Keresés

Részletes keresés

henn Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2867

Van itt még valaki hozzáértő(bb)?

 

Arra lennék kíváncsi, hogy a természetes szülés híveinek mi a véleménye a burokrepesztésről? Belefér? Nem fér bele? Nekem azt mondták a kórházban, hogy feltétlen meg kell repeszteni még a szülés előtt, mert "burokban nem születhet a baba". Merthogy megfulladhat.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2866
nem, nem borítottál ki, a "mennyei és jó megoldás"-t úgy általában értettem, mert nagyon sokan a "minek otthon szülni, mikor ott a kórház" álláspontot képviselik anélkül, hogy meghallgatnák azokat, akiknek mégsem felelt meg valamiért a kórház.
És lehet, hogy te megveted azt, aki dohányzik meg iszik terhesen, de attól még hepciáskodás nélkül megkapja az a gyerek a papírjait, zokszó nélkül ellátják a kismamát és babát, és a többi. Én ezt értettem "megkülönböztetés" alatt.

Én nem azért nem akarok erről itt vitázni, mert ez nem egy olyan topik, ahol véleményt cserélünk, hanem azért, mert a "szaktopikba" (az szmk-n) olyanok (is) leírták a véleményüket, akik közvetlenül érintettek a dologban, akár kórházi, akár otthonszülés oldalán, ehhez képest én baromira nem vagyok érintett a dologban, max. hogy esetleg a lányomnak lesz-e majd lehetősége ilyesmire, ha így dönt, de ez meg ugye nagyon távoli még. Épp ezért nem tudok nyilatkozni arról, hogy _szerintem_ melyik a biztonságosabb, hiszen egyikben sem volt még részem, max. elképzeléseim lehetnek a dologról, innentől kezdve teljesen feleslegesnek tartom, hogy leírjam, amit én is csak olvastam valahol.
A dúla=/=bába dolgot is csak azért írtam le, mert M. mégiscsak szakképzett személynek minősül, és így is van elég keverés az egész szülés meg terhesgondozás körül, legalább a szakszemélyzet fogalmazzon pontosan.
Előzmény: OriTeri (2865)
OriTeri Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2865
Maczy :-)

Egy szóval nem mondtam, hogy a „kórházi szülés mindenkinek ideális, jó, és mennyei megoldás”! Sőt, még azt sem, hogy biztonságos.  Egyszerűen azt, hogy biztonságosabb.

A sok csúnya műhiba, meg minden egyéb mellett, még mindig biztonságosabb.

Ami a nyugati születésházakat illeti, igen, jó megoldás, de szerintem az otthon-kórház skálán még mindig közelebb állnak a kórházhoz (műtő, felszerelés, sz.e. orvos) mint egy átlagos magyar lakáshoz.
És igen, én elítélem azt, aki nem képes letenni a cigit, amikor terhes lesz, pláne, ha iszik, vagy drogozik. Természetesen nem verem ki a kezéből, mert ehhez nincs jogom, de attól még megvan a véleményem. És eddig azt hittem, hogy egy ilyen topik ezeknek a véleményeknek a kicserélésére szolgál. De ha ez tényleg ilyen indulatokat kelt benned, akkor hagyjuk, úgy rémlik, te is is kismama vagy, nem akarlak kiborítani. :-))

 

Előzmény: Törölt nick (2863)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2864
(és én itt nem is vitáznék róla, egyrészt, mert az otthonszülésben nem vagyok érintett, kórháziról meg még nem tudok nyilatkozni, másrészt meg mert a szaktopikban lényegében minden érv elhangzott pro- és kontra, és nem látom értelmét újrakezdeni az egészet.)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2863
nézd, én erre csak azt tudom mondani, hgoy ha a kórházi szülés mindenkinek ideális, jó, és mennyei megoldás volna, nem lenne igény az otthonszülésre. Ez nem úgy megy, hogy 39+6-nál aszondja az ember, hogy ja, bocs, én mégis otthon szülök, mert macerás a kórház (otthon sokkal macerásabb egyébként), vagy mert húúúúú, de trendi dolog. És nem is vállalnak el mindenkit (én pl. hiába szeretnék mondjuk otthon, tudom, hogy nem vállalna el senki, mert egyrészt világvége, másrészt nincs foagdó kórház 20 percnyire.)

az meg, hogy két személy, meg mennyire veszélyezteti a gyereket....ezen az alapon kígyót-békát kiabálhatnánk mindenkire, aki dohányzik/iszik terhesen vagy szoptatás közben, felügyelet nélkül hagyja a kúszó-mászót, és a többi, de nem, csak azokat "különböztetjük meg" (teljesen mindegy most, hogy társadalmi vagy jogi szempontból), akik otthon szülnek. Pedig a gyerek abba is belehalhat, ha magára rántja a forróvizes fazekat a gázról, amíg anyuka telefonon cseveg. Szvsz semmivel sem kisebb/nagyobb erre az esély, mint hogy egy komplikációmentesnek induló terhességből komplikációs szülés lesz.

