésű négy évszakos gumik. Amiben mégis különböznek az a kopás mértéke, a négy évszakos jobban kopik, mint a téli. Ahol a téli abroncs használatát jogszabály írja elő, ott a négy évszakost is elfogadják. Feltéve, ha az M+S (Mud + Snow, azaz Sár és Hó) és a hópihe jelölés is rajta van, így például azokba az országokba is büntetlenül „behajthatunk” négy évszakos abroncsunkon, ahol egyébként időszakosan téli gumi használatát írják elő. A négy évszakos abroncs téli helytállásnak jogi értelemben vett bizonyítéka, hogy jogszabály szerint is télinek számít. Persze a négy évszakos vs. téli gumi vitát legjobban a gumiabroncs tesztek eredményei döntik el. Ha pl. Az Autobild tesztjét nézzük, akkor ugyanannak a gyártónak a téli, illetve négy évszakos abroncsa közel azonosan teljesít havas, illetve jeges úton, nincs jelentős különbség.
Négy évszakos abroncs tehát igazán jó alternatíva azok számára, akik évente max. 10 ezer kilométert autóznak, és a gépjármű teljesítménye nem haladja meg a 160 lóerőt.
Nekem az a tervem, hogy mivel 3 hónapos az autó, és most vagyok vele 3200 km-nél, tehát viszonylag még originál a gumi, így bevállalom vele ezt a telet. Az új gumik árából meg megveszem a jövő téli tűzifát. Aztán tavasszal szerintem nézek valami szép alu gurigákat, arra átrakatom a gumikat nyárinak, a gyári felnikre meg ősszel hozatok valami jó télieket.
Természetesen, minden jogod megvan ahhoz, hogy ne érts velem egyet, és saját véleményed legyen.
Az egyetértés senkivel sem kötelező, ez általában sehol sem okoz gondot, összezördülést.
Ütköztetjük az álláspontjainkat, beszélgetünk, aztán mindenki kiszűri az "anyagból" amit akar, vagy tud.
Egy szóval sem mondtam, hogy az M+S-es abroncs rossz!
Azt viszont igenis sugallom, hogy a "telivér" téli (három hegycsúcs és a hópihe) jobb!!!
Az M+S-sel nem biztos, hogy eléred vagy megéred azt a pontot, ahol felkívánkozik a hólánc, lehet, hogy az igazi télivel sem, de a statisztikai esély a télivel sokkal nagyobb.
Attól, hogy akárhol elfogadják az M+S-t télinek, még nem lesz az! Ez csak egy kényszerű kompromisszum, ami abból adódik, hogy a nyárinál sokkal jobb téli viszonyok között.
"Még várok kicsit a döntéssel, hátha lesznek még vélemények, tapasztalatok."
Szervusz!
Megértem a dilemmádat! Új autó, sok kiadás, kevés kilométeres futás évente és még ott az a zavaró "négy évszakos" kifejezés is. Ráadásként az autószerelő ismerős is azt mondta, hogy jó lesz ez!
Nem akartam bele kotnyeleskedni, de azt írtad vársz még véleményeket...
Én kicsit sem vagyok szakértő, de annyit tudok, hogy nyárra nyári, télre téli gumi való. Csak azt tudom elmondani, amit itt az elmúlt 6-7000 hozzászólás alapján leszűrtem, ez ugyanis állandó, visszatérő téma, ha utánanézel láthatod is. Ebből viszont az derült ki, hogy ez olyan négy évszakos, ami nem téli. (Persze ezt 1-2 ember mindig megpróbálta másként magyarázni!)
Ha pedig nyárinak tekinthető, akkor mi a kérdés? Ha csak az nem, hogy most nincs rá minőségtől függően 80-150 ezer, ami nem szégyen, mert sokunknak azért van Dustere és nem G mercije, vagy Hilluxa, mert még az utóbbira sem telik.
Szerintem a többség valamit sejthet! (Ráadásul azon a négy kis gumifelületen kapcsolódva pörgetem magam alatt a Földet, én nem kockáztatok egy megcsúszást, mert lehet kitérítem a forgásából, túl pörög és ha egy nap 27 órából fog állani, biztos lesz egy okos a parlamentben, vagy a feleségünk, aki alvás helyett azt is munkára szánja nekünk...)
Szóval ne sajnáld a (minőségi) téli gumit magadtól és tőlünk. 17 éve vezetek, új autóm még nem volt, de az elsőt leszámítva (itt nemrég meséltem, hogyan törtem össze), az új gumi volt az első, ahogy volt rá pénzem. Ezen persze mindig bukik az ember, de ér annyit filléreskedni, hogy egyszer emiatt legyen baj?
Egy Duster vételén gondolkodom, az új modelben, jövő év elején. Jelenleg egy Logan MCV I-m van (16V 1.6 105 pacival, klasszik benzines). Bár a jelenlegi fogyasztása nem túl vészes, 7,5 +- 0,5l attól függően, hogy mennyi az autópálya(130-as tempóval is)/város aránya, nem lenne baj, hogyha a következő verda kevesebbet fogyasztana. 5-10 év közötti időtartamra venném.
Ami viszont a galibát okozza, a motorválaszték. Bár még nincs hivatalosan új motorválaszték, a mostani kínálat alapján, amiben nem várnak változást, a következő verziókon agyalok (választási sorrendben): 1. 4x2 EDC dízel 2. 4x4 dízel (109 pacis) 3. 4x4 benzin (125 pacis)
A 4x4 amiatt lenne jó, hogy néha járok erdőben is, akár esőáztatta-kijárt utakon is. Semmi komoly off-road, de nem lenne jó ottmaradni.😃 Erre mennyire alkalmas a 4x2? Bár a havas úton sokat segíthet a 4x4, ugyanakkor eddig is elboldogultam mind a havon, mind az erdőben a Logannal, de azért jobb lenne a jobb tapadás. Éreztem már a határait.
Viszont, ha a "keményebb" off-roadot leszámítva nincsen szignifikáns különbség (még sosem volt 4x4-em), akkor a szívem a 4x2 EDC felé húzna. Már kezdem eléggé unni a kuplunggal való játszadozást.😃
Ami a különböző verziók esetén kételyként merült fel bennem, hogy mekkora élettartamot (ami csak nagyon dúrva becslés, tudom, de mégis) várhat el az ember a következő használati móddal: Hétvégente inkább hosszabb utak (50-150km egyszerre, oda és vissza is, pálya-főút-erdei utak). A hétközben, ha használnám, nem lesz igazán optimális: kb. 12 "budapesti" km 1-1 menetre (otthon-meló). Összeségében 20000 km alatt lennék szerintem egy évben. Ez az, ami a gondot okozza. Mennyire gyilkolja a hétközbeni menet mind a dízelt, mind a turbós benzinest?
Ha csak a motor életartamát nézem, akkor mindenhol azt olvasom nagyjából, hogy erre a rövid utakra a dízel óóó jajjjj. Ok, akkor legyen benzines, de az is turbós. Hoppá, az óóó jajjj újra, a turbónak sem tesz túl jót ez. És így érek a dal végére. Tényleg ennyire gáz és hamar szétcseszi a fenti használat a dízelt/turbós benzinest?
Gumikérdés: nem veszem sértésnek / kioktatásnak. Éppen ellenkezőleg: köszönöm a kemény megfogalmazást. Éppen azért tettem fel a fórumon a kérdést, mert jót szeretnék magamnak és persze a többi közlekedőnek azzal, hogy nem megfelelő gumival közlekedem.
Eddig a többségetek véleménye az, hogy igenis kell téli gumit vennem a Conti M+S helyett.
Még várok kicsit a döntéssel, hátha lesznek még vélemények, tapasztalatok.
Hadd mondjam el a saját véleményem 22 év vezetés után. Gumikérdés: minden körülmény és vezetési stílus kérdése. Van sokszor hogy a sofőr sem veszi észre mennyire gyilkolja a kocsit-gumikat, ott bizony kellenek a komolyabb gumik. Vannak a nyugodtabb sofőrök akiknek sem komoly teljesítmény, sem komoly technika-gumi nem kell mégis eljutnak A-B be. Ennyi pont elég is a témáról.
A szerelő ismerősöd "szakvéleményét" tiszteletben tartom ugyan, de messzemenően nem értek vele egyet!!!
Amennyiben a szomszéd kisvárosig csak a távolság fele vagy harmada havas esetleg jeges vége is van a dalnak, elakadsz. A rutinosabb ilyenkor előkapja a hóláncot, felrakja és megy tovább.
Addig, amíg csak és kizárólag a saját testi épségedet és vagyontárgyadat veszélyezteted, a Te dolgod, rendezed magaddal ahogyan tudod, ha még lesz rá módod, de a többi közlekedőt nem veszélyeztetheted csak azért, mert az abroncsok kiválasztásakor rossz döntést hoztál és nem az adott körülményeknek megfelelő gumikat használsz.
A fentieket ne vedd sértésnek vagy kioktatásnak, mert nem annak szántam!
Meglehetősen keményen és drasztikusan fogalmaztam, de ezt tudatosan tettem!!!
A leírtak jórészt az én személyes véleményemen alapulnak, de emlékeim szerint, a KRESZ is említi a felelősség és a veszélyeztetés témakörét. :)))
De mit gondolsz, milyen százallkban zajlik ez így?
Mert, ha egy túlontúl magas 10-15%-ban történik ez, akkor is több eséllyel foghat ki az ember egy jó flottakezeltet, mint, amennyi esély van kifogni azt a 10-15%-nyi valós történetű behozott kocsit.
Szia, az átfolyásmérőt 1.1-re állítottam, ez a C_Adac_Correction. 56-ra a legfelső hasábot állítottam át 51-ről. Ez a GAUGING alatt a legfelső képernyőn található.
Kezdőként még azt hittem, hogy csak városi legenda, hogy nem cserélik le az autóban az olajat/olajszűrőt. Aztán amikor az első Logan1-ekről lejárt a garancia, és elkezdték nagyobb számban hozzám hordani az autókat, vagy 4 éves vezérlés cserére, több autón is láttam még gyári, full rá rohadt olajszűrőt. Pedig a tulaj becsületesen hordta a márkaszervizbe, és fizetett érte ,,vastagon".
És itt a következő sztori is, amikor már nem a szerelőn múlik, hanem a főnökén.
Peugeot márkaszervizbe dolgozott barátom. Ott is voltak gondos tulajok, akik nem értettek egyet a gyárilag előírt magas olajcsere periódussal, és fél időben bevitték köztes olajcserére. Na azokban soha nem volt ekkor kicserélve az olaj, főnöki utasításra!
Igaz azóta már az Auto Plaza is rég bezárt, meg a tulaj is meghalt tavaly.
