Leirnam a tüneteket mert kíváncsi vagyok másnak is hasonlóak e.
Közel egy éve klosztridium fertőzésem volt azóta nem tudok helyrejönni. Már kétszer volt vastagbél és gyomortukrozesem is de nem találtak semmit egy kis gyulladást leszámítva a vastag és vekonybel között. Crohnra gyanakodtak de a szövettani negatív lett. Erre pentasat szedek. Sajnos az epemben van egy 7mm és polyp így most erre gyanakodnak a dokik.
A tüneteim, gyengeség, remeges ha felallok, Jobb oldali fájdalom , főleg a borda alatt, ami már kisugarzik egész fel a mellemig, és hátra a lapockaig. Már a hátam is fáj lent. A hasAm puffadt jobb oldalt állandóan kuruttyol. Főleg ha fekszem. Szekletem lágy de csak napi egyszer van, felkelés után. Nem véres, és nem is igazi hasmenes. Sok szelem van. Étkezni nagyon dietasan érkezem. Semmi zsíros fűszeres csípős.ja néha az állatok is zsibbad, és a térdem is fáj. Van vagy volt valakinek ilyen problémája? Epe okozhat ilyet? Nemsokára lesz egy epe elfolyas vizsgálat.
Bevallom nektek őszintén, hogy én nagyon nem vagyok otthon ebben a témában és nem is tudom pontosan, hogy mivel jár ez a betegség. Véletlenül akadtam erre a fórumra és ahogy bele- bele olvastam a posztokba, gondoltam, hogy nem veszitek rossz néven, ha írok. Barátnőm anyukája crohn beteg és a gyógyszerek mellett ő doublex-et szed, amire azt mondta, hogy ugyan drága, de nagyon sokat segít neki. Nem tudom, hogy az pontosan mi és miért segített, de ha valakit érdekel megpróbálok utána járni, hogy mi is az valójában és miért segített neki.
Crohnra - ha aktív, és rossz az állapota a betegnek - szteroidokat, valamint Klion, Ciprobay-t szoktak felírni, esetlegesen direkt módon Remicade infúzió kezelés jön szóba.
Ha stabilabb, nem akut gyulladásos az állapot, akkor állandó szedésre vmiféle gyulladásgátlót (általában szaliciles dolgokat, pl. Claversal, Salazoporyn) ill. immunszupresszánst (Immuran) szoktak szedetni, különböző vitamin vagy nyomelem kiegészítéssel (B12 injekció, vas, folsav) szükség szerint.
Műtét: kettőn vagyok túl, 26 év alatt, mióta ismerté vált a crohnom.
Élek, dolgozom, kisebb korlátozásokkal, mint pl. az állandó gyógyszerszedés, minimális alkohol, a fűszeres ill. nehezen emészthető, ill. felfújós, puffasztó és aprómagvas ételeket kihagyom, és nem leszek már élsportoló.
Ennyi.
Megtanultam hogy mindent túl lehet élni....amíg van bél az emberben.
Próbáld meg Te is.
Ja és egy jó gasztroenterológust, valamint ha vágni kell, akkor egy jó bélsebészt kell keríteni.
Régen dr. Lestár Béla volt a legjobb sebész ezen a területen, (Budapest, HM II. tephely, volt MÁV kórház), de sztem nyugdíjas már. Érdemes rákérdezni hogy ismerik-e, vagy tudnak-e valakit ajánlani, aki a tanítványa volt.
Gondold végig miért nem érhető el a videó? Miért kell rögtön lecsapni egy ilyenre, ha igaz lenne, vannak okosabbak,gazdagabbak (kutatók,gyógyszergyárak) akik azonnal magukévá tennék. Egy betegség nem szabad, hogy kiszolgáltatottá tegye beteget. Kell egy egészséges kételkedés!
Sziasztok! Már jó ideje gondolkozom azon hogy írjak egy ilyen fórumba és most szántam el magam igazán rá! 6 éve vagyok chron beteg! Égesz idáig a diéta és a gyógyszerek segítettek, ám az elmúlt 4 hónapom meglehetősen stresszes volt és ennek köszönhetően kiujult a betegség! Váratlanul jött és semmi jót nem hozott magával! Jelenlegi helyzetem elég kilátástalannak tűnik a 7 fekély a beleim melett a sipoly és a folyamatos szűnni nem akaró fájdalom ellenére sem akarom elfogadni hogy az egyetlen lehetőségem a bél eltávolítása lenne számomra! Bevallom férfiasan rettegek ettől az egésztől! És sajnos egyedül maradtam s gondjaimmal! Az orvos antibiotikum kúrát és a gyógyszerek további szedését ajánlotta a műtét helyett de számomra ez sem megvalósítható mert a gyomorfekély nem engedi hogy gyógyszert szedjek! Ha mégis meg próbálom újra és újra ki hányok mindent amit nagy nehezen sikerül meg ennem! Valakinek bármi tanács?
