Pannónia, a "magyar legenda". Ez a topik kapcsolódik a Pannónia motorkerékpárok topikhoz (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9049017) Itt főleg olyan információk, hozzászólások találhatók meg, amelyek Pannónia tuningolással, versenyzéssel kapcsolatosak. Magas szintű szakmai ismeretek, trükkök, tippek. Csak haladóknak :-) !
Utolsó e témabeil hsz em, hogy ne zavarjam a társalgást: Az "abszorbcio" kifejezés már maga is ELNYELÉST jelent, ha hullámtanról van szó, márpedig a kipugáz az tuti, hogy kijön, és nem nyelődik el :) Mégegyszer elnézést a témakisiklatásért.
Ezt nemértem, hogy hogy jön ide?"A hang , hangvezető közeg nélkül nem nagyon terjed úgy tudom :)"
A hangtompító működésének szempontjából tökéletesen mindegy, hogy milyen összetételü a vezető közeg, legföljebba méretezés volna más, az elv ugyanaz, az általad említatt perforáltcsöves izé, egy csillapított üregrezonátor, ami a rajta bármilyen célból keesztülvezetett hang energiáját részint surlódásá alakítja át, másrészt a hang bizonyos spektrumokban nem szeret ide-oda ping-pongozni, márpedig a néhány Khz feletti hangok pont ezt csinálják a töltelék szálai között, mivel a hullámhosszuk pl 10 Khz-n, csak 32 mm.
Azt nem gondolod komolyan , hogy csak a "hang" megy bele a tompítóba :) ? A gázok keltik a hangot , sőt maga a gáz a hang ! Ez az abszorpciós rendszer is csökkenti valamelyest a teljesítményt , csak nem annyira mint a reflexiós ! De persze itt is vannak azért beállítási variációk .
Én nem a visszaverődésesről beszéltem, hanem a perforáltcsöves , vagyis hangelnyelés útján tompító izékről, ebben meg kevéssé változik a gáz nyomása, illetve, ha lazára van tömve, akkor valóban változik erőseben, de ekkor a motor roszabbul is megy, mintha csak egy sima, nem perforált cső lenne ott.
A nagyobb hang az ( amit ugye tompítani kell ) amikor a gázok jóval hangsebesség felett áramlanak ki a kipuból , és ezt kell csökkenteni ! A hang , hangvezető közeg nélkül nem nagyon terjed úgy tudom :)
A hangel nyelős fogalmazés kicsit sem sántít, mert azért kell valami ngy belső súrlódású anyagot tenni a hangtompítóba, hogya gáz ne, hanem csak a hang "menjen bele". Az ilyen nagy belsé súrlódású, de a heng által valamelyest átjárható anyagokat tesznek pl a hangládákba is. Megfelelő vastagság, és jelen esetben megfelelő tompító űrméret eetén igen széles spektrumban fejtenek ki hangelnyelést, részint mint nagyon erősen csillapított üregrezonátor(mélytartomány) és részint mint akusztikus labirint, azonban ez gondolom senkit nem érdekel, a lényeg, hogy a hangrezgés energiáját jórészt elnyeli.
Hát ez a "hang elnyelős" megfogalmazás 1 kicsit sántít , de nem tudtam hirtelen két szóba besűríteni a lényeget azért írtamezt ! Természetesen a gázok kiáramlási sebességét csökkenti úgy , hogy közben kis áramlási ellenálást fejt ki .
Nem láttam a jegyzőkönyveket , sőt azt sem tudom mi az a t52-53 hangtompító . De a p12-es dobbal alacsony fordulaton erősebb a motorom ( ha jól tudom ez is Csabai dob ) , a kúpos végű még nem volt nekem , de akarok szerezni .
A Csabai dob első része a hagyományos rezonátorként működik , a különbség a hangtompítokban van , a Csabain a kamrás ( reflexiós ) van , míg a versenygépeken a hang elnyelős ( abszorbciós ) rendszerű van . És a kamrást nagyságrendekkel nehezebb jól működőre megtervezni , írják is rá , hogy csökkenti a teljesítményt , de úgylátszik van kivétel :) !
Én titkon abban reménykedtem hogy meglátja a fékpadot és az akaratot és ennek hatására megnyílik és az összes dokumentációt fékpadi naplót odaadja. Nem örökbe de rendszerezni megőrizni hogy jó támpont legyen és ne keljen mindent az elejéről kezdenem dehát ő nem így gondolta. Ezt sajnos tudomásul kell venni.
A Béla bácsi összes dobja rezonátordob mint ahogy minden 2ütemű motor dobja is az. A különbségek mint ahogy a naplóból látható különböző fordulatszámokra tolja el a forg. nyomatékot ill. teljesítményt. Minden dobnak ez a lényege megkeresni az ideálisat x teljesítmény eléréséhez hogy alul is és felül is jól működjön. A hengeres dob az valóban egy kuriózum mert ott a magas telj. mellett még az is követelmény volt hogy a maximális telj. után a motor ne forogjon többet. Ennek az volt a célja hogy a forgórészt kímélje mert mindig a magas for. szám miatt mentek tönkre. Nem tudtták elég merevre tekercselni tudomásom szerint.
Félreértettél. Azt tartom elszomorítónak, hogy a "tudás" valamilyen okból nem kerül tovább, hogy mi ez az ok , ne ragozzuk. Ha valaki éveket(évtizedeket) fektet valamibe és nem adja azt tovább (mert esetleg nem tudja, vagy nem akarja,stb...) akkor egyszerűen nem volt értelme annak a munkának!!! És ez mindenképp elszomorító:-(((
Igazán elszomorító dolog, amit a Bélabácsival kapcsolatban leírtál:-( Nem értek a témához, de ha valaki pár mondatban felhomályosítana, hogy mi is az elvi különbség a Csabai, ill.rezo dobok között, esetleg mik az egyik előnyei, ill. másiké, melyikből csalható ki nagyobb teljesítmény-növekedés és milyen áron és ezt egy átlag "középműszaki" nyelvre is hajlandó lenne itt lefordítani(legalább min.10 erősen bővített mondatban), azt nagyon megköszönném:-)