Az ilyen céges flotta autókkal meg az a gond, hogy nem szervizelik őket rendesen, a szerelők ezekből lopnak mindent haza. Úgy sem derül ki alapon. Barátom alatt is megállt egy ilyen céges flottás előzéskor 80ezer km-nél az 1.6HDI C Max. 1.5 éves volt az autó. Bp.-re csak egy adott márkaszervizbe vihették az autókat az területi képviselők az ország minden részéről. Az autókra költöttek is eleget, MOL tankoló kártya, korlátlan ingyenes autó mosás, még a szélvédő mosót és az ablaktörlőket is a márkaszervizből vették. Aztán miután megállt az autó, az assistance trélere a Győri márkaszervizbe vitte be (hiába tiltakozott a cégnél a flottakezelős emberke, hogy ő Bp.-re kéri, gondolom be volt szarva, meg komoly anyagi oka is volt). Ekkor derült ki, hogy pl. üzemanyag szűrő még soha nem volt cseréle, és olajszűrő (így gondolom olaj is) talán 1-szer.
A sógorom egy cég fejlesztő mérnöke. 5 éve vett át újonnan egy kis egyterüt. Rácsukódott a kapu párhetesen beálláskor, szervízben javították, elektronikai gondjait szervízben gyári alkatrészekkel javították, cserélték. Két tankoló kártyája van (Mol, Shell), tehát soha nem tankol tescos, noname, kannás kutaknál. Szervízre beadja a kocsit a határidő lejárta előtt, így senki nem mondja, hogy az olcsóbbat tegyük, ne cseréljük, vagy "oldjuk meg okosba". Most 100000 km körül van, ha jól emlékszem, de ha másfélszer annyi is tök mindegy.
Jövőre cserélik ezt az autót, mert a cégnek így a legkissebb a költsége ezzel.
Ezt a történetet, meg amiről te beszélsz tegyük egymás mellé!
Melyiket vegye meg az ember, a kiglancolt, átfújt, tekert nyugati """90000""" km-es bömbit, vagy ezt a Cmaxot?
Nyugatról az ilyen kocsik el sem jutnak az új gazda esetleges kirándulásán kívül magyar országra, csak az, ami ott is lepattanó, mert sérült volt stb.
"Nézd csak a szépen gyarapodó autó kereskedéseket. "
A tesco is azért él meg, mert bemegyünk és megvesszük, megesszük a mindig frissét... Húsból gyakran a nyugat európában 6hónap fagyasztás után állateledelnek szánt készletet nálunk még ki lehet rakni.
A kereskedések is addig élnek és működnek, míg mi éltetjük őket!!!
Konklúzió: Kedves autós társadalom!
Tessék kinyitni a szemünket!
(Ez természetesen a tinderes fotók miatt Bmw-t 400-ból venni akarókra nem vonatkozik! Ők jól döntöttek, még gratulálunk is!
Nekik majd pár hónap múlva ajánlom egy 80 éves ismerősömet 2 lóerős szekerével majd bevontatja a méhbe a p...hosszabbítót.)
Mindig szétakadok, mikor a szakértö tanácsát kérik ilyen elképzelésekkel, 25 éves dízel BMW vagy Audi legyen-e inkább 4 kilóból, természetesen szigorúan racionális alapon, az olcsó üzemeltethetöséget szem elött tartva...
,,a külföldiek ledobott szarjait árulják mert a magyarnak a dübörgő gazdaság ellenére csak arra van pénze"
Nem csak a pénzen hanem az IQ-n is múlik :) Én pl. Nem tudom sajnálni azokat, akik megveszik az ilyen lefingott, a földet 5-10-szer megkerült (még ha nem is tudnak róla) Passat, A4, A6, BMW 3-5, Mondeo, Insignia romokat és utána szopnak vele. Ennek ugyan is nem anyagi oka van, mert annyi pénzből kaptak volna új autót is. De hát azzal nem lehet flancolni.
Kimész egy elhagyatot részre, és kipróbálod gyök2 tempónál, hol kezd el megcsúszni. Gázra/fékre. És ABSt is tesztelheted, hogyha elkezd dolgozni, ne vedd el, hanem taposd tovább.
Az autónak mindig megadok mindent, ami elő van írva, kicsit még többet is (motorolaj sűrűbb cseréje).
A jelenlegi autóm is bírja ilyenformán már több mint 18 éve. Semmi baja nem volt a motorjával (sem). A Duster mellé megtartom, mert pici és könnyű parkolnia vele a nejemnek.
Hogy mit csinálsz, az a Te döntésed, de amit NE csinálj, az az, amit az ismerősöd mondott. :-)
Ha főleg sík terepen és keveset mész, akkor az első pár évben el lehet lavírozni ezzel a gyárival télen/nyáron, de pár év múlva /ahogy kopik és tovább keményedik/ simán kellhet mellé egy téli, vagy lecseréled ezt egy rendes négyévszakosra ha nem akarsz a csereberével foglalkozni.
Neked szerencséd volt, jobb minőség jutott. Nagyon szór a minősége, 3 évesen semmi nem volt vele télen, de nyárra bekeményedett, csúszott már kis fékeuésre is. Ha ki akarod próbálni, adok ilyen fost, ha kell használd...
Szia, mint mar tobbszor irtam, ugyanezt a 4 evszakos Conti-t hasznaltuk otthon, MOn nyaron 40 fokban es telen a Matraban Kekesre felmenni a hoban. Nem volt semmi figyelemremelto negativuma cirka 55000 km futasa alatt. Most kulfoldon hasznalom 0-35 C° kozott telen-nyaron, nem latom hatranyat, napi 130 kmt megyek vele, neha melegben megnyikkan a gumi, de ha csak ennyi a problema, nem fogok cserelgetni. Viszont kovetkezo szett (5-10 e km-en belul) a Michelin uj negyevszakosa lesz, a Cross Climate. Ugyanazt most edesapam hasznalja otthon egy uj Octavian, az o tapasztalata szerint egy kicsit jobb, mint a Conti.
Hosszu eveken keresztul en is valtogattam a ket kocsin a teli-nyari szetteket, ugy tavalyelott lett ebbol elegem, az akkori Citroen C4re is negy evszakos kerult. Jegen mindegyik csuszik, nyaron mindegyik megall idoben, a helyesen megvalasztott, az utviszonyoknak megfelelo sebesseggel mindegyik normalisan vezetheto. Innentol kezdve nekem irhat az adac azt, amit akar...:)
A sajtóbemutató decemberben lesz, Görögországban, ezt a szervezésben résztvevő kollégámtól tudom. Nem kizárt, hogy a helyszínre vitték az autókat és
saját tesztre mehettek, esetleg saját ütközési tesztre a Renault laborjába, ezeket nem hozzák nyilvánosságra, csak az EuroNcap eredményét, ha lesz. Az egyik ilyen Renault lapbor a gyár mellett van, kábé egy focipálya nagyságú csarnok, mellette néhány pályányi területen az összetört autók parkolnak, későbbi felhasználásra (kizárólag biztonsági vizsgálatokra).
Előszériás autót nem nagyon visznek sajtótesztre, többnyire megsemmisítik azokat, esetleg működésképtelen vagy metszett kivitelben küldik kiállításokra, tanműhelyekbe. Van még egy korábbi széria is, amit kézzel raknak össze, ezek végképp halálra vannak ítélve, a sorozatgyártás áldozatai. Még ingyen sem kellenének:)
A gumiabroncs témához: november közepe táján vehetem át a Dusteremet és Conti M+S gumikkal adják.
Autószerelő ismerősöm szerint, amire én használni fogom (évi össz. 7000 km, 90%-ban városban 2-4 km-es távon, 10%-ban pedig a szomszéd kisvárosig, meg haza 60 km-es távon), arra ez a 4évszakos gumi jó lesz; viszont nyárra javasolja ezt lecserélni valami nyárigumira.
Halkan jegyzem meg, hogy én, mint NEM hozzáértő emberke, pont fordítva gondoltam eredetileg, azaz a Conti M+S helyett téligumi szettet akartam venni (Sava Eskimo HP2), és nyárra visszarakni a Conti M+S gumit.
Mit gondoltok az ismerősöm ötletéről? Vagy az enyémről?
Az a fura, hogy ehhez képest még egy menetpróbás videót sem látni róla sehol. Két hete posztoltak YT-on két francia nyelvű videót, ahol helyi (de nem gyári) erők álló autókon hasonlítják össze az új és a régi modell belterét, az egyiknek az elején látni a kocsit néhány mp-re mozgás közben.
Sanszos, hogy azon a tréleren (a sajtónak szánt?) előszériás tesztautók lehettek.
Kifelejtetted a másik ismert tényt, mely szerint az abroncsok nem szeretik az évente (365 nap) kétszer esedékes le- és felfeszegetést, használjanak is bármilyen síkosítót {epres Durex a legjobb :)))} és "kímélő" abroncsszerelő gépet. :)))
(Érdemes időnként megnézni egy alkotórészeire szétszedett autót. Akár Dustert, akár bármi mást. Hogy mit kap a pógár 5 millájér. Főleg a műanyag bizbacok kupac igen tanulságos)
Szerintem a válasz a problémádra rá van írva a gumira, nálam elég egyértelmű....:-)
A vízre felúszás nehéz ügy, mert sokváltozós, én egy esetből nem tudnék sem összehasonlítást tenni, sem következtetést levonni. A korrekt megoldás, ha lecseréled a gumit másra, időben visszamész a tett helyszínére és ugyanolyan tempóval pontosan ugyanabban az időpillanatban, azon a szent helyen végigmész és figyelsz..., de szerintem 100km/ó tempónál jól észrevehető vízátfolyásos, tócsás felület észlelésekkor ha időben leveszed a lábad a gázpedálról, nem lesz gondod...:-)
2 éves a kocsi, a futómű gyári. Baromi sokat vezetek, tudom milyen amikor nem stimmel valami. Itt most ezt kezdem észrevenni, ezekkel a gumikkal. Lehet lejárt az idejük, nem tudom.
Országúti 90-100 volt a tempó, jött egy vízátfolyás, a kipörgésgátló meg villogott mint a karácsonyfa. Tudom hogy nagy volt a víz, tudom hogy a gyorshajtás mindig relatív, és az adott helyzetben bizony ez sok volt, de azt is tudom hogy nagyon hasonló szituban a Conti sportcontactok (előző autómon) meg sem nyikkantak. Ja, azt is tudom hogy nem egy kategória, de engem akkor is meglepett tegnap a Dusi.
Igazából csak annyit akartam ebből kihozni amit Loganos is írt, ezek a Contik szerintem nem azok a "régi jó Contik".
Nem, sajnos a Continental minősége ilyen nagy szórást mutat 1-1 évben. Meg gondolom a gyárban is tudják, hogy Budget autóra kerül.