Ráadásul az otthonszülők általában nem a 8 általánost végzettek vagy a plázacicák közül kerülnek ki, ezért is feltételezem, hogy utánajár rendesen, felkészül, és úgy hozza meg a döntést. Aztán lehet, hogy nem.

Ha az otthonszülés tényleg annyira veszélyes és mittoménmi lenne, nem hiszem, hogy Nyugat-Európában engedélyeznék. Márpedig ott nem csak engedélyezik, hanem rendes bábaképzést és kórházi hátteret is biztosítanak. Szvsz itt lenne a megoldás nálunk is: rendes, orvosi háttérrel működő születésházak, ahol kvázi otthoni környezetben szülhetsz, szakképzett (!!) bábával, orvos nélkül, de ha ne adj isten valami történik, nem kell kórházba szállítani az anyukát, hanem csak áttolni a műtőbe (és ez nem ugyanaz, mint a kórházban "otthonszülés"). De nálunk sokkal egyszerűbb azt a 2 "csúnya" esetet kiragadni az otthonszülések közül, és erre alapozva még hangosabban tiltani, mint megnézni, hogy igen, de mennyi problémamentes van, meghallgatni az így szült anyukákat (esetleg azokat, akiknek volt kórházi és otthoni is), és kitalálni valami értelmes, mindkét félnek megfelelő megoldást. Arról nem is beszélve, hogy könnyebb a szülésznek elhallgat(at)ni az esetleges szülés közbeni "műhibákat", hiszen mögötte ott áll a kórház meg a kamara (ez nem csak a szülésnél van így, bármilyen orvosi beavatkozásnál ez az ábra, sajnos, van eü-s a családban. Nagyon ritka, hogy nem).

Szóval az én véleményem még mindig az, hogy hagyni kéne dönteni az embereket, megfelelő információszolgáltatással lehetővé tenni számukra a döntést, és biztosítani a jogi hátteret a döntéseikhez. De mondom, én naív vagyok :)

(nem, nem vagyok egyértelműen otthonszülés párti, én magam kórházban fogok, de megértem azokat, akik nem kérnek a magyar eü. áldásaiból)

Előzmény: OriTeri (2861)
OriTeri Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2862
Nem tudom, naív vagy-e, de én meg pesszimista.

Mármint, ami a felnőtt embereket illeti... pl. nem vagyok biztos benne, hogy tényleg mindenki fel tudja-e mérni, mi a jó a gyerekének és mi nem. Pl, akik sört adnak a csecsemőnek, és milyen jó neki, mert jól alszik tőle...

Előzmény: Törölt nick (2860)
OriTeri Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2861
Maczy!
Teljesen egyetértek veled abban, amit írtál, mármint ami a szemléletet illeti. Én is annak a híve vagyok, hogy az embernek legyen joga dönteni mindenben, ami vele történik. A szülést azért tartom viszont ebből a szempontból problémásnak, mert itt már két személyről van szó. Az ok, hogy az anyának joga van ahhoz, hogy úgy szüljön, ahogy akar, de a gyereknek ugyanolyan joga van ahhoz, hogy a számára lehető legbiztonságosabb módon és környezetben szülessen! És nem tudom megérteni, amikor anyák a gyermekük biztonságánál előrébb helyeznek komfort- vagy divatszempontokat.

Előzmény: Törölt nick (2860)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 2860
(szintén csak úgy megjegyzés: az szmk-n van erről topik, mármint az otthonszülésről, jó sok hozzászólással, pro és kontra, lejjebb valaki be is linkelte.