Én két hete tudtam meg, hogy crohn beteg vagyok. Előtte volt még egy clostridium difficile fertőzésem, ami által derült ki a betegségem.
Mikor kórházba kerültem akkor hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését és rendesen volt havi vérzésem, viszont nem kezdtem el újra a szedését mert amúgy is elég gyógyszert tömtek belém a kezelések során.
És eltelt azóta egy hónap és egy hete késik. (Én úgy érzem hogy mindent megtettünk hogy ne legyen baj) .
Ez normális a a crohn esetében? (Olvastam valahol hogy igen, de azért csak idegesít, az orvosom meg szabadságon van)
Üdvözlök mindenkit! Én vastagbél crohn beteg vagyok 15 éve. Fokozatosan ,55 cm-nél egy 5-7 cm-es szakasz annyira beszűkült, hogy már sajnos csak addig tudtak most megtükrözni is. Nem ment át az eszköz ezen a szakaszon. Jelenleg különösebb panaszom nincsen.Tályog,sipoly nincsen. Persze időnként vannak kisebb görcsök és fájások ezen a szakaszon. De elviselhető. Megfelelő diétát próbálom betartani. De most dokim sebészhez irányított. Mert véleménye szerint nagy valószínűséggel el kell távolítani ezt a vastagbél szakaszt. Még mielőtt teljesen el nem záródik egyszer teljesen. Pentasát szedek 6 éve. Imuránt is szedtem 3 évig. 2-3 évente vannak crohnál kisebb nagyobb fellángolások. Ilyenkor antibiotikum, medrolos lökések. Eddig ezekből helyre jöttem mindég. Most kicsit megijedtem. 2 hét múlva megyek sebésszel konzultálni, hogy mikor és hogyan fog műteni. Van, vagy volt már valaki hasonló helyzetbe? Van valakinek tapasztalata,ezzel kapcsolatosan.? Van-e esetleg valami gyógymód arra, hogy ez műtét nélkül is megoldható vagy legalább is, hogy ne záródjon el teljesen. Köszönöm!
Sziasztok! Kialakulóban van rheumatoid arthritiszem, és a pajzsmirigy autoimmun beteg is vagyok. Azért írtam, hogy sajnos már van autoimmun betegségem. Most 1 hete hőemelkedésem lett, és naponta 2-3 alkalommal volt hasmenésem. 5 nap után kezdett normális lenni a székletem, de széklet előtt nyálkás vér jött ki. Ez utalhat crohnra?
Magamat látom a tüneteidben. Csak én már durvább vagyok (szerintem).
A székleted állagára visszatérve, én ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy olyan, mint mikor egy táblacsoki megolvad az autóban. És nem tudom, hogy más is így van e ezzel (melyik munkahely nem ilyen?), de időnként el kell mennem más helyre (más város, más telephely), stb. Na, az még egy nagy dolog, hogy én az előtt már mennyire szorongok ettől!!
MR enterográfiára akarok elmenni, kontrasztanyag itatás majd a vékonybelek elvileg így jobban látszanak.
Valaki volt már ilyenen?
Illetve érdemes produkálni a bélgyulladást ha ilyen vizsgálatra megyek, vagy passzív stádiumban is látszik??
Mert vannak olyan ételek amit ha eszek akkor majd 1 hónapig fennállnak a tünetek. Most viszonylag tünetmentes vagyok,csak nem tudom hogy a vizsgálatra produkáljam-e hogy biztos látszódjon ha arról van szó...
Nocsak, nocsak....azok a fránya Neandervölgyi gének...ezt sem hallottam/olvastam még eddig, bár az már nagyon régi téma, hogy genetikai alapja van a Crohn-nak.
A közel 30 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi génjei mind a mai napig hatással vannak életünkre, sőt a Föld lakossága legnagyobb részének génállománya 1,5-4 százaléka a modern ember „ősi unokatestvérétől” származik, köszönhetően a két emberfaj közti párzásnak. A neandervölgyi gének számos emberi jellemzőt befolyásolnak, a legújabb kutatás szerint nagyban meghatározzák magasságunkat, sőt még a lupus nevű immunbetegségre való hajlamunkat is, ám a skizofréniára való hajlamot például csökkenti az ősi gén.