2012-től volt megfigyelhető a Logan/MCV/Sandero trió esetén, hogy egyik évben mindenki dícsérte, következő évben mindenki szidta az új autóján. Aztán rá egy évre ismét jóval szerelték. Nekem szerencsém van, a Lodgy-mon lévő gyári 16collos Continental-ra nem panaszkodok. Remélem a téli TS860 is jó lesz.
Én meg tegnap ebben a szeles, szakadó esős időben szépen felúsztam ezekkel a Contikkal. Nem lett semmi baj, de nem növelte a bizalmam bennük. Nyáron csikorogtak, minden indulásom a lámpánál olyan volt mint a telepi hülyegyereké, most vízben sem volt jó... Szerintem ez a Conti nem ugyanaz mint amit boltban is kapsz, valami budget verzió lehet.
Téli Barum megy fel a kocsira hamarosan, az szépen működik hidegben-hóban, jövő nyáron meg veszek valami rendes gumit, mert a gyári Conti szerintem nem az.
Egy jótanács azoknak, akik ragaszkodnak a nyári-téli kerékváltáshoz: ne spóroljanak, vegyenek külön felnit minden abroncshoz! Én csak azért nem vettem, mert négyévszakosra fogok váltani, de már megbántam. Évente cirka 20 ezer az abronccsere, ez 5 év alatt 100 ezer. A felni olcsóbb lett volna! :-O
mi is azért vettük meg most mert még volt ebből a blackshadow szériából . ár érték arányba ez a legjobb választás most szerintem . 4*4 et nem akartam venni mert nem használnám ki . nekünk ez bőven elég tágas és magas a mindennapi használatra ,horgászni menni stb. viszont ennek a modellnek a felszereltsége negyon tetszett így nem vártunk tavaszig
Nem 5 éves SUV-hoz kell hasonlítani. Majd kiderül. A kereslet alakítja a kínálatot. Én a Lodgy-t megvettem, mert nem volt más alternatíva. Akinek a 4x4 Duster kell, ő valószínű megveszi a jövőben is. A normál 2 kerekes Duster árából azonban már van más is, áremelés esetén nem éri meg.
,,az árra azt tippelte ,hogy kb 250-300 ezerrel lesz drágább mint a mostani. "
Rajtam kívül is megmondták már páran, nagy bukta lesz, ha árat emelnek. Eddig is volt a felszereltségekkel burkolt áremelés a kezdetektől bőven. Plusz 1-2 száz ezer Ft felárért sem éri meg az új modell! Gyakorlatilag majdnem minden marad a régiben, csak a lemezek változnak. Ami új lesz, pl. szervó kormány, annak a gyártása meg olcsóbb, mint a régié. Újak lesznek a fröccsöntött műanyagok is. De ilyen minőségért, karosszéria illesztési hézagokért, lötyögő-zörgő bisz-baszokért, vacak karcolódó kárpitokért, fényezési minőségért, stb. egy részben elavult Renault cuccokból összeválogatott autó nem éri meg a felárat. A mostani modellnek elnéztük (habár sok tulajdonos már ezt sem, mert annyi az apró idegesítő probléma) az ára, és az autó használhatósága miatt. És a hangsúly az áron van/volt. 5-6 millióból már rengeteg mást is kapni. Sokan eddig is csak a SUV divat miatt vették, terepre nem járnak. Ők majd beülnek ennyi pénzből egy más márka más típusába, egy kényelmes 5 ajtós vagy kombi típusba.
A Baumgartner nem egy adakozó család pláne ha már náluk az előleg.
De érdemes úgy indítani: "Hallottam, hogy más kereskedésekbe ajándék a téli gumi szett" (egyébként volt ilyen akció a Dusternél). Ha már kettőt sikerül az is valami.
túl sokat nem megyek napi szinten kb 20-40 km ha nincs más csak a bejárás. használt gumiban nem gondolkodom semmikép. úgy gondolom a biztonság többet ér. :) nem tudom melyik gumit kapom a kocsin a Continentalt vagy a michelint. a kereskedő sem tudta. meglátom átvételnél
köszönöm a válaszokat . én is így gondolom ,hogy meglátom milyet adnak és megpróbálom kisírni a kereskedőtöl a téli gumikat . mi is már csak raktárról tudtunk választani mert a blackshadowt már nem lehet rendelni a gyárból. az újra azt mondta a Baumgartner ,hogy talán kapnak az év vége felé bemutató kocsit de a felszereltségről nem tud semmit. az árra azt tippelte ,hogy kb 250-300 ezerrel lesz drágább mint a mostani.
Kértem ajánlatokat 60 ezres/ 4 éves szervizre. Kaptam is Pestről nem messze 58 ezres ajánlatot. A nagyobb tételek olaj 18 ezer, munkadíj 14 ezer a 4 gyertya 10 ezer.
A pesti szervizek 80 ezres ajánlatokat adtak. Az egyiknek visszaírtam nem akarna-e "csak" 14 ezret keresni kb. egy óra alatt. És nem.
Ha napi szinten kell menni, nem főúton akkor érdemes beruházni.
Egyébként meg kellet volna próbálni kialkudni az árból, most lehet egy kicsit szorongatni a dealerek új gyártásból származó Dustereket állítólag nem lehet rendelni idén a raktárkészletet kell fogyasztani.
Ide tartozó szép történet,a Nissan Quashqai-hoz most ajándék a téli gumi . Igen ám, de az ügyes Nissan 16-os gumikat ad, a 17-es vagy 19-es felnivel vásárolható kocsikhoz. Tehát az ajándékhoz kell 4 lemezvelnit vásárolni 60 ezerért+jeladók 48 ért.- Igaz 7 milliós kocsikról beszélünk.
Egy évig én is a gyári Continental-al használtam, csak most vettem téligumit rá! Ha sokat mész, akkor feltétlenül kell. Ha keveset, de az asszony viszi a gyereket ide-oda, akkor se spórolj rajta! És olvasd az előtted belinkelt tesztet a gumikról! Az hogy veszel egy olcsót nem biztos, hogy a legjobb döntést hoztad! Ha esetleg megvan a baj, akkor már késő!
Használtakat felejtsd is el!
Tudom pénztárca függő, de legtöbb autókereskedő ősszel ajándékként adja! Kérdezz rá, lehet ehhez is kapnál!
Érd - Budaörs -Biatorbágy környéke ami napi szinten bejárásra kerül . néha Balaton és Pápa. de tartok kicsit a gyári négyévszakos gumitól. ezért is kérdeztem ,hogy mik a tapasztalatok azoknál akik használlják
November 14 én vehetjük át az új Dustert. ugye gyárilag négyévszakos gumikkal adják. lehet ezt normálisan használni vagy vegyek téli szettet rá ? napi használatban lesz a kocsi város és autópálya vegyesen . dolgozni mindig kell menni ha havazik akkor is :). Köszönöm előre a válaszokat !
Maga a kamera elhelyezése egyáltalán nem feltűnő, bele illik a környezetébe. Aki ilyen beszereltetésén gondolkodik: a gyári garanciát nem befolyásolja. Akinek nincs az autóban Medianav fejegység, nálam az is van eladó új, jár hozzá a kamera és a beszerelés is.
A belógó vonóhorog fej sokat segít tolatáskor. Jó viszonyítási pontnak, így szinte mm-re oda lehet tolatni ahova akar a sofőr. Medianav 1-en kisebb a kép, nem teljes képernyős. Ez újabb Evolutionon már teljes képernyős. De az előbbiből is lehet Evolution klónt csinálni, így bővül a készülék menü rendszere, és a tolatókamera kép is teljes lesz.
A vezetéshez sok minden kell, nem sorolom, úgyis mindenki tudja, vagy legalábbis remélem, hogy tudja.
Azonban ettől még lutri ez a veszélyes társasjáték, ha a másik nem tartja be a szabályokat, borul minden.
Hiába vagyok én óvatos, előrelátó, megfontolt, stb., ha a szemből jövő kamionos az ötvenakárhány tonnás monstrumával kilapít, olyan cigarettapapír vastagságúra... :)))
Előtted voltam a Mesternél tolatókamera ügyben. Hát szuperjó lett. Szép és éjjel is jól lát a beszerelés profi munka hiába na....:)
A navi frissítés óta csak azt nézem szép színes lett, és már tudja a magyar TMC-t is. Igaz bele is futottam a péntek délutáni balesetbe az M1 pályán hazafelé. Érdekes módon egész hamar jelezte a stau-t. Kerültem is :)
Ezek fontosak, amiket leírtál, az a baj, hogy az autósok egy része nem a néptelen mezőn próbálja meg, hogy hol a csúszáshatár és megy még azon is túl, hogy visszajöjjön, hanem a közúton, véletlenül, illetve az autó viszi bele ezekbe a mozgásokba. De az már nem gyakorlat, ráadásul mi is ott vagyunk vagy lehetünk valahol a környékén:). A szakmám miatt elég sokat autóztam nagy tempóban zárt pályán vagy lezárt úton, vagy lassan mászva terepen, amikor minden kezelési lépést végig kell gondolni, ennek ellenére néha nem érzem magam jól a közlekedésben. Elég csak az M0-ásra gondolni, amikor jönnek át az országon a szabadságra utazó vendégmunkások. Órák alatt megváltozik az atmoszférája a különben sem veszélytelen útnak, autópályáknak. De nem is kell a nyári vonulásra gondolni, szinte bármikor belecsöppenhet az ember egy-két zűrös autós miatt idegbajos helyzetbe. Amikor valakinek az autóvezetésről beszélek, azt is mondom, hogy hallgathat rádiót, beszélgethet, énekelhet, bármit (majdnem):), de a tükrök jóvoltából állandóan lássa magát és a többi autóst a környezetében, mintha egy repülőről nézne le. Ráadásul a Dusteri magasságból --a belsőből-- jól látható a környékbeliek hozzánk képest relatív sebessége és jól kiszűrhetők az esetleg kellemetlen következményű mozgások. Persze a stop táblát figyelmen kívül hagyók, a szemből sávba előzők, vadak ellen csak a szerencse meg a biztonsági cuccok védenek.
Ha új Dusterre vagy más márkára váltok az a mostani függönylégzsák-hiányom miatt lesz:).
Akkor most Ászárra ha beérünk, és a Sörédi kereszteződésnél barna folt van? :) Ha kikapcsolod a funkciót, nem kolompol. De akkor így soha nem lesz stadion és kisvasút minden faluban :) Házszámot elvileg tervezett útvonalnál, ahol a térkép adatbázis is tartalmazza. De ha megtervezed az útvonalat, úgy is oda küld.
Kilenc éves voltam, amikor édesapám tanítani kezdett arra, hogy hogyan is kell autót vezetni.
Szinte szó szerint azokat mondta, amiket Te is írsz itt.