Kolléganőm meg kórházban szült, és mégis meghalt a csemete. Az indexen is van olyan csajszi, akinek az első dede teljesen komplikációmentes terhesség után a kórházban halt meg, fertőzésben, és a másodiknál úgy kellett vernie az asztalt, hogy ugyan vegyék már le azt a rohadt kenetet, és kezeljék, ha fertőzés van, lehetőleg még a gyerek születése előtt.
Szóval erről az oldalról is lehet sok szépet és jót elmondani....és itt még csak azt sem tudod mondani, hogy persze, mert "kiugrott" meg "tudálékos" meg "két nap alatt képezték".

de én nem mondok, mert mint mondottam, nem vagyok érintett, más copfjával meg nem verem a csalánt. Véleményem szerint mindenki ott szül, és úgy és azokkal, akikkel biztonságban érzi magát. Ha ez a kórház, akkor ott, ha otthon egy bábával, akkor ott, ha meg egy barlang a hegyikecskék társaságában, akkor ott. Általában felnőtt emberek szülnek, én meg szeretem feltételezni az emberekről, hogy nem akarnak rosszat sem maguknak, sem a gyereküknek. De én naív vagyok :) )
Előzmény: Schrödinger macskája (2859)
Schrödinger macskája Creative Commons License 2006.11.23 0 0 2859
Aki kórházon kívül óhajt szülni, az olvassa el Geréb Ágika saját beszámolóját egy ikerterhesség kapcsán felmerült komplikációkról.
Ha ez a hölgyemény nem Geréb Ágikára hallgatott volna, és kórházba megy, akkor ma két egészséges gyereke lenne.
Nála sem volt semmiféle komplikáció a terhesség során.
OriTeri Creative Commons License 2006.11.22 0 0 2858
Én kérek elnézést! :-)
Azt hittem, hogy mindazoknak a nőknek, asszonyoknak akik otthon vezetnek le vagy kísérnek végig szüléseket, az összefoglaló neve a dúla, és ebben az értelemben használtam ezt a szót.
Előzmény: Törölt nick (2855)
Mariquita Creative Commons License 2006.11.22 0 0 2857

igazad van. viszont van amelyik annyira tudálékos dula hogy beleszol a szülésznő és az orvos munkájába: most nem ezt kell hanem igy és ezt, meg mért nem igy csinálják stb...stb...az lenne a legjobb ha tényleg megmaradnának annál a szerepnél ami alapbol van nekik: segiteni.

a bábák közt viszont van egy nő, aki elvileg szülészorvos csak a sok gixer miatt kizárták a kamarábol, ekkor átvedlett szülésznőnek, és most mint bába otthon szüléseket vezet. és sajnos még most is van jocskán gixer...már most is folyik ellene pár "műhibás" per..mert mondjuk hypoxiás lett a baba, mert nem birta levezetni rendesen a nőszemély a szülést.

de ami a lényeg: sztem abszolute jobb a korházi szülés, mert ott ha igazán nagy baj van kéznél a segitség, és nem kell mentőt hivni és izgulni vajon időben beérnek-e a korházba. de mindenki maga dönti el mit szeretne.

Előzmény: Törölt nick (2855)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 2856
(ja, nem kötekedés volt, csak a pontosság kedvéért, mert ha már szakképzett személy tájékoztat, akkor a szavai is nagyobb súllyal esnek a latba. Elpárolgásról nem tudok és nem is akarok diskurálni, lévén még nem szültem otthon se problémásan, se problémamentesen)
Előzmény: Törölt nick (2855)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 2855
(bocs, csak apró megjegyzés: a dúla NEM vezethet szülést. A dúla segítő. Néhány kórházba be is mehet veled, ahol NEM ő vezeti a szülést, NEM szól bele a doki és a szülésznő munkájába, csak és kizárólag a kismamának segít. Aki szülést vezethet, az a bába. És őket nem 2 nap alatt képzik ki. Általában "kiugrott" szülésznők, lévén nálunk nincs rendes bábaképzés.
Ezt talán jó lenne elmondani a tanárodnak is, ha már tanít....)
Előzmény: Mariquita (2854)
Mariquita Creative Commons License 2006.11.22 0 0 2854

Bizony ez igaz, nekem a tanárom szokta mondani, hogy a dúlák amikor már látják hogy baj van akkor gyorsan elpárolognak. Ja és egyébként azt is mondta hogy a dúlákat kb KÉT nap alatt kiképzik szülészetből....milyen tudás lehet az ilyen???

ha belegondolok hogy egy korházi szülésznő 4 éven át ezt tanulja...nálunk a szülésznők 6 féléven át csak szülészetet és az ehhez tartozó dolgokat tanulnak....a két nap ehhez képest kispista.... 

 

Előzmény: OriTeri (2852)
OriTeri Creative Commons License 2006.11.21 0 0 2853
bocs: gennyes
Előzmény: OriTeri (2852)
OriTeri Creative Commons License 2006.11.21 0 0 2852

Számomra furcsa, hogy jobban félnek a "kórházi" fertőzéstől, mint attól, amit otthon lehet összeszedni. Én legalábbis emlékszem olyan esetre, amikor az otthonszülő anyuka méhét ki kellett venni, olyan masszív gyenyes fertőzést szedett össze az otthon kezdődő szülés miatt. Amely szülést egyébként a császárműtőben kellett befejezni, ahova a dúla természetesen nem kísérte el az anyukát, akinél a komplikációk felléptek. Mármint a kórházig sem.