A neandervölgyi ember körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt jelent meg Eurázsiában, ahová a modern ember mintegy 50 ezer éve érkezett Afrikából. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a mintegy 28 ezer éve kihalt neandervölgyi ember DNS-ének egyötöde fennmaradt a modern emberi genomban, mivel több tízezer évvel ezelőtt közös utódokat is nemzett a két emberfaj. Azt is megállapították, hogy a modern ember genomjának nagy területein egyáltalán nincs neandervölgyi DNS, más régiókban azonban sokkal több, mint korábban vélték.
Ezt megelőzően már számos vizsgálat elemezte génrendszerünk neandervölgyiektől származó részleteit, amely többek között hatással lehetett a hűvösebb klímákhoz való alkalmazkodási képességre, a köröm és haj egyéb jellegzetességeire, de a zsíranyagcserére is. Továbbá nekik „köszönhetünk” néhány genetikai eredetű betegséget, köztük a diabéteszt, a krónikus bélgyulladással járó Crohn-betegséget, sőt még a dohányzás magatartását, de állítólag a depresszióra való hajlamot is.
A mostani kutatás szerint a neandervölgyi génjei nagyban meghatározzák magasságunkat, sőt még a skizofréniára és a lupus nevű immunbetegségre való hajlamunkat is. (Ez utóbbi betegségre való hajlamot egyébként már korábban is összekötötték a hajdan élt ős génjeivel.) „Több tízezer évvel az utolsó Homo sapiens és neandervölgyi közti párzás után, még mindig kimutatható a génexpresszió” – magyarázta Joshua Akey, a Washingtoni Egyetem orvosi karának munkatársa.
Ám a „génkeveredés” mögötti mechanizmusok megértése igen nehéz feladat a kutatók számára. Míg a DNS-t ki lehet vonni a fosszíliákból, addig az RNS-t – ribonukleinsav, amely a DNS-ben kódolt öröklött tulajdonságok kifejeződésében játszik szerepet – sajnos nem tudjuk. Ezen információforrás nélkül, nem lehetünk biztosak abban, hogy a neandervölgyi gének nem funkcionáltak-e másképpen őseinkben.
A mostani tanulmányban olyan emberek génszerkezetét vizsgálták meg, akikben egy adott gén neandervölgyi és modern emberi változata is megtalálható volt. „Azon területeknél, amelyeket vizsgálat alá vontunk, 25 százalékban találtunk különbséget a modern emberi és a neandervölgyi allélek (génvariációk) között” – mondta Rajiv McCoy, a tanulmány egyik szerzője.
Az aggyal, a herékkel és az X kromoszómával összefüggő gének területén a kutatók nyomát sem találták a neandervölgyi DNS-nek. Az egyik példa szerint pedig az ADAMTSL3-nek nevezett gén neandervölgyi allélja csökkenti a skizofrénia kockázatát, és nagyban meghatározza az adott ember magasságát. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy ezeknek az eredményeknek még további vizsgálatokra van szükségük, hogy egyszer biztos állításként mondhassuk ki őket. „A modern ember és a neandervölgyi közti hibridizáció nagyban megbonyolította a géntérképünk összetettségét. Ez pedig nem egy olyan dolog, ami 50 ezer évvel ezelőtt történt, és már rég nem kell aggódnunk miatta” – magyarázta a kutató."
Ja, azt nem írtam még, hogy pl. visszatartani sem nagyon tudom a székletem. Ha meg van az inger, akkor egy kis késleltetés után mennem kell, mert nem tudom tartani sokáig. :( Főként azért, mert szeles vagyok és ugye az tolja kifelé, meg gondolom az állaga miatt. Ez főleg akkor kellemetlen, ha úton vagyok és nincs hová bemenni. :(
Fogalmam sincs, hogy ez-e a bajom vagy sem, de egy tegnapi asszisztensnővel való beszélgetés után úgy gondoltam, hogy leírom ide, hogy mi is van velem. Szóval 1,5 éve kezdődtek a dolgok. Biztosan korábban is voltak már tüneteim, de akkor mindig az ember az öregedésre vagy épp a megevett ételre fogja a dolgokat. 1,5 éve munkahelyet váltottam. Előtte borzalmas stresszes munkahelyem volt, iszonyatosan főnököm volt, aki lelki terrorban tartott minket. Végre sikerült elszabadulnom onnan és egy "szanatóriumnak" is beillő munkahelyre kerültem. Szeptemberben elkezdtem egy menzás étkezésre járni, hogy a nyugodtabb életmódhoz, nyugodtabb és rendszeresebb étkezés is társuljon. 1 hónapig szinte semmi bajom nem volt. El kell hogy mondjam, hogy néha savas volt a gyomrom korábban is, de 1-1,5 hónap étkezés után szinte minden ebéd után 1 órával már olyan savam volt, hogy a falat kapartam, plusz fel voltam puffadva. Egy ideig nem foglalkoztam vele, ráfogtam arra, hogy valami "fűszert" használnak, amit nem bírok, de végül pár heti szenvedés után lemondtam a kaját. Ha csak "krumpli volt hússal" nem volt semmi bajom, de ha főzelék vagy valami szaftos dolog, akkor azonnal jelentkezett a probléma. Gondoltam, hogy talán refluxos lettem, így utána néztem, hogy mi csökkenti a savat a gyomromban természetesen. Több gabona, kevesebb kávé, tea, csoki stb. Bár nálam csak a tea volt fullos, azt liter számra vedeltem, se csokit, se kávét nem vittem túlzásba. Ennek ellenére nem csökkentek a panaszaim. Akkor volt minden jó, ha csak valami egyszerű krumplis dolgot ettem csirkehússal, attól nem nagyon volt semmi gondom. Idő közben feltűnt, hogy a székletem sincs rendben. Lehet, hogy kicsit közönségesen fogok fogalmazni, de nem tudtam egy jót wc-re menni. Ha elmentem, akkor nekem mindig világos színű volt és lágy. Sokszor annyira kenődős, hogy fél tekercs wc papírt elhasználtam. :( Minden reggel kb. 3x, még az is előfordult. Sosem folyt, soha! Inkább ilyen lágy és gusztustalan. (Bár egy széklet sosem lehet gusztusos, de nekem sosem normális "kolbász", hanem mindig ilyen puha és lágy.)