Volt egy nagy rét a város szélén, amikor egy kis szabad ideje volt, oda jártunk vezetni. Eleinte maga elé ültetett az ülésen és hagyta, hogy vezessem az autót. Amikor már rendesen elértem a pedálokat, egyedül vezethettem.
Imádtam, ahogyan pörgött, forgott, farolt alattam a nedves gyepen a jármű, de arra is rájöttem, hogy egy mozdulatra miként válaszol az autó és hogy mit tegyek annak érdekében, hogy az történjen amit én akarok, vagy legalábbis szeretnék.
Télen, vastagon befagyott a város folyója és a környező tavak, lápok. Kivittük a gépet a jégre és megtapasztalható volt, hogy hogyan indul vagy nem indul el a kocsi a szinte nulla tapadású felületen.
Az oktatásom a vezetői engedélyem megszerzéséig tartott.
Azt nem mondom, hogy tudok vezetni, mert ennek a megítélése nem az én feladatom, de jó leckéket kaptam.
Láttam, csináltam, próbáltam sok mindent a majdnem 6 X alatt, amióta létezem, de a Te tapasztalatod, rutinod, tudásod előtt tisztelettel megemelem a kalapomat. :)))
Én a metrót nem választhatom, ha csúszik az út, ha nem, menni kell.
Természetesen, van egy ésszerű határ, ahol már félreállok és megvárom a szórókocsit, ami előbb-utóbb majd csak jön. Ezért ajánlatos télidőben lehetőleg teletankolt tartállyal mászkálni. :)))
Hát ez gyönyörű! Ne érts félre, nem a posztodon gúnyolódok egyáltalában nem is akarok gúnyolódni, de az önszerveződő rendszerek a közutakon éppen mostanság vannak kihalóban, rosszul mondom, mert sosem léteztek igazán, tehát kihalásról sincs szó. Az autóutakon, az autópályákon gyakran közelharc folyik a méterekért, az előzésekért, a másik legyőzése rettentően sok társunk részéről hozzátartozik a bármikor előkapható rutincéljukhoz.
Az pedig, hogy a fejlett tempomat segítene a dugók megelőzéséhez, egy íróasztal mellett született, hamis idea. Örültem, hogy nem oda lukadtak ki, hogy elektronika helyett szilárd eszközökkel össze kellene kötni az autókat és mint vonatszerelvény húznának az autópályán:). Persze nem kizárt, hogy egyszer oda jutunk:).
A mai közlekedés gyakran ideges, izgága, az egyébként ettől a magatartásformáktól távol állókat is gyakran húzza be az örvény. Ott tartunk, hogy egy-egy utat meg kell úszni. Úgy két hónapja van a visszapillantó mögé rakva egy akciókamerám, ezalatt két olyan esetet is felvettem, amikor sávomba szemből átjött autót egyik esetben elkormányzással (fékezni sem volt időm), másszor fékezés-kormányzással tudtam elkerülni. De megvan pirosban előttem áthajtó autóbusz, vagy kézben tartott telefonon csevegő és közben kanyarodó autóbuszsofőr. Ilyenekkel mindegyikünk találkozott már.
Lehet ilyenekben gyönyörködni, és beszélni róla, de ha a térképen megnézted a hatvanas lassítás előtt, nem volt narancssárga és piros kivétel baleset.
Most egyfolytában torlódik napközben, és hatvannal sem mennek a csúcskor. Mivel lassabbak,torlódnak. Ezt nem tudod mással magyarázni, ugyanolyan átlagos követési távolsággal haladnak az autók 60nál, és 90nél is ott. Évek óta rendszeresen járom, meg tudtam figyelni.
Amúgy a térképen alul van szokásos forgalom nézet is, érdekes néha.
Ha jól gondolom ugyanarról, a közlekedésről beszélünk.
Az egyik oldala, hogy ez ilyen, így kell elfogadni, mert ezt adja az emberi tényező. Én pedig ostorozom ezt az emberi tényezőt, mert ha nem vagyunk ennyire fegyelmezetlenek sokkal nyugisabban mehetne az életünk.
Ebben nem vagyok biztos, tehát inkább kérdezem, mint mondom, de a regenerálási ciklus sem 60-nál, hanem inkább 90-nél fog működni? Persze nem Vác és Göd között...
Ez nem matematika. Ebben az esetben belép a pszichológia is. Viszonylag nagy sebességnél az átlag (normális) autós a szükségesnél is nagyobb követési távolságot tart. Így ekkor már az áthaladó autók száma nem feltétlenül nagyobb, sőt lehet, hogy kisebb. Kérdezz meg egy közlekedési szakembert erről! Az ún. dugóelméletnek igen kiterjedt irodalma van. Sokszor tapasztalhattuk, hogy a forgalom erősen döcögős, lassú egy-egy 2-3 sávos úton, aztán hirtelen felgyorsul és normális tempóban tudunk tovább autózni. Ez esetben, ha mindenki az elején betartaná a normális sebességet, akkor ez nem (biztos), hogy bekövetkezne. Ezt nagyon jól lehet egyébként modellezni is. A kulcs a féktávolság megtartásában van. Az átlag autós mindig egy kicsit nagyobb féktávolságot tart, mint ami (elvileg) megkövetelt lenne. Ezen sok kicsi 40-50 cm-ek összeadódnak és sokszor ebből lehetséges a dugó. Ha viszont mindenki pl. 50-nel menne nem biztos, hogy ez előfordulna. Persze pénteken du. 5 körül semmit sem ér az elmélet.....
Az egységnyi úton ha 60km/h- val ha 10 autó mehet át a megengedett 90-100-al nem 15 nek kellene átjutnia?
Gyakran használom az útvonaltervezőt, ha új útvonalra tervezek menni. Tudtommal az is a közúton 90-el, a lakott területen átlagosan 50-el számol. Ha ráhagyok 20 percet egy két órás útra, azt gondolom, korrektül számolok.
Akik kötetlen munkarenddel élünk azonban a leg váratlanabb pillanatokban szembesülünk azzal, hogy keresnek, valakivel összefutok, akire rá kell szánni azt az 5-10 percet pedig már el kellett volna indulni.
Ráadásul a valódi hazai gazdasági növekedés azokon múlik egy nem elhanyagolható részben, aki nem egy 8-4-ig munkarendben a kötelező minimumot végzi csupán, hanem 2-3 ember helyett külső kényszer nélkül, belső motivációból teszi a dolgát.
Az ilyen emberekről szóló kritika végtelen hosszú lehet, de talán itt is van néhány ilyen, vagy éppen az itt levőknek teremtett munkát.
Természetesen a záróvonalat és a kanyarodó sávot nem előzésre alkalmas területnek kell kötelezően tekinteni!
Aki ezt megszegi, azt kockáztatja, hogy így jár és ez rettenetes!
Azonban azért az egyért kardoskodom továbbra is, mert a történet sokkal árnyaltabb, mint, hogy azt mondjuk "hülye" volt. (Pedig az! Csak volt bizonyára oka...)
Ha azonban a törvényeket nem csak másra, hanem magunkra alkalmazzuk elsőként, akkor közelebb jutunk az igazsághoz. Szerintem.
És igen! Aki indokolatlanul lassú, az is vét a törvény ellen.
(Úgy emlékszem a német autópályákon van alsó sebesség korlát is. Vagy ez csak városi legenda?)
Az optimális sebesség itt nem ennyi, ha megnézed a lassítás előtti forgalmat. Simán nem volt dugó a reggeli és délutáni csúcsban. Most az építkezés miatti lassításnál meg torlódik, tehát ne optimális.
Ez valóban szörnyű. Arról viszont sokan nem is tudnak, hogy ezzel az esztelen száguldással nem javítják globálisan a helyzetet. Azaz, ismert, hogy az út egységnyi idő alatti áteresztő képessége a sebesség növelésével nemhogy nő, hanem csökken!!! Így, ha mindenki követné az ilyen ámokfutó, előzgető stílusát, akkor kevesebb autó tudna egységnyi idő alatt áthaladni. Még az is elképzelhető, hogy ebben az esetben éppen a 60 km/h sebesség volt az optimális maximum sebesség!
A kettes úton ma úgy gondolta egy BMW-s úriember, hogy a hatvanas táblánál "életrablók" szötyörögnek előtte, ezért a dupla záróvonalat átlépve előzésbe kezdett.
Vesztére szembe jött valami kamion.
A terepjáró 63 éves sofőrje most már nem siet sehová. :-(
Részben egyet is értek. De mégsem, mert soha nem próbálta, hol vannak a határai a nyári guminak télen. Elindulni nem tud, megállni meg még jobban. És a sok béna nincs tisztában semmivel, amit írtál. Nézd meg az első hónál, ha leesik. Az akkori bevételből mennek nyaralni télen a gumisok.
Csak azt nem tudom megérteni, miért nem telik banánra, ha majmot vett.
Amúgy meg, ha télen autózik, vegyen téli gumit. Aki nyári gumival közlekedik decembertől márciusig nálam terrorista..
Teljesen igazad van, ha néha megtehetjük, miért rohanjunk?
Néha én is ráérősen 70-80 között autózok. Beszélgetek a feleségemmel, vagy hallgatok egy jó műsort stb.
De ezt nem teszem meg, ha olyan úton haladok, ahol előzni a mögöttem levőknek tartósan kockázatos, vagy 10-20 autónyi sor keletkezik csak emiatt mert én szöttyögök.
Miért nézzük le a hajléktalant, közmunkást, aki ráérősen üldögél, míg más dolgozik? S aki ráérősen beszélget a kasszánál 10 percet előttünk, mikor egy percre ugrottunk be egy boltba és 3 perc mulva már máshol kellene lenni, azt türelmesen fogadjuk?
Akkor nehogy már tolerálnom kelljen pl. a nagykörúti 70-es táblánál belső sávban 40-50-el élményautózókat.
Fenntarrom! Aki indokolatlanul másokat feltarróztat a szabályos közlekedésben, olyan helyen, ahol nem lehet, vagy kockázatos előzni, az életrabló!
Ja!
Egyébként láttam már pár ilyen stílusú Dusteres öreg urat is...
Bizony egyszerubb, foleg, ha nulla vagyok az ilyen elektromos dolgokhoz es nem mernek valamit innen-onnan kiszedni, riszkirozva ezzel valami meghibasodast.
szia, nem a korforgalmon volt a lenyeg, csak azon, hogy vannak olyan elethelyzetek, amig (vegre) nem ugy hajthatok, ami a csovon kifer, hogy beerjek a munkaba, hanem nyugodtan autozhatok, hogy a lanyom meg se erezze a forgalmat. Szoval a lenyeg a nyugodtan van. Ha mast ezzel zavarok, hat azt pont lesz@rom...:). Lehet, hogy az altalad felvazolt helyzetben sem a vezetesi kepesseg hianya miatt ment lassan a sofor, hanem szimplan csak azert, mert megtehette?