A mentősök egyébként azt mesélik, hogy amikor ilyen komplikálódó otthonszülésekhez hívják őket, a dúlák elég gyorsan elpárolognak... nem igazán szeretik vállalni a felelőséget.

Előzmény: fi-fica (2842)
HarMona Creative Commons License 2006.11.20 0 0 2851
És mi az a sok rossz? Mért én kettőről tudok, a több, mint 700-hoz képest!
Előzmény: Mariquita (2844)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.25 0 0 2850
Előzmény: Törölt nick (2849)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.25 0 0 2849

A Szülői munkaközösségben van egy otthonszülés című topik, sok érvvel, ellenérvvel, tapasztalattal.

sfi Creative Commons License 2006.10.25 0 0 2848
Nekem 2 teljesen normális terhességem volt, mindkét alkalommal a kórházban végül gyors orvosi döntés után mentünk a műtőbe és császár lett belőle, mindkettőnél más okból. A második főleg zűrös volt, nem vagyok biztos benne, hogy otthoni szülés esetén még életben lennék, vagy legalábbis teljesen felépültem volna. És a lényeg, hogy ezek a dolgok nem voltak előre láthatók! Így viszont minden rendben van. Biztos, hogy nem kockáztatnék.
KoraLL Creative Commons License 2006.10.10 0 0 2847
http://www.tavam.hu/
Előzmény: KoraLL (2846)
KoraLL Creative Commons License 2006.10.10 0 0 2846
Mivel én 21 éve szültem utoljára természetesen tapasztalatom nincs az otthonszülésről, de mint leendő nagymama érdekel.
Figyelmetekbe ajánlom az alábbi oldalt.
Mariquita Creative Commons License 2006.10.10 0 0 2845
ja és tapasztalatok jöhetnek minden mennyiségben!!!!
Mariquita Creative Commons License 2006.10.10 0 0 2844
ha esetleg valaki szült otthon egy "neves" orvosbol avanzsált szülésznőnél, akinek nevéhez sok rossz is fűződik kérjem irjon. köszike.
Mariquita Creative Commons License 2006.10.08 0 0 2843

hát tudod sztem azért manapság már olyan kismértékben fordulnak elő kórházi infectiok, hogy nagyon. az otthon szülésnél meg ugyebár nincs kellő technikai felkészültség ha esetleg komplikáciok ütnék fel a fejüket.

mert hiába tanult és kiképzett egy falusi bába, nem biztos hogy tudja mi a teendő egy beszorult magzatnál vagy ha hypoxiás lett a magzat nincs kellő segédlet műszaki értelemben.

Előzmény: fi-fica (2842)
fi-fica Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2842
Nem tudom, ma mi a helyzett, de kb. 30 éve azt írta Benedek István, hogy ma (ti. 30 éve) több szülőanya hal meg korházi fertőzések következtében, mint Semmelweis előtt.
Mindenesetre kockázata mindekettőnek van. A legtöbb korházban a szülőanya munkadarab (ne sértődjön egyetlen egészségügyis sem, nem ellenükben és nem úgy írom!) . Egyszerűen nincs mód az összes fontos körülmény megteremtésére. Még a fejlett országokban is létező veszély a korházi infekció és a „tömegtermelés” egyéb kockázatai. Otthon a családias intim környezet nagyon jó hatással lehet anyára, a csecsemőre egyaránt. (Feltéve, ha a családiasság és az intimitás egyébként is adott.
Ha a terhesség sima lefolyású, a szülő anya otthon is megkaphatja a szükséges ellátást, ha váratlan veszélyhelyzet esetén biztosított a gyors szakellátás, akkor otthon szülni jobb, mint korházban. Ha ezen feltételek nincsenek meg mind, akkor viszont meggondolandó.
Mariquita Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2841

ti otthon vagy kórházban szültetek?

azért a kórházi kicsit biztonságosabb sztem...

horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2840
igen...
Előzmény: Marque11 (2839)
Marque11 Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2839
Nekem 1 dolog jut eszembe: Ha bármi komplikáció adódik, otthonról még be kell érni a kórházba.
Előzmény: Mariquita (2837)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.07 0 0 2838
0 dologra emlékszem
Előzmény: Mariquita (2837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!