Szóval, azt gondoltam, hogy akkor egészségesebben fogok enni. Reggelire zabkása vagy meleg tej zabpehellyel. Ebben már tényleg nincs semmi irritáló, hiszen a tejjel sosem voltak problémáim, de sajnos 1 óra és azonnal savam volt. Aztán vagy 2 óra múlva már jött is kifelé ilyen sárgásbarna, kenődős, rostos formában. Akkor jött egy gondolat, elhagyom a tejet. Már azt sem ittam, csak gyümölcsteát, amiben csak szárított gyümidarabok vannak, egyszerűbb péksütemények, szárazabb sonkák, krumpli, csirkemell, rizs. Szóval nagyon leredukáltam az étrendemet. Ennek ellenére a székletem nem javult és a savam is meg volt. :( Aztán visszatértem a tejhez több hónapi kihagyás után. Semmi rosszabbodás. Akkor utána azt gondoltam, hogy valami bacit szedtem össze, a gyógyszerész Enterolt javasolt. Beszedtem, talán mintha valami kis javulás lett volna a szedése alatt, de utána ugyan úgy semmi sem változott. Folyamatosan evés után 1,5 órával már büfögtem, pukiztam és a széklet is maradt olyan, amilyen volt. :( Aztán olvastam, mert persze kutattam, hogy mi bajom lehet, hogy ott a glutén allergia. Megpróbáltam, hogy kivonom a fehér lisztet, helyette kukorica és rizsliszt, plusz nem eszek semmilyen kenyérfélét, de ez sem hozta meg a kellő hatást. Még ha a savam csökkent is, sajnos a székletem ugyan olyan. :(
Már nem tudom mi lehet. Orvosnál még nem voltam, mert nem szoktam görcsölni, nem fogyok, nem vagyok lázas, csak ilyen kissé kellemetlen tüneteim vannak. Szedek quamatelt amit vény nélkül lehet venni a gyógyszertárban, azzal próbálkozom. Lopediumot is próbáltam, de azzal sem lett sokkal keményebb a székletem, nem tudtam normális sötétbarna kolbászt produkálni. Plusz nem akarok lopediumot szedni. 3x ha elmegyek, már véresre törlöm a fenekem, mert sima papírt annyit kell használnom, hogy kidörzsöli. :( El vagyok keseredve emiatt. :( Meg hát a munkahelyemen is rohangálok sokszor, mert valahogy mindig reggel és délelőtt kell mennem. :(((
Tegnap viszont összehozott a sors egy asszisztensnővel. Elmeséltem neki a problémámat és azt mondta, hogy vagy glutén allergia vagy Chrone betegség. Van egy Chrone-os ismerősöm, de neki annyira durvák voltak a tünetei, hogy nem gondoltam, hogy nekem az lehet. Tudom, hogy nem vagytok orvosok, de szerintetek, mint tapasztalt Chrone betegek, ilyen "enyhe" tünetekkel jelentkezhet?
El fogok menni a háziorvoshoz, ugyan ezt el fogom mondani, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. :( Kissé megrémültem. :(
Még nincs lezárva semmi. Az orvos calprotectin http://www.synlab.hu/szekletvizsgalatok/ vizsgálatot végeztet gyulladás felfedésére az emésztő rendszerben. Ettől és az új vérképtől függően akar új kolonoszkópiát csinálni.