Amugy napi szinten megyek, sajnos mindig idore, olyan 40-50.000 km / ev.
Azt gondolom a vezetési technikán több múlik minta téli gumin. Mindig képben lenni mennyivel lehet haladni, mire elég a motorfék, a letaposott nyomvonalon vagy a hóba stb.
Két éve összekoccantak előttem, én megtudtam állni még két méterrel előtte az M+S gumikkal. Kiszálltam, hogy mi van, mindhárom autón téli gumi volt.
A gyerekülés fejtámlája nem tartja a fejüket stabilan mint egy satuban-nem is lenne komfortos, mintha egy meleg fejhallgató lenne rajtuk órákon keresztül. Így kanyarban billeg a fejük. Szerintem nálad is ez van.
Melyik gumit mondod? A michelin latitude vagy a continental? Nekem michelin-nel adták, már csak nyárinak lehet használni. Úgy van ahogy írod.
Loganosnak köszönöm a tömítő tippet. Szerintem nagyon jó lett, bár majd az idő eldönti. Igaziból a hengerfejen lévő valamicsoda alól folyt az olaj és nem a hengerfej alól. Ezen a kis fedélen van a fojtószelep. Nem tudom mi a neve. Nem csoda, hogy szivárgott, ugyanis szinte nem is volt alatta semmi tömítőanyag.
Erről sokat lehetne beszélni, milyen autókon milyen gumi van télen/nyáron.
És profilmélység, öreg, mint a fagyott kutya lába, olyan kemény télivel nyáron, 10 éves nyárival télen, mert ott a sok 3 betűs, az megfogja..
Nem tudom melyik nagyvárosra gondolsz, de büdipesten akkor indul meg az élet. Vagy áll le, mert elkezdenek a nyári gumival lépésben menni. Biciklivel simán előzhetőek, hát még rendes téli gumival, na arról ne is beszéljünk.
Ha leesik az eső/ hó, a 30-as átlagsebesség lemegy 20 alá. Van amikor 15..
A legjobb az volt, amikor a nyárigumis öltönyös vitarás tizezresig felment, ha kihúzom..
Viszont bocs, de visszaternek az ESP kerdesre. Ki lehet ezt iktatni 4*2-esen biztositek kiszedessel? Ha nem tudok kijonni asarbol, mert leszabalyozza a kerekeket az elektronika?
Bar az teny, hogy multkor utottem a kormanyt, mert elottem egy 70es holgy, kormanyhoz huzott (szerintem meghalt volna a legzsaktol) ulessel "rongyolt" egy 2.0-as GTI zsir uj Sciroccoval, 60 km/h-val lakott teruleten kivul.
En is anyaztam allandoan a lakott teruleten 30al menok es az orszaguton 70el menok miatt egeszen addig, amig multkor a kislanyom szepen aludt a kocsiban es nem akartam felebreszteni azzal, hogy 50el vegyem be a korforgalmat. Nyugi van, ilyenkor nem sietunk es magasrol tojok arra, aki rohanna mogottem. Menjen masfele vagy induljon korabban vagy szervezze szimplan maskepp az eletet.
A masik eset akkor volt, amikor egy 3 kmes hidon kenytelen voltam 40al menni (tudom, tudom, giroszkop hatas miatt gyorsabban kene) motorral, mert olyan 80-120as oldaliranyu szelek voltak. Na azota motorral sem eroszakoskodom:).
Én át szoktam nézni, mikor megelőzöm ezeket a "sofőröket".
Javaslom nézzétek az arcokat, kedves hölgyek, ráérő nyugdijjasok, kiránduló turisták (akkik otthonról a boltig nem szégyenítik magukat a gyaloglással azon az 500 méteren).
Persze biztos van állapotfelmérésből jövő önkritikát gyakorló autós is, de én olyannal még nem találkoztam.
Az előzési kényszer oka "csak annyi" volt, hogy végzős egyetemistaként megpróbáltam megpályázni egy diplomás állást vidéken.
Ráhagyással elindultam, de egy baleset, meg néhány ilyen vasárnapi sofőr miatt, már annyi időt vesztettem amíg kiértem a belvárosból a hetesre, hogy késésben voltam.
Ekkor bekaptam ezt a nyugger utáni sort.
Te mit tettél volna ekkor? Kocogsz és késel? Persze az a biztonságos...
De az álmos könyv szerint nem jó jel az állásinterjúról késni...
Érd után egyenes szakasz jön egy emelkedővel, jónak tűnt! Csak jött egy csapat búrkoló srác szembe Pest felé péntek kora délután maszekolni 170-el. Fékezni, lehúzódni nekik derogált, a mellettem levő előzötteknek szintén...
Egyértelmű vezetéstechnikai hibát követtem el: fékeztem, vissza akartam menni, aztán kényszerűen balra lehúzódni.
Ma inkább 3-as, padlógázt választanám és ha minden kötél szorul, ráhúznám a kormányt arra, aki nem enged be. De azóta vezettem már kb 300 ezret...
A lényeg azonban az, ha a gumi fogott volna ez nem biztos, hogy így végződik.
Az "RVC Display temporization time" paraméterrel lehet állítani a kamera kapcsolási idejét. Az útmutató a Pyren programhoz készült, de ugyanazt az adatbázist használja mint a ddt4all.
Ha marad a felni, vagy a régi szelepek átkerülnek az új felnikre, akkor nincs tennivaló. A kerekeket is cserélgetheted, mindegy, melyik hol van. Mivel nincs kerekenkénti nyomáskijelzés, csak azt figyeli, mindegyik megfelelő értéken van-e.
Csak akkor van teendő, ha kicseréled a szelepeket, ekkor hosszan meg kell nyomni a SetTp-t, aztán pár km-t autózni. Azért, hogy biztos a jó szenzorok azonosítóit tanulja meg, ne pl. véletlenül a melletted parkoló autó szenzorait.
Nem hiszem, mert minden motornál 2000-re van állítva, Renault-kban is, nem csak Daciákban. És a különböző motorok más fordulatszámig pörögnek fel indításkor, nálam a TCe pl. csak 1500-ig.
Mifelénk még nem halt ki. (86 óta van jogsim, igen, pár százezret érő autót hajtok, Vadkelet-Magyarországon, tanknak való útmaradványokon, az átlagsofőrtől jóval többet) Főleg a kanyargós-hegyes vidéken gyakori állat a Csiga. Ettől függetlenül teljesen igazad van, hogy nem érdemes emiatt feleslegesen kockáztatni. Bár a kolléga ezt az előzést nem hiszem, hogy kockázatosnak tartotta volna előtte egy fél perccel, aztán akkor volt baj, amikor kiszaladt alóla az út. Tudom, rutin, meg belátás, de akkor is megvan időnként a probléma.
Elég régóta van jogosítványom. Én azt látom, hogy a magyar utakon egyre kevesebb a "csiga". Nagyon sokan hajtanak, mint az állat a pár százezer forintot érő félroncs kocsijukkal. (Sokszor bedrogozva, jogosítvány nélkül.) Én csak ritkán találkozom "csigával" . Ezen ritka találkozások nem érik meg azt a rizikót. hogy esetleg totálkárossá tegyem az autómat és (vagy) maradandó károsodásom legyen nekem és a családomnak.....
Belső kényszer. Szerintem mindenkinél előfordult már. Tempósan haladsz, aztán a távolban feltűnik a Csiga. Akkurátusan fékez minden kanyarban, lakott terület táblánál is beleáll a fékbe és onnan negyvennel haladunk. Persze az egyenesekben mindig jön szembe valaki, a mehetnék pedig erősen gyűlik a Csiga kényszerű követőiben. De itt a felúszós történetnél épp a Csigának volt igaza, gondolom ezt vagy százszor el is mondta a helyszínelés alatt.
Nem értem azt az élethelyzetet, amikor valaki "kénytelen előzni". Persze így látatlanban nehéz ezt elemezni, de engem biztos, hogy senki sem kényszeríthet előzésre. Így biztosan odaérek a célhoz.....
"Különben a két éves, első szerelésű gumik annyira fel vannak keményedve, hogy vizes úton kétkerékkel, tempósan kanyarodva erősen eltolja az elejét a Duster. Szárazon baromira csikorog, esőben meg alulkormányozódik két személlyel. Most rakom fel a télit, de tavasszal újakat veszek, vagy a télivel járok és azt cserélem télire majd, ha eljön az ideje."
Szervusz!
Nyílván mindenki maga dönti el, hogy mire költi a pénzét. De, szerintem ez a gumi, a leírtak alapján egy kritikus helyzetben életveszélyes is lehet.
Ilyesmi gumival én sajnos megtapasztaltam már egyszer egy szakadó esős napon, ilyenkor ősszel +10°-ban a tükörjég élményt. 90-nél sem a fékre, sem a kormányra nem reagált az autó, amikor egy életrabló miatt, aki 55-el gondolta ésszerűnek közlekedni nyílegyenes közúton is, ezzel kocsisort generált és én kénytelen voltam előzni.
A következmény totálkár, szegycsont törés, belső vérzés a biztonsági övtől.
Amellett, hogy egyértelműen én hoztam rossz döntést, az az olcsó gumi majdnem megölt!
Szóval csak arra tudok mindenkit biztatni, hogy öv mindig legyen becsatolva és minimum egy jó állapotú hankook szintű gumi minimum kell a biztonsághoz.
Az A oszlopi pattogás más frekvenciájú, mint fejem felől érkező ciripelés. Először azt hittem, hogy a venti kapott száraz falevél darabkát (nem tudom Dusternél bejuthat-e, volt autó nálam ami jelezte az őszt:)) , de a motortető felnyitása után az oszlop tövében, lehet látni mindkét oldalon van egy-egy kis műanyag takarólemezkét, annak meghúztam a rögzítő csavarját, azóta csendben van. A tető feletti mocorgás esős időben csendben van, melegen ez tipikus hungarocell vagy ahhoz hasonló hab érintkezik fémmel kis löketű fázisokban jellegű hang. Könnyen kiszárad és nem láttam bele, de lehet, hogy némileg tágulhat is.
Megmondom őszintén én elég vén vagyok és rengeteg autóval jártam, eléggé rezisztens vagyok az ilyen dolgokkal szemben, majd ha eladom, előtte törődök vele többet. Vagyis elviszem egy itt ajánlott és bevált szervizbe.
A dízel Duster használati értéke, ha nem autópályázol tartósan, elég jó. Inkább élvezem a nyomatékát meg, hogy a tegnapi esőben, több km-es agyagos emelkedős úton, nem is zárt 4x4-vel, a kapott négy évszakos gumikkal feljött. Különben a két éves, első szerelésű gumik annyira fel vannak keményedve, hogy vizes úton kétkerékkel, tempósan kanyarodva erősen eltolja az elejét a Duster. Szárazon baromira csikorog, esőben meg alulkormányozódik két személlyel. Most rakom fel a télit, de tavasszal újakat veszek, vagy a télivel járok és azt cserélem télire majd, ha eljön az ideje. Ezek érdekelnek, a pattogás másodlagos.
Jó kérdés, igazából még senki nem adott rá kielégítő választ. Gondolom, bizonyos esetekben téves riasztást okozhat, ha alacsonyra van állítva, más értelmét nem látom egy meglévő felügyeleti eszköz figyelmen kívül hagyásának.
Én 500-ra állítottam, azóta mentem pár ezer km-t, egyszer se jelzett. Ha valaki tutira akar menni, akkor állítsa valamivel az alapjárati fordulatszám fölé.
Egyébként itt lehet átállítani: "CLUSTER_x52_X67_X79_X92_v4.x" > "GENERAL CONFIGURATION" > "Configuration Entretien et Odométrie".
Orosz oldalakon lehet olvasni arról, hogy a DDT4ALL program segítségével be lehet állítani azt, hogy ne csak 2000-es fordulattól figyelje a rendszer az olajnyomást, hanem akár 700-800 -as alapjárati fordulaton is. Tudom is, hogy ezt miként kell beállítani. A kérdésem, hogy mi az oka, hogy gyárilag 2000-es értékre van beállítva ez az érték? Én városban általában 1500-2500 fordulaton megyek, azaz sok esetben nem ellenőrzött az olajnyomás? Van értelme ezt 800-1000-re állítani?
Új információk kerültek nyilvánosságra a BIC-kel kapcsolatban a dacianer fórumon. A lényeg, hogy csak olyan eszközt szabad megvenni, amely a következő modellek egyikéből lett kiszerelve: Clio 4 / Captur / Twingo 3 / Trafic 3 (vagy Duster 1 Ph2 / LoganSandero 2). Ha máshonnan származik, akkor a Dusterbe bekötve nem fog bekapcsolni/felébredni, így a környezetet se lehet benne átállítani Script 14-re.
Ha a BIC egy Megane 3 platformos autóból (Megane 3 / Fluence / Latitude / Talisman / Laguna 3) származik, meg lehet próbálni a 2-es lábra is rákötni a 12V-ot, ekkor a BIC felébred és így át lehet állítani a scriptet a 14-esre. Ezután a 2-es láb kiköthető.
Ha egy BIC nem Clio 4 vagy a Megane 3 platformos autóból származik, akkor az egyetlen megoldás, hogy be kell építeni egy hozzá passzoló autóba (esetleg máshogy kell bekötni, mint a Dusterbe), utána átállítani a környezetet Script 14-re, aztán már beépíthető a Dusterbe.
És végül a cikkszámok, amelyek elég újak ahhoz, hogy a Dusterben működjenek (amennyiben Clio 4 platformos autóból származnak, lásd fent): 283467680R 283467937R 283468105R 283463540R 283466187R
Mondjuk ezt jó lett volna korábban tudni, akkor én sem dobtam volna a kukába az első BIC-emet...
Hibátlan volt és nagyon meg voltam elégedve vele, de 1 éve kész lett az új lakásom és így már 500m-re lakok a munkahelyemtől. Feleslegessé vált a dízel és nem szerettem volna hidegen járatni.
Bár nem sokszor írtam itt, de minden nap olvastam!
Szombaton hoztam egy új (S-es) kisautót amivel még ismerkednem kell!
További sok örömteli kilométert a Duster tulajoknak!
A nyáron errefelé termett egy kevéske gyümölcs. Tartogattam egy kicsit, de már nem lehet belőlük se gyümölcssalátát, se lekvárt csinálni...
Szóval mikor felpakoltam azt a kb. 2 tonnát sikerült irgalmatlanul meghúznom a derekamat és a hátam.
Felállás után percek kellenek, hogy kiegyenesedjek.
Na és itt az apropó! Megdöbbentett az ülés!
Én nem értettem eddig sem az ülés fikázását, de fájó derékkal a deréktámaszos octáviában maximumra tekerve sem éreztem az én 188 centimnek ennyire a derekam megtámasztását.
Oldaltartás nincs, de minek is, ha egy enyhe kanyarnak is max 90 km/órával érdemes nekimenni?
Szóval a deréktámasz, bár nincs, de a forma mégis olyan, mintha volna, jól vizsgázott!
Az ajtó nálám is általában a 2.-ra csukódik...
Az octáviában, ha ritkán így jártam, 2 újjal rányomtam és becsukódott, pedig az újkori ára csak kicsivel volt több, kb 6 millió.
Ott ennyibe belefért? Az enyém újkori ára 5,6 volt.
Pedig ez nem a felesleges extra kategória, mint amivel az angolokat próbálják megetetni...
Az autó árába nem fért bele a téligumi szett. Külön kínáltam a vevőnek, de azt mondta nem kéri, mert újszerűek az M+S gumik rajta (Michelin). Ez persze igaz is volt, mert alig volt km a kocsiban, és az első télen én is azzal jártam és nem volt vele problémám.
Egyébként 2 nap alatt eladtam külön a téli szettet, annak ellenére hogy volt aki itt fórumon jól megmondta hogy annyit nem is ér amennyiért itt felkínáltam.:)))).
Más.
Vidéken tankoltam és egy lenyűtt Duster tankolt mellettem. Plafonig sáros. Nagyon durván össze vissza dőléssel álltak rajta a kerekek, a bal eleje durván lent volt, (szerintem rugótörés lehetett). Szóba elegyedtem a sofőrrel, azt mondta hogy céges, (azt nem tudom miféle cég) ők sokat használják kemény terepen de igazán 80.000 km alatt annyira lefosott az autó, hogy már nem költenek rá. Elindulás után olyan hangosat csattant váltáskor a kardán is, mint régen a lepukkant zsigulikban. Sajnáltam szegény autót.
Értem én, meg egyet is értek veled. De szerintem az a jelenség áll fenn, hogy ameddig még kissé nem kopnak be a zárak, addig az a kis légnyomás különbség, ami akkor keletkezik, amikor hajtod be az ajtót, is visszatart annyit, hogy éppen ne csukódjon be. Nem arra kell gondolni, hogy izomból kell becsapkodni, csak kicsivel erősebben, mint amikor pl. le van engedve egy ablak. Bizonyára lassabban távozik a levegő, mint amilyen gyorsan a nyomás keletkezik az utastérben. Ez olyasmi jelenség, mint amikor egy injekciós fecskendőt hirtelen megütsz, előfordul, hogy lelövi a tűt. Ha pedig lassan nyomod, szépen kimegy belőle a levegő. Ennyi.
Igen, de amikor becsapod az ajtót, akkor érdembem megnő bent a légnyomás, és nem mindegy, hogy ez a többletlevegő minimális réseken lassan tud távozni, vagy egy nyitott ablakon rögtön. De egyszerű a dolog, csapd be ugyanazt az ajtót úgy, hogy le van engedve egy ablak, és úgy, hogy nincs. A ajtókéderek meg tényleg engednek annyit az évek alatt, hogy könnyebben csukódjanak az ajtók.
Köszönöm a válaszokat a repedésekkel kapcsolatban, akkor én is megcsináltatom a gari lejárta előtt. Fóton szerencsére nem volt gond azzal, hogy ez lakkprobléma-e (mert arra csak 2 év gari van), egyből mondták, hogy igen, a tömítés repedezik, tehát 3 év gari van rá. Ha valakit valahol 2 év után el akarnak hajtani, ne hagyjátok magatokat.
Továbbra is az a véleményem, hogy ez így nem jó. Az utastér nem hermetikusan zárt. Nem is lehet az, hiszen a szellőztetés nem működne. Gondold el: jönne befelé a friss levegő, aztán nem menne sehova.
Sajnos már történelem... Jó 35 éve az első Skoda S-100L gépkocsimat elvittem az ismerős maszek szerelőhöz, hogy vizsgáztassa le. Nézegette, nézegette... majd azt mondta: "Vidd el vizsgáztatni a Mozaik utcába. Ott majd végigmegy a soron, aztán adnak egy papírt, hogy mi nem tetszik nekik. Azzal még közlekedhetsz 30 napot, de akkor én már tudni fogom, hogy mit kell megcsinálnom, azt megcsinálom és levizsgáztatom. " Akkor még a műszaki vizsgára valami 300 Ft körüli összeget kellett fizetni. (A havi fizetésem, meg 1.700 bruttó Ft volt) Minden izgalom nélkül elvittem, még csak le sem mostam. Végigment a soron, majd félreállítottak. Aztán hozták a műszakit, hogy ÁTMENT A VIZSGÁN! Hát ez az, ami ma már történelem. Bocs az off-ért!
Na így már mindjárt más. Szóval a szokásos éves revíziós munkadíj, csak beleírják (feleslegesen, mert egy szerviz dolga az, hogy az autó bármikor vizsga képes legyen) a műszakira felkészítést is.
Megnéztem a szervíz ajánlatát és így szerepel ez a tétel: 4-ÉVES SZERVIZ,MŰSZAKIRA FELHIBÁZÁS 21.171 Ft. Akkor ebben benne van a 4 éves szervíz is. Anyagdíjak külön tételek.
Műszaki vizsgának semmi köze az autó ,,szerviz történetéhez" ezáltal a garanciához sem. Ott csináltatod ahol jól esik, ezért senki sem szólhat. Pluszban a vizsgadíjon felül még 20000Ft-ot elkérni azonban a pofátlanság kategória! Az 1.5 óra munkadíjuk. Úgy, hogy lényegében ha hiba van (izzó csere, stb.) annak amúgy is kifizettetik az árát. Normális helyen ez úgy működik, hogy ,,ráteszik" a vizsgasorra, ha jó átmegy, és került 20-on pár ezer Ft-ba. Ha nem, akkor majd javítás után megy át.
A javítás óta nem jelentek meg újra a repedések, jelenleg is olyan mit a gyári. Garanciában ingyen megcsinálják még gariidőben. Érdemes megcsináltatni.
A repedések nem jöttek újra elő a javítás után? Ha 3 évet kibír a javítás, akkor lehet, hogy én is megcsináltatom. Az enyém most lesz 3 éves, és kb. 2.5 éve megvannak a repedések, de csak nagyon vékonyak, és amióta észrevettem őket, nem romlott a helyzet. Nem tudom, érdemes-e bolygatni, mert javítva is pont ugyanazzal az eljárással és anyagokkal lesz, mint eredetileg, szóval előbb-utóbb valószínűleg újra megjelennek a repedések. Akkor viszont talán jobb nem hozzányúlni, nehogy rosszabb legyen, neadjisten beázzon ha pl. rosszul teszik vissza a tetősínt (leszedik egyáltalán?)...
Nálam is most lesz négy éves a rácfelvarrt 1.6b 4x2 Dusterem, az enyém is 5 év garis már november elejére bejelentettem szervízre Fehérváron ahol vettem és oda hortam végig. Elvileg csak egy olajcserés szűrőcserés szervíz lesz nekem mert 46 ezer van benne eddig gertyákat majd 60 ezernél cserélnek. Eddig hibátlan a gép csak a tetőn a festékrepedés javítattam meg gariban rajta 1 éves korában. Első műszakit nem márkaszervízben csináltatom mert +20 ezre felszámolnának a műszakin felül műszakira felhibázás viszgálat címén.
Meglátom, köszönöm a tanácsaidat. A gond az, hogy a hazának jövő héttől újra szüksége lesz rám messze délen, így sajnos nem olyan egyszerű elintézni távvezérléssel a dolgokat. Asszonypajtás talpraesett és sok mindent elintéz, viszont a kocsi az én dolgom lenne, de majd megbeszélem vele. A másik gondom, hogy ahogy olvasom a környékbeli 150 km-en belül lévő szervizektől sem várhatok sokkal jobbat, legalábbis a visszaolvasott vélemények alapján. Nomeg a Dunántúl úgy tudom full Császár, nem tudom ez mennyit számít. Lehet, a következő szervizt megcsináltatom a volánnál, úgy tudom ők is jogosultak pecsételni. Majd meglátom, most szinte biztosan nem lesz energiám ezzel foglalkozni. Ahogy látom, a pénz az kell, tereljük csak a kuncsaftot be a szervizbe bármi áron. Vagy a másik lehetséges ok, ami semmivel sem jobb az előzőnél: dilettáns f...ok gyülekezete, akik a saját előírásaikat sem ismerik eléggé ahhoz, hogy megfelelő és korrekt ügyféltájékoztatást adjanak. Szomorú!
Ekkor kellett volna tájékoztatni a Renault Hungáriát, és másik szervizt keresni. Még nincs veszve a dolog. Jelentsd be az esetet mielőbb hétfőn az ügyfélszolgálaton az autó és a számla adataival. Aztán kérj korrekciót, akár úgy, hogy az RH gondoskodik neked időpontról választott szervizben. Ekkor kifizeted szépen a fennmaradó 0.2 óra díját, plusz egy pollenszűrőt, az autót nézzék át (fék, futómű, kaszni, ODB diagnosztika) át, és megvan az 1. éves revíziónak az elvégzése. És ettől indul újra az 1 év hivatalosan is. Amúgy nagyon helyesen gondoltad műszakilag, hogy ha amúgy se sokat mész, akkor jobb az olajcsere a hideg beállta előtt, mint tél végén.
Úgy vélem nem érted a probléma lényegét. Pisztácia nem is volt!!! Küldhettem volna külön bizottsággal kézbesített megrendelőt, ha megfeszülök sem lehet előrébb hozni a kötelező revíziót. Közben persze akár tízszer is mehetsz hozzájuk, de a garancia csak akkor él tovább, ha a forgalomba helyezés +1 év elteltekor viszem az autót újra. Zárójel bezárva, pont. Haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló. Na EZ a kereskedői mentalitás csapja ki a biztosítékot nálam. Nem lehet, mert... csak. Ez egy Dacia, ez van, válaszolta a szaki a múltkor is a komfortmodulos kérdésemre...
A gond az, hogy nem. Legalábbis a bejelentkezéskor még úgy beszéltük meg a kedves ügyintézővel, hogy nem az un. 0. olajcserét kérem, hanem az 1 éves szerviz intervallum esedékességét - mivel nem érem el az éves 20e km-t - szerettem volna február vége helyett október elejére tenni. Úgy gondoltam, hogy ennyi belefér, legyen meg a teljes első szerviz szűrőkkel, kutyafülékkel, mindenestül az egy év lejárta előtt pár hónappal, aztán utána ugyis évente viszem a kocsit. Reggel meg csak pislogtam, mikor mondta a tag, hogy akkor olaj+szűrő. Mikor erőlködni kezdtem, hogy nem ezt beszéltük meg, meg mondtam, hogy a tél előttre szeretném ezt az egészet átütemezni, csak hímelt-hámolt. Komolyan mondom eljutottam oda, hogy inkább rájuk hagyom, mert fölösleges felbosszantanom magam ezen a szerintem gyenge kettes alá hozzáállás-terméktámogatás dolgon. :(
Pedig tényleg ilyen. Az enyém 3 hónapos, rendesen be kell tenni, hogy becsukódjon. Ha résnyire leeresztem valamelyik ablakot, patika módon működik. A kollégám már úgy száll be, hogy körbenézi az ablakokat, milyen erővel kell csukódni.
Szerintem ez hülyeség. Az ajtónak ugyanúgy kell csukódni újkorában is, mint 1-2 évesen. Volt már nem egy új autóm, de ilyen gondom nem volt. Be kell velük állíttatni rendesen, ha már így kiengedték a gyárból.
Ezt az olajcsere dolgot nem értem. Világosan le van írva a garancia feltétele. Most egyet beiktattál a nulladik és az első közé. Ennyi. Az ajtó valóban olyan új korában. Próbáld meg úgy becsukni, hogy nyitva van egy másik ajtó.
Ma meg volt a TIF a veszprémi Renault Császár szervizben, olaj+szűrő csere, gyors átvizsgálás. Az első ajtók problémájára a válasz (nem csukódnak vmi finoman, kissé nagyobb erővel kell bevágnom, mint az ingerküszöböm): "még nagyon új az autó, jól zárnak a kéder gumik, a légnyomás...". Ehhh... legyen. Akkor csapkodom azt az ajtót, majd bejáratódik. Persze. Kérdésemre, hogy akkor most ezzel az egy éves előtti olajcserével (műsoron kívüli, tehát be sem kerül a szervíztörténetbe) le tudtam-e az egy éves csereperiódust, három hónapja ott dolgozó veterán: persze, ráér vinni az autót 2018. októberben is. Cool, probléma letudva, mivel nem megyek évi 20e km-t, (15-öt is csak talán), úgy gondoltam, az éves revízió így pont a tél előtt megejthető, friss olajjal lehet nekifutni a télnek. CSAKHOGY! Mivel a munkalapon a következő esedékes szerviz 28e km-nél, vagy 2018. 02. 22-én lesz, nem hagyom annyiban, és megkérdezem a kedvenc ügyfélszolgálatos hölgyet, tényleg ráérek vinni jövő októberben a kocsit? Hümmögve nézi a papírt, majd jön a válasz: a Renault Hungária a kötelező revíuzió HIVATALOS (1 év vagy 20e km) időpontjában végrehajtott szervizhez köti a garancia érvényességét. ERGO: ha a február végi autómnak szeretném októberre ütemezni az olajcseréjét tehetem, de akkor évi 2x kell olajat cserélni, mivel a garancia csak akkor marad meg, ha a hivatalos időpontban viszem az autót szervizre. Nagyszerű. Megoldás? Az nincs, fizetés, távozás. Semmi extra, csak a szokásos rugalmasság (már ha a szomorkás tekintet, a széttárt kezek, valamint a "hát, sajnos ez van!" annak minősíthető). Sebaj, szerviz után felkerestem kedvenc gumiszerelő vállakozásomat is (tényleg az, korrekt, megbízható, környéken TOP1 szerintem), megjött a téli kerék szett. Fel is dobták seperc alatt, így már nyugodtan várhatom a telet...
Az ülőlap tetején, középett leghátul, ahol már a háttámla is hozzáér, oda van beépítve a gyáriban a hőkapcsoló. A gyári ülésfűtés kellően nagy felületű. Azzal viszont 2 probléma van: -még a hagyományos fűtőszálas, tehát nem annyira tartós, sérülékenyebb. Ez ha megszakad, az egésznek annyi. -nagyon nagy hőingadozással dolgozik és csak 1 fokozatú. Elindul, ,,tojást főz" :) majd kikapcsol, és sokáig semmi, majd kezdi elölről.
Én pár hete már azon agyalok, hogy mit tegyek az autómba. Van itthon komplett gyári szettem is, az utólagosból meg nekem is szállítanak be. Lehet finnyás vagyok ( sőt biztos :) ) de egyikre se mondanám, hogy 100%-os. Régebben pár éve hirdettek itt Győr környékén új Audi ülésfűtéseket, meg még a piacon is árulták. Aztán eltűntek. Biztos felvásárolta a gyár :)
"Nekem végül azért lett Dacia, mert az új BMW-t nem tudom kifizetni..."
Bizony vagyunk ezzel így még páran! Én is csak azért nem járok mondjuk Bentley Bentaygával a dácsijám helyett, mert nem vagyok az angol királyi család sarja, és nagy sajnálatomra azért kell bejárnom dolgozni, mert az évi 365 napos nyaralásomat én sem tudom kifizetni.
Az nagyon nem a gyári. RHINO CF-ARM típus van benne. A Dover Kft. http://doverkft.hu/index.php?page=shop.browse&category_id=118&option=com_phpshop&Itemid=5 ,,teríti" szinte az egész országban. A beszerelő műhelyek, autószalonok 90% ezt rakja be utólag. Ez a legolcsóbb, ami már ér is valamit, nem tönkre menős, ezért ezt rakják. Ennél a relés kapcsolgatós megoldásnál jobb azonban a RHINO CF-AEM típus, ami elektronikusan vezérelt. Ennél nincs akkor a hőingadozás. Az a gond azonban ezekkel az utólagos ülésfűtésekkel, hogy nagyon picik. A Dacia ülése amúgy se túl nagy, de a gyári ülésfűtés az ülőlapon majdnem a duplája, a háttámlán másfél szerese. Egy egyterűnek a jó nagy ülésébe kb 2 szett kell belőle.
Megrendeltem a kocsit. Nem tudtam, de 4 évszakos gumikkal adják és még kaptam hozzá gumiszőnyegeket. Már csak egy hónap kb. Várom. Könyöklő nem kértem végül. Majd kialakul kell e.
2014-ben vettem a Dusteremet, bőr kivételével minden benne volt de az ülésfűtést külön kellett akkor rendelni. Egyébként nekem se világít a két fűtés gomb és ha túl melegszik akkor kikapcsol.
Arra jó, hogy pl. ha a feleségem kapcsolja be és utána úgy hagyja, lesz rá esélyem, hogy észrevegyem, hogy már megint mint sok mindent ezt is úgy hagyta maga után.
Vagy, ha érzed, hogy a tojások félfőtt állapotban vannak, az a bekapcsolt fűtés miatt van.
Mert a gomb akkora, hogy tapintásra nem egyértelmű az állása.
Mire jó a világító kapcsoló az ülésfűtéshez? Ahol van, ott egy gyerek se látná az ülésben ülve. Egyébként pedig valami hő és talán nyomás érzékelő is lehet benne mert nem fűt ész nélkül.
Épp az előbb beszéltem az egyik helyi iskola igazgatóval, neki 2 diesel összkerekes Dustere van, saját és szolgálati. Ő is csak dicsérte.
De az autóválasztáshoz hozzátehetjük, hogy ennyire szubiektív dolog kevés van a világon mint ez!
Ahol én felnőttem, ott az alsó középosztály Opelekben létezik, a Suzuki a suttyóké, föntebb meg urizálás. Apám is opeles... (A 14 éves Astrájában van 90000 km, és fűtött garázsban áll első napjától. Abból úgy lesz oldtimer, hogy nem lett belenyúlva. )
Az én generációm közül sokan Fordoznak, de engem attól valami zsigerileg tart távol. Van olyan barátom, aki abban ül, nem áll ki vele, mert a 14 éves 1.8-as megeszi a gatyáját, de a felesége a szomszéd utcába az iskolába azzal megy tanítani, hogy lássák Mondeóval jött.
Szerintük ez a non plus ultra.
Bmw-ről kár is több szót ejteni, amíg nem teheti valaki, hogy újonnan vegye!
A Duster pedig szubiektivitáson belüli obiektivitás: teszek rá, hogy ki mit gondol, ennyiért jót ezt lehet kapni.
Mert ugyan nem igazi terepjáró, csak képes elmenni összkerékkel igazi terepen is.
Viszont a csak első kerekest nem látom igazán indokoltnak, arra én nem adnék ki pénzt! 6 éve nézegetem és sokszor eljátszottam a gondolattal, de azt mindig úgy éreztem, hogy az nem kifizetődő kompromisszumok sora.
A hír igaz, köszönő viszonyban sincs a két autó egymással semmilyen téren, de az áruk is igencsak máshogy van pozicionálva. Nekem végül azért lett Dacia, mert az új BMW-t nem tudom kifizetni, a használt 4 milla /Dacia ára/ körülieket meg sanszosan meg kell támogatni jópárszáz ezerrel néhány havonta, erre szintén nem éreztem ellenállhatatlan késztetést, kényelem meg menettulajdonságok ide-vagy oda...
Az új Dacia két dologban veri, árban/fenntarthatóságban meg a földutakon…de az is igaz hogy akár +10 éves BMW-ből is igencsak érszrevehető az átülés. Nálam földutak nem játszanak, de a nyugalmam többet ért mint a BMW által nyújtott többletélmény a használat során. Próbáltam, létező dolog, 10 éves kintről behozott ki tudja hány km-t futott 525i touring automatával igencsak adta a sorhatos benzines egy hosszú hétvége alkalmával, alig akartam visszaadni.:-)))
Szóval tény hogy tökéletes választás a Dacia ha A-ból B-be akarunk problémamentesen eljutni, talán a legokosabb döntés ilyen célra, de tud ennél autó egyéb téren többet nyújtani, akinek arra van igénye és meg tudja fizetni, azt simán megértem.
Nagyon jól tetted, hogy ezeket leírtad, mert tényleg mindennek van egy saját humánus oldala. Arra gondolok, hogy sajnos autós körökben elég rossz a béenvések megítélése, ami nyilván nem ok nélkül alakult ki. Arra viszont kevesen gondolnak (bevallom én sem), hogy tényleg lehetnek olyanok is, akik hobbiból, az autó szeretete miatt tartanak egy fajta típust, és nem azért, hogy a többi közlekedőt háttérbe szorítsák, megfélemlítsék. Az a kép alakult ki a klasszikus béemvésről, hogy betetolakszik mindenki elé, száguldozik, és ha jól végezte gusztustalan munkáját, kicsit leparkol pihenni mindjárt két rokkant helyet lefoglalva. Aki közülük nem ilyen, annak sajnos ok nélkül kell elviselni a közutálatot és a sztereotípiákat.
Én sem érzem visszalépésnek egy 23 éves valaha kirándulni vágyó német apukáknak épült autóból átülni egy új autóba. amit eladtam 300e km futott vagy vissza tekert 5-600 e. példány volt. Anyós küszöb rohadt de az összes elem valóban rozsdamentes volt és idén 20e. km et mentem vele. Sajnáltam mert nagyon szép volt a félbőr belsővel, csendességével és a 6,8-7,5-10 literes fogyasztásával. De mivel 40 felett vagyok vágytam egyszer kipróbálni egy új autót. szerencsés és nagyon dolgos, értsd kétkezi fizikai munkavégzéssel pár év alatt lett ennyi kp. jobb mintha mindet az asszony apránként elkölti. A bömösökkel csak egy gond van. Egy f10 karbantartása kicsit költséges, szerviz pl szélvédő 250e. De átlagban 70-300 e. is lehet pár havonta ami nekem sok. Garázs sajnos foglalt, van egy OT jelölt e34 limuzin. Azt bütykölöm 4 éve. Azzal járok 4lámpás és OT talikra. El nem adnám. Na az 27 éves. 4 szépségdíja is van 2010 től kezdve. Meg van egy e34 csoport amit idén átadtam fiatalabb embereknek hogy kezeljék. Jó kis közösség. Rendezvények, autós kirándulások és rendszeres adomány gyüjtések a program. nem egy átlag kefefejű csapatot kell elképzelni aki a szétszakadt autót leflexelt rugókkal, túlméretes felnikkel használ mikor épp van pénze tankolni. Inkább vállalkozók, cégvezetők, márkakedvelők egy csoportja. Szóval maradt egy kedvenc. Semmiképp nem roncs. Arra azért van igényem. Az X5 nekem nem jön be, az X1 tetszene de magyarországra tök feleslegesnek érzem. Nagyon sokat néztem autókat (egész életemben) úgynevezett autó fanatikus vagyok. Jó véleménnyel vagyok a Dusterről. Ahogy próbálhattam épp azt néztem nem lesz gond a napi használat. Tegyük hozzá használt autó párti vagyok, viszont nagyon aljas a mostani kereskedések működése. Simán átvernek. Néztem a használtakat is, fura hogy mennyire tartja az árát, de nem bíznék ismeretlen eladóban. Vettem már 79 éves papától álom autót. Hidd el jó volt de napi vezetési szokásai látszottak. Most is van eladó 15-40 e. Km el de a franc fizet szinte listaárat egy használt autóért. Jó lesz a Duster. Benzines, magasan ül az ember, van hely pakolászni, jókat olvasok róla. Az ülést meg ha nem tetszik át lehet variálni. Van pár komoly autóépítő-restaurátor barátom. Bízom a Dusterben. Meg magamban is. :)
Nem értem többektől az ex béjemvés valagnyalásának okát, mégpedig hogy mennyire mérföldekre innen van a Duster attól a 25 éves roncstól amitől most megszabadult, és hogy a Duster micsoda visszafejlődés lesz most szegénynek "de idővel szokható", és hogy ahhoz képest a Duster "finoman fogalmazva nagyon egyszerű lesz". Már bocsánat gyerekek, de mi ez a nyálas baromság?! Főhősünk egy hulladékból száll át egy új autóba, de nem azért ebbe mert csak erre van pénze, hanem azért, mert az új X5 nem tetszik eléggé neki, vagy nem kapható a kedvenc színében, esetleg nem fér el a garázsában.
Itt már szóba került, hogy a Duster és az öreg, első generációs 5-ös BMW-d (ha jól emlékszem E34-est írtál) két távoli ligában játszik, Az új autódban minden közel lesz a neked apró ülésben és minden, finoman fogalmazva nagyon egyszerű lesz. Ha a tényleg fontos könyöktámaszt nem adják, nem érdemes 40 ezerért megvenni tőlük, itt a fórumban téma volt az utólag, akár házilag berakható, sokkal olcsóbban.
Na akkor kérem a könyöktámaszt is. Belealkudom. :) Örülök a gyors válaszoknak. kb 1 hónapot írtak az árajánlatba míg átvehetem. Jó lesz. Nincsenek nagy elvárásaim. Olcsó és jó autónak tűnik. Taxisok nagyon dicsérték. ha megvan majd írogatok fel néha.
A Duster a pillanatnyilag kapható autók közül az egyik legjobb,.ha nem a legjobb rugózású. Ez nagyobb tempójú irányváltáskor nem előny, óvatoskodni kell, de a mi útjainkra, nem versenyezni ideális. Persze a drágább suvok lengések nélkül nyelik az úthibát, a terephullámokat, egy x5-ösben vagy egy xc 90-esben meg sem érzed a vacak utat, de azok háromszor annyiért stabilabbak és úthiba alázóak. Az új Dusternél állítólag hangoltak a futóművön, félek, hogy keményebb lesz. Cserébe 2 centivel hosszabb az üléslap:)..Nagyon várom...
Hasonló vasat hajtok pár hete. Szerintem nagyon kellemesen vezethető autó. Jó időben földúton is jól boldogul, bár a bakháton levő gaz furcsa papírdoboz hangon zörög az autó alján.
Könyöktámaszt én is szeretem, bár nem egy masszív darab, és hiába felhajtható, mégis nagyon megnehezíti az öv becsatolását.
Nyugis autós vagyok eldöcögök 110-el autópályán is, ott még nem túl hangos, és nem is eszik olyan sokat.
Köszönöm, érdekes a téma és a videó is. (Mellesleg a 3 centis emelést is bevillantja:)). Az enyém még garis, meginterjúvolom a szervizt, de valóban egy elkeményedett tömítés adhat hangot. Majd írom, még gyűjtöm a javítanivalókat. Eddig a biztonsági öv csattját cserélték állandó be nem kapcsolt jelzés miatt, most a baloldali bajuszkapcsolót a kürt és világítás kuszasága miatt. ( Két év, 42 ezer km)
Azért a BMW-ből át ülve, ha 23 éves is volt visszafejlődés, de idővel szokható! Ülés keskeny, ülőlap rövid, oldaltartás nulla. Enyém dCi, múltkor nyomtam az M6-on egy 130-as tempót Dunaújváros-Mohács oda vissza, nyolc liter fölött volt a fogyasztás.
Szerintem akár diesel, akár benzin 120 fölött nem gazdaságos!
Hello. Holnap fizetem az előleget. Arctic 1.6 4*2. Pár extrával: tolatóradar klíma tempomat El. Ablak. Nekem ezek az alap dolgok amik kellenek. Remélem jól választok város és vidék használatra. Erdőbe illetve terepen nem. BMW ből ülök át. 23 éves volt. Remélem fog tetszeni. Természetesen újat veszek. Elsőre azt kérdezném városra és földútra mik a tapasztalatok hogy bírja? Gondolkodom könyöktámaszon is. Mennyire jó a gyári? 186 magas és 108kg vagyok. Mennyire lesz kényelmes az öreg BMWhez képest? e34. Illetve autópályán mi az ideális sebesség ahol nem eszik sokat? 120? 130? Köszi a választ. Joczy